Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Reinoud Dik

Redacteur Componenten

Cyberpunk 2077 PC Benchmarks

Next-gen game voor next-gen hardware

Conclusie

Cyberpunk 2077 is een van de meest 'gehypte', maar ook zwaarste games van 2020. Om het spel momenteel vloeiend op de pc te draaien, heb je een processor met een redelijk aantal threads nodig en vooral een heel, heel snelle videokaart.

DLSS is noodzakelijk voor raytracing

Om in Cyberpunk 2077 van alle raytracingeffecten met ook nog een prettige framerate te kunnen genieten, is het inschakelen van DLSS haast noodzaak. Zonder de upscalingtechniek zakt het aantal beelden per seconde dusdanig dat enkel de RTX 3090 op 1080p-resolutie nog enigszins boven de 60fps uitkomt. En wie in het beste geval ruim 1500 euro overheeft voor een videokaart, speelt vermoedelijk niet op full-hd-resolutie.

Nvidia's ai-upscaling is hier de redder in nood. DLSS maakt het zelfs voor de RTX 3060 Ti mogelijk om met raytracing ingeschakeld op 1440p-resolutie op gemiddeld 60fps uit te komen. Omdat de technologie enkel aan GeForce RTX-gpu's is voorbehouden, is de eveneens geïmplementeerde FidelityFX hoopgevender voor gebruikers van andere videokaarten. Deze contrast-afhankelijke verscherpingstechniek werkt niet zo uitgebreid als DLSS, maar het is in ieder geval een algemeen beschikbare optie voor elke gamer die het spel niet goed in native resolutie kan draaien.

Ryzen-processors in het voordeel, maar nog niet helemaal

CD Projekt RED gebruikt in Cyberpunk 2077 de nieuwe REDengine4 in combinatie met DirectX 12. Het lijkt erop dat de studio erin is geslaagd om de hoge werklast goed over de beschikbare processorcores te verdelen. We hebben in ieder geval gezien dat het spel goed schaalt over cpu's met veel cores. Opmerkelijk was dat de processors van AMD tot en met patch 1.04 nog in een soort spagaat zitten; het spel gebruikt enkel de fysieke cores en niet alle logische threads, terwijl de frametimes in de hoogste percentielen wel significant beter zijn dan op de processors van Intel. De kortgeleden uitgebrachte patch 1.05 verbeterde echter het nodige voor Ryzen-processors met minder dan acht cores, waardoor de gemiddelde framerates van de Ryzen 3 3100 en Ryzen 5 3600 al een stuk dichter bij hun concurrenten liggen.

Hoewel Cyberpunk 2077 nog de nodige patches kan gebruiken om de prestaties verder te optimaliseren en bugs te verhelpen, lijken het fundament van de gebruikte engine al wel goed te zitten. De game is absoluut veeleisend en stelt ook moderne high-end hardware op de proef. Gelukkig is er geen onontkoombaar prestatieplafond van een oudere grafische api te zien, zoals we pas nog bij Flight Simulator 2020 zagen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (247)

Wijzig sortering
https://www.youtube.com/watch?v=pC25ambD8vs&

Hier een mooie video van Digital Foundry met aanbevolen settings die een balans tussen visuals en performance geven. Niet alle settings hebben visueel even veel impact maar vreten wel veel resources. Geeft ook een mooi beeld wat elke setting nu precies doet. Samengevat:

Contact Shadows: On
Improved Facial Lighting Geometry: On
Local Shadow Mesh Quality: High
Local Shadow Quality High
Cascaded Shadows Range: High
Cascaded Shadows Resolution: Medium
Distant Shadows Resolution: High
Volumetric Fog Resolution: 1080p Ultra, 1440p High, 4K Medium
Volumetric Cloud Quality: Medium
Max Dynamic Decals: Ultra
Screen Space Reflections Quality: Low but High if you find the amount of grain distracting.
Subsurface Scattering Quality: High
Ambient Occlusion: Low (there is barely a difference)
Colour Precision: Medium
Mirror Quality: 1080p High. 1440p High, 4K Medium
Level of Detail: High

Recommended Ray Tracing Settings

Ray Traced Reflections: On
Ray Traced Shadows: Off
Ray Traced Lighting: Medium
If that is not enough for you, Turn off reflections - the RT lighting is more important, on balance.

Image Quality Recommendations: 1080p DLSS Quality, 1440p, DLSS Balanced, 4K, DLSS Performance

[Reactie gewijzigd door yinx84 op 21 december 2020 15:35]

Ik gebruik exact deze settings (RT on) op mijn RTX 3080 op 3440x1440 (ultra widescreen). Game ziet er fantastich uit en draait tussen de 60 en 90 fps.

Nog geen bug tegengekomen, maar ik ben gister pas begonnen na patch 1.05.
Natuurlijk alles onder de 120Hz is niet speelbaar we speelden jaren lang alles op 50Hz en niemand had ergens last van op een PC was 30fps (ook wel 30Hz) gewoon ja het scherm was 60Hz maar je game produceerde niet meer dan 30fps en dat was altijd voldoende.

Toen kwam de obsessie over fps voor grappig genoeg fps games in multi player met name met de quake en unreal engine games in het begin. En wilde iedereen de heilige 60fps halen anders was het niet goed en kon je nog wel eens verliezen omdat je net even te laat reageerde.
In die tijd gespeeld tegen iemand die toen nummer 2 van Nederland was op school computers dus echt geen 60fps en waarschijnlijk gemiddeld nog geen 30fps en toch versloeg hij iedereen in een potje 11 tegen 1 waar hij 99.99% van alle kills had en wij met z'n alle gemiddeld 1.5 kills wisten te scoren (hij werd 1 keer gedood) Dus zo heel erg belangrijk was die frame rate niet de skills van de spelers waren toch echt doorslag gevend ongeacht de fps.

Nu zijn er schijnbaar mensen die ziek worden van minder dan 120Hz? Ik ben bang dat dat echt allemaal tussen de oren zit en niet iets is dat daadwerkelijk waar is. Is het prettiger spelen op 120Hz vast wel maar in een aantal tests die online te vinden zijn waarbij men ervaren gamers laat spelen op systemen die 30/60/90/120/en hoger aantal fps produceren kunnen ook deze mensen totaal niet zien voelen of correct raden welke frame rate ze me speelden.
Natuurlijk zullen er net als met audiofilie mensen zijn die claimen dat ze het verschil hoe dan ook altijd kunnen horen en ik ben bang dat ook visueel er mensen zullen zijn die claimen het verschil altijd te kunnen zien en toch blijkt uit tests dat dat simpel weg niet waar is ook niet voor mensen met zeer veel ervaring met de game die ze altijd op 120fps op een 360Hz scherm spelen...
Het is volgens mij ook voornamelijk gewenning en de waarheid ligt vermoedelijk, althans voor mij, ergens in het midden. Na inmiddels alweer een jaar of 5 gamen (competitive shooters) op >= 144Hz en vervolgens terug gaan naar 60Hz is iets waar mijn ogen echt niet meer aan gewend zijn, ze zijn wat dat betreft echt lui geworden. Ik ben er dan ook van overtuigd dat bv 60Hz vs 144Hz meer energie van je vraagt en je je een stuk meer moet inspannen om de 'gaten' in te vullen (om het zo maar even te noemen).

Toevoeging: bovenstaande zelfs nog los van fps en gaat puur over de monitor refresh rate.

[Reactie gewijzigd door Fontini op 22 december 2020 13:28]

Oh dat is helemaal waar, een 50Hz scherm is leuk om op te spelen maar niet voor hele erg lanf omdat het nog al vermoeiend is voor vele mensen. Ik zeg niet dat de verversingsfrequentie van een scherm niets uitmaakt dat maakt zeker uit en is ook bewezen.
Maar claimen dat ales onder 120fps je zeeziek maakt dan kijk je vast ook geen youtube video's of Netflix films want ook daar wordt je ziek van.

In wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat een mens een beeld in ongeveer 13ms kan herkennen wat neer komt op ruwweg 75Hz, nu zijn dit stil staande beelden en niet het zelfde beeld in beweging dus laten we het heel erg ruim nemen en laten we zeggen dat we in dat geval omdat we alleen de veranderingen in het beeld hoeven te detecteren 120Hz kunnen halen (ook wel 120fps) dan spreken we echt over een maximum wat een mens aan kan. Natuurlijk zullen daar ook uitschieters tussen zitten want top sporters zijn er in alle vlakken van menselijke activiteit dus hier vast ook.
Maar dan nog 120fps is toch echt wel zo'n beetje waar de grens ligt voor een normaal mens. Als je zee ziek wordt van alles er onder kun je dus geen films kijken, geen TV kijken en alle andere digitaal gereproduceerde bewegende beelden zijn dan ook een ramp neem ik aan.

Met andere worden de claim dat je zee ziek wordt van alle games die op minder dan 120fps draaien is hoogst waarschijnlijk totale onzin, en als het echt zo is dan moet je toch wel echt een heel treurig leven leiden in deze moderne tijd.

Maar, maar, maar, we weten dat hogere refresh rates in veel tests leiden tot betere prestaties, ja dat is helemaal waar en minder vermoeidheid ook dat klopt. Waarom dan dat kan toch niet als we maar 120fps kunnen registeren?
Dat kan wel omdat je zelf voor zo ver wij weten geen controle hebt over het moment dat jouw ogen zo'n beeld bekijken kan het zijn dat als het beeld minder vaak opnieuw getekend wordt en dus stabieler is je ogen er minder moe van worden om er naar te kijken. Iets dat zeker bij lange game sessies waar je vaak veel intenser op het beeld let dan bij een film bijvoorbeeld zeker een verschil kan maken.
Om een zelfde reden zal ook reactie tijd veranderen immers het feit dat je scherm met 120fps aangepast wordt wil niet zeggen dat jij insync bent met je scherm, maar als dat scherm 360fps kan tonen en de game kan dat ook is de kans dat je net dat frame mist waar die beweging begon net even kleiner...

Al met al is er heus wel wat te zeggen voor het idee dat een scherm op 360 of zelfs 480Hz draait want het maakt het beeld net wat rustiger en dat maakt het net wat fijner om naar te kijken.
Maar beweren dat je ziek wordt als een game minder dan 120fps haalt is pure onzin. En als dat echt zo is dan weet ik zeker dat er redelijk wat wetenschappers graag eens met je zouden willen praten omdat je toch wel erg uniek bent.
Ja duidelijk hoor, ik probeerde de claim dat je zeeziek wordt van <120fps dan ook geen kracht bij te zetten en/of wat jij stelt te ontkrachten. Ik ben het met je eens. Maar wellicht ervaart @Wim-Bart iets in deze richting en noemt hij het zeeziek? Ik hoop het.

Dank voor je uitgebreide reactie en een fijne dag verder!
Ik ervaar het alleen bij de video die Tweakers hier heeft staan. Krijg er een raar gevoel van en moest hem halverwege afzetten doordat ik moest overgeven. Voor de test het ook even op ander device gekeken en zelfde reactie. Het ligt echt gewoon aan de video.
Mensen vallen over een opmerking die niet gemaakt is.

@Wim-Bart
Gaf aan dat hij misselijk werd van het filmpje en dat hij liever niet onder de 120fps gamed.
Wat hij niet zei is dat ie misselijk wordt van minder dan dan 120fps.

Komt ook wel voor dat compressie vooral, misselijk makend beeld geven voor sommige.
Zo had ik in cyberpunk fidelityfx +cas geprobeerd en weer uitgezet. Werd er tevens misselijk van. Net of de camera de focus kwijt raakt, delen van het scherm die heen en weer gaan tussen wazig en scherp, bij veel beweging werdt het nog erger. Echt niet te doen en ronduit lelijk.
Ik hoop dat AMD een tegenhanger voor DLSS vind, maar op deze route wordt de volgende kaart van het groene kamp.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 22 december 2020 13:33]

Juist, ik wordt alleen misselijk van de video die hier staat. Jij leest het goed. Die 120fps is een ander verhaal. Speel graag op 120+ fps en daarbij is kwaliteit van het beeld onbelangrijk.

Daarom hoef ik ook geen raytracing want dat draai je niet op 120fps bij een deftige resolutie.
Ik speel het op een 75Hz monitor en ja 75 is echt iets fijner dan 60 maar mijn FPS dropt regelmatig onder die 75 maar nooit problemen mee qua speelbaarheid. Mijn videokaart en monitor hebben Freesync dus dat helpt wellicht ook.
Als je op top niveau een snelle shooter speelt dan is een hogere FPS en schermrefresh wel belangrijker hoewel het voordeel steeds kleiner wordt en boven de 120/144 is het echt totale onzin. Maar heb je gemiddeld een nog flink hogere FPS dan schijnt dat ook nog iets te boeien ook al doet je monitor er niks mee, ofdat is vanwege totaal iets lagere latency of dat het komt omdat eventuele FPS drops dan minder invloed hebben weet ik niet.
Het is inderdaad zo dat ook games kan spelen met 30FPS en de een kan er beter tegen dan de ander, maar in mijn CRT tijd was ik echt super blij toen m'n monitor naar 85Hz kon. Niet omdat ik daar beter van werd qua gamen maar het was minder vermoeiend.
Overigens is een hoge refreshrate van de monitor met een veel lagere FPS nog steeds minder vermoeiend dan datzelfde aantal FPS en een lagere refresh. En ook achtergrond verlichting PWM of niet maakt uit. Dus er zijn veel factoren van invloed.
Maar stellen dat een game met minder dan 120 FPS je zeeziek maakt, nee dat heb ik nog nooit gehoord en dan denk ik ook, doe ff normaal, game op 30FPS was ook leuk verwende zuurpruim..
Tussen de 60 en 90 fps is geen "lage fps". Het gros van de monitoren draait nog op 60/75Hz, 120/144Hz is verwennerij. Misschien dat je na het wennen aan 120fps niet meer terug kunt, maar imo is 60-90fps meer dan prima speelbaar.
Ik merk dat voor mij de cutoff rond de 70 frames zit op m'n 144 hz scherm. Daaronder begint het gebrek aan soepelheid me tegen te staan.

Ik draai cyberpunk nu met Digital Foundry settings (ultra minus wat settings, balanced dlss) met raytracing uit op mijn r5 3600 en rtx 2070 super tussen de 65 en 100 fps (met enkele frame drops naar 50). Met alleen medium rt lighting zak ik naar tussen de 45 en 60 frames, met drops maar 25 fps in sommige gebieden.

Ik heb lang getwijfeld, maar de extra frames zijn mij toch veel meer waard dan de rt eye candy. Ga over 2 jaar de game wel weer een keer spelen als ik een nieuwe kaart gekocht heb (rtx 4000?).
Dit spel speelt prima op 60 fps. Misselijk worden van alles onder 120fps wordt vaak veroorzaakt door hypochondrie.
Vroeger speelden we alles op 50Hz... alleen ziek geworden van de snoep en chips en cola erbij ;)
Moest je ook maar geen zakken snoep kopen van 10 Gulden :9 én de liters cola erbij. Dan wordt je wel misselijke ja :D Heerlijke tijden.
Moest wel; hoe blijf je anders wakker om dat spel uit te spelen. Savegame? Wasda? :')
Ik word ook tegenwoordig vaak zeeziek van bepaalde spellen dit heeft echter niks met het aantal fps te maken maar met de grootte van het scherm en hoe kort ik er op zit. Net als zeeziekte /wagenziekte zie ik beweging die mijn lichaam niet voelt, daardoor denken de hersenen dat er iets mis is en creëren het misselijkheid gevoel. Een kwaal waar sommige meer last van hebben dan andere. Vroeger had ik hier nooit last van bij gamen omdat je zicht toen niet volledig gevuld werd met het game beeld.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 22 december 2020 18:29]

misschien last van meniere ???
Nee gewoon zeer gevoelig voor motion sickness.
Gelukkig maar ik heb daar wel last van pffff
Tsja, dan zou ik geen VR proberen. Wellicht meniere zoals jacob1959 hieronder ook suggereert?
Ik heb al ruim 4 jaar een VR bril daar kan je het idd ook erg hebben. Maar als je iets doet wat gewoon 1 op 1 overeen komt met de echte wereld dan heb je er geen last van. Dus zolang je niet doet autorijden of in een achtbaan zit dan heb je in VR nergens last van.
Nee, het schokt gewoon. Er zijn games die ik op 60Hz gespeeld heb en daar was niks mis mee. Maar de video van Tweakers is gewoon heel erg schokkerig, niet vloeiend.
Misschien er aan denken om een gsync monitor te kopen?

Denk niet dat je last heb van lage FPS, maar gewoon van trillend beeld.

Ik merk dat ik veel minder op FPS let nu ik een gsync monitor heb
Heb freesync en wordt alleen misselijk bij de video van de game die hier staat. Het ligt gewoon aan de opname van de gameplay.
Youtube komt geneens boven de 60 fps :D Dus de video kan inderdaad trillend over komen. Je bent nu eerder gelimiteerd aan de framerate van youtube dan aan de game FPS

[Reactie gewijzigd door A_Trouwborst op 22 december 2020 16:01]

Klopt ook het gaat over de video.
Dat wil ik ook graag op mijn 38" widescreen met iets hogere 3840x1600 resolutie, maar helaas zit ik nog steeds op mijn RTX 3080 bestelling te wachten.. Mijn huidige RTX 2080 trekt RTX aan gewoon net niet, ook niet met DLSS.. Met de 3080 moet het wel lukken denk ik.. Ik heb mijn oude i7 6700K CPU ook al vervangen voor een i7 10700K en dat scheelde ook al een boel in deze game, vooral qua minimale fps.. Ik zat al tegen een upgrade aan te hikken maar deze game heeft me echt over het randje geduwd wat dat betreft.. Draait voor de rest prima, paar bugs en glitsches gezien maar geen echte gamebreaking zaken gelukkig, ik denk dat dat vooral een probleem is op de consoles van wat ik zo gezien en gehoord heb..
Ooh dat komt wel. Vroeg in het spel (eerste 3~4h) is vrij bugloos.
Daarna komt de ellende pas. Vooral met de late-game side missions
Ik zit op 30 uur en 0 crashes en de enige bugs die ik zie zijn dat ik sommige junk dingen niet kan oppakken, en dat soms mijn 21:9 aspect ratio tijdelijk voorzien wordt van zwarte balken aan de zijkant, maar dat ging vanzelf over, 1x niet toen even save en load gedaan en opgelost.
Tot zo ver prima speelbnaar, erg vette game met tot nu toe top verhaal.
Exact dit. Ik heb ook hun video gebruikt en haal nu 50-60 fps op 1440p.
Met raytracing (medium) en DLSS op balanced.

Heerlijk!

Specs:
RTX2070
i7 8700

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 22 december 2020 11:08]

Maakt raytracing de game zoveel mooier ?
Ik draai het spel hier ook redelijk vlot op 1440p
(Natuurlijk niet op ultra of zo. Maar toch goed genoeg om GTA 5 vaarwel te zeggen.)
Mijn specs :
RX 580 8Gb
ryzen 5 3600

Ik ben de opties aan het bekijken voor een nieuwe GPU.
Rt lightning wel, de schaduwen niet..
Ja, reflecties van de juiste kleuren die op verschillende type grond en voorwerpen valt is subliem gedaan. Ik vooral bij lopen door drukke gebieden verbaas en vergaap ik mij aan de prachtige effecten.

Maar daar is ook alles mee gezegd. Het staat nog steeds in z'n kinderschoenen. RT schaduwen is nog vrij nutteloos.
Naast t feit dat RT nog een hoop resources (onnodig?) vreet van je kaart.
Wellicht dat ik wacht op de RTX4070 alvorens ik weer ga upgraden.
Ja, is een flinke stap vooruit, vooral wanneer je in de regen door de stad loopt, de reflecties in de plassen en raytraced verlichting is fantastisch. Ook de reflecties op alle objecten en personages geeft een veel beter beeld zoals het ook in het echt uitziet.
Ik kan hier helaas geen video afspelen nu. Welke videokaart werd er gebruikt/aangeraden voor deze settings?
De snelste die je kan betalen.. ;)

Maar serieus, probeer minimaal een Nvidia RTX 2000 serie kaart te gebruiken i.v.m. DLSS, dat is de belangrijkste feature in deze game om goede fps te halen met fatsoenlijke graphics..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 december 2020 13:43]

Ik vind DLSS Performance op 4K helaas te veel af doen aan de kwaliteit. Voornamelijk de scherpte lijkt er zwaar onder te lijden.
Ik gebruik deze settings met mijn rtx 3080 en Ryzen 5950x maar dan met RT shadows on en dlss op balanced en zit zo rond de 50fps wat voor mij prima speelbaar is.
Ik vind de scherpte in deze game sowieso niet al te best. Wat voor mij wel echt heeft geholpen is om het Sharpening filter van nvidia te gebruiken.
Op https://wccftech.com/here...s-when-using-nvidia-dlss/ staat een interessant artikel. Implementatie van DLSS schijnt niet helemaal oke te zijn en ze hebben daar een fix voor. Je zou dat eventueel kunnen proberen.
Zet motion blur een tandje lager en zet chromatic abboration uit, scheelt ook een hoop.
Ik heb zelf DLSS ook op Quality staan.. Hier een mooie video over DLSS in deze game: https://www.youtube.com/watch?v=zUVhfD3jpFE

Echt een heel belangrijke feature, DLSS, dat toont deze game meer dan ooit nu wel aan.. Als je nog een Nvidia GTX 1000 serie hebt of ouder of een AMD videokaart dan ben je toch best wel de sjaak en zal je met behoorlijk lagere settings moeten spelen helaas om fatsoenlijke fps te halen..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 december 2020 13:36]

Als je nog een Nvidia GTX 1000 serie hebt of ouder of een AMD videokaart dan ben je toch best wel de sjaak en zal je met behoorlijk lagere settings moeten spelen helaas om fatsoenlijke fps te halen..
Dat valt mee. Draai hier op een 1080Ti icm een i7 5930K@4.3 Ghz met zelfs iets hogere settings als in de fipo, en het spel loopt vloeiend op 60fps 1080p. Ik game wel op mijn tv. ( LGE9 ) voordeel van deze game is dat de anti aliasing erg goed werkt en mijn tv dit prima opschaald naar 4K. Zeer goed te spelen.
Zolang je op 1920x1080 resolutie blijft wel ja..
Wat dus meer dan genoeg is. Ik heb een 3440x1440 ultra wide gSync scherm staan waar ik al maanden niet meer op speel omdat het op mijn tv er stukken beter uitziet..hoge reso's zijn leuk, maar geen must...
Deze video laat inderdaad goed zien wat het effect is van DLSS. Er is meer detail maar alles ziet er meer uitgewassen uit, vooral dat laatste merk ik erg goed als ik speel. Ik heb nu mijn instellingen configureert aan de hand van deze video: https://www.youtube.com/w...-G4&ab_channel=LordCivick) en daar ben ik tot dusver wel tevreden mee (DLSS staat op balanced). Ik haal geen 60 fps maar de game ziet er wel erg goed uit.
Heel leuk. Nu nog een nieuwe GPU voor een redelijke prijs zien te bemachtigen... :o

[Reactie gewijzigd door stervis op 21 december 2020 15:48]

Hoe wel je van de opmerking veel kunt vinden, is dit exact het eerste wat in mij op kwam.

Ik heb zoveel reviews voorbij zien komen en hoe leuk ik het ook vindt om het artikel te lezen is het gewoon voor veel mensen verre van interessant. We praten over Grafische kaarten en Processoren waar bijna niet aan te komen zijn. Helemaal niet in Nederland.

Dit artikel had men ook over 2 of 3 maanden uit kunnen brengen en dat was het in ieder geval actueler voor veel mensen. Ik ga er vanuit dat de Cyberpunk 2077 tegen die tijd ook de nodige updates heeft gehad en ik hoop dat de GPU's en CPU's tegen die tijd ook eindelijk beschikbar zijn.
Over een half jaar hebben we een GPU voor een redelijke prijs en een degelijk werkende game voor een redelijke prijs :+
Haha, ja, precies dit. Dat is ook mijn strategie. Hopelijk ook nog een 3080Ti tegen die tijd.
2e hands RTX 2000 serie kan ook, die ondersteunen ook al DLSS.. Voor mij de belangrijkste feature, veel meer dan Raytracing.. Raytracing is mooi en leuk als je het kan gebruiken, maar DLSS is echt een lifesaver en must in zware "next-gen" games als deze..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 22 december 2020 14:28]

Valt wel mee hoor.. Een RTX 2070 Super kost b.v. net zoveel 2e hands als een GTX 1080Ti en ze presteren hetzelfde, dus ik zie het probleem qua prijs niet.. Je krijgt met de nieuwere RTX serie o.a. ondersteuning voor DLSS, dus ik zou dan altijd die kiezen over een oudere GPU..
Is dit specifiek voor 4k gebruikers? Zijn nl. wat twijfelachtige keuzes.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 21 december 2020 18:12]

Zijn nl. wat twijvelachtige keuzes.
Wat voor twijfelachtige keuzes? Je kan prima gelijk hebben, maar zonder in detail te treden is dat voor de rest van ons een redelijk nutteloze opmerking. Terwijl Digital Foundry er een ~24min filmpje aan heb besteed om deze settings te bespreken...
Hij test dit allemaal op een ultra high-end pc. Hij geeft aan dat dit prima naar beneden te schalen is naar een meer gemiddelde pc. Daar heb ik mijn twijfels bij.
Op mijn pc met 1440p bijvoorbeeld, wil je gewoon Screen Space Reflections en Ambient Occlusion ultra/high hebben staan ipv. Low. Het ziet er op die resolutie veel minder uit, waar ik denk dat het bij zijn 4K resolutie er nog prima uitziet. En het kost bijvoorbeeld ook nog niets eens zoveel extra frames per seconde.

Hij test dit alles op een 4K pc, maar nu heb je kans dat mensen die op 1080 of 1440 spelen settings gaan overnemen die wellicht meer of minder prestaties kosten of die er voor zorgen dat het er veel minder uitziet dan dat het bij hem zouden doen.
Ik denk dat jij de hele video eens moet bekijken, hij legt dit namelijk allemaal uit maar je moet wle de hele video zien anders verlies je een boel context

een 3080 is enorm GPU bound op 4k in cyberpunk, zelfs een 3090 is enorm GPU bound op 4K.
Op 4K is het inderdaad zo dat SSR er VEEL beter uit ziet, en zijn settings zijn zeer zeker wél schaalbaar naar 1080P. Is SSR dan korreliger? Ja.. Dat wel. Dit heb ik getest op mijn 1070 door DSR op 4X te zetten met 0% smoothness.

Maar qua grafische kosten, die zijn vergelijkend. ik heb voorafgaand van zijn video de settings uitgebreid getest en had dan oo keerst uit gemak bijna lales op medium gezet, ik gebruik nu zijn settings en ik heb na genoeg geen prestatie verschil. Wanener je SSR op High zet, zoals hij aanbeveeld dan valt het in de meeste gevallen nog mee, helaas is Psycho de beste op 1080 en dat is niet vooruit te branden.

Aan het einde van zijkn video test hij dit systeem ook nog met een R5 3600 en een 3080 en laat zien dat je CPU ook erg veel impact kan hebben op performance.

[Reactie gewijzigd door Indentical op 22 december 2020 08:19]

Idd, met deze "guide" een beetje te volgen haal ik een gemiddelde 60 FPS op 1440p met een 3700X/5700XT combinatie. En daar ben ik meer dan tevreden mee ;)
Ik gebruik op een 4K televisie RT Ultra met DLSS Balanced. Ik neem de performance loss voor de visual impact voor lief. Ik vind Performance net iets te blurry. Met een aantal tweaks van hierboven erbij draai ik op 45-50 fps steady met een 3080. Ik heb ook mijn FPS meter uitgezet zodat ik daar niet meer op let, ook daar aan merk ik dat ik me minder erger aan performance loss.
Super handig met 1 ding ben ik het niet eens. RT reflections voegt veel en veel meer toe dan RT lighting in deze game.

Ik speelde eerst met mijn 2070 super i7 9700 op 1440p ultra zonder RT dlss op balanced. Overal minimum van 60 fps. Zelfs in crowded areas.

Ben nu toch geswitched naar 1080p op digital foundry pre set met dlss op quality en RT alleen reflecties aan. Heb wel dips naar 55 in crowded areas en als ik snel rij in crowded areas dipped hij naar 45, maar het is speelbaar. Meeste stukken ben je toch niet in crowded areas en daar haal ik 60 fps minimum (vsync aan want speel op tv).

RT voegt enorm veel toe aan de wereld. Loop eens de after life in (club). Zet RT reflecties aan en uit en kijk naar de vloer. Ook het water weerspiegelt veel mooier. Ik speel veel snachts (ingame) en draai de tijd door als het weer dag wordt. Vind de sfeer in de nacht vetter waardoor RT reflecties enorm veel toevoegt, vooral als het regent. Ook moet RT lighting echt wel op psycho staan (trekt mijn setup niet) anders is het gewoon te donker in sommige steegjes. Dan kan je beter voor RT lighting off gaan.

[Reactie gewijzigd door WiXX op 22 december 2020 14:08]

Hoe haal jij minder FPS met een 2070S dan mijn 2070 (non-S) na de DF video settings?
Ik speel nu op 1440p op 50 a 60 fps met af en toe dips naar 30 bij hele drukke gebieden.
Omdat ik eerlijk ben en constant op mijn fps counter kijk. Mensen die aangeven constant 60 fps te halen op sommige settings halen dat echt niet downtown. Maar als je de game speelt dan ben je niet vaak in deze gebieden. Daarnaast heb ik vsync aanstaan dus 60 fps is mijn max. In 1440p op ultra non rt met dlss op balanced draai ik vaak 90 fps, alleen zie ik er maar 60 door de vsync. Ik drukke gebieden blijf ik ook boven de 60.

Daarnaast ben ik benieuwd op welke settings jij het draait. Reso, instellingen en welke dlss.

[Reactie gewijzigd door WiXX op 22 december 2020 15:45]

DLSS balanced.
1440p. (Scherm is 144hz, haal ik bij lange na niet dus vsync uit. Nvidia regelt de boel met "gsync compatible" vinkje)
RT op medium met RT shadows uit.

Verder de instellingen die DF aanraad op anistrophic filtering op x8. (Of misschien zelfs x4, even uit m'n hoofd)

Maar dat je Vsync aan hebt staan en niet boven 60 uit komt (en dus ook niet weet wat je gemiddelde max is) begrijp ik nu uit je reactie. Had dat in je originele bericht niet begrepen dus was al verbaasd.
Af en toe zet ik vsync uit en dan zie ik dat ik zonder RT aan op 1440p balanced rond de 80/90 schommel in niet drukke gebieden.

Ik ben nu wel naar 1440p op performance dlss geswitched (zelfde internal reso van 720p als met 1080p quality). Met df settings en rt reflections aan. Dan haal ik 70/75 fps in niet drukke gebieden en dip ik naar 55 in drukke. Ik heb geen gsync dus minimaal 60 speelt het fijnst, maar er is zoveel dialoog en de actie die je hebt is vaak binnen (daar haal ik 60) dat ik die dips in drukke gebieden en als ik super snel rij voorlief neem. In plaatsen zoals de after life haal ik 58/60 fps omdat daar veel rt reflections zijn. Ziet er wel enorm vet uit en als je de counter uitzet merk je die dip niet eens ;)

[Reactie gewijzigd door WiXX op 23 december 2020 14:00]

Spelen met controller helpt ook hahaha.
Merk de dips ook niet, totdat ik even de muis pak tijdens die gebieden. Das toch wel een verschilletje.
Ik speel alleen met controller, lui vanaf de bank.
Interessante benchmarks. Had nog wel wat meer CPU's en GPU's willen zien. Zo is het jammer dat de AMD Ryzen 7 3700X ontbreekt. Dat lijkt me nog wel een mooie tussenhalte voor de nieuwe generatie, mocht je wat meer op een budget zitten. Gezien de FPS van de 3600 en 5800 zal ie wel ertussen vallen?

Verder heeft zelfs de 3900 het moeilijk bij bepaalde instellingen. Mja deze game gaat voorlopig nog wel even de benchmark voor GPU's worden. Ben benieuwd of de komende generatie en een paar patches later, de game op 4k + RT nog boven de 60 wil draaien.
Ik verwacht dat doordat er nauwelijks verschil zit tussen een 5600x en een 5800x je ongeveer uit kunt gaan van de 3600 1.05 performance.
Magere lijst voor een benchmark, had toch graag ook wat oudere cpu"s in de lijst gezien.
Ik had inderdaad ook graag een 1070 en een rtx 2060 gezien in het lijstje.
Ik snap dat het veel tijd in beslag neemt maar ik heb nu bijvoorbeeld voor mijn systemen geen vergelijking.
Dit is voor mij en voor vele anderen veel waardevoller :
https://www.tomshardware....ings-performance-analysis
Ik ook, want ik vermoed dat mijn i5 3750K het er erg belabberd van af zal brengen.
Ik heb van de week maar mijn 4670K @ 4,6 GHz maar vervangen voor een Ryzen 5800x. Cyberpunk was niet te spelen. Constant CPU op 100% zonder ook maar een enkel dipje. Ik hoorde hem zowat letterlijk schreeuwen. Nu nergens meer last van en speelt een stuk fijner. :)
Google zoeken: ‘naam van game’ + i5 3570K.
9/10 keer heeft iemand een opname gemaakt van de game op die hardware.
Dat kan ik dan voor je bevestigen, mijn "werk"pc met i5 4590 en gtx980 heeft een enorme cpu bottleneck. De 4 cores draaien bijna constant op 100% en het hort en stoot zich een weg door het spel. De gpu helpt natuurlijk ook niet mee, maar de meeste stotters komen op het moment dat de cpu het zwaar heeft. Het is speelbaar op 30fps gelimiteerd als je low/medium ok vindt @1080p. Draait wel beter dan de xbone en ps4, maar dat zegt niet veel :|
I7 4790k @4.8ghz. + rtx 2060 super.

Gemiddeld 50 tot 60 fps met vrijwel alle settings op high, een enkele op ultra (de texture gerelateerde settings) op 1080p. Enkel sommige shadow settings op medium.

Cpu draait inderdaad op 98% verbruik zodra hij tussen de 50 en 60 fps dipt in de meeste area"s buiten op straat.

In gebouwen is het gewoon strak 60 fps, cpu verbruik daalt naar de 80%.

Dit alles zonder rtx helaas, daar was geen beginnen aan, circa 20 tot 30 fps op de minimale rtx stand.

DLSS deed vrij weinig ivm. De cpu bottleneck, beeld kwaliteit ging ervan drastisch omlaag en het gpu verbruik ging van circa 70-80% verbruik naar zo"n 35% wat dus een negatief resultaat gaf als het om fps ging, die verandere vrijwel niet.
Oudere ik mis al de 3900
Mee eens, maar zoals ik het nu zie is een GTX 1080Ti / 5700 XT toch echt wel de ondergrens. Al is het wel een draak van een Engine zoals ik alle review lees. Eigenlijk gewoon slecht geoptimaliseerd. Wellicht wordt het goedkoper om straks een Xbox series X te kopen voor diegene die hem op 4K willen spelen. Als ze weer leverbaar zijn dan :-) Maar dat geldt voor alles nu lol
Beetje jammer dat jullie alleen de allernieuwste processoren van intel testen (de 10k serie)
dat is nou juist niet heel erg interessant..
Het grote performance verschil zit hem in de oudere chips.

Zelf heb ik de 7700k en merk dat de game daar niet heel erg van houd, consistent trekt cyberpunk meer dan 80% van de cpu vol, en bij het autorijden piekt dat regelmatig naar de 100, met framedips tot gevolg.
Overall kun je de performance wel een beetje terugschalen. De oudere intels zijn voornamelijk goed in singlethreaded, maar de huidige games gaan meer voor multithreaded. Ik gok dat het wellicht daar door komt dat je framedips hebt?

Ik begrijp het punt dat je aangeeft. Maar de nieuwere processoren zijn wel weer juist interesant voor diegene die in de race zijn voor een nieuwe CPU en evt GPU van den huidige generatie(als er uberhaupt aan te komen is lol). Met dit soort games die zo zwaar draaien is hardware ouder dan 2 á 3 jaar al niet meer relevant om mee te nemen vind ik. Heeft mijn inziens dan ook weinig nut om te benchen gezien de tijd die het kost. Zou ik zelf iig niet doen. Wellicht zijn er user benchmarks of gegevens.
Als je kijkt naar bijvoorbeeld de steam survey kun je zien dat zo'n 44% van de gebruikers een cpu heeft met 4 cores, die willen ook graag weten hoe de game op hun pc zou draaien..

Dat jij daar geen interesse in hebt is prima hoor, maar er zijn genoeg anderen die dit wel graag zouden zien ;)
Ik snap het helemaal. En zou er best wat aan hebben, en ben blij dat ik een benchmark kan raadplegen mocht dat nodig zijn. Maar persoonlijk vind ik nog steeds dat het weinig nut heeft om deze game te Benchen op 4+ jaar oude hardware. Je kunt het best prima terug schalen en met Google kom je een heel eind. En uiteindelijk moet die 44% toch eens een keer gaan upgraden. Hoe zuur het ook is als je ooit een overpriced Intel hebt gekocht.

Heb de game geïnstalleerd en draait op 1440p met alles high tot nu toe eigenlijk wel goed op m’n ryzen 5 3600 en sapphire 5700xt. Nog geen fps meting gedaan en niet getweaked maar voor mijn gevoel draait hij soepel genoeg.
de 7700k is geen 4+ jaar oud hoor :S en ik blijf erbij dat het meer van belang is benchmarks te draaien die relevant zijn voor de meerderheid van de bezoekers. Het aantal mensen dat een processor uit de 10k serie heeft is "slechts" zo'n 10% tegenover die 44% die dus een oudere 4 core chip heeft.

Overigens verwacht ik niet direct dat ze mijn specifieke chip zullen testen, maar dat ze alleen de 10k serie meenemen vind ik gewoon erg beperkt, en zoals je aan de cijfers kunt zien, niet erg boeiend :P
Is ook niet erg boeiend idd. Maar ik zat er toch niet ver vandaan... De 7700 is vanaf december 2016 vermeld op pricewatch :-) Wist ik eigenlijk al wel want heb em zelf ook gehad. Maar anyway als je echt nieuwsgierig bent hoe hij draait op jouw systeem dan zijn daar wel wat manieren voor omdat te verwezenlijken :-) Dan kan je zelf naar hartelust benchen :-) Volgens mij draait hij nog best ok, tot nu toe bij mij iig niet echt te klagen op 1440P
ff gegoogled en wellicht kun je hier iets mee: https://www.reddit.com/r/...settings_i_found_for_the/

Ik heb dan ff specifiek voor een AMD kaart gezocht.
de 7700k is van q1 2017 in december 2016 was die dus niet te koop maargoed, details, ik zeg dat ze meerdere verschillende moeten testen niet specifiek die van mij.

Bijna niemand runt de nieuwste generatie chips (jij bijvoorbeeld ook niet), van AMD hebben ze toch ook op zijn minst 2 generaties meegenomen?
Het lijkt me niet meer dan redelijk van Intel hetzelfde te verwachten.. en eigenlijk vind ik zelfs dat nog wat karig.

Link heb ik niet zoveel aan, gaat over een i5, met een amd kaart terwijl ik een i7 met een 1080ti van nvidia heb.
Bovendien probeer ik verder niks te fixen, de game draait zo goed als hij kan draaien.

ik wil gewoon een goede uitgebreide test, zodat ik die kan vergelijken, en de cpu data in deze test geeft alleen maar info die eigenlijk iedereen al weet.. met een cpu van de nieuwste generatie van beide fabrikanten draait het perfect.
Mja al met al is de 7700 gewoon een oude processor gezien de snelheid waarmee de huidige hardware veranderd. (Geldt overigens ook voor mijn Ryzen 5 3600) .Hij is dus idd niet 4 jaar oud maar 3 jaar en 11 maanden.. :)

Jij zoekt info die in de basis van deze review niet te vinden is omdat dit ook niet het uitgangspunt was van de reviewer ga ik dan maar vanuit, om oudere hardware mee te nemen. Dan was de review titel anders geweest. Staat toch echt next gen game voor next gen hardware (en niet 'oudere' hardware)
Verder dan 2 generaties terug heeft dan echt geen nut om te testen.

Ik kan overigens op geen enkele andere site uitgebreide review vinden met oudere hardware.
Mja al met al is de 7700 gewoon een oude processor gezien de snelheid waarmee de huidige hardware veranderd.
3 jaar is nu al oud? wellicht voor jou :P maar je blijft maar door gaan over die 7700, terwijl ik al keer op keer aangeef dat het daar niet om gaat. Het was puur een voorbeeld.
Ook snap ik niet zo goed wat je bedoeld met "de huidige snelheid waarmee hardware veranderd"
die is namelijk echt op een diepte punt, al een flinke tijd..
(de 10700k is bijvoorbeeld maar zo'n 15% sneller dan die 7700k als je puur kijkt naar per core performance, dat is dus maar zo'n 5% per generatie.)
Vandaar ook dat we steeds meer cores krijgen (horizontale groei ipv verticale).
De meeste interessante groei vind plaats op gpu gebied en arm, niet op x86/64 cpu's :P.
Staat toch echt next gen game voor next gen hardware (en niet 'oudere' hardware)
Verder dan 2 generaties terug heeft dan echt geen nut om te testen.
Die titel is gewoon een omschrijving van het artikel dus nogal logisch dat dat daar staat, dat doet verder niet af aan mijn comment.
Bovendien zijn er geen 2 generaties getest, er is maar 1 generatie getest daar ging mijn post over.
Ik kan overigens op geen enkele andere site uitgebreide review vinden met oudere hardware.
En dat is nou precies het probleem! Bravo! :+

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 24 december 2020 19:03]

En dat is nou precies het probleem! Bravo! :+
Nee het is verspilde moeite en voegt niets toe, anders had het internet er wel vol mee gestaan.
Die titel is gewoon een omschrijving van het artikel dus nogal logisch dat dat daar staat, dat doet verder niet af aan mijn comment.
Bovendien zijn er geen 2 generaties getest, er is maar 1 generatie getest daar ging mijn post over.
De titel geeft weer waar het artikel over gaat. En er staat niet Next Gen game op Old Gen hardware. Dus 'klagen' dat er geen old gen hardware wordt gereviewd voegt niets toe, want het staat er bewust gewoon niet in. Het is niet 'vergeten'...

En van AMD worden er 2 Gens gereviewd. Vorige Gens van Intel voegde totaal niets toe aan vernieuwing en multithreaded performance. De 7700 is gewoon te oud qua architectuur en voor een reviewer niet interessant om tijd in te steken, in deze fase van de game. Duurt altijd even eer de oudere hardware aan bod komt.

Ik zou zeggen schrijf zelf een review met jouw hardware een deel het met de gemeenschap :)
Vreemd dat er enkel met DLSS performance is getest. Quality is soms visueel zelfs een upgrade van native en bij balanced zal je weinig merken van DLSS qua kwaliteitsverlies maar wel een erg goede performance boost verwachten. Daar zit dan ook het kantelpunt, performance mode is alleen op 4K nog enigzins mooi, daaronder moet je het echt niet gebruiken.
Op mijn Macbook of iPad alles op ultra/psycho staan. Raytracing, DLSS. Zonder een nieuwe kaart moeten aankopen. Geforce Now. Lekker toch?
Goedkoop is duurkoop. De rest van je leven zul je een abonnement nodig hebben, en wat je kunt spelen is natuurlijk aan de grillen van het platform onderworpen. Als CDGP hun eigen streaming dienst begint, kan het zomaar verdwijnen bij NVidia.
Dat geldt juist bij Gforce Now niet (helemaal). Als je iets via Gforce Now wil spelen koop je het spel op Steam, niet via Nvidia. Dus ook als Gforce Now er niet meer is kun je het altijd nog op je eigen computer spelen via Steam.

Via Stadia heb je dat probleem wel.
Klopt niet helemaal.

Bij Stadia kan je een abonnement kopen of een spel 'los' van abonnementskosten.
Eenmaal aangekocht blijf je er toegang toe hebben.

Zie faq:

What happens to the games I purchased if my Stadia Pro subscription or trial subscription ends?
You'll still be able to access and play the games you purchased when you no longer have an active Stadia Pro subscription. Note that non-subscribers can stream games only up to 1080p resolution and 60 FPS.

If a publisher stops supporting Stadia, can I still play the games I bought from that publisher?
Yes. Once you purchase a game, you own the right to play it. In the future, it's possible that some games may no longer be available for new purchases, but existing players will still be able to play them. Outside of unforeseen circumstances, Stadia will aim to keep any previously purchased title available for gameplay.

Akkoord "unforseen circumstances" laat wat speling, maar geldt ook voor spellen op Steam en andere digitale platformen.
Hier vergeet je alleen wel de optie dat Google zelf stopt met Stadia. Dan verlies je dus wel toegang tot alles. En gezien het feit dat Google al meerdere diensten gestopt is ook met betaalde aankopen, is dit dus zeker wel een risico.
Ik acht die risico erg klein dat Google gaat stoppen met Stadia. Sinds kort heeft Stadia qua gebruikers Geforce Now overtreft, en Stadia blijft gewoon door groeien. En zolang er groei is zie ik Google niet zomaar stoppen.

Het feit is dat Stadia heeft enorme potentie heeft in de toekomst... het is nu al eigenlijk de beste en meest betrouwbare gamestream (qua uptime). Microsoft's XCloud is nog in beta en bagger, zelfde geld voor Amazon's game streaming.

In de toekomst, wie weet zal Microsoft wel een sterke speler worden met XCloud, maar Google's Stadia tech ziet er toch wat beter uit (hun backend word als magic omgeschreven). Het zal waarschijnlijk te lang duren voordat Microsoft het heeft nageboots.

[Reactie gewijzigd door Qws op 22 december 2020 00:17]

Steeds meer games maken gebruik van de Cloud om game play te faciliteren. Ik speel zelf veel Destiny 2 op Stadia. Of ik het nou lokaal geïnstalleerd had of niet, je bent sowieso afhankelijk van de Cloud.
Hetgeen wat Stadia dan weer wel heeft is de mogelijkheid om zonder abonnement te spelen, mits je genoegen neemt met 1080p en de game bij hun aanschaft natuurlijk. Licentiemodel is helaas wel zoals je het beschrijft.

Had zelf toevallig de cyberpunk promo met gratis chromecast en controller gekocht. Daarnaast borderlands 3 deluxe edition voor 90 cent gekocht middels een new user coupon van 10€.

Momenteel niks te klagen. :+
Bij geforce now kun je ook zonder abbonement spelen. Dan ben je wel gelimiteerd tot 1080p, 60fps en sessies van max 1uur.
Goed punt, dat is inderdaad waar.

Lijkt me echter niet een hele fijne ervaring om om het uur opnieuw in te moeten loggen met je steam account.

Laatste keer dat ik GeForce Now probeerde was dit een heel gedoe in combinatie met een password manager. Wellicht dat het aan Keepass lag, geen idee.
I.c.m. GOG werkt het erg goed, als ik de launcher opgestart heb hoef ik niet nogmaals in te loggen als ik cyberpunk via geforce now opstart. Dat is bij bv Uplay wel anders...dan wordt ik naar een inlogscherm gestuurd terwijl ik de launcher al open heb staan. Vond ik inderdaad ook een heel gedoe aangezien ik Bitwarden gebruik en dat niet helemaal lekker lijkt te werken. Anyway, ik heb zojuisy voor nog geen 30euro voor 6 maanden geforce now gekocht met het idee dat ik dus nergens op hoef te wachten. Daar denkt NVIDIA anders over...zojuist stond ik alsnog in een wqchtrij van 170+ mensen. Ik hoop dat dat een foutje oid is.
Duur! Je kan op V&A voor minder dan de helft een jaar kopen.
Oh echt? Wist ik niet. Heb het via de NVIDIA website gedaan...
Idd, beter een gaming PC van enkele honderden euro's kopen, die over een paar jaar al weer achterhaal is en ook nog het spel voor 60 euro zodat je je leven lang dit spel kan spelen ook al ben je er na 2 maanden misschien al op uit gekeken, dan voor slechts 60 euro alleen het spel kopen en het 2 maanden of langer gratis spelen waar en wanneer je maar wilt, bv. op je Mac die de game niet eens officieel ondersteund, of op je crappy laptop op bed of op je 4k TV met controller.

Maar zonder gekheid. Zelf heb ik sinds 2 weken Stadia ipv Geforce Now en ik ben helemaal omgeslagen kwa mening wat betreft streamed gaming. Als ik zou moeten kijken wat ik nu aan hardware moet aanschaffen om het te kunnen spelen bovenop de game. En voor welke prijs ik het nu speel dan is de berekening voor mij makkelijk gemaakt en stel ik mijn aankoop wel uit. Als het niet aan enkele exclusives lag of het aanbod bij Stadia dan zou ik niet eens meer een next-gen console meer kopen. Al verwacht ik dat dat aanbod wel steeds beter gaat worden.

Houdt Geforce now of Stadia er misschien ooit eens mee op? Maybe. Maar tegen die tijd koop ik 2ehands een PS5 van de game disk in discount en ben ik nog steeds goedkoper uit.
Punt is dat ik met mijn game PC nog wel wat meer kan en doe dan alleen maar gamen. Maar als ik het om wat voor reden dan ook niet meer zou kunnen betalen of op een andere manier kan bijhouden, blijf ik gewoon op de PS5 gamen. Een console is in vergelijking met een PC al veel minder duur. En je kan er jaren mee voorruit.
Ik kan met mijn computer ook wel meer dan alleen gamen. Alleen heb ik geen zin om elke paar jaar 500 euro of meer uit te geven aan een videokaart. Want die heb ik dan toch echt alleen maar nodig om de nieuwste games te spelen, de rest van de dingen vragen alleen veel ram en cpu.

Ik speel hooguit 1 a 2 AAA games per jaar. In mijn geval is dus een gaming PC duur en duurkoop en Stadia goed en goedkoop.
Ik zou persoonlijk niet meer terug kunnen naar 60 hz gaming. Denk dat pc gaming een dure hobby is maar wel met wat extra perks. Of die perks het waard zijn hangt af van je eigen overwegingen.
Imo is het overkill om een game PC te gebruiken voor, Tweakers, documenten schrijven, Youtuben, programmeren... zelfs voor video/photo's editen of compilen is het niet echt een noodzaak, zeker niet voor paar duizend euro.
Ik zie het anders langzaam maar zeker ook wel minder worden hoor. Vooral je nu niet eens meer aan de hardware kan komen waarmee je de games wilt spelen.

Ik heb nog geluk gehad met het vinden van mijn RTX 3080. Maar ik heb daarvoor wel 2 tot 3 maanden in het bijbehorende topic hier op Tweakers gezeten.

Ik werk in de IT en zie ook nog maar amper bedrijven met eigen servers. En wat ze nog wel hebben zit in een project om uit te faseren. Iedereen die ik ken gaat naar Azure / Office 365. Voor je eigen Exchange bijvoorbeeld moet je nog een hele goede reden hebben.

Zo zal het met de Game PC's denk ik uiteindelijk ook gaan.
Idd, tot dat er ergens wat gebeurd met een serverpark en een bedrijf ineens ontzettend veel aan data kwijt is. Dan staan er dezelfde maand bij wijze van spreken tig servers in eigen beheer.

Ik zie dat alles in de cloud wordt gepropt door bedrijven maar snap niet dat niemand niet snapt dat je dan als bedrijf super afhankelijk bent van deze diensten en zelf dus feitelijk fysiek niets meer hebt van je eigen data. Laat staan dat je écht niets meer kunt als internet eruit ligt. Of zie ik dat verkeerd?

Wellicht over tig jaar als de server hardware op het niveau zit om online shooters met nagenoeg geen lag te streamen in 4K, en iedereen standaard een verbinding heeft die dit aankan, het veel hardware kan vervangen. Maar hoop zelf dat dit nooit gaat gebeuren. Ik zou het heel vervelend vinden als ik afhankelijk ben van meneer/mevrouw google, origin, steam e.d. of ik wel of niet kan/mag gamen. Ook is dan de hele vrijheid weg van keuze in games, want die bepalen zij dan.
Gedeeltelijk mee eens. Als je een gaming PC bekijkt als pure gaming PC dan snap ik je punt. Maar de mijne vervult meerdere taken. Ik kijk er media op, heb er mn ambibox op draaien, gebruik hem om te browsen(ja kan ook op een smart tv maar werkt toch niet altijd perfect) Ik download nog al eens wat, Game er mee, draai er office op, gebruik hem voor video editen, etc. etc. Naast dat vind ik het fijn om niet 100% van een provider en/of internet afhankelijk te zijn om te kunnen gamen.

Als je stadia of andere streamingdiensten als console vervanger ziet dan kan ik er mee inkomen dat het best een leuke optie is. Maar je hebt toch altijd weer wat hardware nodig zoals een box, controller en natuurlijk een abonnement. En laat ik voor dat laatste nou allergisch zijn :) Ook stadia kan zonder abbo, maar dat vind ik dan te beperkt,

Laatst nog even getest maar vind ik het gamen via een streamingdienst toch nog wel wat laggy (stadia, steam en MS getest). Het draait goed, maar voelt gewoon nog niet hetzelfde als rechtstreeks op je device. En nee dat ligt niet aan mijn internet o.i.d. Dat is allemaal dik voor mekaar. Ook multiplayer shooters via streaming is nog niet echt te doen met een speelbare latency.
Mijn punt is dat als je een spel als Cyberpunk wil spelen op een beetje degelijke resolutie en framerate je een videokaart koopt van enkele honderden euro's. Die wordt echt niet 100% geutiliseerd al je daar een beetje mee video edit of office ernaast doet. Die honderden euro's gaan dus direct en alleen in gaming.

Ik heb nu voor 60 euro dit spel gekocht en een gratis controller en chromecast erbij gekregen. Ik betaal geen abbo en kan lekker gamen op mijn Mac of TV tot ik het spel uit heb in een maand of 2. Ik hoef mijn videokaart ook over 2 jaar niet te vervangen als er weer een nieuw spel komt wat weer het meeste eist.

Ik merk zelf trouwens niks van lag, zit gewoon op een van de goedkoopste fiber abbonementjes van de KPN. Of misschien heb ik gewoon het pech dat ik daar niet gevoelig genoeg voor ben. Hoe dan ook ik geniet lekker van het gamen.
Ok dan snap ik het wel idd. Voor 60 euri kun je dan geen bult vallen als je het hier voor gebruikt. Denk dat dat uiteindelijk ook de 'winst' wordt voor jezelf om dit soort diensten te gebruiken. Ook een chromecast is altijd handig. Nou ik merkte met bepaalde games wel wat lag hoor bij snelle bewegingen. Bij de RPG's meestal niet storend maar bij een echte shooter of sport game wel. Marruh het is Google, dus kan zo maar zijn dat ze er op dn duur gewoon mee kappen.. :)

Maar wat ik met mijn consoles deed was op dn duur gewoon het spel weer verkopen en een andere 2e hands halen. Als je niet vooraan hoeft te lopen qua releases dan had ik vaak voor weinig wel echt leuke games. Maar goed, 'vroeger' ging een console 5 jaar mee.. dus dat is een ander 'terug verdien model' dan nu. denk 3 jaar? als deze gen dat al haalt :)

Heb mijn PS4 pro destijds 2e hands gekocht met aardig wat games er bij voor een leuke prijs en heb er zo'n 2 jaar mee gedaan. uiteindelijk aan aantal games los verkocht en de console verkocht en dat heeft me naast ps plus nagenoeg niets gekost. Uiteindelijk kost dat natuurlijk wel wat voor investering maar dat doe ik dan liever dan 100% afhankelijk zijn van een streamingdienst als je veel doet gamen.
Neen?
GFN is gratis, drukke momenten sta je in een wachtrij. Met een abonnement krijg je voorrang.
Games koop je gewoon via Steam, Ubisoft, Epic, GOG. Dus als ik ooit weer eens PC bouw heb ik nog altijd dezelfde library die ik nu speel. Logisch?
Ja, GFN heeft een selectieve library. Ben ook shadow aan het proberen, hier run je gewoon een windows PC. Voordeel is, voor een meerprijs heb je 4K. Basisabonnement is een 1080 en goed genoeg voor alles in 1080p te spelen. Helaas geen raytracing/dlss, geen idee als de kaart dit ondersteund.

Maar goed, je doet een 2-3 jaar met een 3D kaart van 899 EUR. Reken het zelf maar uit, 4,50/maand voor GFN of 15/maand voor shadow. Nog altijd goedkoper. Met 5G ga je straks overal kunnen spelen, de snellere 4G die nu goed beschikbaar is in België is al voldoende.

Ieder zijn ding, ik zie mezelf geen PC meer bouwen dat stroom en plaats vraagt.
Waarom doen mensen maar 2 jaar met een gpu. Dit is alleen voor mensen die echt top notch willen spelen en gaat helemaal niet op voor de gemiddelde gamer. Ik heb zelf afgelopen jaar men gpu vervangen na 6 jaar. Kon idd niet op qhd 144hz alles ultra spelen, maar dat is voor veel mensen niet nodig.
Dit zou de eerste game zijn die ik niet zou kunnen spelen waarschijnlijk na al die jaren.
Klopt helemaal, ik heb zo echt heel lang gedaan met een radeon 280X. Die draaide eigenlijk qua hardware nog best wel goed, alleen kam die op dn duur wel echt geheugen te kort.
Maar ik vind deze game nou niet echt een schoolvoorbeeld qua optimalisatie.. Als ik kijk naar mijn game collectie dan speel op mijn 5700XT best veel games op 4K van de 'vorige generatie(uit 2019/2020)' met aardig wat hoge settings op 60+FPS met goede frametimes.

Ik vrees alleen wel dat 6 jaar nu niet meer realistisch haalbaar is, en dat geldt ook voor de consoles.
Als ik kijk hoe lang dat de X360 en PS3 zijn meegegaan dat gaan we niet meer mee maken. Daar hadden ze op dn duur wel écht alles uitgehaald wat er uit te halen viel qua grafische mogelijkheden.
De GOG versie kan je eventueel ook nog op een desktop spelen als Geforce Now stopt. Maar dit is natuurlijk wel een probleem van streaming diensten.

Ik vind het soms ook wel jammer dat de fysieke releases zoveel minder worden verkocht, toch een beetje nostalgie denk ik. Die big-box games waren gewoon heel erg cool (AoE bijvoorbeeld). Het is alleen zo super handig om dingen on-line te kopen en via Geforce Now te spelen :9. Denk dat het een beetje als met muziek wordt; luisteren op Spotifty en goede muziek op LP.
Wat voor videokaart heeft Geforce Now?
Diegene die nu allemaal uitverkocht zijn denk ik...
Allemaal. Zelfs Intel.
Als je kan leven met 1080p, ideaal.
Ik ben al lang blij dat ik dit spel draaiend krijg met mijn Radeon R9 270 :')
Ik ben heel benieuwd naar jouw benchmarks. Tweakers test hier met een kaart die niemand kan krijgen, laat staan betalen!
Dit was ook mijn reactie met mijn GTX1060, performance is niet heel geweldig haha
Jammer dat de mid range kaarten niet mee zijn genomen in de test, zoals een RTX 2060 of een GTX 1660 (super). Die zijn volgens mij veel verkocht. Ben juist benieuwd of de game op wat minder exclusieve hardware ook goed draait. De videokaarten welke getest zijn, zijn allemaal 500+ euro kaarten.
Idem met de CPU's, leuk dat de nieuwste AMD's meegenomen zijn maar het aandeel mensen met oudere generaties is denk *iets* groter :+
Eens irt incomplete GPU en CPU serie. Obv een 3600 kan je bijv. niet zeggen hoe een 3900 het doet (omdat je niet weet op 6 cores voldoende is) . Idem voor de GPU's, mn de high end van de vorige twee generaties.
Ik ben inderdaad vooral ook benieuwd hoe een 6 core intel zonder hyperthreading schaalt. Ik schat in dat best nog wat mensen zo'n soort cpu hebben.
Thnx. Mooie review! In tegenstelling tot de tweakers review geeft deze een mooi beeld over de performance op oudere hardware. Doen ze tocht altijd wel goed op tom's hardware. +1 voor jou :)
Op het doosje van de Pc versie staat bij recommended een GTX 1060 6gb. Toevalllig heb ik die en de game draait vloeiend en ziet er goed uit. Dus je hebt echt geen 500 euro kaart nodig :)

Hier de volledige lijst van cdprojekt zelf: https://cdn-l-mkt.cdproje...N_3-_02qt7qdkx3b50kqk.jpg

Ik heb de graphics op medium gezet, in de tabel is dat recommended. Ik heb precies wat daar staat behalve ram 12gb (ik heb 16), een i7-4790 en dus die GTX 1060.

[Reactie gewijzigd door Armselig op 22 december 2020 01:39]

Dat snap ik, maar de test focust zich vooral op de duurdere kaarten. Mijn mening is dat het een meerwaarde zou zijn om deze kaarten dan ook mee te nemen in de test. Er zijn voor "prijsbewuste" systemen hordes 1060's en RX580'en verkocht. En iets later GTX 1650/1660's. Andere websites nemen wel de moeite om deze kaarten te testen, dit vind ik hier dus een gemiste kans.
Ik vind de game echt onspeelbaar met een framerate lager dan 40fps, ik heb nogal wat settings op low moeten zetten en Fidelity FX op 80% gezet om rond de 55-60fps uit te komen met een GTX 1060
Ik ken geen midrange kaarten onder de 500 meer lol.. :) De 3060 is naar mijn mening toch eigenlijk wel een midrange kaart. De 5700XT en de 6800 ook. maar die zijn 500+ tegenwoordig. Iig de betere varianten.

Eigenlijk worden net zoals de prestaties ook de prijzen doorgeschoven.
Ik mis de CPU benchmarks bij hogere resoluties, of maakt de CPU geen verschil meer als je in resoluties boven 1080p speelt?
Klopt, met een hogere resolutie schroef je (mits overige instellingen gelijk blijven) de werklast voor de GPU op, voor de CPU blijft het gelijk. Vandaar dat we voor de cpu-benchmarks 1080p Ultra testen met een RTX 3090 om zo de GPU voor die test zo min mogelijk van invloed te laten zijn.
Ik heb op 4K met een 3080 ongeveer dezelfde resultaten als in de benchmark met een 6700k die niet overgeklokt is.
Ook kan je zien in taakbeheer dat de cpu niet op 100% loopt, de gpu daarentegen staat 100%
Bij mij op mijn R5 3600 ook nauwelijks CPU load, max. 40% gemiddeld bij 1440P High settings op een 5700XT. Maar dat is ook 'maar' met ~60FPS. Over het algemeen zie je bij meer FPS de CPU load ook toenemen als je naar andere games kijkt.
Nou als ik alle reviews van dit spel zo lees dan vind ik dat
lijken het fundament van de gebruikte engine al wel goed te zitten
niet echt te kloppen. Visueel wellicht wel, maar verder is deze game toch gewoon slecht geoptimaliseerd of ligt dat aan mij?
Nouja, slecht geoptimaliseerd... Als je maximale graphics wil, dan kost dat performance. Het is kiezen of delen
Mja maar dat is met alle games. Alleen bij de ene heb je minder performance nodig met maximale graphics.. Dus ja.. slecht geoptimaliseerd vind ik wel.. :-)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True