Een Brusselse denktank stelt dat de Europese Commissie een verplichting op moet stellen waarbij elke verkochte computer zonder besturingssysteem geleverd moeten worden. Daarmee moet het Windows-monopolie doorbroken worden.
Volgens een rapport van het Europese Globalisation Institute is het voorinstalleren van Microsoft Windows op nieuwe pc's slecht voor de consument en het bedrijfsleven. Ook vormt het bundelen van het OS een rem op de concurrentie op de markt van besturingssystemen, aldus de opsteller van het rapport Alex Singleton.
Singleton stelt dat de consument op hardwaregebied een ruime keuze heeft, waarbij onderlinge concurrentie zorgt voor lage prijzen en snelle innovatiecycli. Microsoft Windows heeft in de ogen van het Europese Globalisation Institute juist geen noemenswaardige concurrentie; OS X van Apple wordt in het rapport geschetst als een nicheproduct en vergeleken met een Bang and Olufsen-televisie, en Linux zou door het bundelen van Windows worden buitengesloten.
Het Microsoft-monopolie zou tot gevolg hebben dat het Europese bedrijfsleven onnodig hoge kosten maakt, onder meer door de beveiligingsproblemen van Windows. Het ontkoppelen van Windows ziet Alex Singleton als enige oplossing om de Europese markt voor OS'en open te breken.
De mogelijkheid om leveranciers van notebooks en pc's te verplichten meerdere besturingssystemen aan te bieden, wordt door de denktank als onwerkbaar gezien, omdat verkopers dan meerdere versies van een computer voorradig moeten hebben. Eurocommissaris Kroes zou juist moeten eisen dat het besturingssysteem van Microsoft los van de computer verkocht wordt. Door Windows op een dvd te verkopen, zou de koper ook een goedkoper OS kunnen kiezen.
De gebruiker moet wel zelf de installatie uitvoeren, maar Singleton stelt dat bij elke verkochte computer een driver-cd meegeleverd kan worden. Het argument van Microsoft dat unbundling van zijn OS tot meer piraterij zou leiden, wordt in het rapport terzijde geschoven. Het software-activatiesysteem, welke in XP en Vista is terug te vinden, zou prima werken. Microsoft is volgens Singleton juist bang dat prijsbewuste consumenten en bedrijven Windows vaarwel zeggen en overstappen naar goedkopere of gratis OS'en.
