Susan Wojcicki, de directeur van YouTube, waarschuwt dat artikel 13 van de in september door het Europarlement aangenomen tekst voor een nieuwe auteursrechtrichtlijn honderdduizenden banen kan bedreigen en zeer negatieve gevolgen voor het internet heeft.
Volgens Wojcicki kan artikel 13 het internet zoals we dat nu kennen, drastisch veranderen. De huidige tekst van dit artikel, dat door critici ook wel wordt aangeduid als het 'uploadfilter', zal volgens de ceo ertoe leiden dat miljoenen contentmakers en gebruikers geen materiaal meer kunnen uploaden op platforms als YouTube. Volgens haar leidt de nog niet definitief ingevoerde EU-richtlijn ertoe dat internetplatforms enkel nog content van een kleine groep van grote bedrijven zal toelaten. Ze stelt dat het voor vele platforms te risicovol wordt om content van kleinere partijen toe laten, omdat artikel 13 ervoor zorgt dat de platforms straks zelf aansprakelijk worden voor eventuele schendingen van het auteursrecht. Ook voorspelt ze dat een situatie kan ontstaan waarin specifiek EU-burgers geen toegang krijgen tot content die voor mensen van buiten de EU gewoon is te raadplegen.
Op 12 september stemde het EU-parlement in met een tekst voor de nieuwe auteursrechtrichtlijn. Dat betekent dat het wetgevingstraject ten einde is en de niet-openbare onderhandelingen met de Raad en de Commissie van start gaan. De uiteindelijk uitonderhandelde tekst zal dan naar verwachting eind dit jaar of begin volgend jaar af zijn, waarna lidstaten de nieuwe regels waarschijnlijk binnen twee jaar moeten doorvoeren.
De nieuwe auteursrechtrichtlijn heeft met name twee artikelen waar veel kritiek op is. Het gaat allereerst om artikel 13, waarin het gaat om een verplichting voor internetplatforms om te voorkomen dat er zomaar auteursrechtelijk beschermd materiaal kan worden geüpload. Critici nemen hierbij al snel de term 'uploadfilter' in de mond. De verplichting tot het instellen van een uploadfilter staat niet als zodanig in de wettekst, maar critici denken dat internetplatforms onmogelijk op een andere manier kunnen voldoen aan de nieuwe regels. Volgens voorstanders zijn de nieuwe regels juist nodig om rechthebbenden te beschermen en om ze mogelijkheden te geven om een redelijk vergoeding voor hun werk te krijgen.
Ten aanzien van de auteursrechtlijn is er ook kritiek op artikel 11. Dat gaat niet zozeer over internetplatforms, maar om een nieuw recht voor uitgevers van perspublicaties, waarmee ze het gebruik van hun artikelen kunnen beperken. Dat geldt ook voor hyperlinks. Dit wordt ook wel linktaks of linkbelasting genoemd. De kritische Europarlementariër Julia Reda stelt dat alleen al het opnemen van de titel in een link naar een artikel al een overtreding is. Tweakers publiceerde onlangs een artikel dat dieper ingaat op de regels omtrent artikel 11 en 13.