Populariteit nieuwsgroepen als warezmedium neemt toe

Nieuwsgroepen zijn bezig aan een tweede jeugd, zo lezen we bij Wired. Tegenwoordig vindt men warez steeds vaker eerst op nieuwsservers en daarna pas bij de concurrentie, aldus de site. De opleving van het medium zou te danken zijn aan de toenemende mate waarin copyrightorganisaties de vinger aan de P2P-pols houden. Gebruikers van bijvoorbeeld Kazaa, eMule en BitTorrent worden tegenwoordig nauwlettend in de gaten gehouden; veel usenetaanbieders maken het daarentegen mogelijk om gegevens te distribueren zonder dat het IP-adres van de aanbieder bekend wordt gemaakt.

'news-paper'De alt.binaries-groepen, die voornamelijk voor illegale kopieën van muziek, films en software worden gebruikt, vertonen de laatste jaren dan ook een gestage groei. Het artikel baseert zich op cijfers van NewsAdmin, waar statistieken over usenetgebruik worden verzameld. In de zogenaamde dumpgroepen worden tegenwoordig vele tientallen gigabytes aan copyrighted materiaal per dag geplaatst. Als voorbeeld wordt alt.binaries.multimedia aangehaald; alleen al deze groep vertoonde tussen 2001 en 2004 een groei van 700.000 naar 2,8 miljoen posts per jaar. Een volledige dvd vergt overigens enkele duizenden van zulke posts.

Een tweede oorzaak voor de toenemende belangstelling voor nieuwsservers ziet Wired in de technische verbeteringen die het gebruik van usenet vereenvoudigen. Met name NZB-bestanden, die via speciale usenetgroepen en websites kunnen worden verspreid, bewijzen zich als efficiënte opvolger van het trage XPAT-systeem en het bandbreedte-vretende 'headeren'. Bovendien 'maakt usenet gehakt van de concurrentie' als het op downloadsnelheden aankomt, en uploaden is niet nodig om toch probleemloos van de voordelen te kunnen genieten.

Usenet -- serverfarmDe voordelen van nieuwsgroepen zijn tegenwoordig belangrijker dan de nadelen. De van oudsher trage propagatie - het doorsturen van artikelen van de ene nieuwsserver naar de andere - verloopt met de komst van specialistische usenetbedrijven steeds sneller, hoewel wereldwijde verspreiding nog een flink aantal uren in beslag kan nemen. Onvolledige propagatie en een korte retentietijd - de tijd die een artikel op een bepaalde server beschikbaar blijft - wordt steeds eenvoudiger het hoofd geboden met innovatieve download- en reparatiesoftware, zoals QuickPar.

'Organisaties als de RIAA hebben het vizier traditioneel gericht op aanbieders en niet op afnemers', zegt Toby Lewis van consultancybureau MusicAlly. 'In die zin zou dus het veiliger kunnen zijn om usenet te gebruiken.' Of de RIAA en de MPAA zich inmiddels meer op nieuwsgroepen richten is onduidelijk, de RIAA weigerde desgevraagd commentaar op haar beleid terzake te geven. Lewis gelooft echter dat nieuwsgroepengebruik zich nog grotendeels aan het zicht onttrekt: 'Zelfs als de industrie haar pijlen op dit medium richt, is het moeilijk te bedenken wat ze ertegen kunnen doen. Websites met torrent-files zijn eenvoudig uit de lucht te halen, maar usenet is zo wijdverbreid - hoe zou je dat moeten aanpakken?'

