Door Friso Weijers

Redacteur

Samsung Galaxy S22 en S22+ Review

Kleiner is het nieuwe groter

11-03-2022 • 06:00

159

Singlepage-opmaak

Conclusie

Waar de Galaxy S22 Ultra uiterlijk een heel ander toestel is dan de S21 Ultra van vorig jaar, zien de Galaxy S22 en S22+ er haast precies hetzelfde uit. Goed, het design is nog iets strakker geworden en heeft nu wat vlakkere kanten gekregen, wat je dit voorjaar bij steeds meer smartphones ziet. Ook met het compactere formaat zou Samsung weleens trendsetter kunnen zijn. Te oordelen aan de reacties hier op Tweakers, is er na jaren van steeds grotere smartphones best behoefte aan net iets kleinere toestellen.

Naast een lichtelijk vernieuwd uiterlijk hebben de Galaxy S22 en S22+ gelukkig ook nog wat inhoudelijke vernieuwingen meegekregen. Zo is de camera ten opzichte van vorig jaar net iets beter geworden. Dat gaat letterlijk en figuurlijk vooral om de details. Als je fotografeert bij wat minder licht of de telecamera gebruikt, zijn foto's net iets scherper, met minder ruis. Fijn is ook de nieuwe software met een nog langere updatebelofte, die Samsung overigens ook voor de Galaxy S-line-up van vorig jaar heeft afgegeven. Van de Exynos 2200-soc hadden we wel wat meer verwacht, hoewel hij in elk geval niet mínder snel lijkt dan het model van vorig jaar.

Kijken we naar de S22+, dan zet die op het gebied van accuduur wel een stapje terug ten opzichte van de S21+. Slecht scoort ook het nieuwe toestel nog altijd niet, want de S21+ deed het vorig jaar simpelweg erg goed. Aan de andere kant maakt dat, in combinatie met de kleine vernieuwingen elders, het ons lastig om echt enthousiast te worden over dit model, zeker als we kijken naar de huidige prijs. Voor hetzelfde bedrag koop je luxere toestellen zoals de Google Pixel 6 Pro.

Van de kleinere S22 zijn we onder de streep meer gecharmeerd. Sommige verbeteringen, zoals Wi-Fi 6E en een extra felle display, gaan aan de kleinere S22 voorbij. Het is jammer dat Samsung dat soort kleine extraatjes heeft weggelaten, maar aan de andere kant zijn ze ook niet essentieel voor de ervaring met het toestel, behalve misschien het verschil in oplaadsnelheid, waarbij de S22 trager blijkt dan de S22+. De accuduur van de S22 heeft ons rekening houdend met het kleine formaat positief verrast, waarbij hij in de browsetests de S21 weet te verslaan. Het nieuwe model is ook beter geconstrueerd dan de S21, met zijn buigzamere behuizing en krasgevoelige plastic achterklep.

Naast beter dan zijn voorganger is de S22 ook op zichzelf een interessante optie voor wie graag een wat kleiner Android-toestel wil hebben, maar bij gebrek aan opties bijvoorbeeld vasthield aan een ouder Galaxy S-toestel. Samsungs kleinste high-end toestel van dit voorjaar is luxer uitgerust dan eerdere opties in dit segment, zoals de Google Pixel 5, ASUS Zenfone 8 en Apples iPhone 13. De laatste scoort op het gebied van systeemprestaties en accuduur wel duidelijk beter. Voor liefhebbers van compacte toestellen die niet op Apple zitten te wachten, is de Galaxy S22 de beste optie tot op heden.

Lees meer

Reacties (159)

159
156
65
3
0
63
Wijzig sortering
Via Samsung de S22 kunnen preorderen voor €585 na wat kortingscodes en €100 extra inruilkorting op een oud toestel (had nog een OnePlus 3 in de la liggen). Heb hem nu een week in huis en de eerste indrukken zijn positief: lekker compact met al dat >6.5" geweld tegenwoordig, goede bouwkwaliteit, goede camera, prima accuduur en aan OneUI kan je ook wel wennen. Het is in ieder geval beter dan wat TouchWiz ooit is geweest. Ik durf wel te zeggen dat het een van de beste relatief compacte toestellen gaat zijn voor dit jaar.

Echter zoals ook in de review is vermeld is de bloatware is wel extreem en Samsung heeft overal wel zijn eigen versie van:
Browser: Samsung Internet Browser
App Store: Galaxy Store
Fitness: Samsung Health
Kinderomgeving: Samsung Kids
Gameomgeving: Game Launcher
Community: Samsung Members
Voice Assistant: Bixby
Smarthome: SmartThings
Migratietool: Smart Switch
Notities: Samsung Notes
PW Manager: Samsung Pass
Themas: Galaxy Themes

Daarnaast komt de Galaxy S22 ook standaard met Facebook, Netflix, Spotify, Microsoft Office en LinkedIn en dan ben ik er nog wel wat vergeten. Gelukkig kan je het meeste zo verwijderen en de iets hardnekkigere apps laten zich met ADB wel opschonen.
Hi, ik heb ook een S22 en wil onnodige bloatware verwijderen via Adb. Heb je ergens een duidelijke instructie hoe dat moet? Of is dat voor een beginner geen goed idee?

Alvast bedankt.
Ik heb precies jouw zinsnede bloatware verwijderen via Adb gebruikt om te googelen en voilá:
https://nl.gadget-info.co...e-on-android-without-root
Als je niet te veel zelf wilt rommelen is het programma
ADB App control erg handig.

Even googlen op de naam.
Ze hebben een eigen site.
En ook een support pagina op XDA-developers.
Dat is wel een heel gedoe voor de meesten van ons. Ik bedoel vooral de ouderen, die misschien ook bang zijn om fouten te maken.. Lijkt me Apple in dit geval beter, of heeft die ook veel bloatware?
Overigens ben ik geen iPhone fan, gebruik een oude Nokia met dat, nog steeds, zeer vervelende opstart muziekje.
Je kan ook gewoon doen wat bijna iedereen doet:

via de play store chrome, gmail en al de andere standaard google apps downloaden en de samsung rommel niet gebruiken. (en vergeten)

Vroeger was bloatware een probleem, toen je telefoon 8GB interne opslag had. Nu? met 256 of meer? pffrt.. het verwijderen is alleen maar gedoe. En waarvoor? 2 GB?
Vroeger was bloatware een probleem, toen je telefoon 8GB interne opslag had. Nu? met 256 of meer? pffrt.. het verwijderen is alleen maar gedoe. En waarvoor? 2 GB?
Dat is niet de enige reden he. Er draaien ook continu facebook services op de achtergrond bijvoorbeeld, zo out of the box. Zelfs als je de facebook app verwijdert blijven die er overigens op staan dus je moet dit via ADB doen. Ik gebruik helemaal geen facebook om privacyredenen en overigens ook geen google (ik log niet in op de play store en download alles van aurora).
Je zou als alternatief ook iets als NetGuard (FOSS) kunnen gebruiken, deze installeert zichzelf als een VPN service en kan uitgaande TCP/UDP berichten/connecties blokkeren.
Dan heb je alsnog privacy voordeel omdat er geen phone-ing home plaats kan vinden. Je zou dan niet perse met ADB aan de gang te hoeven, om de system-apps daadwerkelijk te verwijderen.
Oh nouja zoals ik hierboven beschreef is mijn telefoon toch al aardig verknutseld. ADB heeft geen geheimen voor me :) Ik ben tot vorig jaar jarenlang admin geweest van een mobiel 'wagenpark' van 60.000 toestellen. Ik gebruik bijvoorbeeld een work profile om bepaalde apps te isoleren. Overigens hadden we op mijn werk niet dit soort voorzorgen hoor. Privacy is een prive ding van me :P We blokkeren niet eens ads op onze zakelijke proxy, al heb ik daar al een paar keer om gevraagd omdat via ads ook wel eens malware binnenkomt.

NetGuard heb ik wel eens bekeken maar ik kan het niet gebruiken omdat ik al een andere VPN gebruik die always-on is, en je kan maar 1 VPN gebruiken per profiel op android. Die VPN gebruik ik om mijn eigen servers te bereiken (die hangen niet open aan internet) en er draait ook een pihole op dus een hoop ads en tracking zijn al afgeschermd.

Maar ik zal er toch eens over denken om NetGuard in het work profile te stoppen, ik gebruik nu TrackerControl maar dat laat toch wel eens wat door.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:22]

Gewoon de app disablen, dan draait 'ie niet meer. Heb je geen ADB voor nodig.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 22 juli 2024 13:22]

facebook, Microsoft, Samsung, twitter, google, etc.

Er is niet aan te ontkomen tegenwoordig op moderne platformen. Ik vind het goed van je maar ik heb mij overgegeven net zoals een Russische soldaat in Oekraïne.
Ik gebruik sommigen nog wel maar facebook als platform niet meer. Twitter ook niet, Google nauwelijks (ik log niet in op mijn telefoon bijv, gebruik het alleen voor de notificaties). Zoeken doe ik met duckduckgo.

En al mijn verkeer van whatsapp, signal, telegram gaat via een matrix bridge, dus ik heb alleen de element client op mijn telefoon. Ik heb wel de volledige clients op een andere telefoon maar daar staat verder weinig op en die neem ik nooit mee naar buiten. Alle commerciele apps met tracking zitten in een "Work profile" op mijn telefoon dat ik alleen aanzet als ik het nodig heb.

Het is inderdaad een hoop werk maar op die manier kan ik nog steeds wel aardig wat afschermen. Het is niet perfect, absoluut. Maar het helpt wel een hoop. Als ik ergens wat aan reclame zie dan is het vaak iets als parfum waar ik geen interesse in heb :)

Bovendien is de gebruikerservaring veel beter, zo heb ik al mijn chats in 1 programma. De open source apps op F-Droid worden ook steeds beter trouwens. Ik gebruik bijna alleen maar open source apps in mijn hoofdprofiel.
Ja snap ook het punt niet. Zet die apps bij elkaar in een mapje en je ziet ze nooit meer, lekker boeien.
Op mijn s10e heb ik middels ADB ook heel veel meuk verwijderd. Tot op het niveau dat de beveiligingssoftware van mijn werkgever niet meer wilde werken. Ik heb de telefoon toen maar weer gereset en alles er op laten staan, ondanks mijn afkeur van bloat / voorliefde voor simpele UI.

En de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik er niet zo veel last van heb. Facebook heb ik uitgeschakeld, wat verwijderd kon is verwijderd en wat niet weg kon heb ik alle rechten ontnomen en de icoontjes verborgen (Microsoft Launcher). En de gescheiden omgevingen voor werk en privé vind ik stiekem ook wel erg handig. De accuduur is nu niet wezenlijk anders dan toen ik alles ontmeukt had, dus daarvoor hoef je het niet te doen.

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 22 juli 2024 13:22]

Apple heeft niet veel bloatware behalve hun eigen spullen (Apple TV, Music enz die je wellicht ook niet zal gebruiken). En het meeste van de meegeleverde apps zijn nog verwijderbaar ook.

Apple is mijn ding niet meer maar op dit punt doen ze het erg goed.
Het lijkt me vreselijk irritant inderdaad al die onzinnige apps, maar tegelijkertijd kun je het Samsung ook nauwelijks kwalijk nemen. Maar net als een oem versie van Windows voelt het nogal goedkoop dat je al die bloat er bij krijgt. En het voegt weinig toe, voor mij. In tegendeel zelfs.
Een eigen versie van iets hebben is niet hetzelfde als bloatware. Dat vind ik overigens wel als het om dubbele functies gaat, bijvoorbeeld de dubbele Agenda-app.
Maar ons als consument is het wel goed om concurrentie te hebben.
Ik had een Android van mijn werk (zelf heb ik iPhone) en constateerde allerlei dubbelingen maar ook apps van Samsung die geforceerd lijken: ze kunnen niets of werken niet in eigen taal.

@Rolfie nee, ik kan veel niet verwijderen, helaas. Maar bovenal: waarom stop je een OS vol met reclame en sponsord bloatware. Het is goedkoop en ik (!) krijg er een goedkoop gevoel van.
iOS is echt niet veel beter hoor...

https://www.techradar.com...com&utm_content=techradar

[Reactie gewijzigd door greatkz op 22 juli 2024 13:22]

Dat is een beetje suggestief. Ja, er zijn veel apps. Maar het is geen reclame of exotische niks apps (zoals Samsung er echt heel veel heeft).
De meeste kun je ook gewoon verwijderen.

En persoonlijk, als je een iPhone opstart dan kun je direct aan de slag. Content consumeren, maken en bewerken en/of delen. Als m’n verse Samsung aan gaat dan kun je amper iets. Of althans, ik wordt er niet tot uitgenodigd.
Voor mij is dat de reden om geen Samsung meer te kopen. Eigenlijk koop ik enkel nog Google Pixels. Puur vanwege de minimalistische Android ervaring. Ik heb een tijdje OnePlus gebruikt en ben ook met custom roms bezig geweest maar daar heb ik geen zin meer in en/of tijd voor.

Verder vind ik Samsung ook maar weinig vernieuwend. Vroeger was het goed maar iedere update voegt nauwelijks nog iets toe, of maakt het zelfs slechter. Accu is vaak slechter, laden gaat traag etc.
En dat is dus de grap als je kijkt naar de doelgroep van Samsung. Tweakers of mensen die minimalistische ervaringen zoeken zijn de doelgroep niet. Dan kun je altijd wel gaan klagen, maar dan mis je het punt. Neem lekker een oneplus of een pixel.

Voor mij is juist de 'bloatware' van Samsung en dan vooral Samsung Kids de reden om een Samsung tablet (en telefoon) te kopen. Ook boven een ipad en andere merken. Samsung heeft dat veel beter voor elkaar en levert out of the box al leuke standaard dingen voor kinderen, inclusief een complete goed werkende store met apps zonder ads, in app purchases en andere troep. Dat doet de concurrentie niet. Een soort kindermodus bij Apple is bijzonder droevig in vergelijking, idem voor die bij andere merken. Kun jij het bloatware noemen, ik noem het een unique selling point.
Ik heb ook naar de Pixel 6 gekeken, maar deze was een stuk groter, wat ik niet erg fijn vind.
Daarnaast was met bepaalde kortingen de S22 ook nog eens goedkoper.

Ondersteuning voor VoWiFi is ook een must en eigenlijk een noodzaak, want thuis is mijn bereik gewoon bedroevend, tenzij ik sta en bel bij de ramen.

Met het update beleid er bij, was dit een goede keuze. Ik ben ook heel blij met mijn S22 als vervanging voor mijn S9. Al was ik daar ook nog zeer tevrede over. Het is omdat ik glas kapot heb laten vallen, anders had ik die nog gewoon gebruikt.
Is het ook niet vooral de schuld van Google? Die vereist een selectie van hun eigen apps bij het gebruik van play services, terwijl die apps van Google zelf toch niet echt bepaald uitblinken in kwaliteit.

Een Gmail eraf halen als je outlook wilt gebruiken lukt je tenslotte toch ook niet. Ik leg de schuld dus vooral bij Google neer en hun lompe eisen. Niet echt bij Samsung.
LinkedIn, Facebook e.d. zijn nu niet echt apps die nodig zijn om Android te laten werken.
Bij Windows kan je echter alles gemakkelijk verwijderen.

Maar het is inderdaad triest, dat je zoveel geld neerlegt, en dan niet verwijderbare bloadware krijgt.
Je kunt apps altijd nog uitschakelen als je ze niet wilt gebruiken.
Sommige wel en sommige niet.

Gelukkig kan ook wel sommige deinstalleren, maar niet alles.
Voor mij is Samsung Health met SpO2- en hartslagmeter juist een pre.
Samsung Health is een prima app, en een prima alternatief als je een beetje wil ontgooglen.
Zolang alles normaal volledig te verwijderen is, kan ik hier nog mee leven. Maar dat je sommige dingen moet uitschakelen of via ADB moet verwijderen vind ik persoonlijk te ver gaan want dat is hoe eenvoudig dan ook voor de meeste Tweakers, vele normale gebruikers een stap te ver.
Dat Samsung eigen versies van apps heeft vind ik prima en dat geldt in principe ook niet als bloatware.
Het komt inderdaad wel vooraf geïnstalleerd met bepaalde apps, maar deze kon ik allemaal met een knopje verwijderen of uitschakelen.

