De Oculus Quest 2 biedt op een aantal punten grote vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger. De geluidskwaliteit van de ingebouwde luidsprekers is licht verbeterd en de headset weegt minder dan zijn voorganger. De Quest 2 heeft dankzij de nieuwe Qualcomm Snapdragon XR2-processor bovendien meer rekenkracht, waardoor (toekomstige) games betere graphics kunnen bieden dan op de Quest 1.
De belangrijkste verbetering zit hem echter in het beeldscherm. Hoewel de overstap van twee oledschermpjes naar één lcd-scherm zeker ook nadelen heeft op het gebied van contrast en afstelmogelijkheden, worden die nadelen meer dan goed gemaakt door de feitelijk tweemaal hogere resolutie en de praktisch afwezige screendoor. In donkere scenes is zichtbaar dat de Quest 2 aan contrast heeft ingeboet, in alle andere situaties is vooral zichtbaar dat het beeld veel scherper en natuurlijker oogt omdat de individuele beeld-elementen minder duidelijk zichtbaar zijn.
De mogelijkheid om de Quest 2 via Oculus Link middels een USB-kabel en met Virtual Desktop zelfs draadloos met een pc te verbinden, maakt de Quest meteen een van de interessantste VR-headsets voor pc-gebruik. Wil je een pc-headset van markleider Oculus, dan is de Quest 2 vanaf begin volgend jaar bovendien de enige smaak die je kunt kiezen: de Rift S pc-headset wordt uitgefaseerd en krijgt geen opvolger. De Rift S is bovendien 100 euro duurder dan het basismodel van de Quest en heeft een lagere beeldresolutie. Voordeel van de Rift S is dat de native HDMI-verbinding - in ieder geval in theorie - een lagere latency biedt en ook het draagcomfort van de Rift S is door zijn betere hoofdband hoger dan dat van zowel de Quest 1 als Quest 2. Wil je graag een Rift S, dan zul je niet te lang moeten wachten, want zoals gezegd verdwijnt deze headset begin volgend jaar van de markt.
Andere opties voor pc-VR zijn de HTC Vive Cosmos en de Valve index. Die eerste is met een vanaf-prijs van 700 euro aanzienlijk duurder dan de Rift S, terwijl de prestaties feitelijk op geen enkel punt beter zijn. De Valve Index biedt qua draagcomfort, tracking-kwaliteit en controllers wel meer kwaliteit, maar kost bijna 1100 euro en heeft een lagere beeldresolutie.
Concurrentie op het vlak van stand-alone heeft de Quest 2 feitelijk ook niet. Het is op dit moment de enige stand-alone VR-headset en hoewel er geruchten zijn dat HTC ook met een nieuw stand-alone model komt, heeft Oculus inmiddels een grote voorsprong opgebouwd met zijn softwarebibliotheek.
Dat maakt dus dat de Quest 2 met zijn vanaf-prijs van 350 euro voor het 64GB-model of 449 euro voor de variant met 256GB opslag vanuit hardware-oogpunt eigenlijk een no-brainer is als je nu op zoek bent naar een nieuwe VR-headset, of dat nu voor stand-alone of pc-gebruik is.
Complicerende factor is wat ons betreft de verregaande Facebookintegratie. Het feit dat je verplicht een Facebookaccount moet gebruiken zal voor sommige mensen een onoverkomelijk barrière zijn, terwijl anderen er de schouders over ophalen. Dit is een heel subjectieve kwestie en hoewel wij de integratie vanuit consumentenoogpunt zeker niet als een stap vooruit zien, vellen we vooral een oordeel over de hardware.
En dat oordeel is onder de streep gewoon heel positief. Niet alleen binnen zijn eigen prijsklasse, maar ook afgezet tegen duurdere headsets doorstaat de Quest 2 de vergelijking met de competitie met glans. Sterker nog, in afwachting van de HP Reverb G2 biedt de Quest 2 op dit moment de hoogste beeldresolutie van alle gangbare vr-headsets. Reden voor ons om de Oculus Quest 2 te belonen met onze Excellent Choice-award en hem te bestempelen als aanrader, mits je de verplichte Facebooklogin voor lief wil nemen.