Google zou Oracle een schadevergoeding van omgerekend 2,1 miljoen euro hebben geboden voor patentinbreuk. Daarbij zou Oracle ook een klein deel van de toekomstige Android-opbrengsten krijgen, maar Oracle ging niet akkoord.
Volgens Reuters is Google bereid om, naast de 2,1 miljoen euro ineens, 0,5 procent van de toekomstige Android-opbrengsten aan Oracle te geven voor het gebruik van een patent dat in december al verloopt. Voor een tweede patent, dat vanaf april 2018 niet meer geldig is, zou Google 0,015 procent van de opbrengsten aan Oracle willen geven. Op beide patenten, met nummers RE38104 en 6910205, maakt Google volgens de softwaremaker inbreuk met zijn Android-besturingssysteem. De Android-maker zou overigens alleen willen betalen als de rechter patentinbreuk bewezen acht.
Oracle heeft het schikkingsvoorstel afgeslagen; in een reactie liet het bedrijf weten dat het bod van Google te laag is. De softwaremaker zou zelf tientallen miljoenen dollars vragen voor inbreuk op de twee patenten. Daarmee is het gevraagde bedrag overigens al aanzienlijk verlaagd. Aanvankelijk eiste Oracle miljarden dollars, maar doordat verschillende in de rechtszaak gebruikte patenten ongeldig werden verklaard, werd het bedrag eveneens een aantal keer verlaagd.
Op 16 april wordt een uitspraak van de rechter verwacht. Deze had echter beide partijen de kans gegeven om er eerst samen uit te komen. Nu een schikking van de baan lijkt te zijn, hangt het van de rechter af of er een schadevergoeding komt. Wel hebben de bedrijven tot 13 april de kans om er alsnog samen uit te komen.
Behalve op zijn patenten meent Oracle dat Google inbreuk maakt op copyright. Omdat de op Java gebaseerde Dalvik Virtual Machine in Android dezelfde class-hiërarchie en syntax als Java hanteert, zou deze inbreuk maken op het copyright van Oracle. Ook hiervoor wil de softwaremaker een schadevergoeding.