€ 425,- bij bol Plaza

Samsung Galaxy S22 128GB Zwart Review

Kam3
1 maart 2022, laatste update op 7 maart 2022, 3.557 views

Samsung Galaxy S22 128GB Zwart

Al met al is de S22 een uitstekende high-end telefoon en is waarschijnlijk een van de beste Android telefoons die je kunt halen. Het formaat is ideaal en de camera's uitstekend. Helaas is de software soms nog een beetje laggy en is de accu ondermaats.

Pluspunten

• Camera's
  • Bouwkwaliteit
  • Perfect formaat
  • Vlot en snel
  • Scherm

Minpunten

• Batterij
  • Scherm is soms laggy

Samsing Galaxy S22 - Review

Via de Tweakers.net Belsimpel actie ben ik de gelukkige winnaar die de nieuwste Samsung Galaxy S22 mag gaan testen. De Galaxy S22 is het nieuwste vlaggenschip van Samsung. Zelf ben ik al jaren fervent Android gebruiker en kijk ik er dan ook erg naar uit om dit toestel te testen.

De S22 zal mijn Samsung A52S 5G gaan vervangen welke ik als vervanging van mijn (helaas) kapotgevallen S10 gebruik. Omdat er de laatste jaren ontzettend goede mid-range telefoons op de markt zijn gekomen was voor mij de stap tussen €850,- voor een S21, en €350 voor een A52S toch net wat te groot. Tijdens deze review zal ik dan ook de vergelijking maken met een alledaagse mid-range toestel en de nieuwste versie van de Galaxy S lijn en kijken of dit het significante prijsverschil waard is.

Levering & toestel

Het toestel wordt geleverd in een minimalistische doos met daarin weinig poespas. Het bevat de telefoon, een paar boekjes met specificaties/garantie, een pin om je sim-kaart tray eruit te halen en een USB-C naar USB-C kabel. De lader zelf ontbreekt maar gezien er in huis meer dan genoeg USB-C laders liggen is dit dan ook geen probleem.

Het eerste wat opvalt als je de telefoon oppakt is het geringe formaat. Met zijn 6.1 inch in grootte is dit dan ook een redelijk handzame telefoon te noemen. In een wereld waarin telefoons steeds groter worden is dit voor mij een welkome ontwikkeling! Qua handzaamheid ligt deze dan ook een stuk fijner in de hand dan de Samsung A52S welke met zijn 6.5 inch groot te noemen is. Het is dan ook geen probleem om dit toestel met een hand te bedienen.

S22 vs A52S

De bouwkwaliteit is wat je van een high-end toestel mag verwachten. De metalen randen zijn van aluminium en de voor en achterkant zijn bedekt met Gorilla Glass Victus. Dit moet er voor zorgen dat de telefoon niet meteen kapot gaat en dus tegen een stootje kan. Persoonlijk heeft een achterkant van glas niet echt meerwaarde voor mij aangezien de telefoon toch in een hoesje komt te zitten. Wel had ik wel graag gezien dat Samsung een screenprotector meeleverde (zoals dat destijds ook bij de S10 het geval was) – deze zal dus nog worden nabesteld.

Scherm

Het scherm mag dan wel kleiner zijn dan de A52S maar de kleuren spatten er echt vanaf. Dit scherm beschikt over een LTPS paneel die dynamisch de refreshrate aan kan passen van 120hz tot aan 48hz. Dit moet de batterijduur ten goede komen (daar over later meer).

Met zijn piekhelderheid van 1300cd/m2 is het toestel goed af te lezen in de directe zon, nu had ik hier met mijn A52S (1110 cd/m2) ook geen problemen mee maar fijn dat het er is. Wat erg fijn is, is dat de minimale helderheid erg laag gezet kan worden – dit was is ook het geval bij de A52S maar is bij de S22 nog iets lager. Mijn helderheid staat namelijk altijd erg laag omdat dit a) rustiger voor mijn ogen is en b) omdat ik hiermee mijn partner niet wakker maak als het donker is en ze ligt te slapen.
Alleen maar positief?
Wat mij opvalt is dat het scherm niet altijd even ‘soepel’ aanvoelt. Dit merk je met name als je een nieuwe applicatie opent en begint te scrollen. De eerste paar seconden lijkt het scherm nog wat te haperen en zie je duidelijk dat het niet soepel scrollt, dit probleem verdwijnt automatisch na een paar seconden. Of dit specifiek door de automatische refreshrate komt durf ik niet te zeggen. Maar omdat dit probleem zich niet voordoet op mijn A52S, die op een oudere Snapdragon CPU draait verwacht ik niet dat het aan de CPU ligt. Voor een telefoon van deze prijsklasse toch een bijzonder punt.

Camera’s

Dit was het punt waar ik met name benieuwd naar was omdat de stap van een S10 naar de A52S op het gebied van de camera echt een stap terug was. Mijn telefoon gebruik ik dagelijks en ook op vakantie is het eigenlijk dé enige camera die wij tegenwoordig nog meenemen. De 3 camera’s doen hun werk uitstekend.

https://tweakers.net/i/hNrzooxpRtu4MZHzY4_EAa-0JcA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/291395/1Np5PvQ6n4rhXBf0QIK8bxIsMBNdeA6pvBORNOmSBNMoZQvoXQ.jpeg?f=620xauto https://tweakers.net/i/oE2lVc5-c7uEWXNxwphW2LRxCIk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/291395/1Np5PvNRrGZZZoGYuUcavnbcHoIyO8v8Yfrj4iAkngANUAZJfj.jpeg?f=620xauto
Nachtfotografie
Ook tijdens donkere avonden maakt deze telefoon goede foto’s. Je merkte wel dat in het donker fotograferen wat lastiger is en dat snel bewegende objecten minder scherp zijn (zie voorbeelden). Helaas geen vergelijking t.o.v. de S21 dus of dit een gigantische verbetering is durf ik niet te zeggen. Echter voor een smartphone camera is dit goed genoeg voor praktisch iedere consument. Zorg wel dat je een powerbank meeneemt als je wat langer weggaat.

https://tweakers.net/i/VNJ1XkZ9SDxJRjiLIXu11d0IXGw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/291395/1NrjbtBSJFIvfxAValM6wHJaIRFS8cv9mQna7MhxSoxHvyFNJ5.jpeg?f=620xauto https://tweakers.net/i/Ah7bNQmEtNWhyx4k_v4v5T7URAc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/291395/1Nrjbtuyq0OZudBjd1P5415b1UJg8grNvgGgRDtrstCkvuS2u0.jpeg?f=620xauto
Zoom
De verschillende zoom opties op deze camera doen goed hun werk. Persoonlijk merk ik dat ik standaard de 3x zoom gebruik omdat dit een betere compositie van de foto’s geeft. Daarnaast is dit meer dan scherp genoeg om mooie strakke plaatjes te schieten.

https://tweakers.net/i/zJtmtp9d1-Z5XH0h4QZ1Lloqyoo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/291395/1Nrjbtye3LfaK4cPyXLdSfJTu3CqTbKJS2Ofk3TwtXVYIDH0jM.jpeg?f=620xauto https://tweakers.net/i/zH9H7lBUOSeHOuopKdlX9DudSWU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/291395/1NrjbtjXSpVEkv0Ao1OAwlzirokJxEr1Q3Ts69QWAIdTSe19xV.jpeg?f=620xauto
Standaard zoom vs 3x Zoom

Batterij duur en performance

Opvallend genoeg heeft de S22 een kleinere accu (3700 mah) vergeleken met zijn voorganger de S21 (4000 mah). In een tijd waar telefoons het ongeveer een dag (of 2) uithouden is de keuze voor een kleinere accu wat vreemd. Gezien de nieuwe SoC die in de S22 zit en het scherm met hoge resolutie inclusief 120hz refreshrate was ik toch behoorlijk sceptisch over de accu performance.

Nu dat ik de telefoon een paar dagen in gebruik heb moet ik toegeven dat dit wel het grootste zorgenkindje is van deze telefoon. Met redelijk standaard gebruik haal ik net het einde van de dag – persoonlijk vind ik dit voor een telefoon van ~850 euro een slechte prestatie. Om je een idee te geven van mijn gebruik, gedurende werktijden gebruik ik de telefoon minimaal en in de avond uren wel wat intensiever. Het gebruik bestaat dan name uit browsen, nieuws lezen, youtube e.d.. Ik sluit de dag gemiddeld af met zo’n 10-15% batterij terwijl mijn vorige telefoon dan nog zo’n 30/35% over zou hebben. Op het moment van typen heb ik de telefoon ~ 7 uur geleden in gebruik genomen en heeft het scherm 48min aangestaan. Resterende accupercentage: 52%/

Ter vergelijking, de A52S geeft aan dat ik gemiddeld ~18 uur met een volle batterijlading doe terwijl de S22 dit absoluut niet haalt. Natuurlijk kan het zijn dat ik de telefoon de eerste dagen intensiever gebruikt maar ook al zou dit nog 10% verbeteren dan is dit nauwelijks genoeg om de dag door te komen.

Op de vingerafdruk scanner en gezichtsherkenning is overigens niets op aan te merken. Dit werkt zoals je verwacht van een telefoon van dit kaliber.

Software

Als Android gebruiker van het eerste uur (vanaf de HTC HD Touch Pro 2 met een custom ROM) ben ik goed bekend met de software. Tegenwoordig zie je dat steeds meer fabrikanten het onderscheidend vermogen proberen te vinden via de software. Samsung is hier met hun One UI 4.0 het boegbeeld van.

Het veranderen van een launcher is normaal het eerste wat ik doe, maar met One UI heeft Samsung een herkenbare, fijne en vooral soepele skin over Android heen gelegd. Er zitten her en der een aantal snufjes die ik niet herken van mijn vorige telefoon; met name de camera app en Samsung Dex (dit is sinds de S10 aanwezig). Samsung geeft standaard 4 jaar support t/m Android 16 en 5 jaar security updates – dit is voor een Android telefoon uitstekend te noemen.

Al met al is de S22 een uitstekende high-end telefoon en is waarschijnlijk een van de beste Android telefoons die je kunt halen. Het grootste pluspunt voor mij is toch de grootte van deze telefoon. De S22 raakt écht de sweetspot als het gaat om de afmeting, waar telefoons alsmaar groter worden en moeilijk met een hand te bedienen zijn is dit een genot om mee te werken. De telefoon maakt uitstekende foto’s in alle licht omstandigheden en met deze telefoon heb je eigenlijk geen andere camera meer nodig.

Helaas merk ik dat de telefoon bij het opstarten van applicaties ‘laggy’ kan aanvoelen en dat was niet iets wat ik had verwacht bij een telefoon van deze prijsklasse, maar wellicht dat Samsung dit in de toekomst kan verhelpen met een software update. Tel daarbij op dat de accu prestatie die mediocre at best is en je merkt dat het een telefoon is die niet helemaal perfect is.

Is een high-end telefoon tegenwoordig het prijsverschil t.o.v. een goede mid-range waard? Persoonlijk is dit voor mij geen volmondige ja (of nee), de uitstekende camera en het handzame formaat met kwalitatieve materialen zijn echt een genot om mee te werken en kunnen de prijs rechtvaardigen, maar de beperkte batterij duur en de performance issues die ik heb bij het openen en snel schakelen tussen apps geven mij toch het gevoel dat het verschil tussen mijn vorige A52S en de S22 minder groot is dan ik vooraf dacht.

----

De komende dagen zal ik het toestel nog verder gaan testen op basis van user feedback, dus wat wil jij weten van de S22? Laat het weten in de comments!

Edit 1: meer foto's & nacht foto's toegevoegd

Heb jij ook een Samsung Galaxy S22 128GB Zwart?

Vraag & Aanbod

Ik heb zelf ook een S10 en wil een nieuwe telefoon. Ik twijfel echter om naar de S22 over te stappen ivm accuduur en neig hierdoor sterk naar iphone 13. Is het verschil tussen de accuduur van de S10 en S22 ongeveer gelijkwaardig in jouw beleving?
Mijn S10 heb ik sinds November niet meer (kapot gevallen) en na 2 jaar was de batterij natuurlijk enigszins verslechterd. Maar zo op het eerste oog is dit geen verbetering t.o.v. de S10.

Persoonlijk denk ik dat als accu een kritische factor is dat er betere telefoons zijn dan deze. Volgens mij doen de S22+ en Ultra het wel een stuk beter door de grotere formfactor en dito accu.
Dank voor je reactie. Ik vind het formaat van de S22 fijn en de S22+ of ultra te groot helaas. Wellicht dan toch de overstap naar Iphone.
Wellicht is de S21 ook nog een optie? Ik zit een beetje in hetzelfde schuitje, de S22 klinkt perfect, op de accuduur na. De S21 heeft een iets grotere accu en heeft ook nog gewoon 4 jaar software ondersteuning.
Zal misschien in verhouding ook tegenvallen. S22+ heeft dan wel grotere accu,maar ook groter scherm en hogere helderheid. Denk dat accu ook zal tegenvallen. Ik twijfel nog tussen S22 en S22+. Vind formaat S22 weer ideaal doordat deze prima met 1 hand te bedienen is. Daarnaast laden ze beide erg traag op. 25w en 45w bijna geen verschil in de test. Beide doen er uur of meer over. Meeste high end toestellen hebben minimaal 67w snelladen. Xiaomi 12pro 120w. van 0 naar 100% en in 20 minuten.

[Reactie gewijzigd door rjozzie op 23 juli 2024 06:58]

Ik kan je de iphone 13 qua batterij in ieder geval heel erg aanbevelen! Ik begrijp dan ook niet waarom Samsung gekozen heeft voor een kleinere batterij. De capaciteit was al een issue bij S20/S21.

[Reactie gewijzigd door NehcslowZ op 23 juli 2024 06:58]

Zou je de accuduur eens precies kunnen vergelijken met die van de A52s?

Ik heb namelijk ook de A52s (van mijn werk) en ik denk over de S22 prive.. Met de A52s doe ik zo 2 dagen. Vandaar.
Ik zal de komende week eens gaan switchen met de simkaarten om te checken wat het verschil tussen de A52S vs S22 is. Als accuduur een key factor is dan kun je beter bij de A52S blijven.

De A52S haalde ik 's ochtends van de lader en de volgende dag in de avond pas weer aan de lader. De S22 moet ik zeker iedere avond aan de lader hangen. Vandaag heb ik de telefoon ~10u.51m de telefoon in gebruik, waarvan 1u 3m het scherm aan en de batterij geeft nu 23% aan.
Oh wow dat is wel heel slecht.. ik gebruik hem ook licht en ik had wel veel meer verwacht. De accu is wel kleiner maar het scherm immers ook. Laad je de S22 op naar 100 of 85%?.

Met de A52s haal ik ook meer dan een dag en dan gebruik ik de 85% laadmogelijkheid, heb een always-on VPN draaien. Ik laad hem wel elke nacht op om de accu ook niet te laag te laten gaan

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 06:58]