Facebook werkt aan ondersteuning meerdere gebruikers op Oculus Quest

Facebook werkt aan een functie om meerdere gebruikers te laten inloggen op dezelfde Oculus Quest-headset, om zo een headset te kunnen delen. Ook kan dezelfde gebruiker op meerdere Quest-headsets inloggen zonder gevolgen, zegt het bedrijf.

Oculus Quest en Quest 2

Door meerdere gebruikers te laten inloggen, kunnen bijvoorbeeld gezinsleden een headset delen zonder dat ze elkaars info zien, zegt Facebook op Twitter via het account van Oculus Support. Wel kunnen ze dan bepaalde apps en games onderling delen. Het bedrijf belooft binnenkort meer informatie te geven.

Bovendien ontkent Facebook dat gebruikers toegang verliezen tot hun account als ze op twee of meer Oculus Quest-headsets inloggen met hetzelfde account. Dat had een medewerker van de klantenservice gezegd, maar dat is onjuist, zegt het bedrijf nu. Sommige games zijn tegelijkertijd te spelen op meerdere headsets, als gebruikers inloggen met hetzelfde account. Een reddit-gebruiker heeft een overzicht gemaakt van games die single account multiplayer ondersteunen.

Wel verliezen klanten toegang tot de apps en games die ze hebben gekocht voor de Oculus Quest en Quest 2 als ze op een later moment hun Facebook-account opzeggen, schrijft UploadVR. Dat staat ook in de voorwaarden. De stap is een gevolg van het samenvoegen van Oculus- en Facebook-accounts.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-10-2020 • 12:27

46 Linkedin

Reacties (46)

46
43
16
1
0
24
Wijzig sortering
Maar let op die tekst:
The Quest 2 headset can only be associated with one account and would need to be constantly factory reset to have it active on a second account. This is something which we would not recommend.

Dat willen ze zelf rechtzetten dat dit niet het geval is:
Using the same Facebook account on two or more Oculus headsets simultaneously will NOT get your account “banned.” Having the same account registered to two or more headsets is not against the Facebook Terms of Service.

Echter, er komt dus absoluut geen antwoord hoe je dus een tweede persoon op je tweede VR kan laten spelen, alleen wat commercieel geblaat hoe multiuser op 1 device kan. De hint is natuurlijk wel duidelijk bij het volgende;
The idea is for people to easily share their headset and eligible apps with friends or family while keeping their information separate. We will have more to share on this soon.

Politiek lullen kunnen ze daar als de beste, maar ze geven dus nergens absoluut aan dat je dus wel 2 VR's op 1 facebook account mag hebben.

Als jij dus bij iemand bent die aanbied om wat VR games op zijn 2 VR's te spelen, moet je dus JOUW facebook koppelen aan dat ding, dat is natuurlijk wat ze willen, meer data.. zelfs van mensen die zo'n ding niet hebben, maar wel als gast even willen spelen.

Ergens verwacht je kwestie van tijd tot dat Instagram en Whatsapp ook gewoon een facebook account gaan verplichten..

Interessant detail trouwens:
https://twitter.com/ElusiveCal/status/1318640007523991559
Geen publiek antwoord op de vraag hoe een minderjarige dus zo'n Oculus kan gebruiken..

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 26 oktober 2020 13:09]

Politiek lullen kunnen ze daar als de beste, maar ze geven dus nergens absoluut aan dat je dus wel 2 VR's op 1 facebook account mag hebben.
Ze geven toch duidelijk aan dat dat niet tegen de Terms of Service is, en daarmee dus dat het gewoon mogelijk is. Dus als iemand al 2 Quests thuis zou hebben, dan mogen ze allebei hetzelfde account gebruiken. En voorzover het er op lijkt zijn er een hoop spellen die dan gewoon zelfs tegelijk kunnen werken. Bij bv Steam waarbij je je library kunt sharen is dat wel anders, daar kun je (behalve als het een free to play game is) ook niet tegelijk hetzelfde spel spelen.
Vorige keer dat het hier ook al over ging heb ik ook al gepoogd je te wijzen dat dat feitelijk onwaar is zogauw het ook maar één Quest1 betreft die onderdeel van datzelfde oculus-account is: die wordt "gewoon" met terugwerkende kracht geblokkeerd.

Lullen kan FB als de beste, maar élke individuele kans die ze heeft gehad om die schone schijn te bevestigen is tot zover achtergebleven.
Dit individueel voor de loginproblemen op launchday als zelfs het voorbeeld dat je een handeling moet uitvoeren die door de fabrikant expliciet wordt afgeraden... om meerdere gebruikers mogelijk te maken?

Sorry, maar een partij die ook maar enigszins van plan is aan zulke beloften feitelijk tegemoet te komen had het niet in deze mate opgelopen; dit is gewoon op een andere koers dan aangegeven varen in de hoop dat niemand aan boord verder een kompas in de hand heeft...

Tevens is wat je stelt bij de steamlibrary niet voor 100% waar (zo deel je gratis games niet maar link je ze naar de store om de gratis game in de eigen library te registreren, al is dat voor dit onderwerp verder onbelangrijk.)
Steam er bovenal géén problemen mee als in offline-mode reeds geverifieerde aankopen gestart worden, en vanaf hier loopt je vergelijking compleet scheef omdat je op dat moment van storing in jouw internet óf FB het gebruik van je Quest bij fb, ipv de Valve Index op je buik kan schijven.
Sterker nog: er is geen-enkele vorm van beveiliging daartegen binnen steam; zolang de dev zelf er niets tegen doet kan je (ook zonder offline-mode) de applicatie handmatig launchen en dat werkt voor het ruime meerendeel ook gewoon.

Verder stel je "voor zover het lijkt", maar in de praktijk blijkt gewoon nog niets van wat fb stelt in de praktijk overeen te komen, dus laten we niet kijken naar wat voor slap gelul fb nog meer aanbiedt in de hoop oprechte gemoederen en argumenten te sussen.

Bedenk je wel: het is misschien een relatief goedkoop product, maar dat verandert *niets* aan dat er nog steeds een product verkocht wordt, het wordt dus tijd om te leveren naar die beweringen waar dat mee verkocht werd; als fb dat zelfs niet doet bij de dingen waar ze dat zelf suggereert, wat zijn we dan aan het verdedigen/afwachten? Tot de jaar wettelijke garantietermijn verstreken is?

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 26 oktober 2020 17:48]

Ik heb hier een Quest 1 en Quest 2 op hetzelfde account een geen enkel probleem. De app ondersteunt dit ook gewoon, waarom zouden ze dat doen als het niet mag? De app zou gewoon een melding kunnen geven als je de tweede koppelt maar dat doet hij niet. Ik heb zelfs twee Quest 1's gehad, eentje is retour gegaan ivm dode pixels.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 oktober 2020 18:03]

Er zijn aardig-wat rapportages van gebruikers met een oculus-account mét Quest 1 geweest die na de koppeling geen toegang meer hadden tot hun reeds geïnstalleerde apps (nog van voor de verplichte koppeling).
Dit is vooral voorgekomen bij mensen die een "vers" fb-profiel probeerden te koppelen, ook onder Quest2-gebruikers is dit zelfs voorgekomen, waardoor ze in een soort catch22 belandden waarop fb de gebruikers in kwestie zelfs blijkt te verzoeken een kopie van identiteitsbewijzen in te sturen; nógal vergaand m.i. en een goed voorbeeld in waar fb's belangen (volledig profiel opbouwen) zelfs boven hetgeen meewegen dat nog niet iedereen, of in zát gevallen zelfs niet langer, al over een fb-account bezit danwel dat m.i. het argument dat zowel facebook als de Quest ook zonder id-kaart te moeten overdragen (ongeacht de motivatie) gebruikt moeten kunnen worden en verwacht mag worden dat het apparaat niet achteraf alsnog geblokkeerd kan raken zonder gedegen redenen. (en zelfs onder benoemingen als het beweerd delen van accounts is fb degene die dat dient te bewijzen en niet andersom.)

Het betreft hier een fysiek product dat toegang verleent naar meerdere digitale producten waar de consument (ongeacht de mate waarin) voor betaald heeft, zelfs in een situatie dat fb de headsets gratis zou sturen is het achteraf blokkeren zoals nu "per ongeluk" in de praktijk voorkomt niet een (m.i.) toebehorend kenmerk van een-ieder product.

Leuk dat men die koppeling wil afdwingen maar de new-user-experience had men dan mínstens uitgebreid mogen testen (en de headset 100% alsnog gratis mogen verstrekken), dán pas had de huidige situatie (m.i. dan) remotely verklaarbaar kunnen zijn.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 26 oktober 2020 19:24]

Ja maar dat had niks met het koppelen van meerdere headsets te maken, maar met het blokkeren van hun FB account na de koppeling. Daar is inderdaad een hoop misgegaan.

Ik heb zelf mijn FB account een maand van tevoren aangemaakt, zodat ik kon afwachten of hij geblokkeerd zou worden. En toen gekoppeld toen de Q2 binnen kwam. Ik ben ook niet blij met die koppeling maar ik hou het FB account gewoon helemaal leeg, doe er verder niks mee.
Misschien had het niet direct met de koppeling te maken, maar dat hoofdzakelijk semantische onderscheid heeft enkel zin als fb haar tests vooraf goed uitvoert waarvan het makkelijkst vast te stellen is dat dit het geval niet was :)

Zolang het voor de eindgebruiker kan resulteren in dit soort problemen is het vooral door fb verkeerd afgewogen. Die vrijheid heeft ze bij het verstrekken van gratis headsets allicht, maar niet wanneer ze ook maar ten-dele enige compensatie vraagt, dan verandert de situatie direct naar dat dat de partij in kwestie is die problemen dient uit te sluiten (bijv door maar een tiental mensen/testers met een vers account te laten testen; hoe dat zo klaarblijkelijk niet gebeurd is vraag ik mij hoofdzakelijk af, want het probleem is reproduceerbaar genoeg gebleken dat het dan wel voor had moeten komen.) Als fb/oculus/om-het-even dat niet zou doen is het niet heel anders dan handje ophouden om te verdienen en verder maar aan te kijken waar het schip strandt en wat je er dan aan gaat doen in plaats van ook maar te pogen dit soort problemen voor te zijn.

Houd ook in het achterhoofd: het is m.i. al verbazend genoeg dat de bounty voor de oculus-jailbreak pas ná de eerste technishe problemen kwamen; als fb die jailbreak niet had gewenst had haar meest tactische zet geweest om voor een zo vlekkeloos mogelijke launch te gaan en dat is simpelweg niet onze realiteit gebleken.
Zodoende beargumenteer ik vrij gemakzuchtig dat het fb te weinig lijkt te boeien om zulke middelen ooit te moeten willen.

Zegmaar een new-user-experience laten testen is nógal wat laagdrempeliger (in de puurste strekking: niet moeilijk te voorspellen dat het handig kan zijn om te doen) dan het (op de schaal dat ze het bezit) beschermen van enorme bergen userdata, zeker naarmate meer van dit soort koppelingen zouden ontstaan... die berg data wordt enkel groter en waardevoller, en dat laten we dan "met zn allen" bij een bedrijf achter dat zo gemakkelijk geld aanneemt en tegelijkertijd dat product waarvoor ze het doet niet serieus te nemen?

FB geeft voor zover ik kan zien geen reedt om oculus, ze geeft enkel en alleen om de potentiele mogelijke hoeveelheden userdata en vraagt je nog te betalen voor het product dat het voor ze moet gaan verzamelen ook...

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 26 oktober 2020 20:01]

Wacht even, we hebben het hier over 2 verschillende dingen:

- Er werd gezegd dat je geblokkeerd wordt als je meer dan 1 Quest koppelt aan je Oculus account (al dan niet gekoppeld). Dit wilde ik weerspreken. Dit kan en mag gewoon. Je mag meerdere headsets hebben en ik heb dat ook gewoon.

- Er zijn bij sommige gebruikers problemen opgetreden na het koppelen van hun Oculus account aan een nieuw FB account. Dit vind ik ook helemaal niet netjes en slecht uitgedacht.
Ik argumenteer echter ook dat als dat écht de bedoeling had geweest, er ook enigszins naar getest had geweest; de problemen die er zijn suggereren minstens dat de situatie van oudere/meerdere headsets (danwel gebruikers) momenteel, at-best, unsupported genoemd kan worden.

Het werkt dan misschien wel, maar dat lijkt tot zover momenteel meer afhankelijk van puur toeval dan dat oculus/fb daar zo hard d'r best voor heeft gedaan.

Balen dat dit zo nu gelopen is, maar wat stelt dat voor de toekomst? Slecht geteste patches? Goed voorteken voor een product met dit soort lockin-tekenen ;) volgend jaar al de Quest 3 en de softwaresupport of het aanbod van de titels voor 2 wordt per-direct geschorst? zou me niet eens verbazen...

We hebben het hier echter niet over een MKB-bedrijf met een ingehuurde externe webdeveloper maar een multi-billion multinational met een eigen leger aan developers; maar kan ondanks die resources niet voorspellen dat new-users ook in 2020 nog kunnen bestaan?

Deze mensen gaan dit apparaat hoe lang van updates gaan voorzien? En wat als dat gestopt wordt, dan bricken de quests alsnog uiteindelijk?
Toch raar, want ik ken enkele mensen met meerdere quests die gewoon al die quests (1) met hetzelfde account gekoppeld hebben en geen problemen hebben..
En de community is druk bezig om facebook-login eruit te slopen dus het gaat lekker ;)
Is hier een website/discord van? Lijkt me wel interessant.
Discord "virtual Desktop" maar dat is natuurlijk maar stukkie.

https://discord.com/chann...483486/767976061476405269

o, nog gevonden: Virtual reality op Discord.

en (Van iemand hier gekregen, ere wie ere...)

https://www.roadtovr.com/

https://uploadvr.com/

[Reactie gewijzigd door herpideperpi op 26 oktober 2020 21:33]

Ik heb er ook over gelezen maar vraag me toch af hoe duurzaam dat op de lange termijn gaat zijn. De Quest krijgt continu updates en bedraad PCVR via Oculus Link is alleen mogelijk met de Oculus Drivers.

De kans lijkt me groot dat updates voor de Quest 2 login tweaks (waarschijnlijk dmv rooten) ongedaan maken en het opnieuw tweaken/rooten moeilijk of onmogelijk maken. Het is ook niet ondenkbaar dat toekomstige Quest 2 batches met geupdate software worden verscheept die root methodes patchen.

[Reactie gewijzigd door teun95 op 26 oktober 2020 16:16]

Er is bij de quest 1 echt niets gedaan aan mensen die met hun quest knoeiden. Ik betwijfel ook of het bij de quest2 wel het geval is.

Ik zie facebook in de toekomst wel afstappen van android op de achtergrond ivm piraterij.
Vandaag toevallig valve news networks video gezien over de oculus quest 2. Wat een mooi apparaat verpest door forced sign in. Gelukkig zijn er jailbreaks in ontwikkeling dus met een beetje geluk kunnen ze het er op termijn uitslopen.

Zeker SideQuest ziet er enorm belovend uit met hun aanbod. Half-Life 1 op de headset en draadloze integratie met mijn PC. En een browser die automatisch VR videos herkent en goed afspeelt met een scherm zo goed als de index maar draadloos en voor een fractie van de prijs? Echt ongelovelijk veel waar voor je geld maar je bent wel volledig afhankelijk van facebooks wanbeleid. Ik ga geen foto opsturen om mijn headset te mogen gebruiken.

Dus nog even wachten, zodra ze hem hebben open gebroken ga ik er zeker een halen.
De reden dat ‘ie zo goedkoop is qua specs is juist omdat je daarna nog steeds betaald dmv data. Kan me ook voorstellen dat Facebook er alles aan gaat doen om deze jailbreak tegen te gaan; ze maken immers verlies/geen winst op de hardware zelf
Niet alleen de data, er is ook gewoon een store waar je games kunt kopen, ongetwijfeld pakken ze daar een percentage (logisch) net zoals Apple, Steam, Epic, etc.
En dat is precies hoe dit soort partijen werken, zoals Google en Amazon hun slimme speakers onder de prijs kunnen verkopen om zo concurrenten, die geen geld verdienen aan jouw data, een slag voor te zijn
Dan ga je van uit dat het waar is wat je zegt, waar natuurlijk helemaal geen bewijzen voor zijn. Alleen al aan de Quest heeft Facebook meer dan 100 miljoen aan software verkopen opgelevert.
Ook zijn er nergens bewijzen dat ze de Quest (2) met verlies verkopen, ja, zo'n marge als Apple hanteert zal het zeker niet zijn, en echt grote marge zal het ook niet zijn.
En tja, net zoals Sony, Microsoft, Nintendo en Apple er ook alles aan doen om jailbreaks te voorkomen, zal ook Facebook dat ook proberen..
Ik heb er een gekocht: Even uit mijn hoofd: adres, email, telefoon, geboortedatum, creditcard als je games wilt kopen en that's it...
Misschien dat FB later nog eens een kopie van mijn paspoort wil hebben, maar denk dat ze dat nu alleen doet als je b.v. "D. Trump" zegt te heten...
Niet doet ik FB vertrouw, heb nooit account gehad en ook WhatApp onder sociale druk en zonder toegang tot mijn contacten e.d. maar wat blijkt? Veel van mijn contacten zijn bij FB bekend omdat die zelf een account hebben en hun contacten vrijgegeven hebben. Dan alle contacten nog van al mijn bekenden met een FB account en voila: 90% van mijn en jouw persoonlijke data, en met wat pech ook foto's e.d. zijn al bekend.

[Reactie gewijzigd door batteries4ever op 26 oktober 2020 14:01]

En jij bent zo naïef om te denken dat dat de enige manier is waarop ze data binnenharken?
Denk je echt dat ze alleen vertrouwen op de data die jij invoert?
En ze gaan natuurlijk steeds meer reclame pushen over dit kanaal.
Daar kun je op wachten.
Misschien, maar zekerheid is er niet, op de originele Quest en de Rift hebben ze het ook nog steeds niet gedaan.
“Zonder gevolgen” —> behalve natuurlijk dat er een nóg groter data profiel van je wordt gebouwd
Als dat je grootste zorg is, dan moet je sowieso geen Oculus kopen. Je moet niet eerst dat ding kopen van Facebook/Oculus, en daarna klagen over het data profiel.

Edit: bedoelde dit niet rechtstreeks naar jou hoor, maar gewoon in het algemeen:)

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 26 oktober 2020 13:07]

Toen ik mijn Quest kocht (1) was een Facebook-profiel neit verplicht. Enkel een Oculus account.
Dat men dat nu achteraf gaat aanpassen, en je games lijkt af te pakken als je géén Facebook-account neemt is natuurlijk de omgekeerde wereld.
Ga ik ook zeker nooit doen. Wilde alleen benadrukken hoe Facebook een wolf in schaapskleren is.
Dat de hardware gekoppeld is aan je account is al een enorme no-no.
Ik moet zeggen, even los van de discussie of je voor of tegen Facebook account verplichting bent:
Het apparaat zelf presteert erg goed, gezien de prijs die je (deels met data) betaalt.
Het enige dat ik er aan op te merken zou hebben is het draagcomfort. Ik pas blijkbaar niet in het plaatje van de gemiddelde gebruiker. Lees: bolle kop... Dus ik hoop dat VRCover binnenkort hun Quest 2 covers inde verkoop doet.
Ik ben dus WEL blij met mijn Quest 2 en heb geen bezwaren tegen het koppelen van mijn Facebook account.
Inderdaad in de basis ook fijn dat ze werken aan mogelijkheden voor mensen die daarnaast ook nog een Quest 1 of Rift hebben, zodat ze niet dubbel hoeven te betalen voor dezelfde software. Wel zo fijn...
Hear, Hear.

ik ook...

Met koppijn in bed gestapt na te lang Waltz of the Wizard...

Opa van 71 speelt tegenwoordig games. Dat was na de Super Nintendo best wel weer wat.
Op zich is dit niet zo'n gek idee, hiermee wordt de Quest 2 een platform voor iedereen ipv een persoonlijk stuk hardware. Als je een FB account koppelt op een Quest 2 krijg je jouw bibliotheek met spelletjes te zien, die kun je dan eventueel installeren. Echter, als iemand anders dan weer inlogt, dan ziet die zijn bibliotheek, als er dan een spel op de Quest 2 geïnstalleerd is door een andere gebruiker wat door de huidige gebruiker niet gekocht is, kan het niet gespeeld worden. Klinkt logisch.
Wat mij betreft ligt het niet aan het verplicht stellen van een account. Immers, mijn Xbox, Playstation, Apple of Google device vereist ook een account. Het bijzondere ligt hem in de TOS van Facebook die anders is dan de anderen. Deze vergt veel meer informatie en eisen rondom de gebruiker (echte naam, telefoonnummer e.d.). Daarnaast is er kans op een enorme 'straf' als je account terecht of onterecht wordt gedeactiveerd. Bijv. : Waarom leidt een onacceptabele (volgens TOS) uiting op facebook tot het niet meer kunnen gebruiken van mijn Oculus Quest hardware? Kijk, dat ik daarna niet meer online kan, kan ik me nog voorstellen. maar laat de gebruiker dan in ieder geval toegang houden tot de library en offline content.

[Reactie gewijzigd door FoggyFreek op 26 oktober 2020 13:50]

Maar hoe koop jij dan apps? Als je je creditkaart gebruikt hebben ze die data dus ook.
Goed punt, dit kan dan niet meer. Mijn cc data hebben meerdere al overigens, al probeer ik het eerst altijd via PayPal te laten gaan. Misschien is een time-out o.i.d. meer op z'n plek? Tijd voor reflectie van de daad ;-) Ik heb echt al honderden euro's in die stores gestopt. Maar besef me ook dat wanneer ik akkoord geeft op de TOS van welke partij dan ook, ik het risico loop de toegang kwijt te raken als ik deze overtreed. Steam (brrr... ik huiver al bij de gedachte dat ik daar niet meer bij kan ;-)), Xbox, Origin, Oculus.. de bittere keerzijde van digitale content?
Goed nieuws, maar komt voor mij iets te laat.
Ik heb een hoop spellen dubbel gekocht om ze thuis op 2 Quests te kunnen spelen.
Dat is balen. Heb je voor deze gulle sponsoring wel een bedankje van Mark gehad?
Ennnn mijn volgende headset wordt een hp reverb g2. Wat een onzin toch allemaal bij oculus tegenwoordig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee