Samsung schort verkoop van producten en diensten in Rusland op

Samsung verscheept voorlopig geen producten meer naar Rusland door het aanhoudende conflict in Oekraïne. Dat schrijft het Amerikaanse persagentschap Bloomberg. De export van alle Samsung-producten wordt volgens een bron van Bloomberg op die manier tijdelijk stopgezet.

Volgens de bron die journalisten van Bloomberg konden spreken, zou de opschorting gelden voor alle consumentenelectronica van Samsung, zoals smartphones; maar ook voor chips die het Zuid-Koreaanse bedrijf fabriceert. De redactie van The Verge kreeg een bevestiging van Samsung waarin het bedrijf stelt dat het voorlopig de verzendingen naar Rusland tegenhoudt.

Net voor de stopzetting van de export naar Rusland riep Mykhailo Fedorov, de vice-premier van Oekraïne, Samsung via Twitter op om de levering van goederen en diensten aan Rusland stop te zetten. De man ging ervan uit dat deze maatregel zowel de jeugd als de actieve bevolking in Rusland zou treffen en op die manier zouden zij zich volgens Fedorov meer gemotiveerd voelen om zich tegen de oorlog uit te spreken. Het is niet duidelijk of deze oproep heeft meegespeeld in de besluitvorming van Samsung.

Samsung is niet de enige techgigant die maatregelen treft tegenover Rusland omwille van de oorlog in Oekraïne. Eerder deze week besloot Microsoft om te stoppen met de verkoop van goederen en diensten in Rusland. Dat was volgens het Amerikaanse bedrijf 'de beste manier om Oekraïne te steunen' waarna het bedrijf niet kon uitsluiten dat het nog verdere stappen zou ondernemen als het conflict in Oost-Europa verder uit de hand loopt.

Ook Apple kondigde deze week aan dat het had besloten om de verkoop van zijn producten in Rusland aan banden te leggen. Het bedrijf deactiveerde ook zijn Apple Pay-betaaldienst in Rusland. Apps van Russische media zoals Russia Today en Sputnik News zijn bovendien niet meer te downloaden vanuit de Russische App Store.

Google besliste dan weer om te stoppen met advertenties verkopen in Rusland. "Gezien de uitzonderlijke omstandigheden, pauzeren we Google-ads in Rusland", klonk het. De Amerikaanse zoekgigant besloot ook om informatie over de verkeersdrukte in Oekraïne niet meer weer te geven in zijn kaartendienst Maps en zowel de apps als de YouTube-kanalen van Russische staatsmedia offline te halen.

Naast Samsung, Microsoft, Apple en Google besloten onder andere Intel en AMD, Ford, Walt Disney, Warner Bros, Reddit en Facebook om maatregelen te nemen. Tweakers schreef een achtergrondartikel over de positie van techgiganten in de oorlog om Oekraïne.

Door Jay Stout

Redacteur

05-03-2022 • 10:23

225 Linkedin

Lees meer

Reacties (205)

205
193
106
10
0
62
Wijzig sortering
Zo krijgt T.net zijn nieuws wel vol deze week haha.

Maar even zonder gekheid. Er zullen nog genoeg landen zijn waar Rusland mee kan handelen toch? Ik bedoel, als ik naar N-Korea kijk krijgt die maf zijn onderdelen voor zijn raketten ook nog aangeleverd op een of andere manier. Die oen had nu ook inmiddels op veldsla en slootwater moeten zitten gezien de vele sancties op dat land.

Dus er schijnen landen te zijn, waaronder Rusland, die hem gewoon hebben geholpen dus dat zou voor Rusland ook zo kunnen gaan?

En ja, ik snap dat de bevolking hier harder mee getroffen gaat worden (wederom, zie N-Korea) en dat hun dan in opstand zouden moeten komen, maar zo makkelijk is dat niet hoor in dat soort landen. Niet dat we straks een halve wereldbol hebben waarin het allemaal verkeerd is afgelopen met boze leiders die straks het verschil niet zien tussen een rode sappige appel of de nukebutton :(

[Reactie gewijzigd door Yzord op 5 maart 2022 10:33]

Een groot verschil hierin is wel dat Noord Korea al lang geleden op een zelfvoorzienende manier is opgebouwd. Vrijwel alles wat broodnodig is kunnen zij zelf produceren en aangezien de bevolking toch bijna niet meer nodig heeft dan water, brood en een dak boven hun hoofd is dat ook niet veel. Vergeet niet dat een groot gedeelte van de bevolking daar gewoon extreem weinig heeft, ten opzichte van het Russische volk die ineens heel veel dingen moeten inleveren zo langzaamaan. Rusland heeft nou eenmaal veel import en export waar zij mee verdienen, een land als Noord Korea heeft dat niet.
Er is regelmatig voedsel-tekort in Noord-Korea. Niet allemaal zo ernstig als in de jaren '90 (https://en.wikipedia.org/wiki/North_Korean_famine), maar wel dat mensen honger hebben.

De NK economie produceert stelselmatig zo'n 20% minder voedsel dan eigenlijk nodig zou zijn om de burgerbevolking van eten te voorzien. (https://en.wikipedia.org/...orth_Korea#Food_shortages).
Met zelfvoorzienend bedoel ik dan ook echt "the bare minimum". Armoede is ook niet voor niks een grootgoed onder de bevolking.
Ik denk dat je vergeet dat Rusland net zo zelfvoorzienend is. Waar jij op doelt zijn de westers opgevoede jonge russen, maar rusland is groot en heeft veel ‘boeren’ en land. Ook vergist men zich in de mentaliteit van de echte rus en focussen jullie weer op de verwende verwesterde rus.

Begrijp me niet verkeerd hoor, want ik moet mijn woorden hier heel secuur uitzoeken en typen, maar het russisch volk is wel van een andere slag dan wat wij denken. Ze zijn geharder en hebben meer patrioot gevoelens dan de westerse mensen.
Rusland zelfvoorzienend? De 'echte' Rus is de keuterboer in de Kaukasus? Met nog geen nagel om aan zijn kont te krabben? Dat is 'subsistence farming'. Overleven, maar niet meer dan dat.
maar het russisch volk is wel van een andere slag dan wat wij denken. Ze zijn geharder en hebben meer patrioot gevoelens dan de westerse mensen.
We hopen vooral dat de Russen ook van hun kinderen houden, maar dat terzijde. Het Russiche volk patriottisch en gehard? Cynisch en murw, is denk ik een betere beschrijving van de Russische volksaard. Na een paar eeuwen uitbuiting door Tsaren en de edelen, was er de communistisch revolutie, waarbij zowel die adel, als iedereen met een beetje geld (de 'Kulak') is uitgemoord, of met wat meer geluk verbannen en vervolgens namen de appartchiks de rol van uitbuitende elite over. Toen na enkele decennia ook dat systeem instortte, ging het licht even uit, en toen het licht aan ging was het land overgenomen door Oligarchen en Siloviks.

Volgens mij zijn de meesten gewoon gelaten onder het feit dat de volgende kikkerkoning telkens weer een reiger blijkt te zijn. Weinig echte liefde voor Poetin en zijn kliek.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 5 maart 2022 12:29]

[...]

We hopen vooral dat de Russen ook van hun kinderen houden...
... en dat ze meer geloof in hun kinderen hebben dan in Putin. IJdele hoop, in sommige gevallen
"My parents understand that some military action is happening here. But they say: 'Russians came to liberate you. They won't ruin anything, they won't touch you. They're only targeting military bases'."
kon ik zo 1-2-3 weer terugvinden.
Wow, bar verhaal :-(

Het is overigens een verwijzing naar een liedje van Sting.
Het is overigens een verwijzing naar een liedje van Sting.
Ah, bedankt, excuses voor mijn gebrek aan algemene culturele ontwikkeling ;-)
een van mn Collegas is in Rusland geboren , en hij vertelde mij dat zijn babushka ( zijn oma ) met tranen in haar ogen vertelde hoe zij in haar jeugd moest aan zien , hoe het gezin in leven moest blijven, door de kleren van hun ruggen te verkopen in een harde winter om maar aan eten te komen en niet van honger om te komen ,en hoe dit weer gaat gebeuren anno 2022 !! helaas zullen de normale Russen het moeilijk krijgen in de winter van 2022/23

Dus nee .. t land is zeker niet zelf voorzienend, en hier zullen de arme russen zeker onder lijden... dit wordt een humanitaire ramp, en een hoop Russische vluchtelingen die over een paar maanden aan de grens staan van Polen

[Reactie gewijzigd door Metallize op 5 maart 2022 13:41]

Ik zeg ook niet dat ze pro poetin zijn, maar al dat ‘westerse’ gedoe hoeft ook niet. Oftewel, de rus zelf red zich wel.
Rusland zelfvoorzienend? Ze kunnen zelf geen chips maken zonder onderdelen uit het buitenland. Driekwart van de luchtvloot bestaat uit Boeing en Airbus. Er wordt volop voedsel uit Nederland gehaald. Machines komen uit Duitsland.
We hebben het over water, brood en een dak. Rusland is een grote exporteur van graan. Als er een land gaat hongerlijden, dan is dat waarschijnlijk Oekraïne.

Ik ga er even vanuit dat de graanmachines nog wel werkend blijven de komende jaren.

Voor de rest heb je gelijk, de Russen gaan een karige toekomst tegemoet op het gebied van secundaire levensbehoeften.
Ook Oekraïne is een graan exporteur. Turkije importeerd graan uit vooral Rusland en Oekraïne. Directe snelle effect van de oorlog was dan ook dat het Turkse "volksbrood" (brood met een vastgeteld lage prijs) van ₺2,5 naar ₺3 is gestegen.

Het mes snijdt aan twee kanten. Als Rusland morgen besluit de gaskraan dicht te draaien, zal de rest van de winter in Europa nogal koud zijn en de industrie op grote schaal moeten stoppen. Economisch effect zou ik niet kunnen uitrekenen. Er wordt op vertrouwd dat Rusland het niet zal doen omdat ze het geld nodig hebben. Daarom ook dat Swift niet voor alle Russische banken is afgesloten, zodat Europa nog o.a. gas kan kopen van Rusland. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen, dus je hebt geen idee wat ze gaan doen.

Wat vrijwel zeker op de lange termijn gaat gebeuren is dat Europa gaat overstappen op Amerikaanse LNG. Infrastructuur heeft hiervoor aanpassingen nodig. Onze energie zal wel weer flink duurder worden. Winnaar van deze oorlog vooral Amerika. Meer energie en wapenverkopen zonder de lasten van vluchtelingen en problemen. Ow en heel de wereld heeft zich gekeerd richting zijn aartsvijand #1. Hierna kunnen ze zich beter concentreren op China.
Algerije heeft ook veel aardgas, en er ligt al een leiding direct naar Italië, en een via Marokko naar Spanje.
Even kijken, productie cijfers van 2020:

Rusland: 665,600,000,000 m3
Algerije: 93,499,998,208 m3

Ja je kan meer afnemen van Algerije dan nu, maar je gaat het daarmee niet redden.
russisch gas heeft in de EU een marktaandeel van 30%. Dat is perfect (maar niet makkelijk) op korte termijn op te vangen met zuiniger zijn, met Groningen te laten verdwijnen in de ondergrond en met meer LNG uit de VS en gas uit andere barbaarse landen.

Op middellange termijn moeten we echt energieonafhankelijk worden van alle schurkenstaten ter wereld. En dat zijn er wel wat. Dat kan zeker lukken met hernieuwbare technologieën en kernenergie.
Ruim 500 vliegtuigen in gebruik bij Russische vliegtuigmaatschappijen zijn geleased uit het buitenland en die contracten worden nu opgezegd. Vliegen gaat dus een stuk beperkter en duurder worden voor de Russen.
Tja, nu nog die vliegtuigen zien terug te krijgen. ;)
Ja, best kans dat die nu gekannibaliseerd gaan worden omdat er voor Russische bedrijven natuurlijk ook geen vliegtuigonderdelen meer te krijgen zijn. Ik ben benieuwd hoe die lease contracten opgesteld zijn en wat voor stokken er achter de deur zijn.
Qua basisvoorzieningen energie, voedsel en water kunnen ze zichzelf redden. Daar is groot op in gezet de laatste tijd. Daar staan ze sterker in als bijvoorbeeld Nederland, want qua voedsel en energie zijn we afhankelijk van het buitenland.
Ik hoop dat je bewust bent dat NL de 2de grootste exporteur is van landbouw goederen ter wereld?
https://www.cbs.nl/nl-nl/...dbouwexporteur-ter-wereld

We zitten ook nog op een enorme gasbel... we willen 'm iet gebruiken, maar als heel Nederland in de kou staat gaat die kraan (tijdelijk) ook weer aan.

Ik zie niet 123 waarom Rusland daarin zoveel sterker zou staan dan NL...
Landbouw goederen is wat anders als alleen voedsel. Het het is ook nog eens in geld uitgedrukt. En het meeste zijn voedsel(grondstoffen) voor geïmporteerd om het eindproduct te maken. Gooien we de grenzen dicht dan hebben we qua voedsel een probleem. We hebben die exportpositie vooral de haven te danken.
Die boer gaat het ook merken als hij ontdekt dat zijn Russische tractor voor 30% uit onderdelen bestaat van bedrijven die zijn land nu boycotten.
Dat hij voor de helft van zijn gewassen geen zaden meer kan kopen.

Rusland kan prima voor zichzelf zorgen. Maar dan gaan ze wel terug naar het welvaartsniveau van begin jaren 80.
Die boer gaat het ook merken als hij ontdekt dat zijn Russische tractor voor 30% uit onderdelen bestaat van bedrijven die zijn land nu boycotten.
Dat hij voor de helft van zijn gewassen geen zaden meer kan kopen.

Rusland kan prima voor zichzelf zorgen. Maar dan gaan ze wel terug naar het welvaartsniveau van begin jaren 80.
Maar zolang Putin geen berichtje naar Musk stuurt met een verzoek om vrij internet voor het platteland, moet die boer voor de oorzaak van die ontbrekende onderdelen en zaden afgaan op de staatsmedia.

Die staatsmedia hebben totaal geen probleem de oorzaak buiten de overheid te leggen. Die boeren krijgen het zwaarder, maar als het al niet met gelatenheid opgepakt wordt lijkt het me sterk dat het regime er op afgerekend wordt.
Rusland is op grondstoffen als graan en olie na, niet zelfvoorzienend. Heel veel landen zijn dat niet meer. De meeste fabrieken draaien met half-fabrikaten uit een ander land. Ongetwijfeld zullen ze zaken optuigen, maar het huidige (westerse) leven dat ze gewend zijn is binnenkort afgelopen.
Ja dat pretenderen ze (Noord-Korea) misschien zo, maar of dat echt zo is dat weten wij niet.
Rusland en Noord-Korea hebben in het verleden toch ook laten blijken dat een hongersnood acceptabel is bij de (toenmalige) machtshebbers.
(Noord-Korea) Jij zegt in het verleden, dat zou kunnen. Maar dat zijn dus oude cijfers en geen actuele cijfers. En daar doelde ik dus onder andere op. Dat is een aanname. Wie zegt dat het alleen bij 'acceptabele' hongersnood is gebleven? Als er ook mensen zijn komen te overlijden (cijfers die wij dus niet weten). Ben je dus niet in in staat om voor je mensen te zorgen.. en dus niet dus niet volledig zelfvoorzienend.

Tis leuk dat je als land beschikt over de kennis hebt om raketten te kunnen bouwen,
Maar als je je eigen mensen niet kan voeden ben je dus op een gegeven moment toch afhankelijk van andere landen (ook al is het import van voedsel)

Rusland heeft nog grondstoffen die gewild zijn bij andere landen. Wat heeft Noord-Korea verder te bieden?

[Reactie gewijzigd door Jantjo op 5 maart 2022 14:07]

Rusland heeft nog grondstoffen die gewild zijn bij andere landen. Wat heeft Noord-Korea verder te bieden?
Noord-Korea bevat heel veel rare earh metals, zeldzame metalen die nodig zijn bij o.a. de productie van elektronica en geavanceerde wapens. Volgens schattingen zelfs meer dan de rest van de wereld bij elkaar.
Vergeet niet dat er een generatie tussen zit.
Inderdaad, deze generatie moet zich weer 'verbinden' aan het verleden zo te horen.
Noord-Korea is voor voedsel zeer afhankelijk van China en Rusland. Zo levert Rusland vrijwel al het graan dat er geconsumeerd wordt. En zelfs met de leveringen vanuit die twee landen zijn er geregeld voedseltekorten in Noord-Korea.
Als Noord Korea jouw streven is van welfwaard dan houd het eigenlijk daarbij op. Ze kunnen verre van hun eigen behoefte voorzien en zonder China waren ze nu allemaal verhongerd.
Als Noord Korea jouw streven is van welfwaard dan houd het eigenlijk daarbij op.
Uh whut?

Afijn, ik zal je eens wat anders vertellen. Weet je dat de mensen op hun manier (let op: op hun manier) toch best gelukkig zijn? Zo kwam ik laatst een koppel tegen die in het oude DDR hebben gewoond en daar raakte ik mee in gesprek. Vink leuk, beetje vissen naar hoe het daar toen was. En toen vertelden me ze eigenlijk dat ze toentertijd veel gelukkiger waren dan sinds het moment dat de muur viel. Dus ik vroeg ze hoe dat kan, want nu hebben ze toch alle vrijheid enzo? En toen vertelden ze me dat ze nu ook ineens opgescheept zaten met de westerse dingen, zoals schulden, hypotheken, de drive om te moeten presteren, ziekenzorg en noem het allemaal maar op. Terwijl ze in de DDR wellicht niet veel hadden, maar de mensen onder elkaar bekommerden zich wel om elkaar en het was altijd heel gezellig als ze 1 keer per week naar een disco mochten waar de burgemeester stond de DJen en de wodka op tafel had gezet. En als ze ziek werden dan werd er voor elkaar gezorgd. De buurvrouw kookte dan soep voor het zieke gezin en die ene auto in de straat werd gedeeld door iedereen, omdat men elkaars situatie begreep.

Kijk, dat is ook een vorm van gelukkigheid waarvan wij westerlingen zoiets hebben van...doe normaal joh. Het gaat niet om geld of roem. Het gaat erom hoe je als mens met elkaar om gaat. En ga me aub nou niet vertellen alsof het westen daar een schoon voorbeeld van is.
Oja het was zo fijn in de DDR dat de bevolking het land en masse verliet en er een muur (!) gebouwd moest worden om de eigen bevolking tegen te houden om te vertrekken.

Als ik aan mijn eigen jeugd in Nederland denk, was het ook allemaal rustiger, fijner en beter. Gewoon omdat ik toen nog geen volwassen dingen moest doen zoals een hypotheek afsluiten, en er geen internet was waar alle dorpsgekken hun mening de godganse dag aan het verkondigen waren.
Hoe jij praat is eigenlijk een vorm van extreem nationalisme. Alles van jezelf omhoog prijzen en al het andere naar beneden.
Inderdaad. Waarom vluchten de meesten naar het verderfelijke westen ?

Tuurlijk kent de westerse maatschappij zijn negatieve kanten, maar voorlopig is democratie het minst slechte samenleven systeem wat de mensheid heeft voortgebracht. Noem mijn één dictatuur die voor vooruitgang en vrede heeft gezorgd….
Ik zou stellen dat Rome toch vrij dicht in de buurt komt of er een moderne dictator in de buurt kan komen is maar zozeer de vraag.
Westerling als homogene entiteit bestaat niet, dat is met name een verzinsel van extreem rechts en autocraten om ergens naar te wijzen, je voorbeeld past duidelijk in je andere reacties: je probeert dit soort regimes lippendienst te bewijzen door niet bestaande situaties te verzinnen en daarmee de indruk te wekken dat het helemaal niet zo erg is wat dit soort smerige regimes flikken.

Er zijn heel wat mensen in die regimes die de politieke moorden en onderdrukking nog herinneren, iets wat mensen zoals jij gemakshalve altijd even vergeten omdat het je niet goed uitkomt, ik hoop dat je ooit aan de ontvangende kant komt te staan van een dergelijk regime, dan piep je wel anders.
Ah, dat klinkt als alle "vroeger was het beter" verhalen van mijn opa's en oma's. Soms kunnen mensen zich moeilijk aanpassen en dan verlangen ze naar vroeger, naar het bekende. Dat betekent niet dat het "vroeger" beter was. De mensen in NK hebben het dankzij het regime daar niet goed. Een simpel leven, absoluut, maar daar is ook alles mee gezegd.
Wat een prietpraat. Ik heb 10 dagen rondgewandeld in N-Korea en de mensen zijn daar niet gelukkig. Er wordt hen daar aangeleerd hoe dat ze gelukkig moeten lijken in de maatschappij want anders volgt het strafkamp. Maar toen de gids op m'n gsm naar Elvis kon luisteren kwamen de tranen in haar ogen.

Geluk kennen ze daar niet. Het enige geluk dat ze kennen is vandaag niet opgesloten worden.
Nee hoor, "dit soort landen" (denk aan Cuba, vrij sinds 1 januari 1958) heeft een hardnekkig geloof in de eigen vrijheid en is instaat om meer dan 60 jaar een boycot te weerstaan. Het kapitalistische westen kan sancties opvoeren tot ze een ons wegen, dan nog geven ze niet op.
Poetin hoeft ook niet op te geven. Zolang hij maar zo vleugel lam gemaakt wordt dat hij zijn buren wel met rust moet laten. Veel van zijn leger macht is sterk afhankelijk van westerse onderdelen. Veel van de verkregen macht komt voort uit een goed lopende economie. Als dat door de sancties instort, is het uitsluitend nog een Rusland probleem. En niet langer een wereld probleem.
Letterlijk alle militaire materialen en technologische materialen kunnen ze van China krijgen. Het Westen heeft Rusland niks te bieden wat ze niet in het oosten kunnen krijgen.
Je maakt je nogal wat illusies over wat het Westen te bieden heeft.
Dat kan niet. Jij denkt dat die één op één hetzelfde zijn? Ze kunnen hun materieel vervangen door Chinese alternatieven. Maar daar is het budget niet voor. Tot 60% van hun reserves hebben ze geen toegang meer. En de overige 40% hebben ze hard nodig om de oorlog en de sancties te compenseren.
Man toch China heeft verschillende meer geavanceerde militaire zaken dan het Westen heeft. Volgens mij ben jij enorm verkeerd geïnformeerd.

Er is momenteel niets dat het Westen kan produceren dat kwalitatief extreem beter is dan wat ze in het oosten kunnen produceren, terwijl dat van het oosten zelfs vaak goedkoper is.

De successen van de militairen in Oekraïne zijn bijna 1 op 1 te danken aan het gebruik van de drones die ze hebben gekocht van Turkije enkele jaren geleden. Ze hebben deze week zelfs extra drones gevraagd.
Ja Turkije, dat land waar het Westen geen drones aan wou verkopen waardoor die mensen zelf een superieure drone hebben ontwikkeld...
Wat ik bedoel te zeggen is dat ze geen 10 triljard euro hebben liggen om hun bestaande leger materiaal te vervangen door Chinees materiaal. Je kunt niet zomaar even de onderdelen van een MI24 vervangen door Chinese onderdelen. Een gemiddeld toestel bevat onderdelen die over de gehele wereld worden gefabriceerd en ingekocht.

Dat hangen ze niet aan de grote klok. Maar dat gebeurd bij elke wapen fabrikant. Daar wordt zelfs de voorkeur aan gegeven omdat het op die manier gekscherend onmogelijk wordt om met bedrijfsspionage een de blauwdrukken van een volwaardige toestel in handen te krijgen. Je wil niet weten hoeveel verschillende onderdelen voor gevechtstoestellen hier ontworpen en gefabriceerd worden in ons kikkerlandje.

En dat is niet zomaar even om te zetten het kost al jaren om het productie proces op touw te zetten. Laat staan de onderdelen daadwerkelijk produceren en leveren.
Ze kunnen hun materieel vervangen door Chinese alternatieven. Maar daar is het budget niet voor.
De Chinese overheid werkt misschien operationeel met vijfjarenplannen, maar strategisch met het tienvoudige. Om de directe betalingsverplichting van Rusland zullen ze het niet nalaten dat spul te leveren, er is vast een belofte voor de toekomst tegenover te zetten.
Ja ze moeten dedigitaliseren als Amd / Intel / Nvidia geen chippen meer aan Rusland verkocht.
Dat denk jij maar...
https://tweakers.net/nieu...n-rusland-en-belarus.html

ze kunnen altijd op Elbrus cpu's

[Reactie gewijzigd door ThorDUde op 7 maart 2022 14:11]

Oh komop zeg, wees niet zo naief.
Wanneer een winkel jou iets verbied te verkopen stuur je gewoon je buurman hé
Ja, Poetin kan koppig de sancties weerstaan, maar hij is zijn economie, die al weinig voorstelt, op energie en grondstoffen na, helemaal naar de knoppen aan het helpen.

Ik heb ook geen idee over welke vrijheid je het hebt, Rusland is in sneltempo een extreem harde dictatuur aan het worden.
Ik krijg het idee dat Putin dit juist voor ogen had. Terug naar de Sovjet tijd. Bijna volledig gescheiden van het westen en eenzijdige propaganda zonder democratie. Natuurlijk in samenwerking met Kazachstan, Belarus en China.

Hopelijk gaat die snel dood, kunnen ze de grondwet weer in ere herstellen.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 5 maart 2022 12:16]

Ik krijg het idee dat Putin dit juist voor ogen had. Terug naar de Sovjet tijd. Bijna volledig gescheiden van het westen en eenzijdige propaganda zonder democratie.
Hij zegt inderdaad niet voor niets dat alles volgens plan verloopt. En wij maar denken dat hij het over de oorlog zelf heeft!
Juist, in samenwerking met meer dan de helft van de wereldbevolking.

Behalve Kazachstan, Belarus, China, Iran en ook India en ASEAN blijven gewoon handeldrijven met Rusland.

Het begint er op te lijken dat de neo-liberalen zichzelf door alle sancties isoleren.
Die 'eigen vrijheid' is ook niet probleem, daar hoor je niemand over. Het probleem is dat Rusland het niet zo nauw neemt met de 'eigen vrijheid' van andere landen.

't feit dat Putin met nucleaire wapens aan 't dreigen is geeft mij nou niet het idee dat de sancties niks uithalen.
Aangezien China en Rusland dat land jawel... als bufferland zien.. zal N-Korea onderdelen blijven krijgen.
Zuid-Korea stuurt heel veel voedsel en dergelijken naar Noord Korea.
Die imbeciel is afhankelijk van hulp maar doet net alsof het niet zo is. Belangrijk om ff te weten.
Er blijven maar weinig landen over met een beetje relevante economie.waar ze nog mee samen kunnen werken.
Ook in Iran kun je makkelijk een nieuw Samsung apparaat, of iPhone kopen. Er zijn daar zelfs grote billboards die het aanprijzen.

Maar die worden allemaal stiekem geïmporteerd uit Turkije. Officieel wordt daar niets geleverd vanuit die bedrijven zelf.

Zo zal het nu naar Rusland ook moeten gaan. Die tussenhandel drijft de prijs op, maar doordat het illegaal is, valt er wel weer wat importheffing en belastingen af… uiteindelijk betaal je wel meer, want het aanbod is lager.
Hij zit dan misschien zelf niet op vledsla en slootwater, maar zijn bevolking wel.
In Noord-Korea weten ze simpelweg niet beter, dat dit Rusland zo hard raakt is omdat de elite (miljonairs en rijke kinderen) gewend zijn aan westerse materialisme & Luxe (vakanties etc). en dus ook veel in het westen hebben opgebouwd (investeringen, vastgoed)

Maar ook de gewone bevolking is gewend aan westerse dingen zoals een IKEA,
Ik weet zeker dat de Russische bevolking dit niet wilt, zij willen juist meer toenadering met het westen.
Die mafkees handelt gewoon met China. Het is in de beste interesse van China om het regime als hij is in stand te houden want als die valt zal China overvloeden met ongeschoolde vluchtelingen.

Bovendien zit China overal voor geld in. De meeste politieke keuzes van hun zijn terug te leiden aan hun verlangen voor knaken. Inclusief het huidige conflict in Oekraïne
Dat handelen zal dan sneaky zijn want anders heeft China ook een probleem met het westen en ze hebben al genoeg te stellen met de VS. China is niet blij met deze oorlog omdat ook Chinese handelsroutes in gevaar komen.
Als ze bijvoorbeeld de Hollandse kaas en eieren weten door te smokkelen aan Rusland, dan zal dat wel tot wat kritiek leiden neem ik aan.
Maar gewoon handel voeren - zoals ze voor het conflict al deden - zou toch geen probleem moeten zijn.
De sancties komen vanuit diverse westerse landen aan Rusland ( en Belarus ), niet aan de landen die - gewoon - handel drijven met de gesanctioneerde landen.
Het kan nu alleen wel zo zijn dat China meer producten gaat leveren en dat de Rus straks geen Apple of Samsung telefoon meer heeft, maar een Huawei bijvoorbeeld.
China zou dan weer gas en aardolie van Rusland kunnen afnemen tegen dumpprijzen.
Zolang ze niet daadwerkelijk steun betuigen aan Rusland en geen militaire diensten of goederen leveren aan Rusland zie ik geen probleem voor China m.b.t. eventuele sancties.
Rusland heeft een economie die kleiner is dan de meeste Amerikaanse staten en bijvoorbeeld Italie. Zal China handelen met Rusland? Ongetwijfeld zal er wat handel plaatvinden, maar ze zullen hun echte klanten niet kwijt willen raken om Rusland te bedienen.
De economie van Rusland, de BNP = Nederland + België. Het stelt in de wereld niet zo heel veel voor. De helft daarvan is volgens mij ook inkomsten uit de verkoop van olie en gas. Twee producten die de komende decennia behoorlijk minder in trek zullen zijn... Transitie enzo. Dus die Russische economie gaat de komende 20 jaar alleen maar kleiner worden.
We horen nu enkel wanneer bedrijven er stoppen, niet wanneer ze er weer beginnen.
Zou toch ook boekdelen moeten spreken ^^
Er zijn genoeg landen die wél met Rusland handelen, en hoewel sancties absoluut impact gaan hebben, krijgen ze hun spullen toch wel:
- China heeft veel interne techniek en zal die graag willen verkopen. Bijkomend voordeel: ze hebben een eigen alternatief voor SWIFT die werkt met Roebel/Yen;
- India is momenteel bezig met een alternatief voor het gebruik van dollars met Rusland,zodat ze rechtstreeks in Roepie/Roebel kunnen handelen.
- verder zijner genoeg andere landen in de wereld waar Rusland ook wel mee wil handelen (Iran, Syrië, Israël, Turkije, Servië).

Wegen genoeg om sancties te omzeilen.
Er zullen nog genoeg landen zijn waar Rusland mee kan handelen toch?
Ja hoor, Rusland kan het best een tijdje volhouden. Maar oorlog voeren zoals nu kost gigantische hoeveelheden geld. Miljarden, zo niet tientallen miljarden per dag.

Gaan de sancties Rusland als land kapot maken? Niet per se. Maar het gaat er hopelijk in ieder geval voor zorgen dat Rusland dit grapje niet veel vaker/langer kan flikken.
Grapjas. Venezuela heeft binnekort een grotere economie dan Rusland.
Heeft helemaal niets te maken met wat ik hierboven typ.
Ik heb gelezen dat Panasonic hetzelfde doet.
https://www.43rumors.com/...transactions-with-russia/

[Reactie gewijzigd door eivissa100 op 5 maart 2022 10:27]

Hoe zit het met de Chinese merken? Hebben de Russen hebben straks dus enkel de keuze uit:
  • Xiaomi – Redmi – .
  • OnePlus 1+ ...
  • Vivo. ...
  • Oppo. ...
  • Realme. ...
  • Lenovo (Motorola) ...
  • Meizu. ...
  • Coolpad.
  • Huawei.
Lijkt mij een redelijk ruime keuze, waarbij je de Amerikaanse en Koreaanse merken amper mist.
ik denk helaas dat de chinezen in het gat willen springen en daarmee de banden met Rusland verder aantrekt.
Ik denk dat als die bedrijven niet uitkijken ze gewoon verbannen worden van de westerse markt. 100 miljoen Russen bedienen of 800 miljoen veelal rijkere Europeanen en Amerikanen bedienen, lijkt mij een makkelijke keus
Nee dat gebeurt niet hoor. Europa blijft ook gas kopen omdat de verwarming op 18 zetten te erg is.
Gas valt niet onder de sancties, computerchips en elektronica wel. Gevolg is als die Chinese bedrijven de sancties negeren automatisch de toegang tot de Europese en Amerikaanse markt wordt ontzegd. Daarnaast mogen westerse bedrijven dus ook niet meer handel drijven met die Chinese bedrijven over producten die op de sanctielijst staan. Dus kunnen ze dag zeggen tegen de chips die ze nodig hebben voor hun telefoons, ook degene die in China worden verkocht.

Dit is hoe onze sancties simpelweg werken, anders zou toch ieder bedrijf een buitenlandse dochteronderneming opzetten om via die weg te handelen?
De sancties doen Rusland echt wel pijn hoor. Gas op de sanctielijst zetten zou overigens nog meer pijn doen, maar ja dan verdubbelen de gasprijzen en komt onze industrie stil te liggen
De vraag is of er straks nog wel computerchips te maken zijn. Oekraïne is een van 's werelds grootste exporteurs van neon, een grondstof die nodig is voor de productie van chips. En één keer raden wie straks bij deze grondstoffen kan.

https://www.reuters.com/b...-lights-chips-2022-02-24/
Neon wordt gewonnen uit de lucht en de productie hiervan is makkelijk op te vangen door andere landen. Rusland zou hier op dit moment al bij kunnen komen en aangezien ze zowat alle fabrieken daar bombarderen zal er van de bestaande productie weinig overblijven mochten ze het echt overnemen.

[Reactie gewijzigd door Vengeancek70 op 6 maart 2022 05:22]

Nog erger zelfs. De gemiddelde dagelijkse inkomsten uit alleen gas waren voor Rusland 200 miljoen dollar. Na de invasie vangt Rusland per dag 500 miljoen dollar op van Europa aan gas.
Er worden volop alternatieven gezocht en Rusland is de energietransitie in Europa aan het versnellen. Als het zo doorgaat dan zijn we in Europa tegen volgende winter van het Russisch gas af. Op korte termijn zijn er extra inkomsten voor Rusland, maar die wegen niet op tegen de gigantische economische schade die ze hun eigen economie toebrengen en op lange termijn dreigen die opbrengsten versneld op te drogen.
Dit idee heb ik dus ook al sinds de begin van deze oorlog. Dit gaat alleen maar een enorme versnelling teweeg brengen in het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen.
Dan weet ik al iets om snel mee te beginnen, zonder mega-investeringen:
Vanaf volgende jaar zijn aleen nog de z.g. Dubai LED lampen in de EU toegestaan.
Het zou Philips sieren die dingen gewoon bij ons op de markt te brengen.
Toch zijn gloeilampen al niet meer officieel in te kopen voor bedrijven. Behalve dat wordt het binnenkort ook verboden om de ouderwetse fluoricentuebuizen (TL-D) te kopen. Alleen de TL-5 buizen zijn dan nog toegestaan.
Dat is ook de reden dat Rusland nu Oekraïne weer aanvalt: er zit genoeg gas onder de grond om Europa van Russisch gas af te krijgen, hoewel het wat te laat is is het goed dat men nu eindelijk doorheeft wat voor een negatief effect het heeft om afhankelijk te zijn van regime zoals dat van Poetin.
Dit is wel de bedoeling, maar of het echt lukt...
Laten we het hopen.
energietransitie
Je bedoelt leverancier-transitie 😄


En wat nog kwalijker is,
het gas uit rusland komt direct via een pijp,


andere zullen LNG gaan leveren waarbij verliezen optreden. Niet geheel onverwacht zal ook VS (overschotten) willen leveren en bij een hoge prijs kan dat makkelijker.

https://www.oxfordenergy....-Future-of-LNG-NG-152.pdf

🙂 En nee het is geen aluminium-hoedje,
de VS is een van de grotere olie/gas producent en ook zij gaan vergroenen. De vraag die gesteld moet worden is of “vergroenen” daadwerkelijk groen wordt als je verliezen in de lijn hebt.
Gas is binnen 10 jaar grotendeels verleden tijd. Nu wordt gas nog massaal gebruikt voor verwarming, de transitie weg van gas is pas begonnen en zal zich nu versneld doorzetten. Ik ben zelf begonnen met acties om mijn gasgebruik tegen volgend jaar met 50% te verminderen. Ik ben niet de enige.
Er zijn +7 mld mensen op aarde die grotendeels afhankelijk zijn van gas voor verwarmen, electriciteit, en bereiden van voedsel.
Ik ben zelf begonnen met acties om mijn gasgebruik tegen volgend jaar met 50% te verminderen. Ik ben niet de enige.
Jij bent de aarde niet 🙂

https://assets.publishing..._of_Fuelwood_in_India.pdf


Op veel plaatsen gebruiken ze hout (bossen/struiken) om vuurtje op te stoken. Als het gas te duur wordt gaan meer bossen er aan. En leg dat maar eens uit die te weinig te besteden hebben 🙂
De afhankelijkheid van gas betreft grotendeels het rijkere deel van de wereldbevolking, dat is een fractie van de 7miljard+.

Als gas te duur wordt, leidt dit tot substitutie, inderdaad. Dus de huidige crisis zal de neergang van gas versnellen. En ik ben de aarde niet, maar ik behoor wel tot het deel van de wereldbevolking die veel meer gas gebruiken dan gemiddeld, dus wat ik doe maakt een verschil, en ik ben niet alleen…
https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=36853

https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=43655

Geen idee waar je idee vandaan komt dat de afname van westerse gasconsumptie zal leiden tot afname in algemeen.

Alle landen zijn het vb sws eens dat kolen geen optie is voor electriciteit en dat gas een beter alternatief is.
Laat die landen ook massaal veel meer airco’s installeren.
In elk geval zal het niet Afrika zijn dat op korte termijn het verschil zal maken.

India is een andere zaak, dat land is een steeds groter probleem aan het worden. Demografisch is het land een absolute ramp en politiek is het steeds meer naar een dictatuur aan het evolueren.

Voor airconditioning is gas geen rendabele energiebron, zonne-energie is veel goedkoper; geen idee waarom je daarover begint...
Voor airconditioning is gas geen rendabele energiebron, zonne-energie is veel goedkoper; geen idee waarom je daarover begint...
Prima idee,
leg het maar uit aan de landen waaronder de VS hoe ze s nachts energie moeten opwekken 🙂

Juist gas wordt als vervanger gezocht omdat het zo flexibel is. Kolen willen ze er als eerste uit.

Dat het een hogere prijs heeft wordt ingecalculeerd.
Heb je een bron, want dagelijks 500 miljoen lijkt me een absurd hoog bedrag.
Heb je een bron, want dagelijks 500 miljoen lijkt me een absurd hoog bedrag.
Dagelijks dacht ik 6mil EUR van alleen al Nederland, en wij zijn 'maar' voor 15% afhankelijk van Russisch gas. Was een paar dagen terug nog op het NOS journaal.

Bijv. Duitsland was dacht ik iets van 50% afhankelijk van Russisch gas. En hun totaalverbruik zal gezien aantal inwoners, ook wel significant hoger liggen dan hier in Nederland.

Dus 500mil per dag voor heel de EU is niet onrealistisch.
(Ja; eng heh?)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 5 maart 2022 11:33]

Rusland levert gewoon gas omdat ze inkomsten niet kunnen missen
En de EU neemt het gas af omdat ze geen alternatief hebben. Ja de EU heeft zichzelf in deze positie gemanoeuvreerd. Een strategische blunder omdat ze alleen het makkelijk en goedkoper vonden. Als je nu niet doordrongen bent om naar renewable en onafhankelijkheid voor energie te gaan dan weet ik het niet meer.
strategische blunder
Dit is onzinnig. Als je wilt variëren moet er een markt zijn en die is er niet.

Sterker nog,
milieulobby beperkt al jaren investeringen waardoor het aanbod door steeds minder partijen gedaan.


Leg maar uit hoe je in de winter genoeg energie kunt hebben als je geen kolen hebt, verouderde kerncentrales, en gas niet niet uit eigen grond wilt halen.
Omdat je altijd de weg van minste weerstand kiest. Naar renewable energie kost veel geld en tijd. En daarom is gas uit Rusland makkelijker en goedkoper. Economische gezien logisch maar strategisch een fout. Zoveel onafhankelijk zijn van geen politieke bevriende landen kost centen maar het is de investering dik en dik waard.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 5 maart 2022 18:23]

Toch vind ik het makkelijk gezegd. Ja men kiest vaak de goedkoopste en makkelijkste weg. Aan de andere kant welke voordelen hebben we nu daardoor gehad? Doordat men hier geld bespaarde had de overheid geld over om te spanderen aan andere projecten. Daardoor hebben we misschien betere wegen, goede infra structuur qua water, gas, elektriciteit en internet in de grond liggen. Daardoor zijn er misschien meer huizen gebouwd of onderhouden. Daardoor was er misschien meer geld over voor bijvoorbeeld steun voor bedrijven tijdens deze corona crisis, subsidies voor zonnepanelen en elektrische auto's. Er zijn dus een tal van dingen waar we dan misschien dus op achteruit gegaan zouden zijn want dan was daar dus geen geld voor.

Een ander ding: Europa (en eigenlijk de hele wereld) is geworden wat het is mede door de handel. Stel nou dat elk land zichzelf altijd al compleet had kunnen redden. Dan verwacht ik dan er minder vriendschap is tussen de landen met alle gevolgen van dien. Stel dat Duitsland nou ineens denkt van laten we Nederland overnemen zodat ze meer land zouden bezitten aan de Noordzee. Ik vermoed dat we dan dus geen vrienden zouden / Navo achtige situatie gehad zouden hebben om Nederland te helpen. Mede door de (noodzaak van de) handel zijn er dus nu zaken geregeld zoals ze nu zijn. Dat er nu 1 persoon/land abnormaal gedrag toont betekent niet dat handel dus een complete verkeerde beslissing was. Ja mocht Rusland de gaskraan dichtdraaien zullen we het wat moeilijker hebben. Maar of we blij moeten met een wereld waar geen of weinig handel had geweest verwacht ik ook niet. Waarschijnlijk waren andere technologische ontwikkelingen mogelijk ook nooit gebeurd. Waarom zouden we dan wereldwijde internet hebben als (bijna) alles toch binnen het land blijft? Om maar iets te noemen. Hadden we dan überhaupt zoiets als computers gehad of zou dan maar 1 land dit gehad hebben, een ander land weer telefoons, weer een ander land tv's, ect? Mogelijk niet omdat men dit dan niet had gedeeld. Of er zouden dan zoveel verschillende versies geweest zijn wat niet kon samenwerken met elkaar.
Je denkt niet strategisch en in risicos.
Italie is 40% afhankelijk van Russisch gas en gaat nu andere alternatieven ontplooien. In elk economische boekje staat dat je je risico moet verspreiden.
https://www.telegraaf.nl/...-russisch-gas-voor-europa

Tuurlijk heb je elkaar nodig maar Ik heb in mijn reactie getypt van NIET goede bevriende landen. DE en NL hebben zulke goede relatie dat die kans op ruzie simpelweg klein is tov RU. Maar dan nog moet je altijd risico spreiden. Je moet in slechtste scenario denken.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 6 maart 2022 11:17]

Ik zeg niet dat we 100% afhankelijk moeten zijn van 1 ander land. Prima als je dus in dit geval de gas uit meerdere landen koopt. Ik geef alleen aan dat door de relatie met andere landen mede goed onderhouden wordt door de handel.

En ja de voorbeeld van Duitsland die Nederland wil overnemen is in de huidige situatie natuurlijk klein. Maar de huidige relatie zijn natuurlijk mede door de handel zo geworden. Het was dan ook een voorbeeld van wat zou er kunnen gebeuren wanneer men geen relatie zou onderhouden met andere landen omdat men elkaar niet nodig zou hebben. Ik denk niet dat België, Frankrijk of Polen bijvoorbeeld dan echt geïnteresseerd zouden zijn om een klein land als Nederland dan te helpen. Dus compleet onafhankelijk zijn heeft dus ook zijn nadelen.
Dat is ook niet waar. Er wordt voornamelijk economische gekeken.
Je denkt nog steeds in drempels.
Kijk maar naar China die heeft een helder visie waar ze naar toe willen en welke strategische beslissingen ze nemen. De EU niet die heeft al hun prodctie naar China verplaatst. Nu komen ze achter dat je je daarmee geopolitiek en economisch ontzettend kwetsbaar maakt. Dat had ik je 10 jaar geleden op een bierviltje ook kunnen vertellen. Waarom denk je dat ze batterijen en chip prodctie in EU willen starten. Ook al kost het kapitalen. Onafhankelijk is niet in geld uit te drukken.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 6 maart 2022 17:38]

Reactie aangepast; vragen weggehaald. De gasprijzen zijn inderdaad extreem hoog nu en Rusland vangt er nu effectief meer geld voor.

Ik denk overigens niet dat dat opweegt tegen de sancties en boycots op inmiddels enorm veel producten en diensten richting Rusland. De sancties raken gelukkig ook voornamelijk de beslissers zelf en niet het hele volk. Het hele volk raken kan echter ook nuttig zijn omdat zij dan worden aangezet hun regering omver te werpen. Maar of dat kan lukken in zo'n repressief land als Rusland is zeer de vraag.

Er wordt al lang gezegd dat afhankelijkheid van Rusland niet handig is, en deze episode lijkt dat nog eens extra kracht bij te zetten. Ik verwacht dan ook dat het nu vrij rap zal gaan met energie-onafhankelijkheid als geopolitieke strategie voor Europa, en de rest van de wereld.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 5 maart 2022 13:44]

Nog erger zelfs. De gemiddelde dagelijkse inkomsten uit alleen gas waren voor Rusland 200 miljoen dollar. Na de invasie vangt Rusland per dag 500 miljoen dollar op van Europa aan gas.
Dan zit het redelijk op het normale gemiddelde; in de zomer zal de import onder de 200 miljoen zitten, door minder verbruik en (dus) lagere prijs. De prijs is nu hoger per eenheid, en het verbruik winters.
"Dan zit het redelijk op het normale gemiddelde; in de zomer zal de import onder de 200 miljoen zitten, door minder verbruik en (dus) lagere prijs".

Helaas. De voorraden zijn nu lager dan normaal en die moeten in de zomer aangevuld worden voor de huidige prijzen voor komende winter. Dit zijn huidige prijzen buiten de winter om.

Het is namelijk zo dat na Februari de prijs altijd zakt (einde Europese winter). Nu staat de prijs meer dan 3x zo hoog. En dat zonder beperkingen op invoer van gas. Dit is namelijk allemaal gebaseerd op "speculatie". Zie futures april.

Mocht Rusland werkelijk de gastoevoer stoppen steven we af op een ongekende humane crisis in Europa. Gas=energie. Ook elektriciteit en olie worden duurder (gekoppeld, raar maar waar). Alle productiefaciliteiten in Europa zouden de productieketen moeten heroverwegen.

Ook het afbouwen gaat binnen 1 jaar niet lukken. Dat roept de EU namelijk sinds 2014 al (annexeren Krim) maar als er geen andere aanbieders (goedkoop) zijn dan houd het op. Een energietransitie van gas naar gasloos is namelijk meer dan alleen de kraan stoppen.

We kunnen uiteindelijk gas vanuit Qatar omzetten naar gas wat wij kunnen gebruiken. Helaas zal die prijs per kuub nog veel hoger zijn dan dat wij nu betalen voor "goedkoop" Russisch gas.

Kortom er is geen alternatief in de zin van een andere gasaanbieder want die zal altijd flink duurder zijn dan de huidige dure marktprijzen.

De enigste oplossing is minder gas gebruiken maar daar hebben we eerder een decennialang tijd voor nodig. Dat doe je namelijk niet zomaar (zelfde gemiddelde verbruik als huidig).

Dat is ook de reden waarom Europa geen sancties wil op energie. Hiermee schieten we vooral ons in de eigen voet en dat weten ze maar al te goed.

[Reactie gewijzigd door Adel_F16 op 5 maart 2022 23:33]

En voor die markt is er een alternatief van 6 mld 🙂
Ik denk dat het lastig gaat worden om nog geld te verdienen, dus zal e.e.a. wellicht ook wel noodzaak zijn om te stoppen. Als bedrijven zich terugtrekken vliegt de werkloosheid omhoog. Hoge inflatie, een aanstaande beurscrash, 20% rente op leningen een verwachte krimp van 35% voor volgende kwartaal als sancties niet nog zwaarder worden. Niet echt een klimaat voor hoge omzetten en winst. Het zal dan vooral symbolisch zijn om nog te blijven leveren alsof er niks aan de hand is.
Ik denk dat China Rusland ook links laat liggen als Russen geen geld meer hebben om die spullen te kopen.
Rusland zal meer gas en olie aan China verkopen. Graan zal China ook wel kopen
Wellicht verkoopt China dat dan weer door aan Europa.
De inflatie is daar zo hoog dat de Russen geen geld meer hebben om het te kopen. En als je een iPhone gewend bent zit je echt niet op dat Chinese spul te wachten.
Lenovo initieel wel maar zou onder druk toch hebben moeten toegeven

https://www.protocol.com/...novo-china-russia-ukraine
Samsung maakt natuurlijk veel meer dan smartphones. Waaronder schepen, wolkenkrabbers, halfgeleiders, chips, auto's, wapensystemen, beveiliging apparatuur en nog veel meer.

De defensie tak is tegenwoordig onder een ander bedrijf ondergebracht, maar zou denken dat ze er nog wel bij betrokken zijn.
Als de Rubel überhaupt nog iets waard is over een paar weken ;)
Chinese brol kan je niet vergelijken met een iPhone/Samsung toestel. Enkel OnePlus +1 komt in de buurt.
Ik dacht toch even dat de iPhone ook uit China kwam. Heb ik iets gemist, worden deze nu ergens anders gemaakt?
Heb het over de user experience en gebruiksvriendelijkheid. Bovendien heeft Apple ook een eigen ecosystem (App Store, Apple HomeKit, macOS,...). Vooral de rijkere Russen zullen hier onder lijden.
Geen medelijden met de rijke Russen.
Overigens heb ik al enkele jaren een Huawei. Prima toestel. Exelente user experience en zeer gebruiksvriendelijk.
Alle waar naar zijn geld maar ik heb toch voornamelijk positieve ervaringen met xiaomi telefoons
Mijn ouders hebben ook een Xiaomi toestel(Redmi Note 9 Pro) en dat is idd veel waar voor het geld wat je ervoor betaald maar kan je niet vergelijken met het topsegment.
Ik vraag mij serieus af wat je meer kan met een samsung dan met een xiaomi.

Een apple heeft nog bepaalde applicaties die je alleen in de apple winkel kunt kopen maar voor een Android telefoon geldt dat niet.
Silver lining, minder chip tekorten?

De rede is natuurlijk tragisch, maar als we hierdoor de supplychain issues een beetje kunnen fixxen....
Vraag me af als de grote internetknooppunten allemaal samenwerken en alle russische ip adressen blokkeren, zodat het internet daar praktisch onbruikbaar zal worden. Zouden mensen dan misschien massaal in opstand komen....?

Er zijn daar toch genoeg bedrijven afhankelijk van clouddiensten, social media etc etc etc.
Op dezelfde manier vraag ik mij af of dat een oplossing is tegen cyber aanvallen. Als Rusland losgekoppeld is van de rest van Internet, dan kunnen ze niets meer doen.
“Google besliste dan weer om te stoppen met advertenties te verkopen in Rusland. "Gezien de uitzonderlijke omstandigheden, pauzeren we Google-ads in Rusland", klonk het.”

Doe mij ook maar zulke sancties aub… :+
Dan zie je nog steeds advertenties want het gaat om het kopen :Y)

En als je ze blokkeerd zie je ze niet maar is die sanctie ook niet boeiend....

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 maart 2022 15:40]

Ze zijn wel erg laat vind ik. Daarbij staat er duidelijk "voorlopig". Nou hoop ik dat de oorlog snel voorbij is, maar dat in ieder geval Samsung niet na een paar dagen weer geruisloos gaat leveren.

Volgens mij wordt er veel van ALI naar Rusland verscheept (getuige de vele Russische reviews bij producten). Nog niets gelezen of die gestopt zijn met leveringen naar Rusland.
Gaat dit eigenlijk invloed hebben voor de kosten en verkrijgbaarheid in Europa?
Dit is goede motivatie voor de Russen om te zeggen: "zie je wel, het Westen is tegen ons."

Dat kan natuurlijk ook het effect zijn.
Dat gaan ze toch sowieso al doen, dat doen ze eigenlijk al.
Zou niet onlogisch zijn. Benieuwd hoe effectief deze acties zijn dan.
Dat doen ze al jaren, punt is dat ze zichzelf in de hoek hebben gemanoeuvreerd, niets doen zou alleen meer Russische agressie hebben opgeleverd.

Zo jammer dat er nog van dit soort regimes zijn die constant alles willen destabiliseren terwijl we eigenlijk bezig moeten zijn met de problemen die er aan zitten te komen vanwege de opwarming van de aarde...
.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 7 maart 2022 16:03]

Zal huawei heel prettig vinden, concurrent weg.
Ik neem aan dat een volgende actie het onbruikbaar maken van Android, IOS & Windows door respectievelijk Google, Apple & Microsoft kan zijn.
Zou mooie gevolgen hebben voor die bedrijven.
Consument die zien dat die bedrijven zo maar je apparaten van honderden euro's waardeloos kan maken.
Hoewel ADBappcontrol niet van Samsung is, is ze wel van een Russische maker. Voor de app is een update (1.7.3 --> 1.7.4) maar die is ook al niet meer te downloaden, sinds Rusland de oorlog met Oekraïne begon.
Ik ben trouwens wel eens benieuwd hoe lang alle bedrijven dat gaan volhouden. Risland is toch een behoorlijke markt en de Chinezen zullen nu graag in de ontstane gaten gaan springen.
Valt ontzettend mee. De economie van Rusland is vergelijkbaar met een land als Spanje en niet eens 10% van de economie van de VS. Wat ze wel hebben is grondstoffen, wat wel gevolgen zal hebben als de boycotts doorzetten... Voor Apple is Rusland bijvoorbeeld minder dan 1% van hun wereld omzet.

[Reactie gewijzigd door dgtazzman81 op 6 maart 2022 07:36]

dgtazzman81 schreef onder meer:
Voor Apple is Rusland bijvoorbeeld minder dan 1% van hun wereld omzet.
Ik heb geen idee van die cijfers, maar boycottende buitenlandse leveranciers hebben sowieso "de wind mee": hun producten zijn in korte tijd nog onbetaalbaarder (voor zover dat woord bestaat) geworden voor de meeste Russen, en voor de (kleine) rest flink duurder.

Oftewel, je moet baden in het geld wil je als Rus nu niet versleten of niet defecte apparaten willen vervangen (bij software bestaan er sowieso alternatieven voor kopen). De verkoop staat voorlopig sowieso grotendeels stil.

Daarom vraag ik mij af in welke mate "westerse" fabrikanten handelen uit enerzijds idealistische overwegingen en anderzijds win-win: er valt in Rusland toch bijna niks meer te verdienen terwijl zij (met winstoogmerk) voor de rest van de wereld de "good guy" vlag uithangen.

Shell was er immers ook als de kippen bij om de "bad guy" vlag te strijken nadat zij hoogwaardige Russiche olie voor een dumpprijs had gekocht. Dat Shell, na negatieve reacties, de winst nu aan een goed doel schenkt, is m.i. pure damage control.
Eens, plus de positive press in de Westerse landen maakt die 1% omzetsverlies waarschijnlijk ruim goed.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee