Google en LG brengen Stadia-app uit op televisies met webOS 5.0 of hoger

De Google Stadia-streamingapp is beschikbaar gemaakt voor smart-tv's van LG met WebOS 5.0 of hoger. Via deze app wordt het voor bezitters van dergelijke televisies mogelijk om zonder externe hardware gebruik te maken van de Stadia-dienst.

De app is voor de ondersteunde modellen direct beschikbaar om te downloaden via de LG Content Store, meldt de televisiefabrikant. De tv-modellen met WebOS 5.0 zijn in 2020 geïntroduceerd. Televisies met WebOS 6.0 stammen uit dit jaar. Hogere OS-versies zijn momenteel niet beschikbaar. Hiervoor hadden LG-gebruikers externe hardware, zoals de Google Chromecast, nodig om de Stadia-dienst te kunnen gebruiken.

Met de Google Stadia-app kunnen gebruikers een bibliotheek bestaande uit meer dan tweehonderd games streamen. In tegenstelling tot streamingdiensten als Xbox Game Pass en PlayStation Now moet betaald worden per game. Voor 10 euro per maand kan er wel een Stadia Pro-abonnement gekocht worden, waarin gebruikers korting krijgen op games en elke maand een aantal spellen 'gratis' erbij krijgen. Ook kunnen alleen gebruikers met een Pro-abonnement streamen in 4k en met 5.1-surroundsound. Om games via deze dienst te spelen hebben gebruikers wel een ondersteunde controller nodig.

In januari kondigde LG al aan dat Google Stadia dit jaar beschikbaar komt op diens tv's. Toen beloofde de televisiefabrikant ook dat de streamingdienst GeForce Now beschikbaar zou komen. Die belofte werd vorige maand al waargemaakt.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

08-12-2021 • 10:18

86 Linkedin

Submitter: Jasphur

Reacties (86)

86
86
35
5
0
47
Wijzig sortering
Hier een televisie uit 2019, dus helaas al weer te oud. Wat dat betreft hebben ze nog niet echt begrepen dat support key is, als je wil dat mensen jouw smart-platform omarmen. Bij Google wordt het vaak een stuk langer ondersteund. Zelfs de oude Chromecast blijft gewoon z'n ding doen.
Zelfde probleem hierzo, ik vind het raar dat je steeds een nieuwe tv moet kopen bij LG om een nieuwere webOS versie te krijgen. We draaien nu 4.5 en krijgen geen versie 5 / 6. terwijl hardware met 2019 en 2020 niet zoveel verschillen
Goede ontwikkeling! En ook netjes zoals in januari dit jaar beloofd.
Alle ontwikkelingen die de adoptie van Stadia vergroten zijn m.i. zeer belangrijk, want Stadia verkeert een beetje in een kip/ei-situatie. Er moeten meer gebruikers zijn om het platform voor developers/publishers interessant te maken om hun games ernaar te porten, maar er moeten meer (AAA-)games zijn om het voor meer gebruikers interessant te maken.

De techniek staat verder als een huis en het gebruiksgemak is onovertroffen, dus wat dat betreft is er een solide basis. Denk ook dat het door de verschillende subscription-modellen heel goed mogelijk is dat GFN, Stadia, Luna en Xcloud naast elkaar kunnen blijven bestaan.
Het zal je vast niet zijn ontgaan, maar een paar dagen geleden is er een mooie deal gestart (wel uit voorraad). Ik heb 'm zelf wel weten te pakken want alleen de Chromecast Ultra was het al waard.

Dat heeft al veel goeds gedaan in de naam voor Stadia. En vaak genoeg zie je trials voorbij komen om een x-aantal maanden de abbo uit te proberen. :) Hier bijvoorbeeld eentje.

Grappige is dat het ook werkt vanaf je PC met Chrome én een eigen controller... ....alleen had ik zelf heel veel last van gestotter tijdens elke game. (bedraad netwerk)
Een paar dagen geleden? Sinds 19 november is dit al te bestellen.
Het zal je vast niet zin ontgaan, maar een paar dagen geleden is er een mooie deal gestart (wel uit voorraad). Ik heb 'm zelf wel weten te pakken want alleen de Chromecast Ultra was het al waard.
He shit, die heb ik gemist. We hebben zelf sindskort een LG TV met webOS 6 en stadia leek mij niet echt een optie omdat ik geen zin had om WEER met een chromecast te lopen klooien (niks mis mee maar als het toch ingebouwd zit in de tv...) maar nu met deze update wordt het toch wel interessant. Beetje jammer dat de aanbieding uit voorraad is.
Je kunt bij Stadia ook third party controllers gebruiken.
Er is zelfs een optie om bridgemode te gebruiken, je gebruikt je telefoon als controller voor Stadia.
Hiermee kun je ook een thirdparty controller koppelen aan je telefoon.

Het zou me niet verbazen dat ook de WebOS 6.0 TV ook third party controllers ondersteund zoals de PS4 en Xbox controllers.
Dus laat je niet beperken tot de Stadia controller om te proberen op je TV. ;)
Die web os versies komen nu wel een beetje te vaak per jaar per model...

