Halo Infinite-schijf bevat niet de game, maar enkel een drm-check

De gameschijf van Halo Infinite bevat enkel een installer en een drm-check, dus geen speelbare game. Dat ontdekte John Linneman van Digital Foundry. Hiermee is Infinite de eerste Halo-game die niet vanaf de disk meteen speelbaar is.

De Halo Infinite-disk dient enkel als een bewijs van aankoop, blijkt uit een tweet van Linneman. Zonder internetverbinding is het spel niet speelbaar. Bij plaatsing van de schijf moet het hele spel nog gedownload worden. Hierdoor kon de game ook niet vroegtijdig gespeeld worden door mensen die de game al eerder in handen kregen; pas vanaf de officiële release is het mogelijk om het spel te downloaden.

Linneman vindt dit geen goede ontwikkeling. ''Hiermee wordt Infinite de eerste Halo-game die je niet echt als opzichzelfstaand exemplaar kunt bezitten,'' schrijft hij. ''Hopelijk heroverweegt Microsoft dergelijke dingen.'' Linneman verwacht dat Microsoft hiervoor gekozen heeft omdat het spel nog niet af was ten tijde van de productie van de schijfjes. Microsoft heeft zelf geen reden bekend gemaakt.

De multiplayer van Halo Infinite is free-to-play en werd in november al vroegtijdig speelbaar gemaakt. De singleplayercampaign komt woensdag om 19:00 beschikbaar. Op die dag wordt ook de fysieke versie van de first-person shooter uitgebracht.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

08-12-2021 • 10:58

247

Submitter: Caayn

Reacties (247)

247
246
82
14
1
147
Wijzig sortering
Anoniem: 1641394 8 december 2021 11:03
Over 20 jaar hebben we grote moeite om huidige generatie games te herspelen. Day one patches maken dat een schijfje zelf niet genoeg is, als de schijf überhaupt al content bevat. Online required voor Singleplayer maakt dat zelfs als je je oude console met alle patches na 20 jaar van zolder haalt je van geluk mag spreken als de servers nog online zijn. Zo niet, dikke pech.

Multiplayer is al helemaal onmogelijk omdat men servers stopzet en daarna niet open sourced.

Zonder maatregelen zal een hele boel van de media die we nu consumeren over 20 jaar niet meer beschikbaar zijn. Zonde.
Helemaal eens dat dit een zeer kwalijke zaak is. Ook bij Kena op de PS5 staat er niks op de disc en moet je de complete game downloaden. Ik koop altijd alles op disc, maar snap niet waarom ze dit doen.

Overigens staan bij de meeste series x games de game niet op de disc, alleen de xbox one versie staat op de disc. Reden hiervoor is dat de series x geen UHD Data disc ondersteund (100GB). Omdat de discs compatibel moeten zijn met de xbox one. Dit betekent wel dat alle series x games die je nu koopt dus niet de series x game op de disc hebben staan.
Maar daarna is kena offline speelbaar.
Halo niet.
Anoniem: 306567 @reaL_G8 december 2021 13:26
Hoe weet je dat? Halo infinite is nog niet eens uit.
Idd, te snel geroepen.
Afwachten, maar als het always online blijkt te zijn, is dit wel een kwalijke zaak. Dat heeft MS geen goed gedaan vorige gen
Ik zie geen reden waarom Halo Infinite SP na installatie niet zonder Internet gespeeld kan worden.
Er is een andere reden: een beetje blu ray haalt max 40mbit, naast formaatlimiet. Een console heeft een Gbit aansluiting.

Het gaat gewoon sneller.

Dat gezegd hebbende: ik ben een sucker voor fysiek. Dat weer gezegd hebbende realiseer ik me heel goed dat op PC de fysieke games de afgelopen tien jaar die die harde schijf bereikt hebben op een hand te tellen zijn...
Bovendien gaat die snelheid over het recorden van een BR, niet het lezen. En dan nog de minimale snelheid, niet de maximale.
Thanks for the link!

[Reactie gewijzigd door Deleon78 op 25 juli 2024 21:30]

Huh sinds wanneer is een internet verbinding standaard 1gbit? Netwerk aansluiting boeit niks. Edit: laat staan dat de download servers je meer dan 40 mbit leveren op de launch date!

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 25 juli 2024 21:30]

Ik begrijp wel waarom ze dit doen....
Want dan kun je weer een remake/rerelease maken als men de stekkers uit de PS5/Xbox servers trekt!
Beetje poetsen (steeds minder, want het gaat allemaal richting X86 codebase) en je kan over 5 tot 10 jaar nogmaals aan de game verdienen!
Als het sony is ja maar xbox heeft dat niet, ze maken bijna geen remasters of rereleases, laaste games die ik me heriner zijn gears of war 1 en halo mcc en dat was omdat de studios de ip overnam.
En ook heeft micro heel erg ze best gedaan de laaste jaren om alles in gamepass en cloud en backwards compatible te maken daarom is bethasda ook met microsoft samen gegaan zodat games neit verdwijnen (hun eigen woorden).
Age of empires, aoe 2 (tot 2x toe zelfs!), aoe 3, age of mythology, Fable, RoN...

De lijst is langer dan je denkt helaas.
Ja maar dat doen ze tegenwoordig niet meer, ja in verleden wel dan kan je nog fable er bij doen maar tijdens xbox one generatie zijn ze er mee gestopt zeg maar sinds Phil Spencer de baas is.
September 2017 is Spencer de baas geworden. November 2019 is AoE2 DE uitgekomen.

Zulke grote bedrijven zijn net de duizendpoot van Avatar the last airbender. Veel gezichten, maar de aard van het beestje blijft bijna hetzelfde.

Iemand als Spencer kan heel graag willen, maar als hij de aandeelhouders niet blij maakt ligt hij er direct uit.
De keuze om age of empires de te maken was waarschijnlijk al lang voor Phil de baas werd gemaakt. Ook nadat Phil baas werd ging ze bij xbox oude games van patches voorzien dat ze beter liepen hogere resolutie en ga maar door. Dit doen ze nu ook nog laast voor series x met auto hdr fps boost en zo. Of ze nooit meer een remake maken weet ik niet maar acht kans kleiner dan bijvoorbeeld van een Sony en Nintendo
wil dit dan ook zeggen, dat de game niet meer als 2de hands te verkopen is ??
Anoniem: 306567 @fuqua8 december 2021 12:31
Nee, je kan hem nog wel 2de hands verkopen. De andere partij kan de game dan wel weer gewoon downloaden. Je moet de disc in de console hebben zitten om de game te kunnen spelen. Dat is het stukje DRM.
Is dat wel zo? Volgens mij moet je hem activeren in je eigen account, en is hij door een ander daarna niet meer te activeren.
Anoniem: 306567 @micla8 december 2021 15:57
Ja dat is zo, ze kunnen niet zomaar een disc deactiveren of zo. Een disc zal altijd werken, ongeacht of je die al door iemand anders gebruikt is. Een disc heeft niet een unieke ID waardoor de console kan zeggen deze game is al geïnstalleerd geweest.
Sony heeft een tijdje geprobeerd online pass af te dwingen bij fysieke games dat je alleen op de eerste ps vita / ps3 online kon spelen. Als je de game dan doorverkocht kon diegene alleen de single player spelen tenzij hij een online pass kocht via de playstation store.

Dit hebben ze maar gedropt toen ze gewoon PS+ betaald hebben gemaakt om uberhaupt online te kunnen gamen.
Anoniem: 306567 @Leejjon8 december 2021 16:21
Maar dan gaat get alleen om online, overigens was Sony niet de enige, ook Microsoft en EA deden daar aan mee destijds. Maar met online kan je dat makkelijk regulieren. Maar een offline game is dat toch heel anders.
Ik vrees toch echt dat je van je laatste zin "Maar een offline game was dat toch heel anders" moet maken.

Ik ben er vrijwel zeker van dat er op die disk enkel een activatiecode staat. Eenmaal geactiveerd, enkel nog maar bruikbaar in jou account. Dit werkt met PC games al jaren zo. Maar we gaan het zien.
Anoniem: 306567 @micla8 december 2021 18:21
Ik vrees toch echt dat je van je laatste zin "Maar een offline game was dat toch heel anders" moet maken.
Ik vrees toch echt dat je ongelijk hebt. Want ik heb het al getest en het werkt gewoon...
Ik ben er vrijwel zeker van dat er op die disk enkel een activatiecode staat.
Wel grappig dat je ergens zeker van bent, maar eigenlijk nog steeds op je gevoel af gaat. Dus je bent er helemaal niet zeker van...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 306567 op 25 juli 2024 21:30]

Ah. Ik wist niet dat de game al uit was. Nou, is dat ook de wereld uit. Enne.. vrijwel is Iers anders dan zeker hé :+
Dat is mij oprecht ontgaan tijdens installatie.. kwalijke zaak in mijn ogen. :|
Waarom ze dit doen ? omdat mensen het toch wel kopen en werkelijk steeds meer gewoon slikken, principes ? die lijken uit te sterven.
Deze angst is totaal niet gebaseerd op de werkelijkheid. Juist Microsoft is enorm goed in het speelbaar houden van oude games. Mijn fysieke Xbox 360 schijfjes ben ik allemaal kwijt, maar digitaal kan ik de meeste van deze games nog kopen - zelfs op de Series X. Als het Xbox One games waren geweest was het zelfs 100%.
Schijfjes raken kwijt of beschadigt, maar digitale distributie is tot nu toe extreem veilig.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 25 juli 2024 21:30]

Totdat jouw MS/Sony/Whatever account geblokkeerd wordt. Het is helaas al gebeurd dat mensen onterecht hun volledige MS account (dus incl. Xbox aankopen) kwijt zijn geraakt.

Microsoft account vergrendeld / geblokkeerd
reviews: Account geblokkeerd. Wat nu?

Edit:
Is de kans groot dat dit gebeurd? Niet echt. Toch merk ik dat ik wat terughoudender ben geworden en diensten als Onedrive minder ben gaan gebruiken om mijn aankopen te beschermen. Wat eigenlijk te bizar voor woorden is.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 25 juli 2024 21:30]

Nee je moet het splitsen. Zie het als zakelijk en privé gescheiden houden.

https://gizmodo.com/how-t...ddresses-gmail-1609458192


Op die manier is alles gescheiden en sluit MS alleen je OneDrive ipv alles.
Dus extra e-mailadressen en extra Microsoft-accounts aanmaken zodat je later niet alles kwijtraakt... dat klinkt niet als iets dat we als normaal zouden moeten beschouwen, toch?

Je presenteert dit als oplossing maar je stipt eigenlijk juist het probleem aan: te veel macht voor een handvol gigabedrijven die grillig en inconsistent zijn met het wegnemen van toegang tot allerlei diensten. En die sowieso geen enkele garantie bieden voor de langere termijn.

Games zijn kunst en cultuur; over sommige games zal over honderd jaar nog gesproken of gedacht worden. Zijn die games dan ook nog speelbaar op enige manier?

Gelukkig is de game-industrie een hoop meer dan alleen multiplayer, online-only, Games-as-a-service en alles daaromheen, want dat segment zal het minst blijvend zijn. Tot die games krijg je alleen toegang zolang de uitgever/eigenaar het toestaat. Dat is heel anders dan iets echt bezitten, zoals je een broek of een magnetron bezit.

Van veel kleinere games kunnen we gelukkig wél een werkende installatie bewaren voor onbepaalde tijd, bijvoorbeeld van GOG of via ROMS/emulators. Maar zelfs de meeste grote downloadwinkels zijn een lastige afhankelijkheid: als Steam of een concurrent ooit ophoudt te bestaan dan is het maar de vraag hoeveel moeite er gedaan wordt om alle games speelbaar te houden zonder dat platform. GOG heeft dat vanaf het begin goed voor elkaar (DRM-vrij), maar de rest heeft juist alles op slot staan.

Al met al heb je op veel games eigenlijk alleen een gebruiksrecht, en alleen tot de eigenaar beslist dat te beëindigen. Dat moeten we op z'n minst in de gaten houden wanneer we iets kopen, want echt blijvend zal het vaak niet zijn.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 25 juli 2024 21:30]

Meerdere accounts is de oplossing voor een probleem dienst is. Dat ontken ik ook niet. En het is niet zo zeer dat een paar gigabedrijven alle macht hebben. Maar het nadeel als je alles via 1 account wil doen. Als mijn pinpas kapot/bank sluit mijn rekening heb ik even geen geld. Dat is niet omdat de bank zo machtig is maar ik alles van 1 pasje/rekening wil doen en niet wil verdelen over meerdere rekeningen want lekker makkelijk.
Raak maar eens, oh ongelukkig toeval, je authenticator (zoals die van Google) kwijt. Dan pakken wij het uiterste van de andere kant in het spectrum betreft deze discussie. Voor- en nadelen aan beidde zijdes, nietwaar?

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 25 juli 2024 21:30]

Over 20 jaar hebben we grote moeite om huidige generatie games te herspelen.
Tegen die tijd gewoon de nieuwste Xbox waarbij je al je games digitaal opnieuw kan downloaden en je er gratis geüpdate resolutie en hogere framerate bij krijgt. Tenzij Xbox tegen die tijd niet meer is natuurlijk.
Anoniem: 1641394 @Retrospect8 december 2021 11:09
Met opnieuw downloaden bedoel je natuurlijk "opnieuw kopen". ;)

Dan moet je nog steeds maar afwachten of je online kan. Je kunt Halo 3 met backwards compatibility spelen maar de multiplayer servers zijn over een maand offline.

En wat je inderdaad zegt, als Xbox tegen die tijd nog bestaat.
Microsoft is daar juist flink mee op de goede weg dat je niet opnieuw hoeft te kopen, zelfs een flink aantal games van de eerste Xbox werken gewoon. Schijfje erin wordt gelinkt aan je account en je krijg de compatible versie voorgeschoteld.

Dat vind ik zelf erg netjes helemaal omdat ze dit niet hadden hoeven doen. Sony kan daar nog wat van leren.

En of course je kan ze op je oude console spelen maar die zijn inmiddels zo oud, gedoe met aansluiten door de oude stekkers, en de kans dat de console allang kapot is is ook best aannemelijk.
Sony had op de eerste generatie PS3 en op de PS2 een prima backwards compatibilty plan hoor. Nagenoeg alles werkt in tegenstelling tot Xbox waar per spel gekeken wordt naar compatibilty - en wat nu dus sinds 1/2 weken voorlopig is gestopt met andere spellen toevoegen aan de lijst.

Maar de PS4/5 hebben dat helaas niet zo uitgebreid. Stel je wilt alle PS games spelen, heb je eigenlijk maar 2 consoles nodig, de 20/60GB PS3 en de PS5.
Dat ze nu iets doen wilt echt niet betekenen dat dat over 10-20 jaar nog steeds zo is.

zelfs met goede bedoelingen houdt backwards compatibility een keer op.
ze kunnen op elk moment beslissen dat ze er geld voor willen zien of dat het de kosten niet waard is.
misschien zitten we over 20 jaar allemaal op quantum computers of VR dingen of wat dan ook met een interface waar deze games gewoon niet voor gemaakt zijn.
steam bv heeft gezegd dat als ze ooit failliet gaan dat ze dan een patch zullen doen dat je al je games zonder DRM kan spelen, maarja met welk geld gaan ze dat doen zeker voor oudere games/games zonder steamworks?

er kan zoveel gebeuren. Als je zeker wilt zijn dat je je oude games nog kan spelen moet je inderdaad de oude consoles/pcs bewaren. Maarja met al dat DRM van tegenwoordig is dat ook geen garantie meer.
Aannemelijk dat de oude console stuk is?

Sorry maar dat is het meest absurde wat ik in lange tijd heb gehoord. Jaarlijks maak ik nog gebruik van een gamecube/SNES en N64 en dat is altijd gas en gaan.
Met opnieuw downloaden bedoel je natuurlijk "opnieuw kopen". ;)
Nee hoor. Als je een schijfje van de Xbox, 360 of One in de Series X stopt dan word de game gedownload (waar mogelijk) en kan je deze spelen zonder extra kosten.
Ik kan me niet voorstellen dat deze backwards compatibility nog weggaat.
Maar als het weg gaat heb je meteen pech, juist omdat die download noodzakelijk is.

Terwijl op systemen zoals de 3ds (ds backwards), PS2 (PS1 backwards) of Wii (met de juiste model GameCube backwards) die games native op draaien.

Wat Microsoft doet is ook in feite eerder emulatie, vandaar de download en daarom werkt alleen een selectie van de games en niet allemaal, ik zelf verwacht ook niet dat ze dat allemaal gaan platgooien hoor, maar als ze dat willen dan kunnen ze dat heel makkelijk ook doen.

het zijn allemaal bedrijven die geld willen verdienen, en geen goededoelenorganisaties zoals sommige mensen weleens lijken te denken...

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 25 juli 2024 21:30]

"Maar als het weg gaat... "

En precies daarvoor hebben we al geweldige online communities zoals op digiex.net of The Internet Archive, waar mensen de meeste van die online patches en/of benodigdheden al als te downloaden bestanden zijn opgeslagen, waardoor je ze gewoon middels een USB stick op je console gezet kunnen worden... ;)
Ik kan me niet voorstellen dat deze backwards compatibility nog weggaat.
Toekomstige consoles zullen niet ondersteuning voor schijfjes blijven hebben.
en je weet ook niet of toekomstige consoles huidige schijfjes kunnen blijven ondersteunen of dat wij over een jaar of 10 überhaupt steeds schijfjes gebruiken.
Misschien gebruiken wij over jaar of 10 andere technologieën? .
Hopelijk dat ze dan wel externe bluray drives zullen ondersteunen.. maar ik betwijfel het.
Voor de gewone volk is dit zorgen om niks.
Linneman is een fan van 1.0 versies van een spel en die ga je alleen maar terugvinden op een fysieke media en alleen wanneer je niet update.
Zeker waar. Maar snap z’n zorgen wel over de toekomst van de houdbaarheid van (digitale) spellen.
Dan verwar je Xbox met Nintendo en Sony. Alles wat ik nu digitaal heb op Xbox zal ik vast wel gratis kunnen blijven downloaden op Xbox consoles in de toekomst.

De online functionaliteit van games is een ander verhaal. Dat hangt ook sterk af van een userbase. Het heeft weinig zin om over 20 jaar een potje Gears online te willen spelen als je de enige bent.

[Reactie gewijzigd door Retrospect op 25 juli 2024 21:30]

Tot het moment dat Microsoft het besluit neemt dat het niet meer kan. Zodra de kosten niet meer opwegen tegen de baten gaat de stekker eruit. Dan kun je helemaal niets meer met je spellen in de cloud.
Of heb jij nu al zwart op wit staan dat je alles tot in eeuwigheid tot je beschikking houdt?

[Reactie gewijzigd door Bartmanz op 25 juli 2024 21:30]

Tot het moment dat Microsoft het besluit neemt dat het niet meer kan.
Zonder meer. Maar dat is de tijd waarin wij leven. Ik heb hier nog een oude SEGA Megadrive II staan. Gister net een nieuwe kabel voor besteld om hem weer aan te sluiten. Heel leuk dat alles nog net zoals vroeger werkt. Maar die tijd komt niet meer terug. Fysieke games zijn een uitstervend ras. Fysieke games die geen update nodig hebben die digitaal binnengehaald moet worden al helemaal.
Nintendo heeft anders weinig games die je niet fysiek kan kopen en kan spelen zonder one day patch....
Alleen Sonic Boom schiet me te binnen... En das meer omdat het een glitchfest is dan dat het een verplichte one-day patch is.
Zodra Nintendo eens 4k games gaat maken zullen we zien of ze dat vol kunnen houden.
Anoniem: 306567 @Waah8 december 2021 12:30
Echter zijn al bijna de helft van de switch games die je koopt een download code of dat de game niet op de cartridge staat...
Fysieke games hebben nog wel andere voordelen. Je kan de game eenvoudig delen of uitwisselen met gezinsleden of vrienden. Indien gewenst kan je het terug verkopen. En dan is er natuurlijk ook nog gewoon het verzamel aspect.

Dat vele fysieke games niet meer zonder download speelbaar zijn heb ik me al bij neer gelegd. Dat je de game alsnog volledig moet downloaden kan lastig zijn voor mensen met een trage verbinding of lage downloadlimiet (ja dit bestaat nog steeds in België). Het zou handig zijn als er al een groot deel van de data op de schijf staat, zelfs al is deze niet speelbaar.
Fable uit 2005 bewijst het tegendeel. Evenals een boel andere spellen. Aan de andere kant kun je ook stellen dat dit uit andere overwegingen wellicht ook een betere oplossing. Wellicht kun je een boel games dan thuis emuleren, zoals je nu nog steeds Super Mario uit 1989 kunt spelen.
Maar inderdaad, garanties zijn er niet.
Helaas een bijkomend nadeel inderdaad van de toegenomen complexiteit. Letterlijk tijdens de levensfase wordt de software afgemaakt/volwassen. Dus zonder download, geen volwassen game. Want een game die 5(?) jaar in ontwikkeling is omdat alle tests intern moeten worden gedaan, is niet levensvatbaar.

Alle first-time users zijn meteen beta-tester. Nu zijn deze beta's wel een stuk beter tegenwoordig dus de kwaliteit gaat wel vooruit.

Het probleem van server-based games is dat die server zowel een kostenpost is als een inkomstenbron. Want via die server wordt de uitgever/uitbater weer wat rijker. Door in-game aankopen en veel betere controle op illegale versies. Dat laatste is natuurlijk wel degelijk een nadeel wat de gebruikers zichzelf hebben aangedaan. Vanwege het feit dat illegaal werd gekopieerd (dus even buiten de discussie dat de eventuele DRM de game verziekt), betekent dat de uitgever/maker meer moeite gaat doen om dat tegen te gaan. Ergo: server-based gaming.
Dan verwar je Xbox met Nintendo en Sony. Alles wat ik nu digitaal heb op Xbox zal ik vast wel gratis kunnen blijven downloaden op Xbox consoles in de toekomst.
Lol! Wat is dat nou voor statement. Vast wel....

Ik kan op mijn PS5 ook alles downloaden wat ik op PS4 heb gekocht. Er is echt geen reden om aan te nemen dat Sony ineens backwards compatibility eruit gaat gooien.
Iedereen weet allang waarom PS3 en eerdere generaties er niet bij zitten, dat verhaal hoeven we niet eindeloos opnieuw aan te halen. Ik zou liever zien dat ze emulatie gebruiken dan streaming voor deze games, anderzijds is streaming straks dermate goed dat dit ook niet echt een probleem meer is.
Iedereen weet allang waarom PS3 en eerdere generaties er niet bij zitten
Het verschil in CPU architectuur is geen excuus om dan ook maar de hele infrastructuur offline te willen gaan halen zodat mensen met hun native PS3 die nog gewoon werkt, straks ook niets meer kunnen.

Zeker als je het achterlijke verhaal van CMOS-gate een beetje bijgehouden heeft.
Als Sony ooit de mogelijkheid om met je PS3 op PSN in te loggen laat vallen dan is je PS3 met lege CMOS-batterij een mooie paperweight geworden.

En nee; in de praktijk zullen er niet veel mensen met een verder nog goed werkende PS3 zijn die het kunstje voor elkaar kunnen krijgen om die console open te maken en de batterij door een werkende te vervangen. Daarnaast: als je de batterij vervangt, moet je daarna natuurlijk alsnog in kunnen loggen om de interne klok die voor de crypto en DRM gebruikt wordt weer te synchroniseren.

Dus ongeacht of die batterij goed vervangbaar zou zijn of niet; dat probleem blijft.
Anoniem: 306567 @R4gnax8 december 2021 20:15
Die cmos problemen die xbox ook gewoon heeft?

https://www.gamesradar.co...ue-is-being-investigated/
Fysieke PS3 spellen kan je gewoon nog steeds spelen met een legen CMOS. PS4/5 hebben een patch gehad waardoor die CMOS problemen ook zijn opgelost.
Fysieke PS3 spellen kan je gewoon nog steeds spelen met een legen CMOS. PS4/5 hebben een patch gehad waardoor die CMOS problemen ook zijn opgelost.
Appels met appels vergelijken aub. Hoewel het klopt dat je fysieke PS3 games nog gewoon kunt spelen, ging het in deze om gedownloade PS4 games vs PS3 games. Dus digitale aanschaf en niet fysiek.

Verder lost die CMOS patch voor de PS4 en PS5 enkel het probleem op dat het starten van een spel op een console met een geresette CMOS-klok, blijft hangen op het authenticeren van de trophy set. Het lost niet het probleem op dat digitaal aangeschafte titels niet meer speelbaar zijn.
Daarnaast is er ook nog een niet onbelangrijk open vraagstuk inzake de trophies. Alle eerder behaalde trophies op je account worden lokaal gewist zodra de CMS klok gereset is. Mocht je daarna inloggen op PSN om de klok weer aan de gang te krijgen, vindt er als standaardonderdeel van dat proces een automatische bi-directionele sync van je trophies plaats. Niemand weet zeker of op dat moment niet je gehele online opgeslagen trophy set verwijderd wordt of niet.
Sony heeft hier in het verleden al eerder problemen mee gehad, wat ook toen datum-gerelateerd was. Toen was het een schrikkeljaar geval en ging bij iedereen die heel ongelukkig juist op de verkeerde dag inlogden op PSN, de volledige trophy historie onderuit.
Zo, waar koop je die (ietwat rooskleurig getinte) glazen bol?
Jij had die opmerking vast ook gemaakt ten tijden van Fable 1 en Gears of wars 1 en Halo 1. En alle 3 zijn prima te spelen op oude en nieuwe hardware. En ook nog gewoon te koop op oude en nieuwe hardware.

Dus ik denk ik een normale bril. Misschien je iets wat grijze bril afzetten?😁
Ik ben trots op je optimisme
Totdat MS de stekker er weer eens uittrekt. Ik zou zeker bij MS (of Google for that matter) nérgens van uit gaan. Die kunnen zich nog niet eens aan een belofte houden dat Windows 10 'de laatste Windows versie is'. Of een design door meerdere OS'en heen laten gaan. Of productnamen consequent houden (hoi Surface tafelcomputer... ik bedoel.. tablets.. ik bedoel.. laptops.. ik bedoel, all-in-ones).

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 25 juli 2024 21:30]

https://www.pcworld.com/a...-is-the-last-windows.html

Microsoft heeft het nooit officieel gezegd. En nee hebben het nooit ontkent nog bekend. Maar de Media is er mee aan de haal gegaan en er clickbait achtige titels bij gehaald en alleen de titel is bij velen blijven hangen en niet de daadwerkelijke inhoud.
Het heeft weinig zin om over 20 jaar een potje Gears online te willen spelen als je de enige bent.
Als je de enige bent niet. Maar hoe leuk is het dat kleine communities blijven bestaan of opnieuw ontstaan rondom oude spellen, puur omdat het nog leuk is of vanwege de nostalgische waarde.

Een remake kan goed uitpakken maar behalve dat je dubbel betaalt, is de kwaliteit hiervan enorm wisselend. Soms wordt de game echt goed opgepoetst en naar de moderne tijd getrokken, en is deze het geld misschien wel waard. Anderzijds zijn er tal voorbeelden waar dit niet zo is (neem GTA, Rollercoaster Tycoon of Commando's III). En dat is nog los van 't feit of dat een remake dan wel altijd speelbaar blijft.

Zat mensen met vandaag nog een WinXP of zelfs Win98 machine voor oude games, die vandaag nog even leuk zijn als de dag dat ze uitkwamen.
Doe mij maar microsoft flight ! https://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Flight

Dit spel bestaat gewoon niet meer en is NIET meer te spelen...
Bedankt Microsoft.
Ik weet niet of het werkt.
https://youtu.be/pPPOoNjfqw4


En zo ver ik kan zien moest je eerst inloggen. Wat het in een "always" online game maakte. Ook met een disc versie kom je daar niet ver mee.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 25 juli 2024 21:30]

haha ik vond het wel leuk !
Met opnieuw downloaden bedoel je natuurlijk "opnieuw kopen".
Wel nee. Laat microsoft nu net de enige consoleboer zijn waarbij je een 20 jaar oud schijfje in je nieuwe xbox kan steken, en je kan het spel spelen aan hogere resolutie en framerate. Zij zijn expliciet trots op hun achterwaardse compatibiliteit.

Als je het spel digitaal koopt kan men die licentie ook niet zomaar afnemen.
De licentie houd je, alleen je kan de game niet meer downloaden.
En zelf downloaden en installeren op een Xbox mag ook niet van MS. ;-)

Dus ja, je hebt een licentie, je kan er alleen geen ruk mee.

Ja, microsoft is trots op hun backwards compatability. Maar dat komt vooral omdat ze om de oren worden geslagen door Sony wat betreft populariteit van de consoles. Zodra dat veranderd, zal MS de eerste zijn die stopt met die compabiliteit, zodra ze er zo meer geld aan kunnen verdienen.

"Windows 10 is the last operating system you will ever own".... Until it's not, je Windows 11 moet downloaden en je verplicht een TPM2.0 chip nodig hebt. :Y)

Das óók marktwerking.
De licentie houd je, alleen je kan de game niet meer downloaden.
AL mijn digitale games uit het xbla tijdperk kan ik nog downloaden
En zelf downloaden en installeren op een Xbox mag ook niet van MS. ;-)
Net zoals op geen enkele console, goed gezien
Ja, microsoft is trots op hun backwards compatability. Maar dat komt vooral omdat ze om de oren worden geslagen door Sony wat betreft populariteit van de consoles.
Die backwards compatibility wordt al aangeboden sinds het begin van het 360 tijdperk, die in de eerste jaren veel populairder was dan de ps3.
"Windows 10 is the last operating system you will ever own".... Until it's not, je Windows 11 moet downloaden en je verplicht een TPM2.0 chip nodig hebt.
Ik moet helemaal niets? Ik snap ook de link niet met achterwaardse compatibiliteit.
Die backwards compatibility wordt al aangeboden sinds het begin van het 360 tijdperk, die in de eerste jaren veel populairder was dan de ps3.
Haha, ja, het eerste jaar van de xbox 360 was de PS3 er helemaal nog niet
Waarbij je vanaf Windows 7 al gratis upgrades kan krijgen.

Dat is 12 jaar komt aardig in de buurt van wat @Krimglas bedoeld met opnieuw downloaden en niet opnieuw kopen.

https://www.pcworld.com/a...-is-the-last-windows.html
Nou, je ziet nu al dat niet alle games via backwards compatibiliteit ondersteund worden. Laat staan dat er servers blijven draaien met alle games erop die ooit uitgekomen zijn.
Waarom niet. Met de huidige infrastructuur van consoles kunnen ze hier prima rekening mee houden.
Er wordt gewoon gerekend wat het kost om dit in stand te houden. Zou jij resources willen investeren in zaken die geen (of onvoldoende) geld meer opbrengen?
Genoeg orginele Xbox en Xbox 360 games zijn nu nog te downloaden terwijl waarschijnlijk er geen enkel financieel voordeel meer uit te halen is voor Xbox.
volgens mij is er slechts een kleine selectie van de Xbox en 360 games compatible met iig de Xbox One en wss ook de series gen.
Klopt. Vanaf de Xbox One hebben ze dat pas echt opgepakt.
omdat de xbox one dezelfde codebase heeft en het ze praktisch niets kost. Er is wel degelijk een financieel voordeel: Marketing. EN die werkt (blijkt duidelijk). En toch is Sony nog populairder.

Zodra die rollen omdraaien... Zeg maar zwaai zwaai naar je oude library, en hello remakes!
Dat is meer aan de devs en niet zozeer een Microsoft.

En je kan beter vragen zou ik resources willen investeren in zaken die geen of onvoldoende indirect geld opbrengen?

Ja. Want ik ben van PS naar Xbox gegaan omdat ik hun manier van werken veel beter vind.

Dus ja soms is dat beter.
Waarom niet? Je zegt het zelf al, kunnen ze. Dat kost geld. Je kan niet zomaar een servertje draaien met alle uitgefaseerde games. Dit heeft altijd onderhoud cq FTE nodig voor oa behoud legacy systemen.

Jij kan alles nu digitaal downloaden? Zeker weten dat je een digital preorder skinnetje/dlc van bijv je 360 nu al en of over 10 jaar niet snel zal vinden om weer te downloaden ivm licenties over 360.
Echter geldt dit vooral voor xbox 360 games momenteel. Er zijn slechts 56 titels beschikbaar van de xbox classic. Die verdwijnen natuurlijk ook gewoon.

https://www.xbox.com/nl-n...-compatibility?cat=xboxOG
Als je ze eens gekocht hebt, of gekregen via Games with Gold, kan je ze toch nog steeds downloaden ongeacht of ze vindbaar zijn in de store?
Echter zijn er maar 56 titels die überhaupt backwards compatible zijn. Dus dat gaat niet op.
De rest kan je nog gewoon spelen op je oude Xbox met fysieke schijf. We zijn nu pas bij het kantelpunt.
Echter geef je zelf net aan dat je in de toekomst gewoon alle xbox games kan spelen op een nieuwe generatie xbox. Maar dat kan dus niet.
We weten allemaal dat dat pas bij de Xbox One is ingezet.
Maar ze zijn er nu ook mee gestopt. Dus er komen ook niet meer xbox classic games bij.
Je begrijpt de comment van @Retrospect verkeerd. Hij bedoeld dat de denkwijzen van Microsoft vanaf Xbox one is veranderd. En dat vanaf Xbox one games ook op nieuwe systemen kan spelen. En dat zie je ook terug in bedrijfsvoering van hun eigen studio's. Ik kan mij niet voorstellen dat als je een patch wil uitbrengen om een Xbox classic game op de xb1/XS te kunnen draaien dat Microsoft dan zegt nee dat mag niet. alleen zullen de meeste devs dat niet doen.
Precies, Xbox lijkt nu groot, maar net zoals andere grote bedrijven kan het zomaar verdwijnen of door een concurrent overgenomen worden (en daarna gesloten). Ook word soms na een tijd gewoon de stekker uit de online dienst getrokken (zoals PSP, of Wii) waardoor je niet meer bij je aankopen en diensten kan komen. Ik vertrouw er in ieder geval zeker niet op dat een online dienst over 5 of 10 jaar nog bestaat.
Klopt, kijk naar Sega. Dat was tijdens de super nintendo periode de concurrent. Maar die is ook verdwenen met zijn console. Je kan er nooit zeker van zijn wat er over 10 jaar nog bestaat.
Er is een xCloud streaming kastje in ontwikkeling die als het goed is eind 2022 uitkomt en de chipset gaat ook in tv's ingebouwd worden. Binnen 5 jaar is het net zo normaal als de Netflix knop op je afstandsbediening
Daarom doe ik ook niet meer mee.. als ik geen fysiek exemplaar van een spel kan aanschaffen dat volledig offline installeerbaar en speelbaar is, dan laat maar. Dan hou ik het wel bij 'ouwe meuk', waar ook genoeg interessants tussen zit. En dat werkt over 20-30-50 jaar ook nog (mits de hardware dan ook nog werkt).
Daarom doe ik ook niet meer mee.. als ik geen fysiek exemplaar van een spel kan aanschaffen dat volledig offline installeerbaar en speelbaar is, dan laat maar.
Waarom koop je niet je spellen op GOG.com? Dan kan je een offline, DRM-vrije installer downloaden, die tot het einde der tijden bruikbaar blijft. Voor spellen met multiplayer-ondersteuning moet je even kijken wat/hoe ondersteund wordt. Er zijn ook zat spellen die direct op een LAN (en dus ook via een tunnel) speelbaar zijn, zodat er geen afhankelijkheid is van een online (master) server.

Een voorbeeld van een dergelijk spel is Divinity: Original Sin 2. Prima split screen en over een LAN speelbaar, naast online. Bij GOG.com zit er geen DRM op.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 21:30]

Dat deed ik inderdaad ook wel regelmatig :) ik wist echter niet dat ze daar ook nieuwere releases hebben (ik zie nu o.a. Cyberpunk staan), goede tip dus :Y)
Cyberpunk is van de zelfde ontwikkelaar als GOG.com, die titel zou je dus juist verwachten op GOG.com :)
Ah, dat wist ik niet, bedankt voor de opheldering :)
Dit inderdaad. Mijn schijfje van Total Annihilation kan ik gewoon spelen (op de PC), en m'n originele SNES games kan ik ook zo spelen...
Single player always online check moet echt dood, want zelfs al wordt een patch uitgegeven omdat er uit te slopen, over 5 jaar een verse install doen, krijg je die patch ook niet binnen natuurlijk...
Mocht je Total Annihilation nog eens willen spelen, dan kan je ook deze fan-game een kans geven:
https://www.beyondallreason.info/

Met recht een van de meest hardcore games die ik ooit geprobeerd heb, maar heel erg trouw aan de TA formule.
Helaas is het opensourcen van servers niet altijd mogelijk, alleen als het een selfcontained/made server is die 'alleen' de game kant afhandeld.. Maar meeste services van de grote bedrijven (Blizzard/Microsoft/Ubisoft/Sony etc..) doen ook een boel user verification en hebben een enorme backend, nog niet te spreken over de matchmaking software die zeer waarschijnlijk proprietary is en/of gelicensed.. Dus deze kan je niet zomaar public gooien zonder in een boel problemen te komen, en de kansen dat de game gemaakt is om zonder verification te kunnen spelen online is dan ook weer klein (al zal er probably wel tijdens development een direct-ip mode geweest zijn, maar dan zullen meeste services niet werken)

Je zit daarlangs ook nog (tegenwoordig) met ingame shops en dergelijks...
Dit is zeker een vervelende ontwikkeling: we hebben dit soort vermaak minder echt in handen. Het wordt ons meer tijdelijk aangeboden in licentie, maar met het gevoel dat je iets aanschaft voor onbepaalde tijd.

Wat betreft games die echt online zijn qua gameplay is dit overigens verklaarbaar: dan wordt er blijvend werk verzet door de leverancier en dat hoeft niet oneindig te blijven gebeuren. Dit verschijnsel is vooral treurig in het geval van games die een internetverbinding vereisen vanwege alleen secundaire zaken zoals DRM of het bijhouden van wat eenvoudige scores en statistieken. Die games gaan ophouden te bestaan zonder dat dat echt nodig is.

De positieve kant: deze praktijken komen vooral voor bij de grootste titels (AAA) en de game-industrie heeft gelukkig ook een groot segment van games die wél onbeperkt speelbaar blijven. Steeds meer moeten we daarvoor kijken naar de middenmarkt (AA) en de indiemarkt. Ook die games worden in eerste instantie vaak gedownload, en er is soms niet eens een fysieke release. Maar heb je zo'n game binnen dan kun je ze meestal goed blijven spelen zonder internet of wat voor externe factor dan ook. Vooral van GOG, of andere games zonder DRM.

Mocht Steam ooit klappen dan beloven ze om alle games zo mogelijk speelbaar te houden. Het is afwachten hoe dat zou gaan; online modi en Workshop support zullen dan mogelijke problemen worden.

Het enige dat wij kunnen doen is nagaan welke games waarschijnlijk niet oneindig speelbaar zullen blijven, en die alleen kopen wanneer je akkoord gaat met die tijdelijke aard van je aankoop.
Over 20 jaar hebben we grote moeite om huidige generatie games te herspelen.
Ik maak me niet zoveel zorgen als jij. Als een game of het concept daarvan echt goed is krijg je vanzelf oude wijn in nieuwe zakken.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 25 juli 2024 21:30]

Hier schrik ik inderdaad wel van, vooral apart voor mensen die bijvoorbeeld slecht internet hebben, die kunnen nu al helemaal de game niet spelen. Ikzelf kan hem vanavond vanaf 19:00 via Game Pass spelen, maar hoop wel dat er nog een volledige versie later op disk komt, en dan slechts voor de verzameling.
Dat geldt niet alleen voor games, maar ook voor boeken, films, series & muziek. Online is leuk tot op een bepaalde hoogte, maar zodra je niet online kan (om wat voor een reden dan ook), of de servers uit de lucht zijn heb je een groot probleem. Wat ik vooral zeer kwalijk vind is de agressieve DRM die op deze content zit. Voorbeeldje; als ik ergens een DJ-set wil draaien, dan moet ik illegaal gedownloade MP3's, of geripte CD's draaien, om die DRM-ellende te voorkomen. En ja, er zijn DJ-pools waarbij je legaal MP3's, zonder DRM kan downloaden, maar hierbij is lang niet alle content beschikbaar.
Oplossing: trek een goede versie van de game naar een aparte executable en maak een PC die offline-only kan gamen, voor nu en in de toekomst.

Het scheelt ook dat de beste games allang gemaakt zijn, en die kun je prima offline spelen ;)
Ik ben het helemaal met je eens. Wel is het denk ik zo dat, stel de betreffende online services niet meer beschikbaar zijn, het spel lokaal niet 'weet' dat er patches geïnstalleerd moeten worden. Dan 'zou' het spel dus wel speelbaar moeten zijn. Vroeger zonder internet was dit niet anders; je had dan de pech een spel helemaal opnieuw te moeten kopen wanneer er bepaalde bugfixes gedaan werden.

Het is helaas wel zo dat er een stijgende trend is in day-zero patches die feitelijk het spel überhaupt speelbaar maken. Dit is natuurlijk een zeer kwalijke zaak en dan gaat het verhaal hierboven niet op; je zit dan opgescheept met een buggy of kapot spel op je disc.

[Reactie gewijzigd door legacio op 25 juli 2024 21:30]

Ja we denken allemaal dat het internet zonder storingen blijft bestaan. Het is maar data over electra... Hoe moet dat als er een watersnoodramp gebeurt. Kom je met je disk kan je geen afleiding meer bieden want ja internet bestaat niet meer, en de disk is waardeloos want het bevat geen content.

Zouden we eigenlijk een strategie wettelijk voor moeten gaan ontwikkelen. Maar wijzelf ook: waar staat je NAS, waar liggen je backup harde schijven, waar liggen je spelletjes? Toch nuttig wellicht een zolder ;-)

[Reactie gewijzigd door oks op 25 juli 2024 21:30]

hoor de pcmr nie t klage over steam en consoorte
Er is geen online requirement voor de campaign. Waar in het artikel op gedoeld wordt is dat je online moet zijn om de game zelf te downloaden. Wat je daarna doet boeit niet.
Geeft niet, dan speel je toch gewoon de "remaster"

Voor 90€ heb je de pre-order editie met gegarandeerde technische updates en de belofte nog niet overgezette content op een later tijdstip te mogen downloaden. Voor het eerste jaar dan hè.
Enigste oplossing voor dit probleem is om een aantal jaar niks meer te kopen van een bedrijf die zulke fratsen uithaald.
Als paar van die bedrijven over de kop gaan of miljarden hebben verloren gaan ze vanzelf mee stoppen. Maar jah, zie maar de jeugd e manboy`s ervan te overtuigen om dat te doen.

Voor mij was de 45386 gig aan updates and allerlei abo`s, accounts de reden om te stoppen met nieuwe games/hardware te halen. Xbox one was de laatste console voor mij. iig waarvoor ik orginele spellen voor zal halen.

Full on pirate nu
Helemaal mee eens! Maar voor de games met hoge 'herspeelwaarde' of vraag naar, weet de industrie wel een oplossing voor over 10-20j; remaster, remake of gewoon zonder enige aanpassing opnieuw beschikbaar stellen, maar wel opnieuw cashen ;)
oh jawel , maar niet op een legale manier, t bevorderd de piracy-markt immens ..als bedrijven dit gaan doen.
Op PC zijn er gelukkig al heel wat initiatieven om de speelbaarheid van oudere games te behouden. In de eerste plaats GoG, maar ook community projecten zoals emulatie en eigen servers voor oudere multiplayer games.

Maar het kan inderdaad nog een stuk beter. Het is bijzonder jammer dat er niet meer devs en uitgevers zijn die hun game open source maken na 20 jaar.
De onbekende spellen misschien.
De grote bekende namen van nu worden over 20jaar waarschijnlijk voor de tigste keer geremasterd en geport etc. om weer geld in t laatje te brengen

:/
Gelukkig gaan sommige dingen zoals GOG Games en de piracyscene dit tegen :p
Zolang mensen er mee akkoord gaan, met digitale aankopen, en maar blijven consumeren, hou je dit niet tegen.
Op deze manier klinkt het wel heel erg inderdaad.

Maar laten we eerlijk zijn, wie denkt er nou serieus over 20 jaar nog aan om huidige gen games te gaan spelen.
Ik denk dat de meeste mensen die hier klagen gewoon klagen omdat ze niet tegen het idee kunnen dat de optie om het te kunnen ze wordt weg genomen. Terwijl het eigenlijk klagen is om niets omdat ze toch nooit daadwerkelijk nog 20 jaar oude games gaan spelen.

Dit is precies hetzelfde als die mensen die elke summer sale een bak met games kopen als backlog maar 10 jaar later er nog steeds geen één van hebben gespeeld omdat er elke keer voordat ze er aan toe komen er toch wel weer een ander nieuw spel uit komt die interessanter is.
Dus op het moment dat de download niet (meer) beschikbaar is, kun je de singleplayer niet meer spelen. (Als het spel niet meer geïnstalleerd is). Erg kwalijke zaak. Dan bestaat het fysiek bezitten van een game ook niet meer…
Ik denk dat het wel zal meevallen. Ze zullen de download link echt niet snel offline halen.
In dit geval kan je natuurlijk ook zeggen over Steam. Ik heb een spel gekocht, maar wat als hij dadelijk niet meer te downloaden is.
Defenieer 'niet snel' dan eens. Ik speel nog steeds op mn NES, C64, Amiga, Colecovision enzovoorts consoles en computers. Met fysieke media. Maar ook op mn Wii. Als die Wii een keer crasht, ben ik al mn downloads kwijt want dat netwerk is al lang offline. En de Wii is rond de 14 jaar oud. Heb je over 14 jaar nog eens in een nostalgische bui zin om Halo Infinite te spelen, gaat dat gok ik niet meer lukken.
Ik vind het een ontzettend kwalijke zaak. Afgezien van de altijd terugkomende argumenten 'je hebt alleen een licentie gekocht' wil je toch gewoon de complete game in de doos. Zij het zonder alle bugfixes die er later nog overheen komen natuurlijk, maar dan heb je tenminste iets. Nu heb je niks, en kan je als de game offline wordt gehaald dus niks meer.
En als je Wii stuk gaat, hoe dan verder? Het spul is verder EOL.

De PC is de enige machine die doorlopend ook oude content kan blijven spelen. Daar heb je dan een emulator voor. Maar sowieso zal de PC altijd de enige machine blijven die backwards compatibility eindeloos kan ondersteunen, hardware-agnostisch omdat er op een gegeven moment altijd genoeg power beschikbaar komt.

En dan zit je hoe dan ook in het grijze gebied van modding scene en zelf je spul in de lucht houden met veel tijd en aandacht. Het lijkt haast wel een hobby ;)
Heb je over 14 jaar nog eens in een nostalgische bui zin om Halo Infinite te spelen, gaat dat gok ik niet meer lukken
Dit is geen Nintendo hè. De servers van de Xbox 360 zijn nog online, en alle games die je daarop hebt gekocht zijn nog te downloaden. Steam is inmiddels ook alweer 18 jaar oud.
Anoniem: 306567 @Wolfos8 december 2021 11:33
Dit is geen Nintendo hè. De servers van de Xbox 360 zijn nog online, en alle games die je daarop hebt gekocht zijn nog te downloaden. Steam is inmiddels ook alweer 18 jaar oud.
Nog wel, ook die gaan een keer uit net zoals de Xbox classic.
Steam is inmiddels ook alweer 18 jaar oud.
Dat is ook niet te vergelijken, omdat dat een platform is waar je altijd de nieuwste games kan krijgen. Dat is bij een wii of xbox 360 natuurlijk niet.
De storefront van de Xbox 360 is geïntegreerd met het nieuwe systeem. Daarnaast gaat het nieuwe Xbox Live al twee generaties mee en ik kan me niet voorstellen dat ditzelfde systeem voor volgende generaties niet ook gebruikt word.
Dit is geen Nintendo hè. De servers van de Xbox 360 zijn nog online, en alle games die je daarop hebt gekocht zijn nog te downloaden. Steam is inmiddels ook alweer 18 jaar oud.
Je weet dat ook Sony ondertussen de PSP; PSVita en PS3 aan het sunsetten zijn gegaan, heh?
Support voor de PS3 is halfbakken online gehouden omdat de halve online PlayStation gemeenschap op z'n achterste poten ging staan en Sony enigzins overrompeld werd door die golf aan azijn, maar dat is slechts uitstel en niet afstel.

Ondertussen zijn er ook al weer documenten gelekt van een toekomstige tegenhanger voor XBox game-pass waar titels voor hun oude consoles en handhelds onder de hoogste tier abonnement beschikbaar komen - even in het midden gelaten of dat als geemuleerde downloads of als streamed gaming zal gebeuren. Je kunt er gif op innemen dat dat onderdeel gaat zijn van hun draaiboek om als tegenantwoord te bieden bij het ongenoegen: je bent je oude games niet 'kwijt', je moet 'gewoon even' een kleine opslag betalen bovenop het bestaande PSN abo.
Sony heeft vanwege hardwarekeuzes in het verleden meer moeite met backwards compatibility. De PS3 is eigenlijk niet te emuleren. Je merkt dat datzelfde niet geld voor de PS4.
De PS3 is eigenlijk niet te emuleren.
Klopt. Alleen zijn veel games gebaseerd op stock engines die mbv toolkits relatief gezien redelijk eenvoudig gehercompileerd kunnen worden voor de nieuwere console architecturen en met wat high-level emulatie er naast een aardig resultaat kunnen leveren. Zelfde zag je ook al met bepaalde games die de sprong van PS2 naar PS3 maakten.
Anoniem: 306567 @R4gnax8 december 2021 20:19
Als dat zo makkelijk was geweest had Sony dat al veel eerder gedaan. Voorheen heeft Sony altijd backwards compatibiliteit gesteund. Het is niet voor niks dat ze ps3 games aanbieden via streaming en niet native. Ook ps2 games kan je gewoon installeren op je ps4/5 omdat die wel gewoon te emuleren is.
Als dat zo makkelijk was geweest had Sony dat al veel eerder gedaan.
Dat is niet aan Sony, maar aan de individuele uitgevers. (Overigens heeft Sony dat voor een paar van hun eigen titels inderdaad wel gedaan. God of War schiet me zo nog te binnen.)
De servers zijn nu nog online ja. Dat blijft niet altijd zo, zie bijvoorbeeld de servers van Halo 1 en 2 die al offline zijn en de servers van alle 360 Halo games die binnenkort ook offline gaan.
Dat is onontkomelijk bij online multiplayer - maar dat heeft dan weer niks te maken met het schijfje.
Als de servers voor multiplayer offline gaan, gaan de andere servers dat uitendelijk ook wel.
Nee, want de multiplayer servers zijn uniek. Degene die de download serveren worden gedeeld met heel veel andere games. Het kost vrijwel niks om dat te laten staan.
Yup, dat zou je denken maar uiteindelijk gaan ze toch offline of worden ze om een andere reden onbeschikbaar gemaakt. Niet al te lang geleden heeft Blizzard dat trucje uitgehaald met de originele Warcraft 3 (en expansion). Na de remastered versie te hebben uitgebracht kun je het origineel ineens niet meer downloaden, gelukkig staan die nog op schijf maar dat kun je van Halo Infinite dus niet zeggen.

Misschien duurt het 10 jaar of misschien wel 20, uiteindelijk is het klaar.
Dat is toch echt de uitzondering op de regel.
Oke :X . Jij hebt erg veel vertrouwen in grote bedrijven. Ik hoop dat ze dat vertrouwen niet beschamen maar ik weet haast wel zeker dat ze dat wel gaan doen. We gaan het zien.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 25 juli 2024 21:30]

Halo 1 is van 14 maart 2002 Die is al bijna 20 jaar oud en nog steeds speelbaar via de Masterchief collection. Ik denk dat ik over 14 jaar gewoon nog Infinite kan spelen en durf zelfs nog te wedden dat Halo 1 nog steeds beschikbaar is.
Via de Master Chief collection inderdaad, dat is een ander spel die je opnieuw moet kopen. Het origineel is al enige tijd niet meer online speelbaar.

