X klaagt advertentiecoalitie GARM aan. Het socialemediaplatform claimt dat de groep concurrentiewetgeving overtreedt door een 'illegale boycot' tegen het platform te organiseren. Onder het GARM-initiatief vallen bedrijven als Mars en Unilever.
In de aanklacht van X wordt beweerd dat het GARM-initiatief, dat onderdeel is van de World Federation of Advertisers, zich heeft georganiseerd om 'gezamenlijk Twitter miljarden dollars aan advertentieopbrengsten te ontzeggen'. Volgens het platform misbruikt de coalitie daarmee haar machtspositie op de advertentiemarkt, wat in strijd zou zijn met antitrustwetgeving.
Het platform beroept zich in zijn aanklacht vooral op een rapport van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, blijkt uit een open brief van X-ceo Linda Yaccarino. Uit dat rapport komt volgens Yaccarino naar voren dat GARM zijn macht gebruikt om bepaalde platforms, contentcreators en nieuwsorganisaties buiten te sluiten.
"Het illegale gedrag van deze organisaties en hun leidinggevenden heeft X miljarden dollars gekost", schrijft de topvrouw. "Mensen worden geraakt wanneer de marktplaats van ideeën wordt ondermijnd en sommige standpunten niet meer worden gefinancierd ten gunste van andere als onderdeel van een illegale boycot." X-eigenaar Elon Musk noemt de aanklacht een 'oorlog' in een bericht op het socialemediaplatform. "We hebben twee jaar lang geprobeerd aardig te zijn en kregen niets dan loze woorden."
De vermeende boycot begon nadat X werd overgenomen door Elon Musk. De GARM-coalitie was bezorgd dat na de overname werd afgeweken van bepaalde veiligheidsstandaarden en heeft die zorgen geuit bij haar leden. Zo verschenen er rapporten dat advertenties van bedrijven naast schadelijke en illegale content vertoond werden. GARM, of Global Alliance for Responsible Media, is in 2019 opgericht als initiatief om het sponsoren van illegale of schadelijke content via ads te beperken. De coalitie wilde na vragen van Tweakers geen commentaar geven op de aanklacht.
X klaagde vorig jaar Media Matters al aan. Die organisatie publiceerde een rapport waaruit bleek dat advertenties van grote bedrijven soms verschijnen naast content waarin Adolf Hitler en de Nsdap werden geprezen. Het socialemediaplatform claimde dat Media Matters de algoritmes van het platform heeft 'gemanipuleerd' om een 'valse indruk' te wekken.