Dat is geen goede basis, je koopt geen 1000+ euro TV om na 3j een dood OS te hebben waar geen nieuwe apps meer voor zijn.
Marktplaats en V&A maar goed in de gaten gehouden, ik denk dat best veel mensen de controller voor een klein prijsje willen verkopen zodat ze de CCU goedkoop (of gratis) hebben.
Paar weken, bedoel je ;). Heb de mijne al anderhalve week in de schuif liggen maar er nog niet toe gekomen die te installeren op mijn LG C1. Blijkt het nu ineens helemaal niet meer nodig. Maar ok, met 22 euro ook geen buil gevallen natuurlijk, en wellicht nog genoeg andere geïnteresseerden...
Ik vind het geen kip/ei verhaal, ik vind het kortzichtigheid van Google.

Op een nieuwe PS5 of Xbox kun je oudere Xbox spellen spelen. Op een Geforce Now kun je je huidige library spelen, op een nieuwe PC kun je je huidige library ook spelen.

Nee, op Stadia moet je alles opnieuw kopen. Dat maakt dat stadia een veel hogere drempel heeft om overheen te komen voor nieuwe klanten. Laat ze daar bij Google eerst maar een soort oplossing voor verzinnen.

Ik blijf lekker bij een mini-itx pc'tje bij de TV met voldoende hardware en hardware die beter is dan Stadia is niet zo duur. Sony brengt z'n PS5 exclusives naar de PC, er is Epic Games met de gratis spelletjes en goede deals en ik heb nog een hele steam library van vroeger tot mijn beschikking. Daarnaast kan ik een Game Pass abbo afsluiten voor alle Xbox spellen. Dat Stadia vind ik maar beperkt. Het is nog beperkter dan de consoles.
Je vergeet voor het gemak even de Nintendo consoles. Van de Wii naar de Wii-U upgraden was geen probleem. Alle Wii games werkten ook prima op de Wii-U. Maar toen kwam de Switch en was ineens je hele Wii / Wii-U games library nutteloos.

Voor mij als Wii / Wii-U gebruiker was het sowieso een overstap naar nieuwe games aanschaffen voor een nieuwe console. Of ik nou een PS of Xbox of Switch of Stadia zou kopen. En dan is voor mij de Stadia z'n geld al meer dan waard geweest tot dusverre!
Maar toen kwam de Switch en was ineens je hele Wii / Wii-U games library nutteloos.
Moet ik uit jouw verhaal begrijpen dat toen jouw Switch binnenkwam de Wii en WiiU spontaan stopten met werken? Als Stadia stopt heb je echt helemaal niets meer. Maar je oude console helpt zichzelf niet spontaan om zeep als je met iets nieuws aan komt zetten, althans, hoop ik voor je. Mijn WiiU doet 't namelijk nog uitstekend. De Gamecube spellen werkten overigens ook op de Wii, Nintendo heeft dus wel altijd een vorm van backwards compatiblity aangeboden.

Maar waarom ik Nintendo bewust niet heb genoemd is omdat een WiiU naar Switch ook écht een compleet andere form factor was. Je ging namelijk van een standaard console naar een portable device dat deels ook als alternatief diende voor een 3ds. Juist daardoor kan ik weinig moeite hebben met hoe Nintendo dat aanpakte, schijfjes in een portable switch zou nogal dom zijn.

Met Stadia heb je niets als Google er mee stopt, dan is 't gewoon afgelopen. Geen hardware die op zichzelf nog je library kan spelen. Daarom vind ik Stadia heel rot. Ik zou juist geen spellen bij zo'n dienst willen kopen, maar gewoon op abonnementsbasis de spellen willen spelen zoals Game Pass. Het is geen console, ookal doet Google alsof.
Dat is zeker een punt ja. Maar kijk eens naar de films wereld. Vroeger kochten mensen hun favoriete films op VHS, toen DVD, en misschien nog op BluRay disk. Inmiddels kijken we allemaal streaming via Netflix, Disney+, Amazon Prime. Eventueel kun je films ook nog aanschaffen via die Prime of via Apple+ of via Google Play. Maar als zo'n partij er mee stopt ben je ook je films kwijt.

Het is gewoon een omschakeling in denken, dat je niet meer een fysiek schijfje met game of film bezit, maar het streaming tot je neemt.
Maar het verschil met Netflix e.a. is dat je eigenlijk per maand betaald voor de toegang tot de films. Betaal je niet meer, heb je geen aangeschafte goederen waar je niet meer bij kunt. Bij Stadia kun je spellen daadwerkelijk kopen die vast zitten in Stadia.

