Hoewel er al decennia plannen zijn voor waterstofauto's en de bijbehorende infrastructuur, stelt het momenteel nog weinig voor. Het aantal waterstofauto's dat in de afgelopen jaren is verkocht, bedraagt wereldwijd nog geen vijftienduizend stuks, waarvan het overgrote merendeel in Japan en Californië. Dat, in combinatie met de zeer beperkte waterstofinfrastructuur, roept de vraag op of de achterstand ten opzichte van elektrische auto's niet simpelweg te groot is voor een massale adoptie. Die zijn immers goedkoper in gebruik en de laadinfrastructuur is een stuk verder en ook goedkoper uit te breiden.
/i/2002271837.jpeg?f=imagenormal)
Natuurlijk kan waterstof verder groeien, maar dat geldt ook voor accu-elektrische auto's. Bovendien kampt waterstof nog met een aantal knelpunten, die overwonnen moeten worden voordat het flink kan worden opgeschaald, zoals de productie van groene waterstof, de kostprijs van tankstations en het rendement van elektrolyse. Natuurkundige wetten zitten dat laatste in de weg - er is simpelweg twee tot drie keer zoveel energie nodig voor de productie, compressie en het omzetten via de brandstofcel dan wat het in een auto effectief oplevert.
Op de korte termijn is de infrastructuur het grootste knelpunt. Oliebedrijven zijn tot nu toe vanwege de hoge kosten huiverig geweest om te investeren in tankstations. Met slechts vier waterstofstations in Nederland en twee in België moet je maar net in de buurt wonen. En omdat er geen alternatieven zijn om de tank te vullen, is 'range anxiety' voorlopig een groter probleem dan bij accu-elektrische auto's. Leeg is immers echt leeg en even 'bijtanken' via het stopcontact is geen optie. Eind 2020 moeten er veertien tot achttien waterstoftankstations zijn.
Er zijn zeker denkbare usecases voor waterstofauto's. Voor wie dagelijks meer dan 500 kilometers rijdt, kan een waterstofauto op dit moment praktischer zijn. Voornamelijk omdat tanken, mits de druk op peil is, sneller is. Ook vrachtwagens, bussen, treinen en vliegtuigen maken veel kilometers, waardoor waterstof daarvoor een interessant alternatief kan vormen. Het is denkbaar dat alle verschillende voertuigen naast elkaar bestaan, net zoals benzine, diesel en lpg nu. In de komende vijftien jaar zullen er vermoedelijk per land en regio grote verschillen zijn, met afwijkende nationale doelstellingen om vanaf een bepaald jaar alleen nog de verkoop van emissieloze voertuigen toe te staan.
Toch is het de vraag of het momentum voor de waterstofauto geen gepasseerd station is. Als de oliefabrikanten er tien tot twintig jaar terug mee waren begonnen, toen er nog geen ev's bestonden, had de wereld er nu heel anders uit kunnen zien. Hoewel daar toen al over gesproken werd, hebben zowel de overheden als de oliebedrijven die kans toen laten liggen. Op dit moment is er een flinke achterstand en die kan alleen worden ingelopen als de voordelen zwaarder gaan wegen dan de nadelen. Dat moment lijkt de komende jaren niet in zicht.
Artikelen in deze Automotive-reeks
(1) De grote belofte van waterstof
Hoe werkt een waterstofauto, hoe wordt waterstof geproduceerd en hoe zit het met de efficiëntie, de infrastructuur en de kosten?
(2) Elektrische auto's en hun accu
Over accucapaciteit en luchtweerstand, auto-ontwerp in relatie tot de plaatsing van de accu en accuchemie en levensduur.
(3) Van snelladen tot slim laden
Wat is het verschil tussen laden en tanken, hoe werken laadpalen en -passen, hoe snel is snelladen en is er eigenlijk wel genoeg stroom als er miljoenen ev's zijn?
(4) De elektrificatie van ons vervoer
Over elektrische bussen en vrachtwagen, supersnelle sportwagens, de plannen van Europese autofabrikanten en de komst van goedkopere elektrische auto's.