LG Electronics stopt leveringen Rusland, maar zusterbedrijven blijkbaar niet

Ook LG Electronics stopt zijn leveringen naar Rusland. Het bedrijf noemt daarvoor geen einddatum, alleen dat het 'de situatie nauwlettend in de gaten houdt'. De zusterbedrijven van LG Electronics hebben geen dergelijke mededeling gedaan.

LG Electronics is relatief laat met de beslissing. Apple, Microsoft, Meta, Amazon en Google namen in de eerste week van de oorlog in Oekraine al in verschillende maten maatregelen tegen Rusland. Daaropvolgend namen ook Reddit, Samsung, TikTok, Ubisoft, Intel, AMD, Sony, DuckDuckGo, Nintendo en Mozilla stappen tegen de Russen. De oorlog duurt nu bijna een maand.

LG Electronics is bekend van zijn televisies, monitoren, smartwatches, koelkasten, wasmachines, airconditioners en meer. Volgens LG bestaat LG Electronics officieel uit vijf divisies: Home Appliance & Air Solution, Home Entertainment, Mobile Communications, Vehicle Components en b2b.

Een belangrijk onderscheid om te maken, is dat LG Electronics, dat hier de bekendmaking doet, een dochteronderneming is van LG Corporation. Zusterbedrijven van LG Electronics zijn LG Display, LG Chem, LG Energy Solutions en meer. Voor zover bekend betreft de handelsstop dus alleen LG Electronics: in de newsrooms van de overige LG-bedrijven is niets over Rusland te vinden.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

20-03-2022 • 12:41

305 Linkedin

Lees meer

Reacties (305)

Wijzig sortering
Het is jammer dat men de bevolking van Rusland en de politiek van Rusland niet kan scheiden. Hier treft men de bevolking en de politiek merkt hier niets tot weinig van.
Net zo min als dat de bevolking van Oekraine ervoor gekozen heeft om in oorlog te zijn. De democratisch verkozen president van Rusland is een buurland binnengevallen met als gevolg dat ondertussen meer dan 2 miljoen mensen, die er niet voor gekozen hebben, op de vlucht zijn geslagen. Dat er mogelijks reeds meer dan 20 000 burgerdoden te betreuren zijn. De infrastructuur van een heel land aan diggelen wordt geschoten. En daar hebben zij allemaal niet voor gekozen.

En weet je welke bevolking de enige is die voor verandering kan zorgen? Dat is de Russische. Als alle russen die nu getroffen worden door deze maatregelen en het onrechtvaardig vinden eens op straat zouden komen. Denk jij dat Poetin dan nog lang deze oorlog zou kunnen volhouden? Denk jij dat als we alle maatregelen met een impact op de gewone Russische burger zouden schrappen dat er dan ook maar enige vorm van druk zou ontstaan op Rusland om te stoppen met deze oorlog?

Bevoling en politiek kan je niet scheiden van elkaar. Het is de bevolking die de politiek mogelijk maakt.

Als het westen de ballen zou hebben om in de oorlog te stappen, denk je dat de modale Rus dan gespaard zou blijven van de oorlog die Poetin gestart is? Denk je dat wij dan zouden stoppen van zodra alle troepen terug de grens over zijn? Of denk je dat wij op zo een moment misschien toch maar beter doorzetten en zien dat we zelf even de controle overnemen en dus tot in de grote steden zoals Moscow en Sint-Petersburg zouden gaan?

Poetin is deze oorlog gestart, denkende dat het westen verdeeld zou reageren en dat de gevolgen voor de eigen bevolking wel zouden meevallen. Maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Poetin is geslaagd in datgene wat westerse machthebbers al jaren aan het verknallen zijn. Het westen terug bij elkaar brengen en krachten laten bundellen tegen 1 gemeenschappelijke vijand.
Niemand wordt verboden om Russisch te spreken in Oekraïne:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Language_policy_in_Ukraine

Daarnaast is Russisch de moedertaal van Zelensky, dus er is bv. ook geen motivatie voor vanuit hem:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Volodymyr_Zelenskyy
Zelenskyy grew up as a native Russian speaker in Kryvyi Rih, a major city of Dnipropetrovsk Oblast in central Ukraine.
In April 2019, the Ukrainian parliament voted a new law, the Law on Supporting the Functioning of the Ukrainian Language as the State Language [uk; ar]. On 16 June 2019, the law entered into force. The law made the use of Ukrainian compulsory (totally or within certain quotas) in the work of some public authorities, in the electoral procedures and political campaigning, in pre-school, school and university education, in scientific, cultural and sporting activities, in book publishing and book distribution, in printed mass media, television and radio broadcasting, in economic and social life (commercial advertising, public events), in hospitals and nursing homes, and in the activities of political parties and other legal entities (e.g. non-governmental organizations) registered in Ukraine
Ja, ze hebben een wet die iedereen redelijk verplicht om een taal te spreken, maar voor de rest zijn ze wel vrij elke andere taal te spreken.... Kom op
Vergelijk met de Duitstalige kantons in België. Oorlogsbuit na WO1, geen gedeelde geschiedenis of cultuur, omvatten slechts 0.5% van de bevolking, en hoewel België op papier drietalig is, kom je buiten de kantons niet ver in het Duits en ben je de facto verplicht Frans te leren.

Er zijn best wel redenen te bedenken om deze gebieden terug aan Duitsland te geven, maar niemand heeft een probleem met de huidige situatie. Het leven in België is zo slecht nog niet, en indien er toch een beweging opduikt om terug te keren naar Duitsland, dan verwacht ik dat dit proces in gang gezet wordt zonder dat Duitsland binnenvalt om zijn burgers te "redden van de Waalse taalgenocide" en Brussel tegen de vlakte bombardeert. Stel je voor.

Overigens werd bovenstaande wet ingevoerd in oorlogstijd, 5 jaar nadat Rusland de Krim heeft bezet.
Overigens werd bovenstaande wet ingevoerd in oorlogstijd, 5 jaar nadat Rusland de Krim heeft bezet.
Dat maakt discriminatie van een minderheid nog niet goed. Bovendien werd in de Oekraine geclaimde gebieden niet gestemd tijdens de laatste verkiezingen. Hierdoor zijn de resultaten, die zogenaamd voor heel Oekraine gelden, behoorlijk vertekend.
Wat een kul. Rusland neemt met geweld regio's in oost Oekraïne en dan klagen dat de mensen daar niet kunnen stemmen? De wereld op zijn kop!!!
Dat is toch niet anders dan dat hier op de werkvloer ook geacht wordt dat iedereen Nederlands (of Fries, want officiele 2e taal) spreekt?

Daarnaast kennen andere vormalige Sovjet staten vergelijkbare wetten, zo is Russisch ook niet een officiele 2e taal in Letland en moet dus overal Lets gesproken. Terwijl 30% van de bevolking zich identificeert als Russisch (overigens vaak niet uit Rusland, maar uit andere Sovjet-staten gedeporteerd was), en er ook compleet Russische scholen zijn.
Maar, mede door die wet (en vergrijzing) neemt het aantal inwoners dat zich als Russisch identificeert al jaren gestaag af.
In België heb je ook taalwetten: in Vlaanderen moet overheidscorrespondentie ook in het Nederlands, de radio moet een minimum aan Nederlandstalige nummers draaien, er moet Nederlands gesproken worden door loketbedienden van de overheid, scholen moeten Nederlands hanteren, en de voertaal van de VRT op tv moet ook Nederlands zijn.

Moet Frankrijk nu ook Vlaanderen naar het stenen tijdperk bombarderen zoals Rusland doet?

Daarnaast heeft Wallonië zijn eigen taalwetten, en is het onderwijs zo ingericht dat het je moeilijk wordt gemaakt Nederlands te volgen: terwijl je in Vlaanderen altijd minstens Nederlands, Engels en Frans leert, moet je in Wallonië kiezen tussen Engels of Nederlands als tweede taal, tenzij je een talenrichting volgt: resultaat is dat wie wiskunde leuk vindt geen Nederlands kan volgen (want Engels is een must tegenwoordig).

Waar blijven de Nederlandse bommenwerpers boven Charleroi?

[Reactie gewijzigd door kiang op 21 maart 2022 09:56]

Er is een groot verschil tussen een minderheid russisch gezinden die vinden dat zij het recht hebben om die regios op te eisen en aansluiting te zoeken bij Rusland, en ja, dat is voor zover bekend een minderheid in die regio en tussen een regering die dat probeerd te verhinderen.

Maar geweld is zeker het antwoord niet, en dat geld voor beide kanten. Die regios horen historsch gezien gewoon bij Oekraine, net zoals de Krim. Je kan jezelf misschien ook eens de vraag stellen, hoeveel invloed heeft Rusland gehad op die separatisten? Durf jij garanderen dat dat 0 was?
Tja...Je hebt best een klein puntje. En dat kleine puntje is nu een reden om een land met de grond gelijk te maken, ik denk dat jet het daar toch niet mee eens kan zijn.

Rusland heeft zich vanaf het begin af aan niet constructief opgesteld, "De Krim is nu van ons" is niet echt een goed uitgangspunt om als gesprekspartner serieus genomen te worden. De rode lijn de Putin aangaf was NATO lidmaatschap, maar toen Putin de Krim annexeerde was er geen sprake van NATO lidmaatschap. Sterker nog, Rusland had, volgens de Budapest akkoorden, zelf de taak om de soevereiniteit van Oekraine te garanderen. Het huidige verhaaltje dat Putin een neutraal Ukraine wilt slaat dan ook nergens op, Ukraine was in 2014 neutraal en het heeft ze niks geholpen.

Het komt er dus op neer dat Putin nogal onbetrouwbaar is en ik geef de Oekraine groot gelijk dat ze bescherming willen tegen een onbetrouwbare buur die een paar jaar geleden een stuk Oekraine ingepikt heeft. Een buur die er niet voor schuwt een onherkenbaar leger een land in te sturen (groene mannetjes) en soldaten "op vakantie" een land te laten saboteren. Dan laat ik de economische pesterijen en zaken als GPS sabotage aan de oostgrens van de EU nog onbenoemd.

Zo'n land en zo'n leider kun je op geen enkele manier serieus nemen, het enige dat we wel serieus moeten nemen is het feit dat ze kernwapens hebben.
Als zwakkere partij had Oekraïne de Russische rode lijnen veel serieuzer moeten nemen en had het Westen minder moeten stoken met sancties en gewoon de annexatie van de Krim moeten erkennen. Je kunt het er principieel nog zo mee oneens zijn, maar je veranderd er aan de grond niets mee.
En uiteraard hoorde het Sudetenland gewoon bij Duitsland, nietwaar??
Juist ja..... Arme Vladimir kon helemaal geen kant op... Zeg eens, wat heeft Vladmir gedaan om de situatie te ontspannen? Om angst weg te nemen? Zeg eens, waarom willen alle Oost-europese landen wanhopig in de NATO?
Zwitserland is door de NATO omsingeld. Zij zijn niet bang.
Waarom wilde Oekraïene perse lid worden van een anti-Rusland blok?
Gaan we straks ook onze buurman vermoorden omdat hij lid wil worden van een politieke partij die ons niet aanstaat, omdat het misschien zou aanvoelen als een bedreiging 8)7

Trouwens de NATO "anti" Rusland noemen vind ik ook een beetje overdreven... wanneer heeft de NATO al een vinger uitgestoken naar Rusland (omgekeerd is iets anders).
Als respect het enige is wat Rusland wil, hebben ze dat mooi verspeeld.

De optelsom van MH17 en deze oorlog maakt dat Rusland defacto de nieuwe vijand is voor deze hele generatie voor iedereen in een westers land. Geen greintje respect meer over voor dat land.
* 100en verdwenen en vermoorde journalisten
* met Polonium vergitigde Kremlin critici
* meerdere oorlogen en geweld in o.a. Tsjetsjenië, Georgië, Syrië
* dopingprogramma met hulp van de FSB
* MH 17

We kunnen nog even doorgaan. Poetin is een schurk, en het Russische volk verdient beter.


Edit typo

[Reactie gewijzigd door Henk1827 op 20 maart 2022 18:45]

Rusland heeft één ding; fosielle brandstof.

Voor de rest is het een land met een economie ter grootte van Spanje / Brazilië.

Wij zijn zo dom geweest onszelf afhankelijk te maken van deze schurkenstaat; daar zullen we nu voor pijn lijden maar heel het westen gaat versneld zich onafhankelijk maken van het Russische gas en geen zaken meer willen doen met ze. (Wat ze nu zelf in de hand werken door allerlei anti westerse wetten aan te nemen, voor 12 miljard euro aan westerse vliegtuigen te onteigenen en het onttrekken van buitenlandse valuta uit Rusland verboden te maken; geen enkel westers bedrijf heeft daar nog wat te zoeken.)

Wat betreft kernwapens, klopt. Ik vermoed dat dat de enige reden is dat de NAVO/VN nog geen echte actie ondernomen heeft. We zien hier het begin van de nieuwe koude oorlog en nieuwe wapenwedloop.
Je vergeet dat Rusland is, naast fossiele brandstoffen:
 • grootste graanexporteur ter wereld
 • grootste goudproducent ter wereld
 • 25% van de wereldproductie aan diamanten
 • 20% van de wereldproductie aan nikkel
 • 40% palladium
 • 10% platina
 • 6% van de wereldproductie aan aluinaarde en aluminium
Nikkel, palladium en platina zijn onmisbaar in de auto-industrie. Rusland leverde deze producten vooral aan Duitsland. Duitsland is daardoor de grootste verliezer in de sanctie-oorlog.
Tja. Zoveel grondstoffen en dan nog de economie ter grootte van een pinda.

Hoe corrupt en incompetent, dat kun je niet verzinnen...
Wat is jouw ogen respectloos buitensluiten? Is het respectloos dat een democratisch land níet bij Rusland wil horen? Rusland moet met z’n poten van anderen afblijven, en de landsgrenzen respecteren.
1. Wat je hier herhaalt zijn leugens van Russische propagandakanalen. Na de Maidan-revolutie zijn er verkiezingen gehouden en deze zijn door alle waarnemers als correct en democratisch benoemd. Het stond Yanukovych volledig vrij deel te nemen, maar dat wilde hij niet: al voor de Maidan-protesten lag zijn populariteit historisch laag, en zijn verzet tegen economische banden met het Westen was de druppel. Belangrijk om daarbij te weten is dat het democratisch verkozen parlement met absolute meerderheid (315 van de 349 stemmen voor) koos VOOR economische samenwerking met de EU, maar Yanukovych gebruikte zijn presidentiele veto om dat te blokkeren, en zei dat het land enkel met Rusland zou gaan samenwerken, niet moeilijk dat je dan protesten krijgt. Stel je voor dat 90% van de tweede kamer hier stemt om, bijvoorbeeld, de AOW uitkering te verhogen, maar Rutte als premier kiest ervoor om die stemming te negeren, en zelfs een stapje verder gaat: weg met de AOW, alleen nog private pensioenfondsen!
Natuurlijk zouden de straten dan vol lopen, en zou hij moeten aftreden en komen er nieuwe verkiezingen. Kan jij nog extra dikke letters gebruiken om te benadrukken dat hij eerst wel democratisch verkozen was, als politicus ben je dan je baan kwijt.

2. Waarom zijn Russo-bots er zo op gebrand om te benadrukken hoe ondemocratisch Oekraïne zogezegd is, maar ben je heel stilletjes over Rusland? Je doet alsof Oekraine verdient vernietigd te worden door Rusland omdat ze niet democratisch zijn (wat niet waar is, maar soit), maar dat idee slaat nergens op omdat Rusland een autocratische dictatuur is zonder ook maar iets dat een beetje lijkt op vrije pers of vrije verkiezingen. Journalisten worden vermoord, politieke tegenstanders vergiftigd en opgesloten, en in de regering vinden voortdurend zuiveringen plaats.

[Reactie gewijzigd door kiang op 21 maart 2022 14:46]

Ook vreemd dat de eerste reactie steeds is “maar Amerika dan?!”. Amerika heeft ook fouten gemaakt. Nederland ook. Bijna elk land heeft wel bloed aan z’n handen. Maar op dit moment begaat Poetin oorlogsmisdaden, en die zijn niet te rechtvaardigen omdat een ander land ook ooit iets verkeerd heeft gedaan. Wat een dom tegenargument. Maar daar gaat de Russobots ook niet om.

Destabiliseren en frustreren, verdeel en heers, zoveel mogelijk stukmaken zodat wij relatief sterker zijn, dat is de truc. Wat een triest persoon is Poetin toch.
afwijkende nieuwsdiensten zijn immers verboden in de EU, op FB en alle andere door de VS gecontoleerde media.
De andere krant, cafe weltschmerts (of hoe die NSB club ook geschreven wordt), het hele FVD, Ongehoord Nederland, Tucker Carlson op Fox News, OAN, etc etc etc: allemaal Westerse trollen die luidkeels Kremlin-onzin verspreiden.

Allemaal bereikbaar, allemaal niet strafbaard.

Intussen wordt je in Rusland tot 15 jaar opgesloten als je "oorlog" zegt in plaats van "speciale militaire operatie". Mensen die een blanke blaadje ophouden worden geblackbagged en verdwijnen. Putin roept op om het land te zuiveren van verraders.

Het enige dat de EU verboden heeft is Russische staatszenders Sputnik en Russia Today. In mijn ogen de foute move, maar om te doen alsof "ander geluid" hier verboden is is absolute onzin. Dat jijzelf blijkbaar genoeg Kremlin-propaganda voor je ogen krijgt is daar wel het bewijs van.

[Reactie gewijzigd door kiang op 21 maart 2022 14:40]

Nu ontwijk je mijn argument: jij zei
afwijkende nieuwsdiensten zijn immers verboden in de EU, op FB en alle andere door de VS gecontoleerde media.
Ik gaf je menig voorbeeld van 'afwijkende nieuwsdiensten' die nog altijd actief zijn. Dat jij ze rommel vindt staat daar los van: die andere meningen zijn er en worden op geen enkele manier geblokkeerd of verboden zoals jij beweerde. Wat je zei klopte dus totaal niet.

Zou je misschien je comment met desinformatie willen aanpassen?

[Reactie gewijzigd door kiang op 21 maart 2022 14:45]

Nou ja.

Ik: een uitgebreide post over Rusland.

Jij: jij hebt een domme mening want je leest eenzijdig, in wat jij leest is mening X is verboden

Ik: outlets ABC verkondigen mening X dus dat is niet waar

Jij: ABC zijn bagger, dat jij dat leest wil wat zeggen over jou

Voor wappies is het echt nooit goed blijkbaar.
En ik herhaal: jij beweerde dat andere meningen verboden zijn, ik wijs je erop dat die andere meningen gewoon beschikbaar zijn.
Dat het geen onafhankelijke kwaliteitsjournalistiek is die het Kremlin ondersteunt... tsja, kan ik weinig aan doen. Huilen om de eenzijdigheid van de waarheid vindt ik nogal een zwaktebod.

Ik snap dus oprecht niet meer wat je punt is, nu doe je gewoon een beetje recalcitrant.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 maart 2022 09:22]

Wat is er gebeurd met de nieuwskanalen van RT en Sputnik, waarom mag Lee Camp niet meer op youtube?
Je kan dit allemaal ontkennen en zeggen dat er genoeg alternatieven zijn. Feit blijft dat de gedegen en eerlijke nieuwscompatitie binnen 2 weken is uitgewist. Onze leiders zijn bang voor afwijkend nieuws.
Wat is er gebeurd met de nieuwskanalen van RT en Sputnik
Dat heb ik al; genoemd: ik ben het er niet mee eens, maar dit zijn letterlijk staatsomroepen van een regime dat alle vrije journalistiek verboden heeft. Als je geen onafhankelijke kwalitatieve bronnen kan aanwijzen die verboden zijn dan heb je nog altijd geen punt.

En wie de fuck is Lee camp? Ik geef er gen zak om, maar hij zit gewoon op YouTube hoor (en blijkbaar is het dus een soort standup comedian die ook samenzweringstheorieën verspreid. Top, zegt genoeg over jouw definitie van nieuws.)
Maar zelfs als zijn account opgeheven wordt: YouTube beslist gewoon zelf wie er op hun website zit, dat lijkt me evident.
Onze leiders zijn bang voor afwijkend nieuws.
Nou jij leest er overduidelijk genoeg van, al is het duidelijk allemaal geen kwalitatieve journalistiek.
Niets wat je noem toont dus ook maar een beetje aan dat meningen verboden worden.

[Reactie gewijzigd door kiang op 22 maart 2022 10:49]

https://twitter.com/VPROT...tatus/1506164775302090753

[Reactie gewijzigd door apis29 op 22 maart 2022 13:43]

Kijk, hier komen we tot de kern: eenzijdige nieuwsvoorziening leidt tot niks goeds. Niet bij Poetin en niet bij de EU of VS.
Weg met de (filter)bubbels!
Afwijkende nieuwsdiensten zijn dan wel weer heel wat anders dan gure filmpjes en fora met een hoog gehalte monocultuur-nieuws-zonder-fact-checking-ofwel-een-goede-redactie.
Probeer eens een kwaliteitskrant of omroep.
"Waarom wilde Oekraïene perse lid worden van een anti-Rusland blok? ". Omdat zij zelfbeschikking hebben. Ze zijn een land, ze mogen kiezen waar ze bij willen horen. Rusland wil helemaal niet gerespecteerd worden, Putin (en dat is niet "Rusland") wil een groot verenigd rijk.
Waarom wilde Oekraïene perse lid worden van een anti-Rusland blok?
Rusland heeft in de afgelopen periode bewezen dat NAVO-lid willen worden een heel rationeel verlangen is voor Russische buurlanden..
Vraag maar even aan Finland en Zweden wat zij van deze gebeurtenissen vinden.
Je noemt 2 van de meest succesvolle landen in Europa. Dat zegt toch wel iets over neutraliteit lijkt mij. Dat gaan ze daar echt niet te grabbel gooien.
Het lijkt jou misschien een slecht idee, maar de Finnen denken inmiddels in meerderheid anders over de NATO. En dat is veelzeggend, want de Finnen waren als EU-lid al lid van een collectieve defensie-organisatie (volgens de VN definitie). Het inzicht van de Finnen is nu dat het onderscheid tussen NATO en EU nogal theoretisch is. Als Rusland Letland binnenvalt, hebben ze sowieso ook oorlog met de Finnen.
Bronnen? Of gewoon geblaat?
Je reactie is een beetje waarig. "Als zwakkere partij moet Oekraine..." dus het recht van de sterkste geldt en als het je uitkomt heb je het niet over Oekrainse burgers, maar "het land moet"? En als je het over Rusland hebt hen je het ineens over de Russen als mensen, maar als je het over Oekraine hebt niet, dan heb je het over het land? Wat wil je nou eigenlijk?

wie ziet de Russen als monsters? niemand. Putin begint een oorlog en de soldaten gaan vechten, deels omdat ze zijn voorgelogen wat ze gingen doen. De Russische bevolking heeft geen idee wat er aan de hand is. Maar zien wij de Russen als monsters, ik lees dat nergens.

Die rode lijnen zijn gebasseerd op een moment in de geschiedenis dat Putin uitkomt, hij wil gewoon weer een groot verenigd sovjet rijk van een eeuw geleden herstellen. Oekraine heeft in zijn plan niks te respecteren, ze moeten bij Rusland ingelijfd worden vindt Putin, het zijn affavalligen.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 20 maart 2022 17:40]

En in dit geval is NATO die het sterkste is en zijn macht laat gelden, doormiddel van sancties
Zolang China, India en ZO Asie (samen meerdan de helft van de wereldbevolking!) niet meedoen hebben alle sancties geen langdurig effect en zullen tegen ons werken
Landen als Japan, Zuid Korea etc doen wel daarintegen mee en het meeste betaal verkeer gaat nogsteeds door die landen in Azie.
Het zou dus helpen als ik jij stopt met die onzin verkondigen en Rusland stevig aanpakt, zodat Vladimir P. voor het gerecht kan.
En dan natuurlijk al die mensen vrij die 15 jaar (!!!!) gevangenis krijgen alleen omdat ze de oorlog, *oorlog* noemen...
Volgens mij ben jij niet zo bekend met de geschiedenis van Rusland sinds Poetin en hoe het met Georgie verliep. Ik raad je aan om eens daarover in te lezen. Poetin heeft niets te zoeken in Oekraine en deze aanval is in geen enkel aspect legitiem te noemen.

De enige manier om Rusland zonder all out oorlog te straffen is economisch. Iets wat veel humaner is dan wat Rusland nu in Oekraine uitspookt waarbij burger slachtoffers vallen.
Het zou inspiratie moeten zijn dat je niet de wil als Rusland moet proberen op te dringen aan buurlanden want dan bereik je een averechts effect.

(Ik ga ervan uit dat je het over een collaborerend leger in Oekrine tijdens WW2 hebt dat mee vocht met de Nazi's).
Maar dat worden ze niet en zijn ze sinds WW2 ook niet geweest? Naast de Soviet Unie had een soortgelijk problematische historie. In dat opzicht is het communisme en de slachtoffers die het heeft geeist onder Stalin niet beter dan wat Hitler heeft veroorzaakt. Oekraine heeft geen enkele agressie op Russisch grond gebied vertoond en is alleen sinds Georgie door Rusland is binnengevallen gezocht naar meer veiligheid.
Bizar. Duizenden moorden in Oekraïne goedpraten door te blaten over all dan niet vermeende fouten van een ander..
Eens, maar dat doet hij niet en een discussie plat slaan op jouw manier is het begin van het einde. Doet me denken aan de VVD met 'we willen niet kijken naar onderliggende oorzaken'.
Ook gewone mensen luisteren steeds minder naar elkaar uit angst negatief beïnvloed te worden.. iedereen zijn eigen kortzichtig gelijk.. de rest klein maken. Naar mijn mening het directe gevolg van oneerlijke competitie, ongelijkheid en bubbels dus. Systemische fouten langdurig onopgelost laten uit eigen kortzichtig gewin of corruptie. Ik ben het grotendeels niet eens met @janbaarda, maar ik vond hem inhoudelijk en wilde daarom wel alles lezen. Wel jammer dat er dan weer zo langs elkaar heen word gepraat.
Die regering is veel minder corrupt dan je denkt. Het kwam met name uit de hoek van de, inderdaad door Rusland, gesteunde oligarchen. En die zijn er inmiddels niet meer, zoals je begrijpt
Lees net dat een mevrouw uit de politieke kringen (vriend van Zelensky) in Oekraine is gevlucht naar Hongarije met koffers vol geld (= miljoenen $$). Politiek is daar bijzonder lucratief.
Igor Kotvitsky of zijn vrouw Anatasia is geen "vriend van" Zelensky. Gewoon verzonnen.

Los daarvan, je kunt altijd voorbeelden zoeken van het tegendeel, maar het gaat om de trend. En die was best redelijk. Ondanks twee stappen vooruit en één achteruit
Ja, met een gigantische bungalow in Toscane is de trend in de juiste richting ingezet. Er zijn maar weinig komedianten die zoveel verdienen.
Russofobie bestaat niet, het is al 100 jaar werkelijkheid dat niet-Russische slaven geterroriseerd, onderdrukt en gedeporteerd worden.

De haat tegen Rusland in Oost-Europa, Baltische staten en diverse Russische staten is niet ongefundeerd.
Een gevalletje whataboutism en ook gewoon niet waar. Voegt aan deze discussie niets toe.
Ik wil wel een vraagteken toevoegen aan het democratisch gekozen gehalte.

Zeer waarschijnlijk fraude en het onmogelijk maken en intimideren en onder valse voorwendselen dwarsbomen van de oppositie. Laat staan heimelijke pogingen van vergiftigingen etc.

Onbedoeld heeft hij zoals keurig verwoord de ogen geopend ,meer geld naar defensie, Oost en zuidgrens scherper en Finland en Zweden zijn ook goed aan het nadenken en Oostenrijk overweegt ook tot de Navo toe te treden.....

Wilde er nog aan toe voegen de Russen zelf zijn slachtoffers van een kliek op macht en geld beluste mensen rond poetin die ze terugstort naar situaties als in de koude oorlog terwijl dat niet hoeft , Rusland kan redelijk welvarend zijn met hun gas en olie en diamant industrie

[Reactie gewijzigd door Gandalf68 op 20 maart 2022 18:25]

Als waar zou zijn wat je zegt, zou er geen tweede wereldoorlog geweest zijn, nietwaar?

Veel burgers denken eerst aan hun eigen hachje en tegen bruut geweld van de overheid, inclusief dictatuur/censuur, kan een burger niet tegen op. Ik denk dat je reactie een iets te gemakkelijk voorstelling van zaken is.

Een burger is geen partij tegen milities, geheime diensten, politie en leger die pro regering zijn. En Rusland is nauwelijks een democratie te noemen, voor zover dat uit zou maken. Historisch kwam de burgerij pas tegen adel en kerk in opstand, toen ze bijna helemaal uitgeknepen werden. Dat is nu voor Russische inwoners waarschijnlijk nog niet het geval. Al kan dat door de maatregelen veranderen.
Het is de bevolking die de politiek mogelijk maakt.
In een vrij land als Nederland, ja. In een corrupt land als Rusland, een enorme NEE. Helaas niet. Kijk maar eens naar de opstand van Navalny.. dat moet toch al genoeg zeggen.
Heb het eerder vermeld. Door russische volk te onderdrukken komen ze in opstand tegen huidige russische regering. Hierdoor komt Putin onder druk en komt er misschien verandering in hoe het land geregeerd gaat worden.
de politiek merkt hier niets tot weinig van.
Als de economie langszaam onder je uit zakt, en de bevolking steeds minder tevreden wordt merkt je daar als "politiek" wel degelijk wat van.
De bevolking bepaalt welke regering het heeft. De enige die Rusland kan veranderen, zijn de Russen. En wanneer de huidige overheid terug wil naar het Sovjet-tijdperk, zit er niks anders op dan de bevolking te confronteren met een algemene boycot. Vroeg of laat staat de bevolking dan wel weer op en maakt korte metten met Putin. De Sovjet-Unie is begin jaren '90 ook op deze manier ten einde gekomen. En dat weet Putin ook heel goed.
Sorry, maar ik denk dat je je erg vergist hoe ingewikkeld situatie daar in "the jungle in Oosten gaat, je hebt met zoveel factoren te maken. Om zo groot land bij elkaar te houden heb je heel wat strategisch / politiek denk vermogen hebben. Als Rusland met jou filosofie zou leven; "De bevolking bepaald", dan is land binnen 1 dag kleiner dan Nederland ;) wordt letterlijk uit elkaar gerukt door omliggende landen.
Het jammere aan het internet is dat je ontdekt hoeveel mensen voorstander zijn van fascisme en de democratie actief willen afschaffen.
Democratie wordt ook wel de dictatuur van de meerderheid genoemd en als een land deze kan beïnvloeden dmv geld dan is die land spek koper ongeacht of de land aka spek koper nu wel of niet correct heeft gehandeld
Ik zie het probleem niet. Wij worden als Europees volk keihard geraakt door alle sancties en de oorlog. waarom zouden we de passieve russen die decennia lang deze dictatuur hebben voort laten bestaan moeten ontzien?
Des te harder ze geraakt worden des te waarschijnlijker dat er EINDELIJK een volks opstand komt en dat hele zaakje afgezet word of beter omgelegd word. Het heeft daar lang genoeg lopen sudderen maar zolang de russen er stapje bij stapje beter op werden hebben ze het egoïstisch laten gebeuren.

De echte verandering zal vanuit het Russische volk moeten komen en ze vertroetelen terwijl we onze eigen economieën om zeep helpen gaat er bij mij niet in.

Als er iets moet gebeuren is dat wel de bevolking minder ontzien want vooralsnog treft het ons harder als de russen. Wij gaan een mega inflatie te gemoed met alle gevolgen van dien. En ruim een miljoen mensen kunnen nu hun rekening al niet meer betalen door de energie prijzen en dan gaat ook alle andere prijzen nog gegarandeerd hard stijgen met loon stijging als enige uitweg wat ons weer veel te duur maakt voor business uit het buitenland wat onze economie verder schaad en zo word een neerwaartse spiraal in gang gezet.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 20 maart 2022 14:58]

Ik vind niet dat je de hele russische bevolking verwantwoordelijk kan houden voor de daden van Poetin en zijn uitvoerders. Al zou het lukken om met een volksopstand Putin weg te krijgen wat is dan de toekomst, een burgeroorlog, een nieuwe dictator, wie zal het zeggen.
Ik vind ook niet dat wij verantwoordelijk gehouden kunnen worden maar iedereen die krijgt te maken met de gevolgen. Ik vind het nog erger voor de bevolking van de Oekraïne. Die doden, gewonden, verhongering etc. Is er dankzij de steun/angst van de Russische bevolking. Laten we dan alle leveringen behalve voedsel en basismedicatie stoppen.

Een nieuwe dictator is nog maar de vraag, het kan ook een soort regering van nationale eenheid worden. En zelfs een nieuwe dictator zal waarschijnlijk de oorlog moeten stoppen en hopelijk een opener koers volgen.

Sowieso wint Rusland nog steeds meer geld door de verhoogde aardgasopbrengsten, erg duidelijk dat Poetin dit al veel langer dit van plan was. Eerlijk gezegd zou ik willen dat Rusland de wederopbouw moet gaan betalen van alle bevroren tegoeden en verhoogde opbrengsten.
Burgeroorlog linkt me uiterst onwaarschijnlijk als het gehele volk er op vooruit gaat. Nieuwe dictator kan zeker maar ook die zal weer het veld moeten ruimen als het volk ziet wat er mogelijk is. En als een nieuwe regering alle kernwapens ontmanteld en het leger ontmanteld is er ineens HEEL veel mogelijk voor rusland en internationale integratie en welvaart voor de bevolking. Ze moeten het alleen zelf doen.
Uiteraard houden we ze niet allemaal verantwoordelijk, maarja lijden onder je corrupte regime is wel normaal.

Dit gebeurd overal, mensen hebben het over die arme Russen, maar hoe denk je dat het gaat in talloze landen waar corrupte 'overheden' het land de verdoemenis in helpt.

Rusland had daar al lang gezeten als het niet was door hun macht middels grondstoffen.
Uiteindelijk laat het volk dit daar wel gebeuren, en al kan je niet een individu de schuld geven, hebben zij als volk deze gevaarlijk gek wel aan de macht gehouden.
En ach die Russen hebben het misschien wat slechter omdat gamen op een LG Oled nu een stuk lastiger is, maar zolang de mensen in Oekraïne niet eens veilig zijn, mogen ze dankbaar zijn dat zij als het agressor land, het nog zo goed hebben.
Er zullen vast wat mensen geraakt worden maar dat is absoluut niks vergeleken met hoe de oekraiense bevolking wordt geraakt. Het grote deel van de russen staat nog altijd vol achter putin en gelooft alle propaganda, degenen die wel demonstreren worden gearresteerd en afgevoerd. Wachten op "verandering vanuit het volk" heeft daarom geen zin, want dat gebeurt niet. Ik heb het graag mis maar voor nu zie ik geen verandering. Dus pak ze maar overal waar het kan en als daar wat onschuldige mensen bijzitten, soit. Waar gehakt wordt, vallen spaanders.
Dat er maar een paar duizend mensen demonstreren beteken niet dat er maar een paar duizend mensen tegen putin zijn.

Beetje vreemd om aan te nemen dat als je niet gaan demonstreren dat je pro putin ben.

Mensen kiezen simpelweg voor zichzelf over de wereld / landsbelang. Begrijpelijk maar op de lange termijn hebben ze alleen zichzelf ermee.

En nee ik zie ze ook niet 123 veranderen maar ze vertroetelen zoals we nu proberen te doen terwijl we zelf klappen krijgen helpt niet.

Stoppen met aardig zijn en ze de prijs laten betalen voor hun leiders daden.
Denk jij dat het Russische volk dat gaat doen? bij Wit-Rusland heeft het ook vrij weinig gebracht, behalve veel mensen die gevangen zijn genomen, met de bijbehorende gevolgen natuurlijk. De Russen die niet achter Poetin staan zullen wel 2 keer nadenken voor ze de straat opgaan met z’n alle…

[Reactie gewijzigd door marc574 op 20 maart 2022 18:04]

Zolang we ze blijven ontzien en ze zich niet afvragen waarom ze geen eten of enige vorm van luxe hebben niet nee.
Daarom hadden we ze ook vanaf dag 1 hard moeten raken. En willen ze eten importeren dan met aangepaste verpakking met waarheden ala pakje sigaretten.
Werkt vast goed bij Heinz ketchup iets dat velen hier straks niet meer kunnen betalen door de sancties en de crisis die daaruit volgt.
Mee eens, het Russische volk mag best merken dat hun leider ze uit een groot sprookjesboek voorleest dat niks met de echte wereld te maken heeft. Als het volk niks van hun eigen media meekrijgt en de onze niet kan/wil zien dan moeten we toch op een andere manier duidelijk maken dat Rusland (Putin doet dit echt niet in zijn eentje) op de verkeerde weg is.

En elke babushka die haar zoon/kleinzoon niet het leger in laat gaan (of overhaalt het leger uit te gaan), of niet als agent op laat treden tegen een demonstratie, is meegenomen.

Aangezien niemand een 3de wereld oorlog wil starten zal de enige manier om te laten weten dat de westerse wereld dit niet accepteert sancties zijn. Dat zal ons (veel) geld kosten en misschien kost het ook wel invloed maar ik vind dat we niet kunnen accepteren wat er nu in Oekraine gebeurt.
Het zou wel mooi zijn als die tech bedrijven hun programmatuur even updaten en alle staats propaganda van Putin blokkeren. Tiktok kan korte clips voorschotelen aan Russen die de werkelijke omvang van de moord en destructie laten zien, etc etc.
"Volks opstand" ben je serieus?
Vertel dat aan de minima die simpelweg hun huis niet meer kunnen verwarmen of kunnen douchen of kunnen koken omdat de energierekening zelfs na compensatie nog 1000 euro te hoog is en er geen 1000 euro bespaard kan worden.

Ik snap dat velen dat niet begrijpen omdat ze allemaal een gouden paplepel gehad hebben en financiële problemen daardoor niet kunnen begrijpen maar het is een feit voor ruim 1.2 miljoen Nederlandse huishoudens zodra contracten afgelopen zijn
En heb je dat soort praktijken ook met je eigen ogen gezien? Of alleen maar van horen zeggen?

Ik zelf ben namelijk zelf zo'n minima, met een energiecontract dat vorig jaar al was afgelopen en toen te hoog vond om opnieuw vast te zetten. Dus die is nu compleet variabel en echt (nog) niet zo schrikbarend gestegen als de media het voorschotelt.

En verder denk ik eerder dat jij degene bent met die gouden paplepel. Want met een bijstandsuitkering heb je nog steeds meer luxe dan de armste helft van de wereldbevolking.
Wat een lariekoek om de wereldbevolking te vergelijken met hier het huis niet meer te kunnen betalen.

En wat betaal jij dan aan huur en heb je vrijstelling van alle belastingen? Want ik heb met 1050 (1530 met toeslagen) in de maand geen enkele vrijstelling (scheelt hier al 450 pj) en de huur alleen is al bijna 700 (sommige mensen betalen maar 450 huur doordat ze er al heel lang wonen).
Het volk is zelf verantwoordelijk voor het leiderschap van hun land. Ze hebben wellicht hun schijndemocatie, waardoor zie niet iedere 4 jaar het aan kunnen passen. Maar de enige andere manier is dan een revolutie. Het volk moet dan eerst in zien wat hun leiders veroorzaakt met deze oorlog. O.a. krijg je dat de mensen ontevreden moeten worden en uiteindelijk boos. Natuurlijk moet er dan wel gezorgd worden dat het volk te horen krijgt wat de rest van de wereld van het leiderschap vind (want anders kan het leiderschap het met censuur omdraaien).
Succes met deze theorie in een land als rusland of china...
Het alternatief is dat deze landen zonder enig probleem of consequentie in buurlanden baby's, kinderen, vrouwen en ouderen kunnen bombarderen en vermoorden.

Het is jammer voor het Russische volk, maar de sancties zullen er voor moeten zorgen dat ze uiteindelijk een keus moeten maken. De Tsaar is ook onttroont, dat daar offers voor moeten worden gemaakt is niet meer dan redelijk kijkend naar wat er gebeurd in Ukraine.
Wat jij hier beschrijft is het recht van de sterkste; "Rusland moet kunnen doen wat ze willen, en als iemand daar voor gaat liggen zonder dat ze sterk genoeg zijn om te winnen is het hun eigen schuld als ze sterven."

De grap is echter dat het recht van de sterkste zich juist nu uitspeelt, en dat de westerse wereld vooralsnog stekker lijkt te zijn. Want het recht van de sterkste gaat natuurlijk niet enkel over tanks. Maar over geld en macht.

In jouw logica; Als Rusland zich geen economische sancties kan permitteren, moeten ze maar gewoon naar het westen luisteren, als ze dan toch door gaan hebben ze het zelf gedaan als ze straks in armoede leven.

Kort door de bocht; of bovenstaande beweringen zijn beide juist, of beide niet.
Er is hier helemaal geen sprake van het recht van de sterkste of wat dan ook. Feit is gewoon dat die gek met z'n vinger zo op de rode knop kan drukken. Dat is het probleem en niks anders want hij is economisch en met conventionele bewapening compleet ondergeschikt om de confrontatie aan te gaan.
Je vergeet 1 van de belangrijkste eisen. Oekraine mag geen enkele vorm van verdediging in zijn land hebben. Moet dus eigenlijk zijn eigen soevereiniteit opgeven. Hoe is dat acceptabel? Alle eisen op die van de navo toetreden na zijn niet discusseerbaar eigenlijk.

Overigens heeft Poetin weldegelijk soortgelijke trekjes als dat Hitler had. Zoek maar eens het woord Lebensraum op. Ook de initiele smoezen om een land binnen te vallen zijn vergelijkbaar. Evenals de intentie naar aanleiding van "historie".
Jij vergeet één belangrijk ding dat Gorbatsjov Rusland heeft laten uiteenvallen tot ergernis van Jeltsin en tot ontsteltenis van Poetin. Dat is zijn droom altijd geweest om dat te herstellen of het nu realistisch is of niet het zit wél tussen de oren van die gek. Historisch, na de tweede oorlog kwam er het ijzeren gordijn, wat decennia lang een geforceerde bufferzone was, tussen het oosten en het westen omdat ze elkaar niet vertrouwde. Het kapitalisme en communisme ging nu niet echt samen. Zelfs generaal Patton wilde doorstomen naar Moskou toen ie in Berlijn aankwam. Hij zei "nu hebben we de kans!". Die voorzag de toekomstige problemen al. Maar voor beide partijen gaf de bufferzone het oosten en het westen tijd om in te grijpen als er een massale aanval zou plaatsvinden. Ik snap dat Poetin, vooral door de westelijke beloftes aan Oekraïne zijn bufferzone zag verdwijnen. Zijn tegen reactie slaat helemaal nergens op natuurlijk maar als jij het over Hitler en historie hebt zie ik Oekraïne nu meer als Polen. Die werden aangezet tot verzet tegen de Duitsers door de Russen maar die lieten de "te verwesterlijkte" Polen aan hun lot over. Dat is eigenlijk wat Europa, de Navo met de Oekraïners doet.

En waar stopt Poetin? Hij heeft de Krim gepakt en wat was onze reactie, ze schieten een MH17 neer en wat was onze reactie? Ze bombardeerden Syrië volledig plat en wat was onze reactie? Ja en amen knikken en maar doorgaan met gas te kopen. Zelfs nu nog hebben we zg een grote mond tegen Putin en hebben we allerlei boycots maar we rekenen in de Wintermaanden ca 600 miljoen per dag af voor dat gas. Wat gaan we doen als meneer Poetin dadelijk gewoon weer Polen binnentrekt en ook nog ambities blijkt te hebben om gewoon weer het oude ijzeren gordijn weer te herstellen? Wanneer gaan we dan wel eens wat doen?

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 20 maart 2022 23:41]

De reden dat de Sovjet-Unie uiteen is gevallen is dat Rusland de satellieten niets te bieden had behalve geweld. Economisch doen de Westersgezinde staten het beter dan Rusland (op Bulgarije na) en doen de Russischgezinde staten het belabberd.

In plaats van de winst van hun grondstoffen te investeren, een economisch zwaartepunt van de regio te worden en zo de satellieten aan zich te binden om economische redenen, heeft Rusland ervoor gekozen een shithole te blijven en een heleboel tanks te bouwen. Tja.

Poetin zal zeker stoppen aan de grens van de NAVO, tenzij we Rusland laten veranderen in een satellietstaat van China. Dan zou China wel eens Taiwan kunnen binnenvallen en dreigen met een Russische aanval op Europa indien de NAVO tussenkomt.
Dat de Sovjet-Unie is uiteengevallen kwam door Tjernobyl. De enige keer dat de almachtige Communistische Partij schuld moest bekken (het was niet te verbloemen) aan de wereld. Door die ramp is Rusland financieel totaal bankroet gegaan.
Poetin zal zeker stoppen aan de grens van de NAVO, tenzij we Rusland laten veranderen in een satellietstaat van China. Dan zou China wel eens Taiwan kunnen binnenvallen en dreigen met een Russische aanval op Europa indien de NAVO tussenkomt.
Dit zou wel eens volledig waar kunnen zijn waarom Rusland nu zo hard tekeer mag gaan van China.
Juist ja. Oekraïene meot zo miepen en zich gewoon laten veroveren en vermoorden.
Het doel van Poetin met dit 'ingrijpen' (wat je beter een invasie kunt noemen) is meerledig:

- Oekraïne destabiliseren, want het ging er te goed, en dat zou naar Rusland kunnen overslaan. (en dat wil je niet als dictator zijnde),
- Water voor de Krim (na de annexatie van de Krim is het hoofdkanaal voor zoet water door Oekraïne afgesloten, het gebied is verzilt en daardoor nauwelijks leefbaar),
- Toegang tot de schaligasreserves in het Oosten,
- Toegang tot de enorme, recentelijk ontdekte, gasreserves ten zuiden van de Zwarte Zee kust,
- Een gecontroleerde bufferstaat creëren tussen Rusland en het westen,
- Toegang tot een ijsvrije haven in de zwarte zee

Kortom: Het levert hem een gasmonopolie op, en daarmee dus veel geld en macht. Verder een militair/strategisch betere uitgangspositie.

En dit doe je onder de valse voorwendselen van het aanspraak maken op het gebied gebaseerd op historische en culturele gronden. De inmiddels monddood gemaakte en gehersenspoelde 'gewone rus' slikt dit voor zoete koek, en zo heb je meteen de nodige steun in de rug.

En ja, dat doet hij nu door mensen te vermoorden. Niet in gaskamers, maar 'gewoon' middels raketaanvallen en beschietingen met tanks. Dat levert namelijk veel minder mondiale weerzin op dan concentratiekampen met gaskamers, die les uit ww2 is wel geleerd en al eerder toegepast in o.a. Aleppo.

Onder valse voorwendselen je soldaten het land in laten trekken en er vooral voor zorgen dat het werkelijke nieuws van het front je volk niet bereikt, want dat is uiteraard desinformatie en zal zwaar bestraft worden. Naar je 'vijand' in het westen dreigen met kernwapens indien zij zich gaan mengen in de strijd, en intussen comfortabel kunnen leunen op de voorspelbaarheid van de Navo die jou militair gezien geen strobreed in de weg zullen leggen zolang je artikel 5 maar niet in werking laat treden.

Nou, dan heb ik het wel redelijk samengevat, denk ik.
Serieus? Poetin pakt een stuk land en dat moeten ze maar erkennen?

Duitsland pakt Friesland, en Den Haag moet dat maar erkennen?

Jantje steelt de fiets van Pietje en die moet dat maar erkennen?

Dat is hoe de wereld werkt?
Dat weet je spijtig genoeg niet. Niemand weet waar Putin zal stoppen. Hij heeft een externe vijand nodig dus zal nooit stoppen.
Ukraine is een vrij land met een vrije bevolking. Putin vindt dat als dictator niet fijn, begrijp ik, maar daarom moet je het nog niet aanvallen.
Rusland, cq Putin, had kunnen kiezen voor economische samenwerking, open stellen voor elkaar en elkaar verder brengen. Iets dat Nederland en Duitsland uiteindelijk ook hebben gedaan. Ik hoef hoop ik niet uit te leggen wat ons dat heeft gebracht.

Putin is hier een oorlog begonnen om helemaal niets. Als er niets was geweest on bang van te zijn dan had Oekraine zich niet willen aansluiten bij de NAVO. Overigens denkt mijn Russische collega er net zo over.
Catalonië had voor onafhankelijkheid gestemd, maar heeft dit niet gekregen. En dus zou Argentinië het recht hebben Spanje binnen te vallen en met de grond gelijk te maken??
Het enige dat je kunt doen is de bevolking in opstand laten komen. Het alternatief is wat @ELD zegt. En dat is ook geen alternatief.
Succes met deze theorie in een land als rusland of china...
Of Noord Korea. Wat denken ze nu, dat een revolutie zo even gepiept is? Wat een kortzichtigheid van sommigen en een stuitende domheid.
Toch is het waar. België heeft ook enkel de onafhankelijkheid van Congo mogelijk gemaakt na protest van de Belgische bevolking. Poetin kan niet iedereen arresteren als IEDEREEN het werk neerlegt en op straat gaat staan tot de inval stop. Zo'n actie zou de oorlog op 24h al doen stoppen. En ja, ik weet het, makkelijk spreken als je zelf niet leeft onder een dictator. Toch is het in realiteit zo simpel. Zolang Rusland zelf niet massaal protesteert zal de dictator aan de macht blijven.
Bij noord-Korea gaat dat toch niet zo lekker, dat in opstand komen. En nee, ik geloof niet dat het een erg leuk land is om te wonen. Al ben ik er nooit geweest.
Ook omdat niet iedereen het doet. Een paar honderd of zelfs een paar duizend mensen maakt geen indruk. IEDEREEN moet protesteren.
Tsja, je moet iets. Wat mij betreft proberen we Rusland te raken waar het kan. De bevolking is in beginsel immers verantwoordelijk geweest voor de installatie van die dorpsgek en houdt hem nu al 22 jaar in het zadel. Uiteraard is de wereld niet zo zwart wit maar dat de bevolking van Rusland geen blaam treft vind ik eerlijk gezegd een beetje onzin.
Dat is inderdaad te zwart wit. Het is niet zo dat deze ontwikkeling een knop is geweest die is omgezet waarbij de doorsnee burger dacht; wtf?
Het is een gestaag psychologisch proces van angst zaaiing, onderdrukking en fysieke macht. Wat wil jij als burger beginnen tegen de FSB en de militaire en politie macht?
De russen zullen hun levens en dat van hun gezinnen en kinderen op het spel moeten zetten zoals de oekraïners dat nu doen tegen de Poetin clan.
Een machtige rijke clan die over lijken gaat en een arsenaal aan dood en verderf kan inzetten.
Veel succes!

Nee het is extreem lastig, ook voor de doorsnee rus. Het systeem is zo verrot dat het een burgeroorlog zal vragen om dat te doorbreken. En zelfs dan is het maar weer de vraag hoe dan de democratie beschermd kan worden. Het is delicaat. Wat mogen wij trots zijn en laten we dit vooral met zn allen beschermen en koesteren dus onze kinderen zo goed mogelijk op te leiden en begeleiden zodat ze niet in de psychologische valkuilen stappen van dit soort mannetjes (die ook zeker inbde nederlandse politiek actief zijn; diep triest dat daar belastinggeld naartoe gaat).
Dat is inderdaad te zwart wit. Het is niet zo dat deze ontwikkeling een knop is geweest die is omgezet waarbij de doorsnee burger dacht; wtf?
Het is een gestaag psychologisch proces van angst zaaiing, onderdrukking en fysieke macht. Wat wil jij als burger beginnen tegen de FSB en de militaire en politie macht?
De russen zullen hun levens en dat van hun gezinnen en kinderen op het spel moeten zetten zoals de oekraïners dat nu doen tegen de Poetin clan.
Een machtige rijke clan die over lijken gaat en een arsenaal aan dood en verderf kan inzetten.
Veel succes!

Nee het is extreem lastig, ook voor de doorsnee rus. Het systeem is zo verrot dat het een burgeroorlog zal vragen om dat te doorbreken. En zelfs dan is het maar weer de vraag hoe dan de democratie beschermd kan worden. Het is delicaat. Wat mogen wij trots zijn en laten we dit vooral met zn allen beschermen en koesteren dus onze kinderen zo goed mogelijk op te leiden en begeleiden zodat ze niet in de psychologische valkuilen stappen van dit soort mannetjes (die ook zeker inbde nederlandse politiek actief zijn; diep triest dat daar belastinggeld naartoe gaat).
Uiteraard is dat moeilijk, maar is wel de verantwoordelijkheid van de mensen. Rusland heeft 141 miljoen inwoners, waarvan het overgrote gedeelte in het westelijke deel woont. Al verzet 10 procent zich maar, dan zit je al aan 14 miljoen mensen. Dat is ook voor Poetin ook niet meer te bolwerken.

Een beetje een macabere ironische bijkomstigheid is dat Oekraine nou precies het voorbeeld is dat het wel kan. Die hebben in 2014 de pretty much door Rusland geinstalleerde regering afgezet en vervangen. Dat is eigenlijk, terugkijkend, de reden dat Poetin nu dit avontuur aan gaat. Hij is als de dood dat dit ook in eigen land gebeurt.
Klopt in Turkije hebben ze het ook geprobeerd. Maar teveel mensen steunde Erdogan nog. Maar was dat na 1 jaar ellende geweest had het zomaar anders zijn afgelopen met zijn regime.
Turkse volk heeft teveel afzettingen van democratisch gekozen leiders meegemaakt en heeft daar flink onder geleden. Dat laten ze niet meer toe zoals ook goed is gebleken tijdens de mislukte coup, waar niet alleen zijn eigen aanhang, maar ook aanhang van de oppositie de straat op gingen. Als er iemand "afgezet" gaat worden, dan wilt het volk, ook die van de oppositie, via verkiezingen. Afgelopen gemeentelijke verkiezingen heeft de oppositie ook alle grote steden te pakken en daarmee is bewezen dat het gewoon mogelijk is.

@FrankoNL
Rusland heeft 141 miljoen inwoners, waarvan het overgrote gedeelte in het westelijke deel woont. Al verzet 10 procent zich maar, dan zit je al aan 14 miljoen mensen.
10% die het voor het zeggen wil hebben in het land is niet gezond. Das 14 tegen 127 miljoen, incl babies, kinderen, ouderen, zieken, maar daar heb jij in je berekening ook geen rekening mee gehouden.
In normale democraties manier wel ja. Maar wij pakken ook weinig mensen van de oppositie op. Of proberen hen te vergiftigen. En daarna eventueel de verkiezingen te manipuleren.

En nu heeft 1 man het voor het zeggen.... En het is dan niet 14m tegen 127m het is 14m tegen 127m die voor/tegen/neutraal is.
Als jij denkt dat Erdogan vrije verkiezingen toelaat in Turkije, dan heb je het echt mis.

Die man is de afgelopen 10 jaar stelselmatig bezig met het afbreken van enige democratische invloed en iedereen staat te klappen. Onvoorstelbaar.
Raar dat hij de laatste (gemeentelijke) verkiezingen heeft verloren dan zonder vrije verkiezingen..
Een beetje een macabere ironische bijkomstigheid is dat Oekraine nou precies het voorbeeld is dat het wel kan.
Vanuit het westen zijn er miljarden het land ingepompt ivm de grondstoffen,
dat Oekraïne het “zelf” heeft gedaan is net zo kort door de bocht.

Putin is daarbij ook niet helemaal op zijn achterhoofd gevallen aangezien de gevolgen niet alleen Russen zullen treffen,
maar praktisch alle landen in de wereld aangezien deze twee landen heel veel graan en consumptie olie produceren. Het ironische is dat in armere landen door de lagere olieprijs en relatief lagere kostprijs van eten veel meer is besteed aan luxe goederen,
alleen als de basisbehoefte weer meer nodig heeft zullen die apple’s en andere luxe goederen ook minder afzet krijgen en goedkopere alternatieven worden gezocht als dat überhaupt nog kan. De sancties bijten zich uiteindelijk in de staart van het westen.


Het leed dat anderen zal treffen zal veel groter zijn dan de “schade” die men denkt toe te richten aan Rusland en dat is toch echt wel wat meer dan de 10% van Rusland.

Je hebt oa Afghanistan, Iran, Pakistan in de achtertuin dat genoeg mankracht kan leveren/vervangen voor voedsel en brandstof. Wie ga je dat kwalijk nemen?

De symboliek en populistisch gedachtengoed druipt af van de sancties,
maar het is korte termijn.
Met name de VS heeft een heel slechte trackrecord mbt regime-changes. Al werd de leider uitgeschakeld, dan nog werd het probleem van kwaad naar erger, vooruitzicht is slecht.
Ik denk ook maar: we laten ze niet verhongeren daar in Rusland. Maar als "de luxe" plotseling wegvalt gaan mensen hopelijk nadenken. Zou dan toch...
Aan de andere kant probeert Putin dit te spinnen met een "het westen is tegen ons" boodschap. Ja, heel plotseling.
Ik weet nog een paar decennia geleden.. Acties als "Help de Russen de winter door" :P

Maargoed op dat moment waren ze juist afscheid aan het nemen van een extreem autoritair regime en ging het de goede kant op. Helaas hebben ze zichzelf weer precies in de oude situatie gewurmd.
Ik las ergens wel een waarschuwing om "niet zomaar te gaan hacken" omdat zulks een hongersnood of zo zou kunnen veroorzaken.
Dat lijkt dus beslist niet het doel.
En het is ook niet "Help de Russen de lente door met Netflix" of zo.
Ik zou zeggen, ga er wonen en leef er als de gemiddelde Rus. Laat ons weten hoe het is.
Vergeet niet dat 70% van de Russische bevolking de oorlog in Oekraine steunt.
Kijken hoelang dat zo zal blijven wanneer hun economie is ingestort.
Gebaseerd op? Totaal geen basis voor die bewering te vinden. Mensen die tegen zijn gaan dat alleen niet aan de wilgen hangen omdat ze hun eigen hachje redden over die van anderen. Typische houding zolang je zelf vooruit gaat in het leven zat het een zorg zijn. Gebeurt hier ook.
Zelfde geldt voor de invasie door Rusland op de bevolking van Oekraïne.

Wat stel jij dan voor?
Verdiep u eens in de betekenis en historie van het woord "thuisfront".
Nederlands: https://nl.wikipedia.org/wiki/Thuisfront
Engels: https://en.wikipedia.org/wiki/Home_front
Hoe is dit een reactie op mij?
Hoe is dit een reactie op mij?
Ik geef ermee aan dat in een moderne oorlog, zeker niet in een staat met (de schijn van) een democratische staatsinrichting, de bevolking nagenoeg altijd mede schuldig is aan de gruwelijkheden in een conflict.

Dat kan rechtstreeks zijn door de bijdrage die zij leveren in de vorm van arbeid, maar ook indirect, omdat de meerderheid van de bevolking voor een bepaalde leider heeft gekozen.
Zelfs als zij niet direct op de bewuste leider hebben gestemd, valt de schuld voor gruwelijkheden hen nog ten dele, omdat zij zich niet hard genoeg hebben uitgesproken tegen die leider. Als de gruwelijkheden eenmaal zijn begonnen, is het te laat.

Het is een reactie op uw bericht die u oproept om na te denken over hoe dergelijke mechanismen op het internationale politieke toneel werken. Een staat bezigt geweld namelijk vrijwel altijd in naam van haar burgers. De enige geloofwaardige uitzondering hierop is Noord Korea.
Ik zie nog steeds niet hoe dit in enig opzicht een relevante reactie is op mijn bericht.
Excuus, u heeft gelijk.

Het is een reactie op de comment boven u en ik heb blijkbaar op de verkeerde knop gedrukt.
Verdiep je eens in de geschiedenis van LG. Steun aan corrupte leiders is ingebakken in dit bedrijf.
B.v. deze uit 2020:
police are reportedly investigating allegations that there was a hiring corruption scheme that gave preference to 10 applicants in the process of recruiting LG Electronics employees for three years from 2013.

The targets are children of high-ranking public officials or celebrities, and LG Group's former and current executives are considered to be involved in this process.
Vooral de Park familie van Dictators (vermomd als "gekozen" presidenten) heeft veel geprofiteerd van de corruptie van de 7 grootste conglomeraten in Zuid-Korea. Het laatste lid van deze familie zit momenteel in de bak.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 20 maart 2022 16:17]

Ach, daarmee zijn ze nog lieverdjes vergeleken met het Shell voordat ze Brits werden..
Verdiep je alleen maar in de historie van Curacao.. of Nigeria, of de corrupte lobby tegen windmolens in Noord-Holland.
Extra: Origin and meaning of home front by Etymonline
Ik mag af en toe wat in de stembus gooien waarna zij zich er toch niets van aantrekken. Dus ik doe er niet toe.

Mijn gevoel ligt bij de bevolking Rusland, Oekraïne en alhier en natuurlijk ook alle bevolkingen die ook niet gehoord worden.
Ooit heeft de russische bevolking zelf gekozen voor deze leider, Mischien als de russen zelf hard genoeg geraakt worden door sancties gaan ze beseffen welke fout ze hebben gemaakt en wat voor dictator ze krijgen wie weet proberen ze er dan weer van af te komen. De kans is groter dat ze in het rijtje naast noord korea gaan belanden en dat de handel met het rusland internationaal verboden word.
De vraag is in hoeverre china en syrie zich hier aan zullen houden.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 20 maart 2022 16:59]

Jeltsin heeft echter Putin in het zadel geholpen, omdat die hem en vrienden, hoi oligaren, veilig zouden zijn voor het volk.

Zolang geleden, is al de verkeerde spoor genomen. Wij allen oogsten nu wat wij hebben gezaaid.
Denk je serieus dat het "verkeerde spoor" pas is genomen na Jeltsin? Ik zou zeggen kijk deze inmiddels beroemde YouTube eens. Een Finse inlichtingen kolonel legt het anders wel even anders uit. Het gaat zelfs terug naar de "vorming" van het Mongoolse rijk wat zo eind 1300 bijna dezelfde vorm had als de USSR. Iedereen zou deze docu eens moeten kijken. Het geeft aan hoe totaal anders de mentaliteit en de cultuur anders is dan de onze.
Diepgang bij dit conflict is niet gewenst. Liever platgeslagen tot good guys vs bad guys. Polarisatie wordt het woord van de jaren 20.
Toen BLM speelde konden wij slecht tot op het bot zijn. Nu zijn we de helden en de good guys. De oorlog is echt goed geweest voor de witte westerse man 😉
Wat die Finse inlichtingen kolonel te zeggen had was zeer verhelderend. Dank daar voor.
Dat rechtvaardigt niet deze acties.
De VS heeft daar lekker zitten stoken tot er een coup gepleegd werd in de Oekraiene. Toen ze zelf een soort van revolutie voor hun kiezen kregen op die beroemde 6 januari was de huidige kliek daar niet bepaald blij mee...
LG electronics zal zeer zeker ook bedrijven treffen en ook weer verder de economie dus ook de politiek.

Ja je treft de bevolking maar niet essentiële levensbehoeften van de bevolking, de bevolking gaat er niet aan onder door als ze geen schermen kunnen kopen maar het zal wel weer voor meer onvrede zorgen.

Zolang de essentiële levensbehoeften van de bevolking niet geraakt worden vind ik het geen probleem als een bedrijf de ethische held wilt uithangen.
Handel met Rusland financiert de oorlog met Oekraiene. Je hebt gelijk dat burgers de dupe worden. Het is tijd dat er grootschalige opstanden ontstaan die het regine omver gooien. Zodra dat gebeurt, moeten wij er staan vóór de Russische burgers. Maar de bal ligt momenteel wel in hun veld.
De Russen hebben in 1917 ook laten zien het niet eens te zijn met de regering. Dat kunnen ze nu ook weer doen.
En hoe wil je het Russische volk dan gaan motiveren om Poetin niet meer te steunen of in opstand te komen tegen Poetin en de oorlog?
Waar haal jij de kennis vandaan dat de Russische bevolking Putin steunt?
Ik zie vooral een enorme onderdrukking van vrijheden in Rusland en hier gaan wij ook hard die kant uit. Zie bijvoorbeeld het decreet uit Brussel welke onze vrijheden inperkt.
Een groot deel staat gewoon achter hem, kijk eens naar de grondwetswijziging, daar kregen gepensioneerden meer geld en werden anderen hun rechten afgenomen.
Ooit eens een documentaire gezien van zo iemand op het platteland die terug wilde naar het communisme, z’n argument dat kauwgom en spijkerbroek het probleem waren.
70% van de bevolking steunt Putin en de inval van Oekraine. Gevoed door de staatspropaganda natuurlijk.
Het gaat om de Russische economie die het regime in stand houd. Als ze geen geld meer hebben voor wapens kunnen ze ook niemand binnenvallen. Als het volk wil dat het stopt mogen ze de Franse revolutie als voorbeeld nemen.

Maar je moet je niet vergissen, Poetin is nog steeds erg populair. Het meerendeel van de Russen steunt de oorlog.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 20 maart 2022 16:40]

Dat is precies de bedoeling, door het volk te raken krijg je druk en hervorming van onderuit. Het beste zou zijn dat de bevolking Putin + gezelschap eruit schoppen, helaas zal dat dit niet zo makkelijk gaan.
Want de gemiddelde Rus is een vredelievend persoontje dat elk ras, kleur, orientatie en zelfs geslacht gelijkstelt inclusief de eigen vrouw en niet op straat feestte toen de Krim en Donbas werd aangevallen? Hou toch op zeg. De gemiddelde Rus (en zelfs niet-gemiddelde Rus) is jaar na jaar blij met Poetin. Poetin heeft bijvoorbeeld niks tegen homo's maar kwam wel met een hoop antihomo acties om zo zijn populariteit hoog te houden.

Hooguit dat enkelen van de 75% die Poetin zo goed als heilig verklaren nu enige twijfel krijgen, maar thats it. Enige twijfel.

De Russen die demonstreren zijn een vreselijk kleine minderheid die al sinds dag 1 dat hij aan de macht kwam tegen Poetin waren.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 20 maart 2022 18:16]

Poetin direct treffen kan bijna niet. Wat moet je dan? Het idee is natuurlijk dat je de bevolking treft, die dan in opstand zou moeten komen tegen Poetin. Was het allemaal maar zo simpel.
Dat is het hele idee. Als de bevolking niet merkt dat er wat aan de hand is komt er geen opstand. Het hele idee achter sancties is een beweging op gang krijgen van mensen die zich tegen Poetin gaan keren.

Zolang bijna niemand iets merkt zal er ook niks veranderen.
Als ik diezelfde bevolking met honderdduizenden zie zwaaien met Russische vlaggen bij een oorlogs-speech van Poetin vind ik ze niet zo onschuldig meer.

Van mij mogen de sancties nog veel zwaarder. Blijkbaar stelt het allemaal weinig voor want Rusland kan gewoon nog zaken doen overal en olie en gas verkopen waar bijv Iran dat zelfs niet kan.
De zwaarste sanctie is het stoppen van afnemen van energie en hiermee te stoppen met het financieren van de oorlog tegen Oekraïne echter omdat onze politici binnen de gehele EU de afgelopen jaren zich niet inspande voor haalbare reële doelen m.b.t. energie, zonnepanelen, windmolens etc allemaal erg leuk maar return is nog niet op het gewenste niveau, naast dat het erg veel ruimte in beslag neemt.

Positief effect is echter nu wel dat de EU met de neus op de feiten wordt gedrukt, het is echter jammer dat voor dit inzicht een oorlog met onschuldige slachtoffers nodig is.

[Reactie gewijzigd door Jonathan-458 op 20 maart 2022 13:59]

Er is nu eenmaal niet genoeg zon en wind. Hier in den belziek wou ik in 2009 een windmolen op mijn plat dak zetten. Ik had toen een aanvraag gedaan voor een wartepomp met een boring. Dat mocht dus niet toen, ik moest een net in de grond steken. Ok nog altijd beter dan luch etc, maar minder effectief dan een boring. Maar op mijn dak had ik altijd wel wat wind, mocht het dus niet, en waren nochthans 2 kubussen eigenlijk van Nederlandse makelij. Een duidelijke reden heb ik nooit gekregen. Maar het idee was dat mijn warmtepomp eigenlijk bijna altijd electriciteit kreeg via die windmolens. En politiekers denken alleen vooruit als het om hun carriere gaat. Voor de rest is het voor de volgende. Spijtig genoeg. Voor met een wagen te mogen rijden heb je een rijbewijs nodig, maar om politieker te worden moet je niks kunnen. Maar ik ben het ermee eens dat we moeten stoppen met zoveel mogelijk af te nemen. Hoe dat zal een andere zaak worden, zeker het gas
Gezien de vele protesten in Rusland, waarbij men veel risico loopt geloof ik niet dat zoveel Russen achter Putin staan...
Exact. Dit is niet heel anders dan Noord Korea of China die busladingen "vrijwilligers" op de juiste plekken neerzetten. Poppenkast die niets te maken heeft met de normale burger.

Overigens zal Poetin ongetwijfeld ook fans hebben onder de bevolking. Ook in Nederland zie je dat behoorlijke aantallen mensen achter rare snuiters aanloopt. Maar dat zegt niets over de overgrote meerderheid.
Vrijwel allemaal mensen die verplicht waren mee te doen. Ik hoop dat de Rus het op een gegeven moment in opstand komt, al is het historisch gezien waarschijnlijker dat ze gewoon extreem gaan lijden onder deze binnenlandse crisis
Als ik diezelfde bevolking met honderdduizenden zie zwaaien met Russische vlaggen bij een oorlogs-speech van Poetin vind ik ze niet zo onschuldig meer.
Kleine nuance:
https://www.cnn.com/cnn/2...ion-rally-intl/index.html
"I refused to go because this goes against my moral principles and I told them that it is not part of my work contract to attend such events. However, I also have a friend from another school who refused to go and was fired," Ekaterina told CNN.

CNN could not independently verify that her friend was fired.
Rusland lijkt een soort Noord Korea 2.0 te worden: klappen voor de grote leider of ontslag.
Als ik diezelfde bevolking met honderdduizenden zie zwaaien met Russische vlaggen bij een oorlogs-speech van Poetin vind ik ze niet zo onschuldig meer.

Van mij mogen de sancties nog veel zwaarder. Blijkbaar stelt het allemaal weinig voor want Rusland kan gewoon nog zaken doen overal en olie en gas verkopen waar bijv Iran dat zelfs niet kan.
De bevolking die je ziet protesteren, is al jaren door propaganda wijs gemaakt dat er terrorisme is in de Oekraïne en veel inwoners weer bij Rusland willen horen.

Daarnaast is openbaar een andere mening dan die van Putin steunen niet heel handig. Het is niet ondenkbaar dat deze demonstraties met wat druk in scene zijn gezet.

Maar helemaal mee eens dat de sancties harder moeten. Ik stel voor dat alle huizen voor de herfst een dikke isolatielaag krijgen, waarbij de overheid verhuurders zelfs dwingt om bepaalde maatregelen te nemen op woningen met dramatische isolatie. Huurders hebben hierin namelijk geen keuze.

Voor kopers zou het fijn zijn om de BTW op isolatiematerialen tijdelijk af te schaffen. Zo kan elke klusser met 1 goede rechterhand de geldkraan richting Rusland zelf dicht helpen draaien zonder bureacratisch proces en minimum voorwaarden die het voor mensen met een laag inkomen te kostbaar maken.

Als regeringen dit in heel Europa doen en verhuurders en eigenaren vaart maken, dan dalen de gasprijzen vanzelf doordat de vraag/aanbod verhouding verandert, en krijgt Poetin ook minder of geen geld binnen om zijn oorlogsmachine te financieren.

In Nederland heb je het over gemiddeld 633 m3 gas per woning besparen om Poetin in zijn eigen aardgas te laten stikken.
Een deel zal het eens zijn met poetin of niet beter weten zeg maar gehersenspoeld / verkeerd voorgelicht en een deel zal ook wel gedwongen zijn om te gaan....
@Marve97
Als ik diezelfde bevolking met honderdduizenden zie zwaaien met Russische vlaggen bij een oorlogs-speech van Poetin vind ik ze niet zo onschuldig meer.
Daar zag ik ook een willekeurige vrouw die werd gevraagd waarom ze daar was antwoordde " Ik werd in een bus geduwd,,
Elke tiran heeft wel een percentage van de bevolking in z’n zak. Of dat nou uit onwetendheid, angst of iets anders is. Dus zo’n vol stadion zegt niks over hoe de rest van de bevolking erover denkt.
Hoeveel Nederlanders heb jij toen zien juichen dan, de mensen die ik ken doen daar niet aan die vinden de meeste oorlogen, zoals deze illegale oorlog in Oekraïne verschrikkelijk. Onnodig leed aangedaan door een verschrikkelijke engbek die gekke enge ideeën heeft. Hij is de Oekraïne binnengevallen en de Oekraïense en Russische bevolking zijn degenen die in eerste instantie het onderspit delven, het interesseert hem geen reet. Je kunt het een militaire operatie met als doel denazificatie van Oekraïne noemen maar als je dat geloofd omdat Putin dat zegt en Kremlin het RT en Sputnik influisteren en zodanig verslaan, terwijl de vrije pers naar aanleiding van THEIR OWN RESEARCH anders verslaat, wie is er dan gebrainwashed.

Het is droevig om te zien dat tegenstanders van het coronabeleid en zogenaamd voorstanders van vrijheid van meningsuiting de vrije pers als brainwashers ziet en het blijkbaar prima vinden dat de pers (en bevolking) in Rusland écht niet anders mogen denken en schrijven, dat strookt totaal niet met elkaar.

Maar goed daar zitten mensen bij die de Holocaust en NSB'ers hebben meegemaakt en de afgelopen twee jaar verschrikkelijke flashbacks naar die tijd hebben moeten doorstaan, natuurlijk raak je dan een beetje in de war.

[Reactie gewijzigd door bapemania op 20 maart 2022 15:31]

Als jij denkt dat linkse mensen amerikaans imperialisme ooit toejuichen is er iets mis.
En daarom wil ik dus het nieuws van 2 kanten krijgen, omdat we nu alleen maar iets te horen krijgen van mensen die er belang bij hebben om de Russen zo slecht mogelijk voor te stellen en de Oekraiense regering zo gunstig mogelijk. Pas geleden heeft Zelensky bv. 11 politieke partijen verboden, waaronder een die met 43 zetels in het parlement zit. Dit soort voorbeeldig democratisch gedrag blijft hier wel uit de mainstream pers.
Vraag me af wie er hier zo driftig zit te minnen.

Maar ik zeg niet dat Zelensky heilig is he, alleen dat één iemand iets doet maakt de actie van een ander niet goed. Dat Poetin tegen de VS zegt ja jullie hebben ook een nuke op Hiroshima gegooid dus je moet niet zeuren praat niet goed wat hij nu doet.

En politieke partijen verbieden is ook erg, maar niet zo erg als bommen gooien op huizen waar vrouwen en kinderen schuilen.
Mogelijk zet 't de bevolking aan tot 'wijziging van de politiek'. Ik kwam elders een smeekbede tegen van een Rus aan alle westerse bedrijven in Rusland om alsjeblieft te vertrekken. Volgens hem moest eerst de boel kapot gaan zodat 't politieke draagvlak onder de bevolking zou wegvallen. Geen idee of dat zo werkt, heb meer verstand van ict...
Uiteindelijk werkt het wel zo. Je ziet het op allerlei fronten: soms moet je door een heel diep dal om iets te begrijpen en tot actie over te gaan.

Het is alleen pijnlijk dat Russen niet het echte verhaal kunnen horen, lezen, zien.
Tja, maar Putin had wel 40% van de stemmen bij de laatste verkiezingen en ook vandaag de dag heeft hij nog veel supporters in Rusland en erbuiten: in Duitsland leven 3 miljoen (!) Duitse Russen, die in delen van Duitsland wonen die Rusland geannexeerd heeft na de vorige wereldoorlog. Die zijn naar Siberie gestuurd en hun nazaten zijn terug naar Duitsland gekomen.
Duitsland heeft gedurende WW II ook behoorlijk wat bommen op zijn steden gehad... gevolg van achter de verkeerde Führer aanlopen. Wat dat betreft komen de Russen er waarschijnlijk nog genadig vanaf!
Oh, ik denk dat hiermee de bevolking en de politiek gescheiden worden.

De bevolking kan even geen LG TV aanschaffen. Het aanschaffen van een TV is meestal de vervanging van een prima wekend ouder exemplaar door een nieuwer/ groter type. Voor vervanging bij een defect zijn er nog andere (misschien wat minder modieuze) merken in Rusland. De bevolking raak je hier dus niet echt mee.

Wie je hier wel mee raakt zijn de importeurs en eigenaren van de grote elektronicazaken. Die vind je in de kliek miljardairs rond Putin. Daar luistert hij bijzonder weinig naar, maar hij heeft ze wel nodig om zijn machtsbasis zeker te stellen.
Wanneer die hele kliek begint te morren, omdat ze op alle fronten worden getroffen (niet meer kunnen reizen naar de sociale hotspots, huis in Londen in beslag genomen, boot aan de Côte d' Azur in beslag genomen, de miljarden in Zwitserland bevroren, schoolgeld van de Zwitsrese of Engelse kostschool van zoon- of dochterlief niet meer kunnen betalen, bedrijven in Rusland worden minder waard en leveren minder/ geen winst op) moet Putin zich toch wel zorgen gaan maken en in ieder geval zijn aandacht gaan verdelen tussen de oorlog in Oekraïne en de gang van zaken in Rusland.
De politiek merkt dit natuurlijk wel. Denk je echt dat de positie van Poetin nog lang houdbaar zal blijven als het land de vernieling in gaat? De bevolking wordt doorgelogen, maar het verdwijnen van Westerse bedrijven zal toch een bepaald beeld geven.

Wat stel je dan voor om te doen? Het is makkelijk om te roepen dat je dit niet moet doen, maar ik zie je geen alternatieven aandragen. Poeten is onaantastbaar, die heeft geen last van sancties, tot de maat vol is en er een coup volgt.
Russen: Wir haben es nicht gewusst?

Je kunt je daar als volk niet onder verschuilen. Ik heb alle begrip voor de individuele Russen die gevlucht zijn of die protesteren. Maar er is een zwijgende meerderheid die Poetin destijds democratisch heeft gekozen en nooit iets tegen hem gedaan heeft. Nu zullen ze als volk op de blaren moeten zitten.

Lichtere sancties na de bezetting van de Krim hebben niks uitgehaald. Dit is onze laatste poging om Poetin en zijn volk wakker te schudden: als ze zo door gaan wordt het een oorlog met Europa.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 21 maart 2022 11:54]

Dat gaat voor elk land op waar de pers door de staat gefinancierd word.

De nieuws voorziening moet volledig onafhankelijk worden van de politiek, Big Tech en andere geldschieters.
Ja. Kun je nagaan dat social media in Rusland de betrouwbaarste nieuwsbron was!

Ook daar geld: je beslist als volk hoe belangrijk je onafhankelijke pers vindt.

En op het steeds belangrijkere gemeente niveau kan dat in Nederland ook nog een stuk beter!
Zij kijken dan naar het westen en wij dan naar het oosten om een soort balans te vinden....oh mag ook al niet meer van de EU. Dit bij decreet.
De strategie van diplomatie en balans zoeken werkt meestal prima... Maar Poetin heeft er geen boodschap aan.
Als de Russische bevolking geen oorlog en sancties meer wil, dan hebben ze een keuze te maken over hun leider. Overigens treft dit wel de politiek, want Putin's vriendjes die hem aan de macht houden en het leger gaan het denk ik niet bepaald waarderen dat het geld op is/niks waard is en dat er niets meer te krijgen valt omdat er niks meer geimporteerd kan worden.
Ik vermoed dat de gemiddelde Rus niet het verband gaat kunnen leggen tussen acties van Poetin en de situatie in hun land door de sancties. Die voorwaarden zijn jaren geleden al door Poetin gecreëerd, door inperken van persvrijheid, invoeren van censuur van de meeste vrije pers uit binnen- en buitenland, en het ontmoedigen van brede scholing. De toegang tot universitair onderwijs is fors afgenomen de laatste jaren, de gemiddelde Rus leert en spreekt steeds minder Engels. De enkeling met perspectief en ambities is, zodra het kan, vertrokken naar het buitenland.

Dat heeft tot gevolg dat de gemiddelde Rus dus ook niet in staat is om op TV en internet mensen als Biden, Obama en (in het verleden) H. Clinton te kunnen volgen in hun eigen taal, maar wel trapt in de foutief nagesynchroniseerde varianten op de Russische TV. Die zien nu ook uitsluitend de logica vanuit Poetin, het volk gelooft ècht dat de NAVO een bedreiging vormt voor Rusland, terwijl het een verdedigingsalliantie is, slechts nadelig voor aanvallers. Ik vermoed dus ook dat het nog wel lang gaat duren voordat het volk naar Poetin gaat wijzen. Gezien de mogelijkheden die het volk had om een genuanceerd beeld te zien en deze niet heeft gepakt.
Er is geen WW3, alleen de totale vernietiging van de mensheid - en misschien wel van de levende aarde. Er werd wel gesteld dat WW4 met stokken zal worden bevochten, maar zelfs dat zal niet waar zijn zoals de zaken er bij staan.
Vergelijk het eens met Nederland. Wat de steun van de bevolking voor het huidige politiek. Demonstraties die ongewelvallig zijn, worden neergeslagen.
Ik was laatst nog in Nederland, Den Haag om precies te zijn, heb hier echt niks van meegekregen. Dooie boel op het Malieveld en dan niet omdat er hondenden mensen waren kapotgeschoten of doodgeslagen. Gewoon groen gras met hier en daar een schijtmeeuw.
Wij kijken van de zijlijn toe en roepen allemaal foei en wat erg. Een No-Fly zone had al lang moeten een feit moeten zijn.
En dan NATO vliegtuigen die Russische toestellen uit de lucht moeten gaan schieten? Hoe zal Rusland daar op reageren? Spannend....
Ik kies zelf voor het risico van WW3.
Dat is vrij gemakkelijk wanneer je nergens verantwoordelijk voor bent en blijkbaar al helemaal niet geeft om een mensenleven.
Ik woon niet in NL, dan heb je toch een totaal ander beeld van de politie in NL. Wat in jouw artikel staat beschreven als "police brutality" dat is elders in de wereld normaal en dagelijkse kost. En hoeveel mensen worden er dagelijks in Nederland door de politie doodgeschoten? Dat valt volgens mij wel mee. Ik wil geweld niet goedpraten, maar soms vragen mensen er ook gewoon om. En een tik met een wapenstok, hou op zeg, een blauwe plek en dat is het dan. Is ook nog eens je eigen schuld, want je had ook gewoon weg kunnen gaan of thuis blijven.
Als antwoord op jouw bijdrage.

Door de politie voor een rijdende bus geduwd worden of terwijl lekker door een politie hondgebeten wordt en gelijktijdig getrapt en geslagen wordt terwijl je op de grond ligt.

Gelukkig zag een andere agent dat en greep meteen in door voor de camara te gaan staan.

Dat is toch echt iets anders dan paar blauwe plekken van een wapenstok.

De opmerking van je had toch ook gewoon thuiskunnen blijven....dan had Oekraïne dat ook kunnen doen wat Putin verwachtte.
Het Goede Doel zong het in '82 al en lijkt me voor jou een goed alternatief: België
Ik zit meer te denken aan, Over de muur uit '84 van het Klein Orkest: https://genius.com/Klein-orkest-over-de-muur-lyrics
De politiek merkt het ook want het wordt door de sancties steeds lastiger om inkomsten te krijgen en dat is niet handig als je een leger te betalen hebt.
dit is gewoon een bijwerking van de sancties, ze krijgen het geld nl niet meer uit Rusland dus ze krijgen niet betaald voor wat ze leveren.....dan stopt elke fabrikant met leveren.

Het is dus geen bewuste keuze van LG maar een gevolg van de sancties (SWIFT)
Hoe definitief zijn deze beslissingen?
Komt wel vaker voor de een bedrijf tijdens momenten van sociale ontwaking eventjes een BLM of Pride, … symbooltje met “trots” pinnen op hun borst.
Zodra alles weer gekalmeerd is vrees dat deze bedrijven weer netjes handel voeren met mensen die niet akkoord gaan met homoseksualiteit, gelijke rechten, … .

Vind het altijd zo dubbel en cringe als ik dat soort dingen voorbij zie komen.

Zeker als je er bijneemt dat de gemiddelde Rus zich amper een TV of whatever kan veroorloven. Wat bij ons mid-luxe is is daar gewoon simpelweg Luxe with a capital L.

Infrastructuur leveranciers (Microsoft, IBM, …) hebben een impact de rest doet gewoon mee.

[Reactie gewijzigd door bakuku op 20 maart 2022 12:52]

Ik verwacht dat er eerst geruime tijd vrede zal moeten zijn voordat westerse bedrijven beslissen van terug te keren. Je wil niet dat enkele weken na een terugkeer je er weer uit moet gaan omdat de vrede alweer weg is en er weer een nieuwe oorlog is. Dan heb je enorm veel geld uitgegeven voor niets. Net zoals met elke investering wil je zekerheid.
Maar kan je LG wel als 'westers' bedrijf markeren? Het is immers Koreaans, dus Azië. Nu is Korea aardig verwesterd ivm. andere landen uit die regio, maar er is nog steeds een zeer groot cultuur verschil ivm. Europa/NA. En vergeet ook niet dat Korea ook zo zijn historie heeft met zowel Rusland (USSR) als met het westen (VS)...
En vergeet ook niet dat Korea ook zo zijn historie heeft met zowel Rusland (USSR) als met het westen (VS)...
Die zijn de bloedbaden van de Russen zeker niet vergeten! Support van de Russen aan Noord-Korea maakt het voor LG en andere Zuid-Koreaanse bedrijf zeer eenvoudig om uit te leggen waarom ze geen zaken meer doen met Rusland.

Rusland is al een honderd jaar verantwoordelijk voor gruwelijk menselijk leed. Ze waren één van de triggers van de start van de 2e wereldoorlog (Molotov–Ribbentrop Pact), de gijzeling van Oost-Europa na afloop van de 2e wereldoorlog, de Koreaanse oorlog, de inval in Hongarije, neerslaan van de Praagse Lente, etc. etc. En niet te vergeten de Russen die door Rusland zelf nog zijn afgeslacht of uitgehongerd. Rusland is zo onbetrouwbaar als de pest.
Sowieso zie je in deze oorlog de term "het westen" vaker vervangen worden door "de democratische wereld" aangezien de term "het westen" natuurlijk heel vreemd is in een groep waarin landen als Japan en Australië erg actief zijn.

Die term "de democratische wereld" dekt de lading redelijk aangezien Rusland, Belarus en China natuurlijk amper democratisch te noemen zijn. Wat er tegenin te brengen is is dat de grootste democratie ter wereld, India, zich een beetje op de vlakte houdt door politiek geen sterk standpunt in te nemen en economisch er een slaatje uit slaat door Russische olie voor een spotprijs te kopen.

Overigens wordt China pas echt interessant. De regering lijkt openlijk de kant van Rusland te nemen, hoe het Chinese bedrijfsleven daar tegenaan kijkt wordt waarschijnlijk anders. Rusland is geen grote markt (140 miljoen mensen in een "middle income country", de economie is net iets groter dan die van Spanje maar dan met een bevolking die 70% armer is dan de Spaanse) en als Chinese bedrijven straks onderdeel van internationale sancties worden omdat ze producten exporteren naar Rusland dan is dat het hoogst waarschijnlijk niet waard. Kijk wat er met Huawei is gebeurd nadat die (via een dekmantel) communicatietechnologie aan Iran verkochten en zo internationale sancties verbraken. Welk Chinese bedrijf wil de volgende Huawei zijn?
Wanneer we het hebben over westerse landen, dan hebben we het over landen die zich op politiek, sociaal en economisch vlak ontwikkeld hebben zoals de meeste landen in het westen met een redelijk goed werkende democratie, een vrije kapitalisctische markt en een grote persoonlijke vrijheid voor de bevolking. We vinden dit vooral in wat wel eens het westen wordt genoemd, maar ook in Azie zijn er zulke landen te vinden, waaronder Zuid-Korea en Japan.
Een regime wijziging is de enige methode dat het Westen op zeer korte termijn terug zal keren. Verder heeft de mensheid nooit aangetoond een erg lang geheugen te hebben op dit soort gebieden. Als er handel is... Maar goed, we zullen zien.
Dit soort beslissingen zijn altijd tijdelijk. Uiteindelijk gaat het bij een bedrijf om wat er onderaan de balans staat. Op dit moment is exporteren naar Rusland omgeven door onzekerheden en extra kosten: "Hoe krijg ik m'n spullen daar? Hoe krijg ik betaald?". Zodra het politieke en economische klimaat het weer toelaat zullen alle westerse bedrijven weer aanwezig zijn in Rusland.
Lijkt me ook niet meer dan logisch. Wat moet je dan? Een land tot in de eeuwigheid verbannen? Als wij verantwoordelijk zouden worden gehouden voor 1600-1800, zouden we nu nog in de ban/sancties zitten.
En dat maakt al die slavernij en het overheersen van landen oke? Die rijkdom is met veel bloed en wreedheid gepaard gegaan.
Los van de handel, verwacht je wel dat het kalmeert?
Persoonlijk twijfel ik heel erg, China zit niet stil met Taiwan en Amerika doet ontzettend veel voor Oekraïne met o.a. leveren van wapens.

Rusland verliest momenteel veel man, maar ze hebben nog altijd (kern)wapens, die onze wereld voorgoed kunnen veranderen. Dus nee, ik geloof niet erin dat het uiteindelijk allemaal weer rustig wordt.

Ontopic: tuurlijk is dit allemaal nep. Een bedrijf gaat echt niet stoppen met het leveren van producten. Dit doen we ook met China. We dragen de naam 'no racism' aan, maar ondertussen gaan we met z'n allen vrolijk verder met het (ver)kopen van producten daar. Onze eigen overheid/EU haalt nog altijd gas uit Rusland, etc. Sponsordeals die worden opgezegd zeggen ook niet zoveel. Schalke heeft alweer een ander, en de UEFA had al genoeg backup mogelijkheden.

Het feit is wel dat deze landen ook onze vrijheden beïnvloeden (o.a. op cyber gebied). Misschien moeten wij maar de eerste zijn die daar ingrijpt met (kern)wapens, in plaats van andersom.

[Reactie gewijzigd door foxgamer2019 op 20 maart 2022 13:20]

Hebben de maatregelen die Rusland worden opgelegd wel een juridische basis?
Want je moet een juridische basis hebben als bedrijf om te stoppen met leveren aan een bepaald land?
Dit is wereldpolitiek. Wie zou ze aanklagen of verdedigen? Wie is de rechter? Niet het hof in Den Haag, da's zeker.
Hoe definitief zijn deze beslissingen?
Het antwoord staat in vetgedrukte letters in de allereerste regel van het artikel:
Het bedrijf noemt daarvoor geen einddatum
Mooi gebaar, maar wat hebben we eraan?

Je raakt alleen de burgers in Rusland, en zo zorg je alleen maar voor meer onbegrip. (de burgens krijgen de echte reden wellicht niet eens mee)
Een verwijdering van Putin kan alleen van binnenuit. Zelf heb ik een Russische collega en net als vele tientallen miljoenen anderen snapt zij heel goed de reden voor de opgelegde sancties - de invasie van Ukraine. Het is een kwestie van tijd dat de weerstand te groot wordt en of Putin wordt verwijderd of er onder sanctie druk een ander beleid word doorgevoerd.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 20 maart 2022 13:10]

Klopt, maar de burgers hebben de afgelopen 10 jaar niet heel veel last gehad van Putin, en eerlijk gezegd de rest van de wereld ook niet echt. (meer een irritatie)

Moet er dan een heel land kapot? (is dat het waard?)
Moet er dan een heel land kapot? (is dat het waard?)
En heb je het dan over Rusland of Oekraine? Waarom zou Poetin wel heel Oekraine om zeep mogen helpen maar moeten wij hem dan maar laten begaan om geen onschuldige slachtoffers te maken in Rusland? Waarom moet Rusland duizenden burgers vermoorden maar is het slecht dat een gemiddelde Rus geen McDonalds meer kan bezoeken of geen smartphone meer kan kopen? Waarom zijn meer dan 2 miljoen mensen hun land moeten ontvluchten, maar zouden we de russen nog altijd moeten verwelkomen als toerist in ons eigen land?

Moet er een heel land kapot? Is dat het waard? Neen. Maar er is maar 1 man die de verantwoordelijkheid draagt, en die woont in Moscow.
Zolang de burgers in Rusland zelf voor het grootste gedeelte achter de oorlog staan verdienen ze alle sancties is mijn mening.
Mee eens alleen staan de meeste russen er helemaal niet achter. Ze doen er niets aan maar dat is wat anders als erachter staan.
Waar haal jij vandaan dat een meerderheid niet achter de oorlog staat?

Alles wat ik op het net tegenkom suggereert het tegendeel.
Want het net vertegenwoordigd de bevolking? Need het vertegenwoordigd alleen de luidste selecte groep. Anders waren we allemaal vegan hippies.
Conclusie: Je zuigt wat uit je duim en presenteert het als feit.
De hele wereld (op (wit)Rusland ) na zowat.
Misschien op een andere planeet is het anders?
"De hele wereld" staat niet gelijk aan "de Russen"
De definitie van " op iets na" = uitgezonderd.
Maar de vraag ging specifiek over Russen ;)
Alles wat ik op het net tegenkom suggereert het tegendeel.
Geef eens wat voorbeelden van wat u zoal tegenkomt? :)

@computerjunky
Een specifiek gerichtte search in Google is uw definitie van 'tegenkomen'? 8)7 |:( 8)7 |:(
Moet ik al die linkjes dan apart hier plaatsen? De algemene strekking lijkt mij duidelijk, er is geen survey die aangeeft dat de meerderheid van de Russen tegen de oorlog is.
In welke realiteit leef jij?

Je krijgt 15 JAAR als je ook maar iets post anti oorlog én alle info naar niet pro russische bronnen wordt geblokkeerd . Zelfs het WOORD oorlog is verboden in programma's op de , uiteraard enige staatszender.
https://www.theguardian.c...rst-victim-russia-ukraine
In welke realiteit leef jij dat dit op wat voor manier dan ook aan zou tonen de Russen in Meerderheid tegen de oorlog zijn?
Buiten dat ik een vriendin heb wonen in Moskou
The Kremlin doubled down Thursday on recent statements by President Vladimir Putin that Russian society would benefit from what he called a "cleansing" of "scum and traitors" who align with the West in its criticism of the war in Ukraine.

Related Story: What Ukraine war news looks like from Russia
The reference evoked terrifying memories of the mass arrests of the Stalin era — when repressions were justified for "cleansing" Soviet society of traitors — and it followed new laws criminalizing criticism of what the Kremlin calls its "special military operation" in Ukraine.

Russia has seen an exodus of political activists, journalists, celebrities and entrepreneurs critical of the war or fearing its consequences.

In comments on Wednesday, Putin lashed out at Russians who — the Kremlin leader argued — were "mentally" aligned with the West amid the Ukraine crisis. Putin said their true aim is to work with "the collective West" to destroy Russia from within.

"The Russian people will always be able to distinguish true patriots from scum and traitors and simply spit them out like a gnat that accidentally flew into their mouths," Putin said.
Dit was de vraag:

"Waar haal jij vandaan dat een meerderheid niet achter de oorlog staat?"

Als je iets hebt wat op een antwoord lijkt mag je weer posten :P
Geloof me, ik heb een goede russische vriend in Duitsland die nog redelijk achter Putin staat... Dus de gemiddelde Rus vind het tof dat eindelijk tegen het "corrupte, drugsverslaafde, nazi regering" wordt opgetreden.
Dus ja, sancties treffen de russische bevolking en dat is terecht!
Overigens: ze treffen ons ook, wacht maar even op je volgende gasrekening... of ga eens tanken!
...één Russische vriend" maakt de oorlog "goed"? 8)7
Uiteraard niet in zijn achtertuin en hij veilig in een ander land in totale vrijheid en zonder censuur.
Dat doet me denken aan de Turken in NL die pro GeitErdogan zijn.
Hij vind niet dat de oorlog goed is, maar je vergelijking met Erdogan fans past wel .... ik blijf met hem in discussie - benieuwd of ik hem wat kan "bekeren".
Succes. ;)
Wat Turkije betreft
Turkije houdt afstand van Kiev
Dat dit laatste belang ook nu nog zwaar telt, blijkt wel uit de bochten waarin Turkije zich afgelopen week wrong om publiekelijk afstand te houden van Kiev. Zo haastte een vertegenwoordiger van het ministerie van buitenlandse zaken om zich te melden dat de Bayraktar-leveringen aan Kiev, die sinds 2019 lopen, toch vooral niet gezien moeten worden als steun van de Turkse regering. Volgens hem zijn de drone-leveranties niks meer dan een zakelijke overeenkomst tussen het private defensiebedrijf Baykar en Kiev. Daarbij ging hij voor het gemak voorbij aan de nauwe banden die de Istanbulse dronefabrikant Baykar heeft met de Turkse regering – een van de directeuren is zelfs de schoonzoon van president Erdogan.

De regering van diezelfde Erdogan verklaarde zich bovendien solidair met Oekraïne, maar kondigde tegelijkertijd geen sancties af tegen Rusland. “We zullen zowel Oekraïne als Rusland niet verlaten”, aldus de president.
De derde hond?

https://www.trouw.nl/buit...van-het-westen~b6697756d/
ik vermoed hier toch sterk dat Turkije hier de Oekraïne wel degelijk ondersteunt, en geloof niet dat een onderneming "per ongeluk" maar eventjes wapens kan leveren aan een land in oorlog zonder dat de regering het toelaat, maar Turkije heeft ook banden met Rusland en probeert de onderhandelingen naar Turkije te trekken en de toekomstige relaties met Rusland niet volledig te verzieken. Wat mij betreft: als het lukt vrede te sluiten dan mag Erdogan van mij ook best wel een stukje met de eer gaan strijken!
uiteindelijk moet je bij politici niet zozeer letten op wat ze zeggen "natuurlijk willen we geen oorlog!" maar op wat ze doen , b.v. 160.000 man en materieel samentrekken langs de grens. Zo beschouwd zou ik zeggen dat Turkije de Oekraïne actief ondersteunt.
Zolang Poetin en zijn vriendjes de leger top rijkelijk kan betalen veranderd er niets, als dit niet goed meer lukt, heb je kans dat het leger tegen Poetin en zijn kliek gaat keren. Dat daarvoor het hele land de gevolgen ondervind is onvermijdelijk, elke grote verandering begint met chaos.
Ligt eraan welke burgers? Gezien de hoeveelheid politieke gevangenen. bovendien hebben idd sinds 2015 veel Russen eieren voor hun geld gekozen. Niet alleen de rijken, maar velen met een goed afgeronde opleiding (vooral in de IT of medische sectoren) werken buiten Rusland. Sinds het begin van de invasie van Ukraine zijn er al 200.000 Russen vertrokken, dat zijn bij lange na niet alleen de rijken, influencers of homoseksuelen.
De Oekraïners vinden inderdaad dat er niet een heel land kapot moet. Helaas voor hen denkt Rusland daar zelf anders over. Daarbij als je Rusland te licht straft staan ze over een tijdje bij het volgende land op de stoep.

het Russisch volk heeft 2 keuzes.

Stilzwijgend toekijken hoe hun eigen land en regering een ander land met 40 Miljoen bewoners probeert te veranderen in een dorre woestijn waarbij aan beide kanten veel doden vallen en beide economieën volledig om zeep worden geholpen.

Hun regering omverwerpen, een tijdelijke regering instellen die zich onmiddellijk volledig terugtrekt uit Oekraïne, een aanbod doen voor herstelbetalingen, democratische verkiezingen opzetten en een vrije regering kiezen die het land weer toegang tot de wereldeconomie geeft.

Het volk heeft de macht, en als het volk kiest om die niet te gebruiken om dit te stoppen mogen ze van mij op de blaren zitten.
Het volk heeft de macht, en als het volk kiest om die niet te gebruiken om dit te stoppen mogen ze van mij op de blaren zitten.
Beetje hypocriet als wij hier in Nederland ook continu zeuren en op blaren blijven zitten, en niks doen om het huidig politiek klimaat hier te verbeteren. Affaire na affaire, corruptie- na corruptieschandaal (of "legale" omkoperij), vriendjespolitiek hier en daar, mensen die nooit hun recht zullen kunnen halen/krijgen, en de burger die niet wordt gediend maar alleen misbruikt wordt.
Als je kijkt naar de globale corruptie-index is Nederland één van de beste landen. En ja, suboptimale politici zijn er overal. In het bedrijfsleven zijn er ook veel incompetente leidinggevenden, dus het is een groter probleem.
Wat stel jij voor? Niets doen? Oekraine militair helpen? Je mag zeker kritiek hebben, en gedeeltelijk heb je natuurlijk gelijk, maar welke alternatieve zijn er?
Tjah, gewoon accepteren en een goed compromis vinden. Het is wat het is, en je doet er toch niet veel aan. De russen gewoon binnenlaten, en dan veranderd er niet zo heel erg veel hoor.

Die oorlog ga je toch niet winnen. Maak het het beste van zondat dat je het land in puin schiet.

Ik vindt, blijf weg van dat conflict. Komt alleen maar ellende van (maar help wel die mensen natuurlijk)
Het lijkt op een mooi gebaar van LG, maar het gaat ze helemaal niet om het morele gedeelte.
De Russische Rubl is zoveel in waarde gedaald dat het voor bedrijven niet meer interessant is om producten te verkopen in Rusland, dus kiezen ze ervoor om te vertrekken. Lijken allemaal mooie gebaren van die bedrijven maar het draait enkel om geld.
Dus omdat de Russische propaganda- en censuur-machine goed werkt moeten we maar niets doen?
Het is treurig voor de burgers maar dat is het in Oekraïne ook. Het wordt tijd dat de burgers in Rusland in opstand komen tegen alles wat er gebeurd.

Het enige jammere is wel dat iedereen nu alles van de Russische markt haalt maar iedereen tegelijkertijd de oorlog sponsort door olie en gas alsnog wel af te nemen.
Het zijn die burgers die Putin kunnen afzetten. En niemand anders.

In de jaren '80 werkte dit ook, met als gevolg het instorten van de Sovjet-Unie eind '90. En Putin weet dit dondersgoed, is tenslotte ex-KGB heeft het van dichtbij zien gebeuren.
Dat de Sovjet-unie er niet meer is heeft niets te maken met de burgers uit die tijd, die hebben de Sovjet-unie niet ontmanteld, burgers hadden niets te zeggen. Boris Jeltsin wilde baas zijn van een eigen land dus hij vond het prima dat de Sovjet-unie uiteenviel, zodat hij president van Rusland kon worden zonder bemoeienis van bovenaf.
De burgers hebben er imho alles mee te maken. In een periode van 3 jaar ('88-'91) is de sovjet-unie uiteengevallen vanwege de economische situatie. En de burgers hadden hier zeker een dikke vinger in de pad, diverse protesten, ook protesten waarbij de politie (die dus burger zijn) niets deden, stakingen, etc. etc.

Jeltsin kwam pas in '91 echt aan de macht, het verval van de sovjet-unie was toen al lang en breed ingezet en niet meer te stoppen.

Leesvoer
De achterliggende reden was economisch: Het communisme bleek economisch maar moeilijk welvaart te brengen, de landbouw had moeite voldoende voedsel te produceren en technologisch begon het land verder achter te lopen. Door een lage olieprijs droogden de energie-inkomsten op en Tsjernobyl kostte een lieve duit. Er moest ingegrepen worden en daarvoor zou Gorbatsjov gaan zorgen. De nieuwe vrijheden die tot een betere economie moesten zorgen, zorgden er evenwel voor dat een persoon als Jeltsin invloedrijk kon worden.

Gorbatsjov heeft wel eens gezegd dat de eigen propaganda zijn grootste probleem was: Het circus in Tsjernobyl brak los, maar het enige wat hij te horen kreeg was dat alles op rolletjes liep, niemand durfde de waarheid te vertellen.

En dan is het bruggetje met het nu gemaakt: Durft iemand de tsaar wel te vertellen dat het niet zo goed in Oekraïne gaat?
Je kan wel stoppen met net doen alsof de russen nog steeds in de prehistorie leven maar ook zij hebben internet en daar is alles gewoon te vinden hoor. Ze moeten alleen wel even hun best doen ipv naar staatsmedia kijken als een tam hondje. Je kan op het internet niet alle media en waarheden verbergen. simpelweg onmogelijk.
Helemaal geen mooi gebaar. Hou toch op zeg.
Op dit moment lopen er al meer dan 5000 economische en financiele sancties tegen Rusland, om het in perspectief te plaatsen, dat is meer dan wat er op dit moment tegen Iran en Noord Korea samen lopen.

Volgens mij is het al zo dat elk niet-westers bedrijf dat nu toch zaken doet met Rusland, evenzo op een sancteilijst komt te staan (vergelijkbaar met Iran) en dus geen zaken meer mag doen met westerse bedrijven.
Nee, er is in dit geval nog geen verbod op zaken doen met Rusland in het algemeen. Vele bedrijven zullen lopende contracten dan ook gewoon nakomen. Ook het bedrijf waarvoor ik werk heeft reeds aangekondigd dat lopende projecten gewoon verderlopen maar dat er geen nieuwe projecten zullen opgestart worden. En ja, dat zal toch weer enkele procenten schelen op onze jaaromzet.

Er zijn wel enkele zeer gerichte santies die bedrijven niet mogen overtreden zoals bijvoorbeeld met betrekking tot de luchtvaart. Er mag geen enkele dienst meer aangeboden worden aan Russische luchtvaarmaatschapijen of aan vliegtuigen die een link hebben met Rusland. Dit betekend ook dat bijv. prive jets van westers gezinde russen ook getroffen zijn door deze sancties. Zelfs het tanken van deze vliegtuigen is niet toegestaan. Staan deze dus bijvoorbeeld ergens in de VS op dit moment dan kunnen ze niet meer verder vliegen.
Hoe tel je sancties? Verbod op export van technologie is 1 sanctie maar een verbod op chips en schermen zijn 2 sancties.

Dus dan is die ene sanctie veel zwaarder dan die 2 sancties samen, dus is er een manier om sancties te tellen en te vergelijken? Anders is de hoeveelheid sancties vrij nutteloos.
Het is een optelling van maatregelen. De zwaarte ervan is natuurlijk relatief naar gelang de betreffende sanctie.
Ach er liepen er al meer dan tegen Syrië en Noord Korea, die hebben ze verdubbeld maar de hoeveelheid die ze ervan voelen vele malen meer. Oftewel hoeveelheid zegt ook niet zoveel.

Noord-Korea heeft 40% minder sancties dan Iran, Noord-Korea is echt wel meer afgesloten dan dat Iran is zover ik weet.
Leuk nummer maar veel zegt het niet de j ik.
Het zegt juist heel veel. Het geeft aan dat er iets in Rusland zit dat heel en heel fout is aan elke Rus en dat niet alleen het industriele westen maar vrijwel de gehele culturele- en sportieve wereld zegt: njet zegt tegen de Russische invasie van Ukraine.

Binnen enkele maanden komen er tekorten aan allerlei noodzakelijke onderdelen en instrumenten. Van opereren in ziekenhuizen tot aan vliegtuigonderdelen, alles wordt getroffen. Daarnaast vertrekt de kennis massaal uit Rusland. Volgens mijn Russische collega is de kans heel groot dat er binnen enkele weken Russen in bepaalde sectoren niet meer naar het buitenland mogen vertrekken.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 20 maart 2022 13:36]

Het geeft aan dat er iets in Rusland zit dat heel en heel fout is aan elke Rus
Ja want iedereen in Rusland is fout en een heel volk over één kam scheren heeft in het verleden echt geholpen.

Nee.
[...]

Ja want iedereen in Rusland is fout en een heel volk over één kam scheren heeft in het verleden echt geholpen.

Nee.
Het mooie is nu dat de bevolking de sancties heel goed begrijpen (dat is wat anders dan dat ze het leuk vinden) - ook wat de reden is, dat er ook maar 1 feitelijk schuld aan heeft, meneer Putin.

Ach, ik hoef het u ook niet uit te leggen...demonstreren met een blanco papiertje en dan al worden opgepakt zegt genoeg.
Ook een wrede dictator kan niet om zijn eigen volk heen. Individuele Russen hebben hier part nog deel aan, maar zij dragen wel een collectieve verantwoordelijkheid wat hier gebeurt. De sancties helpen de gewone man aan die collectieve verantwoordelijkheid te herinneren. Als er niets zou gebeuren zou de Rus niet hoeven na te denken over de propaganda die hij voorgeschoteld krijgt. Nu zijn hele leven verdwijnt is hij alsnog gedwongen erover na te denken. Het is beslist hard, maar ook zeker niet nutteloos.
Ben bang dat ‘de oorlog’ voor veel bedrijven niet de echte reden is. Niet betaald krijgen door bancaire maatregelen is (ben ik bang voor) bij de meeste bedrijven de echte reden.
Ongetwijfeld, die discussie speelt in elk land, ook Nederlandse bedrijven moeten hun handelsbelangen afwegen. Maar, als ik naar de Zuid-Koreaanse televisie kijkt, dan is wel mijn indruk dat dit de Koreanen diep raakt: Op de Engelstalige Koreaanse zender Arirang is momenteel een programma bezig met een op zich vrij luchtig gesprek tussen kinderen van Noord-Koreaanse vluchtelingen, ze dragen allemaal een blauwgele button op hun kleren en ook alle logo's op het beeld zijn blauwgeel. De journaals doen nauwgezet verslag van de oorlog. Het is een land dat continu leeft onder een millitaire dreiging, de kwestie leeft in het land en Koreaanse bedrijven zullen de maatschappelijke opinie ook meewegen in hun beslissingen.
Dit geldt ook voor Taiwan, menig regio rond de grenzen van China/India/Pakistan/Nepal en een hele riedel ex-sovjetlanden zoals Moldavie, Georgie etc. Maar het interessante is dat zelfs Loekasjenko eens heeft gezegd dat het zijn hoogste doel is om onafhankelijk te blijven van Rusland. De zelfde Loekasjenko die nu Rusland helpt bij de inval in Oekraïne.

Ik ben bang dat als we als NAVO niets doen, dat de wereld langzaam een grote dictatuur wordt. Dat kan komen doordat grote dictaturen landjepik doen, doordat arme landen soms van een slechte democratie naar een dictatuur gaan of omdat wij (Nederland, of wat breder de EU) langzaam onze identiteit verliezen.

Wat dat laatste betreft zie je natuurlijk dat fake news onze democratie bedreigt, maar dat we dat alleen kunnen oplossen door persvrijheid in te perken (wat opzicht een risico vormt voor een goed functionerende democratie). Ook op EU niveau (ik denk dan vooral aan Christine Lagarde die met der ECB nogal autoritair en intransparant tewerk gaat, Von der Leyen die nogal expliciet is geweest over haar mening voor een EU lidmaatschap van Oekraïne terwijl ze niet aan de voorwaarden voldoen en zij er ook niets mee te maken heeft).
LG is rijkelijk laat met deze maatregel.
De afzetmarkt is wellicht niet heel groot voor LG maar daar gaat het eigenlijk niet om.
Daaropvolgend namen ook Reddit, Samsung, TikTok, [...]
TikTok ook? Ik dacht dat China zich neutraal wilde houden, kennelijk denken Chinese bedrijven daar anders over.
Niets is wat het lijkt. F de navo f de eu en f dit kabinet en alle lijnen erachter
De PVV heeft zich zodanig opgesteld dat niemand met hen wilde samenwerken. Als je mensen zou laten stemmen voor coalities dan denk ik niet dat de PVV of FvD daarin voorkomt. Net als mensen die nog steeds zeiken over het kwartje van Kok, over verbroken verkiezingsbeloften.

Dit heet consessies maken.

Partijen die dit niet kunnen, regeren bijna nooit mee en hebben dus ook HEEL weinig invloed. Overigens is ook Groen Links hier geen ster in, ondanks dat ze echt wel de kans hebben gehad af en toe.
Mijn voorbeeld over de PvdA negeer je bewust?

Punt is dat als je die partijen negeert dan negeer je ook degene die op hun hebben gestemd.
Persoonlijk zou ik het schandalig vinden als ik als PVV stemmer gestraft wordt voor iets wat de VVD gedaan heeft terwijl diezelfde partij niet wilde samenwerken met de partij waarop ik heb gestemd.

En of het nou of rechts is of waar de partij voor staat is helemaal niet belangrijk.
Het FvD wilt ook niet samenwerken met andere partijen en dat vind ik net zo kwalijk als dat D66 niet wilt samenwerken met FvD.

Waarom stemmen we dan nog?
In de Tweede Kamer stem je in principe op een persoon, niet op een partij; personen horen "toevallig" bij een partij, maar als iemand zich loskoppelt van een partij dan telt jouw stem op die persoon.

Dat niemand met de persoon die jij kiest wil samenwerken, of dat de persoon die je kiest niet met anderen wil samenwerken, staat daar los van. Het ervoor kiezen bepaald gedrag wel of niet te tolereren is juist een reden om op een persoon te stemmen, vind ik.

Dat je de grootste partij bent, zegt natuurlijk weinig. Totdat een partij een meerderheid weet te veroveren, representeert de grootste partij de grootste minderheid van Nederland. Als die partij niet wil of kan onderhandelen met andere grote minderheden, dan wordt zo'n partij natuurlijk buiten spel gezet. Nederland stemt overwegend centrum-rechts, als de PvdA met die partijen wil meeregeren dan zullen ze concessies moeten doen. Als de concurrentie samen een meerderheid weet te vormen, kun je zelfs met 49% van de zetels nog steeds gewoon buitenspel worden gezet.

Bij de vorige verkiezingen was het juist al heel vroeg duidelijk dat PVV en FvD niet zouden worden meegenomen in coalities. Op zich zie ik dat als een voordeel, want zo weet je als stemmer wat je te wachten staat als je voor een bepaalde partij kiest.

Overigens lijkt het me ook alleen maar goed dat Wilders in de oppositie zit. Hij kan goed problemen aankaarten en laat zich niet uit het veld slaan door vaag gelul, maar daadwerkelijk met oplossingen komen is niet bepaald een van zijn sterkste punten.
Ik weet niet naar welke verkiezingen je verwijst met de PvdA. Ik weet nog wel dat ze een keer, ondanks dat ze groot waren, toch niet wilde meeregeren omdat ze link gekrompen waren. Dat is dan toch ook door de volksvertegenwoordiging besloten? Ben je het er niet mee eens als kiezer, word dan lid van de partij en vecht voor je mening.
Persoonlijk zou ik het schandalig vinden als ik als PVV stemmer gestraft wordt voor iets wat de VVD gedaan heeft terwijl diezelfde partij niet wilde samenwerken met de partij waarop ik heb gestemd.
Ik snap dit niet. Hoe is de PVV stemmer gestraft?

De PVV en FvD stemmers weten van tevoren dat de rest van Nederland niet met hen wil samenwerken, dus de enige hoop die ze hebben is dat ze samen of alleen een meerderheid vormen. Dit is gewoon bekend, Je weet vantevoren wat er met je stem gebeurd als je op die partijen stemt. Het feit dat 70% van een land niet met de andere 30% wil samenwerken is toch onderdeel van de democratie?
Waarom stemmen we dan nog?
Om invloed uit te oefenen. Stemmen op een partij die mijlen ver bij de meerderheid vandaan zit is dan dus niet handig, want die meerderheid gaat dan altijd gevonden worden buiten jou partij om.
-Als je PvdA blijft stemmen is er denk ik een redelijke kans dat je ooit gaat bijdragen aan een beleid dat wat socialer wordt dan het huidige
-Als je VVD blijft stemmen, dan draag je bij aan een liberaal/sociaal gezien rechtser beleid/niet erg groen al begint dat nu wel te komen
-Met D66 stem je voor een liberaal/progressief/iets sociaal beleid/groen
-CDA is wat conservatiever/sociaal gezien een beetje een midde partij/wat christelijke invloeden/ze waren de (subsidieslurpende) landbouwpartij/Hebben (vind ik) weinig oog voor klimaat
Stem je PVV dan is dat nogal kans klein dat je bij de coalitie komt, maar stem je voor rechts qua immigratie/links kwa sociale zekerheid/problematisch kwa overheidsfinancieën/ontkent klimaatverandering.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee