Halo Infinite begint lineair, maar wanneer Master Chief voor het eerst het oppervlak van Halo Zeta bereikt, opent de game zich. Chief verovert daar namelijk een eerste Forward Base of Operations (FOB) en vanaf daar begint een algemene missie om het hele gebied dat voor je voeten ligt te ontdoen van alle Banished. Het verhaal, dat vertelt wat er gebeurd is met Cortana en wat de Banished van plan zijn op Halo Zeta, loopt min of parallel met die missie. Je kunt er dan ook voor kiezen om alle activiteiten in de open wereld tot een minimum te beperken en je op de verhaalmissies te focussen. Dat kan, maar ten eerste mis je dan de kans om je pak te upgraden en daarnaast ren je dan wel erg snel door de campagne heen. Je rondt hem in dat geval in minder dan tien uur af en dat is eigenlijk gewoon zonde.
FOB's veroveren
De open wereld is gevuld met, in de eerste plaats, diverse basissen en andere strategische plekken waar de Banished de baas zijn. Deze punten kan Master Chief aanvallen en overnemen. Een ingenomen FOB blijft eigendom van de UNSC, mede doordat er soldaten komen om je nieuwe basis te bewaken. Een deel van die soldaten verzamel je zelf. Op Halo Zeta blijken namelijk ook nog wat fireteams van de UNSC te zijn. Sommige teams zijn nog in gevechten met de Banished verwikkeld, andere zijn gevangen genomen en te vinden in gevangenissen of gewoon vastgeketend te midden van wat bewakers. De soldaten die je bevrijdt zullen direct wapens oppikken in de omgeving en met je meevechten. Ben je klaar op de locatie, dan zullen ze met je meegaan naar je volgende missie, of zich melden bij de dichtstbijzijnde FOB. Daar kun je ook voertuigen zoals de welbekende Warthog laten droppen. Spring je in je wagen, dan klimmen er meteen enkele AI-soldaten aan boord. Zo kun je dus met wat hulp op weg naar je volgende doelwit.
Door FOB’s te veroveren, krijg je ook steeds meer informatie over het gebied dat je kunt verkennen. Je kunt zien waar fireteams zitten en waar specifieke ‘high value targets’ van de Banished zich verscholen houden. Ook kun je de FOB’s gebruiken als fast-travel-locaties, dus het is raadzaam ze gaandeweg even mee te pakken. Zeker als je van plan bent om uiteindelijk alle zijmissies op te pakken, is het handig als je snel heen en weer kunt reizen. Je kunt de extra activiteiten trouwens ook na het afronden van het verhaal nog afmaken. Anders dan in vorige Halo-games is het niet mogelijk om hoofdstukken nog eens los te spelen, wat op zich normaal is voor een openwereldgame. De ‘world state’ is immers dat je de grote vijand al verslagen hebt. Wil je dat nog eens doen, dan moet je een nieuw avontuur beginnen.
Spartan-pak met extra opties
We zouden aanraden om extra activiteiten af te wisselen met main missions, maar let daarbij wel op: Halo Infinite waarschuwt je niet op het moment dat het verhaal richting het einde gaat. Zoals gezegd kun je daarna nog steeds terugkeren in de open wereld, maar wil je je pak upgraden of wat meer speciale wapens vrijspelen voor je met de eindgevechten begint, dan moet je daar dus niet te lang mee wachten. Dat upgraden gaat via skill points waarmee je specifieke functies van je Spartan-pak kunt verbeteren. Aanvankelijk heb je alleen een Grappelshot, waarmee je snel hoger gelegen gebieden kunt bereiken. Later kun je een schild neerzetten, dodgen of een baken gooien dat alle vijanden in de directe omgeving zichtbaar maakt. De effectiviteit van al deze functies kun je verbeteren met de upgradepunten die je in de omgeving kunt vinden. De speciale wapens verdien je door de high-value targets van de Banished uit te schakelen. Die doelwitten zorgen samen met enkele baasgevechten voor de pittigste gevechten in Halo Infinite en zijn alleen al daarom de moeite waard.
Met die acties, maar ook door soldaten te redden en missies in het verhaal te voltooien, verdien je Valor-punten. Dat is feitelijk een betaalmiddel voor upgrades en spullen die je kunt inroepen bij je FOB’s. Met het veroveren van FOB’s speel je daarnaast ook nieuwe wapens en voertuigen vrij, dus krijgt Master Chief na verloop van tijd steeds meer mogelijkheden. Op een gegeven moment kun je ook een tank laten droppen waarmee je het de Banished flink lastig kunt maken.
Als je alle elementen bij elkaar gooit, door elkaar husselt en op de juiste manier toepast, krijg je enorm lekkere gameplay. Kleine tip: probeer jezelf het gebruik van je Grappleshot goed eigen te maken. Dit is een schitterend wapen op zich. Je kunt jezelf bijvoorbeeld naar vijanden toe laten trekken om ze zo snel met een melee-aanval uit te kunnen schakelen. Je kunt snel bergen beklimmen met de Grappleshot, maar de kabel ook gebruiken om jezelf naar een voertuig toe te sleuren. Dit is vooral leuk tegen Banshees. Je vliegt dan een stuk met ze mee in de lucht, maar sleurt kort daarna toch echt de vijand in het toestel uit zijn cockpit, om daarna zelf de besturing over te nemen. Halo Infinite is op dit soort momenten misschien wel op zijn leukst. De gameplay nodigt uit tot experimenteren en de extra functies van je pak kunnen veel situaties een stuk makkelijker maken.
Grappige Grunts
Een laatste punt dat we zeker nog even willen aanhalen met betrekking tot de campagne, is de uitstekende sfeer en het prima schrijfwerk, waarmee we zeker ook de teksten van de vijanden bedoelen. Met name de kleine - en zwakke - Grunts kramen allerlei grappige teksten uit als ze Master Chief ergens spotten. Niet zelden rennen ze in pure paniek weg als hun makkers door Chief worden neergeschoten. Ook de meeste gesprekken in tussenscènes zijn van een prima niveau, waarbij de simpele, door emotie geleide piloot een mooi contrast vormt met de koele, zakelijke Master Chief.