Nee. Een patent is per definitie een alleenrecht. In ruil voor dat jij jouw 'patent' beschrijft (en dus openbaar maakt) krijg jij voor een x aantal jaar het alleenrecht.
Er zijn een aantal organisaties zoals Rambus welke zelf geen hardware fabriceren, maar wel patenten aanvragen op technologie en deze dan vervolgens aanbieden in de vorm van licenties aan andere bedrijven. Bedrijven met een dergelijke business case zullen vaak proberen hun patent in een standaard te laten opnemen.
Dat laatste is natuurlijk zeer interessant omdat je dan met veel partijen zaken kunt doen. Als jouw patent wordt opgenomen in een standaard, dan eist men vaak wel dan men de licenties volgens de frand regelementen uitgeeft. Dat houd simpel gezegd in dat als bedrijf x en bedrijf y evenveel licenties afnemen deze dezelfde prijs voor de licentie moeten betalen.
Maar dit is geen normale rechtszaak omdat Android technisch gezien geen java draait. Android heeft zijn eigen runtime (Dalvik) en Google heeft een compiler uitgebracht welke java code kan compileren naar Dalvik bytecode.
Sun (nu Oracle) heeft op Java heel erg veel patenten (en copyright), maar de IronPhyton compiler maakt het mogelijk om bijvoorbeeld python code op het .NEt platform te draaien.
Nu ben ik niet helemaal thuis in de broncode van de Dalvik engine zelf, maar tenzij Google delen heeft overgenomen van een bestaande Java VM zie ik niet waarom Google hier patenten zou schenden. Virtual Machines en bytecode is niets nieuws en Visual Basic had al vanaf versie 1 een runtime nodig om te kunnen draaien..
Dat de Dalvik compiler Java kan omzetten zegt niet zoveel. Je kunt met Java (J++) immers ook applicaties schrijven voor het .NET platform. Als de applicatie zonder wijzigingen zou draaien op een standaard Java VM dan is er geen copyright issue wat betreft de taal (syntax) zelf.
Aangezien geen van de java.* en com.sun.* libraries aanwezig zijn op Android , heeft Google met android ook geen inbreuk gemaakt op de toolkit API van Java. Persoonlijk vind ik daarnaast de toolkit API van android ook een stuk netter in elkaar zitten.
Alle standaard Android namespaces beginnen ook daadwerkelijk met android. Terwijl java een mengelmoes heeft van standaard namespaces. Een java update heeft namelijk niet alleen impact op de java.* namespaces, maar op onder andere com.sun.* namespaces. Dat maakt het minder gemakkelijk om de gevolgen van een update in te schatten.
Al snel kwam Sun destijds met de regel dat een Java applicatie altijd van dezelfde runtime versie gebruik blijft maken, ook als er een nieuwe versie aanwezig is. Het nadeel daarvan is dat veel gebruikers meerdere minor versies van Java op hun machine hebben staan.
Daarbij lijkt mij dat het tweede patent welke Google betwist (
Interpreting functions utilizing a hybrid of virtual and native machine instructions), ingediend zomer 2002 al een prior art patent is. Microsoft levert al sinds 1999 met het .NET platform de tool 'ngen' mee welke .NET bytecode kan omzetten naar native code geoptimaliseerd voor de machine waarop deze draait. Dat houd ook in dat .NET al sinds de eerste release in 1999 de mogelijk heeft om zowel virtuele en native instructies door elkaar uit te voeren zonder dat daarvoor de applicatie zelf aangepast hoeft te worden.
Als de rechter Oracle is het gelijk stelt, dan ben ik heel erg geïnteresseerd in de motivatie van de rechter..