Ik snap dat het niet fijn is, maar bepaalde gebruikers zijn wel erg vocaal in het zeggen ''hoe erg'' dat is, maar de schaal van vocaliteit heb ik niet echt begrepen vooral omdat zo makkelijk zonder effort weg te halen is. Adb kan wel, maar door uitschakelen of verwijder opties in OneUI zelf niet echt nodig.
De veel rommel apps op de Samsungs en het Oneui wat niks toevoegd is een nogo. Als je geen Chin ese telefoon wilt is de keuze niet zo reuze, dus Sony Xperia 5.
Een eigen skin is juist belangrijk voor de identiteit van een merk. Ook voor de retail omdat die meer variatie kunnen aanbieden. En samsung-gebruikers zijn het natuurlijk ook gewend. Daarbij, als iemand die geen vaste Samsunggebruiker is, vind ik OneUI beter dan Vanilla Android of PixelUI.
Dat Samsung van nagenoeg iedere Google app, een eigen heeft, speelt al meerdere S-generaties. Wel bijzonder genoeg dat ze wel zijn begonnen om meer met elkaar samen te werken. Nieuwste soc van Pixel? Stamt af van Samsung's exynos. En ook de wearables willen ze meer samen doen.
Op softwaregebied willen ze meer samen doen met Microsoft. Zo hebben ze Samsung Mail laten vallen ten faveure van Outlook, en Samsung Cloud voor OneDrive..
Hoe is de accu? Kun je er meer over vertellen al?
Waar had je die kortingscodes vandaan? 585 is een hele nette prijs.
Misschien eerst even onderzoek doen, de S22 serie heeft helemaal geen Bixby knop. Dat is dus juist weer een pluspunt voor deze serie.
De S21 heeft die ook niet. Je kunt de lock knop omzetten in de instellingen naar bixby maar kan me niet voorstellen wie dat zou doen :P
De power-knop kan als Bixby knop fungeren. Als je die indrukt (bijvoorbeeld bij het maken van een screenshot of als je je telefoon unlocked), dan komt het Bixby menu tevoorschijn. Dit kun je pas aanpassen als je het Bixby menu doorloopt en dit moet soms herhaald worden na een update/upgrade van OneUI.

Stukje uit mijn Flip3 review:
Bixby uitschakelen

Er is geen fysieke Bixby knop meer aanwezig, maar je kunt nog wel gebruik maken van die speciale Samsung functie via de aan-/uitknop. Met Bixby heb je een persoonlijke assistent onder de knop zitten om met je stem zaken op te zoeken. Het is daarmee een tegenhanger van Google Assistent. Als je daar geen gebruik van wil maken, dan kun je de extra functie van die knop wel aan een bepaalde app koppelen of gebruiken om je camera snel op te laten starten.
@Pjotr22 heeft dus eigenlijk wel gelijk (het is ook irritant), maar men interpreteert zijn opmerking alsof het om een losse Bixby knop gaat.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 22 juli 2024 13:22]

Ook dat is, in ieder geval op de S22, niet meer het geval, je kan in de instellingen onder Advanced - Sidekey dit gewoon direct aanpassen zonder ook maar een keer het Bixby gebeuren in te hoeven.
Ah kijk, dat is dan een aanpassing sinds de laatst uitgebrachte Galaxy smartphone. Ik krijg mijn S22 morgen pas binnen, waardoor ik niet wist dat het inmiddels anders is. Was dit op de Galaxy S21 ook al het geval of moest je daarbij het menu wel doorlopen?

Het is in ieder geval mooi dat het nu wél is opgelost.
Thanks!
Op mijn S10 zit een aparte Bixby knop inderdaad. Ik begrijp nu dat deze er niet meer opzit. Weer een pluspunt
Bizar dat dit niet als pluspunt genoemd wordt in de review dan
Waarschijnlijk omdat die knop er al drie jaar (sinds de s10) niet meer is.
zit wel op de s10. Toewijzen van een andere functie was te lastig voor me dus (al drie jaar) frustraties.
@Pjotr22 heeft wat moeite met specificaties...op zich moet dat al frustrerend zijn :)
zoek maar op 3,5 plug in de specs, wordt niet genoemd.
Ik vind veel reacties van weinig respect betuigen. Deze ook, word je daar nou blij van?
Ten eerste is een 3,5 mm jack al jaren niet meer aanwezig bij Samsung, zeker niet de topmodellen.

Zelfde geldt voor de Bixby knop. En daarvoor was hij te alloceren.

Ten tweede is een eenvoudige vraag stellen stellen meer tijd dan zelf even googlen. Wat ook een beetje van je wordt verwacht op Tweakers.

Ten derde gaat het bij Tweakers reviews om wat erop zit, de features. Ze melden het meestal alleen als er iets opvallends ontbreekt. Als het je gaat om de specs en je Googled specs s22 geven de eerste vijf hits in het voorbeeld scherm al een overzicht waar staat 3,5 mm jack: nee oid.

Dat je dan weinig respectvolle reacties krijgt is voorspelbaar en bedoeld als reflectie, ik zou het als zodanig opvatten
Die zat ook al niet meer op de S21.
Ik hoop dat dit het begin is van een trend naar kleinere telefoons!
Enorm mee eens! Helaas zijn kleine flagships nog altijd een niche: ik kan naast de iPhone 12/13 mini maar bijzonder weinig alternatieven bedenken, en dan moet je maar net met het Apple-ecosysteem kunnen leven. Als ik de nieuwsberichten over deze toestellen moet geloven, zijn de mini's helaas niet enorm in trek en is de kans zeer aanwezig dat de mini-lineup bij de komst van toekomstige iPhones helaas dan ook geschrapt zal worden. In het Android-wereldje waren er een aantal jaar geleden nog wat opties in de vorm van de Pixel 3/3a en de Xperia Z compact, maar dan krijg je ook niet bepaald een recent toestel. Het is maar te hopen dat de iPhone mini en de kleinere S22 een signaal zijn naar de rest van de smartphonemarkt!
Dit dus na 12 jaar Android gebruikt te hebben ben ik recent overgestapt op een 13 mini. Er was simpelweg geen keus.
Nu Samsung weer terug is met een kleiner high-end model hoop ik ook dat die trend zal doorzetten.
Echter is het dan (voor mij) erg belangrijk dat de specificaties dan wel net zo goed zijn als het normale model.
De Asus Zenfone 8 was daar wel een goed voorbeeld bij die vorig jaar uitkwam. Xiaomi brengt dit jaar nog de 12 uit met een 6,2" scherm inclusief high-end specs (ik mis daarop alleen de waterdichtheid / IP-waarde).
Ik hoop dus ook dat andere fabrikanten zullen volgen, dat tech websites deze kleine smartphones reviewen en dat consumenten deze smartphones massaal gaan aanschaffen.
Xiaomi 12 inderdaad, 6,28 Inch. 4500mah accu met 67w laden en SD gen 1 chip
Ik hoop dat dit het begin is van een trend naar kleinere telefoons!
Ik weet niet waarom jouw reactie omlaag werd gemod, want je hebt absoluut een punt.

Jammer alleen dat de prijs toch ook wel echt premium is. Als Samsung nou eens een telefoon van dit formaat zou maken in de A-Serie...
De A3 2017 was de laatste fijne compacte Samsung. 135 x 66mm en 8mm dun. De fysieke home knop bevalt mij erg goed. En met de dikke bezels boven en onder kan je 'm ook makkelijk vasthouden. Alleen wat aan de zware kant. De S5 mini was een stuk lichter.

Hopelijk blijft 'ie nog lang bruikbaar want alternatieven zijn er simpelweg niet. De iphone heeft te vierkante/hoekige randen naar mijn smaak.

De S22 kan je niet klein noemen. hooguit iets minder groot dan z'n voorgangers.
Ik vind het minpunt dat de batterij minder lang mee gaat dan de s22+ een beetje bijzonder. De specs van de plus zijn toch ook anders?
Dit.
Het woord (logischerwijs) triggert me echter meer.
Mijns inziens slaat de term logischerwijs op de kleinere accu van S22 (3700mAh vs. 4500mAh van S22+). Het kleinere scherm + de lagere helderheid maken dat voor een deel goed.
Mee eens, sterker nog. Zoals dat punt beschreven is had accuduur ook bij pluspunt kunnen staan: beter dan zijn voorganger (s21).
Dit triggerde mij ook enorm. Hoezo "batterij gaat (logischerwijs) minder lang mee". Je zet er toch ook niet bij als nadeel dat het toestel (logischerwijs) geen koffie kan zetten?
Mensen met enig IQ snappen precies waar het om gaat.
Kortom, niet iets zoeken om dan te gaan zeuren.
ik heb een s21 van mijn werk en die raakte oververhit van een uur teams. Ik baal daar wel van, zo'n simpele app en dan te heet worden
Ligt dit aan de telefoon of teams? Volgens mij is teams op elk platform een draak.
zou aan teams kunnen liggen natuurlijk... nu je het zegt begint mijn latop ook altijd te blazen, nooit zo gerealiseerd

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 22 juli 2024 13:22]

Zou dat sowieso niet doen. Op iPhone liep het prima maar het heeft wel compleet mijn batterij vernaggelt. Het zuigt gewoon veel te veel resources dat Teams.
ik was mijn latop vergeten naar mijn werk 8)7 Dan kun je dus helemaal niks meer! Maar het is inderdaad een kreng dat teams (als software werkt het best goed maar het wordt steeds logger en zwaarder zoals gebeurikelijk).
"simpele app"?!
Continu, voor een uur lang, scherm aan, camera aan, video decoding én encoding, microfoon en speakers aan, continu op aardige bandbreedte zenden en ontvangen op WiFi of 3G...?
Weet niet wat jij dan onder een niet-simpele app verstaat, maar heel veel zwaarder dan videoconferencing wordt het niet, tenzij je 3D games gaat doen (Maar dan is je bandbreedte minder, geen video encoding van je camera etc)
ja klopt allemaal, het deel wat je beschrijft is overiogens niet complexer dan videobellen met whatsapp en daar wordt de telefoon niet heet van, maar teams heeft natuurlijk zoveel functies erbij dat het een complexe app is.
Eigenlijk zou in de jaarlijkse review ook het model van daarvoor meegenomen moeten worden in het tabelletje.
Al jaren ga ik naar de pricewatch om mijn oude met mijn nieuwe telefoon te vergelijken omdat ik precies om de 2 jaar een nieuwe Samsung telefoon neem 8)7
S3 - S5 - S7 Edge - S9+ - S20 5G - S22+
Ik ben het hier helemaal mee eens. Vergelijken met de concurrentie is logisch, maar de belangrijkste vraag is hoeveel beter het is dan je huidige telefoon. Ik ben zelf overgestapt van de S10 naar de S22, maar die vergelijking kan je nergens vinden.

De tijd dat een telefoon iedere 1 a 2 jaar vervangen moet worden is inmiddels ver achter ons. Zeker met het verbeterde update beleid van veel android telefoons.
eens, ik maak ook de stap van S10 naar S22, dan wel de plus versie. Dus de vergelijking met S21 boeit mij niet. Maar goed, daar is dan ook wel weer de vergelijkingsfunctie voor in de pricewatch
Ik heb ook een S10. Kostte destijds iets meer dan 300 Euro nieuw. Zulke mooie aanbiedingen zie ik nu niet meer. Veel verschil met de S10 in de praktijk ervaren?
De camera en het scherm zijn beduidend beter. Maar dat was bij de S10 eigenlijk ook al prima.

Verder vallen de verschillen erg mee, afgezien van de batterij, die bij de S10 inmiddels wel echt een drama was.
Dat zoek ik dus ook, ik heb nu een S10e.
Hoe verhoudt de accu van de S22 zich ten opzichte van de S10e?
Welke vond jij het fijnste?
Langzaam laden wordt als nadeel genoemd en hoewel dat voor de gebruikservaring negatief is, is dat voor de accu wel beter, die gaat dan langer mee, zou verwachten dat een redacteur daar rekening mee houdt in zijn review.
Met de komst van snelladen (zo'n 5 jaar geleden bij bijvoorbeeld One Plus), zou je verwachten dat het aantal telefoons met een defecte accu veel sneller zou stijgen. Ik kan mij niet voor de geest halen dat het inderdaad het geval is. Naar mijn idee zijn veel accu's nu nog steeds na zo'n 2-3 jaar aan vervanging toe. Dit is niet alleen voor de fastcharge smartphones, maar ook voor telefoons die die functie nog niet hebben.

