Britse provider klaagt Google aan wegens patentschending

De provider British Telecom heeft Google aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens het Britse bedrijf zou Google met zijn Android-besturingssysteem en vele van zijn diensten zes van de patenten van de provider schenden.

Google moet een schadevergoeding betalen, omdat het bewust inbreuk heeft gepleegd op de patenten in kwestie, zo claimt BT in de aanklacht, die door Foss Patents werd gepubliceerd. De internetgigant zou niet hebben willen betalen voor gebruik van de patenten. BT diende zijn aanklacht in bij een Amerikaanse rechtbank in Delaware.

Het gaat om Amerikaanse patenten met nummers 6,151,309, 6,169,515, 6,397,040, 6,578,079, 6,650,284 en 6,826,598. Deze hebben vooral betrekking op technieken die gebruikt worden voor mobiele communicatie, navigatie, lokatiebepaling en het opslaan of opvragen van informatie. Naast in Android, zou Google met veel van zijn diensten inbreuk maken op de genoemde patenten: zo worden Music, Maps met navigatie, Books, Search, Places, Offers, Google+, Android Market en de locatiegebaseerde advertenties genoemd.

De aanklacht is de zoveelste in een serie die tegen Google en fabrikanten van Android-apparaten wordt aangespannen. Apple en Microsoft spanden eerder al verscheidene rechtzaken aan, waarbij de laatste tijd vooral de juridische strijd tussen Apple en Samsung in het nieuws komt.

Google heeft voor zijn verdediging al rond de duizend patenten van IBM overgenomen. Daarnaast heeft het de intentie uitgeproken Motorola Mobility voor 12,5 miljard dollar over te nemen, waarbij het de internetgigant vooral om de patenten ging. De overname moet echter nog goedgekeurd worden. Naast het aanklagen van verscheidene Android-fabrikanten werd Google zelf door Oracle aangeklaagd.

Door RoD

Admin Mobile

19-12-2011 • 07:52

50 Linkedin

Lees meer

Reacties (50)

50
50
39
0
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 226048
19 december 2011 07:59
Als ik het goed heb begrepen zitten er op een benzine motor zitten twee en op een diesel motor 1 patent. Op een telefoontje zitten honderden patenten. En dat is het voornaamste probleem. Op zich is het idee van patenten niet verkeerd. Als je echt veel research stopt in het maken van iets dan mag je best een vergoeding krijgen als anderen van die technologie gebruik gaan maken. Maar zo als het nu gaat lijkt het patentensysteem niet meer te werken.
Alhoewel je conclusie best correct kan zijn, is het argument (kijk naar de patenten op een diesel/benzine-motor) onjuist: PSA heeft bij zijn laatste motor 52 patenten aangevraagd. Dit is nog een relatief simpele motor, bij meer complexe motoren van bijv. Fiat Powertrain (welke o.a. de common rail dieselmotor heeft uitgevonden) en BMW zal het aantal patenten nog groter zijn.
Je vraagt je dan ook af of een auto nou zo duur is in aanschaf qua materiaal en arbeid of om alle patenten die moeten worden afgekocht / betaalt ? Tuurlijk research, model ontwikkeling e.d. kost ook geld, maar toch. Wat zou de prijs van een auto (of ieder ande stuk hardware) zijn zonder eerst voor tig patenten te moeten betalen ?
Of is het is in die industrie beter geregeld? Waar ik overigens helemaal vanuit ga, zie maar alle diverse merken die motoren en platforms van elkaar gebruiken. De 1.3 Turbo Diesel die je in de Fiat Punto vind, ligt ook in Alfa's en Opel's. Een Opel Agila en Suzuki Splash zijn dezelfde wagens en een Seat Exeo is eigenlijk een oude Audi etc etc. In die industrie spelen ze gewoon veel meer open kaar wat betreft leentjebuur...
Hoezo? Bij telefoons is ook gewoon vaak bekend welke schermen en chips er in zitten en zijn er ook telefoons die praktisch hetzelfde zijn maar onder een andere naam verkocht worden.
Anoniem: 226048
@Krisp19 december 2011 09:08
Op de originele benzine motor zaten twee patenten. De diesel motor is gebouwd om die twee patenten te omzeilen en dat leverde 1 patent op. Dan vraag ik me echt af waarom een huidige motor 52 patenten nodig heeft.
Ik denk omdat ze weer een eigen manier hebben gevonden om dat ding, sneller, zuiniger, beter en efficienter te maken. En alles om te voorkomen dat de concurrentie ook deze dingen toe gaat passen en als, dat jij er dan geld aan kunt verdienen.
Dat is de melkkoe van de huidige industrie :(

Alle toeters en bellen (electronica) die zijn nog steeds te patenteren, op het hoofddesign zal verder niet veel meer te halen zijn. Maar als je ziet wat er af en toe gepatenteerd wordt dan vraag je je idd af waarom.
En hoeveel octrooien zouden er op de eerste gsm gerust hebben? Waarschijnlijk ook slechts enkele. En dat is niet vreemd, wanneer iets uitgevonden wordt en je laat het octrooieren, dan vraag je een octrooi aan voor het gehele product. Je wilt namelijk het alleenrecht op het product op zichzelf, niet op een beperkt deel van het.

GSM's, maar ook motoren, zijn anno 2011 al dusdanig ver doorontwikkeld, dat fabrikanten onderdelen van motoren octrooieren. Dit omdat deze componenten veel geavanceerder zijn dan het eerste motorblok wat de fabriek uitrolde.

Het huidige octrooisysteem heeft vooral tot gevolg dat er hoge drempels opgeworpen worden voor nieuwe telefoonfabrikanten. De 'grote jongens' hebben wel kosten aan de patentoorlogen, maar zet het af tegen de gehele omzet / winst en het valt (relatief) hard mee.

Het octrooisysteem werkt wel, maar de regels voor octrooien moeten geharmoniseerd worden. In de Verenigde Staten zijn software-patenten toegestaan, in veel landen in Europa, waaronder Nederland, niet. Ook dergelijke zaken zorgen voor oneerlijke concurrentievoordelen voor bedrijven uit de Verenigde Staten.
"En hoeveel octrooien zouden er op de eerste gsm gerust hebben? Waarschijnlijk ook slechts enkele."

Als dat zo zou zijn dan worden alle octrooien waar het toestel op gebaseerd is weggelaten.
Wil je het toestel nabouwen dan zul je dus alsnog van die (of soortgelijke) octrooien gebruik moeten maken.
Het is tegenwoordig best lastig om electronika te ontwerpen die niet uit gepatenteerde onderdelen bestaat.
Dingen zijn super-geconsoloideert en zaken als SOC's worden overal gebruikt.

Mobieltjes zitten dan ook vol met ontwerpen van anderen of de fabrikant er nou voor betaald heeft of niet.
Nokia, Google en Apple gaan heus niet hun eigen acceleratiemeters ontwikkelen, dat kopen ze gewoon in.
En zo gaat dat met de meeste hardware in een telefoon.
Niks raars dus.
Het patent systeem is inmiddels failliet, het doel is ruimschoots voorbij geschoten, waar het ooit bedoelt was om de uitvinder te beschermen, zodat die zijn werk niet voor niets gedaan heeft, is het nu vooral een juridische tijger geworden, die te pas en te onpas gebruikt wordt om een ander uit te zuigen.
Tijd dat het systeem op de schop gaat en dat alleen natuurlijke personen patenten kunnen aanvragen en overdracht van patenten moet onmogelijk worden, al is het alleen om de patent-trols de wereld uit te helpen.
Tja dat klinkt leuk, maar dan kan je net zo goed patenten compleet afschaffen, en dat is ook geen goed idee.

Kleine partijen hebben geen schijn van kans omdat ze helemaal de mogelijkheden niet hebben om zelf iets met hun patent te doen. Stel je voor dat ze een geweldig nieuw idee voor een low-noise amplifier bedenken, nemen ze patent op, en dan? Moeten ze een compleet receiver front-end maken, omdat niemand op enkel een LNA zit te wachten. En daar zitten weer andere patenten op. Oftewel onmogelijk voor die kleine partij omdat ze het niet mogen doorverkopen.

En grote partijen? Nou ja je kan wel miljarden in R&D stoppen, maar een patent op een goed nieuw idee kan je niet meer aanvragen, want op wiens naam zou je dat moeten doen? Van de onderzoeker? Zodat als die naar een concurent stapt jij je producten niet meer kan maken omdat je het patent kwijt bent?
Oftewel dan kom je met concurentie bedingen in contracten die 10 jaar duren, nee dat is leuk.
Misschien moeten patenten dan beter gedefineerd worden niet VEEL minder in dit algemene begrip. Ook zouden patentgelden vastgesteld moeten worden en de uitvinders moeten hun patent beschermen, en ze niet meer de kans geven langer dan een jaar te wachten met zeuren.
Juridisch onderzoek kan langer dan een jaar duren, een jammerlijke bijkomstigheid van deze patenten.
dus moeten we maar in een wereld leven waar dat kanker gezwel, (inhaligheid) inmiddels zo groot is dat de patient (economie) binnen enkele dagen (jaren) komt te overlijden.

het 11:59:59 people... 1 voor 12.. - seconde wel te verstaan..
Anoniem: 34095
@i-chat19 december 2011 09:05
Nee zeker niet. Vergeet niet dat vriend google zelf 12.5 miljard over heeft om patenten in bezit te krijgen.

Ik zou liever iets zien dat patenten niet meer geldig zijn op het moment dat ze worden verhandeld. Maw; ongeldigheid bij een bedrijfsovername puur voor patenten. Nu weten bedrijven hier ook wel creatief mee om te gaan, maar goed het zou wat meer lucht geven.
Dat het systeem op de schop moet ben ik met je eens, de manier waarop echter niet. Ik zou echter ook niet weten hoe het wel zou moeten.
Het probleem is nu dat er op vrijwel alles wel een patent zit, waardoor het steeds lastiger wordt om iets te maken. De tijd dat patenten voor iets heel bijzonders stonden (zoals bijvoorbeeld de genoemde dieselmotor) is allang voorbij. Het zijn nu vaak triviale dingen, die je "vanzelf" tegenkomt als je ontwikkeling in die richting start.
Patenten beschermen nog steeds de aanvrager. En waarom mag een bedrijf zoals Intel, AMD of nVidia hun processors of grafische kaarten dan niet beschermen met patenten? Volgens jouw zou Tempels dus nooit de inkeping in de beschuit hebben mogen patenteren. Iedereen had het kunnen verzinnen, zelfs Bolletje en Verkade, maar deden het niet.

Als jij iets verzint, hoe simpel ook, dan heb jij het recht dit te patenteren. Maar ook de plicht om het patent te beschermen. En daar begint het juridisch touwtrekken. Want het patent wordt vaak niet volledig geschonden maar half en daardoor meent de andere partij dat zij het patent niet schenden.

Maar dit soort zaken komen pas in het nieuws als partijen er samen niet meer uitkomen en men naar de rechter stapt voor een uitspraak en bij het deponeren van de zaak wordt het geschil meestal pas openbaar

Daarnaast registreren patent trolls geen patenten, maar kopen patenten op van partijen welke zichzelf niet kunnen verdedigen (zoals een persoon tegen het grote Google, Microsoft of Apple) of waarvan ze verwachten dat een patent later geld kan opbrengen.
Google kan als machthebber gewoon zijn diensten voor deze provider, op basis van het ip-adres, blokkeren.
Dan wil ik nog wel zien of British Telecom over beide zaken rechtzaken gaat aanspannen, want een deel van de mensen zeggen hun abonnement op en gaat British Telecom nog minder geld opleveren......
we zijn niet allemaal zo kinderachtig - a) moet er eerst nog even een jaartje of wat geprocedeerd worden of de patenten slaan op google en b) valide zijn, c) mag google dat niet doen gezien dat machtsmisbruik is.
Hoezo?
Doordat Google zo machtig is moeten ze juist gaan betalen voor het dataverkeer.
De oplossing is dus dat
A) Google nog steeds zonder extra kosten hun diensten aan de klanten kunnen verlenen,
of B) Google maar geen diensten zal verlenen.

[Reactie gewijzigd door Onbekend op 19 december 2011 09:30]

Dat zouden ze niet zomaar kunnen, dan worden ze zeker voor misbruik aangeklaagd wat ze 100% zeker miljarden zou gaan kosten aangezien geen rechter Google hierin gelijk zou geven.
Ooit had ik het idee om bedrijven te verplichten om andere bedrijven het eerste jaar na een patent toekenning gratis gebruik te laten maken van het beschreven patent. Iedereen kan dus gebruik maken van de innovatie.

Wanneer het een innovatie betreft die een dergelijke impact op een product heeft dat het na een jaar nog steeds gebruikt wordt door iedereen, kunnen we stellen dat het gaat om een goede techniek (patent).

In de aanvraag van het patent moet het bedrijf een bedrag noemen, gebaseerd op de kosten van het onderzoek dat gedaan is, waarmee andere partijen na een jaar gebruik kunnen maken van het beschreven patent. Een tweede partij kan dus als het ware eerst testen of de techniek bruikbaar is en wanneer dit bruikbaar blijft worden er redelijke bedragen betaald die gebaseerd zijn op de investering van de patenthouder.

Naar mijn idee staat deze manier van patent bewaking innovatie minder in de weg. Zijn de bedragen eerlijker die betaald worden. En kunnen patenttrollen hun werk (gelukkig) niet meer doen.

edit: zou ik hier een patent op aan kunnen vragen? ;-)

[Reactie gewijzigd door Drumkruk op 19 december 2011 08:42]

Welkom in droomland.

Patenten worden aangevraagd om uitvindingen/innovaties te beschermen tegen gratis gebruik (of hoe je het maar wil noemen).

De bedrijven die patenten aanvragen hebben echter een ander doel en dat is zoveel mogelijk winst maken. Dit rijmt niet met jou idee over "een redelijke vergoeding tov het tot stand komen van de innovatie".
Een van de voorwaarden tegenwoordig is dat ze uitvindingen vastleggen in patenten zodat de winst/inkomstenbron wordt veiliggesteld.
Als bedrijven vervolgens ik weet niet hoeveel geld uit moeten geven om die patenten te beschermen maakt het verder ook niets uit natuurlijk.

Ik begrijp dat bedrijven als doel hebben om zoveel mogelijk winst te maken en ik denk dat die redelijke vergoeding waar ik het over heb nog altijd een behoorlijk bedrag kan zijn, waar een veelgebruikte innovatie voor een jaar inkomen van al je 10000 medewerkers kan zorgen. Maar dan moet je dus wel met iets goed komen, waar je tijd en geld in hebt geinvesteerd.

En ik droom graag van een beter systeem ja. Want dit gaat alleen nog maar over geld en niet meer over innovatie.
Ik vraag me daadwerkelijk af hoe besturingssoftware gemaakt moet worden zonder iemands patenten te schenden... Of in ieder geval zo weinig.
Dat zelfs een provider tegen Google gaat strijden terwijl het hun ook winst oplevert is opmerkelijk.
Ik vraag me daarbij af hoe innovatie bewaard kan blijven zonder iemands (algemene) patenten te schenden.
Een voorstel om het het patentensysteem ingrijpend te veranderen is een commissie instellen die de patenten beoordeeld (zoals nu gebeurd), maar in plaats van dat een rechter oordeeld of er een patent is geschonden dit door diezelfde commissie te laten beoordelen. Dit zal de druk op rechters internationaal verlagen, waardoor ze zich misschien met iets nuttigers bezig kunnen houden. Naast de beoordelingsbevoegdheid zou deze commissie op jaarlijkse basis veel patenten opnieuw moeten beoordelen aan de hand van enkele criteria zoals algemeenheid, toepasbaarheid etc.
Het zou in ieder geval anders moeten!
Ik vraag me daadwerkelijk af hoe besturingssoftware gemaakt moet worden zonder iemands patenten te schenden
Je kunt ook licenties nemen, technologieen inkopen en alternatieve technologieen ontwikkelen.
Je ziet bijvoorbeeld dat Microsoft naast eigen ontwikkelingen ook veel licenties heeft om technologieen in Windows en Office te mgen gebruiken.
Google heeft juist in de laatste jaren veel bedrijven overgekocht (een stuk of 40) om technologieen te verkrijgen in nieuwe markten (zoals de mobiele markt). Het enige probleem daarbij is dat diverse van die overgekochte bedrijfjes de door hen ontwikkelde technologieen gewoon bijeen gekopieerd hadden van anderen en dat dat Google nu enigzins opbreekt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 19 december 2011 10:52]

alternatieve technologieen ontwikkelen
Daar zit ook het probleem; als je iets 100% zelf bedacht hebt, is er bijna altijd wel een willekeurig bedrijf die er al een patent op claimt te hebben.
de advocaten van google weten ook wat doen elke week, is dit de eerste keer dat een provider google aanklaagt ? vorig week artikel dat kpn google wil laten betalen voor het gebruik maken van hun netwerk en nu een provider die google aanklaagt wegens patentschending als android al de ice cream sandwich aan het uitrollen is

nieuws: KPN: Apple en Google moeten meebetalen aan netwerk
Disclaimer: dit is alleen maar een vermoeden, heb er geen feiten voor...
maar BT is een van de providers die de afgelopen jaren heeft lopen klagen dat ze vinden dat grote content providers, zoals Google, zouden moeten meebetalen aan het netwerk gebruik van hun eigen klanten.
Of eigenlijk niet meebetalen, dubbel betalen, want de klant betaalt al voor de download, Google betaalt al voor zijn eigen peering contracten, maar ze willen voor alle bytes die bij een grote dienstverlener vandaan komt nogmaals geld vangen. Waar ook het hele gedoe over Network neutrality vandaan komt.

Het zou me dan ook niets verbazen dat hun experiment mislukt is, en dat ze nu een alternatieve manier denken te hebben gevonden om geld te vangen.
nieuws: British Telecom laat isp's netwerkverkeer schiften
positief dat ze gewoon Google aanklagen, ipv htc/samsung/etc.
Dat maakt de aanklacht wat minder direct en dan kan ook de juiste partij zich verdedigen.


(dat is dan ook direct het enige positieve...)
En zo houden we de patenten nog in leven en zeker nog na 20 jaar. Prima maar als je rekening moet houden en die wetenschappers ook nog moeten onderzoeken of het zo gebeurd dan is het wel een beetje erg zielig. Is het niet een beetje meesnoepen van het succes? Of mediage*l? Of aandacht zoeken omdat ze anders niet krijgen? Ik vind het wel steeds meer op zoeken lijken naar.
Hoe kan je nou in 2003 patent krijgen op een (hele brede omschrijving van een) navigatiesysteem als die dingen al in de jaren 80 ontwikkeld werden?

Maarja, niemand weet precies wat ze claimen, want niemand kan die aanvragen lezen met dat taalgebruik...

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 19 december 2011 09:33]

Tja leuk bedrijf dat BT. Ze claimden ook al ooit het patent op links.

"British Telecom (BT) claimt het patent op hyperlinks en vindt dat Amerikaanse isp's (Internet service provider) voor het gebruik hiervan moeten betalen. Het Britse telecombedrijf zou reeds in 1976 patent hebben aangevraagd. BT zou hiermee beschikken over de rechten op de technologie die het Web tot één geheel linkt."

http://www.computable.nl/...hyperlinktechnologie.html

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee