Het Europarlement heeft donderdagmiddag in een plenaire sessie tegen het starten van de onderhandelingen gestemd op basis van het huidige voorstel van de auteursrechtenrichtlijn, die controversiële bepalingen als het 'uploadfilter' en de zogenaamde 'linkbelasting' bevat.
Europarlementariër Julia Reda, een felle tegenstander van het huidige voorstel, meldt dat dit betekent dat het voorstel 'terug naar de tekentafel' gaat en dat het Europarlement zich er in september opnieuw over kan uitspreken. Dat betekent dat de huidige tekst nog aangepast kan worden. Axel Voss, degene die verantwoordelijk is voor het voorstel, verdedigde de richtlijn door te wijzen op het 'internetkapitalisme' dat zich zou verspreiden in Europa en dat wordt bedreven door grote bedrijven als Google en Amazon. Het voorstel moet hier volgens hem verandering in brengen.
De richtlijn, die gaat over auteursrechten, bevat twee artikelen die veel ophef veroorzaken. In de eerste plaats is dat het 'uploadfilter', dat is neergelegd in artikel 13. Dat verplicht onlineplatformen om auteursrechtelijk materiaal dat gebruikers uploaden van tevoren op inbreuken te controleren. Critici zijn bang dat dit het open karakter van het internet aantast. Van verschillende kanten is er kritiek geuit op het artikel, naast een groep van 145 organisaties door de Europese privacytoezichthouder en verschillende lidstaten.
Daarnaast is er artikel 11, dat door critici ook wel wordt aangeduid als een 'linkbelasting' of link tax. Dat artikel zou een aanvullend recht voor uitgevers in het leven roepen waardoor de vrije uitwisseling van informatie wordt gehinderd, vrezen 169 academici. Onder de regels zou het gebruik van kleine stukken uit nieuwsberichten, oftewel snippets, alleen nog mogen met toestemming van de rechthebbende. Verschillende Wikipedia-pagina's toonden deze week slechts één enkele pagina aan bezoekers, waarmee de organisatie protesteerde tegen de nieuwe conceptregelgeving; bezoekers worden opgeroepen actie te ondernemen.
De Juri-commissie voor Juridische Zaken, die deel uitmaakt van het Europarlement, stemde op 20 juni voor de huidige vorm van de tekst van de voorgestelde richtlijn. Als het Europarlement donderdag voor had gestemd, dan was de richtlijn nog niet definitief van kracht geworden; in dat geval hadden de onderhandelingen over de richtlijn met de Raad kunnen beginnen.
Update, 15:01: Bits of Freedom heeft een document geüpload waarin te zien is wie op welke manier heeft gestemd.