Het Acta-verdrag wordt openbaar. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag bekendgemaakt. De onderhandelingen over het Acta-verdrag, met daarin onder meer maatregelen tegen piraterij op internet, waren lange tijd geheim.
De tekst van het verdrag wordt woensdag 21 april openbaar gemaakt, aldus de Europese Commissie. Volgens de deelnemers aan de onderhandelingen hebben deze nu een fase bereikt waarin een verdrag dichtbij is.
Er is de afgelopen maanden veel kritiek geweest op de manier waarop de inhoud van het antipiraterijverdrag tot stand is gekomen. Doorn in het oog van veel tegenstanders is dat de onderhandelingen voor Acta in het geheim zijn gevoerd. De NVPI stelde eerder dat dit een kwalijke zaak was, die tot veel speculaties en onduidelijkheden heeft geleid.
Een van die onduidelijkheden betrof de zeggenschap die landen krijgen. Er werd bijvoorbeeld gedacht dat het parlement geen zeggenschap over het Acta-verdrag heeft, omdat de EU-lidstaten de Europese Commissie hebben gemachtigd om namens Nederland te onderhandelen. Later werd dit door de demissionaire ministers Maria van der Hoeven van Economische Zaken en Hirsch Ballin van Justitie afgezwakt, omdat de Eerste en Tweede Kamer zich waarschijnlijk wel over een deel van het omstreden verdrag mogen buigen.
De geslotenheid rondom Acta was eerder reden voor het Europees Parlement om een resolutie aan te nemen waarin het de Europese Commissie oproept tot meer openheid over het Acta-verdrag. Liefst 633 parlementariërs stemden voor; slechts 13 afgevaardigden stemden tegen. Bovendien wil het Europees Parlement niet dat het verdrag inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. Een 'three strikes'-maatregel, waarbij filesharers na drie overtredingen van het internet worden afgesloten, is volgens het Europarlement ongewenst. Het Europarlement is echter niet per definitie tegen het Acta-verdrag; er moet alleen meer openheid over de onderhandelingen worden gegeven.
Opvallend is dat Eurocommissaris Neelie Kroes, met de portefeuille 'digitale agenda', vorige maand nog stelde dat niet alle stukken over de Acta-onderhandelingen openbaar moeten worden gemaakt. Volgens Kroes ondermijnt Europa zijn onderhandelingspositie als alle documenten worden vrijgegeven. Sommige zaken zouden daarvoor te 'bedrijfsgevoelig' zijn.