Rechter: Geen verlenging antitrusttoezicht Microsoft

Google heeft een rechter in de VS niet kunnen overtuigen om justitie Microsoft ook na november in de gaten te laten houden - een gevolg van een antitrustschikking uit 2001. Google kan echter tevreden zijn dat het spreektijd kreeg.

Google / Microsoft / Gates / Ballmer Vorige week werd bekend dat Microsoft heeft besloten om zoekfunctionaliteit in Windows Vista aan te passen, zodat gebruikers zelf kunnen kiezen welke software ze willen gebruiken voor het zoeken op de harde schijf. Dat gebeurde naar aanleiding van een eerdere klacht van Google, dat zijn Desktop Search-applicatie in de verdrukking zag komen. Het zoekbedrijf zag in het feit dat Microsof de nodige wijzigingen niet per direct kon of wilde implementeren, aanleiding om bij de rechtbank voor te stellen om Microsoft langer in de 'reclassering' te laten vertoeven.

Rechter Colleen Kollar-Kotelly, die toezicht houdt op de naleving van de schikking die Microsoft destijds met de Amerikaanse justitie sloot, wees Googles voorstel echter van de hand en verwees het bedrijf door naar de lagere rechtbanken om eventueel zelf een antitrustzaak op te starten. Collar-Kotelly wees er verder op dat Microsofts opponent in de zes jaar oude zaak 'de consument' is, en dat die door het openbaar ministerie en de staten worden vertegenwoordigd. Google is dus geen partij in die zaak, aldus de rechter, die zei er op te vertrouwen door officieren van justitie en afgevaardigden van de staten te worden ingelicht als Microsoft op enig terrein tekort blijft schieten. Het openbaar ministerie liet tijdens de zitting weten tevreden te zijn met de veranderingen die Microsoft vorige week heeft aangekondigd.

Vista-laptops Ondanks dat Google formeel dus nul op het rekest kreeg, kan het bedrijf volgens Harvard-rechtenprofessor Andrew Gavil al zeer tevreden zijn met het feit dat het tot de zitting werd toegelaten en zijn zegje kon doen. Eerder werd de inbreng van derden namelijk niet door Collar-Kotelly op prijs gesteld. Googles aanwezigheid zou zich begin november alsnog kunnen laten gelden, wanneer de eindhoorzitting plaats vindt en er wordt getoetst of justitie Microsoft echt weer los kan laten. Sterker nog: omdat Microsoft de zitting verliet met de belofte om voor het einde van de toezichtsperiode met een bèta van Vista Service Pack 1 te komen, is het niet onwaarschijnlijk dat de woorden van Googles advocaten hun invloed op Microsoft nu al doen gelden.

Door Mick de Neeve

27-06-2007 • 11:05

35 Linkedin

Bron: Seattle Times

Lees meer

Kroes ontkent 'vendetta' tegen Microsoft Nieuws van 20 september 2006

Reacties (35)

35
31
21
14
3
2
Wijzig sortering
En terecht, microsoft heeft zich de afgelopen jaren netjes gedragen, ms is veel opener, kijk nu bijvoorbeeld naar IE7, je start het de eerste keer op en je moet meteen kiezen welke search je standaard wilt, Google staat gewoon in het direct zichtbare lijstje, en er is zelfs een functie om niet standaard searchengines in te voeren door de url met het gezochte woord in te voeren.

(ok ok, er was een beetje aandringen nodig)

Met een beetje aandringen gedraagt MS zich nu netjes vind ik, Google probeert ze maar zwart te maken, maar vooral deze GDS claim vind ik belachelijk. Klaag dan ook Apple en meerdere linux distros aan als dat ECHT het probleem is.
Apple ok, ik kan me zo niks bedenken waarom je apple aan zou klagen ivm. het hinderen van de vrijheid van de consument maar ik kan me nog voorstellen dat dit mij een Mac ook wel ergens niet helemaal goed zit (Macs zijn nou eenmaal zo goed als niet te configureren).

