Het Europees Parlement heeft een resolutie aangenomen waarin het de Europese Commissie oproept tot meer openheid over het Acta-verdrag. Liefst 633 parlementariërs stemden voor; slechts 13 afgevaardigden stemden tegen.
Het Acta-verdrag, waarover onder meer Europa en de Verenigde Staten onderhandelen, is bedoeld om de handel in namaakartikelen en piraterij op het internet tegen te gaan. De onderhandelingen over het verdrag worden al enige tijd in het geheim gevoerd. Eerder uitgelekte documenten wezen op strenge maatregelen tegen copyrightschending, maar wat er precies in de documenten staat is onbekend. Het gebrek aan openheid is velen een doorn in het oog: nog vorige week sprak de demissionaire Nederlandse minister van Economische Zaken haar ergernis over de geheimzinnigheid uit.
Ook het Europees Parlement is niet blij met het gebrek aan openheid; het nam woensdagmiddag een resolutie aan waarin het de Europese Commissie opriep tot meer openheid. De resolutie was ingediend door zes politieke partijen en werd aangenomen met 633 tegen 13 stemmen. Volgens het parlement is er sinds 1 december 2009, toen het Verdrag van Lissabon in werking trad, een wettelijke verplichting om het Europees Parlement in te lichten als de Europese Commissie onderhandelt over internationale verdragen.
Het parlement zegt 'bezorgd' te zijn over het gebrek aan openheid, en verwijt de Europese Commissie dat het parlement niet om goedkeuring over de Acta-onderhandelingen is gevraagd. De Europarlementariërs eisen vanaf nu continu over de Acta-onderhandelingen te worden ingelicht door de Europese Commissie; doet de commissie dat niet, dan worden 'verdere stappen' genomen. Onder andere de gang naar het Europese Hof van Justitie wordt expliciet genoemd.
Bovendien wil het parlement niet dat het verdrag inbreuk maakt op de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy. Een 'three strikes'-maatregel, waarbij filesharers na een drietal overtredingen van het internet worden afgesloten, is volgens het Europarlement ongewenst. Het Europarlement is echter niet per definitie tegen het Acta-verdrag; er moet alleen wel meer openheid over de onderhandelingen worden gegeven.
VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert zei woensdagmorgen al te verwachten dat de resolutie zou worden aangenomen. Volgens Hennis-Plasschaert zorgt het gebrek aan openheid voor 'vergaande speculaties'. "Dat kan en mag niet de bedoeling zijn", aldus de politica. Volgens haar is het voor het Europees Parlement van belang om informatie te kunnen inzien over de laatste stand van zaken, omdat het uiteindelijk goedkeuring aan het verdrag moet verlenen.