Ontwikkelaars werken aan jailbreak en log-in zonder Facebook voor Oculus Quest 2

Ontwikkelaars werken aan een jailbreak voor de Oculus Quest 2. Ook is het sommige mensen al gelukt om in te loggen zonder een verplicht Facebook-account, maar het is nog niet openbaar gemaakt hoe dat is gelukt.

Gebruiker Tiger-Hobbes deelt op Reddit screenshots van zijn Quest 2 zonder Facebook-log-in. Door het ontbreken van een ingelogde Facebook-gebruiker ontbreken ook enkele functies, zoals de mogelijkheid om beeld te casten vanuit de Oculus-app. Andere cast-methodes werken wel, zo claimt de gebruiker.

De gebruiker is wel ingelogd met zijn Oculus-account. Daardoor kan hij de Store gebruiken en apps aanschaffen en downloaden. Oculus maakte het gebruik van een Facebook-account verplicht bij de Quest 2. Gebruikers moeten hun Oculus-account samenvoegen met een Facebook-account. Tiger-Hobbes meldt niet hoe het hem gelukt is om de Quest 2 te activeren zonder dat te doen. Bij huidige headsets is het nog mogelijk om alleen een Oculus-account te gebruiken, maar ondersteuning voor die accounts vervalt per 1 januari 2023.

Daarnaast zijn ontwikkelaars, die zich in een Discord-groep hebben verzameld, bezig met het ontwikkelen van een jailbreak voor de onlangs uitgekomen VR-headset. Het is onbekend wanneer die jailbreak zou uitkomen en wat die precies mogelijk zal maken, behalve het gebruiken van de headset zonder Facebook-account.

Tweakers duidde de verplichting om een Facebook-account te hebben aan als een van de grootste nadelen van de Oculus Quest 2. Die verplichting heeft bovendien bij sommige gebruikers al tot problemen geleid, vanwege een afgesloten account of een wekenlang proces om een account aan te maken. De Quest 2 kwam deze maand uit.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

19-10-2020 • 09:39

258 Linkedin

Submitter: JapyDooge

Reacties (258)

258
250
111
14
1
113
Wijzig sortering
@arnoudwokke misschien wel handig voor de volledigheid om te melden dat er nu $10.000 klaarstaat voor als het iemand lukt (mogelijk gemaakt door een VR dev die $5.000 schenkt en Palmer Lucky die dit matched) en er gekeken wordt of dit verhoogd kan worden via crowdfunding etc.
En er dan ook bij te vermelden dat Palmer Lucky een van de oprichters was van Oculus.
En dat hij de boel verkocht heeft aan Facebook en belooft heeft dat je nooit een Facebook account nodig zou hebben? En dat hij verschrikkelijk gehaat wordt op Reddit vanwege zijn extreme uitspraken? En dat hij een groot Trump supporter is en daar zijn fortuin tegenwoordig voor inzet?

TL;DR Deze man geen aandacht geven... Hij voegt niets meer toe in de VR wereld en is de bron van dit probleem.
Wat heeft zijn politieke overtuiging ermee te maken? Relevant: hij matcht de beloning voor het jailbreaken van de Quest 2. Ook relevant: hij is mede-oprichter van Oculus. Niet relevant: hij is een Trump supporter.
Anoniem: 24417
@Moogles19 oktober 2020 15:55
dat hij de boel verkocht aan facebook lijkt me wel vrij relevant :P misschien is dit een soort spijtbetuiging?
Mijn punt is dat hij niet relevant is..... Hij heeft letterlijk niets meer te zeggen over Oculus, is een bewezen leugenaar en heeft dit probleem juist veroorzaakt. Dat hij hier (klein) geld tegenaan gooit is totaal niet relevant.
Het probleem is het volledig normaal gevonden kapitalisme waarin winstmaximalisatie het enige heilige doel is. Palmer Luckey & Mark Zuckerberg doen precies wat wij van hen verlangen, notabene zogenaamd in naam van jouw en mijn welvaart.

Heb je hier moeite mee, dan is het misschien tijd wat afstand te nemen van deze (extreme variant van) kapitalisme. Dát vinden mensen (de meeste Nederlanders) dan vaak weer moeilijk - tja dan blijven we zitten met dit soort figuren aan de macht (die hun werknemers dwingen dingen te doen die ze eigenlijk helemaal niet willen doen, zoals mensen verslaafd maken aan doelloos scrollen naar nieuwe advertenties op een klein schermpje op weg naar een shotje dopamine - of straks dan in VR).

Zie als voorbeeld van een ander soort machtsstructuur wat prima in een vrijemarkteconomie kan functioneren: https://en.wikipedia.org/wiki/Mondragon_Corporation en achtergrond https://web.archive.org/w...rg/ICLIB/IC02/Gilman2.htm. Je kunt prima morgen een wetje aannemen waarmee je alle corporaties omzet naar zo'n structuur.

[Reactie gewijzigd door Gulpen op 19 oktober 2020 16:47]

Gelukkig heeft Facebook zijn beste tijd gehad. Volgens mij is het gebruik al sterk afgenomen onder Europese jongeren. Vroeger zaten al mijn leerlingen er de hele dag op; tegenwoordig echt helemaal nooit meer. Evenzo ken ik weinig twintigers en dertigers meer die er veel gebruik van maken, de meesten nauwelijks meer.
Mag ik je vragen hoe je op tweakers een link aan een of meerdere woorden koppelt? Ik kan het nergens vinden
Sure, in de comment editor een woord selecteren en dan op het link icoontje klikken.

In tekst ziet dat er zo uit: [ url="https://www.test.nl"]woord[/url ] (zonder spaties)

[Reactie gewijzigd door dycell op 21 oktober 2020 13:39]

Top dankjewel! Op reddit is het net anders. Weet ik dit ook weer
Is dit niet illegaal? Hacken belonen?
Het is in Nederland niet illegaal, het is jouw apparaat en je mag ermee doen wat je wilt (binnen de wet). In andere landen zit het soms wat lastiger.

Je kan er wel vanuit gaan dat Facebook dit niet zomaar laat gebeuren en achter de organisatoren en/of potentiële winnaars aan zal gaan. Zolang dit puur om de Facebook verificatie gaat en niet om het mogelijk maken van het spelen van gekopiëerde spellen acht ik de kans klein dat Facebook hier echt iets tegen kan doen, in ieder geval in Europa, maar ze gaan het toch zeker proberen.

[Reactie gewijzigd door Oon op 19 oktober 2020 11:19]

Dit gaat hoogstens (zeer waarschijnlijk) tegen de "Terms of use" van Facebook/Oculus in.

Auteurswet artikel 29a: het bewust omzeilen van “doeltreffende technische voorzieningen” is onrechtmatig, oftewel kan leiden tot schadeclaims van de rechthebbende. (Het is niet strafbaar en je krijgt dus geen boetes of celstraf.)

Maar dan neem je aan dat de auteurswet van toepassing is op VR brillen en facebook-account gezien wordt als DRM.

Bron

[Reactie gewijzigd door FuaZe op 19 oktober 2020 13:19]

Je koopt het apparaat (niet enkel een licentie op een liedje of game o.i.d. zoals met entertainment), dus mag doen wat je er mee wilt lijkt me. Lijkt me dus niet illegaal.
Dat klopt voor de hardware misschien, maarja, je hebt toch software nodig om de headset uberhaupt in gebruik te kunnen nemen. En uiteindelijk zul je die software ook we kunnen vervangen, maar je zult toch eerst een keertje dat ding aan moeten zetten en door moeten laten starten.. Het OS op de headset is wel in licentie...
Echter is het zo dat heel veel mensen een product hebben gekocht waarbij beloofd was dat je geen koppeling met facebook hoeft te maken. Een paar weken terug is facebook hierop terug gekomen en heeft het alsnog verplicht gesteld.
Ik ben blij dat de Nederlandse wet het niet met je eens is :)
En op welk vlak zijn ze het niet met mij eens? Tuurlijk, de groep die nu problemen krijgt door de verplichting dat ze een FB account moeten hebben terwijl dat bij aanschaf niet nodig was is niet goed. De nieuwe groep kopers heeft 2 opties, of FB nemen of geen bril.
Omdat als jij een apparaat koopt dat apparaat van jou is. En je ermee mag doen wat je wilt. Dan kan Facebook wel roepen dat "maar een account is verplicht!", maakt dan niet meer uit. Je mag dan ding naar hartelust aanpassen.

Ze zouden je wel van hun online dienst kunnen aftrappen, dat recht hebben ze, en die voorwaarden kunnen ze eraan stellen. maar dat kan jou er niet van weerhouden third-party online diensten te gebruiken.

"Illegaal" betekent dat je voor kan aangeklaagd kan worden, er een boete voor kan krijgen of celstraf kan krijgen bijvoorbeeld. Ik ben geen jurist, maar volgens mij is dat hier niet het geval.

P.S. Wat ik nog wel vond op het gebied van 'apparaten niet mogen aanpassen' is dit: https://www.iusmentis.com/beveiliging/hacken/modchips/ . Dit gaat over het omzeilen van kopieerbeveiligingen op software. Alhoewel ik denk dat het voor deze casus niet opgaat, want dit gaat niet over software of media kopiëren.
Op de "inhoud" van de wet. Artikel 45m van de Auteurswet wordt hierin toegepast. Zo lang je geen content toe gaat voegen waar eigenlijk voor betaald zou moeten worden, etc. etc. etc.

--- bronnen ---
1. ↑ http://arstechnica.com/te...-jailbreaks-are-fair-use/
2. ↑ http://www.jailbreaking.n...de-ipad-echter-niet-meer/
3. ↑ Zie bijvoorbeeld: <http://nl.wikipedia.org/wiki/Jailbreak_%28iOS%29>
4. ↑ http://www.copyright.gov/...esponses/apple-inc-31.pdf
5. ↑ http://manuals.info.apple..._4_belangrijke_productinf ormatie.pdf
6. ↑ Spoor, Verkade & Visser 2005, p. 605.
7. ↑ Kamerstukken I, 1993/94, 22 531, nr. 63b, p. 6 [MvA I].
8. ↑ W.A.J. Hoorneman, P. van Schelven, H. Struik, Softwarerecht, Deventer: Kluwer 2010, p. 225 en 226.
9. ↑ Rb. ’s-Gravenhage 11 september 2002, BIE 2003, nr. 24, p. 171.
10. ↑ Hof ’s-Gravenhage 4 december 1997, BIE 1991, nr. 66, p. 230.
11. ↑ J.H. Spoor, D.W.F. Verkade, D.J.G. Visser, Auteursrecht. Auteursrecht, naburige rechten en databankenrecht, Deventer: Kluwer 2005, p. 606.
12. ↑ HvJ EU 22 december 2004, nr. T‑201/04, r.o. 129.
13. ↑ H. Franken, H.W.K. Kaspersen, A.H. de wild, Recht en Computer, Deventer: Kluwer 2004, p. 256.

[Reactie gewijzigd door sniek op 20 oktober 2020 13:11]

Het enige illegale is de verplichte facebook koppeling.
ik snap nog steeds niet wat het grote probleem is met inloggen met je facebook account. ik snap dat ze nu een hoop data van je kunnen gaan verzamelen en dat ze daarmee je doelgerichte ads kunnen geven op facebook maar is dat alles of is er iets anders aan de hand dat ik niet gehoord heb.
Het probleem is dat ze het gebruik van deze VR headset kunnen blokkeren als jouw facebook account niet 'in good standing' is. Bijvoorbeeld, er zijn mensen zonder 'echte' facebook account die een 'fake' account maken (dus met nul echte persoonlijke data) puur om te kunnen inloggen. Deze facebook accounts zijn gebanned waarna zij dus geen gebruik meer konden maken van de VR headset.
Daarnaast, als ik honderden euro's betaal voor een product, vind ik het volledig onacceptabel dat ik als user ook nog eens gemonetized word door dat product.

Producten/diensten van bedrijven die in die zin van 2 walletjes willen eten komen er bij mij niet in.
tjah, het product is dan ook wel een stukje goedkoper op de markt gebracht ten opzichte van producten met dezelfde specs. Dus niet zo raar dat ze proberen dat gemiste geld met iets anders op te vullen.

Neemt niet weg dat ik het nog steeds een rotstreek vind en dat ik het zelf absoluut niet zou kopen ook al heb ik een facebook account wat gewoon okay is.
Dan moeten ze het doen zoals Amazon hun kindle op de markt brengt.
X euro voor toestel met reclame
X+Y euro voor toestel zonder reclame.
Waarbij in dit geval dus gaat over 'zonder' verplichte facebook connectie...
Dat 'moeten' ze natuurlijk helemaal niet. En uiteindelijk maak je als consument de keuze of je een apparaat koopt waar bepaalde gebruiksvoorwaarden aan hangen. Als je daar niet goed over nadenkt bij aanschaf en je komt in de problemen dan heb je dat aan jezelf te wijten.
Misschien wordt het zelfs met verlies verkocht in de hoop het goed te maken met data en ads.
tjah, het product is dan ook wel een stukje goedkoper op de markt gebracht ten opzichte van producten met dezelfde specs. Dus niet zo raar dat ze proberen dat gemiste geld met iets anders op te vullen.
Dat is precies de reden dat ze het product voor een lagere prijs aanbieden. Voor Facebook is jouw data op de langere termijn waardevoller dan nu een grote marge maken op de verkoop van de nieuwste Oculus Quest.

Zelfde verhaal bij Alexa, Google Home/Nest, en andere "slimme" apparatuur. Amazon, Google, Facebook, etc. bieden die voor een lage, aantrekkelijke prijs aan om zoveel mogelijk mensen binnen hun ecosysteem te trekken en hun data te verzamelen.
Dan nog gaat het een stap verder dan het zijn van een 'rotstreek'. Je legt nog steeds best veel geld neer voor dat ding. Je hebt dus al een deel betaald (weten we eigenlijk wel of het een deel is; we weten immers niet hoeveel het ding kost en hoeveel winst erop wordt gemaakt). Gebruik je dus een fake feesboek account, en dan wordt het ding onklaar gemaakt! Dus effectief gezien wordt je bestolen! Dit is wat ze in de industrie noemen een "precedent". En dit is ook het onethische koppelverkoop. Er zijn voor minder classaction rechtszaken gestart.

Of het is eigendom van facebook en je leent de headset op borg, of je betaalt voor de hardware en het is van jou. Ze kunnen niet beide hebben. Als facebook de headset verkoopt onder kostprijs en dan geld terug wilt verdienen via hun netwerk, maar men weigert om deel te nemen aan het netwerk, dan is dat pech gehad. Het is een business model, en daar zitten risico's aan vast. Als het niet uitpakt, dan is het simpelweg verkeerd gegokt. Om vervolgens dan maar als facebook te ragequitten en je kapotte spullen achterlaten, is walgelijk.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 20 oktober 2020 03:22]

Er zitten geen advertenties in de Quest, behalve een recommendation engine voor spellen. Op dit moment word je dus niet gemonetized.
Het feit dat je een facebook account moet hebben = je wordt gemonetized, niet noodzakelijk via de headset zelf.

Ik heb nu geen facebook account en ben dus verplicht eentje aan te maken als ik de headset wil gebruiken. Ik ga toch maar passen denk ik :)
Dat je voor een product van een fabrikant een login naar zijn/haar keuze moet gebruiken is niet erg, of dit nu facebook of gewoon een email adres is, wat erg is dat je VR set min of meer onbruikbaar is zodra facebook vind dat je account niet volgens de richtlijnen gebruikt wordt, of dat je een "fake" account hebt.
Je wordt monetized zodra je op Facebook of aanverwanten sites terecht komt. Niet direct in de headset nee, maar daar wordt wel al al je data verzameld voor de ads die je later op je PC scherm gaat zien.
Er zitten NU nog geen advertenties in de quest.
Maar het gegeven dat je een FB account nodig hebt, geeft wel duidelijk aan dat FB dit wil gaan integreren in hun platform, wat puur alleen om reclame en data harvesting draait
Er worden wel advertenties vertoond, zo heb ik begrepen van andere berichten. Facebook verdient ook geld met advertenties, dus ik zou raar vinden als Quest 2 helemaal advertentie vrij is.

Er is gemeld dat er paar advertenties te zien zijn in de menu overzicht.
In een van de faq op hun site staat een vraag of er advertenties getoond worden op de quest2 is het antwoord: op het moment niet.

Ik lees dat als: nu niet, maar we denken er aan, dus waarschijnlijk later
Dat er (nog) geen advertenties in de Quest worden getoond wil niet zeggen dat Facebook de data die het uit je Quest haalt niet op andere manieren/platformen gebruikt.
Hmmm, nou dan zou ik maar niks meer met Android er op kopen.
Wat het nog interessanter maakt:

Als Facebook zijn gebruiksvoorwaarden wijzigt:
 • Mag je de Quest 2 retourneren en krijg je jouw geld terug (ook van de games) ?
 • Mag je de Quest 2 op Marktplaats proberen te verkopen (of zit deze gelocked aan je Facebook account) ?
 • Ben je gewoon de sjaak ?
 • Overig...
Het is gewoon zonde van zo'n mooi product, dat je vast zit aan Facebook...


edit:
Ik heb nog ff gauw gechecked op https://www.oculus.com/legal/terms-of-service/ maar het is gewoon optie 3: Je bent de sjaak
Na 30 dagen notice van wijzigingen, worden de wijzigingen doorgevoerd.
Indien je het niet eens bent met die wijzigingen moet je binnen die 30 dagen stoppen met het gebruiken van het product.
Overdragen van product/licentie/account is niet toegestaan.

[Reactie gewijzigd door Bedenker op 19 oktober 2020 13:07]

Zal vast in de koopovereenkomst staan dat je je games niet terugkrijgt bij een verandering van de algemene voorwaarden anders zou je bij Steam en co hetzelfde kunnen zeggen.
Wat is dan het hele nut van die algemene voorwaarden? Ze kunnen wijzigen. En als dat gebeurt op zo'n manier dat je onder de nieuwe voorwaarden het product niet meer wilt, heb je pech.
Volgens mijn conflicteerd dit sowieso met recht op een deugdelijk product. Dit is niet deugdelijk als je duur gekochte apparatuur onbruikbaar wordt gemaakt, omdat je weigert je privacy af te staan.

Facebook breekt hier mee naar mijn idee gewoon onze wetgeving. Wel meerdere (ook AVG) als je met rechtenkennis hier een beetje moeite in stopt.
Volgens mij is dit strijdig met de Nederlandse wet en Europese richtlijnen mbt de Quest, maar goed....
Plus dat mensen die al een fake account gebruiken, heel veel games gekocht hebben, ineens verwijderd worden en dus ook alle games kwijt zijn.
Ik heb (en wil) geen Facebook account, natuurlijk wel eens wat met social media gedaan maar nooit met herleidbare namen, ik heb ook geen behoefte er aan om social platform X te moeten aantonen dat ik pietje puk ben woonachtig te zus en zo.
Meer dan "in good standing" - als je iets doet in een game dat Facebook niet aanstaat, dan kunnen ze je account sluiten. En wat ze niet aanstaat kan natuurlijk zo ver oprekken als zij willen. Nu zijn het bijvoorbeeld "obscene gebaren" en "in iemands persoonlijke ruimte komen".
Naast dat als je facebookaccount geblokeerd is, je product niet meer werkt, wat al onacceptabel is, is het ook niet meer wenselijk de datahonger in stand te blijven houden.
We zitten in een situatie waarin bedrijven winst mogen maken met persoonlijke gegevens. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Maar als je kijkt naar bijvoorbeeld Facebook en Google is de datahonger haast onbeperkt, waarin Facebook brutaler is. En dat leidt tot achtervolgingspraktijken. Kijk de film enemy of the state, dat punt zijn we al voorbij. Er zijn zelfs programma's gemaakt waarin te zien is hoe makkelijk het is om mensen te achtervolgen.

Ik kan me niet voorstellen dat iemand dat wil. Daarnaast: de inlichtingendiensten wereldwijd pikken ook een graantje mee in de ontwikkelingen van datavergaring. Ook een ontwikkeling die heel negatief kan uitpakken.

Nuchter genomen kunnen we best stellen dat we het aan onze omgeving haast verplicht zijn dit soort praktijken buiten de deur te houden. Het is prima dat mijn gegevens geld waard zijn, maar ... mijn gegevens, mijn geld. En niet andermans winst. Het zou heel goed zijn als er een politieke partij zou zijn die het winst maken met persoonlijke gegevens zou verbieden. Het heeft namelijk geen nut voor ons als burgers, het komt de laatste jaren alleen maar steeds meer ter discussie.
Dat zou al niet handig zijn. Als ik dat apparaat zou koopen moet ik een vriendlooze Facebook aanmaken omdat het verplicht zou zijn en dan nog allemaal dingen er mee doen verlpicht.
Nee, geen vrienden hebben is niet ‘in good standing’ 😅🤪🤪.

Ongetwijfeld als je een minimaal account (naam en login) aanmaakt is dat vast niet goed genoeg.
En Microsoft kan je xbox library ontoegankelijk maken, Sony je ps library, Google je play store, Apple je appstore apps en valve je steam library. Maar nu het Zuckerberg is vallen we er allemaal weer over.
Ik hoor daar nooit iets over terwijl het hierbij blijkbaar al redelijk vaak voorkomt. Ik denk als Apple dit zou doen er net zo hard op gebasht wordt.
maar voor al die stores kan ik een fake naam gebruiken...
Als je gewoon een leeg profiel aanmaakt met je eigen naam en email adres, kunnen ze je echt niks maken.. je bent NERGENS verplicht om extra informatie op te geven NOCH om het platform te gebruiken.

Dat is exact wat ik heb gedaan.
Er zijn meerdere mensen die dit hebben geprobeerd met (helaas) andere resultaten, even rondzoeken levert bijvoorbeeld dit op:

https://www.reddit.com/r/...ccount_for_oculus_and_fb/
Je laat een post zien waar mensen een nep facebook account aan 't aanmaken zijn geweest. Ik heb gewoon een facebook account met m'n eigen naam, helemaal afgesloten van de buitenwereld via hun eigen security settings, waar ik alleen m'n VR vrienden (mensen die ik ook nog eens IRL ken) in heb staan.

"You should put this fact , that you had 'VR' as a surname, in the original post. It is a very important fact you ommitted."

Dat is iets waar je waarschijnlijk overheen hebt gelezen. Nogmaals, als je gewoon je echte naam gebruikt en maar 1 account hebt, kunnen ze je niks maken.. niemand kan je verplichten om een facebook account daadwerkelijk te gebruiken.

Ze draaien hier effectief hun eigen platform de nek om.

[Reactie gewijzigd door cappie op 21 oktober 2020 09:08]

Daar heb ik inderdaad overheen gelezen, bedankt voor het ophelderen. In dat geval hoop ik dat zoals jij het opgezet hebt goed genoeg is voor ze en dat je normaal gebruik kan maken van je VR headset.

Desondanks zou ik het uit principe niet aanschaffen maar dat is uiteraard een ander verhaal.
Mjah.. ik snap je punt wel.. maar ik gebruik m'n echte naam ook op m'n LinkedIN en op Twitter.. daarnaast post ik er helemaal niks op en blokkeer ik alles qua facebook met plugins in m'n browser, dus qua privacy doet 't echt niks af. Ik moet zeggen dat de Quest 2 echt steengoed is, ook op PC.
Het probleem met dat verplicht inloggen met je facebook account is nou juist dat facebook account. Er zijn zat mensen die gewoon geen facebook account willen omdat ze nog enigszins om hun privacy geven. En het wringt nog sterker omdat dit puur een kunstmatige vereiste is. Zo'n apparaat kan prima volledig functioneren zonder die social media koppeling.
"Omdat ze nog enigszins om hun privacy geven"

Ik hoorde laatst een interessante mening die ik toch wilde delen. Mensen die geen Facebook account hebben hebben ook geen overeenkomst met Facebook. Toch wordt, bij het bezoeken van een ongelofelijke hoeveelheid sites hun data verzameld door Facebook. Dan kan je maar beter een account hebben bij Facebook waardoor je je nog op de overeenkomst kan beroepen.
Dit klopt niet, dus het zou fijn zijn als je je post aanpast. Je kunt nog steeds bij Facebook je data opvragen, ook al heb je geen account. Er zijn ondertussen honderden bedrijven die via-via jouw en mijn data hebben verkregen door partijen als Facebook. Jij kunt die data daar gewoon laten verwijderen of opvragen.

Zie ook onderaan:
https://www.facebook.com/help/212802592074644

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 19 oktober 2020 10:40]

Als je geen account hebt wordt je nog steeds gevolgd, Door Google, Facebook, etc. DAt komt omdat hele veel site de mogelijkheid hebben om met Google account etc in te loggen. Veel web sites hebben de API van deze bedrijven actief voor alle gebruikers van hun site terwijl dat alleen actief moet zijn als je hun account gebruikt. Het enig wat ze niet weten is je echte ID maar ze bewaren allemaal een profile van jou. En het mooi is dat je het niet kunt laten verwijderen, omdat je geen account hebt :-)
Zie hieronder, dat kan dus wel. Er staat nergens in de EU-regelgeving dat je een account bij een bedrijf moet hebben om je data te verwijderen/op te vragen. Je kunt dit desnoods gewoon per post doen.
Heb net even de handleiding geprobeerd maar bij de eerste stap moet je al ingelogd zijn
Dan kijk/lees je niet goed:
https://www.facebook.com/help/contact/2032834846972583

Als je hier leest en vervolgens op de juiste knopjes klikt, spawnt ie een email-adres waar je naartoe kunt mailen.
If you don't have a Facebook account, please select “This doesn't answer my question.”
o This doesn't answer my question

Please select one of the following options
o I don't have a Facebook account

Please provide us with the following information and we'll follow up. Alternatively, you can email:
<redacted>

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 19 oktober 2020 10:59]

Link naar dit soort pagina's lijkt niet werkt, hebben ze waarschijnlijk dus expres gedaan zodat het niet te makkelijk word je spullen te verwijderen.
Facebook biedt manieren om je gegevens te bekijken, downloaden en naar een andere service over te zetten.
Je gegevens bekijken
Je kunt je Facebook-gegevens, waaronder foto's, berichten, reacties en opmerkingen, bekijken via het hulpmiddel Je gegevens bekijken.
Je gegevens downloaden
Je kunt ook een kopie van je Facebook-gegevens downloaden via het hulpmiddel Je gegevens downloaden. Je kunt ervoor kiezen je gegevens te ontvangen als HTML-bestand dat makkelijk kan worden geopend of als JSON-bestand waarmee je je gegevens kunt overzetten naar een andere service.
In het hulpmiddel Je gegevens downloaden:
Ga naar het tabblad Nieuw bestand.
Selecteer een datumbereik
Selecteer een bestandsindeling en kwaliteitsvoorkeur
Selecteer de informatietypen die je wilt invoegen in je bestand.
Klik op Bestand maken
Het downloadproces voor je gegevens is met een wachtwoord beveiligd, zodat alleen jij hier toegang toe hebt. Zodra je een bestand hebt gemaakt, wordt dit binnen een aantal dagen beschikbaar gemaakt als download.
In ons gegevensbeleid vind je meer informatie over hoe we je gegevens verzamelen en gebruiken, hoe deze worden gedeeld en hoelang we ze bewaren.
Als je geen Facebook-account hebt, selecteer dan Mijn vraag is hiermee niet beantwoord.

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 19 oktober 2020 11:17]

Grappig ik krijg dit :
[...]
Als je geen Facebook-account hebt, selecteer dan Mijn vraag is hiermee niet beantwoord.
Lijkt me een duidelijke instructie. Dat krijg ik ook, alleen dan in het Engels.
De data die je moet invullen daar, geeft facebook precies de data die ze nodig hebben om de data die nu aan een brouwser fingerprint hangt aan een echte persoon te koppelen. En jij hebt geen enkel mogelijkheid om maar iets te controleren.
Ik denk dat je naïef bent als je denkt dat ze niet al precies weten welk email wat doet op het internet. Er zitten zoveel bedrijven in Facebook waar jij waarschijnlijk ook een email en IP hebt achtergelaten.
Leuk, maar dan heben ze dus al je email adres. Dan krijg je zeker een mail terug of je ook nog even je telefoon nummer wilt achterlaten etc etc en vervolgens heb je dus al zowat een half account..
Geen idee, maar als jij wilt dat een bedrijf je wat opstuurt, moet je toch echt je adresgegevens achterlaten. Dat werkt zo met winkels, banken, de overheid, de bakker om de hoek, etc. Waarom zou dat hier anders zijn?

De waarde van een account is overigens niet de string die je email is.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 19 oktober 2020 11:51]

Ok, pak voor je browser Firefox (of Chrome desnoods) de volgende plugins:

- uBlock origin
- Privacy Badger
- Facebook container

En je hebt nooit meer last van die tracking shit.
Hoe kan je dat doen? Ik ben wel benieuwd wat facebook over mij weet
https://www.facebook.com/help/212802592074644

Zie onderin:
If you don't have a Facebook account but believe Facebook may have information about you, you can contact us to request a copy of your information.
https://www.facebook.com/help/contact/2032834846972583 en klik This doesn't answer my question

Bedenk dat je bekend bent omdat iemand die je kent zijn of haar adresboek heeft gedeeld met Facebook. Zo kennen ze jouw e-mailadres, telefoonnummer en naam. Zodoende kun je met diezelfde gegevens je data opvragen. Iemand anders heeft dus zonder dat jij dat wil, jou bekend gemaakt bij Facebook. In theorie is dat illegaal tegenwoordig. Maarja, ga jij je vriendjes, vriendinnetjes en familie maar aanklagen.
Hoezo moet ik iets aanpassen. Ik geef aan dat ik laatst een interessante mening hoorde.....
Omdat je door je taalgebruik een mening als een feit formuleert.
Nee, want het is niet mijn mening. Het is iets waar ik over aan het nadenken gezet ben. Verder niet.
Net even geprobeerd, maar bij poging één krijg ik een onontkoombare melding en kan ik niet verder.

[start]
Security Check
Please complete the following security check.

An error occurred while processing this request. Please try again later.
Why am I seeing this?
Security Check
This is a standard security test that we use to prevent spammers from sending automated requests.


If you think this doesn't go against our Community Standards let us know.
[einde]

[edit] Veel vertrouwen geeft dit dan weer niet.

[Reactie gewijzigd door bousix op 19 oktober 2020 13:37]

Ik (en jij ook) krijg gewoon een emailadres als alternatief op dat formulier.

datarequests@support.facebook.com
Toch wordt, bij het bezoeken van een ongelofelijke hoeveelheid sites hun data verzameld door Facebook. Dan kan je maar beter een account hebben bij Facebook waardoor je je nog op de overeenkomst kan beroepen.
Meen je dat nu? Zou men niet beter facebook keihard aanpakken vanwege dit datasleepnet. Ik ben alvast niet akkoord dat er ook maar iets van mij verzameld wordt door facebook.
En toch gebeurt het. Ook al maak je geen enkel gebruik van Facebook en heb je geen account. Websitemakers implementeren kant en klare software van Facebook. Voorbeeld was Zoom tijdje terug. Ook jouw data als niet Facebooker werd gedeeld door Zoom met Facebook. Bij Zoom leidde dat tot commotie, maar het is wijd verspreid gebruikte techniek.
ja dit is echt het geval.

Facebook is géén 'harmless actor' en vervuild het web
Ik snap dat het uit principe oogpunt een slechte move is vanuit Facebook, maar je hebt nog altijd de keuze om het product niet te kopen. Praten met je portomonnee werkt nog altijd beter dan het product kopen en je toegang er in te hacken. Ga in het geval dat je zo graag VR wilt voor de HTC Vive of Valve Index.

[Reactie gewijzigd door D3F op 19 oktober 2020 10:50]

Ik denk dat in dit geval mensen hun portemonnee wel laten spreken.
Inderdaad, genoeg alternatieven. Ik heb ook geen Facebook maar ik zou liever meer wegtellen voor bijv een Valve Index dan aan de grillen van Facebook overgeleverd te zijn.

Het is een keuze die je moet maken, de meeste mensen hebben waarschijnlijk wel Facebook dus die vinden het minder interessant.
Tja voor mij de reden om deze VR bril niet te kopen....
Maar waarom zou je iets willen kopen waarvan de winst ook naar Mark Z. gaat?
Ik heb ook principieel iets tegen Google, maar betaal toch elke maand een tientje voor Google Apps GSuite Google Workspace.

Je mag dan wel om privacy geven, dat wil niet zeggen dat je die bedrijven dan maar volledig moet boycotten.
Dat noem je hypocriet. Als je ergens principieel tegen bent, dan gebruik je het niet en zoek je een andere dienstverlener.

Ik ben principieel tegen MediaMarkt; koop er niks, kom er niet en adviseer niemand er naar toe te gaan. Betekent ook dat ik wel eens €50 meer heb betaald voor een vaatwasser.

Idem voor Google, ik mijd het overal waar ik kan. Betekent dus ook dat ik een iPhone heb die voor een hoger bedrag “lagere specs” heeft. Het zij zo..
Niet principieel genoeg dus. Ik heb mijn troep zoveel mogelijk van Google afgehaald en verhuisd naar andere diensten. Het enige wat nu over is, is YouTube-kijkgedrag. Er is helaas geen alternatief voor YouTube, dus dat gaat ook niet veranderen.
Het traceren van Youtube kijkgedrag is uit te schakelen bij Google.
I mean, dat geloof ik zelf niet. Het zal wel slim verwoord zijn of voor mij verborgen zijn als ik op die knopjes druk, maar die data leeft natuurlijk gewoon op hun servers.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 19 oktober 2020 10:47]

Mijn bedrijf gebruikt GSuite, dus ik zit toch al de hele dag met Google diensten opgescheept. Dan kan ik net zo goed een GSuite account hebben voor mezelf, bedacht ik me dan maar. Facebook daarentegen heb ik niet en kan ik perfect vermijden door een aantal blocklists op netwerkniveau.
Het probleem is dat ik er geen heb, en ik er niet 1 wil.
Prima toch? Dan weet je welke VR-bril je niet moet kopen. ;)
Maar het is natuurlijk wel zuur als je al een Oculus hebt.
En die heb ik, dag 1 Quest 1 eigenaar, zonder gelinked FB account. Volgens mij betekent dat ook dat ik in 2021 geen toegang meer heb tot aangeschafte content.
Dan is er geen probleem 8-)
Dan koop je een andere VR-bril? Je wilt niets met FB te maken hebben, dan ga je natuurlijk ook geen Oculus van ze kopen.
Dus als jij geen chocopasta lust koop je ook geen andere merken van Unilever?

Ja dat is een terechte vergelijking aangezien ik gewoon geen behoefte heb aan een facebook account maar wel een VR bril wil.

Dan kan jij vervolgens weer zeggen, dan maak je toch gewoon een facebook account aan zonder dat je die gebruikt.

Dan zeg ik weer: dat is leuk maar facebook blokkeert fake accounts dus als ik een account aanmaak moet ik deze ook vullen met echte data, en echt gebruiken omdat ik anders het risico loop dat ik mijn account en daarmee mijn device kwijt raak.

Vervolgens zeg jij bijvoorbeeld weer: Maar het is facebook's goed recht om daar een account eis e.d. aan te koppelen, eigen platform etc etc.

en dan zeg ik weer: Ik héb een VR bril waarbij ze nu achteraf deze eis aan toe gaan voegen.
Ja maar het probleem lijkt ook te zijn dat mensen nu hun Quest 2 niet kunnen registreren omdat Facebook vindt dat ze zich hebben misdragen op het platform. Althans, dat was vorige week in het nieuws. Dat betekent dat je hardware daardoor onbruikbaar is geworden.
Onzin, geen van die mensen die problemen had met het inloggen kwam omdat hun account zogenaamd geblokeerd zou zijn vanwege misdragingen, maar puur vanwege technische redenen..
Ik probeer het terug te vinden, maar het lukt niet. Eén van de nieuwsberichten had ook een transcript van een gesprek tussen een gebruiker en een Facebook (of Oculus) support medewerker waarbij de medewerker aangaf dat ook misdragingen op het platform zou leiden tot een ban.

edit:
https://www.reddit.com/r/..._account_oculus_says_its/
10.05 uur:
" Kyle: In this context, it absolutely does. If someone were to post something to violate community guidelines, then I would absolutely understand the loss of access to the apps and games. "

Kyle is de support desk van Oculus..

In veel nieuwsberichten werd naar deze Reddit post gelinkt.

[Reactie gewijzigd door Hans C op 19 oktober 2020 13:33]

Hoezo achteraf? alleen je 'Facebook' functionaliteit stopt met werken na 2023 op de Quest 1.. als dat je probleem is.. verzin eens hoe je de 'facebook' functionaliteit wil laten werken zonder een facebook account?

Quest 2 is duidelijk ander verhaal / maar vanaf dag 1 duidelijk.
Dat klopt, echter is Facebook/Oculus onduidelijk over wat er dan precies niet meer beschikbaar is. Daarnaast geven ze ook aan dat sommige games wellicht niet zullen werken. Maar welke? Zijn het games die ik gebruik? Geen idee..

Oftewel, met dit besluit zorgen ze hoe dan ook dat ik minder uit mijn headset kan halen dan dat ik eerder kon. Dat terwijl ze beloofd hebben dat dit niet zou gebeuren.
Ik kocht mijn Quest 1 zonder deze restricties, inclusief honderden euro's aan games. Ik denk dat ik in totaal meer dan 1000 euro uitgegeven heb. Vanaf 2022 (of 21) verlies ik toegang tot die content omdat vanaf dan ook de Quest 1 verplicht is een Facebook account te gebruiken.
Je verliest geen toegang tot die content alleen zullen bepaalde 'social' features zoals facebook integratie en het aankopen van NIEUWE spellen niet meer werken.. wat me ook redelijk logisch lijkt als je geen facebook account hebt.
Het gaat om de verplichting. Hypothetisch gezien, stel dat alle fabrikanten dit zouden doen:
Je koopt een nieuwe computer...
 • account bij AMD of intel
 • account bij nvidia
 • Asus of MSI of wat dan ook
Enzovoorts.

Om nog maar te zwijgen van alle negatieve aspecten van Social media zoals verspreiding van desinformatie, ongevraagd lekken naar derde partijen, meehelpen aan een negatief zelf beeld, etcetera
Als Intel of AMD netjes in hun voorwaarden zetten dat ze niets geks doen met dat account dan is dat nog steeds heel iets anders. Ik heb ook mijn keuken bij de keukenfabrikant geregistreerd, voor verlengde een garantieperiode en niets anders. Dat is nog niet eens zo gek.

Het probleem is dat facebook je op alle manieren probeert zover te krijgen om je akkoord te krijgen voor deelname aan hun tracking- en advertentienetwerken, zelfs via producten die niets met die netwerken van doen hebben (whatsapp, oculus). Laten we wel wezen: facebook heeft geen baat bij gewoon een goed product verkopen, zonder 'gekke' voorwaarden.
De belangrijke vraag is waarom jouw keukenfabrikant registratie nodig heeft om een verlengde garantie te kunnen bieden.
Ik geef bijvoorbeeld Watch Dogs als voorbeeld... die kant zijn wij op aan het gaan.. dan hoeft er maar 1 lek te zijn en diegene zien al je gegevens... ow wacht.. zijn wij al...
dat ze daarmee je doelgerichte ads kunnen geven op facebook
Dat ze daarmee doelgerichte ads en tracking kunnen toepassen op elke site die Facebook ads en tracking heeft geïntegreerd.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 19 oktober 2020 09:48]

Als ze dan in elk geval consequent zijn, krijg je dus aanbevelingen via Facebook etc voor PronHub en Pron spulletjes als je met je VR een pron film kijkt. Of zullen ze dat juist blokkeren? Het is tenslotte Amerikaans en die zijn nogal (nep)puriteins :+
Maar dan log je toch niet in op de PC/smartphone....
Wie zegt dat ze daarvoor ingelogde gebruikers nodig hebben?
dus daarmee stel je dan eigenlijk al dat het dan dus geen reet uit maakt of je het nu wel of niet aanmaakt.......
Zonder account/ingelogd is er nog een mogelijkheid om er aan te ontkomen (vpn, adblock, pihole, etc). Met account/ingelogd kun je die vpn, adblock, pihole wel hebben, maar je vertelt ze gewoon meteen wie je bent, waar je naar kijkt en wie je vrienden zijn. En zie hieronder de reactie naar tegenlicht van Simon Weel. Informatief hoe het werkt...
FB heeft blijkbaar een foto nodig van jouw passport/ID kaart bij een nieuw FB account. Kan zijn dat ze dit voor bestaande accounts ook gaan doen. Wat AVG technisch niet eens mag.
Als jij expliciet toestemming geeft, waarom zou dat niet mogen ?
Passpoort/ID gegevens mogen alleen verwerkt worden door de overheid/werkgevers/en sommige financiële instellingen. FB moet persee het hele passpoort/ID kaart hebben bij nieuwe accounts, hiervoor moet facebook kunnen aantonen dat ze dit moeten doen namens de wet. Als ze je leeftijd willen checken voldoet jouw naam en geboortedatum prima, niet het BSN nummer, geboorteplaats, lengte, etc en de rest van het passpoort/ID kaart.

https://autoriteitpersoon...ficatie/identiteitsbewijs

Sowieso heeft Facebook in het verleden zijn zaken al niet goed op orde gehad, ze zeggen dit binnen 30 dagen te verwijderen. Maar wie zegt dat niet iedereen daarbij kan? Er hebben wel eens vaker wachtwoorden open en bloot gestaan in een database. Het is geen prettig gevoel als er iemand met jouw ID gegevens aan de haal gaat.
Waarom zou ik mijn telefoonnummer aan Facebook moeten geven om een VR headset te gebruiken?
Ik ken genoeg mensen die geen fb meer hebben :+
ik snap nog steeds niet wat het grote probleem is met inloggen met je facebook account.
ik snap dat ze nu een hoop data van je kunnen gaan verzamelen en dat ze daarmee je doelgerichte ads kunnen geven op facebook
Dat is dus het probleem voor sommigen. Dat je altijd en overal maar 'gevolgd' moet worden kan voor mensen een bezwaar zijn.
Plus het is gewoon vreemd dat als je 2 werkende accounts hebt, beide voor een specifiek doel, je deze ineens aan elkaar moet koppelen, terwijl een social media account niet zo heel veel te maken heeft met een account voor gamen.
Maar dat is toch het probleem? Dat ze jouw data gaan verzamelen! Je koopt een product niet om reclame te krijgen maar om dat product te gebruiken. Nu is dat product vermoedelijk goedkoper dan bij de concurrenten omdat ze daarmee mensen over de streep willen trekken. Wel nu; biedt het dan maar wat duurder aan zonder account. Maar dat gebeurt niet.
En daarbij komt: op die manier maken ze ook schuldig aan prijsdumpen. Want omdat ze zoveel geld hebben kunnen ze anderen uit de markt gaan drukken door het onder kostprijs te verkopen. Vervolgens verdienen ze het toch weer terug als ze reclame gaan verkopen op basis van VR-gebruikers-profielen.
Als je een TV of een auto koopt en daarbij moet inloggen met je FB account voordat je deze kan gebruiken dan reageert men vermoedelijk wat heftiger....
Er zijn wat mensen waarbij hun account geblokkeerd is, en die daarom niet meer bij hun Oculus aankopen kunnen. Dit proces lijkt af en toe arbitrair mensen te blokkeren. Daarnaast worden mensen geblokkeerd als zich op Facebook misdragen (tov TOS, dat is zeer relatief natuurlijk), er staat bijvoorbeeld dat je mensen in VR niet moet "harassen" en dat je je account niet mag delen.

Ik had zelf ook liever gezien dat het los van Fb was gebleven, maar aangezien ik mijn Fb-account verder niet gebruik anders dan voor wat development zaken maak ik me niet zo heel druk om de TOS. Voor mij blijft de situatie nu een beetje zoals Steam, waarbij je ook toegang tot je aankopen ontzegt kan worden door de verkopende partij.