Sinds ik enkele telefoons heb getest zonder snelladen, merk ik dat het echt een groot nadeel is met de huidige >3000mAh accu's. De telefoons zijn soms rond etenstijd leeg. Je laad hem op en na een half uurtje eten, dan is de accu slechts 10% voller. Met snelladen zou de telefoon dan al zo'n 40-60% voller zijn, waardor je de rest van de avond nog rustig kunt streamen of online kan gamen.

Nee, ik denk niet dat snelladen de telefoon dusdanig benadeeld, dat het als nadeel gezien kan worden.

Hier nog een artikel daarover: https://www.androidplanet...n-slecht-voor-smartphone/
Nog 1 in het Engels: https://www.slashgear.com...chnology-myths-and-facts/
Snel laden is dan toch altijd een handige optie? Stel dat je 99% van de tijd langzaam laadt, zullen die enkele keren snel laden geen mega invloed hebben op de levensduur.

Mijn S22 (en voorheen mijn Oneplus 9) laad bijvoorbeeld 's avonds altijd op met max. 15 watt draadloos.
De Oneplus kon met max 65 watt in een half uur naar 100% laden. Dit heb ik misschien 10x in een jaar gebruikt, wat ik persoonlijk wel erg handig vond.
Ik zat met dezelfde bedenking. Ik heb nu een Oneplus 6 en voor zover ik weet heeft die ook snelladen, maar de batterij is nu, na meer dan drie jaar, merkelijk minder goed maar nog niet dramatisch. Als mijn accu langer beter zou blijven door minder snel te laden, dan zou ik het een goede toegeving vinden. Indien niet, dan is het echt wel een gemis.
Wow uitgebreid verhaal en heel duidelijk. Suggestie om in de telefoons de namen te veranderen zodat je bij het klikken op de foto's in e camera tests weet om welke toestellen het gaat? Daarnaast is het nu niet duidelijk om welke toestellen het gaat omdat bij hooveren over de afbeeldingen steeds s22+ genoemd wordt.

Ik ben me al een tijdje aan het oriënteren op een nieuwe telefoon en het valt me op dat er in de spec's op Tweakers nergens staat of er een headset aansluiting is. Dat is voor mij nou juist een heel belangrijke eigenschap. Vaak wordt het dan wel ergens in een review genoemd maar dat is echt zoeken. Dus dan maar expliciet: heeft een van deze telefoons een 3,5 jackplug aansluiting?
3 seconden googlen geeft gelukkig wel een specsheet: https://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s22_5g-11253.php geen 3.5mm jack.
Ik klik niet meer op foto's bij reviews, scheelt een hoop ergernis.
Je bent je 'al een tijdje aan het oriënteren' en hebt in die tijd nergens een specsheet gevonden?
De herintroductie van de glazen achterkant is in enkele opzichten helaas een achteruitgang:
  • Duurzaamheid/hoe breekbaar/kans op noodzaak tot reparaties
  • (bij gebruik van een hoesje/klikbare achterkant als compensatie van vorige punt) dimensies/bruikbaarheid bij 1-handig gebruik
Mbt deze criteria heb ik dan veel liever een (vervangbare) plastic achterklep, zelfs als dat veel krasgevoeliger is.

Ook zou het fijn zijjn als er getest kan worden of de interne DAC bruikbaar is voor een bedrade hoofdtelefoon met een simpele passieve verloopkabel. Indien die mogelijkheid aanwezig is, scheelt dat in energiegebruik en kosten tov. externe DAC.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 13:22]

Leuk om te horen dat er eindelijk een waardige opvolger is voor mijn S10e. Al hoop in wel dat deze nog even mee gaat ;)
Dat zou wel goed moeten zitten toch? Qua software ondersteuning zit je iig 5 jaar goed. Zelf ook blij dat er voor mijn gevoel eindelijk een goede opvolger is voor mijn S10e. Kleine high end telefoons zijn toch wel erg fijn.
Bij de grafiek met de accuduur in de video wordt een vergelijking getoont met alleen maar laptops, geen s22.
Ook gezien, filmpje aanpassen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.