Usenet -- groepenlijst
lijstje van populaire nieuwsgroepen

Door René Wichers

Eindredacteur

26-05-2005 • 12:34

110

Submitter: sunturion

Bron: Wired

Lees meer

Comcast sluit usenetserver
Comcast sluit usenetserver Nieuws van 23 september 2008
MPAA pakt usenet-zoekmachines aan
MPAA pakt usenet-zoekmachines aan Nieuws van 24 februari 2006
AOL trekt stekker uit nieuwsgroepen
AOL trekt stekker uit nieuwsgroepen Nieuws van 25 januari 2005
M$ verkoopt aandelen in RealNetworks
M$ verkoopt aandelen in RealNetworks Nieuws van 26 november 1998

Reacties (110)

110
106
57
9
2
23
Wijzig sortering
Om de discussie weer een beetje on-topic te maken. Ik kan mij een artikel herinneren waarin stond dat usenet juridisch niet aan te pakken viel vanwege het feit dat alle bestanden die zich op het 'netwerk' bevinden als ge-cachde data beschouwd wordt. Dat houdt dus feitelijk in dat usenet slechts een doorgeefluik is en geen opslagplek.

Helaas heb ik geen artikel kunnen vinden die het bovenstaande verhaal bevestigd. Misschien dat iemand beter kan zoeken dan ik.
Vreemd, ik vind die nieuwsgroepen wel zó'n buitengewoon onhandig en inefficient medium...

Boezemt de "controle" op edonkey en BitTorrent netwerken dan zoveel angst in? Ik merk er vooralsnog weinig van, ik leech me een ongeluk, alles wat ik zoek is er te krijgen en snel ook.
Bovendien 'maakt usenet gehakt van de concurrentie' als het op downloadsnelheden aankomt, en uploaden is niet nodig om toch probleemloos van de voordelen te kunnen genieten.
Mwoah, heb er recent niet veel mee gedaan maar ik vond de downloadsnelheden nooit om heel blij van te worden (niet beter dan goeie p2p althans). En dat uploaden niet nodig is, is juist een nadeel voor de continuïteit van het netwerk.
Anoniem: 14842 @Jace / TBL26 mei 2005 13:03
Dit is een van de redenen dat usenet nog niet zo populair is als p2p en andere simpel te gebruiken programma's; het is gewoon niet zo handig in het gebruik. (Tenzij je er tot je nek aan toe in zit, dan is het zelfs makkelijker :P )

Het word echter steeds makkelijker met programma's als QuickPAR, Newsleecher en NZB. Wat dus ook wil zeggen dat het populairder word en dus ook meer zal worden gecontroleerd in de toekomst.

Ik zie wel dat je nog niet veel ervaring hebt met nieuwsgroepen want de snelheid van usenet vergelijken met een p2p programma gaat echt niet op, tenzij je een ontzettend brakke usenet server hebt.

Als ik download uit de nieuwgroepen vanaf een ongecapte server dan haal ik dus altijd de volle download snelheid. En vol wil in dit geval zeggen: zo snel je verbinding aan kan (in mijn geval: thuis 500KB/s, hier 225KB/s). De kans dat je met p2p je volle snelheid is heel erg klein, tenzij het een erg populair bestand is of er grote seeders mee doen (Linux distro's zijn altijd snel omdat deze geserveerd worden door achterlijk snelle servers).

Als je eenmaal weet waar je moet zoeken dan is er geen beter medium dan de nieuwsgroepen. Gelukkig is het nog niet al te simpel om toe te treden tot de "scene". Als dat zo was zou usenet snel alleen nog betaalservers hanteren vanwege de enorme toename in downloads.

EDIT:
Ter verduidelijking: usenet servers worden dus onderling gerepliceert (mirrored if you will). Je hoeft dus maar 1 keer iets via 1 server te uploaden naar een nieuwsgroep en deze server zorgt er automagisch voor dat de post word doorgestuurd naar alle andere usenet servers. Deze servers hebben natuurlijk een veel hogere bandbreedte dan iemand met een adsl verbinding, vandaar dat na enkele uren (als de meeste servers alles gerepliceert hebben) de hele wereld kan genieten van de post met een lekkere snelheid (afhankelijk van welke server jij je bestanden haalt). Simpel gezegd :P
En dat uploaden niet nodig is, is juist een nadeel voor de continuïteit van het netwerk.
Het is ook veel minder nodig.Een paar 'Robin Hoods' posten, en dat kan door iedereen (onbepert) gedownload worden aangezien de usenet provider zorgt voor voldoende bandbreedte en distributie naar andere usenet servers.
Precies :)

Bovendien moet ik er niet aan denken om met 768 Kbps aan upload een DVD te gaan zitten uppen ... ben je aardig wat uurtjes mee zoet !!!

Ikzelf gebruik alleen de Nova Server van Planet en ook al is de retentie 3 a 4 dagen is het voor mij zat, download elke maand gewoon een dag of 3/4 en dan ben ik weer zoet voor een tijdje...
Mwoah, heb er recent niet veel mee gedaan maar ik vond de downloadsnelheden nooit om heel blij van te worden (niet beter dan goeie p2p althans). En dat uploaden niet nodig is, is juist een nadeel voor de continuïteit van het netwerk.
Dan heb je of een brakke usenet server of je hebt een langzame verbinding.. als je een goeie server hebt haal je gewoon nagenoeg altijd je maximale snelheid.. ik heb zelf nog nooit downloadsnelheden via torrents of emule gezien die rond de 900kb/s zitten..

Met usenet kan dit dus wel 8-)

ennuh.. over continuïteit gesproken.. usenet bestond al eerder dan al die andere netwerken zoals kazaa, emule, torrentzooi etc. en het blijkt maar dat het nog steeds groeit.. en daarbij is het bij lange na niet zo vervuild als alle andere netwerken..
Sinds wanneer is emule vervuild? als je het via een goede site de linkjes binnen haalt. Is er niks aan de hand.. En zal je vrijwel nooit iets downloaden wat niet werkt.

Mijn 2 centjes
Uit je reactie kan ik niets anders concluderen dan dat je simpelweg nog nooit echt goed met usenet gewerkt hebt.

Onhandig en inefficient? Zoek voor de gein even op "NZB".
Downloadsnelheid? Ik loop tegen de limiet van m'n ISP aan met downloaden.

Dat uploaden niet verplicht is op usenet maakt niets uit. Zoals hierboven al gezegd wordt, er wordt zó veel geupload, dat meer uploadende mensen het alleen maar onoverzichtelijker zou maken ;)
Anoniem: 28821 @Jace / TBL26 mei 2005 13:05
Mwoah, heb er recent niet veel mee gedaan maar ik vond de downloadsnelheden nooit om heel blij van te worden (niet beter dan goeie p2p althans). En dat uploaden niet nodig is, is juist een nadeel voor de continuïteit van het netwerk.

Ik durf te wedden dat jij nog nooit met usenet gewerkt hebt, anders zal je nooit zulke onzin uitkramen. Usenet is 24 uur per dag volle bandbreedte, er bestaat niets wat dat kan overtreffen, dus praat geen poep!
Zeker dat het bestaat, succes met je usenet ;)
Er bestaan genoeg Usenet servers met een afgeknepen verbinding of laag aantal gelijktijdige gebruikers. Deze servers zijn wel handig als je provider geen server heeft of de retentie te laag is. Maar de bandbreedte is bji dat soort gratis servers redelijk beperkt
onhandig en inefficient??? Als je met een torrentprog aan de haal gaat krijg je allemaal verschillende bestanden enzow, das niet erg lekker. Op die nieuwsgroepen is alles tenminste een beetje netjes. Goede kwaliteit en er wordt zorg aan besteed. Ik hoop niet dat elke beunhaas zich hier mee bezig gaat houden, want dat veroorzaakt weer een hoop rotzooi op usenet. :(
Dit is toch een logisch gevolg? Straks wordt usenet weer grondig doorzocht door BSA en consorten en dan zal er weer iets anders opduiken wat populair is om warez te verspreiden.
BSA zal altijd achter de feiten aan blijven lopen. BSA was nog met napster bezig toen iedereen kazaa gebruikte ect.
Dat warez over usenet gaan is al oud nieuws. En nog gebeurd het.
En doet BSA er wat aan, dan verplaatst het zich weer ergens anders naar toe. (Water vind altijd een weg)
En nu iedereen een steeds grotere verbinding krijgt, zullen ze het alleen maar moeilijker krijgen.
Nou is het wel zo dat Usenet nogal abracabra is voor een "huis, tuin en keuken" gebruiker (Rar, Par2, Nzb, Sfv, etc). Ik heb regelmatig mensen die vragen, via welke site haal je dat dan binnen en als ik dan uitleg via Usenet dan snappen ze daar helemaal niks van.

Als je binnenkort films krijgt op BlueRay discs van 100 Gig op HDTV kwaliteit dan heb je nog veel betere downloadsnelheden nodig dan nu. Een DVDtje downloaden van 4,5 of 8,5 Gig gaat vrij vlot, maar 100 Gig binnenpompen is toch echt wel iets anders....
In hongkong is er 10mbit, 100mbit en zelfs gigabit internet beschikbaar....

Een filmpie van 10gig is dan weer een kwestie van een een paar uur.... net zoals toen divx(alike codecs) net uit kwamen.... en toen mp3 net uitkwam en iedereen met die 36k4 modems zat te kutten....

Tegen de tijd dat er 100 gig HD films gemeen goed zijn zal internet ook wel weer sneller zijn.....
Op zich is er weinig reden om BluRay nu al binnen te halen, DVD voldoet nog ruim en zolang in nederland HDTV nog lang niet aan de orde is hebben we er weinig tot niets aan.
Anoniem: 42145 @ikwilhet26 mei 2005 15:27
Eigenlijk is het ziek, maar 10GB is nog wel te doen. Als de bitrate omhoog gaat en die 25 of 50GB inderdaad vol staat dan is het wat minder te doen.

Daarbij komt nog, het hangt ook een beetje van de prijs van de beschrijfbare media af. Zelfs DL DVD ligt nog steeds op een prijs dat het bijna niet de moeite loont om te gaan downloaden en branden. +- 6,- voor een DL DVD, en +- 10,- in de winkel voor een origineel (bv Kill Bill).

De tijd dat ik er moet instoppen om op het download knopje te drukken en dan daarna op het brand knopje is me de 4,- al niet waard eigenlijk.

Wel download ik natuurlijk stuff die je hier gewoon niet kunt krijgen, zoals (inderdaad) de HDTV dingen.
Anoniem: 94246 @ikwilhet27 mei 2005 14:52
Jah, maar wil je de industrie aanzetten om er iets mee te doen moet je wel ook af en toe iets raars doen... KOPEN heet dat, dat doe je met geld en zow... niet via een nieuwsgroep
*kuch* a.b.hdtv *kuch*
10 gig per film, uitstekend te doen.
Anoniem: 92624 @MeMoRy26 mei 2005 15:02
ssst.. stil.. haal dit bericht weg.. straks gaan ze deze oase ook nog aanpakken.. ! :9
Anoniem: 129948 @MeMoRy27 mei 2005 12:01
En deze hele thread geeft blijk van het gedrag van sommige tweakers... Wanneer mensen gewoon normaal met media om zouden gaan dan zou je nooit zo'n draconische reacties krijgen van de industrie. Als ik een dvd'tje aan een maatje uitleen is niemand die erom kraait, maar wanneer ik hem digitaal ter beschicking stel van miljoenen mensen dan ga ik toch flink de mist in!

Stom gedrag, je leent toch niet eens je fiets uit aan wildvreemden? Waarom dan je hele audio video collectie? Ik ben blij dat ik nooit in dat download circuitje ben gaan hangen en ik hou het zo. Als een van m'n vrienden een cd of film van mij wil lenen dan heb ik daar geen bezwaar tegen maar aan wildvreemden leen ik niets.
Handig om hier de aandacht op te vestigen door zo'n artikel. Thx.
Ja, want voor dit artikel gepost werd, wist Brein, MPAA of RIAA er nog helemaal niks van af hoor... :Z
Nu schat je ze toch net iets te hoog in hoor :)
Ik vind dat Usenet de laatste tijd enorm vervuild wordt. Alles staat er 12x op.... 1x is genoeg per release Er wordt soms mee omgesprongen als Kazaa (nofi). Als men meer zou matigen met dubbel plaatsen enzo dan zou het overzichtelijker worden en zelf kleiner, en dan lijkt het alsof het minder gebruikt wordt.
Dat is het logische gevolg van de toegenomen populariteit. "Voortuitgang" heeft z'n prijs...
Mijn persoonlijke grootste ergernis is trouwens het feit dat Nederlanders ('t zijn bijna nooit anderen) headers in hun eigen taal gaan maken, of *nog* erger: Engelse programmanamen in het Nederlands gaan vertalen en dat in de header zetten |:(
Dat wordt niet gedaan omdat men dat zo lollig vindt, maar om de spybots (deze zoeken naar bekende titels en rapporteren dat terug) te misleiden ;)

[EDIT]
Er zijn groeperingen die er hun eigen coderingen op na houden, welk stuk software, film of game er achter deze codes schuilgaan kun je vervolgens op de website van de desbetreffende groepering terugvinden.

Ik ga geen namen noemen ;)
Ah! Dat wist ik niet. Dank voor dit inzicht.
Maar dan zou ik toch voor creatievere en internationalere methoden kiezen, al was het maar achtersevoren schrijven, of letters door cijfers vervangen ofzo :)
Dat is erg lastig, immers afspraken kun je in regels vastleggen en regels kun je automatiseren; m.a.w. spybots kunnen ze ook programmeren om namen achterstevoren te lezen lijkt mij...
Ja maar dat komt door de retentie van sommige. Zij hebben een lagere retentie en voor die mensen wordt er vaker gepost. De mensen met een payserver en een retentie van 50 dagen zien dit dan als vervuiling maar eigelijk heb je toch om die reden (dat je alles kan vinden omdat het wel ooit in die 50 dagen gepost is) een payserver genomen?
Klopt.. En het is eigenlijk schandalig dat providers zoals bv xs4all echt een beroerde news server hebben, vergeleken met een pay server, lijkt het echt nergens op.

Een pay server die ik regelmatig bezoekt, is nu zwaar aan het adverteren dat Providers hun news servers outsourcen naar pay servers (en het dan dus weer ""gratis"" maken voor de klant) Ik hoop dat die trent ook in nederland gaat doorbreken : Als alle providers nu eens voor 1 keer zouden samen werken en een goede, zeer fatsoenlijke newsserver met een retentie van 100 dagen neer zouden zetten, zijn ze niet alleen van hun eigen news server af, maar houden ze ook nog een keer de "Traffic inside - Nederland"
Anoniem: 7477 @tser26 mei 2005 15:52
Gho, ik vind newszilla een van de betere newsservers.

Het enigste dat newszilla niet heeft zijn de *dvd groepen. De retentie en volledigheid van de postings zijn op de overige groepen (en dat zijn er veeeeel) erg goed.
casema doet dit sinds ze weer op eigen benen internet aanbieden.

verder:

ik vind het verschrikkelijk irritant dat een film binnen een week 10x gepost word, dat is echt vervuiling waardoor de algemene retentie van een groep omlaag gaat, als mensen een slechte server hebben ja lullig voor hun maar repost iets om de 2 á 3 weken ofzo, mensen met een goede verbinding en server kunnen wel helpen met parsets posten maar niet twee dagen na een post al een complete repost doen.

copyright organisaties zullen hier bar weinig aan kunnen doen, omdat het zo wijdverspreid is en het anoniem gebeurt en ook al krijgen ze sommige landen zo ver om er restricties op te leggen dan verhuist het zootje wel naar abudabu om daar vrolijk verder te gaan.
Als iedereen een payserver neemt is het ook niet meer nodig om zoveel te reposten en daardoor neemt de retentie toe waardoor uiteindelijk niemand meer een payserver nodig heeft.

Probleem opgelost }>
Anoniem: 38469 @Havocnl26 mei 2005 19:06
Usenet komt steeds meer naar de voorgrond als zwartemarkt... een slechte ontwikkeling imo. Straks worden posters nog gedwongen om hun posts nietszeggende namen te geven en hun rar's te coderen -- anders maak je het RIAA/Brein wel heel erg gemakkelijk. Hoewel de veiligheid via FTD en FTN etc. ook maar betrekkelijk is.

De kans is trouwens groot dat die BIG-onderzoekers ook regelmatig een kijkje komen nemen op Tweakers om te horen wat de ingewijden te melden hebben.
Anoniem: 41164 26 mei 2005 13:50
... veel usenetaanbieders maken het daarentegen mogelijk om gegevens te distribueren zonder dat het IP-adres van de aanbieder bekend wordt gemaakt.
Zelfs een provider als xs4all gebruikt de usenet header X-Trace waarin je IP-nr staat.

Wat nou privacy?

http://www.google.nl/search?q=Usenet+Header+X-Trace
Zoals Punica al aangeeft heeft een access provider als XS4all hele andere prioriteiten dan usenet providers. De anti-spam-houding van XS4all staat bijvoorbeeld op gespannen voet met anoniem posten; er is door de jaren heen behoorlijk wat rotzooi in nieuwsgroepen gespammed.

Specialisten als Astraweb, Teranews, Giganews, Usenetserver en Eweka - to name but a few - staan welzeker anonymous posting toe, wat in de praktijk neerkomt op het wegfilteren van hetzij alle X-Trace-headers, hetzij zelfs alle X-headers.

Lees hier meer :)
Anoniem: 41164 @Rataplan26 mei 2005 20:34
Tis niet zo dat ik casema hoog in het vaandel heb staan maar voor een prikie zit je automagisch bij giganews!

ping -a news.casema.nl

Ik vraag mij soms af waarom xs4all nog zo hoog staat aangeschreven? Al dat experimentele gedoe, professionaliteit is waar we voor betalen
offtopic:
Hoe durf jij te beweren dat XS4ALL niet professioneel is? Heb je daar enig bewijs voor?

XS4ALL is naar mijn (en vele andere) ervaringen een uitstekende provider met een even uitstekend _gratis_ dienstenpakket. Bij je abbo zit een FreeBSD shell login (via SSH gratis FreeBSD appz draaien op hun server), een zeer snelle en uiterst stabiele webserver (shared hosting, dat wel), prima privacybeleid, etc.

XS4ALL is een _algemene_ provider, _geen_ USENET provider.

Let wel, er zijn genoeg providers die prima diensten leveren; het enige wat ik hiermee wil is ingaan op ongenuanceerd gespecificeerd provider-bashen. Was Chello het doelwit geweest (waar ik eigenlijk helemaal geen fan van ben, maar dat terzijde) had ik Chello verdedigd.
Xs4all is dan ook geen professionele usenet provider vriend :)

Betaalde usenet providers doen het wel anoniem meestal
Helaas voert niet elke provider meer binaries. Dat kan dus een duidelijk argument zijn om (niet) voor een bepaalde provider te kiezen.

In elk geval geldt dit voor Tiscali en Direct ADSL van KPN.

Bij deze laatste is dat logisch, daar betaal je minder voor het feit dat KPN alleen de verbinding levert.

Bij Tiscali, waar je toch de volle mep betaalt, zeker als je Connected bent by KPN, vind ik dit gewoon bij de dienstverlening horen.
Omega.tiscali.nl, zo uit mijn hoofd, is al weer een tijdje beschikbaar.
En anders kun je gewoon een payserver huren
Anoniem: 95352 26 mei 2005 13:08
(Linux distro's zijn altijd snel omdat deze geserveerd worden door achterlijk snelle servers).

En als je iedereen mag geloven, dan is dat ook zo'n beetje het enige wat erop staat. ;)

Ik gebruik zelf gewoon p2p vanwege het gebruiksgemak. Ik heb toch niet zo'n behoefte aan achterlijke snelheden, ik wacht wel een weekje(Ik ben er door de week toch niet).

Als je bergen met bin's wil downloaden. dan kanik me voorstellen dat het beter werkt. Maar als je, zoals ik, eens in de maand een iso'tje download. Dan vraag ik me af of het effectief is.
Als je bergen met bin's wil downloaden. dan kanik me voorstellen dat het beter werkt. Maar als je, zoals ik, eens in de maand een iso'tje download. Dan vraag ik me af of het effectief is.
Als je totaal niet met nieuwsgroepen bezig bent kan het lang duren voordat je een file daadwerkelijk hebt gevonden. Dan moet je server het bestand ook nog eens hebben (afhankelijk van de provider/server/groep heb je een retentietijd van 4 dagen tot 2 maanden) en dan moet je het nog downloaden. Vervolgens moet je de bestandjes nog ff aanvullen met wat par2 files en je bent klaar.

Je eMule\Torrent client was op dat moment al lang aan het downloaden geweest en jij zou lekker aan de koffie zitten bij wat vrienden. Een weekje later heb je het binnen en klaar ben je.

Daarintegen:
Als je bekend bent met de nieuwsgroep sites/community en je weet waar je moet zoeken dan ben je binnen een uurtje klaar via usenet. Par2 files krijg je van wat vrienden als je ze nodig bent en klaar is <name>. :)

Ofwel:
Voor wat simpel leechen, crackjes, geinige dingetjes is p2p erg geschikt. Wil je veel downloaden en zit je pc vol met dvd-branders dan zit je 99% zeker op usenet (enkele ftp servers daargelaten).
kunnen we niet de .torrent files in de binaries plaatsen? Dan hebben we voordelen van de verspreiding all over the world en de voordelen van bittorrent!
Anoniem: 14842 @netwebber26 mei 2005 13:24
kunnen we niet de .torrent files in de binaries plaatsen? Dan hebben we voordelen van de verspreiding all over the world en de voordelen van bittorrent!
Ik weet niet of je al eens gekeken hebt naar de grootte van een .torrent bestand? Die zijn nogal klein namelijk :) En dat komt doordat in het .torrent bestand alleen de info staat die de client nodig heeft om het bestand te downloaden. Het bestand zelf staat verspreid over duizenden (met mazzel) pc's, en daar haal je het bestand vandaan.

In principe werkt een .nzb bestand hetzelfde als .torrent, maar dan voor usenet. Maar dan moet je een goede newsclient hebben en een goede usenet server :)
Dat gebeurt al, je moet ze alleen weten te vinden. 8-)
Kan wel, en gebeurt ook regelmatig, alleen werken torrent-files niet zonder tracker - en die worden aardig onderuitgehaald de laatste tijd.
Anoniem: 70824 26 mei 2005 12:46
Tuurlijk.. http://www.cnn.com/2005/TECH/internet/05/25/movie.downloading.ap/ en http://www.ice.gov/graphics/index.htm
Elite Torrents is ook weg... Men is lekker bezig om torrent sites offline te halen... Dan maar weer nieuwsgroepen :Y)
@Titusvh:

Tiscali heeft wel bingroepen, via omega.tiscali.nl. Retentie is helaas nooit meer dan een week, maar de snelheid is uitstekend en completion ook best aardig.
Daar maken ze dan niet echt reclame voor...
Had ik dit maar twee jaar eerder geweten |:(

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.