Kenosis: concurrentie voor eXeem als BitTorrent-netwerk

Op Freshmeat is een artikel verschenen over 'Kenosis and the World Free Web'. Kenosis is een project waarbij men een p2p-netwerk wil opzetten zonder het gebruik van een centrale server, zoals BitTorrent en eDonkey dat bijvoorbeeld wel vereisen. Vergelijkbaar met eXeem of Kademlia kunnen nodes door middel van Kenosis verbinding met elkaar maken en zo het netwerk uitbreiden door weer nieuwe nodes verbinding te laten maken. Kenosis is volgens het artikel bovendien zero-defect software, wat zou moeten inhouden dat de software zo uitgebreid getest is dat ze virtueel bugvrij is. Om de efficiëntie van de algoritmes die de routering bepalen en verbindingen beheren aan te tonen, werd een aangepaste BitTorrent-client gebouwd om decentraal bestanden te kunnen delen volgens het BitTorrent-principe. Zodoende wordt de centrale server, zoals Suprnova, overbodig en kan het systeem niet van op één plaats neergehaald worden. Wanneer een node verwijderd wordt, kunnen de anderen het werk namelijk voortzetten.

Filesharing / peer to peer / p2p

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

12-01-2005 • 11:08

56

Bron: Freshmeat

Reacties (56)

56
54
28
11
2
16
Wijzig sortering
Wat bittorent vooral zo populair maakt is het feit dat er zo weinig "bogus" bestanden op te vinden zijn. Integenstelling tot een kazza of morpheus waarop er veel nep bestanden zijn te vinden.
Door het decentraliseren van BT is de kans groot dat er ook weer veel nepbestanden komen.
daar heb je de sharereactors clones voor.
ok zijn er laatst een paar uit de lucht gehaald maar dat kwam omdat de menser erachter illigaal bezig waren. zo'n site opzich is iniedergeval in nederland en nog wat landen niet illigaal
Helaas is deze stelling niet waar. Bittorrent kan zelf geen bestanden vinden, de "bijna geen bogus" bestanden komt doordat (een hash van) deze bestanden worden gepubliceerd op een centrale website(zoals er eerst Supernova was). Als deze centrale website wordt vervangen voor een peer-to-peer versie van deze website komt er direct meer risico voor gebruikers die het leuk vinden fakes/bestanden van lage kwaliteit toe te voegen aan het netwerk.

Om dit op te lossen zul je een laag moeten toevoegen in het protocol waarin je de p2p applicatie vertellen welke personen/id je vertrouwd, anders zit je zo weer op kazaa kwaliteit. Dit is bij de meeste p2p applicaties die wijd verbreid zijn niet of slechts rudimentair geimplementeerd.
Anoniem: 50893 12 januari 2005 11:31
Het gaat denk ik nog steeds om een stukje vrijheid op het internet te behouden. Dingen kunnen delen die niet te krijgen zijn, ik denk hierbij aan oude muziek die platenmaatschappijen maar blijven weigeren uit te brengen :r

Ook vind ik het prettig om nieuwe software te testen alvorens ik het aanschaf. Er mogen dan wel veel complete progamma's op aangeboden worden, ik vind nog steeds dat het juist stimulerend werkt, voor mij wel althans. Ik kan nu thuis, relaxed, een progamma ten volle testen, zonder dat ik hiervoor tig revieuws hoef over te lezen, zonder dat ik dan nog 100% weet of het allemaal wel wat is.

En zolang de developers niet kunnen aantonen dat ze omzet verlies lijden door dit soort share progamma's, denk ik dat ze eens moeten ophouden met hun ghosthunt. Wel vind ik dat de nieuwste films die net uit zijn of nog moeten uitkomen geweerd moeten worden van de netwerken. Ik kijk die sowieso niet, vanwege de slechte kwaliteit vaak, maar er zijn er genoeg die....

Dankzij deze progamma's kunnen ze een overzicht houden wat er allemaal gebeurt in share land. Als het weer ondergronds moet dan hebben ze er geen zicht meer op. Tevens blijft het een mooi middel om producenten te dwingen goedkoper te worden met hun produkten. Iedereen mag van mij wat verdienen, maar niet de prijzen over de kop laten gaan en daarmee door blijven gaan en denken dat ze het maar kunnen blijven doen.

We zullen zien, prijzen verlagen, of geld blijven uitgeven voor instantie's die toch niets ertegen kunnen doen. Het is maar hoe je ermee omgaat. Als morgen de prijzen van de muziek industrie dalen dan sterven snel genoeg de share progamma's uit imo :)
Anoniem: 82404 12 januari 2005 11:14
Ik denk dat al deze p2p systemen uiteindelijk zullen falen als zij geen anonimiteit voor de gebruiker kunnen bieden.

(edit: typo)
Ik denk dat ik het hier wel mee eens kan zijn.. Nadeel van de anonieme netwerken op dit moment echter is de ENORME overhead per pakket en het gebruikersgemak.

Ik heb tot nu toe freenet en MUTE geprobeerd. Freenet was iets te complex en MUTE waren bijna tot geen gebruikers. Toch denk ik ook dat het op zo'n netwerk een stuk geruster vertoeven is...
ik denk dat juist ieder onbekend netwerk dat je je daar zonder problemen kan vertoeven juist wanneer ze de omvang van kazaa beginnen te vertonen wordt het oppassen geblazen. maar ik snap niet geheel wat het verschil bij dit is tenopzichte van kazaa. bij BT heb je juist links die kwalitatief hoog zijn hoe kun je de kwaliteit van dit verzekeren. en idem voor eXeeM
Moeten we MUTE niet een kans geven door het allemaal te installeren en aan te laten staan? Als niemand het gebruikt omdat niemand het gebruikt dan gaat niemand het natuurlijk gebruiken :7

http://mute-net.sourceforge.net/
Hoe kan je 100% anonimiteit bieden? Als "de autoriteit" zelf gaat downloaden dan zien ze toch van welke ip's dat het spul af komt?
@ MEtallator doe maar is een google search op "onion networks" ;) en kijk zeker ook hier is naar: http://tor.freehaven.net/
Dit netwerk heeft wel als uiteindelijk doel om anonimiteit te kunnen bieden, maar doet dat momenteel nog niet.
Kenosis is also "zero-defect software". Every line of Kenosis has been subjected to extensive unit testing, simulation testing, and scalability testing.
Dat lijkt toch behoorlijk in tegenspraak te zijn. Of je maakt software waarvan je bewijst dat het correct is (zie Edsger Dykstra), of je maakt software op de 'normale' manier en gaat testen. In dat laatste geval is de kans op fouten nooit 100%.
Anoniem: 2072 @boner12 januari 2005 11:24
Grappig dat je Dijkstra erbij haalt.
Testing can show the presense of bugs, but not their absence.
-- Dijkstra

Alleen van formeel gedefinieerde systemen kan je bewijzen dat het correct is. Daarna zul je het nog steeds moeten implementeren (en dus testen). De kans op fouten is alleen kleiner, niet afwezig.
Met Hoare logica, pre- en postcondities, invarianten, variante functies, ... kun je ook van geschreven stukken code bewijzen dat het correct is. Het is alleen veel werk, en vaak niet erg nuttig.
Inderdaad, je kunt aantonen dat (gegeven een flink aantal randvoorwaarden) software correct is. Testen is NIET de methode daarvoor.
Zodoende wordt de centrale server, zoals Suprnova, overbodig...

Geen juist voorbeeld. De centrale server die altijd nodig is voor BT is de tracker en dat was suprnova juist niet.
Sterker nog, suprnova wordt in deze versie helemaal niet overbodig omdat de .torrent files niet op dit netwerk gehost kunnen worden.
Anoniem: 41908 12 januari 2005 11:51
Misschien ligt het aan mij, maar klopt dat stippellijntje van rechtsonder naar linksonder wel? :P
Ja, dat is namelijk BREIN die denkt bij te houden wie wat aan het downloaden is
Corrigeer me als ik het verkeerd heb, maar een sterk punt van torrents is de tracker, die bijhoudt wie wat en hoeveel downloadt om dit op elkaar te kunnen afstemmen.

Bij het wegvallen van 1 tracker moet dit dus door anderen overgenomen kunnen worden en heb je dus synchronisatie nodig.

De zoekfunctie daarentegen is op zich niet zo moeilijk toe te voegen en is in weze aan iedere connectie vragen wat ze tracken/sharen en dat recursief en met filter. Je mist dan wel het controle syteem, waardoor het makkelijker is troep te plaatsen.

M.a.w. wordt hiermee bittorrent niet vergelijkbaar met de meeste andere p2p-systemen als Kazaa?
Dit netwerk biedt momenteel eigenlijk weinig nieuws. Het klinkt allemaal heel mooi en biedt zeker mogelijkheden voor de toekomst, maar momenteel biedt het alleen maar een vervanging voor bittorrent trackers, zodat deze makkelijk overgenomen kunnen worden. De centrale server die links naar torrents aanbiedt is nog steeds nodig. Exeem gaat deze wel vervangen met behulp van een zoekmachine en ratings. Eigenlijk bestaat dit ook allang in de vorm van shareaza2. Deze kan al heel lang het gnutella2 netwerk als tracker gebruiken als de originele down gaat.

De auteurs hebben wel grootse plannen om het netwerk uit te breiden en uiteindelijk om anonimiteit uit te komen en freenet voorbij te gaan. Dan zou het wel een zeer mooi netwerk worden, maar de protocollen moeten dan wel over het netwerk gaan. Momenteel wordt gewoon het originele onveilige bittorrent protocol gebruikt.
Nice, very nice.

Maar ik vrees dat als er teveel netwerken van dit soort gaan komen dat je gaat eindigen met verschillende kleinere netwerken. Ikzelf zie liever dat exeem, Kenosis en andere systemen gebaseerd op bittorrent gebruikmaken van eenzelfde protocol, zo kun je nog steeds je applicatie kiezen die je wilt, maar kan je ook aan alle files die nu verspreid staan over beide netwerken.

Ook wel leuk om te horen dat hun software bug-free zou zijn. Eerst zien en dan geloven, maar er zullen er zeker al niet veel inzitten als ze zo een bewering durven maken. Hopelijk kunnen ze dit in de toekomst zo houden als ze nieuwe functies implementeren, dat ze ineens ook bug-free zijn.

Ik zal het systeem zeker eens een kans geven, aan de omschrijving te zien heeft het volgens mij heel veel overlevingskansen.
Dat er veel netwerken gaan komen is niet te voorkomen, kijk naar de periode dat kazaa/napster opkwamen. Inmiddels zijn er al clients die meerdere netwerken ondersteunen, zelfs p2p en bittorrent ineen. Dus dat probleem lost zichzelf wel op denk ik.

Wat betreft bug free ben ik het met je eens. Eerst zien en dan geloven. Het lijkt mij namelijk vrij knap om je software foutloos te leveren (spreek uit ervaring)
Deze client is gewoon backwards compatible met bittorrent en zal het netwerk dus niet opsplitsen. Wat het momenteel is, is een uitbreiding op het bittorrent protocol zodat de download door kan gaan als de tracker het niet meer doet. Eigenlijk had sharaza2 dit ook al een hele lange tijd. Exeem zal dit ook gaan doen, maar met als ingebouwde mogelijkheid om te zoeken. Dit heeft bovenstaand netwerk niet en het zal nog steeds afhankelijk zijn van een website à la supernova om torrents te verspreiden
Lang leve de platenindustrie die dit soort dingen mogelijk (en nodig) maakt.

edit:

Hadden ze nu niet zo hard opgetreden tegen al die share tools dan hadden ze nog kunnen controleren hoeveel er illegaal uitgewisseld werd.

Ze hebben in principe nu voor gezorgt dat er een behoefte onstaat voor een gedecentraliseerd moeilijk te traceren share netwerk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.