CD Projekt RED brengt patch 1.2 van ruim 30GB uit voor Cyberpunk 2077

Ontwikkelaar CD Projekt RED heeft patch 1.2 voor Cyberpunk 2077 uitgebracht voor consoles en de pc. De studio toonde eerder deze week al de patchnotes van deze update, maar maakte toen nog niet bekend dat de update op diezelfde dag zou verschijnen.

CD Projekt RED kondigt de release aan op zijn Twitter-pagina. Het bedrijf meldt dat de patch momenteel beschikbaar is voor de console- en pc-versies van de game. De Stadia-versie van het spel ontvangt de patch later deze week, schrijft de studio. De ontwikkelaar maakte eerder al details over deze update bekend.

De grootte van de patch verschilt per platform. Pc-gamers die het spel op GOG hebben aangeschaft, kunnen een download van 35GB verwachten, wordt vermeld op het forum van dat platform. Om de patch vervolgens te installeren zou 'ongeveer 100GB' aan vrije schijfruimte nodig zijn. De consoleversie van de patch zou 40 tot 45GB opslagcapaciteit innemen, schrijft Eurogamer.

Patch 1.2 is de grootste update voor Cyberpunk 2077 tot nu toe. De update brengt volgens de ontwikkelaar meer dan 500 aanpassingen met zich mee en introduceert ook raytracing voor pc's met AMD-videokaarten. In januari bracht CD Projekt RED al een forse update uit, versie 1.1, die voornamelijk bugfixes en stabiliteitsverbeteringen doorvoerde.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

29-03-2021 • 21:02

177 Linkedin

Submitter: Lizard

Lees meer

Reacties (177)

177
169
88
5
0
39
Wijzig sortering
Heb hem een uur gespeeld en eerlijk gezegd vind ik het niet heel erg een verbetering. Zoiets als dit kan gewoon echt niet:

In de avond loop ik op de weg, geen enkele auto te zien. In de verte zie ik allemaal koplampen op mij af komen. Ik denk mooi dan loop ik daar naar toe dan kan ik een auto stelen. Komen de koplampen dichterbij en ineens zijn ze verdwenen in het niets. En als ik daar sta blijft dit gebeuren.

Hdr werkt nog steeds niet, op de series x moet ik hdr volledig uitschakelen op de console (geen idee waarom dat niet ingame kan). Maar hdr is nog steeds sdr in een hdr container en het ziet er niet uit. Als je hdr uitzet dan is het een heel stuk beter.

Ik zit in een missie waarbij iemand anders rijdt, diegene knalt overal tegenaan en rijdt overal overheen. Diegene beweegt het stuur niet eens maar de auto gaat alle kanten op.

Het auto rijden is geen verbetering, ik heb het idee dat ik ridge racer aan het spelen ben. Door naar links te sturen zie je de complete auto naar links bewegen en blijf je gewoon rechtdoor rijden, zo kan je het stuur van links naar rechts gooien en het is echt hilarisch.

Het spawnen van de politie is alleen iets verder. Verder is er totaal niks veranderd. Je kan nog steeds 1 straat verder rennen en ze achtervolgen je niet eens.

Ze kunnen de bugs wel oplossen. Maar het blijft een enorm slecht ontwikkelde game. Ik zie ze dit soort dingen niet meer oplossen, ze proberen te redden wat er te redden valt. Maar eerlijk gezegd ga ik liever een andere game spelen.
Ik heb m bijna uitgespeeld (de laatste missie voordat het klaar is) en ik ben het totaal niet met je eens. Ik denk dat het spel meeste problemen heeft bij ps4 / xbox one. Ik op de XSX en herken de hele HDR probleem niet. Bij het opstarten van de game wordt HDR gewoon herkend en functioneert prima. In-game kan je de HDR op 3 niveau's aanpassen aan je wensen.

Dat een persoon overal aanrijdt in een missie herken ik ook niet. Zo nu en dan wil het wel een paaltje meenemen maar dat is een probleem omdat...? Daarnaast bij de XSX is het echt druk overal in de wereld (behalve 's nachts). Het voelt voor mij absoluut niet leeg aan. Ik vind dat Cyberpunk veel voller aanvoelt dan GTA V op sommige stukken.

Het auto rijden snap ik ook niet. Ik vind juist dat er tussen de verschillende soorten voertuigen, grote verschillen zitten hoe ze besturen. Ik betwijfel of je dezelfde ervaring hebt met de 'Rayfield Caliburn' voertuig. Als ik het vergelijk met GTA V dan zie ik dit echt niet als een probleem. Zou het realistischer kunnen? Vast wel. Wordt de gameplay daardoor leuker op? Voor mij niet.

Spawnen van de politie heb ik sowieso geen problemen mee gehad. Ik heb zelden de politie achter mij aan.

Ik vind het juist een mooie game en diepgang hebben die bijvoorbeeld GTA V niet heeft. Ik speel op niveau 'hard' en dan is het echt een uitdaging op sommige stukken (met name bossfights). Toch wel moeite gehad met de 'Sasquatch' en 'Oda'. Waarbij ze bossfights voorzien van verschillende 'stadiums' waarbij ze bijvoorbeeld op 30% health iets anders gaan doen waardoor je tactiek moet aanpassen (ze rennen weg om zichzelf te healen etc.).

Sidemissions blijven leuk en zit zeker vorm van humor in. Bijvoorbeeld de Delemain side-quest waarbij een van de voertuigen een zekere referentie maakt naar GLaDOS (portal).

Ze schuwen niet af van gebruik van expliciet content. Vind ik ook wel iets waardevols. Zo kan ik nog 10.000 dingen opnoemen waarom ik deze game goed vind.

Enig nadeel is dat deze game nooit op de PS4 / Xbox one had moeten uitkomen. Had CD-projekt zoveel ellende gescheeld. De potentie van deze game is daardoor gelimiteerd en komt absoluut niet tot zijn recht op die consoles. Ja, er is iets van te vinden over hun keuzes. Maar cyberpunk afschrijven als een waardeloos flut game is geheel onterecht. Het is waardeloos op ps4 / xbox one. Maar next gen console is het echt heerlijke game (en op de PC helemaal fantastisch).

[Reactie gewijzigd door FireBladeX op 30 maart 2021 07:41]

Wat betreft HDR, bekijk dit filmpje maar even: https://www.youtube.com/watch?v=e1BA2O-NTcE

Er is allang aangetoond dat de HDR die gebruikt wordt in de game geen echte HDR is. Zelfs Tweakers heeft hier nog een bericht over gestuurd: nieuws: 'Cyberpunk 2077 is beter in sdr te spelen door slechte hdr-implementa...

Dat je het niet herkent wat betreft dat iemand overal tegenaan rijdt betekent nog niet dat ik het niet heb ervaren. Het gebeurt bij mij gewoon gisteren.

Wat betreft het auto rijden, het is niet voor niks dat ze het hele auto rijden op de schop hebben gegooid. Omdat het niet goed werkte, echter vind ik de nieuwe implementatie ook erg slecht.

Dat je geen last van het spawnen van de politie hebt, betekent nog niet dat het niet bestaat. Ik gebruik het niet dus ik heb er geen last van. Het feit blijft natuurlijk nog steeds dat de implementatie brak is.

Wat heeft de moeilijkheidsgraad met diepgang te maken? Daarnaast heb ik het niet over de verhaallijn of de moeilijkheid. Maar meer implementatie van bepaalde dingen.

De mening dat de game een heerlijke game is op de next gen consoles dat deel ik dus niet. Als je als gamedeveloper een enorm brakke AI hebt geïmplementeerd, alles in de wereld niet reageert zoals je van dergelijke games mag verwachten, enorm veel bugs heeft, heel veel dingen wat de developer heeft beloofd is gewoon niet waargemaakt. NPC's die een eigen leven hebben? Ze lopen gewoon dom rond. De verwachtingen zijn gewoon niet waargemaakt, het lijkt op een soort test/Beta versie van een game. De game is op vele manieren gewoon niet goed.
Ik koop hem wel als die in de aanbiedingbak ligt, wat een flop lol.
Ik heb op de PC vanaf dag1 gespeeld. Heb me zeer vermaakt. En ja, er waren regelmatig momenten dat je even uit de magie gehaald werd door idiote gebeurtenissen door bugs, maar toch heb ik een zeer positief gevoel overgehouden. Het zag er mooi uit, een goed en origineel verhaal en heb betaal daar met plezier een 50 euro voor. Ik hoop dat deze studio nog veel games gaat maken.
Dat lag hij afgelopen weekend bij Steam. 40% korting.
Nog 40% erbij en ik zal erover nadenken! :D
Het is helemaal geen flop.
Achievement 73%, 433h 45m.
Ik pak hem weer op als er meer content verschijnt, gratis danwel paid dlc.
Het is een Role Playing Game, waar jij als protagonist het verhaal door speelt en dat verhaal is gewoon goed.

En voordat je zegt 'ik hoor alleen maar slechte ervaringen", dat komt omdat zij die boos zijn, eerder hun mond open doen.
Hoeveel Pro-Corona maatregelen demonstraties heb je gezien in het afgelopen jaar ?
Ja nul ja.
En toch sta ik 100% achter de maatregelen.
Zij die tegen zijn, die trekken de straat op.

Zelfde met ageren tegen een spel, zij die boos zijn, die laten zich horen met als resultaat dat jij alleen maar over slechte ervaringen leest.
Het spel is gewoon een flop
Vind jij.
En ik haal Corona er niet bij, ik gebruik het als voorbeeld hoe mensen die boos zijn over iets, eerder hun mond open doen.
Ehm, het is niet zo dat iemand persé continu met quests etc. bezig hoeft te zijn. Beetje gamer zit zo aan 100 uur voor een game en een fanatiek gamer ruim daarboven.

Plus: je hebt meerdere playthroughs en eindes, dus je kan het spel meerdere malen spelen.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 30 maart 2021 07:50]

Ja achievements 73%. https://www.trueachieveme...berpunk-2077/achievements
Maar wie zegt er dat hij continu achter achievements etc. aan zit?

Soms ben ik een avondje bezig in photo mode. Dan zit ik ook een aantal uurtjes in de game, maar ik doe niks aan achievements of de verhaallijn of wat dan ook. Telt wel mee met het aantal uur dat ik het spel speel.
Plus: je hebt meerdere playthroughs en eindes, dus je kan het spel meerdere malen spelen.
Wel de hele post lezen David.
Als je niet leest, heeft een discussie geen zin.

[Reactie gewijzigd door Spinner op 30 maart 2021 16:33]

Blijft natuurlijk wel de Xbox One X versie die je momenteel op je Xbox Series X speelt. De next gen patch is nog lang niet uit voor consoles. Dat praat het natuurlijk niet goed maar omdat ze rekening moeten houden met ancient Jaguar core performance op consoles vind ik het niet zo vreemd dat LOD lampjes niet altijd resolven naar echte autos, het CPU budget is meestal op het randje. Kijk b.v. eens uit het raam naast de boxring in de megatower waar je appartement is. Kan je precies zien hoe vaag de LOD te werk gaat op de snelweg beneden.

Op PC zijn deze dingen dus wel grootendeels opgelost. Maar snap best daar je daar natuurlijk geen *piep* om geeft. Console users zijn gewoon echt in de kou laten staan terwijl ze waarschijnlijk per unit het meeste betaald hebben.

Heb hem zelf op de series X uitgespeeld en ben hem nu op een 3080/10850k aan het spelen. Verschil van dag en nacht.

[Reactie gewijzigd door JannyWooWoo op 29 maart 2021 22:05]

Ik heb geen vergelijkingsmateriaal met pc. Maar ik geloof je direct. De Xbox One x versie is wel anders dan de series X versie. Want je hebt in de series x versie nog keuze uit performance en quality. Maar alsnog kijk eens naar waar de meeste gekochte games zitten. Dat is bij de orginele ps4 en xbox one. Daar is het al helemaal niet te doen om de game te spelen.

Maar alsnog merk je ondanks pop in etc. Dat de game gewoon niet is wat ze hebben beloofd. De ai is enorm slecht, het besturen van auto's is waardeloos. Hdr is volgens mij op geen enkel platform goed werkend. Ik kan het hele lijstje wel opnoemen wat ze hebben beloofd. Maar ze hebben weinig waar gemaakt helaas...
Dat we een FPS mode op de XSX hebben, zegt niets over de versie die we draaien. Wel meer XBO games hebben extra settings op de XSX, dat maakt ze natuurlijk geen XSX games.

Op dit moment halen we absoluut nog niet de potentie uit de huidige generatie consoles, en dat is bijzonder jammer.
HDR is een gimmick wat bovendien per scherm ook nog eens enorm verschilt. Voor wat ik zo her en der lees heb je voor goede HDR de nieuwste HDMI standaard nodig, met een goed gekalibreerd paneel, je moet nu haast de planeten in rechte lijn zetten, om vervolgens nog duimen te draaien of het goed gaat werken. Nu is het vooral een wirwar, ipv een gedegen standaard.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 30 maart 2021 03:52]

hdr heeft niks met de nieuwste hdmi standraard te maken, maar met je paneel.
Als je een lg oled haalt zit je gewoon goed en met een qled van samsung zit je ook goed.
Heb zelf een lg cx van 65 inch daarvoor had ik een philips 70inch maar daar was de hdr om te huilen, om eerlijk te zijn alles aan de philips was om te huilen en had ik na 6 maanden ook meteen weg gedaan.
Hdr is zeker geen gimmick. Het heeft voor veel mensen zelfs meer toegevoegde waarde dan 4K. Hdr heeft ook niks met hdmi 2.1 te maken.

Daarnaast zijn er gewoon standaarden en zoveel zijn het er niet, hdr10, hdr10+ en dolby vision. (daarnaast heb je ook hlg, maar die is niet relevant voor gaming). Meeste tv's met HDR ondersteunen hdr10 en alle nieuwe consoles ook. Dus dan zit je sowieso al goed. Hdr10+ en dolby vision voegen dynamische metadata toe en nog wat verbeteringen.

Om hdr goed te kunnen weergeven heb je een Oled of een lcd met FALD nodig. Dan werkt hdr prima. Lees: Koop gewoon een goede LCD/OLED van minimaal 1000 euro.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 30 maart 2021 09:09]

Het is nog steeds geen excuus want je kan het op console (zelfs first gen PS4) nog altijd vergelijken met zoveel andere spellen die het wel kunnen zoals GTA V en Red Dead Redemption. Het gaat 'm ook niet om louter visuele imperfecties of bugs die te wijten zijn aan een gebrek aan performantie.
Het gat tussen pc en consoles blijft gewoon te groot. Op pc heb ik het vanaf day 1 met veel plezier kunnen afronden. Consoles lijkt wel ellende te blijven.. Cd project red had beter een pc only release kunnen doen in eerste instantie..
Ook die heeft een bar slechte AI en een dode wereld. De game is in kern gewoon niet wat ze belooft hebben, en ik heb er weinig vertrouwen in dat ze dit nog goed patchen. Dat het het er oo de lastgen consoles bar slecht uitziet is een extra minpunt.
Slechte ai en dode wereld heb ik niet meegemaakt, zeker niet vergelekener gta bijv. Op bijna elke straathoek is wel een quest. Lees alleen overal dat de politie bar en bar slecht is, ik kom daar alleen zelf niet in aanraking mee
Lees even deze post door en kijk de filmpjes met het verschil tussen GTA en Cyberpunk. Een wereld van verschil: jdh009 in 'nieuws: Cyberpunk 2077-patch 1.2 bevat 500 aanpassingen en raytrac...
bekijk dan ook eerst even de filmpjes met de verschillen tussen hitman en GTA. En de filmpjes met de verschillen tussen Assassin's creed en GTA. En de filmpjes met de verschillen tussen Thief en GTA. En de filmpjes met de verschillen tussen Gran Turismo en GTA. En de filmpjes met de verschillen tussen Max Payne en GTA.
Dan kun je enkel twee conclusies trekken: GTA is nergens goed in, of verschillende games hebben verschillende sterkes en zwaktes.
Het gaat om de gamemechanics. Daarnaast is Cyberpunk een action adventure in een open wereld waar je GTA dus prima mee kan vergelijken. Race games vergelijken met een hele andere genre snap ik niet helemaal.

Je kan natuurlijk moeilijk ontkennen dat Cyberpunk hierin gewoon veel fout doet en weinig sterke punten heeft afgezien van het verhaal.
Hoezo dan? GTA is een barslechte racesimulator. Het heeft auto's, racespellen hebben auto's. Die twee kun je dus perfect vergelijken.
Of geld dat niet in die richting?
Mag je enkel de sterke punten van GTA vergelijken met zwakke punten van andere games maar niet omgekeerd?
Goed, dat jij het verschil niet ziet tussen verschillende genres. Prima. Maar iedereen heeft het hier over de gamemechanics die gewoon heel slecht zijn geïmplementeerd. Volgens mij is het over de hele wereld duidelijk dat Cyberpunk veel steken heeft laten vallen. Blijkbaar vind jij dit niet. Prima. Maar uit deze discussie gaan wij niet komen.
Slechte AI heb je niet meegemaakt? Ga eens voor een auto staan, schiet op het raam. De AI stapt uit, gaat door de knieen, en doet de handen op het hoofd. En in sommige gevallen gebeurt er helemaal niks.
Had ik al verwacht. Het spel is in de core gewoon niet goed, dat patch je er niet uit. De politie heeft geen spawn patch nodig maar het hele AI systeem moet op de schop.
Ik denk dat dat wel de strekking is, jammer genoeg. Ja de game heeft een grote update gehad, maar praktisch gezien haalt het niks uit. Het is geen grote verbetering ten opzichte van versie 1.0 qua mechanics of gameplay. Men heeft inmiddels een hele waslijst an bugs en glitches aangepakt, en dat is prima natuurlijk maar er zit werkelijk niks baanbrekends tussen wat mods nog niet opgelost hadden.
De boot is lek, maar toch blijft men hozen. :+
Ik hoop voor je dat het net als met No Man's Sky zal gaan. Te groot gehypt, volledig geflopt, en nu na veel patches en updates krijgt het eindelijk lovende kritieken. Jaren te laat, maar het wordt een goede game als ik de recensies mag geloven. Hopelijk wordt CP77 dat ook. (Beide nooit gespeeld overigens)
Op welk platform speel je?
Hij schreef:
Hdr werkt nog steeds niet, op de series x moet ik hdr volledig uitschakelen op de console
Dus ik denk op de Xbox Series X ;)
Misschien moet je wachten tot de patch beschikbaar is voor de Xbox?
Patch 1.2 is sinds een uur of 18:00 te downloaden. Dus hij is er al. Vandaar dat ik hem al met patch 1.2 heb kunnen spelen.
Onder t mom, je kan een drol een lik verf geven, maar het blijft nog steeds stront. :+
Mijn oma zei altijd: Jongen, je kunt van een drol geen gebakje maken, die gasten van CD Projekt RED moeten nog even tot dat besef komen.
Leuk die 30GB maar waarom krijg dat zoveel aandacht? het is niet zo dat het 30GB aan verbeterde content, of bugfixes zijn. Het is gewoon een nieuwe build. En een groot gedeelde van de patch is dus kennelijk een grote deel van verschillende onderdelen van de game die gepatched worden. Ik zal het straks op de PC even opnieuw starten en doorgaan waar ik gebleven was. Dat was echt een moment in het spel waarom ik ben gestopt doordat het duidelijk niet af was gemaakt (animaties, besturing van de auto door de NPC (wat hier in de comments al eerder is genoemd). Dus ik heb niet veel hoop aangezien de series-x niet minder content hoort te krijgen dan de PC versie denk ik dat het nog lekker vol zit met onafgemaakte content. En dan kunnen de bugs me gestolen worden :)

[Reactie gewijzigd door maradesign op 30 maart 2021 11:41]

Het krijgt veel aandacht omdat voor velen in de VS bijvoorbeeld niet beschikken over het snelle internet die jij en ik dagelijks ter beschikking hebben.

Bovendien hebben we in Belgie nog data limieten 30GB (voor basis internet) kan veel zijn voor sommigen. Gelukkig hebben alle internet diensten toevallig limieten versoepeld buiten de spitsuren wegens Covid-19 maar dan nog is 30GB nieuswaardig om even de feiten te vermelden (informatief berichtgeving).

[Reactie gewijzigd door Silversatin op 29 maart 2021 21:42]

Dankjewel. Betrap ik mijzelf er weer op dat ik weer eens in een Bubbel zit te denken :)
Same. Als je dan leest dat er nog mensen zijn die langzaam internet of data limieten hebben. Voelt het toch wel als luxe dat je heel goed Internet hebt.
Dan hebben wij het toch goed in NL {sommige dorpen niet }
Meesten onder ons hebben 100/100 up/down .
Data limiet pffff schande :)


waarom de -1 ?

[Reactie gewijzigd door noway op 30 maart 2021 12:56]

Als je straks de definitieve patch download hoef je het oorspronkelijke spel waarschijnlijk niet meer te installeren aangezien alles aangepast is tegen die tijd. Even de game key intoetsen et voila! 8)7
Je zou toch denken dat met zo'n geweldige EU dit soort zaken binnen Europa goed zijn geregeld voor de digitale burger, maar waarschijnlijk is er geen multi-national die dit belangrijk genoeg vind om er voor te lobby'en.

Zit ik ondertussen in Rusland met 200mbit internet zonder datalimiet. |:(
Euh, de EU heeft het net goed geregeld. Moet jij maar eens kijken in welke gebieden er in Europa allemaal breedband internet is dankzij de EU.
Anoniem: 87047
@Kheos30 maart 2021 08:01
Sorry hoor, maar als je leest dat er in Belgie nog datalimieten zitten op niet-mobiel internet dan is het in mijn mening niet al te best geregeld. In Belgie heb je er niet zoveel aan als er in Hongarije beter internet is dankzij de EU.
En dat is voor vele mensen een keuze op het einde. Zelfs bij Telenet kan je zonder zorgen zoveel surfen als je wenst uiteindelijk. Ik, als Belg, begin het stilaan moe te worden om telkens weer een opmerking over datalimieten te lezen.
Waar lees jij precies dat er datalimieten in België zijn?
Anoniem: 87047
@Kheos30 maart 2021 08:16
Uh de post waar ik op reageer?
Dat is niets nieuws, al jaren hebben ze in België idiote datalimieten.

Een vriend van mij mag maar 300gb per maand verstoken met 4 personen. Geloof me, daar zit je zo doorheen met een Playstation, Xbox en livestreaming.

Echt volstrekt idioot en nog tegen de hoofdprijs ook!
Er zijn in België genoeg abonnementen in alle prijscategorieën zonder datalimiet.

Dat veel mensen zich in het zak willen laten zetten door de duopolisten is hun keuze, maar het blijft een keuze en geen noodzaak.
Geen idee hoe die prijs categorieën er uit zien, maar kan me voorstellen dat je met een krappe buidel niet altijd een keuze hebt. Hoe dan ook vind ik datalimieten helemaal niet meer van deze tijd voor thuisgebruik. Dat een provider bij sterk afwijkend gedrag een keer herinnert aan de fair use policy vind ik dan nog wel OK.
Voor €25 per maand heb je VDSL 20/2 (niet bijster snel) zonder limiet.

Telenet Basic Internet kost €28,6/maand en daarvoor krijg je 100/10 kabel met een limiet van 150GB.

Voor elk wat wils, dus.

Als je limietloos én voldoende snel wilt, is er voor €35/maand 100/40 VDSL.
35 euro voor een fatsoenlijk abonnement dus. Is volgens mij niet heel slecht inderdaad. Als dit in de breedte beschikbaar is dan lijkt het toch een keuze en voor mensen met een hele krappe buidel is het abonnement van 25 euro nog een optie als ze geen datalimiet willen.
Voor veel mensen leeft het idee dat DSL op hun woonplek onmogelijk snel genoeg kan zijn.

Dat is in de laatste jaren sterk verbeterd doordat de (helaas enige) DSL-provider is overgeschakeld van koper tot aan de centrale (LEX) naar koper tot het lokale glasvezelknooppunt (ROP) waarvan er veel meer dichter in de buurt staan bij de meeste mensen.

Niettemin zijn er zeker nog mensen die te ver van een ROP wonen (ruimtelijke planning is in België nogal chaotisch dus relatief veel mensen wonen 'op den buiten') om voldoende snelheid te halen, dus voelen ze zich verplicht om een kabelprovider te gebruiken.

Dan zijn ze natuurlijk beperkt tot Telenet (belachelijk duur) of Orange (minder duur, maar duurder dan EDPnet met hun scherpe VDSL-abonnementen).

Dus goedkope limietloze DSL-abo's zijn niet voor iedereen, maar toch voor meer mensen dan de meeste mensen denken.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 30 maart 2021 12:47]

Helder, toch jammer dat er anno 2021 toch nog mensen buiten de boot vallen voor fatsoenlijk internet tegen een schappelijke prijs.
Anoniem: 87047
@LNDN30 maart 2021 10:29
Echt? Zal eens gaan klagen bij Mullvad en NordVPN.
niet iedereen heeft snel internet hier in nederland xD woon in een dorp, hier duurt het wel effe. klote kpn.. mag hopen dat ze snel die cable hier leggen wat hun zouden doen dit jaar..
Helemaal off-topic, maar on-topic op jouw reactie. Maar, KPN is niet de enige aanbieder. Waarschijnlijk ligt er gewoon een ziggo kabel, en ziggo bied volgens mij landelijk hetzelfde aan (m.u.v. de 1Gbps).
Nu it je op een adsl lijn je kunt een upgrade nar kabel nemen tot KPN fibre heeft neergelegd in jouw regio
Evenveel off-topic maar wel een korte reactie op je opmerking. Kabel ligt helaas niet overal in Nederland, er zijn nog heel veel huishoudens zelfs zonder vdsl
https://www.consultancy.n...hebben-nog-traag-internet.

Vooral het buitengebied moet het ontgelden, qua aanlegkosten (zelf 2000 euro aftikken om een glasvezelkabel te krijgen), of anders qua verbindingssnelheid (uit eigen ervaring: betalen voor 50Mbit down, en met moeite 8 halen)
Ik ken het....wij hebben met de hele straat onze glasvezel laten aanleggen.
En ja het is peperduur maar wel de moeite waard :)
jammer genoeg hier niet. moet het nogsteeds zelfs met 50 doen xD
Ik snap niet dat je ge-0-mod wordt, het is volgens mij best on-topic omdat ze groot adverteren met die 30 GB.. Traag internet is best een ding in sommige delen van het land en daar wordt soms heel makkelijk overheen gekeken - dorpelingen en provincialen ("boeren") doen er niet toe. Ik ben qua voorzieningen blij dat ik niet in een dorp woon.
Voelt alsof ze zichzelf een hoop ellende hadden kunnen besparen door *nu* de game pas uit te brengen.

Kan me niet voorstellen dat het extra uitstel tegen de opgelopen reputatie- en andere schade opweegt.
Voelt alsof ze zichzelf een hoop ellende hadden kunnen besparen door *nu* de game pas uit te brengen.
Een probleem van CDPR was dat ze te veel harde datums hadden gegeven en daarop te veel uitstelden.

De oplossing is simpelweg een "When It's Done" release date aanhouden met een goede (flexibele) marketingcampagne om spelers warm te houden, totdat de master copy op disc wordt gezet. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 29 maart 2021 21:13]

Ja, maar managers en investeerders hebben meer te vertellen. Terwijl dat juist de mensen zijn die je volledig moet negeren bij dit soort projecten. Zij dealen maar met de gevolgen, zij zórgen niet voor de gevolgen.
Nee zo werkt dat natuurlijk niet, zij investeren in een product en willen hun investering terug met winst erboven op, als CDPR maar blijft liegen over een release datum en dus niet levert heb je kans dat investeerders zich terug trekken en dan heb je niets meer.

Investeerders moet je dus zeker niet negeren, dat is het domste wat je kan doen.
Maar wie zijn de investeerders? In dit geval lijkt me CDPR aandeelhouders omdat het CDPR's eigen vermogen grotendeels in gaat. Aandeelhouders en bestuur zitten denk ik nog mensen die al vroeg bij de studio zaten, die hadden dit kunnen zien aankomen. Denk niet dat ze externe funding hebben gezien de hoeveelheid geld dat ze verdienen met GoG en The Witcher series.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 29 maart 2021 21:53]

Er zijn ook investeerders die in dit project hebben geïnvesteerd. Dat zijn dezelfde investeerders die nu een rechtzaak zijn begonnen. Als ontwikkelaar is het bijna niet mogelijk om zelf een dergelijk project voor te schieten. Je moet namelijk de kosten van je personeel voor jaren vooruit betalen. Terwijl er niks aan inkomsten binnen komt. Daar zijn uitgevers of externe investeerders voor. Die investeren in het project om er dan geld uit te halen. Zonder deze investeerders waren enorm veel games niet uitgekomen.
Als ontwikkelaar is het bijna niet mogelijk om zelf een dergelijk project voor te schieten. Je moet namelijk de kosten van je personeel voor jaren vooruit betalen. Terwijl er niks aan inkomsten binnen komt.
Die volg ik even niet: wat is er dan met het geld van de voorgaande Witchers gebeurd? Larian doet dit bijvoorbeeld wel, sinds ze hun uitgever hebben uitgezwaaid gaan de winsten van voorgaande games in de ontwikkeling van nieuwe games, en dat loopt vooralsnog prima. Ook worden ze een beetje geholpen door kickstarter/indiegogo. Allemaal zaken die best wel werken als je een sterke fanbase hebt, en volgens mij mag mocht CDPR dat van zichzelf zeggen.
Deels zal dat wel opnieuw geïnvesteerd zijn. Maar ook een deel wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders, investeerders etc.

Analisten hebben de kosten voor het maken van cyberpunk 2077 op 220 miljoen dollar geschat. Dat is inclusief marketing etc. Dat is een enorm bedrag als je dit moet voorschieten. Niet iedereen heeft dit soort winsten om dit voor te schieten.

De precieze cijfers weet ik niet. Maar tot 2015 hadden ze 90 miljoen winst gedraaid op de witcher 3. Lang niet genoeg om een dergelijk groot project voor te schieten.
De kickstarter-backers zijn net zo goed investeerders natuurlijk.
CDPR heeft geen financiële schuld naar die groep, dus de druk vanuit die groep is minimaal.
Ja oke, maar ik bedoel dat het net zo goed een vorm van financiering is, en dus de winst van alleen een goede game lang niet altijd genoeg is.
Voor zo ver ik op de hoogte ben van de interne keuken bij Larian, is voor hun het gebruik van kickstarter niet de funding, maar meer meten van interesse en feedback.
Maar het geld is inderdaad wel mooi meegenomen. Wat voor hun ontbreekt op KS is bvb dat je op stretch goals zou kunnen backen. nu is dit lineair. maar stel dat je 4 goals hebt niemand in geïnteresseerd in goal 2 maar zeer veel in 3 & 4 dus wordt er gefund tot die bereikt zijn. moeten ze 2 maken terwijl die niemand echt wil.
gewoon al backen en kunnen aangeven welke strech-goals oor jou gewenst zijn, zou veel doen.
kunnen ze die dan niet als addon ipv stretch goal voorstellen?
Die investeerders zijn gewoon de mensen die een aandeel kopen op de beurs. Zo heb ik laatst twee aandelen gekocht voor €50 per stuk. Niet om rijk van te worden, maar om als gamer een stukje van een studio te bezitten.
Het is een moeilijk belangenspel om in balans te houden.
Het staat je compleet vrij om ook een aandeel te kopen.
grapjas, probleem is als je ook geen datums opstelt dat men dan maar eindeloos wil blijven doorwerken en dat is 9 van de 10 keer ook niet goed want te lang doorwerken maakt het spel vaak ook niet beter. Je zult tot een compromis moeten komen. En vergeet niet, dit is gewoon een business, niet iets speciaals.
Of Steam Greenlight moeten gebruiken om fans alvast toegang te geven en meteen feedback te krijgen.
Hij was al 2 of 3x uitgesteld, en op een gegeven moment willen naast de spelers, ook de investeerders waar voor hun geld zien.

Met anderen worden: ze hadden de eerste datum gewoon niet zo hard moeten maken of meer rekening moeten houden met mogelijke vertraging. En tja, covid hielp er ook niet echt bij. (Thuis werken doet veel, maar de echte interactie & overleggen mis je ook wel)
Beetje captain hindsight toch, maar ze zullen zeker gebaald hebben :)
Ik ben benieuwd of dat echt wel zo is. De release was financieel gewoon een succes, waarbij de preorders de kosten van de ontwikkeling en marketing er al uit hadden. Iets zegt me dat ze hiermee gehoopt hadden dat dit wat druk van de ketel zou halen. De game was immers al meerdere keren uitgesteld. Het enige waar ik benieuwd naar ben is de reputatieschade waar je het over hebt. Ik ben bang dat die schade beperkt zal blijven. Zolang ze regelmatig het nieuws halen met deze berichten kan het maar zo zijn dat een deel van deze ellende vergeten wordt.

Een ding hoop ik wel voor de developers, en dat ze in ieder geval weer normale uren draaien.
Slecht nieuws is inderdaad ook nieuws, maar als jij als ontwikkelaar het zo slecht doet en daarmee het NOS journaal weet te halen, dan heb je het redelijk verprustst. Daarnaast als ik de reacties onderdeze artiekelen steeds weer lees, is er weinig positief te melden.

Onderhand heeft CDPR al drie games aan te downloaden patches opgehoest en het is nog absoluut geen top game en al helemaal niet wat men bij aankondiging heeft belooft. Ook met deze patch is het een game die ook een jaar of 3 a 4 geleden op de markt had kunnen komen, als het al niet eerder is...

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 30 maart 2021 08:58]

Nouja, 'wat men bij aankondiging heeft beloofd', je bedoelt, wat jij denkt dat men heeft beloofd, want in feite hebben ze helemaal nooit echt iets beloofd.
En ik denk dat jij je behoorlijk vergist als je denkt dat deze game een jaar of 3 of 4 geleden ook al op de markt had kunnen komen. Maar ik zou zeggen, als jij het allemaal zo goed weet, dan ga je toch zelf zo'n uitgebreide game maken, jij weet blijkbaar hoe het wel moet, oh, en natuurlijk dan wel met een klein budget he, want jij bent zo goed dat je dat dan ook wel kunt.
Ach, als deze patch de meeste problemen oplost dan zijn de meeste gamers het tegen de zomer aan al weer vergeten.
Ik wil de game echt nog heel graag spelen.
Maar ik wacht toch echt tot dat CD Project Red het grootste gedeelte gefixed heeft.
Laat kopen heeft vele voordelen
-de ergste bugs zijn eruit
-prijs is de helft of lager

win win en zo doe ik het al jaren.
En ja als al je game vrienden het spelen en je wil meedoen dan ga je toch wel overstag maar als het even kan wacht ik.
Zo lang hoef je niet eens te wachten, de algehele zooitje rondom deze game heeft al ervoor gezorgd dat je deze makkelijk voor 25 a 30 euro al kunt vinden.
Anoniem: 472287
@Mizgala2829 maart 2021 22:36
Je hebt hem al voor 19 euro. Ik heb er 59 voor betaald en ik heb er zo'n 20 uur inzitten. Toen ben ik echt afgehaakt - wat een bagger zeg.

Ik ben geen gamer, maar ik had na al die jaren minimaal GTA vergelijkbare fun verwacht.
ELke game daalt wel snel, far cry 6 (zelfde release datum) is ook maar 30 euro meer.
ELke game daalt wel snel, far cry 6 (zelfde release datum) is ook maar 30 euro meer.
Zelfde release datum? Far Cry 6 is nog niet uit hoor.
Op de PC is het goed te doen.
Kortom uit alle reacties te lezen... lekker de game links laten liggen...

Jammer, ik had er wel zin in.
Tja. Ik heb 10 uurtjes gespeeld en nooit meer aangeraakt.

Het is een prachtig spel, maar het voelt zielloos aan.

Had gehoopt dat ze vooral de AI zouden aanpakken, maar na deze patch verwacht ik er niets meer van. Ik kijk over een jaar wel weer. Genoeg leuke games.
Tsja, daar sla je de spijker op zijn kop.
Ook ik heb het spel een paar uurtjes gespeeld vanaf het moment dat ie uit was.
Alleen wat je zelf al aangeeft het voelt levenloos aan.
Vooral de zielloze NPC's doen voor mij de das om.

Het is wel balen want er zat echt wel potentie in die game..
Echt, hier exact hetzelfde! V1.4 zal niet helpen ben ik bang. De hele AI moet opnieuw gemaakt worden, en dat gaat nooit gebeuren.
Ik denk dat voornamelijk ligt aan de verwachtingen die zijn gekweekt door CDPR.
Tijdens de techdemos werd er erg veel gesproken over dat elke NPC een beetje zijn eigen leven heeft en dat interacties met ze kan leiden tot wijzigingen in de wereld.
Toen ik dat soort dingen hoorde dacht ik meteen bij mijzelf, hell no... zover is de techniek nog lang niet.
Zowel de demo's als de manier waarop er werd verteld over mogelijkheden, deed me denken aan de hype rond b.v. Fable en Black & White. Dit waren red flags voor mij.

Ik heb zelf nooit last gehad van crashes of gamebreaking bugs (geluk denk ik) waardoor ik , ondanks de tekortkomingen in NPC AI en missende features, het lekker heb kunnen spelen. Het verhaal en de missies zijn voor mij boeiend genoeg geweest om er 80 uur in te stoppen. Heeft het de hype waar gemaakt, nee maar die verwachting had ik zelf al niet.
Dat denk ik ook wel dat de opgewekte verwachtingen het doodvonnis betekende voor de game, maar persoonlijk had ik deze niet... Ik had her en der wel het een en ander gehoord, maar dat nam ik dan nog wel met een korreltje zout (eerst zien dan geloven). Toen de game uitkwam vond ik het ook allemaal wel mee vallen tot dat ik bepaalde missies moest gaan doen waarbij ik bijv door een raam moest en terwijl ik daarin wilde werd ik opeens 500 meter weg geschoten.. en dat dan keer op keer dan heb ik he tnog niet eens over de random spawnende politie...
Toen ben ik er mee gestopt hopende dat de patches deze problemen zouden oplossen, helaas het mag niet baten..

Hopelijk hebben zij en de hele game industrie er van geleerd.

Ik sla deze game iedergeval over.

[Reactie gewijzigd door wou5er op 30 maart 2021 13:15]

Ik maak er een 100% completion van en wellicht als er goede DLC's komen pak ik het weer op.
Maar er 900+ uur in stoppen zoals bij enkele andere games zal het niet worden.

En...als iedereen dan kan zien dat ik het voor een 100% completion heb vol kunnen houden :P
Das al een achievement op zich waard :+
Ik wacht lekker next-gen patch af. Tot die tijd spellen is net niet heb ik het idee. Zelfde voor Witcher 3. Nooit afgemaakt maar wacht nu lekker op ps5 versie!
Ik heb cyberpunk persoonlijk niet aangeraakt, koop het ooit wel in een sale. Heb ook voor 20 euro de Witcher 3 GOTY gehaald op de GOG website toendestijds en dit was de eerste dat ik mij bijna schuldig voelde over de hoeveelheid game die ik kreeg voor dat bedrag. Heb toevallig het spel laatst nog een keer opgestart en het ziet er nog erg gelikt uit, de gameplay is leuk maar vooral het verhaal en de characters zijn goed imo. Zeker het spelen waard en hierbij gaat het ook om een goed afgemaakte game die bij release al polished was. Daarbij komt ook nog dat beide expansions, Hearts of Stone en Blood & Wine meer content en goed uitgewerkte sidequests bieden dan menig game die nu in 2021 uitkomt. In zowel de expansions als de main game lijken de meeste side quests op short stories met meer diepgang dan de zielloze sidequests die je nu ziet in 90% van de open world games.

Door de kwaliteit van The Witcher 3 ging ik er bijna van uit dat CDPR het niet in zich had om een onafgemaakte game uit te brengen , helaas had ik het mis,

[Reactie gewijzigd door Ergo op 29 maart 2021 22:27]

Witcher 3 had bij release ook serieuze problemen soms hoor.
Of dezelfde greappige zaken, zoek maar eens naar memes van zijn paard roach.
hmm dat stuk heb ik dan gemist omdat ik het niet gespeeld heb bij launch. Ik blijf er wel bij dat het spel qua content en quests al vanaf het begin af was. Was niet een game waar je DLC moest kopen om het verhaal aan te vullen of andere rare fratsen. Ben me wel bewust over de roach memes en bugs maar hier moest ik dan vooral om lachen.
Ik denk veel hangt af hoe de community reageert. Bij de Witcher 3 waren verwachten veel lager dus vonden mensen bugs grappig en leuk. By CP waren de verwachtingen hoog en gelijkaardige bugs zijn plots erg.

Ik heb beide bij release even gespeeld (koop altijd en laat dan een jaar liggen of zo) en qua content en polish lijk mij dat gelijkaardig. Natuurlijk kan je wel zeggen dat CDPR zoveel jaren extra heeft en dus iets beter op de markt moest gebracht hebben en de verhalen op console waren echt dramatisch.
Bugs fixen is stap 1, ik hoop dat ze ook stappen gaan zetten met implementatie van features die altijd zijn beloofd. Al was het maar gevolgen die er toe doen betreft de keuzes die je maakt. Momenteel maakt het namelijk helemaal niks uit welke opties je kiest in je dialogen, dat zou wel moeten.

Deze game is niet te redden. Jammer. Ze hadden gewoon 1 jaar meer tijd moeten nemen om de game te ontwikkelen in plaats van deze bagger nu mondjesmaat te "fixen" (1000 bugs gefixt, 2000 nieuwe bugs erbij, welkom in de wereld van programmeren) terwijl bijna niemand het meer gaat spelen.
Ik denk dat jij je behoorlijk vergist als je denkt dat bijna niemand het meer gaat spelen. Zeker als het weer eens in de aanbieding is zal het weer een hoop extra spelers erbij trekken. Ik denk dat een hoop tweakers hier nogal een verblind zijn door hun eigen haat voor de problemen van dit spel.
Ik heb het spel op de dag van release gespeeld en daarna in een week tijd helemaal uitgespeeld. Deze game heeft de features nodig die oorspronkelijk waren beloofd om het interessant te maken. Het is gewoon geen interessante game op dit moment. Geen replay-value omdat de keuzes er niet toe doen, voornamelijk.

Als ze dat doen heb jij gelijk. Maar die kans lijkt bizar klein.
Vind het altijd wel grappig.

Wow een patch van 35 gb daar moet wel een hoop veranderd zijn...

nope het gros is gewoon archieven met onveranderde data die toevallig in hetzelfde archief vallen.

Zou mooi zijn als ze dit eens beter gingen doen. Maarja een update van 15 mb lijkt natuurlijk minder indrukwekkend. Maar het scheelt wel tientallen terabyte aan data en stroom en netwerk belasting.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 30 maart 2021 11:41]

Sloppy patching heet dat. Of denk je dat ze 30GB aan code hebben aangepast? xD
Was het maar waar haha dat is namelijk wat nodig is om de game te fixen :+
Zojuist de game 2 uur lang gespeeld op een wat oudere pc. i7 6700k, 32GB ram en een RTX 2080s aan boord. En dat draait gewoon soepeltjes 1440p @ 60fps met alles op high en raytracing uit.
Voor de patch had ik nogal eens dips naar 35fps in de drukke stad maar dat is nu dus verleden tijd.
Genoeg voor mij om deze game nu uit te gaan spelen!

Jammer voor de mensen die het nog steeds niks vinden, ik ga lekker genieten! O-)
Het probleem met deze game ligt dieper, heel veel dieper dan de framerate...
Hij komt er nog wel achter met zijn 60fps
Net gedownload, ben benieuwd!
Wacht nu alleen nog op de Next Gen update en dan gaan we ergens volgend jaar maar eens beginnem :)
Waarom dan nu al downloaden?
Game staat al maanden geinstalleerd op de Series X :p laat hem gewoon staan

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee