Of de meerderheid in staat is tot kritisch denken hangt van de definitie van kritisch denken af. Wat in ieder geval zeker is, is dat propaganda werkt. De uitspraak dat iedereen recht heeft op alle informatie lijkt een inkoppertje, maar bedoel je daar ook mee dat iedereen recht heeft op alle misinformatie? Want dan kan ik je garanderen dat niemand meer in staat is om de waarheid te achterhalen.
Dat is dus precies het dilemma: Wil je
a) een filter en wie moet verantwoordelijk zijn voor het filter of
b) overladen worden met leugens, waardoor iedereen wel een vrije mening kan vormen, maar wat betekent dat als het gebaseerd is op onjuistheden? Heb je dan nog wel dezelfde mening in de echte situatie? Dus heb je dan wel echt een mening kunnen vormen en (even heel filosofisch) wordt jou het recht op het vormen van een eigen mening daar dan juist niet door afgenomen?
Dat noem ik nogal wat. Dus volgens jouw is het eigenlijk van de gekke om die andere 70% aan de verkiezingen te laten deelnemen ...
Dat staat hierboven nergens geschreven, is mogelijk je eigen invulling?
Daarnaast: Wat ik wel herken in de erbovenstaande reactie is dat mensen niet weten waar ze op stemmen. Een ogenschijnlijk grote groep stemt op de persoon in plaats van op de inhoud. Een individueel voorbeeld: Niet al te lang geleden zei mijn kapster nog over onze nieuwe minister van volksgezondheid(&ws): "Ik vertrouw hem niet, want hij heeft een raar hoofd". Dat mag ze natuurlijk van Ernst Kuipers vinden, maar je begrijpt mijn zorgen als ze op grond daarvan gaat stemmen. Met voorzichtig doorvragen bleek dat inderdaad het geval. Ze houdt van dieren en vindt Marianne toch altijd zo sympathiek, dus doe een gok waar ze altijd op stemt, ook de volgende keer, ondanks dat de partij inmiddels geleid wordt door Esther Ouwehand.
Er is ook een reden waarom PVV een enkel A4-tje plaats als plan, ze gaan er vanuit dat de rest toch niet gelezen wordt en daar hebben ze waarschijnlijk grotendeels gelijk in (en dan bedoel ik niet alleen de PVV achterban, maar door de hele samenleving heen).
Daarentegen, in staat zijn tot kritisch denken (zoals in de eerdere reactie verwoord) om te mogen stemmen zou ons terugbrengen naar een soort kasten-systeem of meer Westers de nobelen die wel even gaan bepalen wat er gaat gebeuren. Lijkt me ook niet wenselijk, er zijn immers ook hele slimme mensen met hele enge ideeën. Maar af en toe vraagtekens zetten bij wat we in onze democratie aan het doen zijn - en misschien nog wel belangrijker
waarom - is ook geen overbodige luxe.
@
n4m3l355 Met de 70% ben ik het trouwens ook niet helemaal eens als we de universiteit als maatstaf voor kritisch denken gebruiken. Ik ken uit eigen ervaring genoeg mensen van universitair denkniveau die hun studie gehaald hebben zonder kritisch denken kundig te zijn. Helaas zien we studeren nog te vaak als rijtjes leren.. Ook die wereld wordt deels gedreven door geld en ieder uitgeschreven diploma levert de universiteit geld op. Er zitten een paar studies tussen die gewoon dienen als melkkoe.
Daarnaast wordt geprobeerd de student aan te leren om kritisch naar bijvoorbeeld publicaties te kijken, de methode onder de loep te nemen en de resultaten (al dan niet met behulp van een meta-analyse) te vergelijken met bestaande literatuur. Helaas worden bij afstudeerscripties aan de lopende band dezelfde fouten gemaakt als bij propaganda. Mensen zoeken naar bewijs om hun argumenten te staven, niet naar bewijs tegen hun argumenten.