Ik heb bij sommige mensen ook het idee dat het bijna activistische vormen aan neemt, onder elk artikel over de Oculus verschijnen heel veel reacties van mensen die komen vertellen dat ze de Oculus zelf niet gaan kopen en hoe problematisch ze de Facebook policy vinden. Persoonlijk zou ik niet snel geneigd zijn te melden welke producten ik niet ga kopen tenzij mij dat speciaal gevraagd is. Er lijkt bijna een vorm van cognitieve dissonantie uit deze reacties, want als je het apparaat "gewoon" niet koopt zou je ook geen last moeten hebben met de voorwaardes zou je zeggen,
Nou, ik vertrouwde Facebook niet en maakte een fake account die ik al tien jaar had. Kreeg veel (buitenlandse) vrienden en vond 't wel aardig. Computer ging stuk en ik gebruikte een slecht beveiligde pc en kreeg een melding van inbraakpoging door Nigeriaanse criminelen. Facebook bleek gehackt. Kan mij wat schelen dacht ik, maar toch wel jammer, maar Facebook wilde mij niet helpen, nee, ik werd geblokkeerd! Waarschijnlijk omdat hun machines door hadden dat het een ongeoorloofd account was. Toch is het wel vervelend dat ik nu die vrienden niet kan bereiken. En dat is nu precies wat Facebook wil!
Ik zou graag die Quest willen kopen maar ik kan niet met die voorwaarden leven. Schandalig! Waar is de consumenten bescherming? Koppelverkoop, ongeoorloofd data minen etc.
Het probleem is dat Facebook te vaak het beleid wijzigt en zo steeds meer data van jouw binnen harken om er geld mee te verdienen.
Ben daarom langzamerhand steeds meer aan het overstappen naar protonmail ipv gmail als mail provider bijvoorbeeld... internet gaat via VPN etc.
FB/Twitter denken dat ik in duckstad woon bijvoorbeeld (zet altijd nep gegevens neer).
Natuurlijk zullen zij de waarheid via andere wegen wel weten.. maar goed.. probeer zelf wel zoveel mogelijk aan mijn privacy te denken.
Overigens wel de beste manier waarschijnlijk; het vervuilen van die databases. En dit hebben ze blijkbaar in de gaten gekregen en nu wordt het verplicht 'echte' data aan te leveren...
En vervolgens gaan ze dan handige / leuke / gewilde producten maken die ze dan goedkoop/gratis aanbieden en dan koppelen ze nog wat meer gegevens...
Maar erger nog: je account wordt belangrijk omdat je anders toegang verliest tot de producten waar je wel blij mee bent.
Klopt, daarom zou ik deze oculus bril nooit aanbevelen... sterker nog.. juist afraden... want al je zetten worden verkocht.. letterlijk.
FB/Twitter/Google zeggen; 'wij verkopen jouw gegevens niet' klopt omdat het hun gegevens zijn.. in hun ogen.
Ja - dat ook nog - zelfs juridisch gezien zorgen ze ervoor dat die gegevens 'hun' gegevens worden - heb je helemaal geen been meer om op te staan als ze het gebruiken. Je verkoopt dus niet alleen je privacy maar ook als het ware je hele identiteit - dat klinkt heel zwaar aangezet maar daar komt het wel op neer. Al die foto's uit jouw leven worden van hen.
Al die producten die jij koopt - als ze jouw account bannen omdat je iets doet wat hen niet aanstaat... jammer dan. Ze krijgen zo steeds meer macht.
Als ik geen advertenties zou kunnen blokkeren op mijn telefoon zou ik behoorlijk pissig zijn :(
Ik wil niet 1 account hebben waarmee ik overal mee moet inloggen. Dat wil ik niet van Facebook, Google of wie dan ook. Ik wil graag dat de accounts die ik heb gescheiden zijn en enkel gaan over het product/dienst waarvoor ik ze gebruik. Het is zeer onwenselijk dat er een grote partij is die al mijn data wil beheren.

Diensten en producten die je enkel laten inloggen met Facebook boycot ik.
Bij facebook draait het niet alleen om advertenties. Het geld wordt verdiend met data verkopen aan ieder die het hebben willen: universiteiten, reclamebureau's, verzekeringsbedrijven, werkgevers en overheden oa.

Als jij thuis blijft vanwege pijn in je arm maar je gaat toch beatsaber spelen dan kan de werkgever of verzekeraar je ziekte in twijfel trekken en vervelende consequenties trekken!!!

Mensen die zeggen "ik heb niets te verbergen" snappen niet wat de grote jongens en meisjes van facebook met je data kunnen doen. Bedenk dat je gelinkt ben in diepte wie jij bent en waar je warm of koud van wordt plus dit met alle andere poppetjes die denken zoals jij.

Facebook wil je doen geloven dat het om reclame gaat maar geloof maar dit is peanuts met de toekomstige verdiensten als metric data hebben van jouw gedachten en bewegingen.
Het is (vooral) een principe kwestie.
Het is toch ook van de zotten dat je verplicht aan social media moet verbonden zijn om iets te gebruiken wat totaal irrelevant is aan social media.

Reden voor mij om niet deze VR headset te kopen, uiteindelijk gaat het Facebook maar om data te verzamelen.
Het gaat Facebook erom om een marktplaats te zijn voor bedrijven om jouw gedrag te sturen. Dat ze zoveel mogelijk manieren hebben om jouw te pluggen in hun systeem hoort. Data verzamelen is het middel daarvoor, maar het is veel enger wat ze ermee doen. De hoogste bieder mag jou, op basis van jouw gedrag, informatie aanbieden om jouw gedrag zoveel mogelijk te gaan beinvloeden, of het nou voor commerciele of politieke doeleinden is.....

Beetje zoals Black Mirror S01E02.

Eens dat het van de zotte is.
Hoewel Black Mirror soms te ver gezocht is, of beetje extreem, mag het van mij verplichte kost worden voor iedere naïeveling rond zulke systemen, er zitten paar briljante tussen die je eigenlijk tot 2x nadenken zouden moeten sturen bij zulke zaken.
Als je de huidige stand van zaken met Black Mirror vergelijkt is het inderdaad ver gezocht. Maar dit soort dingen gaan nooit van 0-100, het begint met kleine dingen, beetje bij beetje steeds meer informatie opgeven.
Eigenlijk is het al te laat, maar ik snap werkelijk niet waarom mensen niet massaal Facebook, whatsapp, twitter en de hele pestbende boycotten.

Onwerkelijk om te zien hoe mensen hun hele en houden als een stel sociaal-incontente schapen delen met wie maar wil... Contactenlijst delen? Welja joh, prima... Toegang tot mijn foto's geen enkel punt joh... Je bek op het web, heerlijk... oei en weer een like :D

Het rare is, als ik vraag om het nummer van je vriendinnetje je me waarschijnlijk vragend aankijkt en weigert, maar als Mark erom vraagt dan geef je haar adres er zelfs bij en een leuk pasfototje

:') mijn god, hoe achterlijk kan je zijn

Ik had werkelijk nooit verwacht dat mensen zo massaal hun eigen huid zouden verkopen voor wat likes.
Ik had werkelijk nooit verwacht dat mensen zo massaal hun eigen huid zouden verkopen voor wat likes.
Dat is denk ik het engste. Ik weet niet hoe ik menselijk gedrag kan sturen. Ik denk dat de hele wereld er beter van wordt als we stoppen met bijvoorbeeld de tuin maaien met nylondraad, maar ik kan de buurman daar niet eens van overtuigen. Maar Facebook en consorten hebben het geld en de middelen om uit te zoeken hoe ze ons van slechte ideeën kunnen overtuigen. Als ik 's ochtends langs de kleuterschool fiets zie ik ouders die hun kind brengen op hun telefoon kijken tijdens het autorijden. Rationeel weet iedereen dat dat achterlijk is, dat je niet alleen het leven van jezelf maar vooral ook het leven van kinderen die lopend/fietsend naar school gaan onnodig in gevaar brengt, maar blijkbaar zijn wij mensen zo gevoelig voor technische snufjes dat we het toch doen.

We zijn niet zo rationeel als we denken te zijn, en Facebook weet dat en weet hoe ze dat moeten gebruiken!
offtopic:
Je moet het meest oppassen voor mensen die zeggen dat ze hun onderbewustzijn onder controle hebben, die hebben geen idee
Wat vooral opvallend is is de schizofrenie wat betreft privacy.

Ik had een discussie met mijn werkgever over het feit dat ik geen Whatsapp wil.

Tijdens het gesprek vroeg ik om het nummer van zijn vrouw, zijn wenkbrauwen gingen vrij ver omhoog en hij weigerde het.

Vervolgens wijs ik hem erop dat hij die informatie wel deelt met Whatsapp... wat heeft Mark wat ik niet heb?

Mooiste was wel dat hij het begreep en sindsdien ben ik van het gezeik af, hij gaf me zelfs gelijk...

Maar bleef wel Whapp gebruiken :')
Ik snap niet dat je nu een lage beoordeling krijg. Ik ben het helemaal met je eens.

Leuk voorbeeld: ik kon op een beurs eens een kopje koffie gratis krijgen. Leuk!
Oh ja: we willen wel graag je naam, adres, telefoonnummer en de telefoonnummers van iedereen in je telefoon. Dat wilde ik uiteraard niet. Daarop kwam de vraag: maar waarom doe je dat dan wel met social media?

Die geef je je hele hebben en houwen, terwijl voornamelijk zij er iets voor terugkrijgen. Het is niet dat het gratis is heh, je betaalt met JOUW data en dat van JE VRIENDEN!

Ik hoop dat decentrale open social media snel net zo makkelijk wordt als FB en consorten en dat er eens wat meer bewustwording komt. Verplicht leren op school lijkt me een goed begin....
Het feit dat je je eigen hebben en houwen op straat gooit is nog tot daar aan toe, maar dat je mijn nummer met mijn naam eraan vast deelt, dat gaat mij echt te ver. Het is mijn data, mijn naam en mijn nummer en je hebt niet eens het recht om die ongevraagd te delen met iemand.

Ik ben van mening dat dit zelfs strafbaar moet zijn, je kan gewoon niet mijn nummer zomaar aan iedereen geven. En het gekke is niemand zou dat ook doen, IRL, maar een app mag dat wel.

verbijsterende stupiditeit

En de minnetjes krijg ik omdat men zich waarschijnlijk realiseert dat ze al jaren alles maar delen om maar mee te komen met de kudde...

Nadenken pas als het kalf in de put ligt is nu eenmaal oncomfortabel, dat snap ik
tja, maar waarom zit je dan wel op tweakers?
Jammer dat je laat zien dat je het niet begrijpt.

Het is nogal een verschil om onder een alias vrijwillig op een site actief te zijn of je hele hebben en houden te delen met een platform als Facebook. Onder je echte naam.
Kennelijk snap je in het geheel mijn punt niet, dat leidt tot een wedervraag, wat doe jij eigenlijk hier?

:+
In eerste instantie dacht ik ook dat het onzin is, en ik ben nog steeds van mening dat het onzin is om een Facebook account te verplichten.

Alleen wat ik totaal heb onderschat is het Sociale aspect van VR. De Quest 2 is mijn eerst headset, en ik verbaas me over hoe natuurlijk en echt de sociale interactie gaat met andere gebruikers. Het zit hem denk ik in de simpele gebaren die je kan maken met je handen. Even zwaaien om hallo te zeggen, of ergens naar toe wijzen.
VR is veel meer sociaal dan ik had verwacht. In dat opzicht is het dus logisch dat Facebook het verplicht maakt.

Zelf heb ik jaren geleden mijn Facebook account verwijderd, maar door de Oculus toch weer 1 "verplicht" aangemaakt. Ik heb er zelf geen hinder van, aangezien alles op slot staat qua privacy, en ik voornamelijk Steam VR gebruik.
Wow, jij vind het dus normaal een verplicht FB account te hebben omdat je anders niet "sociaal" kunt zijn met je VR headset? Het zou niet zo kunnen zijn dat dit ook te regelen is zonder FB account denk je?

En dan ook nog denken dat als je alles op slot zet binnen FB je wel goed zit. Alles op slot wil zeggen dat andere mensen er niet bij kunnen. FB zelf verkoopt al jouw data net zo hard door aan de hoogste bieder. En denk dan wel dat deze bril zelfs je emoties kan peilen.

Echt eng dit.
Nouja, ik vind het normaal dat je een FB account nodig hebt om een FB device te kunnen gebruiken.. Is niet anders dan bij Apple waar je ook een Apple account nodig hebt om fatsoenlijk een Apple device te kunnen gebruiken. Ik zou het helemaal met je eens zijn als het device niet van facebook was maar van een third party, maar dat is het niet, de Oculus Quest 2 wordt geproduceerd door Facebook.
En dat FB al jouw data net zo hard doorverkoopt aan de hoogste bieder is ook overdreven, want ze moeten zich ook gewoon netjes aan de wet houden.
Welke wet, want Facebook overtreed deze al in Nederland, als jij een geblokeerd account weer vrij wilt laten geven. Facebook vraagt jou dan een ongemerkte kopie van jouw ID toe te sturen, wat wettelijk niet is toegestaan. Verder raad ik je aan eens de vorige nieuwes artikelen rondom Oculus Quest 2 en Facebok te bekijken en dan met name de comments, dan zal je duidelijk worden, waarom het geen goed idee is een dergelijke device aan een Facebook account te hangen, want ja Facebook gaat weldegelijk met jouw data aan de haal. Waarom denk je dat de Quest 2 'maar' 350 euro kost, dat is nameljk practisch kostprijs, mogelijk nog daar onder...

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 19 oktober 2020 12:57]

In de reacties waar ik naar verwees hebben zijn er al verschillende peronen tegenaan gelopen dat een ongemarkeerde copy van het ID toegezonden moest worden. Driemaal een gemakreerde ID betekend ook gelijk dat het account definitief wordt geblokkeerd. Dat is ook één van de twee groostste struikelblokken die steeds wordt besproken onder deze artikelen. Het ander is natuurlijk de intensieve datamining, waar Facebook met een dergelijke device daar nog veel verder mee kan gaan.
Nee hoor, ik kan Apple devices gebruiken zonder een Apple account aan te maken. Het gebruik is dan beperkt, je kunt bijvoorbeeld geen apps installeren, maar je kunt bijvoorbeeld prima bellen met een iPhone zonder Account!
Ja ja, alsof je een dure iphone koopt alleen om te bellen, en nu terug naar de realiteit.
Het gaat er niet om of je dat doet, het gaat er om dat het kan. En vergis je niet, er kunnen wellicht een paar gebruikers zijn voor wie dat genoeg is. En wat voor de een duur is, is voor de ander wisselgeld. Zo duur is een iPhone SE nu ook weer niet.

Maar daarnaast is het dus een wezenlijk verschil met Facebook. Daar is de hardware compleet onbruikbaar, terwijl ik op een iPhone zonder account prima een reactie op tweakers kan posten.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 20 oktober 2020 09:38]

Hoe ga jij games kopen zonder een account te gebruiken? Apple ID bij iPhone, Google account bij Android. Je zult toch een account moeten hebben. En ja, nu is het dan Facebook, maar als je dat niet bevalt, dan koop je een headset die PC gebonden is. Van mij mag Facebook best weten wat voor spellen ik in VR speel.
Games koop je op Steam, Origin, Uplay etc, welke je dan kunt/wilt spelen met jouw VR bril, daar heb je geen Facebook voor nodig. Die 350 euro begin aantrekkelijk te worden qua prijs, maar in dit geval betaal je de rest met jouw prive gegevens, ik pass.
Maar die games kan je dus niet PC-loos spelen. Wat een beetje het nut is van deze headset.
De games waar jij op doelt vind ik een VR bril van 350 euro sowieso veel te duur voor. Simpele games met een paar virtuele zwaarden op bokjes slaan, daar heb ik geen honderden euro's voor over.

Het gaat mij dan meer om race games, flightsims of zoiets als Star Wars: Squadrons.
Anoniem: 14842
@xoniq19 oktober 2020 11:10
Als ik een game koop met een account is dat alsnog iets anders dan alle data van mijn pc overdragen aan de verkoper, dat doe je met deze wel. Ook kun je gewoon games kopen via allerlei andere winkels. En ook daar hoeft niet persé een koppeling te zijn met mijn persoon. Ik kan prima anoniem games kopen en spelen.

Prima dat FB van jou mag weten welke spellen je speelt, wanneer, hoe je je voelt bij bepaalde scenes en na hoe lang je vermoeid wordt. Van mij mogen ze dat niet :)
Nog enger is de toekomst...

Straks heb je Augmented VR brillen met dito verplichting, waar iedereen op dat moment dan al aan gewend is, en kunnen ze je Facebook account koppelen aan de inrichting van je woning of kantoor, waar je op dat moment die bril gebruikt.

Dan komt Leen Bakker of Beter Bed met een reclame dat zij wel een bankstel hebben die beter in je interieur past.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63672 op 19 oktober 2020 10:44]

Wow, jij vind het dus normaal een verplicht FB account te hebben omdat je anders niet "sociaal" kunt zijn met je VR headset?
Nee ik vind het niet normaal, maar ik begrijp de gedachten erachter.
Alles op slot wil zeggen dat andere mensen er niet bij kunnen.
Nee precies, ik wil niet dat mensen mij zomaar op Facebook kunnen vinden. Vandaar dat ik hem qua privacy zo gesloten mogelijk heb. Ben ik onvindbaar? Absoluut niet, dat zou ook gek zijn als je je vrijwillig aanmeld op een platform.
FB zelf verkoopt al jouw data net zo hard door aan de hoogste bieder.
Gelukkig zit hier wet en regelgeving achter, en kunnen ze niet zomaar "al mijn data" doorverkopen.
En denk dan wel dat deze bril zelfs je emoties kan peilen.
Dit lijkt me een beetje overdreven. Het zal ongetwijfeld kunnen, maar wel wat ver gedacht.
Echt eng dit.
Nee hoor, als je van te voren goed weet waar je aan begint valt het best mee.
VR is veel meer sociaal dan ik had verwacht. In dat opzicht is het dus logisch dat Facebook het verplicht maakt.
Nee, logisch zou zijn als Facebook de optie bood, niet verplichtte..
Hoe ga jij spelletjes op je Quest kopen zonder in te loggen? Dan is ie verder nutteloos. Of gebruik je 'm dan op de PC? Dan kan je dus gewoon een PC-only headset kopen.

Daarom zijn er keuzes.
Een account om spelen te kopen hoeft echt niet gekoppeld te zijn aan de database van Facebook, dat had heel goed los van elkaar kunnen bestaan.

Dat het hetzelfde account is, snap ik vanuit de verkoper, maar laten we deze niet gaan verdedigen met het idee dat het onvermijdbaar zou zijn.
VR is veel meer sociaal dan ik had verwacht.
Wellicht. Maar dat is dan in het spel dat je speelt. Het heeft niets te maken met een ongerelateerd social media netwerk.
Zelfde dat 'bellen' niks te maken heeft met een tech gigant die in zoekmachines en reclames zit. (Google) en toch moet je op je Android toestel inloggen met een Google account. (Verplicht)
Wat dus ook één van de redenen is dat ik geen telefoon met Android heb...
Nee, dus waarschijnlijk 1tje van Apple die ook exact hetzelfde doet... Vergeet niet dat Apple ook gewoon in de reclameverkoop zit....
Ik heb inderdaad een iPhone.
Echter denk ik dat jij een fout maakt in je aanname dat Apple ‘exact hetzelfde doet’.
Apple verkoopt hardware voor een prijs waarmee ze een goede winst maken en hebben privacy als verkoopargument. Ze hebben geen zoekmachine en ‘iAds’ is absoluut geen core business.
Ze proberen zo veel mogelijk op het device zelf te doen, zelfs als dat de functionaliteit beperkt (denk Siri vs Google Now).
Google verdient geld met advertenties. Punt. Alle andere zaken zijn hobbies.
De dingen die ze maken, zoals Android en Maps, ondersteunen advertenties.
toch moet je op je Android toestel inloggen met een Google account. (Verplicht)
Nee hoor, dat is niet verplicht.

Het is wel "verplicht" (het wordt lastig gemaakt dat niet te doen) om in te loggen als je telefoon de Google versie van Android gebruikt, maar een andere versie van Android hebt (zoals op de tablets van amazon) dan hoeft dat niet.

Daarnaast is het mogelijk om ook op "gewone" Android telefoons Google geheel uit te bannen, inclusief het inloggen. Al moet dat wat moeite en uiteraard functionaliteit.

https://www.makeuseof.com/tag/using-android-without-google/

[Reactie gewijzigd door Fly-guy op 19 oktober 2020 11:08]

Maar dan heb je dus geen play store en Google play services die vele apps gebruiken.
Anoniem: 14842
@xoniq19 oktober 2020 11:13
Maar je hoeft dus niet in te loggen om te bellen. Dat werkt prima op elke Android telefoon.
Ook de play services werken gewoon, alleen dingen aanschaffen enzo niet.

Ook hoef je niet persé je daadwerkelijke NAW gegevens te gebruiken bij Google, iets wat bij FB wel verplicht is.
Je hebt 'm verwijderd je denkt nu dat alles op slot staat qua privacy????

Omdat iets sociaal is hoef ik mezelf toch niet te identificeren? Weet iedereen waar jij naar zwaait hoe je heet of wanneer je geboren bent????

Ik begrijp echt die gedachtensprong niet....
Je hebt 'm verwijderd je denkt nu dat alles op slot staat qua privacy????
Ja, ik had Facebook inderdaad verwijderd. Maar nu heb ik weer een account genomen.
Dit account is zo gesloten mogelijk, wat inhoud dat mensen mij niet zomaar kunnen taggen of bevrienden.
Omdat iets sociaal is hoef ik mezelf toch niet te identificeren?
Nee dat hoeft ook niet.
Weet iedereen waar jij naar zwaait hoe je heet of wanneer je geboren bent????
Nee, hievoor gebruik mijn Oculus nickname. Je snapt zelf ook wel dat games mijn geboortedatum niet publiek publiceren. Dit wordt puurt gebruikt voor gewelddadig games, om te controleren of ik oud genoeg ben voor het spel. Net als je vroeger in de videotheek niet zomaar elke film mee kon nemen.
Ik begrijp echt die gedachtensprong niet....
Je benoemd een hoop dingen hierboven, dus ik ben benieuwd wat je niet begrijpt? Wellicht als ik het anders verwoord dat ik mijn beredenering duidelijk kan maken?
De sprong lijkt te zijn dat je eerst je account had verwijderd en je ook bekommerd om je privacy en vervolgens toch weer een account neemt. En dan gelooft dat het wel goed zit met de privacy. Dat anderen niet weten wanneer je geboren bent is niet het probleem. Het probleem is dat FB dat weet.

En je beschrijft dat het nuttig is - je geboortedatum. Want zodoende kunnen ze reguleren op basis daarvan. Dat is nu precies het probleem. Een ander bepaalt dus wat jij wel of niet mag.

Een voorbeeld:

Twee van mijn kinderen hebben een account bij Origin en hadden hun geboortedatum ingevuld en vervolgens konden ze samen niet "Plant vs Zombies" spelen omdat de uitgever op basis van hun leeftijd (allebei oud genoeg voor deze game). Want deze had besloten dat dat slecht voor kinderen kon zijn..... dus konden ze elkaar niet uitnodigen van een potje gamen. Deze leeftijdgrens was dan ook nog eens relatief hoog en was niet eens een Nederlandse grens (die ik ook niet zomaar accepteer).
De bemoeienis gaat steeds verder en sluit op die manier zelfs ouders uit van hun verantwoordelijkheid. Nu kun je dat wel afdoen als een zinnige maatregel maar lang niet iedereen (en niet elk land) denkt hetzelfde over bepaalde zaken. Sex en geweld zijn daar een mooi voorbeeld van. Als we dat overlaten aan een land (maakt niet uit welk) dat hier heel anders over denkt, wat dan?
Of het nu een social account is met een gamestore (facebook) of een gamestore account met social functies (xbox, PS, Steam, etc), het is een koppeling die absoluut niet nodig is.
Mag dit? Is dat niet iets van technische voorzieniningen omzeilen? Apart om dat zo open in het nieuws te zien? Triggered dit niet meteen een cease and desist van FB?
Het is verboden om digitale beschermingsmiddelen te doorbreken als die digitaal rechtenbeheer als doel hebben, maar dat lijkt me hier niet van toepassing.

Het is wellicht tegen de voorwaarden van Facebook, waardoor mensen die dit gebruiken niet meer zouden mogen inloggen op de onlinefunctionaliteit van het apparaat, maar wettelijk mag het gewoon. Als je nooit een Facebook-account aanmaakt, kan Facebook je niks maken wat betreft de gebruiksovereenkomst die je met hun platform afsluit.

Het ligt er een beetje aan hoe ze het doen. Als je met wat configwijzigingen en bestanden weggooien de Facebooktroep eraf weet te gooien mag het waarschijnlijk wel, net als dat ik prima ieder bestand dat te maken heeft met Windows Defender mag weggooien. Het aanpassen van andermans programma's mag ook mits je deze niet verspreid; als men de patches dus als daadwerkelijke patch verspreidt (in de vorm van "verwijder 4 bytes op offset X van programma Y, schrijf deze bytes hiervoor in de plaats) dan denk ik dat dit wettelijk prima kan. Als men de makkelijke optie kiest (verspreid een image die je flasht) dan verspreiden ze code van Facebook en dat mag zeker weer niet.

Het antwoord is dus eigenlijk: het ligt eraan hoe de code in elkaar zit, hoe men ermee omgaat en hoe men de uiteindelijke jailbreak verspreidt. Het kan legaal of illegaal zijn, maar ik denk Facebook zal waarschijnlijk hoe dan ook proberen het project stil te leggen en desnoods het hele project dood te procereden.
Het is verboden om digitale beschermingsmiddelen te doorbreken als die digitaal rechtenbeheer als doel hebben, maar dat lijkt me hier niet van toepassing.
Hierbij moet je wel vermelden over welke jurisdictie je het hebt!

alle landen hebben andere wetgevingen, en in bijvoorbeeld Frankrijk is het legaal om anti-temper technieken te kraken voor het gebruik met legale producten. zie bijvoorbeeld libdvdcss.
Dat is waar, ik had het over de Nederlandse wetgeving waar dit soort dingen wat Amerikaanser zijn geregeld. Je kunt het lastig zeker weten, maar ik vermoed ook dat de auteurs van de hack in Amerika zijn waar dit soort dingen helemaal uit den boze zijn.

Zelfs in de jurisdicties waar het wel mag kan Facebook trouwens de boel kapotprocederen, de meeste mensen hebben het geld en de tijd niet om vijf jaar met de advocaten van Facebook te ruziën.
In Nederland hebben we nog wel het woordje 'doeltreffende' in het relevante wetsartikel staan. Zou je dus kunnen aanvoeren dat als de drm al lang en breed legaal gekraakt is in andere landen, zoals Frankrijk, dat de distributie van dit soort cracks ook legaal wordt in Nederland om de DRM zelf niet mee doeltreffend is?

https://blog.iusmentis.co...de-drm-van-ebooks-kraken/

Misschien maar eens voorleggen bij Arnoud.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 19 oktober 2020 12:26]

Helaas weten we in Europa niet echt wat de legaliteit van gekraakte drm omzeilen is. In de DeCSS zaak werd in hoger beroep (2013) grofweg gezegd dat zolang je een aparte tool nodig hebt, de beveiliging nog steeds doeltreffend is (https://www.turre.com/cou...rturned-the-css-decision/). Ik zie daar wel wat in, als iedereen opnieuw moet kraken met een niet triviaal te vinden middel dan heeft die beveiliging enig nut (bij gewone mensen, wij zijn de 1%).

De vraag is hier wel of sprake is van een kopieerbeveiliging. Wordt er software gekopieerd, films gestreamd of wat dan ook?
De vraag is hier wel of sprake is van een kopieerbeveiliging. Wordt er software gekopieerd, films gestreamd of wat dan ook?
Dat is natuurlijk een deel van Facebook's tegenargument. Ze kunnen betere anti-piraterij maatregelen treffen door jou account aan jouw echte naam vast te hangen. Het idee van de Oculus hacken, zit inderdaad op het zelfde niveau als het kraken van de Nintendo of Playstation. Je kunt wel legitieme doelen bedenken, maar ook veel illegale.

Wat betreft DeCSS. Was die tool ook niet controversieel omdat er gestolen sleutels van DVD fabrikanten in zaten? Ik weet dat libdvdcss en DeCSS geen code delen en dat libdvdcss gebruik maakt van een tabel van gebruteforcde(?) sleutels. En VLC een aparte hack-tool noemen is nogal... verrijkend.
Ligt natuurlijk aan het land waarin het gebeurt maar in Amerika is het grijs. Daar is het maken en distribueren van een jailbreak technisch illegaal maar het uitvoeren ervan niet.

En ook al was het niet zo, wat wil je gaan doen? Hun manager bellen? De mensen achter de pseudoniemen achterhalen? Facebook kan er niets tegen doen behalve extra technologische maatregelen treffen.
En ook al was het niet zo, wat wil je gaan doen? Hun manager bellen? De mensen achter de pseudoniemen achterhalen?
Ja, pretty much :) Wat ook regelmatig gebeurt voor andere dingen, bijvoorbeeld console jailbreaks.
Jij bent toch ook vrij om de remmen onder je auto vandaan te slopen?
Je mag er niet mee de openbare weg op, maar op privéterrein mag het wel.
In het kader van jou vergelijking zou je kunnen zeggen, ja het mag maar dan mag je niet meer gebruik maken van de infrastructuur van FB/Oculus en beperk je jezelf dan niet erg in het gebruik van de Quest?
Lijkt mij niet. Als er een jailbreak voor wordt gemaakt zal het ook niet lang duren voordat er een andere infrastructuur komt. Voor de Windows Store zijn er ook veel alternatieven, zoals Steam of Origin.
Misschien is die vergelijking niet helemaal van toepassing gezien je voor Steam of Origin niet je systeem hoeft te jailbreaken.

Als er een wil is, is er een weg.
Hoho, de auto-fabrikant is niet de eigenaar van de openbare weg...

En ook al heb ik geen account bij de auto-fabrikant, ik mag nog steeds de auto gebruiken en de garantie geldt ook gewoon.
Maar met software gaat dat dus niet op. Er is een artikel over het niet mogen omzeilen van technische voorzieningen, en ook bv onze eigen arnoud stelt ergens "Uitvoeren van software op een wijze die de licentie te buiten gaat, is normaal inbreuk op het auteursrecht"
Dat is waar. Daar had ik niet aan gedacht.
Wat ik mij dan af vraag is of het wel technisch gezien legaal is om andere software erop te draaien.

Bijvoorbeeld een open source OS voor de VR brillen.
Mja dat was ook iets wat ik op Twitter las. Ze gingen het nog niet publiekelijk beschikbaar maken omdat ze nog niet wisten wat ze wel en niet mochten doen. Ik gok dat het wel voor wat geblokkeerde accounts kan zorgen, dus dit wordt straks wel uitgebracht maar op een manier dat ze bij Facebook niet even iedereen gaan bannen die erbij betrokken is.
Zowel in Nederland als in Amerika is het 100% legaal om je eigen apparaten te jailbraken... jij moet natuurlijk de eigenaar van het apparaat zijn.. dus niet dat je hem huurt/afbetaald etc.
De garantieplicht op hardware niveau blijft van kracht.. software gebied natuurlijk niet.
Stem met je portemonnee mensen, koop een ander merk:
https://tweakers.net/vr-b...ZUUlabqKBUUZSan-mYC-Qa1AA
De Quest is juist de headset zonder noemenswaardig alternatief. Volledige standalone 6-dof VR van deze kwaliteit is nergens anders te vinden op het moment.
Van deze kwaliteit of van deze prijs/kwaliteit verhouding?

Je weet dat je met (onbedoeld) data betaald hè...
Kwaliteit. Of uberhaupt, standalone heeft de Quest geen concurrentie, en voor wireless PCVR zo goed als geen concurrentie.
Nouja, denk dat velen oa de Pico Neo 2 vergeten, die heeft ook betere controller tracking (die wel ook achter je rug en boven je hoofd werken..
Heb je zelf al een Pico Neo 2 gebruikt.. want op papier betere tracking (die ook achter je rug en boven je hoofd werkt) werkt niet altijd zo als jij hoopt. Daarnaast is de Neo 2 totaal niet beschikbaar en prijzen van 800 euro is wat mij betreft net wat te veel van het goede... zelfs mijn info van Facebook weg houden is me geen 450 euro waard.

[Reactie gewijzigd door Antonie_Bouman op 19 oktober 2020 16:24]

Dit dus. Wil je af en toe zonder PC, en af en toe met PC (wired én wireless) spelen, dan is het de Quest. Daar is niks anders. Elke andere headset zit aan de PC vast.

Ik heb zelf de Quest 1 gehad, zodra je die vrijheid hebt ervaren (PC boven in kantoor, met Quest draadloos Half Life Alyx spelen beneden in de woonkamer) dan wil je echt niet meer terug naar een kabeltje aan je PC vast. Helemaal als je deze niet in de huiskamer hebt staan.
Daarom is mijn eigen keuze ook geworden toch de Reverb G2 te kiezen: Ik geloof je direct dat als je eenmaal wireless gewend bent, je niet meer terug wil. De oplossing is om niet aan wireless gewend te raken :P .

Misschien de volgende generatie, maar uiteindelijk op BeatSaber na doe ik zo goed als enkel spellen die niet standalone draaien, dus het blijft toch PCVR. En ik vermoed dat het net is als wanneer je een Pimax headset hebt gebruikt: Dan terug gaan naar headsets met lage FoV zal erg lastig zijn. Maar als je aan de normale FoV van andere headsets gewend bent, is het niet een erg significant iets. Zelfde dus met wireless: Terug naar een draadje zal vast erg vervelend zijn, maar als je aan een draad gewend bent is het geen groot probleem.
Doe je bij Google, Airmiles, bij Cashback acties etc. Gewoon zelf de afweging maken of het je waard is. Desondanks viert hypocrisie hoogtij dagen...

[Reactie gewijzigd door harrytasker op 19 oktober 2020 12:45]

Ik heb me helaas ook overgegeven afgelopen jaar, typ dit nu vanaf een Apple 🙁🙁🙁
Volledige standalone 6-dof VR van deze kwaliteit is nergens anders te vinden op het moment.
Dat is waar. Maar als je het beleid om een Facebook-account te verplichten onacceptabel vind, zeker omdat Facebook anonieme accounts verplicht stelt, dan is de keuze eenvoudig. Ik heb vele decennia overleefd zonder VR headset met standalone 6-dof: Ik denk dat ik het nog een decennium vol houd.

Stemmen met je portomonee betekent helaas niet dat je alles kan krijgen wat je wilt; het betekent dat je dingen links laat liggen omdat er onacceptabel nadelen aan kleven.
Heeft ook met ervaring te maken. Ik had een Rift S, en een Quest. Sinds de Quest draadloos PC VR kan, is de Rift S niet meer gebruikt. Helemaal omdat de PC in mijn kantoor staat, en ik deze voorheen af en toe verplaatste. Zodra je dus draadloos VR gewend bent, dan is bedraad echt een stap terug. Dus ik zal nu wel moeten met de Q2, ik ga niet meer bedraad in m'n kantoortje.
HTC heeft kwalitatief goede standalone headsets uitgebracht in China waar de standalone markt velen malen groter is. Deze headsets zijn prima te gebruiken buiten China en schijnen buiten China ook geen contact te maken met dingen binnen China.

Edit: een antwoord geven op een vraag is blijkbaar irrelevant... Op het moment vertrouw ik zelf China meer dan een bedrijf als Facebook. Het is aan ieder voor zich wat ze ervan vinden maar het is en blijft een alternatief.

[Reactie gewijzigd door StefanJanssen op 19 oktober 2020 10:46]

welke standalone raad je aan dan?
Er is niet 1 device voor iedereen maar ik weet dat HTC in China een aantal headsets heeft uitgebracht welke goed bruikbaar zijn buiten China.

Maar om heel eerlijk te zijn raad ik standalone uberhaupt al af.
Waarom raad je standalone uberhaubt al af? Met name van de zomer toen m'n ouders op vakantie waren, ben ik met m'n broertje af en toe naar m'n ouders huis gegaan, konden we uitgebreid spelen, zonder PC, en volledige ruimte benutten.

Thuis staat PC op m'n kantoortje, waardoor standalone > draadloos > PC VR toch echt een uitkomst is in de woonkamer.

Standalone is echt wel meer dan prima, alleen is FB een punt van discussie. Maarja, wat weten die al niet van je, en mij maakt het niet uit dat ze weten waar de headset is (waar ik woon, weten ze toch al), of welke spellen ik speel.
Ik heb niet gezegd wat ik bedoelde, niet handig van me. Voor iedereen is er een ander headset, maar tot nu toe heb ik het niemand aangeraden een standalone device te nemen. De mensen die mij om advies vroegen hadden al een beest van een gaming PC (GTX1070 of beter), waren het van plan om het maar op 1 plaats te spelen.
Er zijn zeker mensen waarvoor een standalone de beste keuze is, maar als ik kijk naar beperkte IPD mogelijkheden bij de huidige standalone devices en mensen die snel wagenziek worden kom je toch al wel bij een niet standalone device uit. Welke over het algemeen een hogere refreshrate en stabielere FPS hebben en beter met IPD adjustments om kunnen gaan.

Maar je hebt inderdaad gelijk dat voor sommige mensen een standalone device wel een uitkomst is. Ik denk dat mijn vorige opmerking deels was geschreven met de zorgen over de Quest 2 (losstaand van het Facebook verhaal wat ik maar een "klein beetje" zorgelijk vind) die mogelijk de hele VR markt kapot maakt.
Precies! Je hoeft geen Facebook op je hoofd te zetten.
Aanvulling op je link, waar de Valve Index ontbreekt:
https://www.valvesoftware.com/en/index
Let er wel op dat de Valve Index helaas geen standalone functionaliteit heeft en daardoor dus niet voor iedereen een optie is.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 19 oktober 2020 10:07]

Helaas is er voor zover ik weet niet één concurrent die niet andere significante nadelen heeft, zelfs als je de prijs niet meerekent.

De reverb g2 komt nog het meeste in de buurt, maar het is afwachten hoe goed de tracking op de controllers nu werkt en hoe fijn ze nu in de hand liggen (hoewel ze goed naar de Oculus touch gekeken lijken te hebben). De index heeft een indrukwekkende refreshrate, maar het scherm valt alweer flink achter op de concurrentie.

En het belangrijkste nadeel... Je zit overal vast aan een draad! Ik speel nu draadloos met de Quest 1, en dan bedoel ik niet alleen native Quest games maar vooral ook streamend via wifi met virtual desktop. Voor verreweg de meeste applicaties/games merk ik het beetje extra latency niet en het is zo bevrijdend om geen kabel meer aan je te hebben hangen maar compleet vrij rond te kunnen draaien. Voor mij is er gewoon geen weg terug naar een bedrade headset.

Ik hoop heel erg dat bijvoorbeeld Valve met een draadloze oplossing komt. Mogelijk een die je naar keuze ook bedraad aan kunt sluiten, maar ik vermoed zelf dat als je hardware er specifiek voor ontwerpt dat de latency en beeldkwaliteit nog best een stuk verbeterd kunnen worden. De Quest heeft gewoon generieke hardware, niet specifiek bedoeld voor streamen, en één enkele ontwikkelaar heeft al zo'n goede streaming ervaring neer kunnen zetten. Maar bedraad zou een goede backup kunnen zijn voor als er bijvoorbeeld te veel interferentie is.

Zelf zie ik op dit moment helemaal geen upgrade mogelijkheid helaas... Zelfs als Facebook geen probleem zou zijn, ik heb een ipd van 72,5 dus de maximale ipd van 68 op de Quest 2 lijkt me ook niet echt fijn. Zelfde voor de reverb g2... De index zit op 70. Ik hoop dat als die ideale draadloze bril ooit gemaakt wordt dat er een ruime ipd slider op zit zodat ook mensen iets verder buiten het gemiddelde er van mogen genieten. De rift en Quest 1 hadden dat maar het zal wel te duur geweest zijn...
Pico Neo 2, daarvan is het zelfs zo dat de controllers ook boven je hoofd en achter je rug goed getracked worden. Prijs is wel wat hoger, en de SOC is net iets minder.. Maar binnenkort komen er een zwik andere headsets aan gebaseerd op de XR2 SOC die ook in de Quest 2 zit.

Ben ook met je eens hoor, die draad is wel heel erg irritant aan het worden, ik begin me er ook steeds meer aan te ergeren met mn HTC Vive Pro, maar ik vind 350 euro teveel om de draadloze module te kopen (voor dat geld koop je nu dus een Quest 2), als die 100 euro was dan had ik em gister al binnen.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 19 oktober 2020 12:54]

Het is wel duidelijk dat er enorme weerstand wordt gegeven op het gebruik van een verplicht Facebook account bij deze Oculus VR bril. Ik ben eigenlijk benieuwd of Facebook nog op die keuze van een verplicht account gaat terugkomen. Dat er een enorme weerstand is, zal hun ook niet onopgemerkt voorbij gaan.
Ik denk niet dat ze er van terug gaan komen, want hoe wil je anders games etc gaan kopen via hun store.. Die weerstand wisten ze al lang..
Ik heb op Reddit van één iemand gelezen die claimde dat het hem was gelukt door bij maken van nieuw account via de mobiele app met pi-hole alle facebook domeinen te blokkeren. Geen idee of het onzin is of niet.
Het zou theoretisch kunnen. Zolang de headset niet naar Facebook kan verbinden, door je lokale netwerk via pi-hole te laten lopen, maar wel internet heeft, dat ie dan bijv. een gast account maakt.

Maar dan het volgende; succes met spellen kopen in een store die niet met Facebook kan verbinden qua betalen enz.
Goeie zaak. Zal het product zelf niet kopen omdat het geld dan al naar Facebook gaat. Maar een Jailbreak hiervoor is best welkom voor diegene die hem wel hebben of gaan kopen. Een goeie statement naar Facebook. Al doen ze er waarschijnlijk helemaal niks mee. (In de positieve zin)
Het punt is, volgens mij bieden ze de Quest dusdanig goedkoop aan dat ze geen winst maken op de headset, maar op de data die ze ermee verzamelen. Hij is wel heel erg concurrerent voor de specs die hij biedt. Zo rap gaat je geld niet 1 op 1 naar facebook denk ik. Maar dat maakt het ook juist zo 'naar' voor je onderbuikgevoel.

[Reactie gewijzigd door Fordox op 19 oktober 2020 10:07]

Dan bieden ze maar 2 opties. 1 goedkoop & bijbetalen met je data, en 1 duurdere zonder. Erg simpel.
Zover ik weet maken ze zelfs verlies op de headset maar ik vermoed dat ze het doen om te zorgen dat ze de enige speler in de standalone VR markt blijven (een concurrent moet wel heel diep in zijn buidel tasten om iets uit te brengen dat kan concureren op prijs/kwaliteit). Daarnaast zal het grote geld straks qua content bij de Quest 2 liggen dus ik vermoed ook dat PCVR hier een flinke klap van zal krijgen. Waar Oculus voorheen ontwikkelaars kocht/betaalde om voor hun te ontwikkelen zullen de ontwikkelaars nu zelf naar ze toe komen, dus hier besparen ze ook op.

Al met al vind ik het een heel zorgelijke situatie.
En dan? Je kan dan geen games kopen. Wat ga je er dan mee doen? Normaal betaalde games sideloaden? Ik ben geen heilige, ik heb vroeger genoeg gedownload, maar in de VR markt kan dat funest zijn, als grotere developers weggaan omdat men massaal gaan piraten op de Quest 2 dan wordt het heel snel minder met VR. Het valt of staat immers met de games.
Denk dan dat die mensen vooral de headset voor wireless SteamVR gaan gebruiken.
Het is inderdaad niet fraai dat Facebook verplicht is op de Oculus. Het zou mij echter niks verbazen wanneer het merendeel van de mensen die moord en brand schreeuwt, zijn persoonlijke data deelt aan Facebook via WhatsApp of Instagram.
Eerlijk gezegd vermoed ik dat niet. Ik heb er vertrouwen in dat mensen die zich zo uitspreken over Facebook Inc. geen Whatsapp of Insta gebruiken. Hier zijn in ieder geval al die services geblokkeerd.
niet fraai is een nuance...

En ook doen desbetreffende mensen dat (persoonlijke data delen) - tot inzicht komen dat je tever kunt gaan mag toch wel?
Called it...

Dit hele gebeuren is praktisch een geschreven uitnodiging om dit te gaan doen.
Natuurlijk, maar de verschillende jailbreaks die hier uit voortvloeien zullen weer door Facebook gebruikt worden om de volgende versies van het product beter te beschermen, waardoor het straks een waterdicht platform is waar je niet meer om heen kan. Beter te vroeg dichttimmeren dan te laat, alles voor de winst.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee