Susan Wojcicki, de directeur van YouTube, waarschuwt voor aanzienlijke negatieve gevolgen van de nieuwe EU-auteursrechtrichtlijn. Volgens haar ontstaan er onmogelijke financiële risico's, waardoor content zal worden geblokkeerd. Ook stelt ze dat Europeanen worden buitengesloten.
Wojcicki richt haar pijlen specifiek op artikel 13 van de in september door het Europarlement aangenomen tekst voor een nieuwe auteursrechtrichtlijn. Dit artikel wordt ook wel aangeduid met de term 'uploadfilter'. De directeur van YouTube stelt dat het maken van content door creatievelingen wordt bedreigd door dit filter, omdat internetbedrijven rechtstreeks verantwoordelijk worden voor de schending van auteursrechten.
Ze licht dat toe met een voorbeeld in de vorm van de wereldwijde muziekhit 'Despacito'. Deze video bevat vele auteursrechten, van geluidsopnames tot uitgeversrechten. Wojcicki zegt dat YouTube overeenkomsten heeft met meerdere partijen, maar dat sommige rechthebbenden onbekend zijn. Die onzekerheid betekent volgens haar dat dit soort video's wellicht geblokkeerd moeten worden, omdat er anders sprake kan zijn van aansprakelijkheid conform artikel 13. Wojcicki zegt dat op haar platform elke minuut 400 uur aan video's worden geüpload, waardoor de potentiële financiële risico's zo groot kunnen worden, dat geen enkel bedrijf die wil nemen. Volgens haar zijn andere systemen zoals YouTubes eigen Content ID veel beter geschikt om in te spelen op de kwestie van de auteursrechten van rechthebbenden.
Daarnaast stelt Wojcicki dat artikel 13 verder gaat dan enkel financiële risico's. Ze stelt dat inwoners van EU-lidstaten het risico lopen om te worden afgesloten van dit soort video's, omdat platforms niet het risico willen nemen te maken te krijgen met de nieuwe EU-regels. In oktober voorspelde Wojcicki al dat de nieuwe richtlijn honderdduizenden banen bedreigt, omdat platforms huiverig zullen zijn om nog langer content van miljoenen contentmakers te publiceren.
Artikel 13 gaat om een verplichting voor internetplatforms om te voorkomen dat er zomaar auteursrechtelijk beschermd materiaal kan worden geüpload. De verplichting tot het instellen van een uploadfilter staat niet als zodanig in de wettekst, maar critici zoals Wojcicki denken dat internetplatforms onmogelijk op een andere manier kunnen voldoen aan de nieuwe regels. De directeur van YouTube zegt dat ze zich wel kan vinden in de beweegredenen van de EU, namelijk ervoor zorgen dat artiesten meer betaald krijgen voor hun werk, maar ze is huiverig voor de 'onbedoelde consequenties', die volgens haar een stevige impact zullen hebben op de inkomsten van honderdduizenden mensen.
Op 12 september stemde het EU-parlement in met een tekst voor de nieuwe auteursrechtrichtlijn. Over de uiteindelijke tekst wordt binnen de EU door het Europarlement, de Raad en de Commissie nog onderhandeld. Naar verwachting zal de uiteindelijke tekst uiterlijk ergens volgend jaar definitief zijn, waarna lidstaten de regels waarschijnlijk binnen twee jaar moeten invoeren. Dat betekent dat de regels vanaf begin 2021 van kracht zouden kunnen zijn.