Precies, ISP's moeten doen waar ze voor betaald worden: toegang verschaffen. Niet de toegang ontzeggen.
Even los van het feit dat de meeste blokkades poepeenvoudig te omzeilen zijn en dus geen enkel effect hebben, is de moraal bij dit soort zaken vaak ver te zoeken. ISP's overtreden geen enkele wet in dit soort zaken. Ze hosten het materiaal niet en ze zijn niet verantwoordelijk voor de internet toegang van de partij die dat wel doet, noch de internet toegang van de partij die het materiaal illegaal deelt. Ze worden vervolgens wel gedwongen hun klanten te benadelen, zonder bijvoorbeeld ook maar enige vorm van compensatie mocht zo'n blokkade er voor zorgen dat klanten van provider wisselen.
Daarnaast zijn de organisaties die dit soort zaken beginnen (Elsevier, BREIN) ronduit achterlijk. Ze hebben geen flauw benul van hoe het internet daadwerkelijk werkt. Ze vragen om IPv4 blokkades, terwijl we daar al jaren IP's aan het rouleren zijn en zo'n hostende partij simpelweg een ander IP toe kan kennen aan de server(s) waar dit materiaal op staat. Of een DNS blokkade, die toch niet gerespecteerd wordt door dingen als Google DNS, OpenDNS of 1.1.1.1 - even los van het feit dat een domein enkele knaken per jaar kost en men dus ook simpelweg meerdere domeinen kan gebruiken. Een zekere baai heeft dat ook gedaan, probleem opgelost.
Het is voor ISP's niet te doen om dat allemaal bij te houden. Elsevier en andere organisaties moeten de bron aanpakken, niet het medium. Het is daarnaast belangrijk dat ISP's zich blijven verzetten, want anders creëren ze een precedent voor verdere blokkades die uiteindelijk in censuur zullen resulteren. De Britse ISP's gaan overal in mee met de overheid, met als gevolg dat het allemaal een zooitje is. Ik heb niet zo zeer problemen met het feit dat men daar porno achter een filter heeft gezet. Dat is allemaal hun zaak. Maar op het moment dat de website van een klant van mij ineens niet meer bezocht kan worden door 60% van het Britse volk doordat een stel achterlijke amateurs een blokkade op een IP adres heeft geforceerd dat voorheen aan iemand anders toebehoorde, raak ik toch wel beetje heel erg geïrriteerd. En dat krijg je er niet zomaar uit, ik heb toen flink wat werk moeten verzetten om een ander IP adres toegewezen te krijgen.
Stel je voor dat jouw telefoon nummer wordt geblokkeerd in de één of andere actie van BREIN waarbij ze een typ foutje maken en jouw nummer er dus ook tussen komt. Of dat je verhuist naar een adres dat men op de één of andere manier volledig heeft geblokkeerd voor bezorgingen van enige vorm omdat de vorige bewoner illegale dingen deed. Zo eenvoudig is het. En ja, dat tweede voorbeeld is niet realistisch (ik hoop tenminste van niet

), maar dat is wel
precies wat IP blokkades betekenen.
Ik vind dit dus ook een briljante actie. Als ISP's zomaar gedwongen moeten kunnen worden om hun klanten toegang te ontzeggen tot delen van het internet, moeten ze ook de mogelijkheid hebben de toegang te ontzeggen tot enige andere site die zij zélf als ongewenst beschouwen. Als Elsevier hier een probleem mee heeft, hadden ze maar even na moeten denken voordat ze hieraan begonnen.
Overigens zitten deze organisaties zelf ook vaak genoeg fout. BREIN heeft bijvoorbeeld zelf al eens materiaal van hun website moeten verwijderen wegens onrechtmatig gebruik.
[Reactie gewijzigd door Werelds op 22 juli 2024 13:32]