Rusland blokkeert toegang tot Facebook na 'discriminatie van Russische media'

De Russische Federatie heeft per direct de toegang tot Facebook geblokkeerd. Volgens de Russische overheid is het sociale medium sinds oktober 2020 verantwoordelijk geweest voor '26 gevallen van discriminatie van Russische media'.

Facebook zou onder meer de toegang tot de staatszender Zvezda, het persbureau RIA Novost en door de staat beheerde media als Sputnik en Russia Today hebben ontzegd. Deze voorbeelden van blokkeringen op het sociale medium werden allemaal pas na de invasie van Oekraïne ingezet. Volgens de Federale Dienst Toezicht op Communicatie, Informatietechnologie en Massacommunicatie, ook wel bekend als Roskomnadzor, is dit desalniettemin verboden onder de wet 272-FZ.

Het overheidsorgaan beweert dat de acties van Facebook de ongehinderde toegang tot Russische- en internationale media belemmeren. "De wet is aangenomen om te voorkomen dat het principe van vrij toegankelijke informatie en ongehinderde toegang voor Russische gebruikers tot Russische media en buitenlandse internetplatformen belemmerd wordt."

In een reactie op de blokkade van Facebook zegt Meta-topman Nick Clegg te voorzien dat Russische burgers binnenkort volledig afgesloten worden van de buitenwereld: "Binnenkort zullen miljoenen gewone Russen afgesloten worden van betrouwbare informatie, ontnomen worden van alledaagse manieren om met familie en vrienden te communiceren en zo tot zwijgen gebracht om zich uit te spreken [over de oorlog in Oekraïne]." Clegg belooft er alles aan te doen om de toegang tot Meta's services te herstellen, zodat 'eenieder zijn mening kan delen en men zich kan organiseren om actie te ondernemen'.

De beperking die de Russische overheid aan Facebook oplegt is een verlengde van verschillende censuurwetten die momenteel worden doorgevoerd. Vrijdag meldde de NOS dat Russen tot 15 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen voor het delen van 'valse informatie' over de oorlog in Oekraïne. Inwoners van het land die in de ogen van de overheid artikelen 'vervalsen' kunnen momenteel een straf van maximaal drie jaar dwangarbeid of een geldboete van duizenden euro's krijgen.

Door Yannick Spinner

Redacteur

04-03-2022 • 20:38

284 Linkedin

Submitter: TweakOverflow

Lees meer

Reacties (271)

271
205
129
13
1
22
Wijzig sortering
Niet alleen facebook, ook twitter, Instagram, YouTube, BBC, DeutscheWelle (en waarschijnlijk nog anderen) blijken geblockt te zijn door Rusland.
Wat is mij nu afvraag is wat er straks overblijft.. ze waren bezig met een eigen russische versie van het internet. Straks blokken ze de rest van internet. En kunnen ze hun eigen totalitaire staat handhaven. Ik blijf het bijzonder vinden dat de gemiddelde Rus dit allemaal accepteert.
De gemiddelde Rus 'accepteert' het omdat er geen andere keuze is. Als je protesteert is de kans zeer aannemelijk dat je opgepakt wordt en daarna het daglicht niet meer ziet.
Vanuit gaande dat elke Rus er een probleem mee heeft, terwijl een meerderheid in Rusland trots is up hun land en Putin. Maar ja dat kan niet waar zijn volgens westerse gedachten.
Dat kan eenvoudig waar zijn volgens Westerse gedachten, want vele Russen beheren enkel de Russische taal en zijn nooit ergens anders mee geconfronteerd dan de waarheid van het Kremlin.

De waarheid is complex en toch ook simpel: waar wil de gemidddelde hoogopgeleide Rus (die overal kan werken, wonen en Engels machtig is) straks zijn? In Rusland of daarbuiten?

En wat gaat Poetin doen om deze Russen verplicht in Rusland te houden?

Over Turkije speelde deze discussie 3-5 jaar geleden ook. “Turkije altijd nr1” en dat soort praatjes. Nou iedereen die in de corporate wereld werkt kent wel Turken die wanhopig elders willen wonen en werken en de velen die dat gedaan hebben uiteindelijk.

Braindrain zal het antwoord voor Rusland waarschijnlijk zijn.
Vanuit gaande dat elke Rus er een probleem mee heeft, terwijl een meerderheid in Rusland trots is up hun land en Putin. Maar ja dat kan niet waar zijn volgens westerse gedachten.
Flauwekul. Als dat zo was, had je niet al die repressie en die pogingen om de oppositie uit te moorden.
Ben benieuwd waar je dat op baseert.

Weet uit zeer betrouwbare bron dat de meeste trots op hun land zijn, net zoals wij, maar dat ze Poetin ook zat zijn.
Het gewone volk wil die oorlog helemaal niet.
Die heeft er alleen maar last van.
De gemiddelde Nederlander kan niets doen;
Tegen schandalen als de toeslagenaffaire.
Tegen de vernietiging van de provincie Groningen.
etc....

Als je in een staat waar 5 minuten in de 4 jaar echte democratie heerst. (stemlokaal)
al niets kunt veranderen, hoe verwacht je dat burgers van een totalitaire staat dat dan kunnen.
In Rusland zou ik voor dit soort tekst al 15 jaar het gevang in mogen.
De gemiddelde Nederlander kan niets doen;
Tegen schandalen als de toeslagenaffaire.
Tegen de vernietiging van de provincie Groningen.
etc....

Als je in een staat waar 5 minuten in de 4 jaar echte democratie heerst. (stemlokaal)
al niets kunt veranderen, hoe verwacht je dat burgers van een totalitaire staat dat dan kunnen.
In Rusland zou ik voor dit soort tekst al 15 jaar het gevang in mogen.
1. Een volksvertegenwoordiging is gewoon een echte vorm van democratie.
2. Er wordt iets gedaan tegen de toeslagenaffaire en de aardschkken in Groningen.

Ik wil best zeggen dat het niet allemaal perfect is, verre van, maar wat je hier zegt is zo ongenuanceerd dat het ook meteen niet meer klopt.
. Ik blijf het bijzonder vinden dat de gemiddelde Rus dit allemaal accepteert.
Er zijn nogal wat signalen dat de gemiddelde Rus het niet accepteert... Anders ga je je politieke tegenstanders niet proberen te vermoorden, heb je niet die zware repressie en zie je niet al lange tijd dat er over heel Rusland grote protesten zijn.

Dat hij nu voor Oorlog kiest is waarschijnlijk niet omdat het allemaal zo jofel gaat.
VKontakte i.p.v. Facebook
Telegram i.p.v. Whatsapp

En ongetwijfeld hebben ze voor andere producten ook wel hun oplossing.
Rusland probeert juist actief Telegram te blokkeren omdat de gewone Rus daar nare dingen over Poetin tegen kan komen en dat kan beslist de bedoeling niet zijn.
Putin geeft momenteel een grote box aan z'n mattie Xie Jinping. Zou me niet verbazen als alle Russen binnenkort op WeChat zitten.
Denk het niet, Putin en Xi Ping kennen elkaar maar wantrouwen ook elkaar. Poetin weet als geen ander dat China uiteindelijk Rusland als een pion van niets zal inzetten.

Daarnaast walgen de Chinezen van de Russen. China is groot geworden afgelopen decennia door de middenklasse tot groei en bloei te brengen, het aantal welgestelde Chinezen groot elk jaar met dubbele cijfers en dat al decennia lang. Terwijl in Rusland alleen Poetin en een klein kliekje van maximaal 250 man profiteren, de meeste andere Russen hebben maar een armzalig leven.
De Russen accepteren dit juist omdat dit aan toont dat het Westen slechte bedoelingen heeft.
Zo ook de sancties, die werken juist averechts, dit geeft de Russen het beeld dat hun leider gelijk heeft en dat de hele westerse bevolking hun wil uitroeien.
Dat maakt de positie van de Russische leiders juist sterker, want die sancties voelen zij niet, maar de bevolking wel.
Dus jij denkt dat de oppositie wordt vermoord omdat de gemiddelde Rus toch Putin zou steunen? :?

Dat ze mensen moeten bedreigen met zware straffen omdat Putin zo populair is? :?

En dat die zware straffen op de media zijn ingevoerd omdat de opinie pro-Putin is? :?

Dat soort dingen zijn geen teken van kracht.
Exact, helaas kan dat nooit waar zijn volgens westerse gedachten want een Rus kan niet trots zijn op hun eigen land.
Niemand heeft een probleem met trots zijn op Rusland. Wel met trots zijn op leider Poetin die het land in zijn eentje met harde hand regeert.

Als je daar trots op bent ligt je standaard qua medemenselijkheid en vrijheid bijster laag en moet je er ook de consequenties van dragen.
Helaas heeft de gemiddelde Rus niet de luxe die wij hebben. Protesteren in Rusland kan dermate extreme gevolgen hebben voor jou en je familie dat de gemiddelde Rus dat wel nalaat. De gemiddelde mens zou onder die omstandigheden zich gedeisd houden.
Niet alleen heeft de gemiddelde Rus de luxe niet, de gemiddelde Rus lijkt ook in een andere wereld te leven doordat ze blood staan aan jaren lange propaganda en indoctrinatie, je zou kunnen zeggen dat ze gebrainwashed zijn, of simpelweg niets anders weten.

De protestanten lijken niet de gemiddelde Rus te zijn.
Tja het is maar hoe je vrijheid interpreteert. Ware vrijheid betekend dat de stem van de sterkste overwint. Letterlijk, doe wat je wil. Ik denk juist dat je die vorm van vrijheid niet wilt hebben. Ware vrijheid is immers chaos, ongestructureerd handelen.

De vrijheid waar we op zoek naar zijn is een balans van vrijheid en (gestructureerde) beperkingen. Dat doen we om de stabiliteit te kunnen garanderen van die vrijheden, zodat het niet alleen bij een aantal (sterke) partijen blijft hangen. Dat maakt vrijheid wel een ingewikkeld iets dat de meeste mensen niet goed begrijpen.

In Nederland kunnen we, als het volk echt verandering wil, grote veranderingen forceren. In landen waar te weinig 'vrijheid' is ben je als burger niet in staat om tegen de wil van de 'verkozen' regering in te gaan. Sterker nog, de kader waar de burger in geplaatst wordt is alleen in voordeel van de zittende regering. We hebben het in Nederland echt niet slecht. Wellicht verwend, maar wel vrij genoeg. We moeten juist waken niet te vrij te worden. Voor elke verandering wordt een prijs betaald. Zonder enig structuur is er alleen chaos.

even offtopic:
Gelukkig voor alle anarchisten onder jullie is de wereld druk bezig om een virtuele wereld te vormen waar je helemaal los kan. Jou eigen visie van vrijheid of 'dictatuur'. Ben benieuwd wanneer je persoonlijke (volwassen) metaverse werelden kunt creëren. Hoeveel gestoorde geesten worden extra aangewakkerd wanneer alle persoonlijke dromen werkelijkheid worden. Ware vrijheid heeft een hoge prijs. Zeker als de zakelijke wereld de touwtjes van die dimensie volledig in handen krijgt.

[Reactie gewijzigd door clavix op 6 maart 2022 15:00]

De vrijheid waar we op zoek naar zijn is een balans van vrijheid en (gestructureerde) beperkingen. Dat doen we om de stabiliteit te kunnen garanderen van die vrijheden, zodat het niet alleen bij een aantal (sterke) partijen blijft hangen. Dat maakt vrijheid wel een ingewikkeld iets dat de meeste mensen niet goed begrijpen.
Altijd interessant waarom zo'n goede post opeens in de min schiet.
Ach, zolang je in Nederland onze staat meerdere keren kan aanklagen zonder dat je in problemen komt en hierna verder dansend door het leven kan, dan denk ik dat het nogal meevalt.
Er zijn ook meerdere gevallen waarbij de staat aangeklaagd is en na de uitspraak beleid heeft moeten aanpassen.
Ik ben het niet altijd met dit soort rechtzaken eens, maar wel blij dat het zonder nadelige gevolgen kan.
Denk niet dat je dit in Rusland of Belarus kan. Een paar jaar dwangarbeid wanneer je gedrag van de overheid ter discussie stelt, dat kan je krijgen...
Je kunt moeilijk verwachten dat de politie alles toestaat. Er zijn grenzen en de politie wordt geacht deze te handhaven. Wanneer dit verkeerd gaat wordt dit breed uitgemeten in alle media, internationaal tot aan het gerechtshof toe. Denk je dat dat in Rusland gebeurt?
Wij hebben de luxe van een eerlijk proces, wanneer we gearresteerd worden.
Wij hebben de luxe dat als we van dit kabinet af willen, we de volgende verkiezingen anders kunnen stemmen. De Russen hebben niks te kiezen.
Net zoals de VVD, de grootste partij, die de formatie mag beginnen, er alles aan doet om Groen Links uit de coalitie te houden. Dus wat is je punt?

In een democratie mogen politieke partijen zelf kiezen met wie ze een coalitie aangaan. Zolang een flinke stem uit de samenleving niet flink genoeg is, kan het zijn dat die 'stem' niet meeregeert.

Overigens lijkt het er verdacht veel op dat Wilders helemaal niet wil regeren zolang hij niet de grootste is. Kijk bijvoorbeeld naar kabinet Rutte 1, waar hij de Catshuisonderhandelingen traineerde en het kabinet moedwillig liet vallen.

Bovendien verschilt ons systeem als dag en nacht met een twee partijensysteem zoals in de VS. Hier moet men compromissen sluiten met andere partijen, dan hoeft daar niet. Als het huis van afgevaardigden de mogelijkheid heeft om de president en zijn regering te dwarsbomen, doet de tegenpartij dat standaard.

[Reactie gewijzigd door ABD op 5 maart 2022 16:56]

Waarom lees je niet en focus je je op een detail dat er niet toe doet, namelijk GL? Ik had ook FvD of SP kunnen zeggen. Je begrijpt duidelijk niet wat ik bedoel: Ik noem een partij waar de VVD nooit mee heeft geregeerd en ik zeg dat partijen zelf een keuze maken met welke partijen ze gaan regeren. Dat is mijn enige punt

Vervolgens ga je verwarring zaaien en gaat gooien met een term dat niet bestaat. Als dat politieke kartel zou bestaan, was de laatste formatie een peulenschil geweest ipv een 299 daagse uitputtingsslag.

Gezien jouw ongerelateerde argumenten laat je je onzin op de mouw spelden door de trekpop van Poetin. Dat zie je aan de wirwar van ongefundeerde beschuldigingen die je aan het adres van een politieke partij wijdt, welke nooit geregeerd heeft. Je doet er beter aan zijn Uil van Minerva speech nogmaals te lezen, misschien word je dan wakker.

PS: mocht je Baudet ooit tegenkomen, vraag hem eens welke kleermaker zijn maatpakken maakt.

[Reactie gewijzigd door ABD op 6 maart 2022 12:43]

Niets houdt je tegen om een "echte" oppositiepartij te starten met welke standpunten je ook maar wilt.

In Nederland kun je dat zelfs doen zonder adt je bang hoeft te zijn voor: Een kogel in je hoofd (Nemtsov), Gif in je thee (Navalny), Arrestatie & opsluiting in een strafkamp (Navalny) en ga zo maar door.

Probeer dat maar eens in Rusland.
Je vergeet het even voor het gemak wat er met Pim is gebeurd ofniet?
Die werd niet door de zittende regering vermoord, dat is waar ik naar refereerde.
Ik zou dat toch eens nalezen op internet, Volkert is aantoonbaar deel van de oppositie tegen Pim.

Rechtspraak heeft ook gefaald, wat er met Pim gebeurd is, is significanter dan wat er met die “3” gebeurd is, in mijn ogen.
Oppositie is niet de zittende regering, of in geval van Rusland - Dictator. Nogal een verschil.

Wat je verder ook van de uitkomst daarvin vindt, er is in ieder geval wel iemand voor opgepakt & veroordeeld, en zijn partij kwam vervolgens zelfs in de regering en was niet van de kaart weggevaagd of verboden, zoals in Rusland wel gebeurt.
GL regeert nooit.

Als je vindt dat ze te vaak meestemmen met de regering adviseer ik je je eens in te lezen in het stem gedrag van de PVV. Het zal je verbijsteren, maar de PVV is meestal geen kritische partij.
Heel bijzonder verhaal. De echte concurrenten van Poetin zijn op voorhand al uitgeschakeld of ben je vergeten dat Navalny in de bajes zit? Wie garandeert dat er geen massale stembusfraude wordt gepleegd? Poetin heeft zelf een wet aangenomen die ervoor zorgt dat hij nog jaren in het zadel kan blijven zitten. Nu wordt de media gedreigd met gevangenisstraffen tot 15 jaar. Oftewel, de mond wordt gesnoerd. Vervolgens ook nog dreigen met een staat van beleg waarmee de mond van kritische burgers nog meer wordt gesnoerd.

Het enige verschil tussen de invasie in Oekraïne en destijds de invasie van Polen door Duitsland, is dat Hitler nog deed alsof Polen was begonnen. Poetin heeft die moeite niet eens genomen.
Jep, het feit dat ze de oppositie proberen te vermoorden geeft wel aan dat ze bij een eerlijke stembusgang de controle kwijt zijn.

Zelfs de media moeten ze nu met draconische maatregelen muilkorven, dat terwijl die helemaal niet zo kritisch zijn.
Er zijn grote fouten gemaakt door de Belasting Dienst, de politiek en zelfs de rechtstaat, maar dat weet jij omdat er persvrijheid is.

Waar mensen werken worden fouten gemaakt en in een democratie is dat allemaal open en duidelijk. Dat is het hele punt hier, maar dat wordt ironisch genoeg door velen niet begrepen. Russen krijgen niet te horen dat er oorlog is waarin hun Oekrainsche broeders en zusters worden uitgeroeid. Ze krijgen slechts te horen dat er genocide is gepleegd in Oekraine en dat het (Neo) Naziregime van de Oekraine wordt verwijderd.

Die toeslagenaffaire heeft overigens een oorsprong, namelijk dat mensen masaal fraudeerden met toeslage en het PGB; er verdwenen miljoenen in zakken van mensen die daar geen recht op hadden. Daar was het volk flink verontwaardigd over en er werd, net als nu, geeist dat daar wat aan gedaan werd, want het was ons belastinggeld dat werd gestolen.

Vervolgens kreeg de BD van bovenaf opgelegd dat daar wat aan gedaan moest worden en begon het profileren. Nu zie je de zwakte van ons systeem, want het wordt laag voor laag gedelegeerd. De 2e kamer spreekt de regering aan, het ministerie van Financieen legt het bij de directie van de BD en dat gaat via verschillende managementlagen naar de werkvloer, waar men hoort dat die graaiende dieven koste wat het kost moeten worden gestopt. Tegenwoordig worden daat algoritmes opgezet en voor je het weet loop je tegen BIAS, dus discriminatie, aan. Als bewezen daders van belastingdraude voornamelijk groene kabouters van het mannelijke geslacht zijn geweest, zullen groene kabouters van het mannelijke geslacht moeite hebben met het toeslagensysteem want de computer gebruikt die data. Wat het ingewikkeld zal maken is dat er tussen de slachtofers zeer waarschijnlijk mensen zitten die daadwerkelijk gefraudeerd hebben.

[Reactie gewijzigd door ABD op 5 maart 2022 15:01]

Prima verhaal, maar v.w.b. de toeslagenaffaire maak je je ook schuldig aan wat je afkeurt. Er was geen massale fraude. Er was fraude, die werd door de media opgeklopt, de regering deed wat ze niet moet doen, namelijk reageren op hypes en zette een proces in werking wat je overigens goed beschrijft. Maar het is wel goed om je te realiseren dat er eigenlijk helemaal geen aanleiding was, anders dan een opgeklopte hype.
Ja deze ene zaak. Maar hoe weet je of er meer is, of niet, zonder onderzoek? Hoeveel kleine zaken zijn er wel of niet fout gedaan?

Ik heb daar geen antwoord op, en voor zover ik het weet interesseert het niemand om hier serieus onderzoek naar te doen. Anders was dat schandaal ook wel eerder aan het licht gekomen, niet? En als dat onderzoek er wél geweest is, en het schandaal kwam er niet uit, dan was het onderzoek dus zeer slecht uitgevoerd.
Er worden continue fouten gemaakt en er worden continue dingen rechtgezet. Dat is inherent aan het systeem en heeft niets te maken met een corrupt politiek bestel.

Dat is ook heel snel te duiden, fouten van het systeem gaan niet direct in de zakken van politici.

Dat betekend niet dat we geen probleem hebben van Nepotisme of dat de rijken geen machtsmiddelen hebben, maar dat probleem is mondiaal gezien klein (en vroeger zeker niet beter), wordt continue aan de kaak gesteld (zeker niet altijd met succes) en heeft als het uitkomt vaak grote consequenties voor de spelersn (ook weer in tegenstelling tot wat men denkt). Ik ken nogal wat uitgerangeerde bestuurders....
Jep, of simpel gezegd:

De toeslagen affaire is een systemische fout, geen fout van het Democratisch proces! We hebben ook geen Oligarch die nu uit die gelden bedrijven koopt om een Nederlands zakenimperium te stichten.
niet. Gegarandeerd niet in 100% v/d gevallen. Maar hoe schrijnend de toeslagenaffaire ook is, het is een uitzondering. Welliswaar met vervelende uitwerking, maar het blijkt het een uitzondering. Het is probleem is alleen dat als het 95% v/d gevallen goed gaat, je daar nooit iets over hoort. Dat wordt als vanzelf sprekend aangenomen. De 5% dat het mis gaat, komt breeduit in de media (en politiek om te scoren). En dat geeft het beeld dat het alleen maar ellende is en geen rechtvaardiging.
Maar hoe weet je dat?

Is er onderzoek geweest? Zo nee, dan wordt het hoog tijd.

Zo ja, dan moet het onderzoek opnieuw omdat het vorige blijkbaar zelfs het grote schandaal er niet uit heeft gehaald.
Maar het kwam wel uit en er wordt nu wat aan gedaan. Dat zal in Rusland nooit gebeuren. Iemand als Omzigt was in Rusland al lang in een kamp verdwenen. Oh wacht...daar is Navalny ook terecht gekomen.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 5 maart 2022 13:12]

Als protesteren illegaal is, krijgen zij dan een oneerlijk proces?
Zij krijgen naar mijn weten vaak géén proces, en daar zit oa het verschil.
Ik ga er vanuit dat ze over een paar weken weer op straat worden geslingerd, zonder proces en misschien zelfs zonder aanklacht.

Ik geloof niet dat ze rechtsreeks naar de Goelag worden gestuurd, veel te duur en dan loop je het risio dat de samenleving nog bozer wordt dan dat ze nu al is.
Sorry dat is klinklare onzin. Je kan zonder problemen hier de speeches van poetin zien. De russische propaganda en leugens over het conflict lezen of zoals zelfs velen hier afkomen hoe dat het de schuld van het westen is .

Daarbij is rusland een dictatuur gedreven door een beperkte elite .
Als je dit in Rusland had gezegd had je 15 jaar mogen brommen.
Alle andersdenkende nieuwsvoorzieningen zijn nu verboden
Dit lijkt me simpelweg niet waar.
Je maakt een enorme denkfout. Er wordt geen gevoelige snaar geraakt, hij zegt maar wat zonder onderbouwing en bronnen. Een ongefundeerde mening is de reden voor downvotes. Mocht jij het niet eens zijn met de moderatie, kun jij deze aanvechten.

Er wordt in Nederland weinig tot niets geblokkeerd, o.a. toespraken van Poetin kun je hier gewoon volgen en zelfs websites die op last van de rechter worden gesloten omdat ze tegen de wet zijn, kun je eenvoudig bekijken, omdat de door de rechter opgelegde blokkades een wasse neus zijn. Ik kan al het nieuws volgen dat ik wil, ook de Russische kant van het verhaal, dan kan jij dat ook.
Door als EU alles te gaan blokkeren krijgen we niet de andere kant van het verhaal te zien, waardoor objectiviteit steeds moeilijker wordt.
Doe het volgende:
 • Ga naar vpnjantit.com/free-ssh-russia en maak een gratis account aan.
 • Installeer een SSH client (d.m.v. Git Bash, Cygwin, Putty of een andere manier op Windows)
 • In een console: ssh -D 1337 -q -C -N user-vpnjantit.com@ru1.vpnjantit.com
 • Firefox: Settings->Network Settings [Settings]->Manual Proxy configuration. SOCKS Host: localhost, Port: 1337. Zet ook ‘Proxy DNS when using SOCKS v5’ aan.
Akkoord dat dit voor de meeste mensen te moeilijk is.
Een ander kant van een verhaal vereist naar mijn idee wel een stukje, al zij het maar enigszins onafhankelijke journalistiek. Ik denk dat dit met de producties die uit Rusland komen niet het geval is. Wat overblijft is geraffineerde propaganda die genoeg aansluit bij ons perspectief om ons een tikje richting de denkbeelden van het Kremlin te laten bewegen. Althans, dat pogen ze.

Je bent overigens vrij om hier in Nederland Oekraïense oorlogsmisdaden te documenteren en dit te verspreiden. Dit past misschien niet bij het narratief voor veel mensen, maar niemand zal je censureren of met een schijnproces in de gevangenis stoppen.

Er is genoeg ruimte voor andere geluiden.
Het waarheid in het midden argument is redelijk onzinnig. Immers hoe verder je van de realiteit af redeneert, hoe verder het middelpunt verschuift. Dat betekent dat rede uit de deur gaat als je de waarheid in het midden zoekt.

Bv: Iemand zegt de aarde is rond, een ander persoon zegt dat de aarde plat is... ligt de waarheid in het midden? Natuurlijk niet.

Over je Syrië voorbeeld: Ja, daar zullen als gevolg van fouten, etc. van Westerse machten best wel burgerslachtoffers zijn gevallen. Helaas en in sommige gevallen wellicht vervolging waard. Maar kan je dat vergelijken met het bewuste vernietingstactiek van Rusland en Syrie? Natuurlijk niet.
Als je nu de situatie in Israel en Palestina ziet dan lijkt het er op de slachtoffers zelf daders worden en daar hoor je ook niemand over.
Sorry, maar dit is wel een pareltje kort door de bocht. A: je hoort er genoeg mensen over, B: Bijna alle Joodse slachtoffers van WWII zijn inmiddels hartstikke dood, hoe kunnen ze nu nog daders zijn?
Wij kunnen zelf onderzoek doen. We hebben toegang tot informatie die tegen die van onze media gaat.
We hebben de keus.

Sinds mijn verhuizing naar Ierland heb ik veel geleerd over de Troubles (IRA etc), zaken die ik in NL nooit heb gehoord. In de jaren 90 werd door het nieuws gezegd was de IRA slecht is, en Engeland goed. Ondertussen door de luxe en vrijheid die wij hebben, heb ik geleerd dat het eigenlijk helemaal niet zo zat.

Wij hebben de luxe dat we kunnen zeggen dat wij ook slecht zijn, en dat is belangrijk.
En dus moeten mensen die "sterke vermoedens hebben" oppassen om klinkklare onzin de wereld in te slingeren. Helemaal als het om dit soort moeilijke, complexe en polariserende kwesties zijn.

Als je iets zeker weet en je benoemd het met betrouwbare bronnen dat is prima. Sterke vermoedens hebben we niets aan. Dat wordt ook niet op het nieuws verkondigd. Als ze een onderbuikgevoel hebben.
Degenererend toontje? Je typt zelf dat je het sterke vermoeden hebt dat hetzelfde gebeurt in Rusland, China, Iran etc. Daar kunnen we toch helemaal niets mee? Uit de lucht gegrepen en geen bron.

En ik begrijp niet welke relatie er op welke manier dan ook is met het artikel van Liz Curtis en de oorlog ik Oekraïne. Omdat het over propaganda gaat door overheden? Dat gebeurt al eeuwen en sinds onze gouden eeuw is dat erg succes gebleken. Gaan we dat scenario van de gouden eeuw ook maar hier aan relateren? Omdat er toen ook propaganda plaatst vond?

Je kan niet zomaar zaken aan elkaar relateren omdat het in jouw beeldvorming past. Dat werkt niet en is ook geen "onderzoek".

[Reactie gewijzigd door BestevaerNL op 5 maart 2022 12:41]

Kom op, hoe moeilijk is het om context te begrijpen?
Correctie, dit is geen onbegrip van context, maar verdraaien van woorden...
BestevaerNL heeft het over klinkklare onzin de wereld in helpen op basis van enkel "sterke vermoedens". Vervolgens zegt hij direct dat het prima is als je iets zeker weet en dat met bronnen weet te onderbouwen.

Vervolgens roep jij verontwaardigd dat zus en zo een onderzoeksjournalist is met boek en diepgaande analyse. Prima dan toch? Zij heeft vast de bronnen en predikt dus niet op basis van het eerder genoemde onderbuikgevoel of enkel sterke vermoedens.

[Reactie gewijzigd door svenvbins op 5 maart 2022 11:49]

Alle andersdenkende nieuwsvoorzieningen zijn nu verboden
Welke nieuwsvoorzieningen zijn in Nederland verboden dan?
Dat is toch geen andersdenkende media, dat zijn pure propaganda kanalen, niets meer en niets minder, die publiceren alleen wat goedgekeurd is door het kremlin.
Dat wist ik niet, maar nu ik er over nadenk wordt het me wel duidelijker. Het gaat hier namelijk helemaal niet over "andersdenkende" media. Het gaat hier om propaganda, verpakt als nieuws. Als dat komt uit een land waar geen vrije, controlerende pers aanwezig is, dan is dat het blokkeren waard.
“Omgekocht” wat een waanideeën, mensen werden gewoon betaald voor die campagne en dat is voor niemand een geheim.
Lees mijn laatste zin.
Iets uitgebreider:
De media mag best gekleurd zijn, dat is zelfs gewenst. Hoe gevarieerder het aanbod van nieuws, hoe meer er te kiezen valt. Die variatie zorgt ook voor een min of meer automatische vorm van zelfcontrole, waar de overheid niet eens hoeft in te grijpen.

Het grote verschil tussen media in het westen en media in Rusland is dus dat "onze" media elkaar controleert, dat er voor elk geluid een tegengeluid is. Die controle zorgt er voor dat desinformatie wordt gezien, wordt gecorrigeerd. Het is dan vervolgens volledig je eigen keuze om uit die informatie je wereldbeeld te bepalen. Die controle gaat misschien soms te ver, daarover kun je discussieren. Maar die controle is nooit absoluut en vindt plaats aan de uiterste rafelranden van de media.

In Rusland is dat allemaal niet (meer) aan de orde. Er is geen interne controle van de media, er is geen mogelijkheid meer om informatie te toetsen. De informatiestroom is op dit moment volledig onder controle van de overheid en er wordt geen enkele moeite gedaan om die controle te verbergen. Dat betekent dat burgers in Rusland per definitie een zeer eenzijdig beeld voorgeschoteld krijgen en als dat ook nog dat beeld aantoonbaar onjuist is, dan is een blokkade gerechtvaardigd. Misschien niet eens zozeer om burgers in het westen te beschermen, maar als strafmaatregel tegen het Russische regiem.
Bijzonder hoe je de inhoud en de boodschap van mijn post volledig negeert.
Ik ken EUvsDesinfo niet zo goed, heb je één of meerdere voorbeelden van nepnieuws? (en dan bedoel ik niet een mening die doorschemert, maar echt verkeerde feiten)
"[...] Het overgrote deel van die artikelen kwam uit Russische media, maar er stonden ook vijf Nederlandse artikelen op de lijst. Ze kwamen onder meer van GeenStijl, The Post Online en de website van De Gelderlander.

Die Nederlandse artikelen bleken helemaal geen nepnieuws te bevatten. Pas nadat de Nederlandse media hadden gedreigd met een rechtszaak, gaf het team achter EUvsDisinfo toe dat er fouten waren gemaakt. De artikelen werden van de website gehaald."

Bron: NOS
https://nos.nl/l/2261431
Selectief nummers noemen lekker.

Het aandeel Nederlandse artikelen van eigen media was 0.1 procent. Bron; je eigen link

Bewust anders voorgespiegeld?

Is het betreurenswaardig dat het gebeurd?; Ja

Heeft rectificatie lang geduurd? ; Ja

Was het nodig om een ingewikkeld proces te starten om tot de rectificatie te komen?; Ja

Is het bewijs van moedwillige manipulatie van feiten?; Nee

Daarnaast is het geen persbureau of anderszins een nieuws outlet, dus hoe dat rijmt met "bewezen" "verspreiding" van "nepnieuws", snap ik ook niet.

Vergis je niet, uitgerekend nu laat het zien dat er absoluut aanleiding voor was gezien de hoeveelheid steun voor de zogenaamde "denazificatie" van een staat. En nee hoe walgelijk het ook is dat er een strijdgroep is die zich openlijk Neo nazistische uit. Is dat geen reden voor een inval van een geheel land.
Er werd om een specifiek voorbeeld gevraagd waarin bekend is dat de officiële organisatie zelf nepnieuws veroorzaakte. Ik heb er zelfs specifiek in gequote dat het maar een klein deel is. Dus ja, dat was zeker bewust, maar óók zeker puur een antwoord op een vraag.

Hiernaast is de fact checking Zo bar slecht dat ze zelf praktisch nepnieuws veroorzaken.

Het typische is, gezien de oorlog nu, het volgende:

Mediadeskundige Alexander Pleijter:
"De Nederlandse voorbeelden [van het nepnieuws, ik] zijn aangemeld door een instantie die zich bezig houdt met het promoten van Oekraïne in de EU. Dat is dus een propagandaclub.”

Daarnaast hekelt Pleijter de “amateuristische wijze” van factchecking. “Als je kijkt naar die database, dan wordt er eigenlijk geen onderbouwing geleverd.” Hij noemt het “heel gevaarlijk” om media in een database te zetten en ze te kwalificeren als verspreiders van nepnieuws.

En Hans Nijenhuis, hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad:
"Het is een raar dat het bericht van De Gelderlander op de website van desinformatie staat. Het is een keurig AP-nieuwsbericht. Met zulke bestrijders van nepnieuws heb je geen nepnieuws meer nodig."

Bron:
https://eenvandaag.avrotr...tijl-de-eu-vindt-van-wel/
Rusland hoeft helemaal niet bang te zijn voor Europa, probleem is dat 1 persoon en een groep oudere mannen nog steeds te veel macht hebben en niet wil veranderen. Deze mensen zijn niet in staat om andere mensen te vertrouwen, zo zijn ze opgegroeid. Het land wordt geregeerd door middel van angst waar zij die aan de macht staan denken dat zij de bevolking als een klein kind moeten behandelen en zelf niet kunnen ontwikkelen om anders te denken. Een ieder die in Nederland is opgegroeid en vrijheid die wij kennen vergelijken met de vrijheid die de mensen in Rusland ervaren en nog steeds lopen te klagen dat wij niet vrij kunnen leven, zijn juist die mensen die andere mensen nog meer willen onderdrukken. Het verbaasd me dat een Baudet nog niet verhuisd is naar Rusland, want het zou een perfect schoothondje voor Putin zijn.
Als ik mijn proxy op een Russische vps gebruik kan ik gewoon op YouTube komen. Maar de rest is geblockt, of blijft laden in ieder geval.
Als je de verklaringen aan hoort van de VN gezant van de Rusland tijdens de zittingen van de VN, dan krijg ik jeuk op plekken waar ik het niet wil hebben. Die lijken te leven in hun eigen gecreëerde wereld / bubbel.

Zolang daar de angst regeert, wat overigens niet vreemd is dat mensen daar bang zijn, zijn veel Russische mensen verstoken van de waarheid.

Ik hoop van ganse harte dat naast Oekraïne ook Rusland bevrijd wordt.
Zo zie je maar weer dat vrije media erg belangrijk is. Ik begreep dat Google de activiteiten op Maps ook al moest staken. Mensen plaatsten daar reviews, niet van restaurants maar over de oorlog met foto’s.

Gek genoeg zie je ook hier weer dat mis- en desinformatie (of het gebrek aan informatie) een groot probleem is, net als bij corona. Alleen gaat het hier om nog verstrekkender gevolgen.
Dat steeds meer Russen afgesloten worden van alle andere bronnen dan de eigen staatsmedia maakt op zich niet zoveel uit.. Ze gaan de werkelijkheid uiteindelijk sowieso wel voelen door alle sancties.. Als er straks geen geld meer opgenomen kan worden en alle schappen leeg blijven.. Terug naar de Sovjet tijd met de "grote" leider Poetin, de nieuwe kleine Stalin..
Jep, we geven sancties aan de gewone burger zodat die hopelijk ingrijpen tegen Poetin! :X

Maar ondertussen maken we (in) direct miljoenen naar de Russische overheid over. :X Want owee als Poetin de gaskraan dicht draait! |:( 8)7

Hoe hypocriet wil je het hebben? :?
Even gemist dat er steeds harder geroepen wordt om die afhankelijkheid in te dammen? Het gaat om 10 tot 15% van het Nederlandse gasverbruik.

En het gaat om miljarden euro’s trouwens, niet om miljoenen.
Dat indammen roepen ze al jaren. En is er een alternatief nu direct beschikbaar? Nee.

NL afhankelijkheid ja. Ik heb het over geheel de EU. ;)
Dat kan best even duren. De sancties komen niet bepaald onverwacht, dus men zal vanalles voorbereid hebben.

Sowieso denk ik niet dat landen als China en India echt meedoen aan sancties of andere maatregelen. Dus indirect blijft er vanalles mogelijk voor Rusland.
Zowel China als India hebben economisch veel grotere belangen in en met de VS (plus de rest van Het Westen) dan met Rusland. Wanneer ze worden gedwongen om te kiezen, laten ze Rusland vallen als een baksteen.
Anoniem: 734539
@cariolive234 maart 2022 22:16
Je vergeet alleen het stukje dat de wereld sterk afhankelijk is van de goedkope arbeid/productie van China. Mocht China zich wel achter Rusland scharen en zelfs de sancties tegen Rusland aanvechten dan staat de rest van de wereld toch echt voor het blok als zij gaan dreigen met verhogingen van de arbeid- en productiekosten of met het stopzetten van de export.

Dat valt uiteraard wel op te lossen door de productie en arbeid elders te laten doen, maar om dat op te zetten ben je wel enige tijd bezig en wie gaat dat bekostigen? Dat zijn uiteindelijk de consumenten.
Maar China is voor hun economie dan ook weer voor een groot deel afhankelijk van het Westen. Dat zullen ze ook niet op gaan blazen voor de expansiedrift van een ander, toch?
Zeker niet. China kiest zelden partij in mondiale conflicten en ook nu zal het geen partij gaan kiezen voor Rusland. Chinezen doen het liefst met iedereen zaken en zullen ook Rusland niet uitsluiten. Als Rusland zich door de huidige situatie isoleert van andere landen en bijvoorbeeld (fors) minder gas en grondstoffen kan exporteren naar het westen, is China de lachende derde. Zij gaan dan als enige serieuze afnemer van Russische grondstoffen meteen de handelsprijzen onder druk zetten, en kunnen zij dit voor reële marktprijzen doorverkopen aan de rest van de wereld.
Anoniem: 734539
@gday5 maart 2022 13:25
De Chinezen zullen ook wel beseffen dat zodra Rusland zwakker wordt, het blok dat veelal tegenover het westen(NATO) staat in zijn geheel zwakker wordt en dat is natuurlijk niet gewenst omdat zij dus ook daarmee vatbaarder worden voor militaire interventie mochten zij bijvoorbeeld voor Taiwan gaan.

China kan dus Rusland niet zomaar laten vallen als bondgenoot en de mogelijkheid bestaat dat ze ingrijpen zodra Rusland dreigt te vallen op militair of economisch gebied. China kan natuurlijk als proxy fungeren voor de goederen vanuit Rusland, waardoor de sancties veel minder effect hebben dan gewenst.

Daarnaast, het dreigen wat NATO doet kan China natuurlijk ook doen, alleen is dat een stuk vervelender voor het westen mocht dat gebeuren.

De goedkope arbeid ga je in de EU niet vinden en de uitstotende fabrieken die zij hebben wil je niet terugplaatsen naar je achtertuin, omdat je de vastgestelde milieudoelstellingen dan niet kan behalen en moet dealen met de gezondheidsklachten van je bevolking n.a.v. vervuiling.
Het wordt tijd om onze afhankelijkheid van landen als China te herevalueren. Als land / Europa moeten we er echt eens over nadenken als we nog voldoende grip hebben op ons eigen leven, of als dat bepaalt wordt door de VS, China, Rusland etc.

Ja dat gaat geld kosten, je we gaan moeten inleveren, maar we krijgen er vrijheid voor terug..
Anoniem: 734539
@Yalopa5 maart 2022 13:32
Waarom denk je dat China zoveel smerige uitstoot heeft en de eigen bevolking hierdoor gezondheidsklachten krijgt? Omdat zij OOK de fabrieken hebben staan waar het westen gebruik van maakt.

Wil jij die nu in je achtertuin hebben? Ik zit daar niet op te wachten, want je spreekt dan namelijk over iets meer dan "Financieel inleveren". Dat zullen de leiders van het Westen vermoedelijk ook niet willen, dus de kans is enorm groot dat dit dan weer elders ondergebracht wordt zoals in Indië of ergens in Afrika.

Dat is dus enkel het probleem verplaatsen.
Gaat sneller dan je denkt hoor, zie o.a. dit van vorige week al: https://www.nrc.nl/nieuws...oskou-na-bankrun-a4095010

Denk zelf maar eens na wat er met jouw leven hier gebeurt als jij niet meer bij je geld kan.. Rusland is ook helemaal niet zo enorm zelfvoorzienend in alles, dus zo'n enorm internationaal sanctiepakket waarin ze echt totaal afgesloten worden van alles in de wereld wat er toe doet gaan ze echt wel merken.. Nog enigszins een relatie met landen als China en India gaat dat echt niet opvangen.. De laatste zin uit dat artikel: „Veel mensen hebben het nog niet door, ze denken dat het hen niet raakt. Maar wij worden nu net als Noord-Korea.”..

We gaan wel zien hoelang het duurt voordat het in b.v. Moskou onrustig wordt..
Nee die doen niet mee, maar China & India hebben een paak meer export naar EU en de VS dan naar Rusland. De roebel is niks meer waard. Dus wat gaan ze binnenkort nog exporteren ? Dan gaan ze toch een standpunt moeten innemen. Ik snap best dat ze goede relaties willen onderhouden, maar wat heb je aan economie met een land waar de burgers geen geld meer hebben ? Ok Rusland voorziet India van wapens, maar die kunnen ze ook gerust ergens halen. Nederland heeft zelf een hoger bbp dan Rusland. Rusland heeft alleen veel olie/gas en nog wat mineralen, wat graan. Daar moeten ze het eigenlijk van hebben. Dat kan je ergens anders ook krijgen. Wat wel interessant kan zijn is dat ze nu in India en China volop computers etc dingen gaan kopen, want de rest wilt het niet meer leveren rechtstreeks. Maar mensen die met moeite geld hebben gaan die dingen ook niet kopen. Dus Rusland ziet er mij nu niet bepaald een interessant afzetmarkt uit, en zeker nu niet. India en China zullen toch kleur moeten kiezen en het "hoeveeld geld hebben ze daar" aspect zal toch primeren. EU en de VS zijn een veel grotere afzetmarkt dan Rusland. Althans zo zie ik het toch. Ik denk dat China & India momenteel ook afwachten maar toch ook beetje geschrokken zijn van de reactie van alle andere landen.

Nu in Rusland is dit al lang voorbereid, maar neemt Kim Jong Oen proporties aan, geen vrije media meer etc. Wat eigenlijk zeer triestig is voor het volk. Nu velen zullen niks beter weten dan wat de staat hun voorschrijft, maar ik hoop toch dat het grote deel begint te protesteren. Wat gaat Poetler dan doen ? De helft van zijn volk opsluiten ?
De sancties en natuurlijk ook de lawine aan lijkzakken met russische soldaten. Poetin verkoopt het nu als een snelle militaire actie zonder heel veel slachtoffers, maar het lijkt ondertussen evident dat Rusland grote verliezen lijdt. Rusland heeft het over een paar honderd, oekraine praat over 6000. Laten we zeggen dat de waarheid in het midden ligt dus rond de 3 a 4000 doden aan russische zijde, na 7/8 dagen oorlog en dan hebben ze de strijd in de grote steden nog niet eens gehad.

Dit wordt een slachting, ook voor de russen. Dat kan niet onopgemerkt blijven in eigen land.
Ik denk dat veel gewone Russen niet eens zijn met deze inval.

Veel Russen hebben dit varken niet gekozen.

Dit walgelijke varken is sinds 2000 aan de macht.
Dit is een aanname die ik veel mensen hoor maken, en natuurlijk is dat ook hoe de sancties hier verkocht worden aan ons. Het doel is uiteraard om druk te zetten op Putin zodat hij stopt met deze waanzin. Door druk te zetten op het volk, wordt er gehoopt dat zij druk zullen zetten op Putin.

Ik heb een Russische vriendin en tot mijn grote schrik hoor ik het tegenovergestelde gebeuren. De combinatie van propaganda in eigen land, enkel nog toegang hebben tot Kremlin gestuurd nieuws en berichten van Russen die in het buitenland geviseerd worden (voor ons onbenullige berichten over Russen die geweigerd worden in restaurants, die op straat lastig gevallen worden in Italie en Spanje, Russische zaken die gevandaliseerd worden in Duitsland, uitzendstudenten die mogelijk terug moeten keren etc...) zorgt er voor dat de bevolking zich tegen Europa aan het keren is. Ze voelen zich aangevallen voor iets waar zij zelf niks mee te maken hebben en geen invloed op hebben.

Dit is een heel gevaarlijk spelletjes wat best wel eens anders zou kunnen uitpakken dat wat wij hopen en willen. Russen zijn anders dan Europeanen en Amerikanen. Ze hebben een andere achtergrond en andere normen en waarden. Dit bedoel ik niet op een slechte manier, maar dit moet niet onderschat worden.
Het IJzeren Gordijn is weer terug. Nu nog online, maar binnenkort offline ook weer. Russen zullen massaal de benen nemen nu ze dit zien gebeuren, en Rusland zal de grens hermetisch afsluiten. Dat onding is een 30 jaar geleden afgebroken, en wordt nu gewoon weer uit de kast gehaald om een heel volk gevangen te zetten. En dat door de eigen overheid...
Maar gelukkig staat het nieuwe IJzeren Gordijn tegenwoordig wat meer naar het Oosten. Daar zijn ze in Oost-Europa erg blij mee denk ik.
Muren "IJzeren Gordijnen" zijn er al overal. Enkele voorbeelden:
 • rondom de West Bank
 • rondom Gaza
 • tussen Israël en Syrië om de bezette Golanhoogte te isoleren
 • migranten muur (Trump Muur) tussen VS en Mexico om Latino's buiten te houden
 • om "Fort Europa" om niet westerse vluchtelingen tegen te houden
Momenteel zijn de meeste IJzeren Gordijnen, voor zover ik dat kan bekijken, om westerse landen van vreemde smetten vrij te houden ..
migranten muur (Trump Muur) tussen VS en Mexico om Latino's buiten te houden
Er staat als sinds begin 1900 her en der een muur tussen de VS en Mexico, heeft Trump niets mee te maken. Hij mag graag beweren dat hij het heeft verzonnen en er verantwoordelijk voor is, de werkelijkheid ligt ietsjes anders...

Komt nog bij dat er grote stukken grens zijn, zonder muur. En dat je de muur die er wel staat, je daar "gewoon" overheen kunt klimmen zonder dat je direct wordt doodgeschoten of in een mijnenveld wordt opgeblazen. En dan hebben we het nog niet eens over de reguliere grensposten waar je met een geldig paspoort gewoon de grens kunt oversteken. Tussen Oost- en West-Europa lag een grens die vrijwel potdicht zat en waar met scherp werd geschoten.
Sinds er hekken en dergelijke staan tussen Israël en de bezette gebieden, zijn de bom- en moordaanslagen op Israëlisch drastisch afgenomen tot nagenoeg nul. Dus werkt het blijkbaar wel.
Dat het werkt maakt nog steeds niet dat het goed is.
Schijnbaar wel nodig en erg effectief om rustig te blijven leven en de terroristen buiten het hek te houden.
Als je het woord terroristen gebruikt, klopt dat geheel in de context van deze discussie. Als we het dan over indoctrinatie en hersenspoelen hebben dan klopt dat aardig. Volgens mij is het nog steeds zo, dat Israel land bezet wat niet van hen is. Zij zijn in de ogen van de Palestijnen dus de terroristen. Het is maar net hoe je die muur ziet. Voor de ene kant is het een manier om in "rust" te leven, voor de andere kant voelt het als een Concentratiekamp. En ik zeg dit gechargeerd. En ook zonder een mening over welke partij de juiste is.
Dat laat ik in het midden. Het gaat hierin niet om wie er goed of fout is, maar hoe meningen gekleurd worden, ook in het Westen. Dat is een wereldwijd "fenomeen, lees: Probleem".
Ha, twee van de vijf voorbeelden zijn Westers maar op magische wijze is dat 'de meeste'? Of beschouw je Israël als een Westers land? Dat zou compleet van de pot gerukt zijn maar soit. Een tegengeluid mag maar je vergeet N/Z-Korea, China die bepaalde provincies volledig afsluit, etc. Het is iets dat dus overal ter wereld bestaat (om verschillende redenen). Bovendien is "Fort Europa" blijkbaar zeer slecht ontworpen aangezien er in 2019 een netto-immigratie van 1,5 miljoen mensen was.
Geen idee hoe correct de cijfers van Rusland zijn maar de cijfers die ik online vind, tonen sinds een aantal jaar een daling van het aantal inwoners. Blijkbaar vooral omdat inwoners van de oud-sovjet staten niet meer naar Rusland willen gaan omdat ze elders betere leefomstandigheden hebben.
Mooi, ik neem aan dat de fake news vanuit de Russische kant dan ook stoppen?
Niet als je een VPN opzet naar de VS. Daar is alles gewoon zichtbaar.
Enkel de EU kan niks meer zien.
Is er al wat bekend over hoe deze blokkades werken? Ze hebben geen invloed op verbindingen vanuit Russische datacentra, dus het zal iets op ISP niveau zijn. Simpele DNS blokkade zoals wij hier met Piratebay doen?
Er is simpelweg geen blokkade.
Enkel de EU is bezig met dingen op zwart te zetten. In de VS doen ze daar niet aan.
Vpns kunnen ook geblokkeerd worden, dat zijn ook bekende ip adressen. Tuurlijk zullen er altijd adressen bestaan die nog niet geblokkeerd worden, maar ga ze maar zoeken.
Gaat er niet om dat een VPN IP geblokkeerd kan worden.
Het gaat erom dat er niks in de VS op zwart gaat mbt de Russische propaganda kanalen.
Wat je ook kan doen is het zelf testen. Gooi een VPN open naar de VS en kijk maar of je bij rt.com kunt komen.
Een lap text van onzin zal daar weinig aan veranderen.
Er zijn zelfs op dit forum genoeg mensen in Nederland die nog steeds pro-Russisch zijn. Zeg maar iedere FvD aanhanger is dat, en bij sommige andere partijen zit ook nog wel wat.
Dat FvD en PVV geld schijnen te krijgen uit Rusland maakt nog niet dat alle stemmers van de vorige verkiezingen meteen pro-Rusland zijn. Als ze nu nog steeds FvD zouden stemmen dan heb je misschien een punt.
Het lijkt me eerder dat het hooguit zal afnemen. Om berichten op een social media te plaatsen hoef je namelijk niet perse in Rusland direct bij de social media te kunnen.
Deze oorlog ken alleen maar verliezers.

De bevolking van beide landen.
"De wet is aangenomen om te voorkomen dat het principe van vrij toegankelijke informatie en ongehinderde toegang voor Russische gebruikers tot Russische media en buitenlandse internetplatformen belemmerd wordt."
Oh the irony.
Zo jammer dat 1 man, of een kleine groep, zo'n hele natie omlaag kan sleuren. Hmmm, kan ik dat niet ergens van? ;(
Rusland is binnen een week veranderd in Noord-Korea. Bizar.
Verdikkie. Probeer je als blunderende organisatie een keer iets goed te doen (Want je mag geen nepnieuws verspreiden) krijg je wEEr de wind van voren.

Ik heb trouwens van een kennis die met een russische getrouwd is gehoord dat de eerste boete voor het verspreiden van nepnieuws al is uitgeschreven.

Ene Vladimir P. had nepnieuws verspreid over de oorlog in Oekraine.
Maar hij bleek nogal goed ingevoerd in russische politiek en was met een paar steekpenningen al snel weer vrij.

[Reactie gewijzigd door SvenHe op 7 maart 2022 13:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee