CD Projekt RED geeft eerste inkijk in fixes patch 1.2 voor Cyberpunk 2077

CD Projekt RED laat weten wat er in de aankomende Cyberpunk 2077-patch 1.2 zit, die deze maand nog moet uitkomen. Onder andere wordt het besturen van auto's betrouwbaarder en de politie moet niet meer uit het niets achter spelers verschijnen.

Dat de politie niet meer achter spelers spawnt moet 'het probleem van npc's die achter spelers verschijnen enigszins verminderen' en 'de indruk wekken dat de politie echt wat tijd nodig heeft om ter plaatse te komen'. Verder zal er vanaf versie 1.2 wel een drone verschijnen die als verkenner voor de politie moet dienen.

Het autorijden moet op meerdere fronten verbeterd worden vanaf de nieuwe versie. Er komt een steering sensitivity slider die zonder aan de optimale draaicirkel te komen toch meer precisie aan het sturen moet verlenen. Daarnaast is wat code opgeschoond die het moeilijk maakte om bij lage framerates bij te sturen. Verder is het tot slot makkelijker om een auto die vastzit los te krijgen: als men gas geeft en de auto beweegt niet, is er de optie om de auto naar links of rechts te draaien en om hem voorwaarts en achterwaarts te kantelen.

Als laatste noteert CDPR de mogelijkheid om dodge on double-tap movement key uit te schakelen. Dit zou namelijk in bepaalde gevallen leiden tot ongewenst wegduikgedrag, met vallen van hoge plekken en de dood tot gevolg.

Wanneer de update precies uitkomt, staat nog niet vast. CD Projekt RED hield de tweede helft van maart aan als release window en geeft daar in deze patch notes verder geen commentaar over. De studio heeft ook nog ongeveer anderhalve week om de stelling 'de tweede helft van maart' waar te maken. Deze 'patch notes' geven verder niet de volledige omvang van de veranderingen weer. CDPR laat op Twitter weten dat de volledige patch notes nog volgen. De update komt naar verwachting tegelijk uit op alle platformen.

Cyberpunk 2077 kwam op 10 december uit en werd bij release bekritiseerd vanwege de bugs en prestatieproblemen die in het spel zaten. Alle versies van de game kampen met dergelijke bugs, maar de originele PS4 en Xbox One hadden de meeste problemen. De game is ook uit de PS Store gehaald en is nog niet teruggekomen. Wanneer dat gaat gebeuren, is ook niet bekend.

CDPR demonstreert de fixes met in totaal vier video's (#2, #3, #4)

Door Mark Hendrikman

Redacteur

20-03-2021 • 13:39

192 Linkedin

Reacties (192)

192
189
110
19
0
60
Wijzig sortering
Ik kan me er bijna niet toe zetten om deze game nog uit te spelen. Afgezien van de bugs (die op de pc nog wel meevielen) vind ik het gewoon een middelmatige game. Persoonlijk heb ik een beetje het idee dat ze dit projecten met vele ideeën zijn gestart, maar dat er niet 1 perfect is uitgewerkt. Het ziet er op sommige momenten prachtig uit, maar alles buiten het hoofdverhaal voelt zo leeg en doods aan. Cyberpunk was voor mij in ieder geval een enorme teleurstelling en ik hoop voor ze dat ze met deze engine een goede basis leggen voor hun volgende game.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 20 maart 2021 14:13]

Ik vond het een van de beste games die ik gespeeld heb, zeker qua verhaal. Het voelt als het lezen van interactieve, goedgeschreven sci-fi dat zich toch niet in de zeer verre toekomst afspeelt. Met name de relatie met Johnny Silverhand en de vele originele verhaallijntjes in de side-quests deden de weinige bugs vergeten. Heb je de storyline met de gevangene met het messiascomplex gedaan? De storyline waar je de begrafenis moet verstoren? Het pratende pistool? River Ward? Die rijke man die ambieert burgemeester te worden? Details zijn subtiel maar toch goed uitgewerkt, vooral de ogenschijnlijke willekeurige interacties met Johnny.

Ik ben het met je eens dat de een deel van de sidejobs en zeker de kortere missies daarvan een hoog kopieergehalte hebben, maar leeg en doods vind ik het niet. Het is iets minder levendig dan een stad in de Witcher 3, echter was daar de interactie met de wereld om de hoofdpersoon heen vrij beperkt. Nu is dit wel 8 jaar geleden (ontwikkeling) en 6 jaar geleden gereleased, en ik ben het met je eens dat ze te veel hooi op de vork lijken genomen te hebben. 1 jaar extra development had het een nóg beter spel gemaakt, maar je moet de developers niet tekort doen.
"deden de weinige bugs vergeten"

lol, die zin deed me denken aan toen CNN rellen in America "Mostly peacefull" noemde terwijl er een gebouw achter hem aan het afbranden was. Fijn voor je dat je van dit spel geniet, maar die downplay over de enorme hoeveelheid bugs vind ik wel jammer.
Op PC heb ik denk gedurende mijn 90 uur gameplay 15 bugs gehad waarvan 5 a 6 voor een restart van de missie tot gevolg hadden om het op te lossen. Vergeet niet dat menig ander spel bugs heeft. Consoles schijnen wel veel slechter te zijn maar daar zal de ervaring gekleurd worden door de performance.
Vond het juist een geweldige game ondanks wat issues, gewoon de wereld, het verhaal, de artwork etc. Wil juist een nieuwe run doen voor de andere eindes. Maar dan wel met een new game+ modus waar ik mij stats kan meenemen.
Maar dan wel met een new game+ modus waar ik mij stats kan meenemen.
Laat me 1x raden, die zit er nog niet in zeker :P
Nee klopt, ik verwacht het stiekem in de komende update.
Ik vind de wereld en alle graphics ook echt geweldig op 1 punt na. De character designs vooral die van random pedestrians zijn echt afschuwelijk. Ze lijken regelrecht uit een trial versie van Poser3D te komen ofzo.
Ik vind juist die 'open' wereld een wassen neus. De characters lopen doelloos rond en reageren bovendien nauwelijks op andere npc's of de speler. Politie heeft geen enkele AI, auto's reageren niet op het overige verkeer en de game logics zit vol met fouten (zwevende npc's, auto's die muren in rijden, mensen die door elkaar heen lopen enz, enz). Het is allemaal zo lineair als iets. De main story was overigens vermakelijk, maar dit is een AAA-titel onwaardig. Zelfs na meer dan 4 maanden en tal van patches.
Naar mijn idee is de wereld inderdaad wel groot en mooi, maar het is vooral een facade. Vind de main story line nog wel aardig (heb hem nog niet uitgespeeld), maar de side quests (nog) niet erg interessant. Terwijl er volgens mij toch echt voldoende interessante verhalen verteld kunnen worden.
Persoonlijk heb ik een beetje het idee dat ze dit projecten met vele ideeën zijn gestart, maar dat er niet 1 perfect is uitgewerkt.
Dat is ook precies wat er gebeurt is. Hogerop werd gehoopt op "CD Projekt Red Magic" zodat alles uiteindelijk als een puzzel in elkaar zou vallen. We weten allemaal hoe dat uitgepakt heeft helaas.
Ik denk dat je dat verwart met 'Bioware Magic'?
Ook precies zo'n zelfde geval, en zo'n tafereel heeft zich herhaalt bij CDPR.
Nou ja, bij CDPR is het 'gewoon' crunch net zoals bij andere developers, afaik heeft alleen Bioware hier een naam aan gegeven en opereerde (ook onder de developers zelf, dus niet alleen op management) op een aanname dat 'alles wel goed zou komen tegen het einde'.

CDPR heeft het nooit zo genoemd en maakte die aannames ook niet. In dit geval was het 'gewoon' mismanagement, zoals gebruikelijk.

[Reactie gewijzigd door Khrome op 20 maart 2021 15:40]

Ideeën niet perfect uitwerken is helaas de filosofie in de programmeerwereld geworden; het zo snel mogelijk 'testbaar' maken en daarna pas polishen... en dan schrikken dat ze veel langer hebben gedaan over een feature :D lol. Ikzelf ben programmeur en ben hier totaal geen voorstander van. Hierdoor gaan je klanten op den duur minder tevreden zijn ook al gaan ze sneller features krijgen maar dat weegt in mijns inzien niet op tegen de potentiële wrevel.
ik sluit me hierbij aan. Bij vlagen is de wijze hoe het verhaal in beeld en geluid tot uiting komt heel gaaf gedaan, evenals het acteerwerk. Maar de gameplay is simpelweg te saai, de gunplay voelt voor mij niet lekker en de AI is zo ontzettend dom dat zelfs bossfights triviaal zijn. Zo gaat het vaker met hypes, dat blijkt wel weer.
Ik snap je volkomen. Zelf heb ik de game aan de kant gezet en ga pas na flink wat updates, er weer aan beginnen. Ben van mening dat veel mensen dat ook gaan doen.
Ik heb datzelfde gevoel idd. Best wel een paar uur plezier ervan gehad, maar wil eerst een game die werkt. Waarbij ik een auto fatsoenlijk kan besturen. Daarnaast ben ik in de markt voor een nieuwe PC (maar goed je snapt al waar je dan tegenaan loopt). En wil de game met meer toeters en bellen spelen.
Kan beamen dat dat gaat helpen! Ben zelf ook na een paar uurtjes gestopt omdat het nog niet is wat het kan zijn, maar ik ben wel een van die gelukkige zielen geweest die een RTX3060Ti heeft kunnen krijgen voor deze game. De graphics zijn, wanneer ze echt next-level settings kunnnen hebben, echt een groot pluspunt om de wereld tot z'n recht te laten komen.
Helaas zie je daarmee ook wel snel(ler?) door de oppervlakkige interactie heen :/
Ik heb juist het omgekeerde. Dit is een van de weinige open world games in de laatste jaren die ik daadwerkelijk heb uitgespeeld. Bij gta5 of de laatste paar assassins creed games (Valhalla nog niet geprobeerd) haakte ik op een gegeven moment af, het helpt misschien ook dat cyberpunk een kortere game is. Verder vond ik in deze game de side quests (niet de open world blauwe markers maar de wat langere side quests chains) echt heel goed. Ik heb er 80 uur in zitten en de helft van de achievements behaald in 1 playthrough, heb expres wat side quest niet gedaan omdat ik dit voor een tweede playthrough wil bewaren. Maar natuurlijk eerst wachten op wat patches :)

[Reactie gewijzigd door PjotrX op 20 maart 2021 16:55]

Yep, sommige delen zijn geweldig maar om nou rond te rijden lijkt wel een ps3 game.
Ik draai alles op max op mn 3080 in 4k maar ben niet echt impressed.
Krijg een beetje het gevoel dat de ontwikkelaar deze game überhaupt niet op de rit gaat krijgen. De mechanics in vergelijking met GTA V zijn gewoon ontzettend ondermaats.
Gewoon jaar of twee wachten, dan de game of the year editie met alle DLC kopen en een balance mod die dan ongetwijfeld bestaat erop gooien. met wat geluk kun je tegen die tijd zelfs een videokaart kopen!
Mijn idee. Ik wacht tegenwoordig altijd tot er een GOTY komt met alle DLC voor een gunstige prijs. Dan heb je veel minder last van bugs en heb je veel meer content voor (veel) minder geld. Helemaal top.
Idd zo nu de witcher 3 aan het spelen , volop gemod met een 3080 ziet dat er gewoon prachtig uit .
Daarna volgt RDR2 en dan cyberpunk.

[Reactie gewijzigd door k995 op 20 maart 2021 14:05]

Zo is mijn straatje ook :)

Echter TW3 bevat ook nog genoeg bugs en zeker op het water in je bootje om de loot boxes onder water te verzamelen (Skellige heeft er heel veel). Bootjes die vastlopen, kantelen of niet goed aangemeerd zijn zodat je niet meer weg kan komen en moet zwemmen. Toetsen die niet meer werken totdat je het spel opnieuw opstart. Klinkt als veel, maar toch geef ik TW3 een 9,9 als eindcijfer (na +- 800 uur speeltijd). RDR2 heb ik net opgepakt en dat is ook een heel mooi spel. Cyberpunk heb ik ook en ik heb er al zo'n 10 uur inzitten zonder problemen.

Mij bekruipt het idee dat CP77 de pispaal is geworden door zijn slechte launch en al komen er patches over en weer, van die titel als pispaal komt het spel nooit meer af. Het is makkelijk om er over te klagen, maar dat is het risico van gamen. Weinig tot geen games zijn perfect. Vertrouwen komt te voet en gaat ter paard of beter gezegd; vertrouwen komt per slak en gaat per lichtsnelheid. Ook een spel als CP77 geef ik een goede kans. Het spel zelf is heerlijk te spelen en de setting bevalt mij wel.

Wat het ook is met CP77, het heeft na zijn intrede nog geen eerlijke kans gehad. Het was slecht is het is nog steeds niet best, maar sommige hier klagen wel zo hard dat ik er medelijden mee krijg, sorry.
Als PC gamer ben ik zelf ook erg teleurgesteld, niet in bugs of prestatie, maar zeker wel om alle beloftes die CDPR gemaakt heeft en niet is nagekomen. Naast de graphics, als je een pc kan vinden die dat aan kan, is er niets next gen aan Cyberpunk.

De AI is gewoon te ouderwets en statisch. Het direct in- en uitladen van NPC's zorgt voor een slechte beleving. De politie in dit spel wil ik het niet eens over hebben. Missies zouden voor verandering in de wereld brengen, een weersysteem dat schade kon aanbrengen, drones, NPC lifecycles, besturing van voertuigen, kopen van vastgoed, Wallrunning, enzovoorts...
Het is een hele waslijst van features waar ze gewoon keihard over gelogen hebben.

Heeft CDPR een gigantische fout gemaakt? Ja.
Zijn zij de enige die verantwoordelijk zijn hiervoor? Nee.
Ik denk dat als alle gamers voortaan weigeren om te pre-orderen, dan heb je dit soort taferelen niet meer. Geen pre-order is geen geld voor de developer. Dan denken ze nog wel eens goed na voordat ze zo een slechte game uitbrengen. De reviews zijn al binnen een dag binnen en er zijn genoeg eerlijke mensen die waarheidsgetrouwe reviews uitbrengen.
Ik ken niet alle vereiste interviews met cd project red van buiten dus ik kan niet op al die 'beloftes' reageren, maar ik weet in elk geval dat ze over die walrunning absoluut niet gelogen hebben.
Ze hebben heel duidelijk aangegeven dat ze dat er uit gesloopt hadden, waarom en wanneer dus ze zouden enkel gelogen hebben als het er wel zou zijn.
Dan hebben ze dus vooraf een belofte gedaan waarvan ze niet eens wisten of ze die waar konden maken. Vervolgens bleek dat ze het niet waar konden maken. Dat lijkt mij niet zo'n slimme manier van communiceren.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 21 maart 2021 08:48]

Ik vind de term "belofte" zo raar. Volgens mij staat tijdens de ontwikkeling van het spel onder elke video dat het nog in ontwikkeling is en kan veranderen. Zo werkt dat nou eenmaal, ze maken iets, proberen het uit en komen dan erachter dat het toch niet lekker werkt en halen het eruit of vervangen het met iets anders. Na No Mans Sky (waar wel beloftes werden gedaan) maakt geen een ontwikkelaar de fout meer door dingen te beloven.
Eigenlijk is dat gewoon eigen aan game development.

Men steekt er features in en door play-testing gaat men dat proberen in balans te krijgen met de rest van het spel.
Als dat niet lukt of het is gewoon niet leuk om te spelen, dan gaat het er gewoon uit.

Er kunnen tig-van redenen zijn om er zo iets uit te halen:
- balans is zoek
- spelers komen op plaatsen waar ze niet zouden mogen komen, slecht voor de immersie
- ineens moeten level designers ook ervoor zorgen dat je speler niet vast komt te zitten op de muur of plafond, ... (lees: veel extra werk en is het dat wel waard)
- spelers worden misselijk
Ik snap echt niet waar iedereen die 'beloftes' vandaan blijft plukken.
Net zoals bij elke ander spel zijn er previews en demo's getoond. En net zoals bij elk spel zijn er zaken getoond in de oudste previews die er later weer zijn uitgehaald.
In dit geval omdat het gameplay-technisch niet werkte.
Maar op geen enkel moment heeft cd project red gezegd: "deze features gaan er 100% zeker inzitten". Integendeel, er is steeds gezegd dat wat er getoond werd later kon veranderd worden. Net zoals bij elk ander spel.
Je snapt niet waar iedereen dat vandaan haalt? Op Reddit staan een aantal lijsten met missing features waar ze over gelogen hebben. CDPR heeft juist wel gezegd deze features gaan in de game zitten.
Dus wat jij zegt is absoluut niet waar. Van sommige features hebben ze wel gezegd dat het geschrapt wordt, maar de meeste niet. Hier een aantal voorbeelden waar ze over gelogen hebben.

En dat is juist het hele probleem, CDPR die elke keer zelfverzekerd beloftes maakte. Het wordt een prachtige game, de AI is geloofwaardig met allen een 24uurs cycle, een diepgaandere RPG dan The Witcher 3, etc, etc. In videos, in interviews, in artikelen, in berichten, het is overal te vinden met een beetje research.

https://www.reddit.com/r/...ble_apartments_confirmed/

https://www.reddit.com/r/...7_an_indepth_look_at_the/

https://gamerant.com/cybe...ed-system-corrupt-police/

https://wccftech.com/cybe...n-the-witcher-3-says-dev/
en ik zeg: als je dan naar de eigenlijk quotes kijkt, klopt het meestal wel wat ze zeggen.
Bijvoorbeeld: wat is er hier gelogen?
"I don't know, there's a lot, there's a ton of weapons. How I would summarize this is... I think people tend to forget that Cyberpunk 2077 is an RPG first and foremost. Right? So customization and equipment choices, making choices in the skills you have, the talents, how your character looks, how you choose dialogue, it's the center stage of this experience. I think some people look at this game and think "Oh man, it's first-person and has guns! It's a shooter!" and that's a very surface-level assessment *chuckles* I think in many ways, it's a much, much deeper roleplaying experience than The Witcher 3."
en
"We try. Not everywhere is like that. We can't put a bouncer in front of every door in the world. But in areas we feel it's super obvious, like if there's an area in the main quest with a door you can't enter, in that context, we'll try to put something extra there. But the amount of doors we have in Cyberpunk 2077 will completely dwarf the amount of doors we have in The Witcher 3. At one point in The Witcher 3's development, I counted the amount of doors we have. We have around 2,500 doors for that game. Naturally in a game like this, compared to The Witcher 3, there are far more doors in the world of Cyberpunk."

Klopt volledig natuurlijk.
Maar de compleet misleidende titel van het artikel pikt er 1 zinnetje eruit en zegt "Cyberpunk 2077 Is a Much Deeper Roleplaying Experience Than The Witcher 3, Says Dev"
en al die schuimbekkende gamers roepen dan "CD project Red heeft beloofd dat het een much deeper roleplyaing experience ging zijn en dat is het niet. LEUGENS!!!"

[Reactie gewijzigd door Kheos op 22 maart 2021 11:24]

Grappig hoe je praat over 1 zinnetje ergens uitpikken en vervolgens hetzelfde doet door 1 artikel eruit te pikken en de rest links te laten liggen. Reddit staat vol met dit soort artikelen, je hoeft mij niet te geloven, en ik ga het forum er niet vol mee gooien. Sommige mensen geloven ook dat de aarde plat is.
wil je dat ik op alle vier jouw links reageer?
1)ok, dus iemand vraagt twee jaar geleden (!) op twitter: "zitten er meerdere koopbare appartementen in" en de social media account zegt "inderdaad" en dat is voor jou dan een belofte dat het er 100% zeker gaat inzitten?
2)in een promo filmpje (waar er dus ten allen tijden duidelijk wordt gemaakt dat de contents kan veranderen) zegt de voice over "We've greatly enhanced our crowd and community systems to create the most believable city in any open-world game to date"
"The city streets are bustling with crowds of people from all facets of life, all living their lives, with a full day/night cycle." en dat is voor jou dan een belofte dat het er 100% zeker beter gaat zijn op alle mogelijke vlakken dan GTA V?
3)hier zelfs geen directe quotes, maar losse flarden uit een interview met een UI coordinator
hier wordt gezegd dat er een wanted systeem is, namelijk dat als iemand NPC's lastig valt er gevolgen zijn. Klopt volledig. Wat is er daar gelogen aan?
Ik snap echt niet waar iedereen die 'beloftes' vandaan blijft plukken.
Net zoals bij elke ander spel zijn er previews en demo's getoond. En net zoals bij elk spel zijn er zaken getoond in de oudste previews die er later weer zijn uitgehaald.
In dit geval omdat het gameplay-technisch niet werkte.
Maar op geen enkel moment heeft cd project red gezegd: "deze features gaan er 100% zeker inzitten". Integendeel, er is steeds gezegd dat wat er getoond werd later kon veranderd worden. Net zoals bij elk ander spel.
Ruim 9 jaar ontwikkeling. Miljoenen aan pre-orders. The Witcher3 maar dan Cyberpunk. Budget bijna op het niveau van GTA5.
Resultaat: Fallout3 met betere graphics
hoe kom jij aan 9 jaar?
Development is begonnen in 2016, dus da's amper 4 jaar.
hoe kom jij aan 9 jaar?
Development is begonnen in 2016, dus da's amper 4 jaar.
Hoe kom jij aan 2016? https://www.youtube.com/watch?v=njxZn49DUU0
2012 aangekondigd dus waren ze al minimaal 1 jaar bezig. 2011 als begin van development is goede schatting lijkt me als het niet eerder was.
https://gamerjournalist.c...k-2077-start-development/

maar dat komt ook duidelijk naar boven tijdens de vraag-antwoord sessies met de investeerders.
https://gamerjournalist.c...k-2077-start-development/

maar dat komt ook duidelijk naar boven tijdens de vraag-antwoord sessies met de investeerders.
-
As a video game, however, Cyberpunk wasn’t realized until at least 2012.
Dus je werkt voor CDPR en speelt het Cyberpunk spel en denkt: wow je zou echt een gaaf Witcher achtig spel kunnen maken op basis van deze wereld. Je gaat praten met andere mensen in het bedrijf en langzamerhand begint er draagkracht te komen. Terwijl iedereen aan het nadenken is over hoe het spel eruit ziet ga je kijken of je wel de rechten kan krijgen, website registeren, merknaam registreren etc etc. Zodra dat allemaal klaar is laat je een trailer maken op basis van je huidige visie van het spel. Blijkbaar zijn ze tegelijk met het maken van die trailer begonnen met het doen van het echte programmeerwerk van het spel.

[Reactie gewijzigd door ferdinand op 22 maart 2021 20:27]

jij zegt: "Blijkbaar zijn ze tegelijk met het maken van die trailer begonnen met het doen van het echte programmeerwerk van het spel."
nee, ze zijn pas begonnen met het echte programmeerwerk nadat the witcher 3 met al zijn DLC's en uitbreidingen klaar was. Da's dus in 2016.
De eerste trailer is van 2012, vier jaar daarvoor.
jij zegt: "Blijkbaar zijn ze tegelijk met het maken van die trailer begonnen met het doen van het echte programmeerwerk van het spel."
nee, ze zijn pas begonnen met het echte programmeerwerk nadat the witcher 3 met al zijn DLC's en uitbreidingen klaar was. Da's dus in 2016.
De eerste trailer is van 2012, vier jaar daarvoor.
Zal wel een kweste van definities zijn. Ik ben geen investeerder die nadenkt over pre-production stages. Als je jouw visie laat zien voor een spel in 2012 dan ben je al een tijdje bezig met het spel. Het maken van een spel voor mij begint niet als je de eerste speelbare versie hebt maar wanneer je begint met nadenken over het spel. Het schrijven van een boek begint niet bij de eerste pagina die je schrijft maar wanneer je begint na te denken over het boek.
Maar als je het als investeerder bekijkt kan ik zien hoe je 2016 als begin ziet omdat je er dan veel geld in begint te pompen.
Ik ben wel benieuwd, hoe kun je 800 uur in Witcher stoppen? Ik heb een uitgebreide playthrough gedaan van ongeveer honderd uur. Wat doe je daarna? Opnieuw beginnen?
Ik fast travel niet voor immersion, bijvoorbeeld. En gebruik geen/minimaal kaart. Alleen als je in een stad/dorp bent omdat je dan in mijn logica de weg kan vragen.

Is trouwens erg leuk, dan plan je de weg die je gaat nemen van een stad naar een andere, en dan ga je toch ergens verkeerd... kom je ineens een random encounter tegen (want die zie je niet al van te voren op je map). En dan verder rijden of lopen tot je weer iets tegenkomt dat je herkent en denkt, ohja, dat is deze weg. Je ziet zo veel meer van de wereld als niet steeds naar die (mini)map staart.

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 21 maart 2021 09:20]

Ik weet niet hoe uitgebreid dat was, maar ik heb er 350 uur in zitten en ben pas net op Skellige. Hoogste moeilijkheidsgraad en alle sidequests doen geeft toch wel 600 uur aan gameplay denk ik.
Vaak opnieuw beginnen en steeds meer de tactiek krijgen en geld sparen. De setting, het verhaal, de graphics, de sfeer, het goede merchandise aspect maken het vaker opnieuw speelbaar. Echter ben ik nu met de laatste playthrough bezig en dat gaat deze van mijn systeem af om plaats te maken voor RDR2, CP77 en ACO ;)
De klachten zijn een direct resultaat van de verwachtingen die cdpr zelf gecreëerd heeft. Zij hebben de lat hoog gelegd, veel beloofd en ook de hype train voorzien van genoeg brandstof. Terwijl ze die misschien beter iets hadden kunnen afremmen.

Vervolgens hebben ze iets afgeleverd dat in veel opzichten echt ondermaats was en niet voldeed aan wat er beloofd was. Kan ik hier wel een waslijst van typen, maar als je het zelf niet al weet, zou ik eens op YouTube kijken.

Dat mensen teleurgesteld zijn, snap ik wel
True! Maar men kan ook té hard zijn richting developers. De hypetrain ging te hard en dat zal denk ik komen door the Witcher series. Die sloegen hard aan en hopelijk kan CD project Red zichzelf redden met een eventuele TW4.

Ze hebben grote fouten gemaakt, dat staat voorop, maar soms vind ik het commentaar te hard (PC gamers). Op console was het een kleum van hier tot en met, maar ik kan met niet voorstellen dat alle gegeven kritiek evenredig is verdeeld.

Ik kocht het spel omdat ik ook nieuwsgierig was naar RayTracing en DLSS. Ik had mijn RTX2080 nog nooit met RT gezien en ik wou wel eens zien wat dat bracht. Performance valt me nog niet echt tegen. Ik heb dan wel een 1440p G-Sync scherm en haal tussen de 55 en 32 fps in (alles op hoog / dlss op quality / RT op medium). Door G-Sync blijft het alsnog goed draaien zonder haperingen en tearing. Dat G-Sync heeft mijn RTX2080 gered voor een niet te betalen opvolger. God zij dank doet mijn GPU alles zonder morren of problemen. Mijn GPU is ook watergekoeld en wordt niet warmer dan 48 graden na een uur flink gamen. Dat terzijde vind ik CP77 wel een leuk spel. Maar ik besef zeker dat het voor vele een teleurstelling is en CDPR heeft grove fouten gemaakt.
In TW3 heb ik niks van die problemen. Ooit 1 keer ergens eens vastgezeten in een moeras maar wat rollen bracht mij er uiteindelijk uit.
Inderdaad, games gewoon laten sudderen en een paar jaar wachten. Niets mis mee en je hebt de volledige ervaring voor een lage prijs. Daarnaast weet je zeker of het je tijd echt waard is...
Ja en mods die het spel verbeteren en gewoonweg het laatste uit de engine/hardware halen zorgen ervoor dat alles er modern uitziet.
Helaas is RDR2 lang niet zo leuk, het is heel, heel "traag" met alles.
Dat zijn western films in het algemeen ook dus mocht je daarvan houden dat leeft het de genre na. De sterkste kant van het spel lijkt mij ook het verhaal.

dus @k995 zou dit wel leuk kunnen vinden.
Heb het begin gespeeld viel wel mee vond ik, echter kan mijn PC toen niet goed mee (30-40 fps)
Ik hou enorm van trage spellen met immersion (KCD top) maar op de een of andere manier vind ik er niet zo veel aan RDR2. Het is een beetje uncanny valley met immersion, en alle controls zijn zo ontzettend console-achtig. Ik had eigenlijk na een paar uur al het idee dat al dat eten en die cirkels er helemaal niet echt toe doen, je kan ook zoveel eten dragen als je wilt bijna dus het komt erop neer elk uur ff een beest te schieten, vervolgens is het zo makkelijk om aan geld te komen dat dat hele aspect van "hardship" er wel snel af is en het eigenlijk een beetje lachwekkend is dat dat hele kamp van je doet alsof ze zo arm zijn, en ten slotte maken de wapens allemaal amper verschil dus waar heb je ook geld voor nodig... Tsja, weet niet, erg mooi, prima verhaal en acting, maar het blijft GTA-in-het-westen voor mij... grand-theft-horse ;) Eigenlijk gaan veel dingen dus te snel in RDR2; press-F to bond with horse.

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 21 maart 2021 10:45]

Ik ga dit inderdaad ook doen. Ik heb bij de launch de game even van de piratebay afgehaald om te kijken of het echt zo erg was met de bugs voordat ik een aankoop zou doen en ja het was bij launch inderdaad dramatisch. Daarna de game verwijdert om niet te veel in het verhaal geïnvesteerd te zijn en nu wacht ik rustig totdat de eerste serieuze aanbiedingen komen. Ik wil cdproject red ook niet het idee geven dat dit door de beugel kan en de game tegen volle pond kopen.

Disclaimer: gezien het sentiment tegenwoordig omtrent piratebay wil ik toch even wat kwijt. Ik heb een gigantische library van meer dan 200 games over 6 launchers. Met het bovenstaande bericht wil ik niet gezien worden als een een of andere crimineel aangezien ik letterlijk alles wat ik speel en kijk legaal doe. Tegenwoordig brengt niemand meer demo’s uit en moet je dus via illegale circuits je hand slaan om iets uit te kunnen proberen
"letterlijk" is het wel illegaal, ook al begrijp ik je punt dat dit idd geen schade aan de firma toebrengt en heel redelijk gedrag is.
Maar je kunt op steam wel spellen na <2 uur teruggeven, is dat geen optie?
Omdat je dan niet je geld terug krijgt. Het bedrag word toegevoegd aan je wallet. Het is beter om dat geld niet uit te geven in eerste instantie. Ik wil ook gewoon demo’s kunnen spelen omplaats van geld verplaatsen uit mijn eigen portemonnee naar die van steam
Ah okee, dat is inderdaad vervelend. Is goed te begrijpen dan.
Dit is voor mij een beetje het moderne gamen geworden.
Je moet het ook niet met GTA V vergelijken. Cyberpunk is een RPG. GTA is een action-adventure sandbox game. Zit nogal een verschil in.
Dus omdat het een RPG is moet het rijden maar kut aanvoelen en mag de politie een buggy mess zijn? In beide games kan je rijden en in beide games heb je politie. Dat kan je dus prima vergelijken met elkaar. Het genre van de games doet er eigenlijk niet toe.

GTA doet die zaken gewoon veel beter. Ik zie niet hoe het feit dat cyberpunk een RPG is een excuus kan zijn om het niet te kunnen vergelijken.

Tevens is cyberpunk officieel geen RPG (meer). Op hun twitter staat: an open-world, action-adventure story developed by @CDPROJEKTRED

[Reactie gewijzigd door Atmosfeer op 20 maart 2021 14:44]

Moet wel gezegd worden dat qua realistische openwereld spellen er helemaal geen ontwikkelaar bestaat die in de buurt kan komen van Rockstar. Als de politie, auto rijden en AI zo gefixt is in Cyberpunk, heb je alsnog een ver bovengemiddeld goed openwereld spel.
Cyberpunk is een RPG
Behalve wat oppervlakkige stats die maar moeizaam tot uiting komen vind ik weinig RPG aan dit spel.
Meer een soort middelmatige en ongebalanceerde shooter met RPG elementen.
Dialogen hebben amper keuzes, AI is droevig, verhaal lineair, side missions karig en herhalend (wel enkele uitzonderingen).
En al met al voelt de game niet af aan. Meerdere missies die opbouwen naar een hoogtepunt en dan opeens stoppen. Of judy die op reis gaat en haar appartement aan jou geeft maar als je het appartement bezoekt is ze opeens thuis. En terwijl je naar haar kijkt in haar huis kun je haar bellen en vertelt ze hoe mooi het is bij haar grootouders ver weg.
Er zijn veel van dat soort problemen in dit spel en het voelt erg afgeraffeld aan. Alsof de geldkraan opeens dichtging en ze alles wat ze een beetje draaiend hadden gewoon een beetje afgepoetst hadden en that's it.

Volgens mij heeft het uiteindelijk niks te maken met dat het een 'RPG' is en GTA niet.
Imho is Cyberpunk ook geen RPG, het is niet voor niets dat Cyberpunk die term op een gegeven moment van hun website heeft afgehaald en de game ineens als action adverture aanprees. Ik geloof wel dat ze een RPG wilden maken maar dat dit niet gelukt is, de game onbreekt het aan diepgang en vrije keuze.

Wat dat betreft Cyberpunk prima te vergelijken met GTA of RDR2. En cyberpunk komt niet eens in de buurt van RDR2 wat betreft het neerzetten van een geloofwaardige wereld en geloofwaardige AI van npc's.

Deze update voelt dan ook als een drup op de gloeiende plaat, iets beter gedrag van politie en wat gare oplossingen om het auto rijden beter te maken. Op deze manier gaat het nog lang duren om de broken game mechanics te fixxen.

[Reactie gewijzigd door Chaoss op 21 maart 2021 11:12]

Zit nogal een verschil in.
Qua bugs ook
Ik geloof dat het GTA IV debacle ook vergeten is? ;)

EDIT:
Ik bedoel dus dat iedereen wel pieken en dalen kent. GTA IV had op de PC immers ook genoeg performance problemen, die volgens mij nooit volledig opgelost zijn. Ook zijn bugs altijd wel te vinden. De GTA Fandom Wiki heeft zelfs een hele lijst met bugs opgesomd voor GTA V. Perfecte, foutloze software, bestaat simpelweg niet.

Daarnaast gaat de vergelijking ook nog eens mank omdat GTA V al jaren op de markt is, waar ook intussen vele patches voor zijn uitgebracht om de problemen op te lossen.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 maart 2021 14:35]

Sorry, maar als je gta 4 met cyberpunk gaat vergelijken dan sla je toch echt de plank volledig mis. Dit is totaal niet te vergelijken met gta 4. Gta 4 was een game die volledig af was en cyberpunk is gewoon niet af. En de bugs die in cyberpunk zitten zijn ook wel van een heel ander niveau dan gta 4.

Tuurlijk cyberpunk is te spelen, maar je merkt aan alles dat het gewoon niet af is. Mensen die door elkaar heen praten, waardoor het verhaal niet te volgen is. Auto's die voor geen meter rijden, politie die direct naast je spawnt waar je geen kans tegen hebt. Op de ps4 en xbox one is die gewoon niet te spelen. Op de ps5 en series x een stuk beter. Maar op de ps5 is de wereld dood. Er is niks te doen, lopen amper mensen rond. Bij de series x is dit al een stuk beter. Maar alsnog zitten er zoveel bugs in dat het gewoon niet leuk is om te spelen.

Ik heb gta 4 bij launch gekocht en gespeeld en heb echt niks meegemaakt van dit kaliber. Fijn dat jij cyberpunk wel kan spelen, maar voor de meeste mensen is er weinig lol aan.
Je hebt mijn bericht niet goed gelezen, ik vergelijk CP2077 niet met GTA IV. Met mijn bericht geef ik iets heel anders aan voor bij het bericht waar ik op reageer. ;)

Wel even de gehele thread lezen voor de juiste context.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 maart 2021 18:45]

Ik zie dat je op orgel reageert die aangeeft dat er een groot verschil zit tussen cyberpunk en gta qua bugs. Jij reageert er op met dat mensen het gta 4 debacle zijn vergeten. En vermeld je dat gta 4 ook genoeg bugs heeft. Dan vergelijk je dus gta 4 en cyberpunk qua bugs. En daar reageerde ik op.
Ik laat zien dat ook GTA pieken en dalen kent inderdaad door zelfs een lijst met bugs te geven van GTA V (waar orgel mee vergelijkt). GTA IV was (voor de PC-versie!) ook echt niet heiligmakend, genoeg artikelen (ook op Tweakers) hierover te vinden, maar dat wordt vergeten, zolang CP2077/CDP(R) maar gebashed kan worden, terwijl niemand een heilig boontje is.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 maart 2021 18:51]

Zolang CP2077 maar gebashed kan worden? Dat is echt niet voor niks, Cdprojectred heeft een game afgeleverd die voor 70% af was. En heeft ook bewust de console versies niet laten reviewen. Hier is echt wel meer aan de hand dan een paar bugs. Als je kijkt wat cdprojectred allemaal beloofd had en wat er opgeleverd is. Dit zou een revolutionaire game zijn met allemaal nieuwe mogelijkheden die je nog nooit in een andere game gezien zou hebben. Wat er opgeleverd is, dat is een game met enorm vol bugs, die voor 70% af is. Waar enorm veel dingen niet ontwikkeld zijn (o.a. het OV is helemaal weggelaten). Politie die er op het laatste moment even snel in gestopt is. Cdprojectred gaat de game die van binnen totaal niet af is echt niet meer redden. Na versie 1.2 zouden de meeste problemen zijn opgelost, maar alleen bugs oplossen is niet het enige probleem. De rest gaan ze echt niet meer oplossen hoor.
Klopt. De marketing was dat CP een compleet next-gen open-world zou worden, waar je in een levende stad die op je acties reageert totale vrijheid hebt: cyberpunk-life-simulator. Een wereld die beter en levendiger dan TW3 zou zijn; immers is het de "opvolger". Waar AI facties elkaar onderling in de stad bevechten en er zo een dynamische politiek ontstaat waar je invloed op hebt. Waar je totaal verschillende karakters kan zijn met diepe invloed, en een vrijheid hebt om missies op wat voor manier dan ook op te lossen. The best of GTA5, Divinity2, TW3. Dat is het gewoon niet geworden, en zo te zien nooit geweest.
We've greatly enhanced our crowd and community system to create the most believable city in any open world game to date. The city streets are bustling with crowds of people from all facets of life, all living their lives within a full day night cycle.
:+

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 21 maart 2021 11:07]

Ik had CP77 gehaald voor mijn spliksplinternieuwe PS5 - wetende dat het de PS4 Pro versie zou draaien - maar ik dacht, ach dan is het nog steeds superfijn 60fps en is pop in iig geen probleem.

Dat was echt een teleurstelling. Textures zijn bijna allemaal mush dus van al die billboards en ads zie je niks, crashes bijna elk half uur (ik heb geen ENKELE keer kunnen spelen zonder dat het spel opeens geheel crashte), en bovendien is de FPS ook nog slecht. Vooral de FPS was ik van geschrokken: af en toe haalt het 60fps maar als er ook maar een beetje iets gebeurd op het scherm dan valt het al snel terug naar rond de 40fps met ontzettende schommelingen.

Je zou denken dat de PS5 daar wel doorheen kan poweren. Blijkbaar niet, blijkbaar is er echt iets niet goed in de optimization.

Op elke markt met een paar vendors en pedestrians in beeld gaat het hakkelen.

Tijdens het rijden ook, het is gewoon niet soepel. Je zou denken dat je met een NVME geen problemen meer zou hebben om
snel genoeg te streamen.
GTA V heb ik direct van de launch op de xbox gespeeld, en dat was direct een top game. CP heb ik een paar uurtjes gespeeld en teruggebracht. Ik wil hem nog wel een keer spelen, maar dan in de budgetbox over een jaar oid als alle problemen zijn opgelost.
Ik wil hem nog wel een keer spelen, maar dan in de budgetbox over een jaar oid als alle problemen zijn opgelost.
Alle problemen oplossen gaat niet. Er zal altijd wel iets gevonden worden. Ook na het uitbrengen van een patch worden nieuwe bugs en problemen gevonden. Maar als de meeste grote problemen opgelost zijn (zo goed als mogelijk uiteraard), is op zich al een heel streven.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 maart 2021 14:46]

Het verschil is echter wel dat GTA IV een goede game is als je langs de bugs afkijkt. Zoals het er nu voorstaat met Cyberpunk, is het zelfs zonder bugs geen goede game.
Dat laatste is niks meer dan een mening, aangezien ik het wel een goede game vond en ervan genoten heb.
Een slechte game kan ook absoluut vermakelijk zijn, en een goede game juist niet. Of iets goed in elkaar steekt is naar mijn idee niet echt iets waar een mening over te hebben valt.
Wat jij beschrijft maakt het precies een mening. Er zijn wel zaken die je objectief kan benoemen. Maar in mijn optiek is CB2077 een goede game en we kunnen er over discusseren maar jouw argumenten zullen mijn mening niet veranderen en andersom ook niet. Wat iets een goede game maakt is voor iedereen anders.

Je zou kunnen zeggen dat het een slechte game is als je bepaalde zaken niet kan doen vanwege bugs etc. Maar ik speelde het een een well specced PC, heb maar welgeteld 1 game breaking bug gehad en een handvol visuele bugs. Dik 75 uur genoten, alle side quests gedaan en wil de game opnieuw spelen met andere keuzes in het verhaal Voor mij gewoon een goede game en gaf me weer het gevoel van de eerste Deus Ex eind jaren 90, iets wat maar weinig games mij gegeven hebben. Wordl building is voor mij gewoon mega belangrijk.
Ervaringen verschillen... Ik heb moeten cheaten om de game uit te kunnen spelen omdat de saves laden instant death betekende. Vond het echter wel een vermakelijke game die de 15 euro (afgeprijsd cd key, icm een online waardecheque) die ik ervoor betaald heb meer dan waard was.
Wordl building is voor mij gewoon mega belangrijk.
World building zoals dat je in een 5 minuten durende video een vriendschap wordt aangepraat met iemand die je mischien niet mag? (ik mocht jackie niet, vreselijk irritant en overdreven tekenfilmpersonage)
De stad was mooi ontworpen, maar de invulling ervan was enorm slordig en ik verloor vaak mn 'suspension of disbelieve' omdat een situatie niet erg aannemelijk was of dat de NPC's zich als mafkezen gedroegen.
Voor mij gewoon een goede game en gaf me weer het gevoel van de eerste Deus Ex eind jaren 90
Dat had ik dus totaal niet. Cyberpunk vond ik veel oppervlakkiger dan DX, de aanwezige elementen waren veel beter op elkaar afgestemd.
En dat zeg ik omdat ik na CP2077 weer een rondje DX heb gespeeld om te compenseren voor de teleurstelling van cyberpunk.
Of iets goed in elkaar steekt is naar mijn idee niet echt iets waar een mening over te hebben valt
Als je een huis bouwt en deze is klaar en het dak lekt niet omdat de zon schijnt...dan is het goed (objectief) Als het gaat regenen en je dak lekt dan is het niet goed (objectief) maar als jij het wel goed vind omdat jij de hele tijd met een paraplu in je huis loopt een een regenpak aan dan is het ook goed (subjectief)
Een slechte game kan ook absoluut vermakelijk zijn
Dat is een domme opmerking (subjectief dan hé)
Dat is een mening. Die mag je gerust hebben, maar zou dat niet als feit brengen. Ik vermaak mij prima met Cyberpunk namelijk.
Een slechte game kan ook absoluut vermakelijk zijn, en een goede game juist niet. Of iets goed in elkaar steekt is naar mijn idee niet echt iets waar een mening over te hebben valt.
Of de game goed in elkaar steekt of niet kunnen wij niet over oordelen, wij zijn geen onderdeel geweest van het proces om de game te maken. Door alles wat er over de game naar buiten is gekomen na de release kunnen we vervolgens ook slechts een mening vormen, we kennen verder de context en details niet dus kunnen ook alleen op de berichtgeving die naar buiten komt afgaan.

Met de huidige staat van de game, zijn inderdaad niet alle problemen opgelost, maar dat is met GTA V bijvoorbeeld ook niet. Je zult altijd wel iets aan ongewenste mogelijkheden e.d. overhouden. Wil je dat niet, zul je de game in zijn geheel from scratch opnieuw moeten maken, rekening houdend met de opgedane ervaringen.

Inhoudelijk een goede of slechte game is, zoals ik net aangaf, puur een mening.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 20 maart 2021 14:42]

Ik denk dat je niet helemaal begrijpt wat ik bedoel. Laten we als voorbeeld het politiesysteem pakken in Cyberpunk.

Is het vermakelijk? Ligt eraan, ik kan er persoonlijk wel om lachen als ze gewoon voor m'n neus spawnen en zich gedragen als een stel idioten. Maar iemand anders kan zich er enorm aan storen.

Is het goed/steekt het goed in elkaar? Absoluut niet.


Dat is meer wat ik ermee bedoel. Of je de game leuk vindt is absoluut een mening, en dat jij je goed vermaakt met de game is alleen maar beter, toch?
Tja, het spawnen van de politie is inderdaad een ding, maar dat gaat met komende patch dus aangepast worden. :) Dus om te zeggen dat de game ook na de patch niet goed in elkaar steekt, kun je dan dus ook niet zomaar meer zeggen.
Is ook om maar een voorbeeld te noemen, er zijn nog wel meer dingen.

Desondanks mag ik hopen dat ik het in de toekomst niet meer kan zeggen! Heb de game 20 uurtjes gespeeld denk ik, daarna begonnen voor mij de problemen de overhand te nemen over de mooie dingen. Ik hoop echt wel dat ik over een jaartje of 2 de game kan oppakken en het idee heb dat ik een totaal andere game speel.
Je hebt natuurlijk daarnaast een gigantische stad waarbij je geen enkel gebouw in kan. Het doet daarom aan als een groot decor. Het kan aan mij liggen, maar ik heb nog nul secrets gevonden ook, terwijl zo’n grote stad daar zich enorm goed voor leent.
Of iets goed in elkaar steekt is naar mijn idee niet echt iets waar een mening over te hebben valt
Laten we hopen dat jij nooit in een laboratorium gaat werken die Covid Vaccins maakt. Maar dat is mijn mening hé.
Wat heeft dat er nou mee te maken dan?
Waar is het RPG element dan? De game is prachtig met super leuke dialogen, maar de gear die je draagt en de talents die je kan aanpassen hebben zo enorm weinig impact op de combat experience..
Heh? Er zit enorm veel verschil tussen een hackers build, melee build of een gun build. Speelt echt compleet anders ten opzichte van elkaar.
Helaas is "verschil" niet het RPG-gedeelte zelf, maar een onderdeel van. Meer de som van het aanpassen van statistieken, technieken, uitrusting en karakteristieken wat het "RPG" maakt.
Ja, en ik ben niet zo dol op GTA games terwijl ik Cyberpunk wel leuk vind.
Zelfs cdprojectred zegt ook hun eigen website niet meer dat het een rpg is maat een action adventure. Dus je mag hem zeker wel vergelijken.
Nu heeft de studio van GTA heel veel ervaring opgebouwd tegenover CDP die net "instapt"

Vergelijking is tussen de twee spellen dan een beetje oneerlijk. Maar CDP had het spel gewoon later moeten uitbrengen.
Witcher 1, 2 & 3 vind je niet veel ervaring?
Dat is absoluut niet veel ervaring als je het vergelijkt met de ervaring die Rockstar heeft.
Dat zijn, ondanks uitgebreide games, toch best wel lineaire games, ja. Waar dat met Cyberpunk veel losser is.
Niet veel relevante werkervaring. Cyberpunk is een heel ander spel dan de witcher qua design.
Ander genre, and ook een minder groot aantal games.
Dus ja.
Ik snap de vergelijking met GTA echt niet. Je spreekt over een spel dat notorious is voor suuuper lange laadtijden (recent opgelost door een speler na een 7 jaar), super weirde fysics engine, weirde crashes, etc en DAT IS NA 7 JAAR! Ik speel de online versie en dat is echt geen pretje met momenten.
Je kan bij elk spel wel iets cherry picken dat beter is dan Cyberpunk maar ook omgekeerd. Cyberpunk is zoveel beter qua graphics, verhaal, fysics engine,...
"physics engine"

Sorry, maar heb je de game gespeeld? De physics zijn vergelijkbaar met 20 jaar oude games (voor zover we van physics kunnen spreken). Tevens een vd. meest bekritiseerde onderdelen. Zie deze vergelijking met GTA V, misschien snap je het dan; https://www.youtube.com/watch?v=-LB5N8Eht2g - en als je echt wilt lachen (of huilen), hier eentje met GTA San Andreas: https://www.youtube.com/watch?v=_KU6M_vRbgk

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 22 maart 2021 10:02]

Ik snap niet waarom cyberpunk steeds naast GTA gelegd wordt.
Die games zijn zo radicaal anders in verhaal en setting en insteek vooral, dat valt niet te verglijken.

Bananen zijn stom want ik vind appels lekkerder.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 20 maart 2021 15:09]

De games zijn 100% te vergelijken, en het verhaal maakt nieteens uit. We hebben het over game mechanics.
Je hebt in beide spellen gewoon politie die je komt stoppen als je een misdaad pleegt, en auto's die je moet besturen, en verschillende wapens etc. Deze dingen zijn allemaal te vergelijken.

Het is niet bananen en appels. Het is Granny Smith appel en Golden Delicious appel.
De games zijn 100% te vergelijken, en het verhaal maakt nieteens uit. We hebben het over game mechanics.
Natuurlijk maakt het verhaal wel uit, leuke politie mechanics is niet hetgeen wat mijn 80+ uur per playthough in zo'n spel geïnvesteerd houdt.
Zeker niet als het er alleen maar om gaat om te evenaren van iets wat sowieso al is gedaan.

Mijn totale speeltijd in GTA V speelde ik in Cyberpunk de eerste dag al ver voorbij.
Deze games zijn gewoon niet zondermeer compatible met elkaar cq gericht aan hetzelfde publiek.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 20 maart 2021 20:54]

Natuurlijk maakt het verhaal wel uit, leuke politie mechanics is niet hetgeen wat mijn 80+ uur per playthough in zo'n spel geïnvesteerd houdt.
Dat is niet wat ik zei. Ik zei dat het verhaal niet uit maakt voor of je een spel met een ander spel kan vergelijken.
Natuurlijk wel, als je spellen met elkaar gaat vergelijken impliceer je een crosscompatibiliteit in de spelersbase. Wat is anders je referentiekader? Je pakt niet voor de grap GTA neem ik aan, daar zal iets van een gedachte achter zitten.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 maart 2021 23:40]

Natuurlijk wel, als je spellen met elkaar gaat vergelijken impliceer je een crosscompatibiliteit in de spelersbase
Wat heeft dit met het verhaal te maken? De crosscompatibiliteit zit hem in de genre's van het spel en de gameplay mechanics. Het meeste van het verhaal weet je nieteens voordat je een spel koopt.

Ik pak GTA omdat deze veel gameplay mechanics deelt met Cyberpunk. Dat is het. Verhaal en setting zijn nieteens in de buurt van relevant.
Tuurlijk zijn het twee compleet verschillende games. Maar als je kijkt naar de mechanics en AI is het gewoon ronduit slecht te noemen. Persoonlijk vind ik dat gewoon belangrijk in een game. Ik laat hem, zoals velen, een paar jaar links liggen en pak hem op als die een keer in de sale is ergens.
Jah echt hoor, Watch dog 1/2/GTA zijn de AI van de politie gewoon het beste

Ik had niet erg gevonden als ze iets van copieren ofzo,
Want ze nu ermee komen en hebben is gewoon om te schamen als dev
True, maar in tegenstelling tot die andere games is het niet echt de bedoeling dat je vaak politie achter je aankrijgt. Het blijft een RPG die je beter kan vergelijken met Deus Ex dan met GTA. Als je gewoon voor de fun wat wil rondrijden, mensen afknallen en zien hoe lang je het vol houden tegenover de politie, dan is dit niet de game ervoor.

Ik ben zowel fan van GTA als van Cyberpunk, maar voor compleet andere redenen, ondanks dat het beiden open world games zijn.
Kopiëren, als je dat toch kritiek levert, schrijf het dan in ieder geval goed. Er valt niks te kopiëren, zo werkt game development niet. De onwetendheid en gemakzuchtig misplaatste kritiek van gamers betreffende game development irriteert me mateloos. - Game Makers Toolkit
Bizarre is dat ze update 1.2 enorm hypen (blog met heel verhaal eromheen, filmpjes etc) terwijl de mod makers al snel na het uitbrengen van de mod toolkit dezelfde oplossing wisten te realiseren.
Modmakers hebben volledig creatieve vrijheid, hoeven zich niet aan werkuren/regels te houden en maken zich minder druk om de kwaliteit van het opgeleverde werk.

Je kan nooit een individueel zijn werk vergelijken met dat van een studio. Het is net alsof je een trailer van een film aanpast en zegt dat je beter bent dan de studio...
Mod makers kennen geen unit en API testen, geen code coverage, geen integratie testen, geen burndowncharts, geen code reviews, geen backlog, geen meetings met product owners en andere stakeholders, design meetings, geen development pipelines, geen nightly builds, geen automated smoke tests, geen risk based test techniques...
Wat modden kun je echt niet vergelijken met een echt development traject.
Tegen die tijd is gta 6 uit en is iedereen cyperpunk vergeten.
Die van GTA irriteren me ook mateloos Politieagenten spawnen niet, die komen uit een politiebureau en het zijn er niet oneindig. Er zouden vaste patrouilles moeten zijn, met versterking die daadwerkelijk uit rukt. En als je er genoeg omlegt dan moet je weg kunnen komen.
Ik vind het wel grappig. Cyberpunk 2077 was on release day inderdaad redelijk buggy. Desondanks heb ik in de eerste week na release al heel wat uren gespeeld, met weinig meer dan een paar glitches, vooral in animaties. Eigenlijk niets dat game-breaking was.

Ondertussen speel ik ook best wel vaak Assassin's Creed Valhalla. Deze is nu 5 maanden uit. NPCs verdwijnen in het niets waardoor world events niet afgewerkt kunnen worden, animaties glitchen nog steeds de helft van de tijd enorm hard, 3 kwart van de tijd als ik met iemand praat staat die buiten het beeld of met zijn rug naar mij of het object waar hij interactie mee heeft toe (dus RIP animaties), en elke paar uur crasht de game nog steeds compleet. Het is een leuke game, maar 5 maanden na release vind ik hem nog altijd een stuk buggier en minder speelbaar dan Cyberpunk 2077 was na de eerste patch na de officiële release.

Wat maakt nou dat iedereen zich zo hard focust op Cyberpunk 2077? Een buggy release is kut, maar een "triple A" game die zelfs 5 maanden na release nog beta quality at best is, daar rept niemand over terwijl CD Projekt Red nog steeds helemaal aan stukken gescheurd wordt door de community. What gives?
Het is precies hoe ik er ook over denk.

1. Blijkbaar ervaart niet iedereen bugs in dezelfde game. Zo heb ik ook glitches in TW3 gezien terwijl de ander er geen last van had en zo heb ik nog geen enkele crash gehad met CP77 terwijl een ander continue crashes heeft of meer dan 1 per uur.

2. CDPR had een hele hoge reputatie met de Witcher games, maar maakt een grove fout en het is ineens ongeveer de slechtste ontwikkelaar ooit geworden. Ik vind vele posts begrijpelijk, maar ook veel posts vind ik hard.

Ik run zelf een accugroothandel en ik heb ook wel eens fouten gemaakt. Gelukkig word ik hier niet zo hard op afgerekend als de betreffende studio. Dan zou ik gestopt zijn en zeker ook na de gijzeling van hun data vind ik het nu eens knap dat ze overeind blijven. Ze hadden ook kunnen zeggen dat ze alles staken, echt alles en de games de games laten zijn zo ver ze waren, dus geen TW4 en geen verdere patches daaromtrent.
Mensen onthouden eenmaal het negatieve beter dan het positieve en dat is jammer. Dat is psychologisch eenmaal bewezen. Zoals het in Nederland nog geen 10% van de tijd regent noemen mensen het een regenland en zo ook een 'dorpsgek' die nooit meer iets goeds kan doen zonder alsnog afgezeken te worden. Zelfs tweakers is niet altijd heilig en het zal wel liggen aan 'de Nederlander', een nuchter en demonstratief volk. CDPR heeft genoeg klappen gehad of gaan we ze helemaal murw slaan?

Mijn 2 centjes. Al zou het gedownmod worden, ik blijf erbij en dan laat ik dat aan het verstand van een ander over om die te beoordelen. Sorry.
Op de vorige generatie consoles was het inderdaad hopeloos. Maar op de Series X was het prima speelbaar. 1 van de mooiste games die ik in jaren gespeeld heb.

Heel vervelend dat de speel ervaring voor anderen slechter verliep. Ik hoop toch dat men de titel nog eens een nieuwe kans geeft. Want er zit verdomd veel moois in verstopt.
Social media. Het internet. Groepsdruk.

Dat maakt dat iedereen hierover valt, want je hoort dan bij de club en daar verdienen mensen geld aan (influencers/'Tubers'/etc). Ik heb de hele hype genegeerd, de game op release gekocht, en in een paar dagen uitgespeeld en intens genoten zonder gehinderd te zijn door wat anderen voor mij vinden. Pas daarna ben ik gaan genieten van alle zuurpruimen. En ja, sommige punten zijn herkenbaar. Maar ook game breaking? Ja, de game is doodsimpel. Ja, de perk trees zijn broken en het hele RPG progressie stuk slaat nergens op. Ja, de wereld kan wat meer filler gebruiken en random events.

Verder? De beste impressie van een cyberpunk dystopie, immersie is uiteindelijk toch wel helemaal top voor de momenten die je tussen missies door de stad heen reist, je kunt wat mooie plekken ontdekken en er is gigantisch veel te zien. Het verhaal en de missies? Inhoud top, lengte gemiddeld tot wellicht wat aan de korte kant. Maar de missies DIE er zijn, waren best geweldig. Ook daar beklijft wel het gevoel dat er meer in had gezeten.

Al met al blijft bij Cyberpunk bij mij hangen dat het een slecht gemanaged project is. Sommige stukken van het spel, en van de stad, zijn fantastisch. De base mechanics, die zijn matig. Het samenspel van de twee is gewoon geheel niet af. Het is duidelijk dat men het zelf ook niet helemaal goed wist van tevoren en dat er meer bij moest komen in minder tijd. Dat gaat niet, en dat ervaren we.

Ik denk dat CDPR de revanche neemt met de Q3/Q4 updates waarin ook nieuwe content zou moeten zitten. Deze fix nu is bandaid material, ik heb er al meer gezien en het was soms zelfs een verslechtering. Ze hebben tijd nodig en ze moeten keuzes gaan maken. Het talent is er wel...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 maart 2021 09:15]

Zit ook volop in AC Valhalla (PS5). Ik herken de meeste van je bugs eigenlijk niet. Gisteren had ik voor het eerst dat toen ik zo'n zealot doodde, de finisher buggy was. De finisher werd uitgevoerd, maar de zealot in kwestie was niet zichtbaar. De finisher werd dus in het luchtledige uitgevoerd.

Wat me wel opvalt is dat het beeld soms een fractie stil staat, om vervolgens weer door te gaan. Is bijvoorbeeld het geval als je per paard door het landschap rijdt. Zou zo'n glitch zoals jij die noemt kunnen zijn.
Nope, dat is de oeroude engine van Ubisoft die nieuwe vakken van het terrein in gaat laden. CPU load pieken en dus een stutter. Dit is zo oud als Skyrim, komt in veel open world games voor. GTA heeft het ook. Net zoals het eeuwenoude euvel van veel NPCs in beeld = mega FPS drop.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 maart 2021 09:05]

Ik vind het nog steeds moeilijk te geloven dat deze studio ook The Witcher 3 heeft gemaakt. wat een contrast, ongelofelijk.
Die game was ook super buggy tijdens de launch, had ook delay en duurde een aantal maanden voordat het goed zat...
Daarom zou je denken dat men daar van geleerd zou hebben, maar men doet het bij CDPR het nog eens dunnetjes over... misschien nog wel slechter. Het is tot op heden geen geval de game die men in 2018 had aangekondigd.
Ergens van leren is 1 ding, de druk van de investeerders en aandeelhouders ofwel diegenen die je maandloon betalen wat anders. "Voor jou 10 anderen" is een erg, erg drukkende zin en temeer als het ook nog waargemaakt kan worden.

Ik kan het niet helpen te denken dat ook daar de schoen wringt of het gewrongen ergens in die richting van denken.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 20 maart 2021 15:21]

Jij doet denken dat mijn reactie naar de individuele programmeurs is gericht, dat zeker niet. De organisatie en dat is al gauw het management hebben gewoon lopen prutsen. Ik geloof eerder dat het management niet naar de mensen met gedegen kennis hebben geluisterd en verkeerde informatie naar de investeerders hebben verstrekt. Dat is namelijk wat ik uit al het nieuws haal rondom de CDPR en CP2077.
Waren bugs en performance maar het probleem van CP2077, dat kan je namelijk patchen.

Ik heb het over de kwaliteit van beide spellen, hoe alles werkt en is geimplementeerd.

[Reactie gewijzigd door Ambition88 op 20 maart 2021 15:54]

The Witcher 3 had inderdaad bugs maar het kwam niet in de buurt van Cyberpunk 2077. The Witcher 3 had ik destijds in één ruk uitgespeeld zonder ernstige bugs tegen te komen, Cyberpunk 2077 heb ik inmiddels alweer verwijderd en ik ben net over de helft van het verhaal.

Daarnaast was The Witcher 3 gewoon meer af, vrijwel alles dat erin zat werkte zoals het hoorde en er zaten geen merkbare gaten in. Aan alles merk je dat CP2077 de deur uit getrapt is, er ontbreekt gewoon heel veel, het spel is verre van af.

Het is dat in CP2077 gratis kreeg anders had ik wel een refund gevraagd.
Er is helemaal geen contrast.
Waar Witcher 3 sterk is Cyberpunk dat ook, namelijk een boeiend verhaal opzetten om je tientallen zoniet honderden uren mee te bezigen.
Cyberpunk mag nog niet eens in de schaduw staan van the witcher 3, op geen enkel vlak, ook niet qua story.

[Reactie gewijzigd door Ambition88 op 21 maart 2021 00:46]

Spreek voor jezelf chef. Ik ben lang niet zo geïnvesteerd geweest in een speluniversum zoals in Cyberpunk.

Ik heb hem op de console al 2x uit gespeeld en nu ben ik via GFN nog weer een keer overnieuw begonnen.

Zal toch wel ergens iets goed gegaan zijn daar.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 maart 2021 11:15]

Ik kon gewoon niet verder spelen na een aantal uren. Ik had gewoon constant het gevoel dat deze game het niet waard is en de bugs waren te aanwezig.

Qua politie had zelfs driver op de ps1 slimmere politie. En dan overdrijf ik niet.
Driver?
De games waar CP2077 mee wordt vergeleken worden echt meer en meer bizar.
Als je verwacht dat het beter crowd controle had dan hitman en betere race ervaring dan race games en een betere FPS ervaring dan moderne shooters en en een betere sandbox dan GTA en betere dialogen dan planescape torment en en en... dan is het niet moeilijk dat zoveel gamers teleurgesteld zijn.
Da's zoals ergens een broodje kopen en hopen dat het beter smaakt dan een kapsalon en gezonder is dan een slaatje.
Ze hadden een gta V killer beloofd en het komt niet eens in de buurt van gta 3. Ga maar vergelijkingsvideos kijken op YouTube.

Daarnaast ging bijvoorbeeld bij driver de politie echt goed achter je aan. Met cyberpunk rij ik het hoekje om en de politie is opeens weg.

Hoe dan ook is het een schande dat ze dit hebben uitgebracht. Misschien dat ik het over een jaar weer probeer.
Waar en wanneer hebben ze precies een gta V killer beloofd?
https://techraptor.net/ga...ed-promise-cyberpunk-2077

En nog beter:
https://www.reddit.com/r/...um=&utm_content=post_body

Ze hebben niet letterlijk een gta killer beloofd, maar als ik zo naar de bovenstaande leugens kijk was dat wel hun doel.

[Reactie gewijzigd door n3z op 20 maart 2021 17:43]

Da's een foute link vrees ik. Daar staat zelfs geen enkele verwijzing naar GTA.

Ah, je hebt je post gewijzigd.
Ze hebben toch echt nergens gezegd dat ze een GTA killer wouden maken hoor.
En die tweede link in je post klopt toch ook maar gedeeltelijk hoor.

"Features we were told to expect but aren't in the game"
En als je dan doorklikt naar de bron en effectief leest wat cd project red zegt, is het dus dikwijls exact zo geïmplementeerd zoals ze zeiden.

[Reactie gewijzigd door Kheos op 20 maart 2021 18:22]

Ik denk meer dat er bedoeld wordt dat de ai erg slecht is in de game. En dat er wel verwacht mag worden dat deze beter is dan een game van meer dan 20 jaar geleden. Als een ps1 game dat zelfs beter doet dan heb je echt geen goede game op de markt gezet.
Daar ben ik het dus niet mee eens.
Zijn Valheim, Minecraft, Cuphead en Dwarf Fortress slechte games omdat ze graphics hebben van 30 jaar geleden?
Nee, omdat dat bij dat soort games niet uitmaakt.
Maakt de ai van de politie uit in dit spel? Voor mij absoluut niet, maar ik verwacht dan ook geen GTA.
Laat GTA maar doen waar GTA goed in is en laat Cyberpunk 2077 maar doen waar zij goed in zijn.
En waar is cyberpunk precies goed in? Want ze hebben werkelijk waar alles bij elkaar geraapt en niks is goed uitgewerkt. Ook de ai van de politie is belangrijk in deze game, want het doet volledig afbreuk op de game ervaring. Voor mij doet cyberpunk niet heel erg veel goed eerlijk gezegd. Het verhaal is wel interessant. Maar dan houdt het op, alles maar ook alles wat ze hebben beloofd zit er niet in. Het grote probleem met de game die ze hebben opgeleverd is dat het gewoon niet aan de verwachtingen voldoet die ze zelf hebben gecreëerd. Dus het is niet zo vreemd dat mensen het gaan vergelijken met bestaande games. Want cdprojectred heeft toch altijd aangegeven dat dit een game is van een heel ander niveau....
"de ai van de politie is belangrijk in deze game, want het doet volledig afbreuk op de game ervaring."
Enkel als je zaken doet zoals onschuldige bijstaanders omleggen. Velen komen niet eens in aanraking met de politie en zitten in hun haar te krabben "Waar hebben jullie het toch over?"
Al van in de tijd van morrowind tot nu heb ik nog nooit een willekeurige burger omgelegd. Nooit de fun van ingezien.
Wel mooi dat jij je afvraagt. "Waar hebben jullie het over net met de ai van de politie." Cdprojectred medewerkers hebben zelf aangegeven dat het op het laatste moment snel en slordig is geïmplementeerd. En nu bij update 1.2 gaan ze het aanpassen. Als de ai goed was zouden ze dit ook niet moeten aanpassen.
"als men gas geeft en de auto beweegt niet, is er de optie om de auto naar links of rechts te draaien en om hem voorwaarts en achterwaarts te kantelen."
Hilarisch dat dit überhaupt nodig is. :+
Heb je het filmpje gezien?
Als in het echte leven je auto vast zit op een Tramspoor, vangrail, beton blok... moet je uren wachten tot de hulpdiensten (soms met een kraan) je wagen getakeld hebben.
Hier kun je hem zelf losrijden.
Gaat het in CP2077 dan ook om situaties waarin de auto vastzit op een echt obstakel? Mijn aanname was dat dit een oplossing is voor wanneer een speler zijn auto vastzit in 'niets', als in een bug. Is dat het niet?

En ja, ik heb het filmpje gezien. Daarin wordt alleen iets met politie gedemonstreerd.
Er zijn 4 filmpjes in totaal en exact de situatie die ik omschreef komt daar inderdaad aan bod.
Het is dus niet als je auto magisch vast komt te zitten (voor zover ik weet is dat ook geen bestaande bug?)
Dan had dat in het artikel wel iets duidelijker verwoord kunnen worden. :9 "als de auto van de speler vast komt te staan op een obstakel" o.i.d.

Ik zie overigens maar één filmpje. Waar vind ik de andere drie?
Die drie andere filmpjes staan een centimeter onder het eerste filmpje.
Lekker minuscuul weergegeven ook.
Ik vind Cyberpunk een heerlijke game, en ik heb al maanden geen glitches gezien behalve een paar onhandige NPCs. Waar ze bij GTA heel erg paniekerig zijn, zijn ze in Cyberpunk wat meer klungelig.

De graphics en sfeer vind ik ongekend. Het was wel even investeren in een UW screen en een RTX3080 maar dan heb je ook wat.
Helemaal mee eens. Heb er nu 143 uur in zitten en vermaak me goed. Moet nog steeds de laatste missie doen met het point of no return. Speel het wel op een 3090 en met wat mods, maar uiteindelijk erg veel plezier aan gehad en draait sinds de laatste patch prima. Hoop op wat leuke DLC en uitbreidingen in de toekomst :)
Hier zit echt werkelijk helemaal niks bij waardoor ik de game weer op zou pakken. Ze hebben de afgelopen drie maanden gewoon amper wat gedaan bij CDPR als ik zo naar de patch-notes kijk of de aangekondigde aanpassingen. Ze hebben echt helemaal niks extra's te bieden voor spelers die het spel al uitgespeeld hebben of misschien nog een extra run willen proberen met een nieuwe build.
Veel van deze aanpassingen zijn namelijk al door mods opgelost in een eerder stadium. Ik heb veel plezier gehad aan mijn run met Cyberpunk 2077, maar ik had wel meer content verwacht inmiddels waardoor ik misschien het spel nog eens op zou willen starten.
Ik heb de game gekocht, een klein aantal uur gespeeld en tot mijn teleurstelling of ergernis (hier ben ik nog niet over uit hoe ik mij voel) heb ik niet het idee dat ik nu echt wat.... mis.

En nog erger is denk ik dat ik hierin onverschillig dreig te worden.
Patchnotes? Er zijn nog geen patchnotes hoor.
Ik hoop dat ze ook iets doen aan de extreme fire damage bonus op een epic submachinegun. Op de moeilijkste moeilijkheidsgraad schiet ik iedereen een paar keer raak en fikken ze vervolgens allemaal dood. Dat maakt de gevechten wel heel makkelijk, maar tegelijkertijd is het ook weer zonde om de gun niet te gebruiken :+
Anoniem: 933945
20 maart 2021 13:49
Zo te zien is 't 'm nog steeds niet voor mij.
Ik wacht geduldig af tot het (bijna?) allemaal goed komt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee