Nieuwsgroepen zijn bezig aan een tweede jeugd, zo lezen we bij Wired. Tegenwoordig vindt men warez steeds vaker eerst op nieuwsservers en daarna pas bij de concurrentie, aldus de site. De opleving van het medium zou te danken zijn aan de toenemende mate waarin copyrightorganisaties de vinger aan de P2P-pols houden. Gebruikers van bijvoorbeeld Kazaa, eMule en BitTorrent worden tegenwoordig nauwlettend in de gaten gehouden; veel usenetaanbieders maken het daarentegen mogelijk om gegevens te distribueren zonder dat het IP-adres van de aanbieder bekend wordt gemaakt.
De alt.binaries-groepen, die voornamelijk voor illegale kopieën van muziek, films en software worden gebruikt, vertonen de laatste jaren dan ook een gestage groei. Het artikel baseert zich op cijfers van NewsAdmin, waar statistieken over usenetgebruik worden verzameld. In de zogenaamde dumpgroepen worden tegenwoordig vele tientallen gigabytes aan copyrighted materiaal per dag geplaatst. Als voorbeeld wordt alt.binaries.multimedia aangehaald; alleen al deze groep vertoonde tussen 2001 en 2004 een groei van 700.000 naar 2,8 miljoen posts per jaar. Een volledige dvd vergt overigens enkele duizenden van zulke posts.
Een tweede oorzaak voor de toenemende belangstelling voor nieuwsservers ziet Wired in de technische verbeteringen die het gebruik van usenet vereenvoudigen. Met name NZB-bestanden, die via speciale usenetgroepen en websites kunnen worden verspreid, bewijzen zich als efficiënte opvolger van het trage XPAT-systeem en het bandbreedte-vretende 'headeren'. Bovendien 'maakt usenet gehakt van de concurrentie' als het op downloadsnelheden aankomt, en uploaden is niet nodig om toch probleemloos van de voordelen te kunnen genieten.
De voordelen van nieuwsgroepen zijn tegenwoordig belangrijker dan de nadelen. De van oudsher trage propagatie - het doorsturen van artikelen van de ene nieuwsserver naar de andere - verloopt met de komst van specialistische usenetbedrijven steeds sneller, hoewel wereldwijde verspreiding nog een flink aantal uren in beslag kan nemen. Onvolledige propagatie en een korte retentietijd - de tijd die een artikel op een bepaalde server beschikbaar blijft - wordt steeds eenvoudiger het hoofd geboden met innovatieve download- en reparatiesoftware, zoals QuickPar.
'Organisaties als de RIAA hebben het vizier traditioneel gericht op aanbieders en niet op afnemers', zegt Toby Lewis van consultancybureau MusicAlly. 'In die zin zou dus het veiliger kunnen zijn om usenet te gebruiken.' Of de RIAA en de MPAA zich inmiddels meer op nieuwsgroepen richten is onduidelijk, de RIAA weigerde desgevraagd commentaar op haar beleid terzake te geven. Lewis gelooft echter dat nieuwsgroepengebruik zich nog grotendeels aan het zicht onttrekt: 'Zelfs als de industrie haar pijlen op dit medium richt, is het moeilijk te bedenken wat ze ertegen kunnen doen. Websites met torrent-files zijn eenvoudig uit de lucht te halen, maar usenet is zo wijdverbreid - hoe zou je dat moeten aanpakken?'
