Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid een rapport aangenomen dat EU-lidstaten en de Commissie adviseert strenge maatregelen tegen auteursrechtenschending op internet te nemen. Het advies is niet bindend.
Tijdens de stemming op woensdagmiddag stemde een meerderheid van 328 Europarlementariërs voor het Gallo-rapport, dat is vernoemd naar de Franse Europarlementariër Marielle Gallo; 245 stemden tegen. Hoewel het gaat om een niet-bindend advies, heeft het waarschijnlijk wel gevolgen, denken Europarlementariërs Marietje Schaake en Judith Sargentini van respectievelijk D66 en GroenLinks.
Het rapport adviseert EU-lidstaten en de Europese Commissie om strenge maatregelen tegen auteursrechtenschending te nemen. Zo zou er wetgeving moeten komen om inbreuk op het intellectueel eigendom tegen te gaan en zouden isp's en auteursrechthebbenden moeten samenwerken in de strijd tegen auteursrechteninbreuk. Dat laatste kan volgens critici uitmonden in 'three strikes'-wetgeving, waarbij internetgebruikers die herhaaldelijk in de 'fout' gaan hun internetverbinding verliezen.
Nu het rapport is aangenomen, kunnen EU-lidstaten en de Europese Commissie het gebruiken om strenge maatregelen tegen auteursrechteninbreuk te legitimeren, stelt D66-Europarlementariër Schaake. Zelf stemde ze tegen: "Het is niet van deze tijd. Er zijn betere manieren om artiesten geld te laten verdienen dan door repressie", zegt ze tegenover Tweakers.net. Zo zou het auteursrecht gelijk moeten worden getrokken voor de hele Europese Unie. "Er is nu geen geharmoniseerd auteursrecht", aldus Schaake.
Ook Sargentini van GroenLinks vreest dat het rapport kan leiden tot maatregelen. "Het is zeker geen vrijblijvend rapport", aldus de Europarlementariër. Een alternatief rapport, dat onder andere werd gesteund door de groenen in het Europarlement en dat consumenten beter zou beschermen dan het Gallo-rapport, haalde het niet. Hetzelfde geldt voor een alternatief van de liberalen.
VVD-Europarlementariër Toine Manders onthield zich van stemming. "Ik steunde de liberale variant en vond het daarom niet kunnen om ook over het oorspronkelijke te stemmen", aldus de Europarlementariër. De grootste steun in het Europarlement kwam waarschijnlijk van de christen-democratische fractie, waar onder andere het CDA deel van uitmaakt. Marielle Gallo maakt ook deel uit van die fractie. Een lijst waaruit blijkt welke parlementariërs het rapport steunden, verschijnt later op woensdag.