Over 14 jaar kun je Infinite misschien spelen in de Ultimate Super Chief Uber Collection die je dan weer opnieuw zult moeten kopen... Het origineel zal dan lang en breed offline zijn.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 25 juli 2024 21:30]

Als je wil kan je gewoon de eerste halo op de eerste xbox spelen. Op de remaster op de xbox 360. Als je dan nogmaals moet betalen na een lange tijd om het spel alsnog weer online te kunnen spelen vind ik dat eigenlijk niet meer dan normaal. Als je langere support wil moet je toch gewoon betalen. Dat geld met zoveel dingen.
En als je dan Halo Infinite wilt spelen heb je dikke pech, want je schijfje is waardeloos. In tegenstelling tot de games van de vorige generaties, die wel gewoon in zijn volledigheid op het schijfje staan en altijd speelbaar zullen blijven zolang er nog werkende hardware voor is.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 25 juli 2024 21:30]

Ik koop al jaren geen schijfjes meer. Ben een groot fan van downloaden wanneer ik er zin in heb. Steam, Xbox Game Pass, Ubisoft Connect etc daar hou ik meer van. Veel spellen die ik vroeger speelde kan ik nu ook nog spelen als Remaster. En vaak komen deze naar de abonnementen die ik heb lopen. Ik vind het ook heel redelijk als een bedrijf een remaster uitbrengt (mits goed uitgevoerd) van een spel dat ze er nog geld voor vragen. En als ik het te duur vind komt het vaak toch na een tijdje in de sale en koop ik het dan. Tot nog toe kan ik nog steeds Halo CE spelen.
Ik heb het idee dat je het punt niet helemaal begrijpt. Het gaat erom dat mensen het spel in zijn originele vorm willen kunnen spelen, ook 20 jaar in de toekomst.

Remasters kunnen leuk zijn maar wijken vaak af van de originele visie van een spel. Daarnaast wil je soms gewoon de originele versie spelen om nostalgische redenen. Zo is er onlangs een remaster/remake van The Legend of Zelda Link's Awakening uitgebracht wat op zich een geinig spelletje is, maar die wil ik niet spelen, ik wil gewoon het origineel. Gelukkig kan dat omdat ik het origineel op cartridge heb.

In de toekomst gaat dat wel een uitdaging worden met spelen die nooit fysiek uitgebracht zijn. Nu is er van Halo Infinite wel een schijfje maar daar staat niets op. Ooit zal het spel niet meer te downloaden zijn, er zal dan ongetwijfeld wel een remaster van zijn (waardoor het bedrijf weer lekker kan cashen) maar dat zal niet hetzelfde spel zijn.

Daarnaast is het ook gewoon jammer dat er op deze manier veel spellen verloren zullen gaan, lang niet alle spellen zullen een remaster krijgen dus die gaan ooit gewoon verdwijnen. Aangezien er dan ook geen fysieke kopie meer van is zijn ze gewoon pleite. We mogen dan maar hopen dat er voordat ze offline gehaald worden DRM vrije versies van komen.
Je hebt altijd al niet meer bezit gehad dan een softwarelicentie.

Juridisch is er niets veranderd. In praktische zin wel... maar eigenlijk ook niet want als je always online moet om de game te spelen, dan ben je er zelf in getuind. De vraag is of en wanneer die online toegang mag worden gestopt want dan wordt niet meer aan de overeenkomst voldaan.

Kortom, totdat je een specifieke versie van een game als 'portable' game exe in bezit hebt, heb je sowieso niets. En dan kom je uit op een hele beperkte lijst met games.

Uiteindelijk gaat dit om vertrouwen. Dit gaat dus voor publishers ook over de relatie die je met je klanten wil hebben. Wantrouwen (DRM) of vertrouwen. Elk bedrijf dat always-online forceert zonder valide reden (als in: een MMO of online-only game) acteert op basis van wantrouwen.

Deze strijd is nog nooit écht gestreden, de huidige status quo bevalt volgens mij iedereen wel. Maar ik kijk uit naar de eerste grote rechtszaak waarin bijvoorbeeld Steam plat gaat en al die licenties onbereikbaar zouden worden. Ik durf voorzichtig te gokken dat de consument gaat winnen. De licentie kan namelijk prima door publishers geleverd worden, en dat zou ook redelijk zijn.

Nee... als je écht de nagel aan je doodskist wil vwb 'eigenaarschap over content', dan moet je via de cloud gaan gamen. Dan heb je echt al je rechten en marktmacht als consument vergooid en heb je niets meer dan een account met tijdelijke toegang. Daarom dus ook hier never ever happening, al kost het 1 euro (waarbij je natuurlijk weet dat de prijs naar astronomische hoogten stijgt zodra je je aan een dienst verbonden hebt, zie de jaarlijkse Netflix-verhogingen en talloze andere platformvoorbeelden).

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 21:30]

Juridisch gezien niks veranderd? Vraag het me af. Al mijn NES/SuperNES/Mega Drive games kwamen 'vroegah' op cartridge met een handleiding'kje' van een paar kleine pagina's. Nergens had je een 'license agreement', 'user agreement' of noem maar op. Je hoefde ook nergens mee akkoord te gaan als je een spel opstartte. Enige dat in beeld kwam als je een game opstartte was 'Copyright (c) <jaartal> <naam uitgever>'.

Nu krijg je lappen tekst van hier tot Jericho en terug zonder dat een normaal mens eigenlijk snapt wat er nou precies staat. Je moet op akkoord-buttons drukken. Je moet een account aanmaken wat ook weer zijn eigen lappen tekst heeft. Je moet dit. Je moet dat.

Dus of er juridsch echt niks is veranderd? Mmm...

[Reactie gewijzigd door ironx op 25 juli 2024 21:30]

https://blog.iusmentis.co...gheid-van-software-eulas/

Een voorbeeld. Die lappen tekst zijn meer dan eens helemaal niets waard, zeker niet als je kijkt naar de doelgroepen waaraan ze worden gepresenteerd.

Verder kom je met een beetje common sense in de rechtspraak al heel ver, want alle wetgeving wordt gerelateerd aan een vorm van redelijkheid en intentie. Heel veel juridische blabla is bangmakerij.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 21:30]

Een voorbeeld. Die lappen tekst zijn meer dan eens helemaal niets waard, zeker niet als je kijkt naar de doelgroepen waaraan ze worden gepresenteerd.

Verder kom je met een beetje common sense in de rechtspraak al heel ver, want alle wetgeving wordt gerelateerd aan een vorm van redelijkheid en intentie. Heel veel juridische blabla is bangmakerij.
In Nederland. Maar in de VS is dat document van 50 pagina’s in 4 punts lettertype gewoon rechtsgeldig en heeft procederen geen zin als je het ongelezen accepteert. En daar komt die ellende dus vandaan. En aangezien veel Amerikaanse bedrijven doen alsof hun land de hele wereld is krijgen wij exact dezelfde tekst te zien incl de delen die hier niet rechtsgeldig zijn.
En aangezien veel Amerikaanse bedrijven doen alsof hun land de hele wereld is krijgen wij exact dezelfde tekst te zien incl de delen die hier niet rechtsgeldig zijn.
Moderne EULAs zijn niet veel beter. Alleen bevatten ze nu vaak een paar extra clausules die aangeven dat de bedingen in de overeenkomst slechts uitgevoerd worden voor zover zij wettelijk toegestaan zijn. Dat is er bij gekomen omdat het binnen o.a. Europa verboden is om consumenten bewust te misinformeren over hun rechten. Deze algemene clausule komen ze technisch gezien mee weg omdat iedereen geacht wordt de wet te kennen en dus te weten wat hun rechten zijn -- maar eigenlijk is het natuurlijk belachelijk en zouden dat soort zaken gewoon alsnog strafbaar gesteld moeten worden onder de kop 'misinformatie' omdat de daadwerkelijke bedingen die er toe doen verzuipen in een oerwoud aan ruis.
En zolang wij het als consumenten slikken gebeurt er niets mee. We zijn zwaar nalatig en wentelen dat af op 'de wereld'. Lekker makkelijk. Dat zie je bij veel in de commercie. We slikken het maar, maar meestal hoeft dat echt niet. Meestal vinden we ageren teveel moeite of denken we een zeikerd te worden gevonden. De werkelijkheid: als het niet goed voelt, dan is het dat heel vaak ook niet.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 21:30]

Al mijn NES/SuperNES/Mega Drive games kwamen 'vroegah' op cartridge met een handleiding'kje' van een paar kleine pagina's. Nergens had je een 'license agreement', 'user agreement' of noem maar op.
Check je handleidingen nog maar eens.
Er is altijd een blad, vaak het schutblad, waar duidelijk op staat dat de cartridge enkel een drager is en je geen eigendom verleent over de software die er op staat, welke je enkel in licentie gegeven is en daarbij enkel in combinatie met de desbetreffende game console gebruikt mag worden om de software te draaien.
U heeft zeer zeker gelijk en met twee worden te beschrijven Proprietary Hardware. Nintendo was toen (en was tot recent nog) berucht daarmee, vandaar de cartridges.
Vroegah waren consoles niet online. Dus on patchbaar geen extenties dlc etc.
Het moest af opgeleverd worden. In tijd dat games zeer klein waren zo ook producties dat art team die ene programmeur was. Programmeer taal Asember of C
Die team werden geleidelijk groter maar zolang de console niet online als feature had. Moest game af en bug free/arm zijn.
Die tijd is al lang voorbij.
Op PC is sinds de telefoon modem piraterij de norm wat met cartridge consoles nog geen last van hadden.
Bij PC is online gamen ook het eerst gekomen en extenties dlc en de nood om piraterij aan te pakken.

Daarnaast een publisher heeft niks aan dit retro en barginbin volk en 2dehands dat brengt geen omzet en dat zorgt ook voor gezonde herinvestering om nieuwe games te maken.
Al die rechten zijn leuk en mooi maar als dat ingewilligd wordt zal de omzet ook stagneren want oude games relevant houden houd gamers af van de nieuwe titels en gamers die 10jaar oude game kopen of second hand doen niet mee aan her investeringen die publishers doen in volgende games.
Als je zo op je rechten staat houd je ip over die nog wel commercieel rendement halen en dat zijn paar triple A titels . Een niche game is bij voorbaad commercieel niet haalbaar je kan dan B titels maken in de 2mil tot 10mil.
Of gaan voor kleine crowedfund producties.
Uiteindelijk naai je als gamer mekaar met je eisen. Als commercieel niet of te weinig opleverd dan worden games niet gemaakt.
Dat is de reden van sequel frenzy van wat nog wel aanslaat en aan innovatie orginaliteit is te groot risiko. Publisher worden gestuurd door keiharde bewijs van omzet om in IP te investeren.
Van publisher oogpunt is singleplayer titel die offline gespeeld ksn worden en vsnuit optical drager geinstalleerd of gerund kan worden iets wat vooral de second hand markt voed waar je omzet tegen valt ondanks massaal gespeeld gaat worden.
Online games stimuleren op console wel gedrag om game te kopen met digital distributie.
Mooie uiteenzetting van de situatie hoe die is en hoe softwarelicenties (en dus ook games) werken over het algemeen.

Een toevoeging op je verwachting als bv Steam zou plat gaan heb ik mijn twijfels of de consument dat wint. Tenzij in de overeenkomst die je gesloten hebt met Steam er staat dat je gamelicentie "perpetual" is óók wanneer de Steam-dienst niet meer beschikbaar is en dat ze je dan een vervangende sleutel/installatie moeten geven, heb je als consument niet meer echt een poot om op te staan. Als ik mij niet vergis staat er meestal in zulke overeenkomsten dat je licentie perpetual is zolang de Steam dienst beschikbaar is (zie ook bv game devs die gameservers uitzetten en je dus niets meer aan je perpetual licentie hebt).
Als het zo'n enorme groep mensen treft weet ik wel bijna zeker dat er naar een oplossing wordt gezocht die voor alle partijen acceptabel is. Je gaat dan de overwegingen krijgen als 'vertrouwen in markt en rechtspraak, consumentenrecht en bepalingen'. Op dezelfde manier kan er van alles in een EULA staan, maar daarmee is het nog geen werkelijkheid - zelfs niet als je op dat vinkje hebt geklikt.

Ik denk eerder dat de gevolgen zo complex zijn dat we onze stinkende best zullen doen die situatie te ontwijken :)

En wat denk je van de populariteit van publishers zelf, als ze nalaten hun klanten te compenseren? ;) Zij waren er zelf ook bij toen ze de overeenkomst met Steam sloten. Een licentie kost ze verder ook helemaal niets, zeker niet als die al was uitgegeven.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 21:30]

Als ik mij niet vergis staat er meestal in zulke overeenkomsten dat je licentie perpetual is zolang de Steam dienst beschikbaar is (zie ook bv game devs die gameservers uitzetten en je dus niets meer aan je perpetual licentie hebt).
Dit is een juridische taal om duizenden rechtszaken te voorkomen als Valve ooit failliet ga.
Als Valve failliet zou gaan dan zou ik mij haast niet kunnen voorstellen dat er geen enkele partij bestaat (al dat niet meerdere onder een consortium) die valve en met nadruk steam zouden willen overnemen.
In de praktijk zal er een versie wat je beschrijft inderdaad realistischer zijn, maar ik denk dat je weldegelijk mag aannemen dat de partij(en) die de overname dan zal doen eens goed gaat kijken wat de gebruiker wel en niet mag "houden" gezien de juridische taal dit mogelijk maakt om zo financieel slimme keuzes te maken.

Al met al trekt de gebruiker in bijna alle gevallen hier aan het kortste eindje helaas.
maar goed, dit is speculatie bovenop verdere speculatie en dan nog meer speculatie want nu trek men een conclusie obv juridische taal dat bedoeld is om een bedrijf die ten onder gaat juridisch te beschermen voor allerlei rechtszaken, rechtszaken die valve in zo'n fictief scenario hoe dan ook zich niet kan verloven.

Net zoals bijvoorbeeld men over discs begint...het is namelijk net zo goed mogelijk dat wij binnen een X periode overstappen naar een compleet andere fysieke medium.
Wat betreft DRM zullen de fabrikanten verliezen; fanatieke PC-gamers downloaden tegenwoordig eerder een gekraakte versie vanwege de huidige - zeer agressieve - DRM, die er op games zit. Gamers zijn zeker bereid om te betalen voor een spel, maar zodra bekend is dat er agressieve DRM op zit, dan is men klanten kwijt.
De fabrikanten verliezen altijd. Alles kan worden gehackt en zelfs always online is geen garantie tenzij je niets client-side levert.

Dat kwartje wil maar bij een enkeling vallen, zoals CDPR. Misschien omdat het oostblokkers zijn, die staan wellicht nog wat realistischer (lees: minder gecorrumpeerd door corporate gelul) in het leven.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 21:30]

Hoewel kwalijk, dit is precies wat de huidige PS5/XSX gen meer gaat pushen.

Ik zie het ook al gebeuren dat een eventuele revisie van die 2 de disc drive gewoon weg laat, ik hoop dat wij tegen die tijd wel een PS5 hebben, we willen ook onze PS4 games erop spelen en daar hebben wij best wat fysieke kopieën van (vooral games die wel op schijf staan, games die dat niet doen hebben wij digitaal)

Zelf ben ik hier geen fan van op consoles, op PC heb je vaak nog opties als een game ineens van een store verdwijnt of een service plat ligt (mitst de game een single player heeft)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 25 juli 2024 21:30]

Ik zie het ook al gebeuren dat een eventuele revisie van die 2 de disc drive gewoon weg laat, ik hoop dat wij tegen die tijd wel een PS5 hebben, we willen ook onze PS4 games erop spelen en daar hebben wij best wat fysieke kopieën van
Same. Vooral nodig voor aziatisch-engelse imports die ik nog heb liggen.
(SD Gundam G Generation; Super Robot Wars.)
Mja, bij heel veel commerciële software krijg je een hardware key (usb key meestal, nog nooit een schijf gezien, sowieso al een tijd geen optische media meer gezien... zou niet weten hoe ik dat dan zou moeten fixen als ik een gamer was). Misschien wordt het de nieuwe normaal?
Een hardware key, in de vorm van herkenning van hardware vind ik op zich een prima oplossing. Dongles iig niet! Wat nog erger is, is dat je tegenwoordig aan abo's vast zit. Voor mij een reden om Adobe vaarwel te zeggen.
De Affinity tools zijn tegenwoordig best wel goed. Ik ben zelf recent overgestapt. Je moet wel wat gekkigheden verwachten want de logica is niet 100% hetzelfde als bijvoorbeeld Illustrator maar dat heeft ook grote voordelen als je gewend bent.
Ik gebruikte incidenteel Photoshop, maar GIMP bevalt mij prima & het is ook nog eens gratis & itt Photoshop draait het prima op Linux.
Ik ben inderdaad wel benieuwd waarom hier voor in CD is gekozen ipv een usb stick die ook op digital versie van de Xbox gebruikt kan worden
Ook dat is kwalijk omdat sommige packages op termijn dus ook niet meer beschikbaar zijn, zij het de software of juist de online verificatie. Hierdoor loop je op termijn vast met mogelijkerwijs oude bestanden. En dat is dan ook waarom DRM zo vervelend is, ondersteuning valt weg voor producten waar je wel voor betaald hebt.

Ook hier dit is toch absurd dat ontwikkelaars zo weinig respect voor hun eigen product hebben. Dat de consument eigenlijk maar lastig is.. en in de toekomst is het ook jammer immers legacy gaming, dit wordt echt verleden tijd en dat zal sneller komen dan je verwacht. In 5-7 jaar kun je waarschijnlijk dit al niet meer spelen. Je bezit het spel dan eigenlijk niet, je leased het en dit is toch wel erg twijfelachtig qua overeenkomst.
Is dit weer gezeur om “always online”, waarvan mensen met Xbox one periode heel moeilijk over deden, maar destijds had Microsoft gewoon gelijk.

Het is zeker nu ondenkbaar om niet altijd online te zijn.

Fysieke versies heb je qua games niet zo heel veel aan.
Enige wat ik kan bedenken is tweedehands verkoop.
Wat dacht je van spelen over 30 jaar? Of misschien zelfs 15 jaar? Er zijn legio mensen die retro-gamen, nv op een NES die nu zo'n 35 jaar oud is. En dat werkt gewoon. Als over 30 jaar de huidige consoles / pc games weer retro zijn, kan je er waarschijnlijk helemaal niks meer mee. Heel slechte zaak.
En waarom zou je er niks meer mee kunnen, exact? Waarom zou je over 15 of 30 jaar Infinite niet meer kunnen spelen? Je kan *nu* nog steeds Xbox games van 20 jaar geleden downloaden en spelen. Waarom zou dat plots een probleem worden? En zelfs al kan je het niet meer downloaden, je hebt nu al (blijkbaar...) voorkennis van het idee dat ze het spel op een gegeven moment gaan verwijderen; maak dan een back-up.
Anoniem: 306567 @Loller18 december 2021 12:27
Echter kan je op dit moment maar 56 xbox classic games van 20 jaar geleden spelen van de ongeveer 1000 die er bestaan:

https://www.xbox.com/nl-n...-compatibility?cat=xboxOG

Dus dat is natuurlijk niet helemaal een argument. Want die andere 944 games kan je dus niet spelen.
Dus als ik geen internet heb, mag ik mijn singleplayer game niet spelen? Te zot voor woorden. Microsoft had echt niet gelijk.
Maar dat was dan ook helemaal niet wat Microsoft van plan was met de Xbox One, noch wat hier gaande is.
Anoniem: 306567 @Loller18 december 2021 12:29
Jawel dat waren ze wel van plan. Je kon de console niet eens opstarten als je niet online verbonden was en dan kon je dus ook niet een singeplayer spelen... Ze waren ook van plan om tweedehands games niet meer mogelijk te maken. Maar ze hebben toen alles na kritiek terug gehaald. Nu heb je natuurlijk hetzelfde probleem, als je console offline is kan je de game dus niet installeren. Overigens kan je een nieuwe series x console niet eens gebruiken de eerste keer zonder internet.
volgens mij kan je nog steeds niet je xbox instellen zonder internet.

edit oh dat zei je verder in je bericht al, eroverheen gelezen.

[Reactie gewijzigd door Jeffrey2107 op 25 juli 2024 21:30]

Fysieke versies heb je qua games niet zo heel veel aan.
Enige wat ik kan bedenken is tweedehands verkoop.
Je kan niet bedenken dat je met een fysieke kopie het spel nog kan spelen ook als de online support is gestopt?
Ondenkbaar 8)7.

Er zijn genoeg plekken op de wereld, zelfs in ons eigen land, waar internet traag of zelfs soms niet beschikbaar is. Veel succes met het downloaden van een dagelijkse game die toch wel tenminste 30GB is. (Halo Infinite zit hier net onder trouwens).
Mensen overdrijven hier echt erg. Normaal gesproken download je toch zowat de hele game. Als de game wel op de bluray staat en je in principe dan wel zonder downloaden kan spelen dan zit je vaak met game breaking bugs. Dat wil je ook niet. Door verkopen kan nog steeds. Daarbij kan je alles preloaden bij xbox zonder eerst te betalen voor de game. Dus mocht je geen snel internet hebben moet je maar optijd beginnen met downloaden.
Normaal gesproken download je toch zowat de hele game.
Dat is pas sinds vrij recent 'normaal'.
Als de game wel op de bluray staat en je in principe dan wel zonder downloaden kan spelen dan zit je vaak met game breaking bugs.
Bij veel games kan je de patches als installeerbare bestanden downloaden. En bvb ook veel Steam games kunnen buiten Steam om worden gestart, dan kan je van de hele installatie een backup maken die up-to-date is en geheel offline kan worden gespeeld.
Dat is pas sinds vrij recent 'normaal'.
Het is maar wat je recent noemt. Ik heb 10 jaar geleden bijvoorbeeld skyrim voor pc gekocht en daar stond een steam install op en mocht ik de game downloaden.
Ik snap je punt maar heb de disk hier liggen en kan nog niks downloaden. dat kan pas vanavond als de game live gaat in de U.S. beetje jammer. en tja "vroeger" werden games naar mijn idee wel beter afgeleverd al. Nu is volgens mij het idee bij developers vooral ach komt wel met een day one patch.

Slechte ontwikkeling wat mij betreft. Ik heb een voorkeur voor games op discs zodat ik ze altijd kan spelen en ook iets "tastbaars" in de kast heb staan.
Je kan nu gewoon de sp downloaden hoor. Idd nog niet spelen. Maar zodra het kan direct dus spelen. Tenminste ik las in de comments dat die te preloaden is. Al 2 dagen.

Edit: geen preload voor halo infinite door technische redenen omdat de multiplayer al uit is. Waarschijnlijk komt er dus een grote update uit vandaag.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 25 juli 2024 21:30]

Nee klopt je hebt gelijk. Had al ge-edit mijn reactie. Technische redenen kon dat niet las ik.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 25 juli 2024 21:30]

Mensen overdrijven hier echt erg. Normaal gesproken download je toch zowat de hele game
Dat is bij de series x zo, omdat die geen uhd data discs ondersteund. (100gb). Daarom staat alleen de Xbox One versie op disc.

Bij de ps5 staat de complete game op disc. Dus je kan de game volledig installeren en spelen zonder internet.
Dus mensen klagen om niets. Het is altijd al niet speelbaar geweest zonder downloaden van extra data. Dan maakt een bluray met alleen verificatie dus niets uit.
Jawel, want de vorige generatie stond de game altijd op de disc en bij ps5 ook. Genoeg mensen die de game op disc willen hebben. Zoals ik ook, ik koop de game niet als die niet op disc staat.
Je zegt zelf dat de game er niet volledig op staat. Dan maakt het toch niet uit. Daarom gezeur om niets. Leuk data op een disc waar je niets aan hebt.
Kies er dan gewoon voor om geen fysieke versie uit te brengen...
Dan hoef ik de game niet. Ik koop - tenzij een digitale aanbieding zo goed is dat ik 'm niet kan laten staan (wat toch amper gebeurt op consoles) - games altijd fysiek. Plaats ze graag in een kast, net als boeken, CD's en vinyl. Voor mij zijn de hoesjes collectors items en vind ik het gewoon tof. En ja, dan wil ik ook gewoon een schijfje met toffe art erop. Dat de game een service is doet er voor mij dan ook niet toe, maar ik wil wel gewoon iets fysieks.
8)7

Print een hoes uit en koop een doos blanco DVD doosjes. Opgelost. Kun je zelfs speciale edities maken die nooit op schijf kwamen. Je bent jezelf toch al voor de gek aan het houden, why stop there?

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 21:30]

Apart dat jij een oplossing voor mij bepaalt. Ik heb geen printer, heb ook geen behoefte om een printer te kopen die met zulke kwaliteit kan printen en ik heb ook geen zin om die moeite te doen. Ik wil het gewoon kunnen kopen en daar mag je van vinden wat je wil.
Ik denk in oplossingen ;) Ik bepaal helemaal niets, toch? Jij wil laten zien hoe speciaal je behoefte is en dat je dan veel 'mist' terwijl je ook weer toegeeft dat je toch digitaal koopt maar het spul graag in de kast ziet staan. Verder is al die gemiste content ook een jou-probleem, en daar wilde je kennelijk over praten. Praten we erover, en dan ben je in je wiek geschoten...

Hopelijk zie je in hoe bizar je reactie hier is. Als je een monoloog wil houden of alleen wil zenden en niet ontvangen, dan is de comment sectie misschien niet de plek?

Want even zonder gekheid, ondanks jouw behoefte komt er bijna niets meer fysiek uit en die trend gaat zich echt niet keren.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 21:30]

Ik koop ook alleen maar fysiek (ook/juist om het ooit in de verre toekomst te kunnen spelen) maar zeker niet discs waar dit soort praktijken worden gebezigd. Veel Nintendo Switch games hebben ook bijv. alleen maar een downloadcode in het doosje zitten.

Andere voorbeelden zijn meen ik de Spyro trilogy waar een deel alleen te downloaden is en ook een aantal Telltale games waar bijv. 5 van de 6 episodes op disc staan en de laatste alleen als download. Voor nu "prima", niet als je het -ooit- wilt spelen als de servers die de content hosten offline zijn.
Ik wil de praktijken ook niet goed praten, maar zoals aangegeven zijn de hoesjes voor mij meer een collector's item dan iets anders. Ik koop niet fysiek om over 30 jaar mijn oude games nog te kunnen spelen, maar eerder omdat ik het gewoon leuk vind staan in mijn man cave :). Maar schijnbaar hou ik mezelf voor gek volgens @Vayra

[Reactie gewijzigd door geeMc op 25 juli 2024 21:30]

Ik snap het wel (als verzamelaar/cave eigenaar :+ ). Alleen dan met het verschil dat ik over ** jaar wel iets kan spelen nog. Maar helaas, de verschuiving van fysiek naar digitaal zal ook op de consoles steeds verder gaan.
Je benadert het veel te negatief denk ik... ik doe niets meer dan eea bij de naam noemen.

Ik verzamel ook dingen. Vind het ook leuk die ergens neer te zetten. En het kan zelfs best leuk zijn om je eigen unieke verzameling aan te vullen door gewoon stug door te gaan met wat je al had. Maar als je digital-only content fysiek aan het verzamelen bent, dan matcht wat er in je kast staat toch sowieso al niet met de werkelijkheid? De doos bevat effectief niets. Dus waarom zou je daar dan stoppen? Het doosje is al 'fake'.

Vergelijk het met postzegels. Daar maken allerlei stichtingen en bedrijven ook eigen versies van, terwijl die dingen steeds minder in gebruik zijn. Vinyl verzamelen is ook naar de niche verdreven, en tegelijkertijd zie je underground muziek stromingen die juist weer terug gaan naar vinyl en er groot mee werden - moet je eens naar het ontstaan van Dubstep kijken, rond 2001-2006.. Dat is ook 'self-made'. Die vinyl plaat draait op hedendaagse hardware ook amper en de meesten pakken een digital only versie.. ;)

Er is in veel niches zelfs een levendige markt met self-made spul. Keycaps... altered trading cards... de lijst is schier eindeloos.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 25 juli 2024 21:30]

Anoniem: 1533372 8 december 2021 11:09
Tegenwoordig koop je ook geen games meer.
Je koopt een licentie voor de game.

Ik vind dit jammer, want dan krijg je dit soort praktijken. (practisch lege cd's)
Dus als over 10 jaar de gameservers offline gaan, heb je niks aan deze cd.
Tegenwoordig koop je ook geen games meer.
Je koopt een licentie voor de game.
Dat is altijd al geweest, je betaald voor een gebruiksrecht. De content ben je geen eigenaar van.
Klopt, maar de oudere games heb ik fysiek en kan ik dus zoveel en overal spelen waar ik wil (zolang de hardware blijft werken).
Games zijn tegenwoordig ook ZEER groot. Dat is niet vanzelfsprekend om voor iedereen te downloaden.
Dat je een licentie koopt voor een Game, is altijd al zo geweest. Alleen was in het verleden minder mogelijk dan tegenwoordig. Hierdoor hoeft de game niet meer op fysieke media te staan. Wat betreft de day-one patches, persoonlijk vindt ik het belachelijk. Het betekend gewoon dat het product niet af is als het in de schappen ligt. Helaas zie je tegenwoordig steeds meer enorm slechte (grote) releases van Games, met volgens mij op dit moment koplopers Cyberpink 2077 en de nieuwe Battlefield.
Het betekend gewoon dat het product niet af is als het in de schappen ligt.
Nee, het betekend dat games zo groot en complex zijn geworden omdat fans steeds meer en meer vereisen dat er simpelweg geen punt meer komt waarop een game af kan zijn. Het betekend dat ongeacht hoeveel bedrijven ook maar testen, buiten in de echte wereld gaan er altijd nog (game breaking) bugs gevonden worden die ze nooit zouden hebben ontdekt in hun testlabs.

En ja, sommige bedrijven geven meer om de deadline dan het product (zie idd Cyberpunk 2077 en Battlefield), maar er zijn er zat genoeg waarbij dat niet zo is.
Ik heb inmiddels Halo Infinite voor de Xbox One binnen op disc. Ik heb m vooralsnog alleen in de xbox gestopt op m te installeren.

Vooralsnog lijkt hij eerste 18Gig te installeren vanaf de disk, waarna je gelijk via Live een update van nog eens enkele Gig's voor je kiezen krijgt. Maar op 80% van de orginele installatie had ik de game al kunnen starten. Hierbij bleef overigens de schijf ook draaien.

Pas tijdens de verplichte update, zag ik dat er echt een download startte en werd ook de disc stil. en kwam er een duidelijke piek in het internet gebruik.

Wellicht dat het per regio verschilt, maar ik krijg het idee dat de basis gewoon op de disk staat......

[Reactie gewijzigd door eelco74 op 25 juli 2024 21:30]

als je eens kan proberen de disc in de xbox te doen terwijl de console offline is en na dat installeren probeert te spelen.

dan weet je dat zeker. anders is het verhaal alsnog hetzelfde.
Nee want in de kop van het artikel staat dat er alleen een DRM check op de disk staat. Maar er staat kennelijk meer op de disk, anders zou er geen 18G van de disk naar de HD geiinstaleerd worden.
oke het is niet helemaal hetzelfde, maar de uitkomst blijft hetzelfde,

de disc alleen is dus niet genoeg om het spel te kunnen spelen.
Wat een verspilling van de ruimte op de disk 8)7 :+
Je kan er toch wel iets meer data op zetten die verder onbruikbaar is zonder de rest van de game.
Dat is waarschijnlijk ingewikkelder. Al zou je er alleen maar de assets op zetten zonder binaries, dan nog moet je de installer zo schrijven dat hij eerst die data op de harddisk zet en vervolgens een update/install doet aan de hand van een remote-server.

Nu is het eenvoudig; Download de installer en vanaf daar gaat alles vanuit de server.
Disc games hebben pro’s en cons, zo kan je voor sommige games een mooie limited edition steelcase krijgen of wat fysieke extra’s, maar het is een trend de laatste jaren al waarbij als je de disc in de console doet, deze alsnog de gehele game download.
Ook moet je de disc in de console hebben zitten om te kunnen downloaden, maar als je de game zat bent, kan je de disc uiteraard wel weer doorverkopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.