Ik zie dat meer als dat Netflix films zou gaan verkopen, dan zou ik namelijk verwachten dat ik ze buiten Netflix op kan slaan en zonder afhankelijkheid van Netflix kan bekijken. Ik had ook toen Stadia aangekondigd was niets meer verwacht dan gewoon een abonnementsvorm zoals Game Pass. Maar nu is het een soort monster van Frankenstein geworden, net als veel andere Google producten overigens.
Heel groot verschil nog wel is met steaming zoals fapkonijntje aangaf dat hij geen bezwaar heeft tegen xcloud, omdat je hier streamt en per maand voor betaald net zoals de streaming diensten die jij hebt opgenoemd.
Dan is het wel zo inderdaad dat je je aangekochte films ook kan kwijtraken als ze ermee stoppen maar dat zou ik toch minder vinden want; algemeen goedkoper dan een game, korter entertainment periode. Max paar uur.

Ik zou het niet prettig vinden als ik na een tijd de games die ik heb gekocht voor 60€ en (nog) niet heb uitgespeeld ineens zou kwijtraken.

Het is vooral de onzekerheid die met zich mee brengt vooral omdat google in het verleden wel vaker de stekker uit diensten heeft getrokken, al denk ik dat het met stadia niet snel zal gebeuren maar je weet het gewoon niet... voorkomen beter dan genezen denk ik dan maar?
Het nadeel van de abonnementsvormen is dat de dienst gemakkelijker een spel verwijdert uit de library, zoals bij bijvoorbeeld Gamepass al is gebleken, mdat er geen eigenaarsschap voor de specifieke games is, maar enkel toegang tot.
Voor Stadia ligt dat net iets anders, omdat je daadwerkelijk een uitgave voor de game zelf doet; dusver is één spel uit de Stadia catalogus verwijderd (Football Manager 2020), maar is deze nog steeds speelbaar voor de mensen die deze reeds hebben aangeschaft.

Uiteindelijk is het vooral de vraag of een maandelijks abonnement voor een catalogus goedkoper is geweest dan de specifieke games te kopen. Voor de een die drie verschillende games tegelijk speelt zou dit zo zijn, voor de ander die de gehele catalogus van een dienst tegelijk wil spelen niet (Stadia Pro buiten beschouwing gehouden, aangezien je daarmee al bijna het halve Stadia aanbod binnen geharkt kunt hebben).
Je hoeft je spellen helemaal niet opnieuw te kopen. Die kun je gewoon spelen op het platform waar je ze al op speelde. Bij nieuwe spellen die ook op Stadia (of je andere favoriete gamestreamingdienst) kun je de afweging maken of je meerwaarde ziet in de cloudversie die je daardoor gemakkelijker op verschillende plaatsen/apparaten kunt spelen.

Als je een Playstation koopt en je had eerst een Xbox en een Steam-library, moet je met je Playstation ook opnieuw beginnen. Het backwards compatible-argument dat je geeft bij een nieuwe PS5 is evengoed van toepassing op Stadia, dat kent namelijk (vooralsnog) geen harde generaties waarbij oudere aankopen buiten de boot zouden vallen.
Switchen van PS naar Xbox of andersom is lastig te vergelijken, want bij het kopen van een Xbox helpt een PS zichzelf niet automatisch om zeep. Als je stopt met stadia om naar een concurrent te gaan, is het game over met je aankopen binnen Stadia.

Bij Stadia staan je spullen bij Google en die kan ermee doen wat ze willen, bij een console staat de boel bij je thuis en kun je je spellen ook gewoon 2e hands verkopen als je klaar bent met je console. Google probeert te doen alsof Stadia een console is, ik ben 't niet zo met Google eens.

Ik vind het ook een veel te hoge drempel. Stadia biedt gewoon PC spellen aan en doet alsof ze een console zijn. Vind 't maar een beetje neppen van ze.
Wat bedoel je met? Als je stopt met stadia? Dit is alsof je zegt: als je je playstation niet meer aanzet kan je je playstation games die je digitaal gekocht hebt niet meer spelen.

Dan zeg je dat Google pc games verkoopt maar ook dit is alsof je zegt dat playstation pc games verkoopt die je alleen op de playstation kan spelen. De games moeten voor stadia geport worden omdat het niet gewoon een virual machine is maar een eigen Linux gebaseerd systeem.
De games moeten voor stadia geport worden omdat het niet gewoon een virual machine is maar een eigen Linux gebaseerd systeem.
Het werkt op praktisch dezelfde techniek als de Steam Deck en SteamOS. Allemaal open source software die niets minder compatible zijn dan Stadia. Ook een techniek die al hééél wat jaartjes bestaat. Geforce Now werkt toch ook gewoon. Je doet nu een beetje alsof jij als klant maar moet betalen omdat Google het zichzelf nodeloos moeilijk heeft gemaakt, of nouja, doet alsof 't moeilijker is dan 't is. Dat is hun keuze hoor. Streamen van spellen bestaat al wat jaartjes. Steam doet het lokaal, AMD doet het zelfs lokaal.

Dat voelt voor mij aan als rechtpraten wat krom is. Het is niet zo dat jij als consument maar moet bukken omdat Google een moeilijke weg gekozen heeft hè.
Je zegt zelf dat steam en AMD lokaal streamen, dat is dus niet via een internetlijn. De reden dat stadia word gezien als beste streaming service (niet platform, wel streaming ervaring) heeft gewoon te maken met het eigen systeem dat ze hebben opgezet. De reden dat spellen duurder zijn heeft niks met Google te maken, de uitgever bepaalt de prijzen. Geforce now gebruik ik momenteel veel meer dan stadia maar een spel starten in stadia is toch gewoon veel makkelijker en sneller en met minder logins.
Dat is een voorbeeld om te laten zien dat technisch het al kan. Steam en AMD kan overigens ook remote met wat aanpassingen, gaat best goed via 4G of 5G.
De reden dat stadia word gezien als beste streaming service
Is dat echt zo? Ik krijg dat idee niet eerlijkgezegd. Ik zie vooral dat ze stevige concurrentie hebben van Geforce Now. Ik krijg vooral het idee dat Stadia voor en nadelen heeft, maar het uitroepen tot 'beste'? Nah, die strijd is nog niet gestreden. Zeker niet sinds Microsoft met Xcloud de hardware heeft vernieuwd en Geforce Now hun 3080 heeft uitgerold. De meeste concurrenten bieden betere hardware aan namelijk nu.
De reden dat spellen duurder zijn heeft niks met Google te maken, de uitgever bepaalt de prijzen.
Dat is complete onzin. Google bepaalt zelf hun verdienmodel. Als ze een Netflix/Spotifymodel zouden hanteren zou de prijs heel anders liggen en zou ik ook minder problemen hebben met Stadia. Ik vind het namelijk vooral raar dat ik spullen moet kopen terwijl Google er eigenaar van is. Spullen kopen waar een ander over beslist vind ik altijd maar raar.
Deels kan ik je post volgen en kan ik begrijpen dat je t zo ziet. Maar als je een Xbox series s of PlayStation5 digital hebt, heb je je spullen ook niet fysiek en kun je t niet doorverkopen.
Ik denk dat de markt die deze Xbox of PlayStation koopt, de markt is die interessant is voor Stadia. Ik kocht op m'n PS4 vrijwel alle games al digitaal. Ik heb verder nog de PS3, Xbox (eerste) en ergens nog een PlayStation 1, maar doe daar weinig meer mee, laat staan dat de discs nog werken.
M'n punt: als iemand vooral waarde hecht aan t gemak dat Stadia biedt en in dat moment plezier heeft met gamen is t perfect. Anders is idd pc of console een betere optie. Stadia zit daar beetje tussen denk. Of net erbuiten.
Deels kan ik je post volgen en kan ik begrijpen dat je t zo ziet. Maar als je een Xbox series s of PlayStation5 digital hebt, heb je je spullen ook niet fysiek en kun je t niet doorverkopen.
Maar je kunt wel de spellen offline opslaan op (externe) storage om ze later offline te spelen en je console wordt niet zomaar remote uitgeschakeld.
Ja, voor mij is dat geen probleem. voor jou is het wel een belemmering. Dan is de dienst niet voor jou.

Ik speel een spel zelden langer dan 3 jaar.

[Reactie gewijzigd door 12345j op 8 december 2021 14:04]

Ik zet mijn SNES nog weleens aan hoor. De DKC ervaring is onovertroffen op de originele console.
Scherp, das waar! Al vraag ik me toekomstgericht af of de internetcheck niet vereist is voor bepaalde games en als de console niet meer ondersteund wordt... Maar snap je punt, gelukkig voor beiden een goede keus te maken ;)
Je kunt de spellen spelen op TV, je telefoon, je browser, je tablet, je PC/laptop (inclusief OSX en Linux), je Chromebook... dat is nogal wat anders dan 'gewoon PC-spellen'. Je hoeft je ook geen zorgen te maken om opslag. Digitale spellen op PS/Xbox/Switch/PC kun je ook niet doorverkopen.

Als je stopt met Stadia om naar een concurrent te gaan, kun je je aankopen bij Stadia gewoon blijven spelen. Het is immers gratis. Alleen als je 4K wilt betaal je 10,- euro per maand en voor dat bedrag krijg je ook 4-5 games/maand bij je library (permanent speelbaar met Pro) en extra goede aanbiedingen in de store.

Dat een console bij je thuis staat, dat merk ik ja. Er staat hier een Xbox360 met games al jaren te verstoffen in de kast, ik doe er nooit meer wat mee.

Het argument van dat Google er elk moment de stekker uit kan trekken is te kort door de bocht; veel diensten zijn al jarenlang betrouwbaar beschikbaar; enkele andere diensten die ik gebruikte zijn opgenomen door andere/bestaande diensten van Google. Voor mij geen enkel probleem of zorg dus, voor jou wel. Prima.
Je kunt de spellen spelen op TV, je telefoon, je browser, je tablet, je PC/laptop (inclusief OSX en Linux), je Chromebook...
Dat is niet uniek aan Stadia. Ik kan binnenshuis gewoon met Steam of de AMD software streamen naar telefoons, tablets, etc. en buitenshuis ook met Steam en de AMD software. Al werkt dat minder vlot dan Stadia. Maar Geforce Now doet het ook gewoon overal, net als Xcloud, Xcloud is een handig alternatief als je niet binnen je thuisnetwerk zit, van je Xbox kan ook gewoon door heel het huis heen je spelletjes streamen.

Wat jij omschrijft is geen USP van Stadia. Dat doet de rest ook in verschillende vormen.
Als je stopt met Stadia om naar een concurrent te gaan, kun je je aankopen bij Stadia gewoon blijven spelen. Het is immers gratis.
Spellen kopen die dan uiteindelijk helemaal niet van jou zijn vind ik een raar concept. Dat klinkt meer als huren voor een eenmalig hoog bedrag.
Dat gevoel van huren heb ik juist bij een model als Gamepass of Netflix. Bij stadia heb ik juist het idee dat het 'van mij' is.

Dat streamen vanuit Steam was bij mij geen goede en zeker geen makkelijke ervaring, en voor buitenshuis is zelfs mijn 250/25 mbit verbinding ontoereikend om een degelijke 4K-stream te versturen.

Het gemak van Stadia blijft onovertroffen. Ik neem enkel m'n controller mee en daarmee kan ik zonder dingen installeren of zonder dingen thuis aan de laten staan, m'n spellen spelen bij m'n ouders op hun TV en op m'n eigen smartphone. Maar vooruit, andere diensten komen ook steeds dichter in de buurt qua gebruiksgemak. Met Stadia ook geen last van het feit dat er soms spellen ineens niet meer beschikbaar zijn.
Te hoge drempel? Je kunt letterlijk gratis een maand Pro starten. Dan heb je al direct toegang tot veel games.

Sowieso zijn er Free to Play games, die kun je ook zonder pro spelen.

Dan heb je acties zoals de premier edition die toch echt wel heel laagdrempelig zijn.

En als je een spel in de aanbieding koopt ben je een paar euro kwijt, kun je het zelfs zonder abbonement blijven spelen.

Waar zit de drempel? Niemand zegt dat je gelijk 100+ euro moet investeren.

Vorig jaar Cyberpunk voor normale prijs, kreeg er gratis een controller bij, hoe laag wil jij je drempel hebben?

[Reactie gewijzigd door 12345j op 8 december 2021 14:01]

Alleen als je een Xbox hebt en dan als volgende console naar de PlayStation gaat krijg je ook niet je oude games kado.
Zie stadia als een console in de cloud van een andere fabrikant.
Maar als je 'stopt' met Stadia dan heb je niets in handen, ga je een nieuwe Xbox kopen als je nu een PS hebt, dan heb je je PS en je spellen nog in handen die je 2e hands zou kunnen verkopen, bewaren, weggeven, voor de kinderen, you name it. Bij Stadia is dat gewoon weg. Nu is Stadia qua gebruik wel gratis als je niet te hoge verwachtingen hebt, maar je spullen die je koopt blijven wel in handen van Google. Je bent hoe dan ook gebonden aan de grillen van Google.

Ik vind het vergelijk met een console dan ook maar raar, er zitten forse verschillen tussen. Ik zie het meer als een soort Netflix of Spotify voor spellen. Maar dan dat je films, series en muziek er moet kopen. Het verdienmodel past volgens mij dan ook totaal niet bij het type dienst. Ik zeg specifiek dienst, want waar een console grotendeels een product is, is Stadia gewoon een dienst.

Het zou toch raar zijn dat je bij Netflix niet meer een bepaald bedrag per maand moet betalen, maar per film die je kijkt een 10 tot 15 euro? Of bij Spotify dat je daar je muziekalbums moet kopen? Als die ooit stoppen met hun dienst, of je hebt ooit hardware die niet compatible is, dan is alles wat je aangekocht hebt gewoon weg. Bijzonder dat dat normaal is geworden voor veel mensen.
Het verschil met een Netflix of Spotify is dat je vaker hetzelfde spel wilt kunnen spelen. Wanneer je een film op Netflix hebt gezien en deze de maand erop van de dienst af wordt gehaald baal je hier minder van dan wanneer een game na een aantal keer spelen is verdwenen. Door het spel te laten kopen heb je een licentie om deze te kunnen blijven spelen in handen in plaats van enkel toegang tot een (wisselende) catalogus voor een maandbedrag.

Wanneer je laatstgenoemde zou willen, kun je echter nog steeds voor Stadia Pro kiezen. Daarmee heb je een aanzienlijk deel van de library (117 games vanaf het begin) speelbaar voor een lager maandbedrag dan de meeste concurrenten.

[Reactie gewijzigd door SvenBo op 9 december 2021 15:37]

Nee, op Stadia moet je alles opnieuw kopen.
Dat is niet helemaal juist. Met Stadia Pro krijg je een bibliotheek met gratis spellen. Een soort streamingdienst voor spellen dus. Daarnaast kun je spellen vaak voor minder dan de helft van de reguliere prijs aanschaffen.

De spellen zijn misschien niet je smaak en niet het gehele wereldwijde aanbod is beschikbaar op Stadia, maar ik vermaak me er tot nu toe prima mee.
GFN en Xcloud zie ik als een extra cloud (pc)service, waar stadia in mijn ogen meer een cloud console. Want eerlijk, zonder pc games heb je niets aan GFN, zonder Windows pc en/of Xbox heb je niet heel veel aan Xcloud omdat hier simpelweg niet alle games op staan.

Dat gezegd te hebben de bibliotheek van stadia heeft ook weinig games maar de basis is er
GFN en Xcloud zie ik als een extra cloud (pc)service, waar stadia in mijn ogen meer een cloud console.
Oké... Klinkt als marketing van Google, maar wat maakt Stadia dan qua gebruik anders dan GFN en XCloud?
Want eerlijk, zonder pc games heb je niets aan GFN
En zonder spellen heb je wel wat aan Stadia natuurlijk... Het enige verschil is dat bij Stadia je spel gekoppeld is aan Stadia en dat je bij GFN zelf eigenaar bent, dus je aankopen ook elders kunt gebruiken.
zonder Windows pc en/of Xbox heb je niet heel veel aan Xcloud omdat hier simpelweg niet alle games op staan.
Dat gezegd te hebben de bibliotheek van stadia heeft ook weinig games maar de basis is er
Dus XCloud is beperkt omdat het aanbod beperkt is, maar Stadia ook, dus daarom is Stadia meer een console in the sky en XCloud niet? XCloud draait letterlijk op Xbox consoles in de wolken, cloudconsole-achtiger ga je 't niet krijgen.

Ik krijg vooral het idee dat veel mensen het verdienmodel en de daadwerkelijke werking van Stadia in de praktijk niet uit elkaar kunnen houden. Heeft Google qua marketing wel verdomd goed voor elkaar.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 8 december 2021 16:30]

Ik vind dat google het qua marketing juist helemaal niet goed doet. Ik heb namelijk nog nooit een advertentie of campagne gezien over stadia behalve informatie op nieuws sites zoals tweakers
Helaas heb ik een LG OLED TV uit 2019, en is die dus te oud voor deze Stadia app. Nou werkt Stadia prima via de Chromecast Ultra die ik aan de TV heb hangen, maar een native app werkt vaak nog net even prettiger.

Ik vind Stadia echt geweldig overigens. Super gaaf om een game via de Stadia controller rechtstreeks op de TV te spelen, en als de TV door iemand anders in gebruik is, gewoon verder spelen op tablet, laptop, PC... En sommige games kan ik gewoon niet met controller spelen, maar dan is de mogelijkheid om het via muis + toetsenbord gewoon op de PC te spelen heel fijn. :)
Ik heb ook een LG uit 2019, maar vorig jaar gekocht. Dus ik voel me wel een beetje genaaid dat mijn TV nu al 'te oud' is :(
Ik had gehoopt dat de kleuren via een ingebouwde app beter zouden zijn. Zo merk ik bijvoorbeeld een enorm verschil tussen Netflix vanaf de ingebouwde app en de chromecast, waar de ingebouwde app veel beter is..
Tja zo werkt het helaas in de wereld van consumentenelectronica. 65'' E8 hier, net 120Hz uhd gemist. Wat doe je eraan :P
Er is natuurlijk wel verschil tussen hardware die je niet kunt upgraden en software waar men ervoor kiest om geen support te leveren. Het stomme is dat de meesten voor wat extra software geen nieuwe TV gaan kopen...
Tuurlijk, maar de extra moeite voor LG om dat ook op oudere OS-en aan het lopen te krijgen en te controleren is vaak ook niet triviaal, en natuurlijk hoopt LG dat je over 1-2 weer een nieuwere, mooiere koopt... ik kan me voorstellen dat fabrikanten er niet al te happig op zijn veel middelen in nieuwe functionaliteit voor oude toestellen te steken. Wat dat betreft ook nooit hardware kopen op beloofde toekomstige functies... ook dat valt vaak tegen!
Vaak is het dan wel weer zo dat die software afhankelijk is van de hardware en daarom geen updates meer krijgen.
Misschien is de hardware van de producten niet toereikend meer om de software te draaien
ik heb een LG 65 C9 , ook een 2019 model, jammer
Ik vind Stadia met CC Ultra heel goed werken, ik kan me bijna niet voorstellen dat een native app soepeler werkt. Wat mij betreft komt Stadia het dichtst in de buurt van de ervaring die ik als kind had op de Nintendo 64: GoldenEye in de N64, TV aan en 30 seconden later spelen maar. Met Stadia druk op ik op de Stadia-knop op de controller, TV gaat automatisch aan, ik klik het spel aan wat ik wil spelen en max. 30 seconden later zit ik in het spel. Vergelijk dit met de PS4 die altijd moet updaten, erg slome UI heeft, etc. Qua techniek is Stadia fantastisch. Jammer alleen dat het game-aanbod zo tegenvalt.
Overdrijven is een kunst. Mijn PS4 en PS5 downloaden en installeren hun updates gewoon automatisch vanuit Rest Mode. Dus wanneer ik wil gamen, hoeven er ook helemaal geen updates meer te draaien. Ik ben vrij zeker dat het mij ook minder dan 30" duurt eer ik in een game zit. En bij de Xboxen zal het net zo zijn, denk ik.
Heb inmiddels best een tijdje Stadia en wat ik heel erg jammer vindt is dat het weinig local multiplayer spellen zijn.
Heb inmiddels 2 controllers gekocht maar op wat sportspellen na (golf/fifa) is er gewoon weinig wat je even met zn 2tjes op de bank met elkaar kan spelen.
Dit is een terecht punt maar tegelijkertijd iets wat voor alle consoles vandaag de dag geldt.
Trine IV is wat dat betreft een aanrader. Geweldig om met z'n 2'en of 3'en samen op de bank coöperatief te spelen!

Ook kun je Dirt 5 in 2, 3 of 4-player splitscreen lokaal spelen op Stadia. Helaas is die game alleen nog niet helemaal stabiel op Stadia. Hopelijk krijgt die game snel een goede patch.
Enter the Gungeon, Darksiders Genesis, de Jackbox Party games, Cake Bash, Human Fall Flat en Get Packed zijn er ook nog, naast de sportspellen. Begrijp me niet verkeerd: hoe meer hoe beter! Maar er is wel een en ander.
Allemaal leuk, maar ik heb gewoon geen zin om al mijn games opnieuw te moeten kopen. Ik heb wel geforce now alleen zitten daar nog niet alle spellen op welke ik graag zou willen spelen. Shadow vind ik wel een interessant concept (je hebt gewoon een windows 10 cloud pc waarop je kan installeren wat je wilt) alleen bieden ze een GTX1080 systeem met 256 gb opslag voor 30 euro per maand.
Jammer dat het niks voor jou is, maar het echte leuke is dat er meerdere concurenten zijn, en je dus kunt kiezen wat bij jou past.
Zeker, maar voor nu is er nog helaas geen perfecte oplossing voor mij.
Die gaat er waarschijnlijk ook nooit komen, het is onmogelijk voor iedereen perfecte oplossingen aan te bieden.
Nouja, het enige dat Google hoeft te doen met Stadia is de mogelijkheid bieden je eigen library te gebruiken. Maar dan verdient Google er niet genoeg meer aan en is 't niet houdbaar voor ze.

Ik hoop eigenlijk een beetje dat Geforce Now door blijft fietsen met het uitrollen van spellen op hun platform. Maar ik denk dat ik over een paar jaar gewoon met Game Pass en Xcloud zit. Ik had wel interesse in stadia maar het is een Google product en dat maakt 't bijzonder onbetrouwbaar. Hoe snel en hoe vaak ze bij Google diensten en producten om zeep helpen of spontaan veranderen is verschrikkelijk irritant. Vooral zakelijk heb ik er last mee gehad en particulier vertrouw ik ze daardoor ook niet meer.
Nouja, het enige dat Google hoeft te doen met Stadia is de mogelijkheid bieden je eigen library te gebruiken. Maar dan verdient Google er niet genoeg meer aan en is 't niet houdbaar voor ze.
Dat is niet helemaal juist. Daar waar je met GFN in principe dezelfde versie van een game kan spelen via GFN of lokaal op je eigen PC, is dat bij Stadia niet het geval. De game instances die draaien op Stadia zijn allemaal een Linux met Vulkan versie. Dus naast dat je vanuit je bestaande bieb een sleutel doorstuurt naar Stadia van het aankoopbewijs, moet er dus ook een Stadia compatible versie van de game op Stadia draaien. En dat is net even iets moeilijker te porten, dan een game compatible maken voor GFN, welke vrijwel identiek is aan een 'normale' PC versie.

Overigens hoor ik deze wens vooral uit de PC-gamers hoek :) console gamers zijn bijna niet anders gewend dat dat je voor elk platform de game nog eens moet kopen. Als je de game op de PS hebt en je wilt hem spelen op de XB dan moet hem ook weer kopen. Zuur, maar that's the way it works :P En zo past Stadia daar ook bij. Het is gewoon een ander platform. Daar waar GFN in feite een verlengstuk is van je PC (nuances daargelaten, uitgelegd door @Marzman )
De game instances die draaien op Stadia zijn allemaal een Linux met Vulkan versie
Dat is de technische beredenering, maar op dezelfde basis draait de Steam Deck, werkt SteamOS, dus doen alsof dat moeilijk of nieuw is, is een beetje onzin. Steam laat al jaren zien dat dit gewoon met de huidige Steam library zonder problemen kan met o.a. Proton. Als Google er moeite mee heeft, hebben ze gewoon niet opgelet de laatste paar jaren. Ik vind het dus een slap excuus.
console gamers zijn bijna niet anders gewend dat dat je voor elk platform de game nog eens moet kopen. Als je de game op de PS hebt en je wilt hem spelen op de XB dan moet hem ook weer kopen.
Consoles zijn backwards compatible sinds een aantal generaties. Een Xbox Series X speelt Xbox One, Xbox 360 en Xbox spellen. PS5 is iets minder backwards compatible maar doet nog wel veel oudere spellen draaien.

Pas als je overstapt van Xbox naar PS kom je zoiets tegen, maar in dit geval verdwijnt je vorige console niet ineens, tenzij je 'm verkoopt. Bij Stadia kun je geen alternatieve hardware kiezen of een oude game library gebruiken. Je kunt ook geen 2e hands spellen kopen zoals voor consoles. Al die dingen maken Stadia ook beperkt.
Hoeveel betaalde diensten zijn er gestopt bij Google dan?
Nee, het is ook geen oplossing om je bestaande games op een andere manier te spelen. Zie het alsof je er een extra (virtuele) console bij hebt.
Goede timing. Afgelopen maand een Stadia kit met ChromeCast en controller gekocht voor 22 euro uit de officiële Google Store.

Deze maand ook 3 maanden gratis Stadia Pro en ik heb een LG C1 met WebOs 6.0. Goede timing om eens flink in Stadia te duiken.

Sowieso verwacht ik dat dit de toekomst is en ik mijn laatste Game PC gebouwd heb.
vraagje hoe kom je aan 3 maanden gratis stadia Pro? heb die stadia kit ook weten te bemachtigen
Hier naar aanleiding van dit nieuwsbericht even getest op de LG CX. De applicatie is nog verre van perfect. Na de eerste keer opstarten vloog hij er direct uit na het Stadia logo. De tweede keer opstarten resulteerde in het "login met je google account", maar lukte het niet om iets in te voeren omdat geen enkele knop van het onscreen toetsenbord werkte. De derde poging deden deze knoppen het wel bij het invoeren van mijn email adres, maar werkten weer niet bij het invoeren van het wachtwoord. Ook opmerkelijk dat de standaard Google authenticatie methoden (login met je telefoon, authenticator ed. niet beschikbaar waren). Dus nog maar even afwachten op een update van de app.
Ik denk dat je een controller moet kunnen koppelen aan de tv? Merkwaardig inderdaad, dat is best een blokkade voor veel mensen.
Ik heb het net geinstaleerd, LG G1, ik herken niks van de problemen die je hier noemt. Ging bij mij in een keer goed. Ook kreeg ik netjes de melding op mijn telefoon dat ik de aanmelding op google account moest toestaan, dus ook dat werkte prima. Het kan natuurlijk liggen aan de LG CX, maar dat lijkt me heel sterk. Vreemd dat de gebruikerservaring zo verschillend is tussen het ene model van 2020 en het andere model van 2021.
Stomme vraag wellicht, maar moet je eerst een software update doen voordat de app in de lijst komt?

Heb zelf ook een CX maar kan hem er niet tussen vinden.

Zit op versie 04.30.40 maar kan verder ook geen updates vinden.

Thanks.


Nevermind, got it

[Reactie gewijzigd door DutchKevv op 8 december 2021 13:36]

Ik heb de app zojuist geïnstalleerd, account gekoppeld en controller gekoppeld. Dat ging prima.

Ik wilde GRID even testen, game start op, maar de app crasht gedurende de keuzes in het menu van het spel. Live-TV wordt dan vervolgens getoond.

Daarna nogmaals geprobeerd en hetzelfde probleem. Ik speel dus nog wel even via de Chromecast Ultra. Dat is stabiel.
Nu nog even een update voor de vorige jaren graag LG!
Vergeet niet dat TV’s uit 2019 ook support moeten krijgen ze zijn maar twee jaar oud.
Nu komt (weer….) het brakke firmware upgrade verhaal aan de orde.
LG voorziet namelijk per modeljaar TV van een andere versie WebOS.
Onnodig want ze zouden ook gewoon dezelfde structuur kunnen aanhouden zodat dit in de pas blijft lopen met voorgaande jaren.
Bepaalde features kunnen niet geüpgraded worden maar veel wel.
Vergelijk dit bv met de smartphones van Apple.
Je koopt met een nieuwe iPhone gedeeltelijk nieuwe hardware bv nieuwe camera maar het IOS blijft gelijk.
LG maakt prima TV’s maar laat op dit gebied steken vallen.
Op Android TV kun je de Stadia app ook probleemloos installeren.
(Philips / TP Vision TV van vorig jaar)

V&A loopt trouwens helemaal 'over' met al die goedkoop ingeslagen Stadia controllers via de Google aanbieding.

[Reactie gewijzigd door Danny the dog op 8 december 2021 12:10]

Goede tip! Ik wil wellicht een 2e controler erbij en kan hem beter aanschaffen via v&a, gezien ik geen interesse heb in een Chrome cast. Scheelt paar euro's en is weer een tikkeltje beter voor het milieu :-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee