Apple maakt indruk met de eerste hoofdtelefoon die het op de markt brengt. De AirPods Max is een stevig geconstrueerde hoofdtelefoon met slimme ontwerptrucjes, zoals de verende verbinding tussen de beugel en oorschelpen en het gaas dat bovenop je hoofd rust. Het zijn elementen waarmee Apple zich onderscheidt en die ook meerwaarde bieden. Het gaas is echter ook kwetsbaar. Dat zou niet zo erg zijn als Apple een goede hoes had meegeleverd, maar de Smart Case die je nu bij de AirPods Max krijgt, laat juist het kwetsbare gaas onbeschermd. We voorzien een levendige handel in beschermhoezen van andere fabrikanten.
Over smaak valt veel te twisten en zo ook over het uiterlijk van de AirPods Max. Wat ons betreft is de Max stijlvol, met zijn opvallend grote en rechthoekige oorschelpen. Door de mooi afgeronde hoeken valt het formaat gelukkig niet zo op. Het is fijn dat Apple verschillende tinten levert, al zijn wij vooral blij dat we met de grijze variant de straat op moesten en niet met de roze. Het formaat van de oorschelpen merk je vooral als je de AirPod Max opzet en dan is het vooral prettig. De Max is zwaar, maar zit comfortabeler dan je op basis van zijn gewicht zou zeggen. Dat komt door die verende verbinding en het gaas in de beugel. Al is het geen hoofdtelefoon waar je mee wilt gaan sporten.
Ook wat functionaliteit heeft Apple de zaken goed op orde. De bediening is simpel en overzichtelijk. Noisecancelling kan zich meten met het beste dat de concurrentie te bieden heeft en de transparency mode is zelfs beter dan we bij andere hoofdtelefoons hebben ervaren. Met spatial audio probeert Apple zich te onderscheiden van de belangrijkste concurrenten en het werkt, maar niet zo vanzelfsprekend als we hadden gehoopt. En zijn hoofdtelefoons waarbij het effect duidelijker is en bovendien is het aanbod van media dat je met spatial audio kunt bekijken wat mager.
Veel belangrijker is dat we onder indruk zijn van het geluid van de Max. Als we de AirPods Max naast concurrenten tot dezelfde prijs leggen, klinkt de Max wat ons betreft beter, ondanks dat hij maar weinig codecs ondersteunt. Computational audio maakt dat wat ons betreft echter volledig goed. Het is een functie waar we in de toekomst meer van verwachten.
De hamvraag is natuurlijk: is de AirPods Max zijn prijs van 630 euro waard? Die prijs is beduidend hoger dan wat voor veel populaire noisecancelling-hoofdtelefoons wordt gevraagd. Het antwoord op die vraag hangt wat ons betreft sterk af van de andere apparatuur die je in huis hebt. Gebruik je Windows op je computers en Android op je draagbare apparaten, dan raden we de AirPods Max niet aan, hoe goed hij ook klinkt. Er is te veel functionaliteit die onder Windows en Android niet werkt terwijl concurrerende hoofdtelefoons hem kunnen bieden.
Als je volledig in het Apple-ecosysteem zit, wordt dat een ander verhaal. Dan geldt nog steeds: er zijn uitstekende noisecancelling-hoofdtelefoons die de helft kosten van de AirPods Max. Maar de Max biedt in dat geval wel degelijk meerwaarde. De heerlijk eenvoudige bediening, het gemak waarmee je van bron wisselt en audio sharing vind je niet zo makkelijk bij concurrerende modellen. Het maakt de AirPods Max een verrassend fijne uitbreiding van je Apple-instrumentarium. Waar je een Apple-prijs voor betaalt.