Maar linux? Laat me niet lachen, als er een systeem is op deze aardbol die je kan configureren dan is het Linux wel, en zonder limits, doe wat je wilt, sloop alles er uit wat je niet nodig hebt of voeg alles toe wat jou goed dunkt, Linux zal nergens om zeuren, want het is OpenSource en daarmee is jou linux installatie lekker helemaal van jou.

Kortom, je comment slaat nergens op
Anoniem: 133782
@Naatan27 juni 2007 14:14
Huh?
Als Linux toch zo super configureerbaar is en dus in zoveel smaken te vinden is en daarbij legaal gratis te downloaden is op vele plaatsen kunnen ze toch helemaal ge monopolie hebben op bv een search URLtje?

De iPods zitten toch minstens op het randje van koppelverkoop.
Quicktime blijft ook constant "goedbedoelde" upgrade "tips" geven.
Apple blijft mi slechts buiten shot omdat ze te klein zijn. Niet omdat ze zich netter gedragen dan MS...
De iPods zitten toch minstens op het randje van koppelverkoop.
Nee hoor, die zijn daar al lang en breed overheen.
Huh?
Als Linux toch zo super configureerbaar is en dus in zoveel smaken te vinden is en daarbij legaal gratis te downloaden is op vele plaatsen kunnen ze toch helemaal ge monopolie hebben op bv een search URLtje?
Dat zeg ik toch?
Hoe wilde je apple of de linux distro's precies aanklagen voor monopolie misbruik?
Anoniem: 84766
27 juni 2007 13:37
Waarom zegt nu niemand waar het daadwerkelijk om gaat? Vorige artikel over dit onderwerp ook al niet.

MS heeft zn Search Index service. Het probleem van Google is dat dit niet eenvoudig uit te schakelen is.

Apple levert Spotlight in het systeem. Maar in de System Preferences is dit met een vinkje uit te schakelen. Vandaar dat Apple's oplossing geen probleem is voor Google.
ik vind dit alles zo'n onzin (dat gezeur van google) Straks gaat mercedes nog klagen dat audi niet hun motoren gebruikt. Of dat philips klaagt bij volvo dat ze geen philips radios in de auto bouwen, dat mag je toch zeker zelf weten als bedrijf?!
Als microsoft geen zin heeft om de mogelijkheid om google desktopsearch in vista te implementeren dan doen ze dat toch lekker niet, net zoals ze het bureaublad knal paars hadden kunnen maken als ze dat wilden........
Gek toch, ik kan zonder problemen een Philips motor in een Audi monteren. Ik kan evengoed een Philips autoradio in een Volvo auto steken.

Maar ik kan niet zonder problemen weigeren om te betalen voor Windows Media Player, Internet Explorer, Vista Search, ... Dus stop met de gekke auto-analogie-en en bedenk iets wat wel hout snijdt.

"Als ze dat niet willen, dan doen ze dat toch lekker niet." Perfecte definitie van een monopolist, en in een vrije-markt-economie moet de overheid monopolie-vorming tegengaan. Een deftige regering althans, de US is meer van het "Laissez-faire"-principe.
Parasietje heeft toch echt gelijk. Het heeft alleen maar te maken met het feit dat MS een monopolie heeft (en daar misbruik van maakt). Tweakers vergeten dit doorgaans massaal en roepen dan weer dat MS een gewoon bedrijf is dat gewoon geld wil verdienen en met hun eigen producten mogen doen wat ze willen.
Dat is onzin.
- MS is een monopolist, een monopolist is geen gewoon bedrijf.
- Alle markten zijn gereguleerd, waarom niet de software markt, MS mag dus niet met hun eigen product 'doen wat ze willen'.
- Dat klanten niet kiezen omdat ze niet beter weten is geen reden hier geen beleid tegen te voeren, dat velen 'niet beter weten' is direct het gevolg van het monopolie.

Die autovergelijkingen gaan zelden goed. Maar als iedere auto standaard is uitgerust met tomtom in het dashboard geintegreerd en alleen met tomtom op die manier, dan is het echt niet genoeg om te zeggen dat je 'een ander navigatiesysteem er gewoon los op kunt schroeven'. En ook onzinnig om te beweren dat die tomtom's gratis zijn omdat ze meegeleverd worden. IE bij windows is net zo gratis als je telefoontje bij je jaarabonnement.

@Spammy:
Google lijkt me behoorlijk in de richting van monopolist komen op het gebied van internetzoeken. Wat overigens een heel ander monopolie is omdat de klant veel makkelijker kan switchen. Maar zoals aToMac hieronder aangeeft, gaat het daar hier niet om. De vraag is, hoe kan ik vergelijkbare programma's als MS levert, vergelijkbare wijze integreren in Vista. Desktopsearch =/= internetsearch (al nadert het elkaar steeds meer).

[Reactie gewijzigd door brobro op 27 juni 2007 14:12]

Anoniem: 133782
@brobro27 juni 2007 14:06
In dit geval is het iets anders.
MS is inderdaad een software monopolist.
Echter op zoek gebied zijn ze dat niet.
Als er iemand een zoek monopolist is, is het Google maar niet MS.
(al denk ik dat Google daarvoor nog iets te klein is)

Nog beter zou zijn dat bv AltaVista de default zoekmachine zou zijn.
Op welk gebied heeft Microsoft een monopolie?

Geef dat eens aan.

Dat kun je niet want dat is gewoon niet zo.

Ze hebben een groot marktaandeel, dat is heel wat anders.
stop eens met die kromme redenering!
als Winamp, Realplayer, Quicktime,... gratis zijn, waarom zou WMP dat niet zijn?
het enigste verschil is dat het er standaard opzit en de meeste mensen te lui zijn om iets anders te installeren... het is ook die eigenschap van de mens waarop MS hoopt
Nee het "enigste" verschil is dat MS een marktaandeel van >90% heeft op de desktopmarkt en daardoor automatisch een marktaandeel van 90% in de markt van mediaplayers heeft...
Dus jij gaat ook klagen als je een nieuwe auto koopt waar standaard ABS, ESP, lichtmetalen velgen en meer van dat soort opties op zitten en er geen versie is zonder deze opties?
Ik vind het fijn dat windows media player, internet explorer en al er standaard op zitten anders moest ik thuis heel wat meer uitleggen. Zelf ben ik gewoon vrij om Firefox en Winamp te gebruiken zonder last te hebben van die Microsoft programma's.
Ik heb het niet over wat de eindgebruiker wilt of kan!
Ik heb het over Google, zij zeuren dat hun product niet op zo'n manier in vista kan worden geimplementeerd als de search functie van MS zelf, dat is toch logisch. Als eindgebruiker kun je uiteraard genoeg kiezen, je kunt Google DS gewoon instaleren alleen is het niet zo mooi weggewerkt als die MS versie. Je kunt alle software erop gooien wat je wilt, dus wat jij zegt slaat nergens op, het is geen eindgebruikers probleem het is gewoon google wat dwars wilt liggen, meer niet.
Jou redenering klopt ook voor geen kant.

En Audi word ook standaard geleverd met een motor, een Volvo ook met een radio. Zo word Windows dus ook standaard geleverd met IE en WMP.

En net zoals je bij de Volvo en Audi de onderdelen kan vervangen, kan dat in Windows ook.
Niet zo'n beste analogie.... Ik ken genoeg auto's waarbij de auto-radio een compleet ander formaat heeft dan de standaard inbouw-autoradio's. M.a.w. daar zit je dus wel degelijk vast aan de radio die de fabrikant heeft ingebouwd.
[code]
strComputer = "."
Set objWMIService = GetObject("winmgmts:\\" & strComputer & "\root\cimv2")
Set colServiceList = objWMIService.ExecQuery ("Select * from Win32_Service where Name = 'cisvc'")
For Each objService in colServiceList
If Not objService.StartMode = "Disabled" Then
AutoerrReturnCode = objService.ChangeStartMode("Disabled")
End If
If objService.State = "Running" Then
objService.StopService()
End If
Next
[/code]

Zo moeilijk is het niet om die service te stoppen en te voorkomen dat hij opnieuw opstart, althans, op XP, misschien dat het bij Vista iets anders gaat.
Ah ja... Zal het even aan mijn moeder doorgeven die graag GDS op haar laptop wilde hebben.
Denk dat ze gegarandeerd het gebruikersgemak van jouw oplossing ziet, als ze eenmaal VS2005 heeft geinstalleerd en het zootje heeft gecompiled...

Ergens sprak het eerder genoemde "vinkje" op een Mac om Spotlight uit te zetten me toch meer aan...

[Reactie gewijzigd door Ryceck op 27 juni 2007 15:52]

Dan begrijp jij het punt niet, Google kan met de installatie van zijn Desktop Search software het voorbeeldscriptje mee laten draaien en klaar, alleen de GDS werkt nog.

Nog minder werk als jouw moeder een vinkje te laten aan of uitzetten.
Het punt is dus dat dat helemaal niet kan.
verre van, de indexing service van windows xp kan echt niet vergeleken worden met die van Vista, aangezien die van vista zoveel malen anders opgebouwd is, en bv search strings kan onthouden en deze als mappen op kan slagen... bv een search string "*.jpg" verwijzen naar mapje: "foto's". mapje foto's open en hupla alle gevonden jpg's worden daarin weergegeven, try that in windows xp (in linux gaat dat al jaren maar soit :p)
want?
ze hebben zich goed gedragen?

Komt gewoon omdat de huidige regering pro MS is, wat ook meteen weer aangeeft hoe belangrijk het is om de stemmachines 100% controlleerdbaar te hebben.
Anoniem: 112442
@killercow27 juni 2007 11:13
Komt gewoon omdat de huidige regering pro MS is
De huidige president is pro Microsoft, de regering niet (de meerderheid in de kamer).

Dus het valt wel mee.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 27 juni 2007 11:16]

De huidige president is pro Microsoft, de regering niet.
de regering is net in Amerika de president, vice president, en de ministers. Al die figureren zijn aangesteld door de president, en dus loyaal aan de president.

Het is dus wel degelijke de regering die pro Microsoft is momenteel.
Anoniem: 112442
@arjankoole27 juni 2007 11:35
De meerderheid in de kamer is democratisch. De ministers hebben geen meerderheid achter zihc. De president (de republikeinen) kan geen wetsvoorstel erdoor krijgen. De democraten ook niet ivm de veto van de president.
Da's is pas zo sinds november..daarvoor hebben de republikeinen een kleine 6 jaar vrij spel gehad...die hebben dus ook in alle vrijheid rechters aangesteld....
Vervelend nou dat deze rechter helemaal niet door de Bush regering is benoemd maar onder Clinton benoemd is.

Probeer het eens met feiten?

[Reactie gewijzigd door Tijger op 27 juni 2007 12:46]

Valt wel mee. Lokale rechters worden op verschillende manieren aangesteld. Varierend per staat. Federale rechters kan wel wat mee gedaan worden door een regering maar bv. het hooggerechtshof is wat lastiger omdat men lid is voor het leven. Alleen als iemand zich terugtrekt of overlijd kan een regering een vervanger plaatsen die haar aanstaat. Dat doen alle administraties daar en het sterftecijfer is doorgaans laag dus het valt nogal mee.
Nee, want Google is geen partij in die anti-trust zaak. Als Google iets wil zullen ze zelf naar de rechtbank moeten, wat ze vast niet zullen doen want voor dat ze daar mee klaar zijn is SP1 er toch al met de vereiste aanpassingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee