In Nederland is er verschil tussen civiel en bestuursrecht. Bij civiel recht (tussen burgers en/of bedrijven) worden geen boetes uitgedeeld, alleen schadevergoedingen. Als je daar liegt, mag de rechter daar iedere gevolgtrekking uit maken die hij geraden acht (art. 21 Rv). In deze zaak (
https://uitspraken.rechts...d=ECLI:NL:RBLIM:2021:6328) had een partij bijvoorbeeld een vordering mede gebaseerd op een voorlopige aanslag IB (12k) terwijl de werkelijke aanslag IB er al was (300 euro). Dat is liegen en de rechter wijst de hele vordering af. Maar de rechter mag ook bijvoorbeeld mededelen dat omdat jij loog dat A waar is, we vanaf nu handelen onder de aanname dat niet-A de waarheid is.
Als je liegt op papier (ook e-mail e.d.), is dat valsheid in geschrifte en dat kan als strafbaar feit worden vervolgd. Maar als de rechter in de civiele zaak actie ondernam, dan denk ik dat de politie de zaak verder laat liggen.
In het bestuursrecht kun je onder ede worden gehoord als getuige (art. 8:33 lid 4 Awb). Dan liegen is strafbaar (meineed, art. 207 Strafrecht) los van of je het op schrift had staan. Zwijgen is ook strafbaar (art. 192 Sr). Dit is dus zo'n punt waar het EVRM wat van vindt: als jouw getuigenis bewijs gaat leveren waarmee jou een bestraffende sanctie kan worden opgelegd, dan heb je tóch zwijgrecht.
Verder staat in het bestuursrecht dat als jij wordt verhoord met het oog op het aan jou opleggen van een bestraffende sanctie, je wel mag zwijgen (art. 5:10a Awb). Maar in de zaak-Musk wordt Musk zelf niet bedreigd met straffen, het is zijn bedrijf dat de aankoop deed en niet hij privé (meen ik).