Een voormalige medewerker van het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft de Europese Commissie gewaarschuwd dat een opsplitsing van Microsoft niet eenvoudig zal zijn. De Amerikaan heeft zeven jaar geleden iets vergelijkbaars geprobeerd uit te voeren.
De afgelopen jaren heeft de EC meerdere malen van het Redmondse softwarebedrijf geëist dat grote hoeveelheden informatie, onder andere over interoperabiliteit en compatibiliteit, zouden worden gepubliceerd. Microsoft heeft daarover naar de mening van Neelie Kroes, de betrokken EC-commissaris, onvoldoende openheid van zaken gegeven. Dat heeft het bedrijf inmiddels verschillende boetes opgeleverd die zijn opgelopen tot 1,06 miljard dollar. Kroes vertelde op 20 april dat de EC nog nooit eerder een bedrijf was tegengekomen dat diens beslissingen niet wilde uitvoeren, waarna ze liet weten dat er mogelijk gezocht moest gaan worden naar een 'structurele oplossing' — antitrustjargon voor het opbreken van een bedrijf. Microsoft vindt echter dat het volledig voldaan heeft aan de eisen van de EC en is daarom in beroep gegaan tegen een van de eerste EC-beslissingen.
Een van de Amerikaanse ontwerpers van het plan om Microsoft gedwongen op te splitsen in een aantal kleinere bedrijven is echter van mening dat de Europese Commissie moet uitkijken mocht ze overgaan tot een dergelijke procedure. De anonieme Amerikaan – en met hem een aantal andere juridische experts – meent dat de EC in theorie aan Microsoft een besluit kan opleggen waarin staat dat het softwarebedrijf alleen nog zaken mag doen in Europa als het zichzelf opsplitst. Dat is echter niet noodzakelijkerwijs ook de beste beslissing. De oplossing moet namelijk in verhouding staan tot het probleem dat ermee opgelost wordt. Het voorstel van het Amerikaanse Ministerie van Justitie van begin deze eeuw om Microsoft op te splitsen was dan ook niet bedoeld om het marktaandeel van het bedrijf aan te pakken, maar om het bedrijf te herstructureren en zo de concurrentie te vergroten. Deze opsplitsing ging, zoals bekend verondersteld mag worden, echter niet door.