Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Philips Fidelio L3-hoofdtelefoon Review

Veel waar voor z'n geld

07-12-2021 • 06:00

73

Singlepage-opmaak

Conclusie

Toen Philips de Fidelio L3 een paar maanden geleden introduceerde, vroeg het 350 euro voor deze hoofdtelefoon. Dat was wat te veel en met die prijs hadden we een heel ander oordeel geveld over de L3. Philips heeft de prijs echter snel laten zakken en vraagt er nu zo'n 240 euro voor. Voor een dergelijk bedrag is de L3 opeens wél een aantrekkelijke optie.
De L3 is namellijk een zeer complete noisecancelling-hoofdtelefoon, die mooi is afgewerkt en hier en daar zelfs met echt leer is bekleed. De degelijke constructie zorgt bovendien voor goede passieve noisecancelation. De actieve noisecancellation is wat minder goed dan die van concurrenten als de Bose QuietComfort 45 en Sony WH-1000XM4, maar beide hoofdtelefoons zijn ook duurder dan de L3. Het is erg prettig dat de noisecancelling volledig kan worden uitgeschakeld, net als het fijn is dat de Fidelio L3 een Aware-modus heeft die stemmen juist doorlaat, zodat je even snel een gesprekje kunt voeren terwijl de hoofdtelefoon op je hoofd blijft zitten.

De bediening van de L3 is prettig, vooral doordat Philips zoveel opties biedt. De knoppen onderop de oorschelpen zijn goed geplaatst en de touch-bediening werkt zoals we dat ook van andere merken gewend zijn: met hier en daar wat haperingen. Dat je de Aware-modus tijdelijk in kunt schakelen door je hand op de rechteroorschelp te leggen of die op te tillen, is een mooie extra. De app die Philips levert, laat helaas wat te wensen over.

De Fidelio L3 heeft een mooi geluid. Het is goed gedefinieerd in het laag en hoog, maar schiet iets tekort in het midden. Daar blijft de L3 wat achter bij een directe concurrent als de WH-1000XM4, die tegenwoordig nog maar een paar tientjes duurder is. Toch zijn we te spreken over het geluid van de L3. Het verschil met de XM4 is niet groot. Daar komt bij dat de Fidelio L3 een verrassend goede accuduur heeft waarmee hij alle directe concurrentie verslaat. Bovendien heeft de hoofdtelefoon een goede quick charge-functie. Het maakt de Fidelio L3 een fijne hoofdtelefoon met een prima te rechtvaardigen prijskaartje.

Philips Fidelio L3Philips Fidelio L3Philips Fidelio L3Philips Fidelio L3Philips Fidelio L3Philips Fidelio L3Philips Fidelio L3Philips Fidelio L3

Reacties (73)

73
68
48
8
0
18
Wijzig sortering
Deze opmerking slaat meer op alle koptelefoons met 'Aware' of 'Pass-through' achtige functies; waarom zou je je koptelefoon op willen houden als je met iemand staat te praten? Het kan nog zo'n goeie functie zijn en stemmen of achtergrondgeluiden perfect doorgeven, maar de partij met wie je staat te praten heeft geen idee of je hem/haar hoort of niet.
Als ik op kantoor zit met mijn over-ears op en iemand wil wat tegen me zeggen dan is het ook een soort maatschappelijk geaccepteerde actie om dan even mijn koptelefoon achter mijn oor te schuiven, of om mijn nek te hangen als teken van 'je hebt mijn aandacht'.

Bij de plaatselijke tabakszaak waar ik mijn pakketjes kan halen en brengen staan twee jongens die de hele dag hun dopjes in hebben en die ook niet uitdoen als ze met klanten spreken. Pass-through of niet, ik vind het gewoon asociaal staan. Maar goed, ik zal wel oud worden.
Dat laatste is gewoon raar van die jongens. Ik gebruik NC met passthrough binnenshuis.
Zonder NC aan, hoor ik mijn bloed suizen en mijn hartslag, dus die moet aan (ja, ik luister op zacht volume). Maar ik wil wel horen wanneer iemand tegen me begint te praten zodat ik mijn koptelefoon af kan zetten.
Zeker wanneer ik iets luister met mijn ogen dicht zijn er weinig andere methoden om mijn aandacht te trekken zonder mij het leplazarus te laten schrikken. :+

[Reactie gewijzigd door Stevie-P op 22 juli 2024 14:34]

Ik vind die pass-through functies erg handig, maar dan vooral zoals @MichaelB74 zegt om het te horen wanneer iemand je aandacht probeert te trekken. Ook thuis is het praktisch om je huisgenoten te horen als ze wat tegen je zeggen of in het OV als je een omroepbericht probeert te horen bijvoorbeeld. Als je echt een conversatie hebt met iemand is het inderdaad een stuk beleefder om je koptelefoon gewoon af te zetten.
Los daarvan hebben bepaalde bedrijven er inmiddels nog een soort van 'commercieel belang' bij dat je oortjes zo lang/veel mogelijk op/in je oren houdt om de dataverzameling en bewegingsanalyse niet te onderbreken.

Edit: Wat links ter onderbouwing, omdat er blijkbaar wat ongeloof heerst, maar draadloze headsets/earbuds bevatten steeds meer sensoren. Gyroscopen, microfoons, thermometers, huiddetectie, integratie met virtual assistants etc. Die sensoren kunnen vaak veel meer vastleggen dan ze gebruiken voor anc, bediening of spatial audio. Ik beweer niet dat alle bedrijven dit doen, maar het gebeurt wel.

https://www.soundguys.com...much-personal-data-21524/
https://developer.apple.com/forums/thread/661325
https://www.idownloadblog...alth-sensors-kevin-lynch/
https://www.howtogeek.com...head-tracking-improve-it/
https://venturebeat.com/2...worlds-most-powerful-bot/
https://www.iphonehacks.c...o-airpods-3-teardown.html

[Reactie gewijzigd door epoman op 22 juli 2024 14:34]

wat.. heb je daar een onderbouwing en bron voor? Deze zie ik niet helemaal voor me namelijk.
Ik heb wat links toegevoegd in mijn eerdere reactie.
Thx! Ik ga me even verdiepen.
Wel even in de juiste context: er zijn bedrijven die leven van het verkopen van advertentieruimte.. en er zijn bedrijven die genoeg hebben aan de verkoop van hun hardware. Je mag zelf kiezen welk bedrijf waar hoort ;)
Nog een reden om bedraad te blijven gebruiken
Het gaat er meer om dat juist als iemand je aandacht wil trekken deze niet met zijn/haar armen hoeft te zwaaien of je hoeft aan te tikken.
Je hoort ze je dan wat zeggen.

Ik ben het 100% eens met je tweede alinea!

[Reactie gewijzigd door MichaelB74 op 22 juli 2024 14:34]

Ja, zo gebruik ik het ook. Op kantoor kan/mag de radio niet aan, dus die zet ik dan zelf op m'n koptelefoon, maar je krijgt dan alsnog redelijk mee wat er gezegd wordt.

En als ze dan tegen mij praten, dan doe ik ze inderdaad even af. Wel zo netjes. Alleen hoeven ze dan geen Nederland in beweging acties te doen om mijn aandacht te krijgen ;)
Sneaky kunnen meeluisteren met anderen. :P
Overigens voor de veiligheid natuurlijk ook. Wanneer ik ga joggen wil ik namelijk niet dat hij volledig mijn omgevingsgeluid weg haalt, dan is het leuk om een bepaalde Passthrough preset te gebruiken zodat ik auto's/fietsers kan horen en de noice cancelling maar heel licht of zelfs uit staat. Bij de Sony ben ik daar best tevreden mee.
Ja, voor de veiligheid lijkt het me ook heel handig idd, daar kan ik het alleen maar mee eens zijn!
Bij de Sony zit er een functie op dat je je hand op één van de oordoppen houd en daarmee tijdelijk je de omgeving kan horen. Dit is voor mij ideaal als ik in het kantoor aan het werk ben een een collega even snel mijn aandacht nodig heeft voor een korte vraag. Of met thuiswerken als mijn vriendin even tussendoor kort wat wil vragen/zeggen. Het is gevoelsmatig een kleinere onderbreking van het werk waar ik mee bezig ben.
Daarnaast is het door de handeling alsnog een duidelijk signaal naar de ander dat ik luister.

Voor daadwerkelijke gesprekken zet ik overigens de koptelefoon wel af.
Bij Soundcore koptelefoons doe je hetzelfde, maar transparent mode blijft actief totdat je weer even je hand over de rechter kopje houdt. Ik vind dit zelfs nog handiger, dan hoef ik mijn hand niet op het kopje te houden tot het einde van gesprek.
Pass through is super handig als je aan het bellen bent, omdat je dan minder snel geneigd bent om hard te praten.
Dit. De enige momenten waarop ik de transparency mode gebruik is tijdens het bellen, of situaties waarin ik bepaalde omgevingsgeluiden wel nog wil horen, maar ook muziek wil luisteren. Ze op m'n oren houden terwijl ik met iemand praat, nope.
Er zijn echt zoveel redenen waarom pass through gewoon handig is. Op kantoor om wel gewoon mee te krijgen wat er om je heen wordt gezegd, buiten als je met muziek aan aan het lopen bent en toch het verkeer horen, het sowieso niet zo fijn vinden om dat afgesloten gevoel van een koptelefoon te hebben (ik heb altijd passthrough aan) om maar een paar dingen te noemen. Het is helemaal niet bedoeld om een gesprek te kunnen voeren met je koptelefoon op. Het geeft je gewoon meer dat effect van alsof je via speakers naar muziek luistert zonder dat je daadwerkelijk andere stoort met jouw muziek.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 14:34]

Ik ben het met je eens dat het gewoon onbeschoft is om je koptelefoon niet af te doen wanneer je een gesprek met iemand hebt. Ik gebruik deze functie wel op een iets andere manier. Vaak tijdens het fietsen vind ik het heel prettig om mijn omgeving te horen vooral omdat het een stuk veiliger is. In het openbaar is het ook wel handig als je een melding moet horen of iemand tegen je praat. Tijdens het werken vind ik het ook prettig om wat achtergrondgeluid te horen, maar door de passieve noise cancelling van sommige koptelefoons valt dit helemaal weg, daarom is deze functie voor mij een uitkomst.
Ik had graag een vergelijking kwa geluid met de xm3 gezien in de review.
Zou wellicht toch erg interessant zijn om de L3 daar tegenover te zetten. Als de L3 het verliest van de xm4 op de midden frequenties, verliest hij misschien ook van de xm3. Daarnaast heeft de xm3 ook nog degelijke noise cancelling en is op het moment €25 goedkoper dan de L3

[Reactie gewijzigd door rohitpenace op 22 juli 2024 14:34]

Dat was precies mijn gedachte. De 1000XM3 is sinds black friday voor onder de 200 euro te koop. Op dit moment lijkt me dat de beste keuze.
Vreemd dat de andere grote concurrent niet genoemd wordt: de Sennheiser PXC550-II. Die heb je voor dezelfde prijs en de PXC550 is dermate goed dat ik al weet welke beter is.
Eens, de PXC550 II is zelfs voor minder dan 200 Euro te krijgen nu. Mocht ik nu in de markt zijn voor een nieuwe koptelefoon dan wist ik het wel.

Op zich snap ik de vergelijking met de Bose, Sony en Apple wel trouwens, bij ieder bericht op de frontpage over ANC koptelefoons wordt in de comments meteen de vergelijking gemaakt met op z'n minst één van de drie. Het zijn alle vier (dus de L3 ook) redelijk nieuwe modellen die zo'n beetje hetzelfde pretenderen, en voor vergelijkbaar geld in de markt zijn gezet - alleen de Apple is flink duurder en de Philips is flink gezakt. En misschien was de conclusie wel geweest dat die drie grote jongens zwaar overpriced waren... .
Ik heb 3.5 jaar geleden een PXC550 gekocht. De heersende mening is dat de ANC misschien wat minder sterk is dan die van beide grote concurrenten, maar wat muziekweergave betreft klinkt ie het beste. In een open kantoor met >100 mensen ben er ik enorm mee gered geweest en hij bevalt me nog steeds prima om met wegenbouwacitivieiten om ons heen stil te kunnen werken. Ik zou zo die PXC550-II kopen.
Ik heb de Epos/Sennheiser Adapt 660 getest wat feitelijk dezelfde koptelefoon is maar dan met een verbeterde microfoon. Het signatuur is m.i. beter (want platter) en ook de toegepaste drivers. Echter is een neutraal geluid gewoon niet wat de meeste mensen zoeken. Dat wordt ervaren als saai. Sony heeft goed gezien wat voor dynamiek mensen graag horen en hebben de 1R-serie (waar betere drivers in verwerkt waren terwijl de tuning voor een neutraler geluid was) daarop aangepast naar de 1000X-serie.

Wel is het zo dat voor de 1000X geïnvesteerd is in het draagcomfort en daarop loopt de Sennheiser toch een stuk op achter. Dat gecombineerd met de kwaliteit van de ANC en dus het dynamische signatuur dat de meeste mensen willen maakt dat voor de algemene gebruiker, dat een zeer prettige koptelefoon is voor algemeen gebruik. Idem voor de Bose QCx5 overigens.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 22 juli 2024 14:34]

Echter is een neutraal geluid gewoon niet wat de meeste mensen zoeken.
Dat is wel een beetje de kern ja. Opzich niks nieuws, maar wel jammer dat er weinig meer serieus naar geluidskwaliteit wordt gekeken. En dan te bedenken dat Sennheiser in de mainstream klasse ook vaak niet bepaald neutraal te noemen is. Ik heb hier AKG en Focal hoofdtelefoons die voor het gros waarschijnlijk nog een stuk 'saaier' zijn ;)
Van alle bluetooth hoofdtelefoons die ik heb beluisterd vond ik de PXC550-II ook het beste klinken. Beter ook dan Sennheiser's eigen Momentum 3 wireless, die heeft een veel sterker aangezette bas. Die vond ik overigens dan wel weer beter klinken dan de Sony WH-1000xm3.
De XM3 heb je voor 10 euro minder en ligt waarschijnlijk ook quasi gelijk.
Die ligt nu voor 174 bij Mediamarkt.
Ik heb de Sennheiser indertijd ook op het oog gehad maar ik moet zeggen dat mijn eerste indruk van draagcomfort daar minder was. Dit is iets wat ik helaas met meer recente Sennheiser modellen ervaar, de oorschelpen zijn relatief smal en lopen te schuin af naar onderen. Hierdoor is het draagcomfort met mijn oren ondermaats.
Dat was voor mij de voornaamste reden om ze te laten liggen.


Er speelden ook nog wat andere zaken mee maar die waren van minder groot belang.
Of het ondertussen beter is weet ik niet, maar de Sennheiser app situatie was ook lang om te huilen.
Ook is zover ik weet de aansluiting voor opladen nog geen usb-c, voor sommige mensen wellicht geen factor maar ik ben ondertussen op het punt aanbeland dat bijna alle veelgebruikte apparaten in huis een usb-c aansluiting hebben en micro-usb onhandig is.

Daarnaast is het geluidsprofiel niet voor iedereen, zeker in de hoge tonen waardoor vocals niet altijd even mooi doorkomen.

Neemt niet weg dat het een prima optie kan zijn, zeker als de pasvorm geen drempel is :)

[Reactie gewijzigd door Creesch op 22 juli 2024 14:34]

De PXC550-II is een al wat ouder model met inderdaad nog micro usb helaas. Ik hoop dat er nog een opvolger gaat komen, met usb-c.
Qua geluid vind ik de PXC echt een topper, ook in het hoog met bizar veel details voor een bluetooth hoofdtelefoon. Was er erg verbaasd over toen ik dat voor het eerst hoorde.
Ik heb de verkabelde versie, een heerlijk ding. en heeft stoffen oorkussentjes

Peroonlijke tip: nooit hoofdtelefoon met kunstleer kopen. Het merk doet er niet toe. Na 2-3 jaar kun je het vergeten.
Gelukkig kan je ze meestal vervangen voor andere types. Ik heb suede kussens voor mijn XM2 gekocht, die druk je er zo op.
Dat was voor mij destijds een reden om mijn XM2 toch maar weer terug te brengen. Slechte bouwkwaliteit reviews voor de XM1, en geen spares (terwijl je weet dat de oorkussens en accu kapot gaat).

Bij de Sennheiser HD25 is ELK onderdeel te vervangen. Nou is dat wel een andere klasse koptelefoon, maar de prijs is ongeveer het zelfde en je kan niet ontkennen dat dit voor het milieu en je portomonee een zege is.
Kan een gebruiker de accu vervangen?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:34]

Kan een gebruiker de accu vervangen?
Ja, tenminste, de gebruiksaanwijzing geeft een hint. Zie: https://www.download.p4c....l/l3_00/l3_00_dfu_aen.pdf
Dat is enkel een hint voor als je het product naar de afvalhoop brengt, om de accu te verwijderen. Verwijderen is niet gelijk aan vervangen, zeker niet als het product daarvoor effectief gesloopt wordt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:34]

Volgens mij heet deze website "Tweakers". Die laten zich niet zo makkelijk uit het veld slaan!

Uit het document: "Replacement of a battery with an incorrect type that can defeat a safeguard" => ik leid hieruit af dat het mogelijk moet zijn zonder al te veel breek en sloopwerk.

Het plaatje op (pagina 9) toont een batterij met een connector. Dus "vervangbaar" (niet gesoldeerd of zo).
Uit het document: "Replacement of a battery with an incorrect type that can defeat a safeguard" => ik leid hieruit af dat het mogelijk moet zijn zonder al te veel breek en sloopwerk.
Dat zinnetje zou er denk ik nog in staan als de accu aan alle kanten was vastgesoldeerd in een behuizing die je alleen met een breekijzer weer kunt openen. Typisch zo'n waarschuwing die er standaard in staat om het bedrijf in te dekken tegen claims.
Daarmee wil ik niet beweren dat je 'm niet kunt vervangen, alleen dat je daarover op basis van dat zinnetje geen concusies kunt trekken.
Precies dat ja, want de tandenborstels die je op deze manier wilt service-en zijn meteen niet mee recht waterdicht.
Het is inmiddels inderdaad wel interessant als Tweakers bij het beoordelen van dit soort producten ook kijkt naar de duurzaamheid op gebied van vervangbaarheid van slijtage onderdelen. Bij een koptelefoon zijn dat de accu's en eventueel de stoffen die slijten. Bij telefoons is het misschien fijn om te weten of je een scherm en de accu kan vervangen.
nieuws: TP Vision komt met Philips-koptelefoons en draadloze oortjes met nois...

Toch aardig gedaald in prijs , of is dat net als bij de echte Philips vroeger, bruto advies prijs?
Toen Philips de Fidelio L3 een paar maanden geleden introduceerde, vroeg het 350 euro voor deze hoofdtelefoon. Dat was wat te veel en met die prijs hadden we een heel ander oordeel geveld over de L3. Philips heeft de prijs echter snel laten zakken en vraagt er nu zo'n 240 euro voor. Voor een dergelijk bedrag is de L3 opeens wél een aantrekkelijke optie.
Dat nieuwsbericht is van september 2020. Heeft het zolang geduurd voor de koptelefoon beschikbaar was of is tweakers wat aan de late kant met deze review?

In een jaar een grote prijsdaling is niet zo raar.
Werkt de Aware modus net zo goed als een open hoofdtelefoon? Is er b.v. geen vertraging hoorbaar als je een gesprek voert en je je eigen stem dus ook hoort via microfoon naar speaker?

[Reactie gewijzigd door darkcarlaza op 22 juli 2024 14:34]

Ik kan het niet bevestigen voor dit specifieke model, maar in mijn ervaring met bluetooth koptelefoons is het praktisch altijd zonder vertraging.
Vraag me af waar/door wie deze koptelefoon gemaakt wordt. Ik geloof niet dat Philips een fabriek heeft waar koptelefoons gemaakt worden, maar eerder dat er geen fabriek is waar heel veel koptelefoons worden gemaakt en voorzien van merknamen. Dit is niet perse wat slechts, ik bedoel, bedrijven als foxcon bouwen heel veel in verschillende kwaliteiten.
In België geloof ik in een high-end audio vestiging in Leuven.
Test fidelio X2 in hifi
Misschien dat ik er overheen gelezen heb. Maar hoe zit het met waterresistentie, kan ik deze dragen in de regen bijvoorbeeld of als het miezert?
Ik mis toch wel een opmerking over de THD (Total Harmonic Distortion) - die is bij de Philips wel beduidend hoger in de lage frequenties. De grafiek word wel geplaatst maar er word met geen woord over gerept.

Wel fijn dat deze alle gangbare codecs ondersteund - dat mis ik weer bij de MX4.

[Reactie gewijzigd door Klaus_1250 op 22 juli 2024 14:34]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.