Gebruikers in Rusland melden problemen met betalingen in Apple App Store

Gebruikers in Rusland melden dat het veelal niet lukt om betalingen te doen in de Apple App Store en iTunes Store, en om krediet toe te voegen aan het account met cadeaukaarten. Ook Google zet betalingen in de Play Store in de komende dagen stop.

Foutmelding van Russische gebruikers
in App Store, maart 2022

De problemen treden op sinds donderdagochtend, meldt iPhones.ru. Daarbij lukt het gebruikers niet om betalingen te doen in de App Store en de iTunes Store, waardoor ze geen in-app aankopen kunnen doen of abonnementen kunnen afsluiten. Ook het opwaarderen van het krediet in het account met cadeaukaarten lijkt slecht te werken, zo meldt de site. De foutmelding raadt aan om het later te proberen, maar geeft geen verdere informatie.

Apple heeft nog niet gereageerd op de problemen en ook de Russische banken die het betreft hebben nog geen reactie gegeven. De Sberbank zit wel bij de banken die deze week worden afgesloten van het internationale betaalsysteem Swift, maar de andere genoemde bank, Tinkoff, zit daar niet bij. Daardoor is het onduidelijk of de problemen verband houden met de afsluiting van Swift.

Google kondigde donderdag aan betalingen in de Russische Play Store te pauzeren. Apple heeft een dergelijke aankondiging nog niet gedaan, maar heeft wel de verkoop van producten in Rusland opgeschort en de functionaliteit van Apple Pay in het land beperkt na de Russische inval in Oekraïne.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-03-2022 • 14:02

182 Linkedin

Lees meer

Reacties (182)

182
169
73
15
0
68
Wijzig sortering
Er word nu massaal een heksenjacht gedaan op alles wat met Rusland te maken heeft. In zekere zin kan ik internationale sancties begrijpen en ook ondersteunen om de bemiddelingen voor Rusland harder te treffen.

Wat er nu ondertussen gebeurd is ongelofelijk absurd. Iedereen lijkt een stukje van de taart te willen hebben met de motto " kijk ons ook even opkomen tegen de oorlog en conflict". Een formule team haalt een Rus uit haar team, sony weigert playstations te verkopen aan Rusland ( alsof ze die al genoeg hier in Europa van konden leveren ) noem het maar op. Allemaal onder de gedachte, laat het ze maar voelen want zo stoppen wij de oorlog wel.

Ik denk dat ieder mens met een gezond verstand je wel kan vertellen dat Rusland onwijs fout bezig is, maar het meest hypocriete van dit alles is dat deze ondernemingen, bedrijven overheden dezelfde sancties niet kunnen uitvoeren tegen een China wat naar mijn idee een veel ergere gruwelheden uitvoert op de Oeigoeren. Nee niemand heeft daar een druppeltje traan voor over, want Rusland is de big bad guy volgens het westen en die zullen het zo hard mogelijk moeten voelen.
Hoe vervelend het ook is: de zaak rond de Oeigoeren is een binnenlandse aangelegenheid terwijl Rusland een Soeverein land heeft aangevallen. Op het wereldtoneel is dat een groot verschil.
Beter voorbeeld zou zijn dat China binnen valt in Hong Kong. Of Saoedi-Arabië dat Jemen overhoop schiet. Of een Navo lidstaat die Irak binnen viel met leugens over massavernietigingswapens die nooit zijn aangetoond. Diezelfde Navo lidstaat heeft dat wel vaker gedaan zonder gevolg.

Ook voor Rusland is dit niet nieuw. Georgië in 2008, de Krim in 2014 etc. Maar om de een of andere duistere reden wordt enkel dit acht jaar oude conflict nu ineens zo aangepakt. Ik snap eigenlijk ook niet waar het verschil met bovenstaande gebeurtenissen zit en waarom iedereen nu zo tekeer gaat.
Om het je te laten snappen:

1. Annexatie van de Krim was nog niet zo bedreigend. Bovendien ging dat met veel minder geweld, verwoesting, dood en verderf.

2. Deze invasie was al vrij lang in voorbereiding, waarover Rusland de leugen verspreidde dat het slechts een oefening betrof, en soldaten en materieel spoedig huiswaarts zouden keren. Het tegendeel bleek waar, en dat zette internationaal ook best wel kwaad bloed.

3. De weerstand van de Oekraïners bleek sterker dan verwacht. Het lukte Rusland niet binnen twee dagen het land in te nemen en daardoor koos het voor de strategie van een ‘smerige oorlog’ door burgers te gaan bestoken om zo het verzet te breken.

(Beetje wat Hitler deed door Rotterdam centrum plat te bombarderen om Nederland tot overgave te dwingen, aangezien ons leger het de Duitse invasiemacht ook zeer moeilijk maakte)

4. President Zelensky zorgt voor zoveel mogelijk (media) aandacht, toont moed, en staat als een soort van ‘vader des lands’ achter zijn volk, motiveert en houdt het moraal hoog. Daagt zelfs Putin uit voor een face2face ontmoeting.

Dit alles zorgt voor de nodige sympathie jegens Oekraïne en tegelijkertijd voor weerzin richting alles wat Russisch is.

De publieke opinie heeft in deze tijd van (social) media een ongekende invloed op het imago van menig commercieel bedrijf, waardoor je het bijna niet meer kan maken zaken te doen met Rusland.

En dat heeft uiteraard een zelfversterkend effect... wat als jouw bedrijf tot de laatsten behoort die nog met de Russen ‘heult’. Wat blijft er dan nog over van je zorgvuldig opgebouwde merkenportfolio en imago?

Er is nu eenmaal een ‘cancel’cultuur ontstaan. Iets waar de 69 jaar oude Putin nooit rekening mee heeft gehouden.
Ik denk dat je hele goede redenen geeft, maar mijn inziens ontbreekt de belangrijkste en een tweede belangrijke reden.

Eerste de belangrijkste reden: De Baltische staten. Als Rusland het Russische Rijk aan het herstellen is, dan is een inval van Georgië iets wat we hier in Europa verwerpen, maar het raakt nog niet direct onze eigen veiligheid.

De Baltische Staten waren evenwel onderdeel van de Sovjet-Unie. Als Rusland in westelijke richting uitbreidt, Wit-Rusland is de facto al in Russische handen. Oekraïne erbij en hij is een goed eind op weg. Als het innemen van Oekraïne Rusland weinig pijn doet, rara wat dan de volgende stap zal zijn. Gezien dit NAVO-lidstaten zijn betekent dat dat wij in oorlog zijn met Rusland en dus een derde wereldoorlog. Dat moet ten koste van alles voorkomen worden en dus moeten we zorgen dat de inval in Oekraïne Rusland zoveel pijn doet dat ze het wel uit hun hoofd laten om iets met de Baltische staten te flikken.

De tweede belangrijke reden is Taiwan. Taiwan is van veel groter strategisch belang dan Oekraïne vanwege de chipindustrie. Pakt China Taiwan en raakt de chipindustrie beschadigd, dan kun je gerust stellen dat er in het geheel geen computers meer gemaakt kunnen worden.

Oekraïne is een voorbeeld voor China. Lukt het makkelijk en laten we Rusland ermee wegkomen, dan is dat een voorbeeld voor China dat het met Taiwan ook wel los zal lopen. Aan de andere kant, als we laten zien hoeveel pijn we Rusland kunnen doen, dan zal China zich achter de oren krabben voordat ze iets met Taiwan gaan flikken.

Dit is de reden waarom niet alleen de NAVO zo fel reageert, maar de hele wereld nu ziedend is op Rusland. Voor een land als Japan is Oekraïne op zich een ver-van-hun-bed-show, maar Taiwan is hun achtertuin. Daarom is meedoen aan de sancties ook voor een land als Japan een no-brainer.

Rusland had nog best sympathie bij een hoop landen, zoals bijvoorbeeld Turkije, maar de barbaarsheid waarmee Rusland de oorlog voert zorgt dat dat snel wegebt. Bij dit soort beelden je steun uitspreken is toch lastig. Zelfs China worstelt daar nu mee.
China worstelt er niet mee.

Op chinese sociale media wordt keiharde pro-Rusland propaganda opgevoerd en wordt pro- Oekraïne verwijdert.

Ondertussen gaan ze Rusland langzaam maar zeker goedkoop opkopen. Modern kolonialisme.
De wereld hangt economisch aan elkaar. Europa is bang dat Rusland de gaskraan dicht draait. Rusland heeft de verkoop van gas nodig omdat anders de economie in elkaar dondert.

China heeft het wel door, die zijn nu een economische grootmacht en ik denk nu het belangrijkste land ter wereld. Hier heeft de Chinese overheid ook steeds op ingezet en wij zijn daarin meegegaan: productie naar China, ruwe materialen uit China.

China heeft belangen in Rusland en het Westen, dus ze houden zich politiek oppervlakkig. Het zal China om het even zijn of Oekraïne valt of niet. China kan natuurlijk heel simpel Poetin onder druk zetten, alleen hebben ze daar geen enkel belang bij.
Ze hebben een belang, maar alleen de Chinezen weten hoe zwaar ze eraan tillen: De Nieuwe Zijderoute. China heeft er bakken geld in geïnvesteerd en niet alleen wordt nu de infrastructuur (voor het deel in Oekraïne) vernietigd, ook raakt het China direct in het transport naar Europa. En gezien het via de scheepvaart de afgelopen tijd ook niet lekker liep, kan dat wel eens een dingetje zijn.
Anoniem: 1733082
@OCU-Macs11 maart 2022 03:52
Dit heeft niets met cancel-cultuur te maken. Rusland wordt niet gecanceld maar onder druk gezet in de hoop dat er interne veranderingen plaats gaan vinden. We hebben namelijk te maken met een inmiddels maniacale leider met directe toegang tot een kernwapenarsenaal. Daar worden vele westerse leiders terecht nogal zenuwachtig van. Deze man wordt inmiddels tot alles in staat geacht en daarom zoekt de NAVO niet de grens op met wat Poetin als directe aggressie zou kunnen ervaren en aanklampen als excuus om een NAVO-land binnen te vallen.

Niemand wil oorlog met Poetin want dan zijn de gevolgen niet te overzien. En dit is met nadruk een oorlog met Poetin en niet met het Russische volk. Dit is een oorlog van een archaische leider die lijkt te zijn vergeten dat in VN-verband soevereine staten zijn erkend en dat landjepik inmiddels echt not done is. De man lijkt ervan overtuigd dat voormalige Sovjetunie-volkeren staan te schreeuwen om 'bevrijd' te worden.

Door Rusland nu zware sancties op te leggen hoopt men dat Poetin uiteindelijk door zijn eigen mensen wordt gestopt. Dat zou namelijk voor iedereen de veiligste manier zijn om een einde te maken aan deze oorlog. Het westen voert als het ware een tegenoffensief op eieren. We kunnen eigenlijk niet anders want voor je het weet drukt hij op de spreekwoordelijke rode knop en dan leven we pas echt in een andere wereld.
Aja, Polen hield het ook 30 dagen vol op 2 fronten terwijl er bijvoorbeeld van het oorspronkelijke Warschau niet veel meer over was. 3 dagen is echt mager als Nederland zijnde, en die fout begaan we met de huidige staat van het leger weer. Totdat het weer eens te laat is.
3 dagen is echt mager als Nederland zijnde
Tja, jammer dat we jou dan niet hadden als generaal in het Nederlandse Leger. Ongetwijfeld had jij de Nazi’s een koekje van eigen deeg gegeven, en de loop van de 2e Wereldoorlog totaal veranderd.

Wat dat betreft jammer dat je ook nu geen rol van betekenis speelt in onze krijgsmacht. Ook hier had jij je stempel op de historie kunnen drukken.
Of een Navo lidstaat die Irak binnen viel met leugens over massavernietigingswapens die nooit zijn aangetoond. Diezelfde Navo lidstaat heeft dat wel vaker gedaan zonder gevolg.
Het verschil daar is dat Rusland nu Oekraïne is binnen gevallen om het te annexeren. Dat is sinds de jaren 40 van de vorige eeuw in Europa niet meer gebeurd. Sindsdien is het ook sowieso nooit door een wereldmacht gebeurd.

De VS heeft Irak binnen gevallen met een heel aantal valse voorwendselen, maar nooit met het doel het land te annexeren.
Het verschil daar is dat Rusland nu Oekraïne is binnen gevallen om het te annexeren. Dat is sinds de jaren 40 van de vorige eeuw in Europa niet meer gebeurd.
Je vergeet het uiteenvallen van Joegoslavië.
Toen Slovenië zich onafhankelijk verklaarde liet het restant van Joegoslavië (of Servië, afhankelijk van hoe je er tegenaan kijkt) ze na tien dagen oorlog gaan. De onafhankelijkheid van Makedonië is zelfs helemaal vreedzaam verlopen. Maar goed, in die twee gebieden woonden nauwelijks etnische Serviërs.
Op het moment dat Kroatië en Bosnië zich af wilden scheiden van Joegoslavië was het een heel ander verhaal. Toen zijn er wel degelijk Joegoslavische (in praktijk: Servische) troepen binnengevallen die grote stukken van hun grondgebied wilden annexeren (de delen waar veel etnische Serviërs woonden). En dat is ze zelfs nog ongeveer gelukt ook; tot vandaag de dag bestaat er iets met de naam "Republika Srpska"; zoals het Wikipedia-artikel het noemt: "Not to be confused with [..] Republic of Serbia.".

Dus nee, de laatste keer dat dit in Europa gebeurde was niet 80 jaar geleden, maar slechts 30 jaar. En als we daar iets van willen leren, dan is mijn suggestie voor een wijze les: het is cruciaal dat het geweld zo snel mogelijk stopt. Niet alleen om nu zoveel mogelijk slachtoffers te voorkomen, maar vooral ook om te zorgen dat het conflict ook echt stopt en niet, ook al is er officieel vrede, blijft doorsudderen.
Op dit moment zijn er nog heel veel Oekraïners die duidelijk zeggen dat ze in oorlog zijn met Poetin, niet met het Russische volk. Maar hoe meer bloed er vloeit, hoe moeilijker het wordt om dat onderscheid te blijven maken en hoe makkelijker het wordt om simpelweg alles wat met Rusland te maken heeft te gaan haten. Andersom geldt hetzelfde: hoe meer omgekomen Russische soldaten worden teruggestuurd, hoe meer familieleden en vrienden van die soldaten (onterecht, maar niet onbegrijpelijk...) Oekraïne gaan haten. Als dat gebeurt, dan zullen de gevolgen van deze oorlog nog tientallen jaren blijven nagalmen...
Dat is het uit een vallen van een land. Niet het binnen vallen van een buurland om het te annexeren. De laatste keer dat dat gebeurde in Europa was in de jaren 40 en dat begon met Sudetenland, Oostenrijk en daarna Polen.
Het lijkt me stug dat Rusland uit is op annexatie. Daar valt weinig mee te winnen. Slechts een paar gebieden zullen van strategisch belang zijn zoals de Krim en een verbindende corridor naar Rusland. En misschien wat stukjes in het Oosten, maar misschien vind men die onafhankelijke republiekjes ook prima.

Primair zal het doel zijn Oekraïne terug in de eigen of in een neutrale invloedssfeer te brengen en het militair mak te maken. Garanties dat het niet tot de EU toetreedt of tot de NAVO.

Turkije is natuurlijk wel Cyprus binnengevallen in 74. Een deel van EU grondgebied word bezet door Turkije, notabene een NAVO land. Dat is tot de dag van vandaag niet opgelost.

Verder denk ik dat het er weinig toe dat waarom je een soverein land binnenvalt - annexatie, grondstoffen, invloedsfeer uitbreiden. In alle gevallen zorg je voor dood, verderf en vernietiging voor een eigen gewin. In het westen zijn we nogal hypocriet hierin - zie Irak (mijn vrouw komt daar vandaan).

Net zoals we jarenlang Srebrenica hebben genegeerd, doen we dat ook met wat er in Irak is gebeurd. Nagnoeg niemand in Nederland weet dat, terwijl het leed wat daar is veroorzaakt minimaal even erg is wat er nu in in Oekraïne gebeurd.
Ik denk juist dat er heel goede redenen zijn om aan te nemen dat Rusland uit is op annexatie:
 • Oekraïne als Navo-lid betekent een veel langere grens met de Navo
 • Je zegt het al Krim en toegang tot de Zwarte Zee. Zonder Zwarte Zee moet Rusland via de Noordelijke IJszee zijn maritieme invloed uitoefenen en dat is een stuk lastiger.
 • Oekraïne heeft grondstoffen, nuttig voor een wereldmacht.
 • Oekraïne heeft een wapenindustrie, ook nuttig voor een wereldmacht.
... maar onderschat het sentimentele aspect niet. Poetin heeft Oekraïne leren kennen als integraal onderdeel van de Sovjet-Unie, Kiev is onderdeel van de Russische geschiedenis. Hij wil gewoon terugpakken wat hij als zijn rechtmatig eigendom ziet.
Afghanistan? Daar ga je al mank. En het kostte mij nog geeneens een Google zoekopdracht...

[Reactie gewijzigd door BestevaerNL op 10 maart 2022 21:33]

Elke situatie is anders, waarbij onze blik (aan welke kant staan we) uiteraard meespeelt alsook de tijdgeest en economische belangen.

Ook rondom de situatie met de Krim is Rusland gestraft, bepaalde sancties waren nog steeds actief. Die sancties gaven ook een signaal af. Als Rusland dan toch verder gaat, 'moet' je weer reageren. Dus nieuwe sancties. Waarbij aangetekend dat de Krim een klein stukje Oekraïne was, waarin Rusland al actief was (marinebasis) en waar ook echt wel veel Russen of Russisch-gelieerde mensen woonden. Dus toentertijd een relatief milde reactie van het westen.

Bij de situatie in Oost Oekraïne kun je het 'officieel' nog een burgeroorlog noemen, interne problematiek, dus geen reactie van het westen, althans, totdat de volksrepublieken werden erkend. Toen kwamen de eerste vervolgsancties. Ook daar zijn de mensen wat meer pro-Rusland.

In de rest van Oekraïne is men (zoals je nu ziet in alle uitingen in Oekraïne) echt anti-Rusland en zit niemand te wachten op een invasie of om daar weer 'bij te horen' of een gedwongen pro-Russische leider. Er vallen nu vele doden en de oorlog wordt mede gefinancierd door ons geld (Russisch gas, olie). Die financiering proberen we nu te stoppen, alsmede de nodige andere sancties om de oorlog te stoppen.

In een andere tijdsgeest waren er misschien zelfs wel andere acties geweest, zoals troepen sturen.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 10 maart 2022 14:42]

Nee, je snapt het niet: als iemand een historisch voorbeeld kan vinden waar niet perfect op is gereageerd, hoeft niemand ooit meer iets te doen. Dat is hoe het waterdichte ultieme argument werkt.
Niemand snapt wat je hier wil zeggen.
Waarbij aangetekend dat de Krim een klein stukje Oekraïne was, waarin Rusland al actief was (marinebasis) en waar ook echt wel veel Russen of Russisch-gelieerde mensen woonden. Dus toentertijd een relatief milde reactie van het westen.
Voor mijn gevoel is Rusland er toen mee weggekomen omdat ze snel waren. Voordat "wij" duidelijk hadden wat we gingen doen was de oorlog al voorbij. En tja, wat ga je dan doen; sancties instellen met welk doel? (Wat mij betreft is het correcte antwoord "Krim en Donbass weer in Oekraïense handen", maar daar dacht de politiek anders over.)
Bij de situatie in Oost Oekraïne kun je het 'officieel' nog een burgeroorlog noemen, interne problematiek, dus geen reactie van het westen
Dan moet je wel willens en wetens je kop gigantisch in het zand stoppen; in een burgeroorlog beschikken de rebellen niet over het soort wapens waarmee je Maleisische Boeings uit de lucht kunt schieten... Donbass een burgeroorlog noemen is net zoiets als de huidige oorlog een "speciale operatie" noemen; dan ben je Poetin's leugens aan het napraten.
Je gaat geen sancties opleggen tegen een andere NAVO staat, zeker niet als die NAVO staat het belangrijkste onderdeel is van de verzekering die NAVO bied. Of je het nu leuk vind of niet, bondgenoten krijgen een andere behandeling.
Ik wist niet dat rusland ook Nederlands-sprekende propaganda gebruikte
Snap je dat echt niet of ben je gewoon aan het trollen?
Nee, leg het verschil eens uit tussen de inval in Irak en de inval in Oekraïne. Wat gaf de VS destijds het recht om met grove leugens een soevereine staat binnen te vallen en diens leider op te hangen en waarin verschilt de motivatie van Poetin hier in? Goed lezen, ik keur de actie van Poetin niet goed, allerminst niet. Maar de door mij aangehaalde voorbeelden zijn nooit zo hard bestraft door iedereen en zijn moeder tov wat er nu gebeurt. En dat is op zijn minst raar en hypocriet te noemen.
Het grote verschil tussen Irak en Oekraïne? Irak was als agressor Koeweit binnengevallen, een oorlog met een buurland begonnen. Oekraïne is niet de agressor maar is door Rusland binnengevallen. Hoe duidelijk wil je het hebben?
Je haalt dingen door elkaar. Je verwijst nu naar zaken uit de jaren '90.

De invasie in 2003 was gebaseerd op leugens, wat het Bush regime zelf heeft erkend later.

Het resultaat van die invasie is een miljoen doden, een verwoest land en een machtsvacuum wat ontstaan is. Het Westen heeft de VS gesteund en er zijn tot op heden nul sancties tegen de VS geweest (duh, want dan is het opeens een ander verhaal).

Hypocriete bende.
Toch opvallend hoe gemodereerd word. Inmiddels is de reden voor de oorlog in Irak op zijn minst flinter dun te noemen. Bewijs voor massa vernietigingswapens is nooit gevonden. Het is bijna alsof mensen dat echt NIET willen zien of geloven. Los van massa vernietigingswapens kwamen de kapers van 9-11 niet eens uit Irak.

Tuurlijk zijn er verschillen, maar de basis waarop de USA Irak binnen viel is naar mijn mening net zo discutabel. Enkel is het iemand van het ''westerse'' kamp.

Benieuwd hoe dit bericht gemod word 8)7

[Reactie gewijzigd door iceblack24 op 10 maart 2022 20:26]

Rusland wil Oekraine compleet annexeren. Als het aan Putin ligt bestaat er straks geen Oekraine meer. De VS wilde in hun naiviteit en woede na 9/11 Sadam van de troon stoten en van het land een democratie maken en ja er werd ook grof geld verdiend met die oorlog, goed te keuren? Nee ben er nooit voor geweest die oorlog. Putin gaat nog een paar stappen verder dus ja ik ben het helemaal eens met alle sancties etc. Gelukkig schijnen de meeste hier dat te begrijpen.
Tuurlijk zijn er verschillen, maar de basis waarop de USA Irak binnen viel is naar mijn mening net zo discutabel. Enkel is het iemand van het ''westerse'' kamp.
Ik zie eigenlijk maar weinig overeenkomsten. De basis was inderdaad discutabel, van mij mag het zelfs extreem discutabel genoemd worden. Ten gunste van de Amerikanen was het een oorlog met weinig slachtoffers, was Saddam een wrede dictator, was er geen intentie tot annexatie en is er oprecht een poging gedaan er een democratisch land van te maken. Dat dat volledig mislukte, dat we daarna IS kregen, zijn redenen waarom het toch een verkeerde beslissing was.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 10 maart 2022 23:02]

Maar wat is nu je punt?

Ik ben het niet met je eens dat het hypocriet is. Maar laat ik je even gelijk geven, het is hypocriet.

En nu?
Moeten we dan nu niet reageren en het maar gewoon laten lopen?

Er zijn zoveel dingen die vroeger het tegenovergestelde waren als nu.
Er zijn zoveel ogenschijnlijk dezelfde situaties waarin mensen anders reageren.
Allemaal hypocriet!

…..Of juist logisch als je wat beter kijkt? Of juist heel verstandig?
De Golfoorlog van 1991 ging om de invasie van Kuwait. De oorlog van 2003 tot bijna oneindig was een "war of choice" van de VS begonnen met leugens over massavernietigingswapens. De VN kon ze niet vinden, de VS viel toch binnen en vond ook niets.
En al zouden er wél massavernietigingswapens zijn… dat mag niet want Amerika heeft daar (samen met Rusland) alleenrecht op?

Ik ben absoluut tegen wat Rusland nu flikt… maar het is inderdaad nogal een hypocriete bedoeling op wereld niveau…
En al zouden er wél massavernietigingswapens zijn… dat mag niet want Amerika heeft daar (samen met Rusland) alleenrecht op?
Dat zei ik niet, geen woorden in andermans mond leggen alsjeblieft. Ik corrigeer alleen een beetje geschiedenis van een ander die zich de feiten niet helemaal goed herinnert.
Het was niet bedoeld als aanval op jou bericht, maar meer als een aanvulling.
Irak was ook in overtreding van vn resoluties door geen wapeninspecteurs toe te laten. Ukraine was vooral met zichzelf bezig.
Daar zal VN-inspecteur in Irak, Hans Blix, van opkijken.
Er zijn enkele verschillen tussen Irak en Oekraine.
Irak:
- De VS is een bondgenoot van de meeste Europese landen
- Het was ver-van-ons-bed show (alle conflicten buiten Europa vallen hieronder)
- Irak had zich al eens schuldig gemaakt aan een invasie van een buurland
- Irak is een klein land
- Het was nooit de bedoeling om van Irak de 51e staat van de USA te maken.

Oekraine:
- Rusland is al 78 jaar geen bondgenoot meer van het Westen (zelfs een vijand)
- Het is geen ver-van-ons-bed show (er vallen bommen/raketten op amper 1400 km van Amsterdam/Brussel)
- Rusland is al even bezig met de uitbreiding van hun grondgebied, als Putin (vlot) wint, dan is niemand zeker waar de uitbreiding van de grenzen van Rusland stopt.
Desondanks had ook de VS met sancties te maken moeten krijgen. Het was een illegale oorlog vol met leugens.
Iedereen was nog ontdaan van de "war on terror" ten gevolge van 9/11. Denk dat de NAVO bondgenoten daardoor iets te makkelijk in de pas liepen van G.W Bush. Daarbij was Saddam een meedogenloze dictator waarbij de wereld beter af is zonder hem. Het machtsvacuüm is alleen onderschat door de VS.
De gemiddelde Amerikaan is al meer dan genoeg gestraft voor die oorlogen. Geloof me je wil daar niet in de onderste middenklasse zitten. Elke raket, bom of vliegtuig wat gemaakt is door de VS is een school minder, ziekenhuis minder infrastructuur minder etc. De VS heeft zichzelf zo enorm in de vingers gesneden dat het land op de rand van de afgrond staat.
Natuurlijk is dat hypocriet. De VS is een vriendje van ons, dus die vallen we niet zo makkelijk/hard af. Zo werken geopolitieke verhoudingen nu eenmaal. Maar dat snapte je zelf vast ook wel…

(Wat de VS in Irak deden was eigenlijk gewoon nog veel erger dan wat Rusland nu doet. De Russen gaven Oekraïne de eerste week in ieder geval nog de mogelijkheid zich over te geven zonder al te veel burgerslachtoffers (terecht dat Oekraïne daar niet aan toegeeft overigens). De VS gooien gewoon meteen het halve land plat (shock and awe). In beide gevallen had de aggressor geen enkele legitieme reden aan te vallen.)
Als je het verschil niet snapt, waarom klaag je dan zo eenzijdig? Door alles op een hoop te gooien en bela geijme details weg te laten lijkt het je meer te gaan om eenzijdig te kunnen klagen. In dit geval hebben bepaalde Apple klanten last van indirecte gevolgen van wat hun vertegenwoordigers doen. Dan kan je wel gaan klagen dat de maatregelen van een kant je niet bevallen of wanneer die worden toegepast maar meestal zijn er in een conflikt meer kanten en meer belangen. Wat is nu bij dit nieuws jou belang met het eenzijdig geklaag?
Maar om de een of andere duistere reden wordt enkel dit acht jaar oude conflict nu ineens zo aangepakt
Omdat misschien om een of andere duistere reden dit jaar Rusland het hele land aanvalt?…

En na met Georgië was men ook bang voor een 3de wereld oorlog. En Ukraine een uurtje verder rijden dan Zuid Frankrijk, dus vrij intimiderend.
Je hebt echt een punt. Echter, ergens zul je een grens moeten trekken. Hoe hypocriet dat moment ook is. Een soevereine staat binnenvallen, het bijkans vernietigen, oorlogsmisdaden plegen, clusterbommen gebruiken etc. Die grens is echt nu.
Dat die nato lidstaat irak aanviel, is toch ook genuanceerder. Irak moest wapeninspecteurs toelaten, was een straf na hun inval in Kuweit. Er waren vn resolution (dus van alle landen), dat het wel moest. Deed dat toch niet.

Er is wat juridisch debat of een aanval gerechtvaardigd was op grond van de resoluties die er lagen. De teksten laten soms op kritieke puntenruimte voor interpretatie. Maar het fabriceren van bewijs was meer om de noodzaak te onderschrijven dan om in eerste instantie een overteding door Irak vast te stellen.

Maar laten we nu niet stellen dat een aanval op iemand die al een sovereign land had aangevallen EN in overtreding van van resoluties was, te vergelijken is met een aanval op een land waarvan de leider bezig was corruptie te bestrijden en het een democratisch land te maken.

[Reactie gewijzigd door familyman op 10 maart 2022 15:20]

Grootste misdaden van onze eeuw laat me niet lachen
Als jij het verschil niet snapt, ga rustig zitten denk heel goed na en misschien zul je dan het verschil zien. Zie je het niet heb ik echt medelijden met je.
Ook voor jouw geldt: leg het verschil uit in plaats van mij te veroordelen. Ook voor jouw geldt: leer lezen, ik keur de acties van Poetin net als iedereen af maar vraag me echt af waarom de VS dit wel mag doen en hij niet. En steeds meer mensen beginnen zich dat af te vragen.
@Andros maakt een rustig en onderbouwd punt, zonder trolling en zonder extremiteiten. Dat wegzetten zonder inhoudelijke reactie komt neer op trolling wat mij betreft. En hij doet ook niet aan 'whataboutism', want dat is het een (Oekraïne) goedkeuren of minder erg maken, omdat weet je nog dat andere (Irak). @Andros zegt duidelijk dat het wat hem betreft allebei fout en verwerpelijk is en dat hij alleen niet begrijp waarom het een meer dan het ander fout zou zijn.

Daar kun je het wel of niet mee eens zijn, maar het is geen bizar of fout of slecht standpunt - dat is er in een open minded discussie sowieso bijna niet als het goed is.
Maar om de een of andere duistere reden wordt enkel dit acht jaar oude conflict nu ineens zo aangepakt.
Rusland begint een Oorlog wat toch iets anders is als een Conflict. India en Pakistan hebben een conflict over Kashmir al jaren maar ook dat is totaal iets anders.
Na inlevering van kernwapens door Oekraïne heeft Rusland het geheel van Oekraïne als staat erkend, dus waar is dan het conflict met Rusland.

Hoe triest de andere voorbeelden ook zijn als je denkt die allemaal met elkaar te kunnen vergelijken heb je het volgens mij ook totaal niet begrepen. @Ultimus XI gaf al een voorbeeld.
Was het niet zo dat de invasie in Irak was voorafgegaan door de invasie van Koeweit en de aanval op Sjiieten en Koerden binnen Irak?
edit:

En de openlijke steun aan het internationale terrorisme


Anyway het heeft in elk geval met macht en rijkdom te maken. Burgers zijn er het slachtoffer van.

[Reactie gewijzigd door BovenHond op 10 maart 2022 15:31]

Inderdaad.

Heel zwart wit kun je toch wel zeggen dat in de meeste gevallen "Het Westen" in de meeste gevallen een poging doet om iets van democratie neer te zetten. Dus ja, aanval Irak was een beetje dom gezien vanuit de reden waarom. Dat Saddam een fout type baasje was, lijkt mij duidelijk genoeg.

In geval van bv Rusland (maar ook China) is het hoe dan ook gedaan met democratie vrijheden in elke land wat ze hebben aangevallen/ingepikt.

Ik ga niet zeggen dat democratie de beste oplossing is, maar in elk geval een waar we proberen het voor iedereen prettig te houden. Waar je je mening (normaal) mag geven zonder, 15 jaar in de gevangenis of opvoedkamp te verdwijnen.

In het geval van Rusland gaat het puur om macht en geld van de Poetin maffia, gewone volk (zonder de huidige censuur en staatsmedia) zal hier echt tegen zijn. Maar goed, het is wat het is.

Het Westen heeft het gewoon laten gebeuren en is veel te naïef geweest, ik ben ook van mening dat we veel harder onze westerse standaarden mogen verdedigen. Jammer genoeg, ook hier in het Westen zie je dat geld een veel belangrijker waarde blijkt te zijn geweest dan het bewaken van onze normen en waarden. En ja, dat doet pijn in de bankrekening. WW2 heeft dacht ik wel laten zien wat er kan gebeuren als je niet op tijd opstaat tegen dit soort anti democratische types.
Verder weet ik het ook niet....... Oorlog hoort in het museum heb ik ook lang gedacht...
Haha..... Lezen is ook best moeilijk zo op de donderdag middag...

Welk punt wil je nu maken? In mijn post staat namelijk letterlijk in "de meeste gevallen"
Dat betekend dat dat niet altijd het geval is geweest? En Irak is een voorbeeld van een niet hele slimme actie. Staat er ook nog eens letterlijk.....
 • Irak I (Koeweit... dus ingrijpen tegen invasie door Irak van Koeweit); of
 • Irak II (binnenvallen soeverein Irak - dictatuur maar toch - vanwege massavernietigingswapens die niet bestonden, wat de VS heel goed wisten...
Je bent nu appels met peren aan het vergelijken. Ja, er zijn heel veel onnodige burger doden gevallen in Irak. Maar vergeet er dan ook niet bij te vermelden dat na het opruimen van het terrorisme dat de VN/NAVO en ook dus Amerika miljarden euro's heeft gepompt in de heropbouw van het land.

Dit doet Rusland niet met Oekraïne. Of jij hebt andere informatie dan dat wij allen hebben?
Hoe vervelend het ook is: de zaak rond de Oeigoeren is een binnenlandse aangelegenheid terwijl Rusland een Soeverein land heeft aangevallen. Op het wereldtoneel is dat een groot verschil.
Binnen de Navo niet. Turkije valt aan de lopende band soevereine landen aan, zonder serieuze sancties. De Navo-landen hebben het gebruik van oorlogvoering als diplomatiek middel daarmee genormaliseerd.
En de meerderheid van de kiezers in Navo-landen stemmen daar elke vier jaar weer mee in.
Zonder serieuze sancties, maar de NAVO zit behoorlijk met meneer Erdogan in zijn maag. Het antwoord is even eenvoudig als cynisch: Tot nog toe heeft men Turkije ermee weg laten komen, omdat wat Turkije doet nog geen grote problemen voor de NAVO heeft veroorzaakt.

Op dezelfde manier keurde men het invallen van Georgië door Rusland af, maar leidde dat niet tot grote reactie, omdat de NAVO er te weinig last van had.

De inval in Oekraïne raakt de NAVO rechtstreeks, omdat als het makkelijk gaat, de Baltische staten daarna aan de beurt zijn. De NAVO is dan betrokken met als gevolg een derde wereldoorlog. Plus de risico's voor Taiwan. Daarom wordt dit niet opgevat als een regionaal conflict: Iedereen ziet de gevolgen en daarom is toekijken nu geen optie meer.
Sorry, maar heeft Amerika niet tot 2 keer toe een soeverein land binnengevallen? Irak en Afghanistan, zonder mandaat van VN en op basis van eigen 'gevonden bewijzen' in Irak. In Afghanistan heeft men 9 jaar oorlog gevoerd omdat de kapers van 9/11 daar werden getraind, dat vinden we allemaal heel normaal. Daarnaast ook nog even bemoeit met binnenlandse politiek in Libië met alle gevolgen van dien, en nog talloze regime changes uitgevoerd in Latijns-Amerika.. Bolivia, Nicaragua, etc. etc.

Ik stoor mij ook heel erg aan het feit hoe eensgezind het westen optreed tegen Rusland - terwijl het ZELF zo ver heeft laten komen - maar wanneer het om gealiëneerde land gaat dan mag men van alles doen zonder gevolgen.
Wat erg zeg.. allen de USA hebben het recht om soevereine landen aan te vallen.
groot verschil is dat Rusland dichter bij Europa komt en China nog "ver" weg is
Mag allemaal waar zijn... Maar het feit dat het niet gebeurt voor China en de Oeigoeren betekend niet dat we het dan voor Rusland ook maar niet moeten doen..

Daarbij is er natuurlijk een vrij duidelijke elephant-in-the-room reden voor... Oekraine is heel erg dichtbij, daar om is de dreiging groter en derhalve ook de sancties.
Dit een heksenjacht noemen banaliseert het kwaad van Rusland enorm.

Verder lijkt deze post, al is het netjes geschreven, toch te vallen onder een whataboutisme. Het Merriam-Webster woordenboek schrijft in een post over de whataboutisme:
Whataboutism adds a twist to tu quoque by directing its energies into establishing an equivalence between two or more disparate actions, thereby defaming the accuser with the insinuation that their priorities are backwards.
Wat je hier zegt valt onder deze insinuatiecategorie:
Rusland [is] onwijs fout bezig [...] maar het meest hypocriete [is] dat deze ondernemingen, bedrijven overheden dezelfde sancties niet kunnen uitvoeren tegen een China wat naar mijn idee een veel ergere gruwelheden uitvoert [...].
Het probleem met een whataboutisme is:
It is not [a deflection]; it’s essentially a reversal of accusation, arguing that an opponent is guilty of an offense just as egregious or worse than what the original party was accused of doing.
Dit doe je ook: je beticht het Westen (overheden en bedrijven) van enorme hypocrisie, alsof dat een enorm probleem is in de context van de Russische inval (en in plaats van dat je focust op de positieve waarde die deze sancties hebben).

Russische bots hebben de gewoonte om whataboutismes in te zetten op internet. Pas op dat je dit gedrag niet overneemt.

[Reactie gewijzigd door KRBM123 op 10 maart 2022 19:15]

En wat jij doet, is eigenlijk klinkklare racisme goedpraten. Als wij in het Westen worden aangevallen dan is het erg, maar als [X] in [Y] worden [Z] dan is dat niet ons probleem. Whataboutism is het gevolg van dontcare'ism, sorry geen fancy woordenboek beschrijving voor je, maar ik leg het wel uit: het boeit ons niet wat in de rest van de wereld gebeurt zolang wij daar niet mee te maken krijgen. En als dat wel gebeurt dan zijn wij altijd the good guys.
Russische bots hebben de gewoonte om whataboutismes in te zetten op internet. Pas op dat je dit gedrag niet overneemt.
Uit VanDale: 'alles wat wordt gedaan om aanhangers te winnen voor bepaalde (politieke) ideeën: propaganda maken'

Met vriendelijke groet,
Russiche bot

[Reactie gewijzigd door RomaniusDranius op 11 maart 2022 10:40]

Je bent in het whataboutisme getrapt (ondanks mijn reactie). Het artikel gaat niet over China. Het artikel gaat over Rusland. Als het artikel over China zou zijn gegaan, zouden reacties over China gepast zijn.

Door het te hebben over China in een artikel over Rusland wordt de focus opeens verlegd naar 1) China; en 2) een zogenaamde hypocrisie in dat "wij" het niet over China hebben. Het is dus fundamenteel offtopic.

Omdat je in het whataboutisme bent getrapt, geloof je dat een discussie over China relevant is bij een artikel over Rusland. En omdat ik benoem dat die discussie over China onwenselijk is bij een artikel over Rusland, en bovendien opmerk dat dit offtopic gaan bij onwelgevallig Russisch nieuws in lijn is met de Russische bot-tactiek in deze informatie-oorlog, kom je met de volgende bagger aanzetten:
 • dat ik racisme zou goedpraten
 • mij betichten van dat China me niet boeit
 • dat ik geloof dat wij altijd the good guys zijn
Ben je helemaal gek geworden? Denk eens één minuut wat dieper na dan je neus lang is.
Ben je helemaal gek geworden? Denk eens één minuut wat dieper na dan je neus lang is.
Volgens mij ben JIJ een beetje koe koe.. :+ waar in mijn reactie lees jij iets over China?? 8)7 8)7
En omdat ik benoem dat die discussie over China onwenselijk is bij een artikel over Rusland,
Jij kan benoemen wat je wil, ik hoef mij daar niet aan te houden.. en bovendien, niemand heeft het over China..
Fijn dat je het met de rest van mijn reactie eens bent. Wat betreft China, lees even de comment waar ik oorspronkelijk op reageerde.

[Reactie gewijzigd door KRBM123 op 15 maart 2022 07:25]

Fijn dat je het met de rest van mijn reactie eens bent.
Ik sta nog steeds achter mijn punten:
dat ik racisme zou goedpraten
mij betichten van dat China me niet boeit
dat ik geloof dat wij altijd the good guys zijn
Het is nou niet zo dat je bovenstaande tegenspreekt.
Jammer deze reactie. Kennelijk negeer je mijn eerdere reactie over whataboutismes.

[Reactie gewijzigd door KRBM123 op 18 maart 2022 22:45]

Een formule team haalt een Rus uit haar team
Papa die Poetin steunt en op lijst staat.
https://www.gelderlander....in-de-formule-1~a25dc826/
De mondiale nummer 1 in het tennis Daniil Medvedev riep vorige week nog expliciet op tot vrede. Tot liefde tussen alle landen, want je moet nooit de dromen van kinderen afpakken. Die boodschap van een prominente Russische sporter klonk daarmee een stuk oprechter. Mazepin nam op zijn beurt het woord ‘vrede’ niet eens in de mond, net als ‘oorlog’. Mazepin hield het op een ‘conflict’.
De rest van je verhaal is leuk en naast Oeigoeren vergeet je WK voetbal Qatar en uitbuiting van mensen daar die alles moeten bouwen incl de duizenden doden.

Verschil met Oekraïne is dat het voor iedereen zichtbaar is wat er gebeurt en hoe massaal.

Maar sancties zijn ook het enige middel om iets te doen als antwoord.

Maar ter info, we boycotten nog steeds geen Russisch Olie en Gas want dat doet echt pijn.
Dat er veel hypocriet gedrag van politici en zaken die er gebeuren lijkt me ondertussen wel duidelijk.

Probleem is wat jij ook doet is alle zaken op 1 hoop gooien en dat met elkaar te vergelijken. Conflicten, Oorlogen hebben allemaal andere achtergrond en redenen. Servië heeft zoals jij weet zuiveringen onder moslim uitgevoerd.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Operatie_Allied_Force beschrijft het VN ingrijpen in Voormalig Joegoslavië en heeft een totaal andere achtergrond dan wat er nu in Oekraïne gebeurt.

Ik walg er ook van omdat er onschuldige zijn die er de dupe van worden.

Groot verschil met de andere voorbeelden is dat we nu jaren verder zijn en (sociale) media jou en mij alles ook veel dichterbij brengen waardoor het dus ook veel zichtbaarder is voor iedereen. Het wordt persoonlijke gebracht waardoor je er soms midden in zit. Dat roept in dit geval ook andere emoties op.
Niks illegale bombardementen. Dit was een terechte reactie op de genocide die daar plaats vond onder het Bosnisch-Servische schrikbewind.
Verenigde Naties Resolutie 1244. Veel legaler dan dat bestaat niet. Overigens werd die resolutie ook gesteund door Rusland, onder Boris Jeltsin viel er nog met de Russen te praten.
Misschien heb je ook wel gelijk, moet de NAVO nu gewoon haar mond houden en moeten we Rusland hun gang laten gaan. Veel plezier met Oekraïne! En als je toch bezig bent: hier heb je moldavië, estland etc. ook weer terug :) 3 voor de prijs van 1!

Dat is wat je voorstelt toch? De NAVO is dus niet meer of iig minder hypocriet als het gewoon weer koffie gaat leuten zoals voor de invasie.

[Reactie gewijzigd door eMiz0r op 10 maart 2022 15:29]

Euh, is de NAVO Rusland binnengevallen, of is Rusland Oekraine binnengevallen? Ik weet het niet hoor, maar de NAVO lijkt me hier niet de aggressor.
Opzettelijk alle rode lijnen van de Russen overschrijden zodat er een oorlog ontstaat
Wow, hoe kun je zo ver meegaan in de gedachtegang van een gek als Putin...

Putin vereiste dat Oekraïne zich compleet zou onthouden van de NAVO en de EU. Dat kan hij niet eisen; heeft hij geen zeggenschap over, noch recht op. Hij mag dan geloven dat de grootste versie van Rusland hem toekomt, dat maakt het nog niet waar. Dan zou Italië morgen het Romeinse rijk terug kunnen eisen... Zo werkt het niet.

Rusland had sinds de val van de Tsaren, of van de Sovjet-Unie, simpelweg van houding kunnen veranderen. Ze hadden iets kunnen gaan bieden aan omringende landen in plaats van armoede, dreigementen en aanvallen. De wortel in plaats van alleen maar de stok. Rusland heeft decennia de tijd gehad om relaties te normaliseren en kiest voor invallen in Georgië en nu Oekraïne. De rest is Putin's bullshit.
Een formule team haalt een Rus uit haar team
Dat is wel de minst vreemde, gezien dat een paid driver was met discutabel talent en door de sancties zijn vader niet meer kon betalen voor het stoeltje.
Nope... de vader van deze paid driver was recentelijk nog gespot in het bijzijn van Putin. Dat was de reden om de beste man acuut uit het team te zetten en de band met vader Mazepin als sponsor te verbreken.
De vader staat ondertussen op een lijst met personen die bij Poetin clubje horen. Zoonlief heet het niet over een oorlog maar conflict, dat zegt ook genoeg denk ik.
Vraag is natuurlijk wel of hij de vrijheid heeft om zijn eigen mening te geven, of dat hij daarna meteen zijn familie niet meer veilig kan bezoeken en zijn vader zijn bedrijf kan vergeten. Principes zijn eenvoudig als je de gevolgen van principiële keuzes niet hoeft te ondervinden.
Tegelijkertijd zijn de gevolgen van de oorlog voor Oekraïners van een totaal andere orde en zijn de sancties er juist op gericht om de Russische elite tot actie te manen. Ik snap en ondersteun die sancties volledig, maar wil ervoor waken om individuele Russen vanwege gebrek aan kritiek meteen als pro-oorlog te bestempelen.
Vraag is natuurlijk wel of hij de vrijheid heeft om zijn eigen mening te geven, of dat hij daarna meteen zijn familie niet meer veilig kan bezoeken en zijn vader zijn bedrijf kan vergeten.
Je hebt altijd een keuze, maar jij beschrijft een keuze als een lekker rijk leven opgeven of gewoon kop in het zand en verder gaan alsof er niets gebeurt.

Er zijn ook individuele Russen die afkeuren wat er gebeurt en in dit voorbeeld als je het woord oorlog zoals men in Ruland doet bewust niet noemt dan kies je ook 1 kant.
Daarnaast het idee sporters ondersteunen klinkt leuk maar had dan tegelijk ook meteen de slachtoffers in Oekraine ondersteund. Er is namelijk wel een verschil tussen "slachtoffer"van een sportboycot zijn en slachtoffer in een oorlog zijn.
Helemaal eens. Ik wijs er alleen op dat er voor Russen consequenties kunnen zijn voor 'onwelgevallige meningen'. Het laatste bericht is 15 jaar cel voor 'nepnieuws' over de oorlog, waaronder het een oorlog of invasie noemen 8)7. Niet iedereen is even principieel en het kan zomaar zijn dat hij niet pro-oorlog is, maar bang voor het regime. Het kan ook zomaar zijn dat hij wel volledig achter de invasie staat, maar ik gun mensen in eerste instantie het voordeel van de twijfel. Duidelijk is dat hij in ieder geval niet ongelooflijk dapper en moreel is, maar dat maakt hem niet per definitie kwaadaardig.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 10 maart 2022 22:07]

Alles kan maar zoals ik al schreef hij wil wel "getroffen"sporters van een boycot helpen met ondersteuning maar niet de echte slachtoffers. Dan ga je wat mij betreft dus een stap verder, te ver en kies je wat mij betreft kant en zie je jezelf als slachtoffer.
Je kan je lot ook accepteren en zeggen dat je de gevolgen aanvaard en het ook anders zou willen zien.

Er zijn steeds meer mensen in Rusland die openlijk oorlog zeggen en moet men straks de hele bevolking opsluiten.
Zoonlief heet het niet over een oorlog maar conflict, dat zegt ook genoeg denk ik.
Dat zegt vooral dat ie geen trekt heeft om, de eerstvolgende keer dat ie voet op Russische bodem zet, veroordeeld te worden tot 15 jaar dwangarbeid. Of zou jij erop durven vertrouwen dat de Russische rechtsstaat goed genoeg werkt dat ze je niet straffen voor "misdaden" die buiten hun jurisdictie zijn begaan?

Ik zou het van harte aanmoedigen als Mazepin (of, wat dat betreft, elke andere Rus) zich uitspreekt tegen Poetin's oorlog. Maar, gezien de belachelijke straffen, denk ik niet dat het redelijk is om van mensen te verwachten dat ze dat doen.
Hij gaat nog een stap verder door een fonds te willen oprichten voor getroffen Russische sporters. Sorry maar dat zijn niet de echte slachtoffers, de echte slachtoffers zijn de mensen die huis en haard verliezen nu.
Het niet veroordelen is 1 ding maar jezelf als slachtoffer zien en andere "slachtoffer helpen zoals jij is totaal iets anders en getuigd van gebrek aan realiteit naar de echte slachtoffers..

Ben dan een vent zeg dat je het begrijpt dat je het graag anders zou willen zien maar er ook niets aan kan doen. Punt gemaakt en ga door met je rijke leven.

Mensen die nu vluchten moeten van vandaag op morgen ook keuzes maken, laten hun hele hebben en houwen achter, huisdieren, foto's noem maar op.

Hij kan er ook voor kiezen geen stap meer op Russische bodem te zetten, er zullen ook genoeg mensen zijn die hem zouden helpen als hij die keuze zou maken.
Hij gaat nog een stap verder door een fonds te willen oprichten voor getroffen Russische sporters.
Ik heb het niet in detail uitgezocht, maar de NOS verwoordde het als:
Mazepin wil met het vrijgekomen geld gedupeerde sporters de helpende hand toesteken met een foundation, genaamd 'We Compete As One'. Het is volgens Mazepin bestemd voor profsporters die door de oorlog geen kans krijgen om hun sport te beoefenen.
Dat klinkt of het niet om Russische sporters gaat, maar om Russische, Belarussische en Oekraïense sporters (of die laatste heel veel zin hebben om bij hem aan te kloppen is nog even een andere vraag). Zodra ie een aanvraag van een Oekraïense sporter binnen heeft gekregen en die zonder duidelijke reden afwijst (of botweg zegt "geldt niet voor Oekraïners"), dan zal ik hem op dat moment verwijten dat ie bij Poetin's kliek hoort. Maar op dit moment kan ik niet zeggen hoe ie op zo'n aanvraag zou reageren.
Ben dan een vent zeg dat je het begrijpt dat je het graag anders zou willen zien maar er ook niets aan kan doen. Punt gemaakt en ga door met je rijke leven.
Wie zegt dat ie na zo'n statement lekker door kan gaan met zijn rijke leven?
Hij kan er ook voor kiezen geen stap meer op Russische bodem te zetten, er zullen ook genoeg mensen zijn die hem zouden helpen als hij die keuze zou maken.
Je legt in detail uit hoe erg het is voor de mensen die voor het oorlogsgeweld moeten vluchten en alles kwijtraken en neemt het hem vervolgens kwalijk dat ie er niet voor kiest om "vrijwillig" al zijn vrienden en familie in Rusland achter te laten en bijna alles kwijt te raken? Voor zover mij bekend heeft de coureur (zijn vader is een ander verhaal) niets gedaan om deze oorlog te veroorzaken en was er niets wat ie had kunnen doen om het te voorkomen. Dan is het niet eerlijk om van hem te verwachten dat ie zichzelf opoffert in een (zinloos) gebaar tegen de oorlog.
Dan is het niet eerlijk om van hem te verwachten dat ie zichzelf opoffert in een (zinloos) gebaar tegen de oorlog.
Jezelf opofferen, wow, heel eenvoudig gewoon je minder dichthouden terug naar Rusland en daar dan verder gaan met je leven. Of dat gebaar zinloos is, is nog maar de vraag.

Als je er dan voor kiest je toch uit te spreken zoals nu, het niet over oorlog hebt dan zoek je ook zelf de publiciteit en roep je dit over je af.

Daarbij is er wederom een gigantisch verschil tussen steunen van sporters die hun sport niet meer kunnen uitoefenen en de echte slachtoffers van deze oorlog. Het niet meer kunnen uitoefenen van je sport en huis en haard verliezen is nogal een verschil. Als je dan de keuze maakt sporters te ondersteunen en niet de echte slachtoffers liggen je prioriteiten toch echt verkeerd.
Jezelf opofferen, wow
Dat zeg ik niet! Waar ik "opofferen" zei was in reactie op jouw
Hij kan er ook voor kiezen geen stap meer op Russische bodem te zetten
Precies het tegenovergestelde van
heel eenvoudig gewoon je minder dichthouden terug naar Rusland en daar dan verder gaan met je leven.
Of dat gebaar zinloos is, is nog maar de vraag.
Jij denkt dat Poetin zijn invasie stopt omdat Mazepin daarom vraagt...!?
Als je er dan voor kiest je toch uit te spreken zoals nu, het niet over oorlog hebt dan zoek je ook zelf de publiciteit en roep je dit over je af.
Ja, want we hebben na afloop van het vorige seizoen allemaal gezien hoe goed "het grote publiek" ermee omgaat als een Formule 1 coureur besluit dat ie even geen zin heeft in publiciteit en ervoor kiest om niets te zeggen...
Daarbij is er wederom een gigantisch verschil tussen steunen van sporters die hun sport niet meer kunnen uitoefenen en de echte slachtoffers van deze oorlog. Het niet meer kunnen uitoefenen van je sport en huis en haard verliezen is nogal een verschil. Als je dan de keuze maakt sporters te ondersteunen en niet de echte slachtoffers liggen je prioriteiten toch echt verkeerd.
Wat voor redenatie is dat nou weer!? Ben je dan ook boos op hockeyclub Victoria in Rotterdam? Hoe halen ze het in hun hoofd om een stel sporters te helpen, terwijl er mensen zijn die nog zwaarder zijn getroffen? Mogen we geen hulp naar Kyiv sturen omdat de situatie in Mariupol nog erger is? Waar halen we het belachelijke idee vandaan om überhaupt iets te doen voor Oekraïne want er is ook oorlog in Jemen? Nee sorry, dit argument is echt volkomen absurd.
Boos op hockeyclub, wederom mis je het punt. Dat zijn niet alleen sporters maar ook gewoon mensen die moeten vluchten, toch een verschil met sporters die niet meer kunnen sporten maar niet hoeven vluchten.

Dan komen met mogen we dit of dat niet wat niets te maken heeft met een rus wiens papa vriendje met Putin is en door geld van papa formule 1 kan rijde. Die loopt te janken over sporters die wil ondersteunen maar niets over de echte slachtoffers wil zeggen. Wederom dat is een keuze en laten we stoppen met medelijden te hebben met een rijk zoontje die niet op de vlucht is en dat vergelijken met mensen die vluchten voor hun elven.
Dan komen met mogen we dit of dat niet
Jij noemt het "liggen je prioriteiten toch echt verkeerd", ik vat het samen als "mogen".
wat niets te maken heeft met een rus wiens papa vriendje met Putin is
Sinds wanneer straffen we kinderen voor de (mogelijke) misdaden van hun ouders? Er loopt in Nederland ook nog wel een Argentijnse rond "wiens papa vriendje met" een ander onfris figuur was.
Die loopt te janken over sporters die wil ondersteunen maar niets over de echte slachtoffers wil zeggen.
Nee, omdat ie geen zin heeft om 15 jaar in een strafkamp opgesloten te worden. Nogal wiedes.
een rijk zoontje die niet op de vlucht is
Jij bent degene die zegt dat ie acties moet ondernemen die als gevolg zullen hebben dat hijzelf opeens óók op de vlucht is. En ja, dat vervelende detail onder het tapijt vegen maakt het een stuk makkelijker om lekker zelfingenomen boos te zijn op een rijkeluiskind.
Zoonlief is ook op een list gekomen, moet je die mensen vragen waarom
https://www.theguardian.c...mazepin-hits-back-at-haas

15 jaar strafkamp wederom je kan ook je mond dicht houden en niets zeggen, niet janken zoals hij nu doet. Niets zeggen =- geen strafkamp.

Maar 1 ding staat als een paal boven water, hij leeft is niet op de vlucht en de echte slachtoffers zijn niet de mensen die niet kunnen sporten maar de mensen die moeten vluchten voor hun leven, hun huis platgebombardeerd. Vergeet vooral die niet, die indruk krijg ik sterk bij jou.
Zoonlief is ook op een list gekomen, moet je die mensen vragen waarom
https://www.theguardian.c...mazepin-hits-back-at-haas
Dat staat gewoon meteen in datzelfde artikel:
It read: “Nikita Mazepin is the son of Dmitry Arkadievich Mazepin, General Director of JSC UCC Uralchem. As Uralchem sponsors Haas F1 Team, Dmitry Mazepin is the major sponsor of his son’s activities at Haas F1 Team. He is a natural person associated with a leading businessperson [his father] involved in economic sectors providing a substantial source of revenue to the Government of the Russian Federation, which is responsible for the annexation of Crimea and the destabilisation of Ukraine.”
Dus niet zozeer "omdat ie de zoon is van Mazepin senior", maar "omdat ie gesponsord wordt door Mazepin senior". Wat mij betreft kun je uit die formulering concluderen dat Nikita Mazepin zelf niets fout gedaan heeft, anders hadden ze dat wel vermeld.
15 jaar strafkamp wederom je kan ook je mond dicht houden en niets zeggen, niet janken zoals hij nu doet. Niets zeggen =- geen strafkamp.
Ja klopt, en dat is waarschijnlijk precies de reden dat ie niets zegt. Ik heb er begrip voor dat ie die keuze maakt, jij bent degene die roept dat ie dat niet mag doen.
Vergeet vooral die niet, die indruk krijg ik sterk bij jou.
Waar haal je in vredesnaam vandaan dat ik de Oekraïense slachtoffers vergeet!? Jij neemt het Mazepin (junior) kwalijk dat ie niets doet. Daar ben ik het niet mee eens, dat is alles.
Ja klopt, en dat is waarschijnlijk precies de reden dat ie niets zegt.
Zou hij maar niets zeggen maar helaas zegt hij toch iets anders en herhaling voor de 10de keer, oproepen tot steun voor sporters die niet kunnen sporten is totaal misplaats. De echte slachtoffers zijn wederom voor de 10x keer de mensen die nu op de vlucht zijn.

Mazapin doet juist wel wat steunen van groep die hij slachtoffers noemt die dat niet zijn, totaal misplaatst.

Conclusie had hij maar gewoon zijn mond gehouden nergens toe opgeroepen dan zeg je tenminste niets.
herhaling voor de 10de keer
Als het de eerste negen keer niet klopte, waarom zou het dan de tiende keer opeens wel kloppen?
oproepen tot steun voor sporters die niet kunnen sporten is totaal misplaats
Zoals ik een een eerdere reactie al zei (maar waar je nooit op gereageerd hebt):
Mogen we geen hulp naar Kyiv sturen omdat de situatie in Mariupol nog erger is? Waar halen we het belachelijke idee vandaan om überhaupt iets te doen voor Oekraïne want er is ook oorlog in Jemen?
Hoe had je trouwens precies in gedachte dat ie iets voor de echte slachtoffers kan doen? Moet ie een fonds oprichten voor de burgers die hun huizen zijn kwijtgeraakt waar niemand op geschoten heeft? Of voor de slachtoffers van een oorlog die niet bestaat?
Hoe had je trouwens precies in gedachte dat ie iets voor de echte slachtoffers kan doen?
Zijn bek dichthouden en niet zelf slachtoffer gaan lopen spelen.
Moet ie een fonds oprichten voor de burgers die hun huizen zijn kwijtgeraakt waar niemand op geschoten heeft? Of voor de slachtoffers van een oorlog die niet bestaat?
Dit lijkt er op Russische propaganda wat je nu letterlijk schrijft.
Misschien ter controle er zijn volgens jou geen burgers waarvan hun huis gebombardeerd is, dat is de Russische versie.
Welke oorlog bestaat niet ? of is dit volgens jou dan geen oorlog ?
Dit lijkt er op Russische propaganda wat je nu letterlijk schrijft.
Misschien ter controle er zijn volgens jou geen burgers waarvan hun huis gebombardeerd is, dat is de Russische versie.
Welke oorlog bestaat niet ? of is dit volgens jou dan geen oorlog ?
Zucht, is begrijpend lezen echt zo moeilijk? :( Ja, uiteraard heb ik het over de Russische versie, als ie doet wat jij voorstelt, dan zit ie namelijk in Rusland en moet ie zich aan de Russische wet houden.

Jij vindt dat ie een fonds moet oprichten voor de echte slachtoffers. Okee, goed idee. Maar hoe moet ie dat precies doen? Hij kan niet zeggen dat het is voor "de slachtoffers van de oorlog", want dan vliegt ie de cel in, er is immers zogenaamd geen oorlog. Hij kan niet zeggen dat het is voor mensen die hun huis zijn kwijtgeraakt, want dan vliegt ie de cel in, de Russen raken immers zogenaamd alleen militaire doelen.

Je redeneert vanuit de gedachte wat iemand met dat geld zou kunnen doen als ze in een vrij land zouden leven, maar (hoeveel geld ie ook heeft), zijn land is een repressieve dictatuur met absurde wetten, waar ie zich uiteindelijk toch aan zal moeten houden (als ie ook maar enige kans wil hebben om zelf niet het zoveelste slachtoffer van Poetin te worden).
Wederom richt dan voor niemand een fonds op, nu geef je met dit fonds een verkeerd signaal naar de echte slachtoffer.
Wederom richt dan voor niemand een fonds op, nu geef je met dit fonds een verkeerd signaal naar de echte slachtoffer.
Wederom, zoals ik in een eerdere reactie al zei (maar waar je nooit op gereageerd hebt):
Mogen we geen hulp naar Kyiv sturen omdat de situatie in Mariupol nog erger is? Waar halen we het belachelijke idee vandaan om überhaupt iets te doen voor Oekraïne want er is ook oorlog in Jemen?
Die sporters zijn óók slachtoffer. Niet de ergste slachtoffers, maar wel slachtoffer. Een fonds oprichten voor hen is mijns inziens beter dan helemaal niets doen. Uiteindelijk is het Mazepin zijn geld, dus dan is het ook zijn beslissing wat ie daarmee doet. Zolang ie het gebruikt om mensen te helpen (en dus niet om bijvoorbeeld extra munitie te kopen voor het Russische leger), heb ik echt geen idee waarom je daar een probleem mee hebt.
Die sporters zijn óók slachtoffer. Niet de ergste slachtoffers, maar wel slachtoffer.
Niet de ergste, verre van erg als je het vergelijkt met mensen die huis en haard verloren hebben, op de vlucht, hun ouders vaak moeten achterlaten, hun man moeten achterlaten. Dan kom jij met sporters die niet kunnen sporten zijn ook slachtoffer. Ja ze kunnen niet meer sporten, ze leven nog hebben in Rusland hun huis en alles nog.
Als je dat wil vergelijken sta je toch verkeerd in het leven.

p.s als je echt het verschil wil weten zou zeggen neem een familie in huis, hoor hun verhalen, misschien lukt het je dat het perspectief te zien tussen 1 of zelf 2 keer je huis verliezen alles moeten achterlaten, inclusief man en ouders (die willen blijven) en het niet kunnen sporten.

[Reactie gewijzigd door bbob op 20 maart 2022 11:13]

Dan kom jij met sporters die niet kunnen sporten zijn ook slachtoffer. Ja ze kunnen niet meer sporten, ze leven nog hebben in Rusland hun huis en alles nog.
Als je dat wil vergelijken sta je toch verkeerd in het leven.
Stop nou eindelijk eens een keer met slecht lezen en me woorden in de mond te leggen.
als je echt het verschil wil weten zou zeggen neem een familie in huis
Ik laat me (via digitale weg) bijpraten door mensen die daar nog zitten; grotendeels in Lviv, maar sommige zijn ook zo dapper / koppig / heldhaftig om in Kyiv te blijven.
Mogen we geen hulp naar Kyiv sturen omdat de situatie in Mariupol nog erger is? Waar halen we het belachelijke idee vandaan om überhaupt iets te doen voor Oekraïne want er is ook oorlog in Jemen?
Ik heb die vraag inmiddels drie keer gesteld. Je hebt nog altijd geen antwoord gegeven. Op een gegeven moment heb ik weinig andere keuze dan aannemen dat je er niet per ongeluk overheen gelezen hebt, maar gewoon geen antwoord weet.
het woord "Hypocrisie" is uitgevonden op de zelfde dat dat het woord "politiek" voor het eerst gebruikt werd. :) Ik steun alle sancies, het is vervelend dat onschuldige en welwillende russen de dupe zijn van een andermans daad, valt echter in het niets bij de onschuldige doden aan de andere kant van de medaille
Verschil is natuurlijk dat de rus ondanks sancties nog steeds een dak boven zijn/haar hoofd heeft. De coca cola door lokale cola vervangen is. De mac bezoeken, helaas maar dan maar iets anders eten.
Een formule team haalt een Rus uit haar team
De reden daarvoor is mogelijk / waarschijnlijk indirect geweest. Hij had enkel een plek bij Haas omdat zijn vader daar flink geld voor betaalde, niet vanwege zijn talent. Nu zijn vader geen geld meer kan betalen / betaalt is het niet heel gek dat hij zijn plek dan ook verliest.
Hoe anders kunnen we Rusland stoppen met het begaan van oorlogsmisdaden als we niet zelf direct militair kunnen ingrijpen.

Rusland voert bombardementen uit op kinder ziekenhuizen en maakt gebruik van vacuüm bommen.

Er lopen al sancties tegen China en meerdere bedrijven weren producten uit gebieden waar oeigoeren worden uitgebuit.

Het is onzin om te wijzen naar China wanneer we volledig in ons recht staan om de Economie van Rusland te decimeren tot dat ze stoppen met deze wreedheden.
Dat komt natuurlijk ook deels doordat overheden dit afdwingen. Je mag nu immers soms geen zaken meer doen met Rusland.

En aangezien betalingen ook niet meer werken internationaal heeft het vaak ook geen zin om het wel te doen, want ff internationaal pinnen zit er niet in.
Een gedeelte er van is ook gewoon rationeel bedrijfsvoeren. Stel, er is een land, waar de valuta opeens nog maar 2/3rde waard is. En het is super onduidelijk of je überhaupt morgen of volgende maand met dat land mag/kan handelen, vracht vervoeren, etc. Wat zou je doen? Tegen de werknemers daar zeggen, 'komt helemaal goed', of de bedrijfs-ontbinding activeren?
Het vervelende hier is dat iedereen het leed wil stoppen. Was dit een land zonder kernwapens, dan bewaakten navo of VN troepen intussen wel het luchtruim en veilige zones. Nu wil men toch Rusland doen nadenken en stoppen en zijn er eigenlijk niet veel middelen. De sancties zijn voor iedereen vervelend, maar geven wel een sterk signaal. Minimaal laat het Rusland voelen om twee keer na te denken alvorens ze weer zo'n stunt uithalen. Na de Krim dachten ze wellicht dat ze dit ook effe snel konden fixen.

Anderzijds heeft is de rest van de wereld van mening dat het Westen niet de politie van de wereld moet uithangen. Misschien is dat wel zo en moeten we meer in eigen regio optreden en de Aziatische landen tegen China laten optreden?
An sich hebben we ons gemoeid toen IS een nog grootschaligere "zuivering" opstarte en ook nu een grootmacht een oorlog in Europa start. Dat zijn dingen waar we ons zeker in móéten uitspreken.
In elk ander conflict waar we ons moeien, krijgen we uiteindelijk toch weer kritiek of de schuld.
Kortgezegd: Omdat sancties de enige manier zijn om een atoom-macht aan te pakken. Sancties die specifiek op Putin et al gericht zijn staan in geen verhouding tot wat er gebeurd in Ukraine.

De oorlog (moordpartijen) in Oekraine zijn ondertussen vanuit de Russische zijde aan het escaleren tot systematische vernietiging van infrastructuur en bijvoorbeeld het gericht opblazen van ziekenhuizen en kraamklinieken (al een stuk of 60 tot nu toe)

Dat de terugtrekking van allelei bedrijven als hypocriet ervaren wordt doet er niets aan af dat ze vertrekken. Uiteraard maken ze een overweging of het eventueel blijven een imago-schade zou opleveren - en dat is prima.

Wat mij betreft mogen de sancties nog wel wat heftiger worden. Ik zet de verwarming wel wat lager.
Er worden best tranen gelaten om de Oeigoeren. En Rusland boycotten kan men. Voor al die bedrijven is het minder dan 2% en vaak veel minder van hun omzet.

China boycotten kan men niet. Dat is niet hypocriet. Dat is gewoon hoe macht werkt. Landen kopen ondertussen ook nog Russisch gas. Dat is ook niet hypocriet. Men kan niet zomaar zonder. Het is gebrek aan macht.
23 jaar is Putin al aan de macht.

23 jaar onderdrukt hij zijn volk, Europa blijft gas kopen.
Putin moord de vrije pers uit, Europa blijft gas kopen.
Putin valt zuid ossetië binnnen, Europa blijft gas kopen.
Putin laat zijn meest promonente oppositie Nemtsov afmaken, Europa blijft gas kopen.
Putin valt de Krim binnen, Europa blijft gas kopen.
Putin voert al 8 jaar een proxy oorlog in Oekraine, Europa blijft gas kopen.
Russen gaan net als Wit Russen de straat op uit protest tegen het regime, Putin laat ze inelkaar slaan of gooit ze in de bak. En Europa blijft gas kopen.

Al dat geld gaat regelrecht in Putin zijn militaire kasje. Het bloed van de Oekrainers zit op Europa zijn handen, omdat we buiten staan met gele hesjes als we 30 cent meer moeten betalen voor gas of olie. Het verschil tussen de European en de Rus is dat één ervan een vrije keus heeft en de andere niet.

En nu zijn bedrijven zogenaamd solidair puur om hun merk te promoten.... gadverdamme

[Reactie gewijzigd door m1chka op 10 maart 2022 15:16]

Vervang Europa door de wereld, Poetin verkoopt zijn olie en gas aan meer landen dan alleen Europa.

Maar je kan ook eindigen dat Poetin nu zijn hand overspeeld en de nodige energietransitie hierdoor een hele snelle boost kan krijgen. Sommige ging die transsite al niet snel genoeg en dankzij Poetin kan dat nu wel eens een stuk sneller gaan.
Ja mee eens. Helaas is er een oorlog voor nodig geweest.
"Never let a good crisis go to waste"
Dat heeft te maken met Oost en west die zijn al jaren geen vrienden geweest, de EU zit er tussen in in het conflict de EU kiest voor het Westen en niet voor het Oosten.
Rusland en China zijn nu eenmaal bondgenoten en niet van het westen.
Rusland en China bondgenoten klinkt mooi maar realiteit is dat Rusland China harder nodig heeft dan omgekeerd. Met de sancties nu is China de winnaar. Rusland kan olie en gas straks alleen in China kwijt. Denk dan maar niet dat China daar de hoofdprijs voor gaat betalen.
Maar China zal daar ook heel voorzichtig in moeten zijn willen ze straks nog niet meer sancties krijgen.
Aangezien de klanten in de landen die last van gevolgen van sancties hebben net zo goed onder iedereen vallen die er mee te maken heeft: hoe doen die volgens jou mee aan opkomen tegen dit conflict?
Het lijkt een beetje op de cancel culture die je nu overal ziet haha! Al staat het natuurlijk buiten kuif dat Rusland een verschrikkelijke daad begaat, die iedereen zou moeten afschuwen.

Maar inderdaad elk bedrijf laat nu even zien, ja nee wij vinden dit ook niks, kijk naar wat doen! Als je niet Rusland cancelt dan keur je het dus goed!
Publiek is alleen zo te bereiken, wellicht een hulpmiddel om een opstand op poten te zetten
Vooralsnog vind ik dit een betere methode dan het alternatief, bommen en granaten op Moskou of andere steden gaan gooien.

Ik denk dat de strategie achter deze acties is dat de Russische bevolking gedwongen wordt om verder te kijken dan wat ze voorgeschoteld wordt. Het is leuk als er een clubje rijke Russen geraakt wordt, maar die weten allang van de hoed en de rand en vallen niet ten prooi aan de propaganda van Putin. Door de gewone Rus te beperken in zijn mogelijkheden, van betalingen tot het eten van een BigMac tot het niet kunnen kopen van de IKEA kast wordt er getracht in Rusland een discussie op gang te brengen onder de bevolking.

Op dit moment ligt de kracht bij de Russische bevolking, alleen zij kunnen het op dit moment voor elkaar krijgen dat er iets veranderd. Putin is niet gevoelig voor dreiging van andere naties, maar in Rusland zelf is lang niet alles zo vanzelfsprekend als hij naar ons toe wil doen voorkomen.
De grote les voor bedrijven ten opzicht van China zou moeten zijn, wees voorzichtig waar je je geld neer legt. Kans is hoog dat de Russische staat alle buitenlandse eigendom waar ze toegang tot hebben, zij voor zich zelf gaan nemen. Als China Taiwan invalt zou het zelfde kunnen geburen met alle buitenlandse geld in China.
Er word nu massaal een heksenjacht gedaan op alles wat met Rusland te maken heeft. In zekere zin kan ik internationale sancties begrijpen en ook ondersteunen om de bemiddelingen voor Rusland harder te treffen.

Wat er nu ondertussen gebeurd is ongelofelijk absurd. Iedereen lijkt een stukje van de taart te willen hebben met de motto " kijk ons ook even opkomen tegen de oorlog en conflict". Een formule team haalt een Rus uit haar team, sony weigert playstations te verkopen aan Rusland ( alsof ze die al genoeg hier in Europa van konden leveren ) noem het maar op. Allemaal onder de gedachte, laat het ze maar voelen want zo stoppen wij de oorlog wel.
Hoezeer ik ook ven mening ben dat de sancties imho te ver gaan ( je raakt ook de lage en middenklasse hiermee ) is het niet 'zomaar' een Rus, die uit het team is gehaald.

Mazepin ( senior, zijn vader ) is ernstig close met Putin, en een groot financier van de machine aldaar.
Veel van de bezittingen staan al op naam van junior, dus helaas heeft hij alle schijn tegen dat hij zelf ook enorm te lijden heeft.
Deze groep mensen hebben grote hand in de bestuurslaag van Rusland.

De middenklasse daaronder, 'de gewone Dimitri' heeft als enige nadeel dat ze jarenlang misinformatie hebben toegespeeld gekregen, en niet anders kunnen dan geloven wat er in de media gebracht wordt.
Het uitsluiten van (gewone) spelers/sporters is imho dan ook een miskleun, dit had prima opgevangen kunnen worden door de zgn neutrale vlag.
* met uitzondering van zo'n idioot die zonodig moet provoceren met zijn Z op zijn tenue, zo één mag je gewoon 10 jaar schorsen van mij ...

Rusland gaat de komende jaren het pad van Noord Korea en Iran op, verstoten en verbannen, en het zal niet beter worden omdat niemand ze wil helpen .....
Is dat wat we willen ?
Hoe meer we de Russen kunnen motiveren om in opstand te komen hoor beter dat is.
Ja & Nee.
Ik begrijp je standpunt en kan er ook wel in mee.
Toch is dit anders. Dit is een oorlog, terwijl wat de Chinezen doen, valt onder de categorie "assimilatie". Dat is verdomd veel moeilijker om -politiek gezien- te bestrijden. Ze gooien geen steden plat en roeien geen mensen uit; nee, ze assimileren. Ze dwingen de lokale bevolking "Chinees" te worden. Heel bizar, maar een volledig andere werkelijkheid dan oorlog voeren.

Europeanen en Amerikanen kènnen oorlog. We wéten hoe het moet en wat het is. Van "assimileren" hebben wij geen kaas gegeten. Dat hele concept, de manier waarop de Chinezen handelen, is ons compleet vreemd.
Wat het meeste speelt is dat Puttin de uitvoer van geld gestopt heeft.

Dus al die bedrijven kunnen wel exporteren naar Rusland maar ze krijgen er niet voor betaald.

Tja. Dan zou ik ook stoppen met mijn producten te verschepen.
Ik las ergens al dat er russen zjin in Bali (Indonesie) en niet kunnen pinnen. Hoe moeten deze mensen nu eten?
Ze hadden ook het nieuws kunnen volgen en tijdig een oplossing regelen, Cash, Lokale bankrekening, naar huis gaan o.i.d. Maar bovenal, laat ze bij hun regering gaan klagen.
Het lastige van Indonesie is dat je zeer beperkt geld kan pinnen. Als ik mij niet vergis ongeveer 3 miljoen rupiah per keer. Dat is ongeveer175 euro. En dan mag je dacht ik maximaal 3 keer er dag pinnen.
Er zijn ook automaten waar je de helft van dat bedrag kan pinnen.
Hoeveel hangt van de automaat af, maar ze hadden ook een bank binnen kunnen lopen om voldoende cash op zak te krijgen om voorlopig te overleven het is niet dat de sancties plotseling en met onmiddellijke ingang ingingen, hier is meerdere dagen over gepraat en het was volop in het nieuws, als je land een oorlog begint is het nieuws volgen wel het minste wat je kunt doen.
Moet je nagaan hoe afhankelijk we eigenlijk zijn van al die techreuzen en dat het (mis)gebruikt kan worden voor minder leuke zaken...

Gebruikers in Rusland melden...
Ok, hoeveel zijn het er? En halen de gebruikers er hier hun schouders bij op en vinden het eigenlijk helemaal niet boeiend dat er geen betalingen gedaan kunnen worden...

Ik mis een hele hoop context in het bericht.....
Eh… Hallo, misschien eens beter naar het nieuws kijken? Er worden tanks ingezet tegen kinderziekenhuizen. Mijnen gelegd voor vluchtende burgers.

Dit zijn in vergelijking nog hele subtiele tegenacties. Wat stel je dan voor, een boze mail sturen aan Putin?
heksenjacht?

Hallo, het is oorlog!
Je weet toch dat de Russen zelf nog niet weten wat er allemaal aan de hand is? Zonder die sancties is er geen vuiltje aan de lucht, daar zocht de Russische propaganda wel voor. Op deze manier moeten ze beseffen dat er net WEL iets anders aan de hand is. Ik vind het persoonlijk een prachtige manier om zonder geweld toch aan te tonen dat wat Rusland doet ECHT niet OK is.

[Reactie gewijzigd door Zworba op 11 maart 2022 08:53]

Goed gezien. De oorlog in Jemen, daar heeft de media het o.a. amper over.
Daarnaast zie je nu dat je afkomst (je bent Russisch) ineens kan betekenen dat alles van je afgepakt wordt. Het lijkt of je dan ineens geen rechten meer hebt. en we zijn niet eens in oorlog met Rusland. Het uitblijven van een tegengeluid vanuit de maatschappij, maakt mij heel erg zorgen. Nu is het een oorlog, dadelijk is het "verkeerde mening" en alles wordt je afgepakt. Trudeau gaf vorige maand al een voorproefje. Nog een reden voor mij minder nog minder met Euros/Dollars en de cloud te doen.

[Reactie gewijzigd door gepebril op 11 maart 2022 09:09]

Er is een verschil tussen een oorlog voeren in een onstabiel land dat de hele regio bedreigd en anderzijds een land aan te vallen dat volledig democratisch werkt en wat geen bedreiging is. Rusland wil oukraine gebruiken als een levend schild tegen de Nato (die eigenlijk defensieve strategie toepast, beschermen tegen NATO is niet nodig tenzij je van plan bent om een NATO land aan te vallen, denk aan Polen, etc..)

Voor Oekraïne als levend schild te gebruiken valt Poetin die democratie aan om het grond te veroveren. Dat is helemaal niet te vergelijken met de andere oorlogen zoals Jemen, Irak,etc...

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 11 maart 2022 09:54]

Zolang de geldstromen van financierders van oorlogen niet transparant getoond worden neem ik niet zo maar iets klakkeloos van MSM aan. Belangen zijn te groot en MSM heeft ook weer tijdens Corona getoond erg naar de pijpen van Big Pharma te dansen. Nadat geldstromen wat inzichtelijk werden gemaakt, was ook duidelijk waarom ze zo dansten...
Beeld je in dat dit signaal niet gegeven word door die bedrijven. Hoe moet het voelen voor de oukrainers van te zien dat het Westen gewoon blijft samen werken met de "invaders" die hun nu aan het afslachten zijn.

Het is niet een stukje van de taart hebben, maar eerder afstand nemen van de boeman, en er voor zorgen dat je ze niet nog meer geld geeft om de oorlog nog harder te kunnen voeren.
Onrechtstreeks subsidiëren we oorlog of hebben ze anders het gevoel dat we het ons niet aantrekken wat daar gebeurd.

Enkel Russen kunnen hun eigen regering omwerpen. Ze moeten hun angsten overwinnen en durven samen nee te zeggen. Poetin kan niet iedereen tegelijkertijd in het gevang smijten. Kleine groepjes wel.
. Nee niemand heeft daar een druppeltje traan voor over
Dat is niet waar. Er is ook veel aandacht voor China en de situatie met de oeigoeren maar het is ook niet vreemd dat de situatie in Rusland en Oekraine nu meer de aandacht heeft.
Rusland is idd fout bezig, maar deze hele situatie is veroorzaakt door het westen en dan met name de VS. Alle oude Oostbloklanden toevoegen aan de NAVO zorgt voor een instabiliteit van de machtsbalans tussen Rusland en het westen. In 2008 is in een NAVO summit besloten dat Georgie en Oekraïne bij de NAVO konden komen. Georgie heeft dit als hint opgevat om tegen Rusland in verweer te komen, met alle gevolgen van dien. Georgie werd niet gesteund door de NAVO en door Rusland weer terug in het gareel geslagen. Het zelfde gebeurt nu met Oekraïne.

De oostelijke uitbreiding van de NAVO is een bedreiging voor Rusland. Rusland waarschuwt hier al jaren voor.

Deze Amerikaanse professor voorspelde al in 2015 dat dit zou gaan gebeuren.
https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 11 maart 2022 22:51]

Een ander land binnenvallen omdat je de leiding niet aanstaat en daarbij een totaal vernietende strategie toe te passen is echt wel een andere zaak dan interne drama's.
Hier niets tegen doen is een duidelijke, iedereen kan grijpen wat ze willen want anders dan klagen doet de wereld toch niets. Dat zet de deur open voor nog meer landjepik en niet alleen door Rusland.
Wie de eerste stap zet krijgt hopelijk de hardste klappen om andere die het voorbeeld willen volgen af te schrikken. Een les van de tweede wereld oorlog waarbij de rest ook alleen maar aan het klagen was en niets deed. Wat een goede vrij brief was voor elke wanna be dictator om het voorbeeld te volgen.

En zoals @bytemaster460 al zegt, wat een land intern doet kan je ook veroordelen maar dan ingrijpen zou het zelfde zijn als wat Rusland hier doet. Als het westen een land binnenvalt omdat de leiding ons niet aanstaat...
Irak: Na bezetting van Koeweit (ik beschouw de tweede golf oorlog daar als direct gevolg van)
Afghanistan: Aanslagen in het westen, maar zeker grijs gebied, vooral door het gelijk trekken van het land met de terreur organisatie daarin.
De rest is toch redelijk USA inhun eentje, niet een coalitie van het 'westen'? Al laat ik me daarin graag informeren.
Prima actie, hoe meer de gewone rus er last van heeft des te eerder gaat het volk morren.

Er is maar 1 manier om van Poetin af te komen en dat moeten de Russen zelf doen
Ik vraag me af of het volk daar wel echt gaat morren en of je wilt dat het volk daar massaal gaat morren.. Je weet nooit wat Poetin dan zal doen op het volk daar en op de rest van de wereld.. Het is een gevaarlijk spelletje wat er nu gespeeld wordt....

Maar goed, we gaan het zien....
Natuurlijk is het een gevaarlijk spelletje, maar wat is het alternatief? Er met de nato vol in gaan lijkt me niet slim en niets doen zoals bij de Krim vat Poetin op als een vrijbrief om nog een stapje verder te gaan.
De Krim overwinning was een duidelijk signaal voor Poetin dat de westerse land veel blabla doen, maar toch geen sancties of interventies zullen voeren.

Je zag dat ook net voor de oorlog uitbrak, hij was letterlijk aan het testen of hij een land kon omsingelen om te kijken of de internationale gemeenschap iets ging doen. Toen er niets gebeurde viel hij dan binnen.
Dat is geen bug maar een feature - om de koes van de Roebel te beschermen. Apple zorgt goed voor jullie en voor Putin! :+
Het westen heeft ook geen sacties opgelegd. Het is niks meer dan een "special economic operation" om de Russische economie te denazificeren. :+
Goed punt, gewoon op dezelfde manier liegen zoals Poetin doet.
Misschien moet Polen ook gewoon die MIGs gebruiken voor een oefening aan de grens met Oekraïne. En blijken ze later niet gegeven te zijn maar per ongeluk de grens overgerold.
Of ze organiseren een luchtvaartshow in Oekraine, en vergeten alle vliegtuigen terug op te halen.
Iedereen lijkt die leugens al vergeten te zijn.

Nee we bereiden niets voor we zijn gewoon oefeningen aan het doen naast de grens.
Nee we omsingelen Oekraïne niet , het is een oefening met wit Rusland
Nee we gaan nooit binnen vallen, we hebben geen intensie om aan te vallen
Het Westen lijd aan massa hysterie en waanideeën en ziet bedreiging waar er geen is.
Geen reden tot panier,we zijn ons leger al terug aan het trekken van de grens (zie videos)
Plotseling: We sturen een humanitaire hulp convooi ...(met raket lanceerders,tanken,f16 straaljagers???)
Nee we gaan geen civiele gebouwen aanvallen
Nee we gebruiken geen verboden wapens
Nee we hebben geen privé leger aangenomen voor zelinsky te vermoorden

Nu lijkt zelf China te geloven in die leugens over labo's met biowapens van de USA .. Zelf na dat de who al bevestigd heeft dat het hun labo's zijn ...

Er zijn zoveel leugens gebeurd dat je eigenlijk niet eens meer kan onderhandelen met Rusland.

Het is zelfs straffer, je begint overal sympathisanten te zien voor Rusland... Nochtans kan enkel het Russisch volk zijn eigen regering omver werpen, niemand anders. Ze moeten gewoon ballen krijgen en samen op komen in de plaats van in kleine groepjes die onderdrukt kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 11 maart 2022 10:59]

Wellicht anticipeert Poetin daar ook op. Hij verzint een niet bestaand gevaar waar hij het volk wel voor zal beschermen, en daarvoor moeten ze wel nog meer vrijheid opgeven (zoals vrije media). Alle slechte dingen die nu gebeuren met de Russen, doet hij af als "schuld van die gemeenschappelijke vijand".
En we hebben onszelf in die rol van vijand laten plaatsen. 2 vliegen in 1 klap voor Poetin, hij neemt een land in met waardevolle grondstoffen waardoor we nog afhankelijker worden van Rusland. En maakt de navo en het Westen als de "dreiging" waartegen hij zijn volk beschermt. Ook al klopt hier niks van en heeft niemand hier behoefte aan een dreiging te zijn voor Rusland, hij kan zo zijn slechte economie wijten aan ons. Slim gespeeld van hem, goed voor zijn dictator positie en trouwe aanhang, slecht voor zowat iedere andere persoon in Rusland en de rest van Europa.
Laten we nou niet doen alsof Putin dit zelf bedacht heeft. Dit doen – of proberen in ieder geval – alle dictators. Stalin liet ook al politieke tegenstanders simpelweg 'verdwijnen', zowel letterlijk als van bestaande foto's. In nazi-Duitsland, Noord-Korea, China en Cuba gebeurde / gebeurt precies hetzelfde.

'In oorlogen sneuvelt de waarheid als eerste' is een bekende quote van de Griekse schrijver Aischylos, die leefde van 526 tot 456 voor Christus en die zelf soldaat was geweest.
Leugens van Poetin? Natuurlijk vergeet even niet dat Donald Trump zo'n 30000 leugens in 4 jaar verkondigd heeft.

Zoals ik hierboven al aangeef, deze situatie is door het westen zelf veroorzaakt.

De oostelijke uitbreiding van de NAVO is een bedreiging voor Rusland. Rusland waarschuwt hier al jaren voor.

Deze Amerikaanse professor voorspelde al in 2015 dat dit zou gaan gebeuren.
https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4
Ja, moest ik éven om lachen. +1
Toch vraag ik me af welke van de 2 redenen er nu precies achter zitten, ik vind 'koers problemen' best zwak gezien er regelmatig landen zijn geweest met een extreem fluctuatie in koers en dat werd nooit geblokkeerd. Of het is gewoon 'omdat oorlogje spelen niet goed is', maar onder motto 'slechte koers'.
Het is een combinatie aan factoren.
* De koers zakt sterk, waardoor je in de praktijk vaak met verlies/minder winst zal verkopen.
* Door het deels ontkoppelen van Swift is het moeilijker om geld van Russische klanten het land uit te krijgen.
* Als tegenmaatregel heeft Rusland al gedreigd met het (deels) nationaliseren van buitenlandse tegoeden.
Bitcoin fixes this.
Dit kan ook komen omdat Apple pay daar meer last heeft met hun betalingsysteem MIR. Daardoor kunnen mensen last hebben van betalingen nu Mastercard en Visa daar beperkt wordt.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 10 maart 2022 14:07]

Eigenlijk wel boeiend; laat dit nu één van de maatregelen zijn die de Russische bevolking gaat doen beseffen dat het menens is...
Deze willekeurige hetze tegen Rusland lijkt me niet gezond.
Sancties zijn prima maar die moeten gericht zijn aan aan de kliek van Putin en Putin zelf.
De gewone Rus treffen met sluiten van shops,aankopen etc kan Putin uitleggen als het standaard verhaal van het Westen tegen Rusland en zeker ook omdat de staatsmedia alles controleert en het verkeerde verhaal maar blijft spuwen versterkt dat alleen het gevoel onder normale Russen dat Putin gelijk heeft voor zijn acties.
"Het mes snijdt aan twee kanten", is wel treffend daar denk ik. Dat is inderdaad hoe de gemiddelde Rus het kan interpreteren. Maar de andere kant van het verhaal is dat de gemiddelde Rus erg slecht geïnformeerd is en door een grootschalige druk vanuit de rest van de wereld zou er ergens een kwartje moeten gaan vallen dat Rusland in het algemeen nou niet heel erg populair is momenteel, in de ogen van de gehele menselijke wereld.
We zien hier alles troebel door onze westerse bril. Deze situatie is door het westen zelf veroorzaakt
De oostelijke uitbreiding van de NAVO is een bedreiging voor Rusland. Rusland waarschuwt hier al jaren voor. Deze Amerikaanse professor voorspelde al in 2015 na de Krim annexatie dat dit zou gaan gebeuren.
https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 11 maart 2022 22:59]

Het is inderdaad triestig hoe weinig informatie toegankelijk is voor de modale rus nu. Alleen… diegenen die al moeite deden voor onafhankelijk nieuws te volgen, vinden waarschijnlijk nog steeds hun weg. De trieste waarheid is dat de Man met de pet (meerderheid) toch weinig interesse heeft voor deze media - men wil de media volgen die iedereen volgt en dus de meest toegankelijke. Alleen hoop ik stiekem (waarschijnlijk ijdele hoop) dat men wel op zijn minst door heeft dat eerst de “militaire operatie” is gestart en het vervolgens het sancties regende. En niet omgekeerd.
En dat deze “operatie” met “humanitaire hulp” nu toch wel relatief lang lijkt te duren voor het machtige Rusland en het land dat “bevrijd” zou willen worden. En dat er toch verdacht veel soldaten niet van zich laten horen na het bedelen van voedsel en dekentjes.
Het doel is, zover ik dat kan beoordelen, ook niet het treffen van de gewone Rus. Het doel is te zorgen dat de gewone Rus zijn vraagtekens gaat zetten bij de hele situatie en er in Rusland een discussie ontstaat over wat er gaande is. Teneinde het draagvlak van Putin te doen verschrompelen.

De kliek rondom Putin heb je niet met sancties, die gaan echt niet in opstand komen tegen Putin. Die kliek blijft nu gewoon stilzitten en komt er straks hoe dan ook beter uit. Met of zonder Putin aan de macht.

Verkijk je niet op de technologische mogelijkheden die de gewone burger in Rusland heeft. Zolang er verbinding is met het internet hebben ze ook daar voldoende kennis en technische mogelijkheden tot vrije nieuwsgaring. Hoe hard Putin ook probeert het nieuws te beïnvloeden, zolang ze internet hebben zijn er opties. En dat is denk ik dus precies wat het Westen wenst te bereiken, dat de Russische bevolking op zoek gaat naar die opties en de werkelijke situatie in de Oekraïne ziet.
Het doel is, zover ik dat kan beoordelen, ook niet het treffen van de gewone Rus. Het doel is te zorgen dat de gewone Rus zijn vraagtekens gaat zetten bij de hele situatie en er in Rusland een discussie ontstaat over wat er gaande is. Teneinde het draagvlak van Putin te doen verschrompelen.

De kliek rondom Putin heb je niet met sancties, die gaan echt niet in opstand komen tegen Putin. Die kliek blijft nu gewoon stilzitten en komt er straks hoe dan ook beter uit. Met of zonder Putin aan de macht.

Verkijk je niet op de technologische mogelijkheden die de gewone burger in Rusland heeft. Zolang er verbinding is met het internet hebben ze ook daar voldoende kennis en technische mogelijkheden tot vrije nieuwsgaring. Hoe hard Putin ook probeert het nieuws te beïnvloeden, zolang ze internet hebben zijn er opties. En dat is denk ik dus precies wat het Westen wenst te bereiken, dat de Russische bevolking op zoek gaat naar die opties en de werkelijke situatie in de Oekraïne ziet.
Maar juist door deze acties krijgen ze die kans niet meer.
Putin blokkeert van alles ( en is op weg naar een eigen Russische variant )
En tegelijk blokkeert elke Big Tech krampachtig alle toegang met een Russisch IP adres.
Roepen dat men dan maar een VPN moet gaan nemen - hoe dan ... bank en creditcard verkeer is afgesneden, en dankzij staatscontrole ook nog eens gevaarlijk.

https://www.nrc.nl/nieuws...kraine-niet-zien-a4098397

Rusland kan je niet vergelijken met onze westerse landen, 90% van de bevolking is al lang blij om te eten te hebben, en een veilig thuis.
De enige die momenteel ondervinden dat er iets speelt, zijn zakenmensen en in mindere mate de mensen in Moskou en st Petersburg, de rest van het land spreekt minimaal Engels .. dan ga je ook niet even op yandex.ru op zoek naar The Times of de BBC.

De eerste gewaarwording dat het geen 'actie' is door de militairen, maar veel groter, zal zijn als de slachtoffers naar huis komen, in loden kisten.
Nu zijn het verspreid over het land "enkele" gevallen helden die verongelukt zijn, maar als het werkelijk duizenden Russische militairen zijn, zoals Ukraine vermeld, zal dat toch meer en meer gaan opvallen.
en ook dan is het nog maar de vraag of het verder komt dan zo'n dorp of gemeenschap, waar er dan 4 soldaten gedood zijn

Onderschat de machtige propagandamachines van beide zijden hier niet in.
Aangezien ik zelf contacten in Moskou heb, die niet bij de hoge heren horen, onderschat ik het zeker niet. Ook in Rusland broeit er nu van alles nu de sancties steeds duidelijker worden.
Mijn vermoeden alleen is, dat de revolutie niet vanuit het volk zal komen, maar eerder uit de kring rond Putin.
Er zal een dag komen dat er een dochter een tantra krijgt, omdat ze Insta niet meer kan openen om haar Starbucks te laten zien aan haar vriendinnen, en pappa dat moet ontgelden.
En pappa inziet dat vriend Vladimir te ver gegaan is met zijn spel.
( sarcasme natuurlijk, maar de revolutie zal intern worden uitgevochten, maar Putin zal het geen 2 jaar meer uithouden op zijn plekje )

Hij zal snel moeten besluiten of hij zijn fout toegeeft, en een hutje op de hei betrekken, OF doorzetten, met de gevolgen van dien
Hier gaat altijd wat tijd overheen, je kunt niet zomaar een generaal of oligarch vragen "hey, help jij mij om Putin aan de kant te schoppen" Je zult een kring op moeten bouwen met voldoende steun en invloed om dit daadwerkelijk te kunnen doen. Mislukt het of praat je met de verkeerde en lekt het uit dan sta je met zijn allen diezelfde dag nog tegen de muur wegens hoogverraad.
90% van de bevolking is al lang blij om te eten te hebben, en een veilig thuis.
Een nog groter percentage van de Roemen wil dat ook graag maar die hebben daar de Russische bevolking bij nodig.
Poetin zorgt al jaren voor stabiliteit, de meerderheid van de Russen leeft op het platteland deze zullen de zelfde strategie hanteren als tijdens het Sovjet tijdperk. Kop onder het maaiveld houden zodat je niet opvalt. Verder is de jarenlange oostelijke uitbreiding van de NAVO een bedreiging voor Rusland. Deze situatie hebben we zelf veroorzaakt. De machtsbalans is verstoord dat trekt Poetin nu recht met geweld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee