CD Projekt RED werkt aan onlinemodus voor 'alle toekomstige games'

CD Projekt RED weet nog niet zeker of er een standalone multiplayer-game komt voor Cyberpunk 2077. Waarschijnlijk komt de online component in de game zelf te zitten, maar ook in toekomstige games, zegt de ceo van de ontwikkelaar.

Aanvankelijk was CD Projekt RED van plan een multiplayerversie van Cyberpunk 2077 uit te brengen als zijn toekomstige triple-A-titel, dus als een standalone game. De plannen zijn nu anders, zegt ceo Adam Kiciński in een update rondom de roadmap van de game. In plaats daarvan krijgt Cyberpunk 2077 een geïntegreerde multiplayermodus, al zijn details daarover nog niet bekend. "We willen goede online elementen implementeren in onze games waar dat logisch is", zegt Kiciński. Daarom 'heroverweegt' het bedrijf wat het met multiplayer wil doen.

Het nieuwe plan is om één nieuwe technologie te maken voor online multiplayer die vervolgens 'in al onze franchises kan worden gebruikt', zegt de ceo. "We bouwen een online technologie die kan worden geïmplementeerd in de ontwikkeling van al onze toekomstige games." Daarbij toont CD Projekt RED ook beelden van The Witcher. Dat duidt er mogelijk op dat er ook multiplayer in de aankomende nieuwe Witcher-game kan komen te zitten.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-04-2021 • 08:44

63 Linkedin

Submitter: TweetCu

Reacties (63)

63
61
34
3
1
18
Wijzig sortering
Jammer. Ik kan me niet voorstellen dat iemand bij het spelen van de Witcher games ooit heeft gedacht, zat hier maar multiplayer in. Ik zou denken; schoenmaker, blijf bij je leest. Na Cyberpunk vraag ik me sowieso af of CD Project Red niet bezig is te veel hooi op de vork te nemen.
Sinds The Witcher 3 hoop ik op een soort Skellige spinoff (of piraten, kan ook) waarbij je zoals in AC Valhalla er op uit kan trekken met viking-achtige rovers. Ik zie wel potentieel voor multiplayer (Co-op in dit geval), zeker als je bedenkt dat games als ESO populair zijn.

Als een spel als multiplayer wordt ontworpen kan het prima zijn, maar als ze het later proberen te implementeren heb ik daar mijn twijfels over.
Ik wel. Niet zoals GTA Online ofzo, maar meer zoals Neverwinter Nights, met kleine groepen of persistent worlds met ~100 spelers en GM's. Dan kan je best leuke dingen doen in zo'n gedetaileerde wereld.
Nou ja, wat is multiplayer. Ik denk dat de meeste spellen wel leuk zijn met coop of zo.
Met twee zijn de meeste games wel leuk, en vergt ook niet heel erg veel aanpassingen aan de manier waarop een spel werkt in de basis.
Ik kan me goed voorstellen dat de RED engine wordt aangevuld met multiplayerfunctionaliteit zodat CD Project Red meer keuze heeft in de toekomst om multiplayer games te ontwikkelen en uit te geven. Dit staat overigens los van de vraag in hoeverre gamers staan te springen om een multiplayermodus in een single player game. De multiplayer modus van Tomb Raider, Arkham Knight en GTA V hebben mij persoonlijk niet kunnen bekoren en zie liever dat de ontwikkelaars die energie hadden gestoken in het maken van single player content.

Ik snap echter wel dat er met belangstelling wordt gekeken naar het (financiële) succes van GTA online. Ik ken ook verder de plannen van CD project Red niet. Misschien een World of Witcher? Ik moet zeggen dat zelf voor een single player gamer als ik, dat zoiets mijn interesse wel zou wekken.
Ik heb Cyberpunk uiteraard niet gespeeld, maar bij games zoals hieronder ook aangegeven ESO/Fallout etc. lijkt mij juist een mogelijkheid tot Co-Op heel leuk, misschien wat lastig om immersive te houden, maar ik zou heel graag samen met mijn vriendin dit soort open world RPG's spelen. Overigens precies de reden waarom bij mij fallout 76 zo positief gevallen was.

The Witcher is een voorbeeld waarbij het inderdaad niet goed past, je maakt namelijk niet je eigen character, je speelt als Gerald, een personage uit een bestaand verhaal (boek), daar is weinig plek voor een 2e personage. Ik weet niet hoe het in games als Cyberpunk zit, maar het narratief wat op je gepind word in games zoals Fallout, Elder Scrolls etc. laat veel opties open. Wat meer invulling in fallout 4, maar daar zouden ze iets kunnen doen met je partner.
Dat zijn ze zeker, kijk maar eens naar de puinhoop die ze van Cyberpunk hebben gemaakt.

Multiplayer is het *LAATSTE* waar CD Projekt RED zich mee bezig moet houden en dat zeg ik niet alleen als gamer maar ook als aandeelhouder.
U neemt mij de woorden uit de mond. Fix eerst Cyperjunk even :)

Als de game elementen dezelfde issues/kwaliteit hebben als de Singleplayer is het een ware verspilling van resources....

[Reactie gewijzigd door killergrave op 2 april 2021 02:29]

Zulke general components maken voor online functionaliteit is vanuit mijn perspectief niet echt handig voor hun.

Na gedeeltelijke stukken van de code gezien te hebben van Cyberpunk is het evident dat CD Projekt dezelfde fout maakt als veel andere bedrijven. Één keer een dependency installeren en daarna nooit weer updaten. Geen fatsoenlijke maintenance dus.

Zo gebruikt Cyberpunk nog versie 4 van Qt. Waarvan de laatste LTS release in 2011 uitkwam. Het heeft nog een paar minor releases gehad voor security patches, de laatste was in mei 2015.

Dit heeft absoluut een impact op de performance etc.
Klopt helemaal, ik krijg daar dezelfde kriebels van als destijds met fallout. dat zijn leuke games voor single player en multiplayer zou voor mij iig het hele spel bederven. Maar waar ik me nog het meest aan stoor is dat ze volgens allerlei nieuws de wereld in brengen om ons te doen vergeten wat ze recent hebben uitgebracht Denk dat ze beter gewoon ff stil kunnen zijn en die game beetje op niveau brengen van wat ze hadden beloofd.
Ze zijn beursgenoteerd... ze moeten wel. Na de blunder die "Cyberpunk 2077" heet.. en zo ga je van goede studio naar kutbedrijf. Het duurt niet lang voordat ze een fuckup gaan maken net zoals Bethesda heeft gedaan met hun Fallout '76 en dan zijn ze nog verder down the drain.

Ik zeg: sell sell sell!
Nou in het vorige nieuwsbericht: (nieuws: CD Projekt gaat herstructureren om meerdere AAA-games tegelijk te kun...) snap ik de logica ook niet. Ik was van mening dat hele team jaren gespendeerd heeft aan Cyberpunk. Ik heb het niet gespeeld maar lees en zie wat een zooitje het is. Ze willen dit spel verder uitbreiden, terwijl nu nog van alles aangedaan moet worden, maar wel vanaf 2022 meerdere AAA-games kunnen maken. Dus inderdaad hoe groot is deze hooivork wel niet.
Ze hebben een enorme zak met geld om games te maken. Maar als je met teveel mensen aan het zelfde werkt is dat ontzettend inefficiënt dus is het beter om met kleinere teams aan meerdere projecten te werken. Ik vermoed dat de problemen bij Cyberpunk veel minder waren geweest als ze een kleiner team hadden gehad.

Verder is het ook minder risico als je niet alles op 1 spel inzet.
Het zijn juist dit soort bedrijven die streven naar het beste waar de mooiste dingen uit voortvloeien. Hetzij door hunzelf of door andere die hun ideeën pakken, verbeteren en vervolgens uitbrengen.

Dat zij cyberpunk zeker verkeerd hebben aangepakt met betrekking tot release en communicatie zegt niks over dat hun streven van cyberpunk zeer goed was. En ben nog steeds wel overtuigd dat ze het verkoopplaatje van cyberpunk nog kunnen leveren op termijn. Op zijn minst in de buurt van.

Maar ben blij dat ze ieder geval niet opgeven te streven om hoge ambities waar te maken. Echter, is het hierbij wel zaak dat ze eerlijk blijven, goed communiceren en niet snel releasen als het er nog niet klaar voor is. Luister naar je werknemers zou ik zeggen.
De meeste SP games zijn altijd leuker met 'n vriend dus co-op moet altijd kunnen vind ik.
The Witcher is bij uitstek een titel die ik graag in MMO vorm zou willen zien :)
Giet er een modern WoW sausje overheen en dit gaat een mega hit worden.
Ik dacht dat er geen The Witcher games meer zouden komen, zijn verhaal was verteld was de boodschap eerder?
Als Geralt zijn verhaal verteld is zijn er nog veel andere personages die de hoofdrol op zich kunnen nemen :)
Ah zo, genoeg materiaal voor spin-offs inderdaad.
Stel het je eens even voor:

Witcher: Origins

Grote lijnen game:
Je kan je eigen character maken en als achtergrond één van de diverse Witcher-schools kiezen (Bear, Cat, Griffin, ...) Elk van deze schools hebben een aparte verhaallijn en beperkte openworld-map, met een main quest van 10-15 uur.

Waarschijnlijk zal een dergelijke game nooit tot stand komen gezien het werk dat ze erin moeten steken, maar stel je toch eens voor zeg... one can dream ;) Om je maar een voorbeeld te geven van de mogelijkheden haha.
Verschrikkelijk idee, het lijkt wel op Fallout 76....
Het hele idee van de witcher 3 was hoe schaars, eenzaam en uniek de witchers zijn.
Ik zie al honderden multiplayer witchers door elkaar heen rennen...

Ook zal zijn slechts 5 spelers in een map, ik ben niet geïnteresseerd. Ik wil verdwalen in het verhaal en de spelwereld. Ieder multiplayer aspect zal voor mij alleen maar storend zijn en een reden om het niet aan te schaffen.

Ik denk dat ik voor velen spreek: F multiplayer!
Laten we eerlijk zijn, 90% van de multiplayer wordt toch alleen maar ontwikkeld om spelers verder uit te kunnen kleden (via in-game currency)...
Sorry, had dit misschien beter moeten verduidelijken: ik had het over een volledige singeplayer game!

Ik ben een even grote multiplayer fan als jezelf :D Om dezelfde redenen als jij aanhaalt - moet er ook niet van weten.

De enige vorm van MP die ik nog wel ok vind is couch co-op, maar dat lijkt mij moeilijk te vertalen in het Witcher-universum. Hoewel :P
Tijd voor het 150 uur durende avontuur waar je Dandelion speelt! :+
Dat is inderdaad.gezegt. ik denk dat ze ook meer doelen op de remaster van tw3. Deze zou ergens dit jaar uitkomen (?)
Maar ik kan me niet voorstellen dat ze daar een multiplayer mode in gaan bouwen, dat gaat wel iets verder dan een remaster.
Klinkt een beetje eng, beetje "EA" like. Overal Multiplayer in zetten voor $$$ doeleiden, ondanks het gaat om SP IP's die (tot op dit moment) het MP component niet nodig hebben.

Dus de logische vragen; MicroTransactions etc. het is een kwestie van tijd dat dit er ook bij gaat komen.

Zeker met de blunders van afgelopen CP2077 launch, de beloftes die werden gemaakt en of niet zijn nagekomen of juist het tegenovergestelde. Het lijkt er toch op, hoe groter een bedrijf wordt... hoe meer de sales/marketing bedrijven gaan runnen helaas: https://youtu.be/P4VBqTViEx4

De reden van een succesvol bedrijf betekend niet de toekomst van het bedrijf.
Deels misschien gelijk, aan de andere kant vind ik het altijd tegenvallen wanneer een full price AAA game geen goede multiplayer te bieden heeft en daardoor vaak een beperkte speeltijd, sommige SP player only AAA games bieden net aan 20 uur spel plezier, wat mijn inziens echt matig is. Nu is dit niet direct op The Witcher en CP2077 van toepassing, maar in het algemeen zie ik echt weel waarde in het toevoegen van multiplayer, zolang deze maar goed is.
Eens, het is altijd zonde wanneer het singleplayer verhaal uitgespeeld is je daarna eigenlijk niks meer kan doen in het spel, zelfs bij de open wereld games houdt t vaak toch wel echt op na een aantal side quests. Zo vond ik het verhaal van RDR2 echt geweldig, maar na het uitspelen daarvan zit er geen waarde aan om maar een beetje te blijven rondlopen in de game. De multiplayer was toen ook echt een lege wereld dus ook niks aan, dus zomaar een multiplayer toevoegen heeft zoals je zelf ook zegt niet meteen extra waarde.

Ik moet zeggen dat ik laatst met de 5 euro actie Red dead online voor de pc heb gekocht en daar nu wel al weer 100 uur in heb zitten. Laten we hopen dat de multiplayer van CB2077 er straks ook weer voor zorgt dat er wat extra uren in de game komt te zitten, want na 70 uur singleplayer ben ik er al helemaal klaar mee.
Ik kan me deels vinden in je mening. Zelf zit ik er een beetje dubbel in.
Wanneer een single player, ala Witcher 3 (inclusief DLC) met echt meer dan 80 uur of meer wordt aangeboden vind ik dat zeker behoorlijk. Daar zal zeker een markt voor zijn.
Aan de andere kant van het spectrum heb je spellen die gewoon leunen op de multiplayer, ik denk aan een Battlefront 2, Call of Duty en dergelijke (ik noem hier nu shooters, maar zo zijn er veel meer genres) waarbij de single player eigenlijk praktisch waardeloos is. Daar steekt te weinig tijd en energie in.
De “beste” oplossing vind ik nog steeds een beetje GTA die met GTA V zeker een behoorlijke single player heeft en met GTA Online ook gewoon een (redelijk?) goede multiplayer heeft en beide apart van elkaar gespeeld kunnen worden.
Vroeger waren de COD single player campaigns echt wel leuk, heb al lang geen cod gespeeld dus weet niet hoe het nu zit maar ik kocht die game mede omdat die single player ook zo cool was
Ze zijn beursgenoteerd, ze kunnen niet anders dan dit soort acties uithalen, want de aandeelhouders willen groei zien.. groei, groei, groei, groei.. alsmaar groei, ten dat gaat ten koste van ALLES.
Een hoop ambitieuze plannen bij CDR, ik ben benieuwd of er wat van terecht gaat komen eerlijk gezegd.
Neem het maar met een korrel zout, dan kan het altijd meevallen
Dus niet alleen GTA Online-achtige gameplay voor CP2077, maar ook voor The Witcher? Ik vraag me af of dat wenselijk is, want Geralt is niet bepaald het co-op type
Ik vraag me af of dat wenselijk is, want Geralt is niet bepaald het co-op type
Ze zeggen niet dat het co-op moet zijn.
Dat is natuurlijk niet juist, Witchers werken wel degelijk samen bij grote uitdagingen. Er zijn er alleen weinig over...
World of Witchers ?

Er zullen inderdaad nieuwe quests en dus weer een (kloppende) uitbreiding op het verhaal en de wereld moeten komen om multiplayer in the witcher te laten werken .. dat kost zoveel werk, daar kan alleen management overheen kijken :)
Dat was mijn punt niet, het gaat mij er vooral om dat gewoon lang niet ieder spel echt behoefte heeft aan een multiplayer. Kijk bijvoorbeeld Assassin's Creed, die hadden ooit een verstoppertje-achtige multiplayer, daar zijn ze mee gestopt omdat die heel weinig gespeeld werd. Ik kan me niet voorstellen dat minigames in een Witcherspel heel leuk zouden zijn.

Freeroam zou dan wel weer een leuke toevoeging zijn, een beetje zoals bijv. de recentere Far Cry spellen hebben, maar dan krijg je weer dat er eigenlijk niks te doen is.

Uiteindelijk is het natuurlijk gewoon mooi dat ze deze basis opzetten, maar ik hoop niet dat ze die geforceerd in ieder spel proppen om het maar 'ook multiplayer' te kunnen noemen
Dat verstoppertje was zo uniek en gaaf bedacht.
Best wel wat uurtjes mee vermaakt. maar na een maandje kon je al geen lobbies meer vinden blijkbaar vondt alleen ik het leuk ;)
Ok vond het ook super, maar helaas te kleine playerbase om echt te werken. Maar was inderdaad een heel uniek idee
Ik kan me niet voorstellen dat minigames in een Witcherspel heel leuk zouden zijn.
https://www.playgwent.com/en/
Voorbeelden zijn alleen nuttig als ze kloppen. Witchers werken vaak zat samen.
Dus niet alleen GTA Online-achtige gameplay voor CP2077, maar ook voor The Witcher? Ik vraag me af of dat wenselijk is, want Geralt is niet bepaald het co-op type
Nee, er is een rede dat ik grotendeels alleen singleplayer spellen speel, vind multiplayer spellen via de internet tegen elkaar geen zak aan, het is wat anders als je net als Borderlands 1, 2 en 3 met zijn tweeën of meer tegen de computer speel (Co-op) net als in singleplayer mode, dan vind ik het wel heel leuk om te spelen.
De laatste keer dat ze een ambitieus plan hadden pakte het niet zo goed uit. Ik ben benieuwd.
Voor mensen, zoals mezelf, met een allergie aan online-games kán dit raar genoeg een mooie ontwikkeling zijn. Namelijk zou dit er kunnen voor zorgen dat er minder online-only games op de markt komen.
Enkel, dan mag het natuurlijk niet zo erg verweven zijn in de game dat het afbreuk doet aan de offline game-ervaring.
Én, het mag natuurlijk geen excuus zijn om in ieder game always-online drm te steken.
Dat hoeft van mij helemaal niet, zonde van de ontwikkeltijd vind ik.
Ook al is de beslissing bedrijfstechnisch niet zo heel raar, gezien de hoeveelheid geld en hoeveel online multiplayer games gespeeld worden. Toch zijn er bepaalde games waar ik toch liever heb dat men hun tijd en energie steken in een singleplayer game. Als men nu al moeite heeft met een compleet afgewerkte game af te leveren hoe zit dat dan met ook nog een uitgebreide online multiplayer modus erbij.

Voor The WItcher 3 heb ik met plezier geld betaald voor de dlc, deze was gewoon het geld dubbel en dwars waard. Ik hoop toch dat men niet inlaat met lootboxes, battlepasses of andere vormen.
Al moet ik eerlijk bekennen dat de battlepass voor Warzone nog niet zo slecht is, gezien je bij de aanschaf van de eerste Battlepass genoeg currency kunt krijgen om nooit weer geld te hoeven spenderen om een battlepass aan te schaffen.

De toekomst zal het moeten uitwijzen, ik hoop dat de volgende game in ieder geval weer in The Witcher wereld zal zijn. Zelfs een uitgebreidere remake van deel 1 en 2 zou nog mooi zijn.
1 april grap misschien?
Zat ik ook te denken. Hoop het, anders is het de zoveelste uitgever die 13 in een dozijn multiplayer games met halfbakken singleplayer gaat uitgeven.
Laten we het hopen.
Ik vind het juist heerlijk dat ik TW3 binnen 30 seconden kan opstarten, met of zonder internet, geen checks, gewoon lekker gamen in een single player verhaal.

Geen rukke punten unlocken door Twitch te kijken, geen shitty mobiele add-on app, geen account hoeven aanmaken. Gewoon een bestand in een map, die lokaal wordt gestart, en waar je in no time inzit.
Een bericht van 30 Maart ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee