Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Oculus Quest 2 Review

VR als standalone én voor pc, voor 350 euro

13-10-2020 • 08:10

369

Singlepage-opmaak

Draadloos pc-VR op 90Hz

Oculus biedt zelf (voorlopig) geen mogelijkheid om VR-content draadloos van een pc naar de headset te streamen, hoewel dat technisch wel mogelijk is. Volgens Carmack houdt Oculus vooralsnog vast aan een bekabelde verbinding om te garanderen dat er geen drop-outs optreden die de VR-ervaring negatief beïnvloeden. Toch is het nu al mogelijk om met behulp van een app die Virtual Desktop heet letterlijk je pc-desktop én VR-games draadloos naar de Quest en Quest 2 te streamen. Virtual Desktop is een betaalde app die je in de Oculus-store aanschaft, maar omdat Oculus wireless VR-gaming vanaf de pc officieel niet toestaat moet je na installatie een patch voor de app sideloaden die VR-streaming toevoegt. Daarvoor moet je even wat kleine hordes nemen, zoals het activeren van de ontwikkelaarsmodus in je Oculusaccount en installatie van de SideQuest-tool om de software te installeren. Met het stappenplan in de hand zal dit voor de gemiddelde tweaker geen probleem zijn, en binnen een kwartiertje na aanschaf van Virtual Desktop kun je draadloos Oculus- en Steam VR-games draaien op de Quest 2-headset.

De kwaliteit van de stream is daarbij afhankelijk van een aantal factoren, waarvan het wifi-signaal de belangrijkste is. Een snelle 5GHz 802.11ac-verbinding is vereist voor optimale prestaties. Wij koppelden de Quest 2 in eerste instantie aan een ouder 802.11n-accesspoint, waarbij Virtual Desktop meteen de melding gaf dat de bandbreedte niet optimaal was en de streamingkwaliteit beperkt zou zijn. Dat bleek ook het geval: Virtual Desktop laat de bitrate voor zowel desktop- als VR-streaming naadloos instellen. Bij bitrates tot 60mbit werkte de link over ons 802.11n-accesspoint redelijk. Daarboven traden continu zichtbare en hoorbare drop-outs op waardoor games onspeelbaar werden.

Na het access point te hebben vervangen door een snellere ac-variant waren die problemen verholpen. Met de Quest 2 kun je via Virtual Desktop streamen tot 150Mbit/s en hoewel we bij de hoogste instelling wel tegen wat latency- en drop-outproblemen aanliepen, werkte een instelling van 100Mbit/s probleemloos.

Virtual Desktop
Virtual Desktop werkte tijdens de prelaunch-periode al in 90Hz, met bitrates tot 150Mbit/s

Op het moment van onze test bood verbinding via Virtual Desktop bovendien een aantal voordelen boven de officieel ondersteunde Oculus Link-kabelverbinding. In de testperiode in aanloop naar de lancering had Oculus namelijk een aantal features vrijgegeven voor ontwikkelaars, waaronder de 90Hz-mode. Hierdoor was het tijdens onze test via Virtual Desktop wél mogelijk om pc-games in 90Hz te spelen. Virtual Desktop maakte daarbij bovendien gebruik van de hogere native resolutie van de Quest 2, terwijl de officiële bekabelde Link-oplossing nog met de resolutie van de eerste Quest werkte. Op het moment dat je dit leest zal de 90Hz-modus – en mogelijk ook de hogere resolutie – via Virtual Desktop mogelijk niet meer werken, in afwachting van het moment dat Oculus deze opties uit beta haalt en definitief vrijgeeft.

Wij maakten uiteraard graag gebruik van de mogelijkheid om dit wél uit te proberen en speelden daarbij vooral twee games: Project Cars 2 en Half-Life: Alyx. Vooral die laatste titel is indrukwekkend. Met een headset van 350 euro is hij nu in heel goede kwaliteit geheel draadloos speelbaar. Geen complete computer als backpack op je rug, geen dure add-ons die een bekabelde headset voorzien van een optionele zender, maar gewoon met de Quest 2 en een software-tooltje.

Uiteraard zijn er wel kanttekeningen te maken. We hadden het al over de wifi-verbinding. Buiten het feit dat je een potente router of accesspoint nodig hebt is ook de kwaliteit van het signaal van groot belang. Op zolder gamen met een accesspoint dat beneden staat kun je vergeten. Een directe line of sight-verbinding werkt in de praktijk het beste. De Virtual Desktop Streamer-app die op de pc draait en zorgt voor de communicatie met de headset geeft realtime de latency van het signaal weer. In het beste scenario kregen wij deze net boven 20ms, maar waarden van 40ms en (tijdens hickups) aanzienlijk hoger hebben we ook voorbij zien komen.

Gamen via Virtual Desktop vraagt ook nogal wat van je computer en met name de videokaart. Voor goede werking van Oculus Link is sowieso een GeForce 1070 of equivalent nodig. Wil je wireless streamen via Virtual Desktop dan leert onze ervaring dat een nog (veel) snellere videokaart geen overbodige luxe is. Op ons testsysteem met een GeForce GTX 1080 traden af en toe framedrops op tijdens het spelen van Alyx in native resolutie op 90Hz, omdat de videokaart er niet altijd in slaagde om beelden binnen de voor 90Hz benodigde 11ms te renderen. Toen we de GTX 1080 inruilden voor een twee generaties nieuwere GeForce RTX 3080 waren die problemen verdwenen: alle beelden werden binnen 6ms gerenderd en van framedrops was geen sprake meer. Nu is Half-Life:Alyx een grafisch zware game. In Project Cars 2 konden we, zeker na het optimaliseren van de beeldinstellingen, met de Quest 2 en een GeForce GTX 1080-videokaart prima in native resolutie op 90Hz racen.

Half-Life:Alyx draadloos
Half-Life:Alyx draadloos in high-res met 90Hz op de Oculus Quest 2: het kan met een snelle pc

Zoals gezegd testten wij de headset vóór de officiële releasedatum, in een periode waarin Oculus functies als 90Hz-rendering nog niet officieel ondersteunde, maar het via externe apps als Virtual Desktop tijdelijk wel mogelijk was. Direct na launch zal een softwareupdate deze mogelijkheden tijdelijk wegnemen, zo is de verwachting, waarna Oculus 90Hz en native-resolution rendering via Oculus Link ‘snel na launch’ weer zal herintroduceren.

Lees meer