Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Oculus Quest 2 Review

VR als standalone én voor pc, voor 350 euro

13-10-2020 • 08:10

369

Singlepage-opmaak

Facebook, installatie en standalonegebruik

Om gebruik te maken van de Quest 2 ben je verplicht in te loggen met een Facebookaccount. Ben je al Oculusgebruiker en heb je al een account, dan moet je dat account dus linken aan een Facebookprofiel. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om met Facebook in te loggen zonder je bestaande Oculusaccount te koppelen, maar dan kun je eventueel eerder gekochte software in je Oculusaccount niet op de Quest 2 gebruiken.

Hoe dan ook zul je een Facebookaccount moeten gebruiken met de Quest 2 en dat heeft een aantal implicaties. Allereerst geeft Facebook direct op het eerste installatiescherm aan dat informatie over jouw VR-gebruik wordt opgeslagen en gebruikt om ‘sociale functies te kunnen aanbieden en verbeteren’. Daarnaast zegt Facebook ook onomwonden dat die informatie wordt gebruikt om ‘gepersonaliseerde inhoud te tonen, waaronder advertenties, op en buiten Facebookproducten’. Oftewel: alles wat je in VR doet wordt opgeslagen en gebruikt om het advertentieprofiel dat Facebook van je heeft (verder) te verbeteren.

Of je dat problematisch vindt is een kwestie van persoonlijke smaak, maar buiten alles wat Facebook op het normale internet al van je trackt, geef je dit grote Amerikaanse bedrijf met gebruik van de Quest 2 dus nóg meer informatie over wat je doet, welke content je consumeert en met wie je dat eventueel samen doet. Nogmaals, het zal voor iedereen een persoonlijke afweging zijn of dat een dealbreaker is.

Een punt waar je wat ons betreft ook goed over na moeten denken, is dat eventueel verlies van toegang tot je Facebookaccount mogelijk ook betekent dat je niet meer bij jouw (gekochte) Oculusgames en
-software kunt komen. Nu geldt dat natuurlijk voor elk online account dat je hebt, maar vooral bij een sociaal platform als Facebook waar ongewenst geacht gedrag tot een tijdelijke of permanente ban kan leiden, is het een punt om stil bij te staan.

Mocht je overwegen om speciaal voor gebruik van Oculushardware een nep-Facebookaccount aan te maken, dan is het de vraag of dat op langere termijn een slimme zet is. Facebook lijkt zich steeds meer te bewegen richting een real-name policy. Wanneer je in de toekomst niet in staat bent om aan te tonen dat je echt bent voor wie je je voordoet, zou ook dat kunnen leiden tot sluiting van je accounttoegang en eventueel gekochte software.

Installatie

Ingebruikname van de Quest 2 gebeurt via de Oculusapp voor Android of iOS. Installeer je de Quest 2 dan kun je dit direct doen met een Facebookaccount, of door een bestaand Oculusaccount te koppelen. Log je in met een Facebookaccount waarvan het opgegeven e-mailadres ook al aan een Oculusaccount is gekoppeld, dan herkent de app dit automatisch en krijg je direct de keuze om beide aan elkaar te koppelen. Hierna stel je een VR-profiel met gebruikersnaam (nickname) en eventueel een foto in, waarna je een lijstje met jouw Facebookvrienden te zien krijgt die ook een Oculusaccount hebben, zodat je gemakkelijk Oculusvriendjes kunt worden. Dat laatste gebeurt overigens alleen als die vrienden hebben aangegeven dat hun Facebooknaam op het Oculusplatform zichtbaar mag zijn. Wil je dat niet, dan kun je dit in de app uitschakelen, net als de mogelijkheid om jouw Oculusactiviteiten niet met anderen te delen. Als laatste stap kun je een creditcard, betaalkaart of PayPal-account koppelen om aankopen te doen in de Oculusstore en in-game.

Quest 2 installatieQuest 2 installatieQuest 2 installatieQuest 2 installatieQuest 2 installatieQuest 2 installatieQuest 2 installatieQuest 2 installatie

Koppeling met de headset zelf heeft weinig om handen. Je geeft in de app aan of je een Quest, Quest 2, Rift, Rift S of Go wil koppelen. Vervolgens wordt de headset gezocht en worden jouw gegevens overgedragen en kun je de headset gebruiken.

Interface en gebruik

Zet je de headset op, dan word je direct verwelkomd door een scherm dat je maant een ‘Guardian’ op te zetten. Je krijgt hierbij het zwart-witbeeld van de ingebouwde camera’s in de headset te zien, en door met een virtuele stok de randen van de voor VR beschikbare ruimte aan te geven leert de Quest 2 hoe groot het speelveld is. Kom je tijdens het gebruik van de headset in de buurt van de rand van het door jou aangegeven speelveld, dan verschijnt op dat punt een raster in beeld als waarschuwing niet verder te lopen of je handen niet verder uit te steken. Als alternatief kun je de headset ook zittend gebruiken, waarbij je geen speelruimte hoeft af te bakenen, maar je bewegingsvrijheid veel beperkter is. Voor wie eerder met andere VR-headsets heeft gewerkt is de procedure bij de Quest 2 bekend terrein.

De Quest 2 toont na inschakeling een startscherm met links een menu dat de opties Ontdekken, Meer van je apps, Entertainment, Activiteiten van vrienden en Opgeslagen biedt. Het middendeel van het scherm toont pictogrammen van apps, video’s en andere diensten die bij deze categorieën horen, terwijl je rechts in beeld een overzicht van jouw vriendenlijst en (game-)achievements ziet.

Quest 2 hoofdmenu
Het hoofdmenu van de Oculus Quest 2

Een druk op de Oculusknop op de rechtercontroller opent een tweede menu dat zich vóór het hoofdscherm in beeld nestelt en waar je standaard direct een overzicht te zien krijgt van al jouw apps. Dit kun je in het hoofdmenu ook vervangen door de Oculus-appwinkel, de ingebouwde webbrowser en een uitgebreid ‘social’ menu met een lijst met al jouw vrienden, waarbij je ook nieuwe vrienden kunt zoeken, kunt chatten en aan live-events kunt deelnemen. Het is dit social-deel waar Facebook ongetwijfeld zijn zinnen op heeft gezet voor de toekomst van VR. Met apps als Bigscreen die het mogelijk maken om samen met anderen tegen betaling films (in 3D) te bekijken en de eigen Venues-app van Facebook waar vooralsnog vooral comedy en documentaire-achtige producties op de agenda staan, wil Facebook mensen ertoe bewegen digitaal samen te komen en ervaringen met elkaar te delen. Wij hebben dit social aspect tijdens onze test slechts beperkt uitgeprobeerd en hebben ons vooral gericht op gaming.

Stand-alone games

Games zijn voor de meeste mensen vooralsnog de belangrijkste reden een VR-headset te kopen. Met de Quest en Quest 2 heb je de beschikking over een grote catalogus aan games die direct via de ingebouwde store kunnen worden aangeschaft. Inderdaad, aangeschaft, want het gros van de interessante titels heeft een prijskaartje. De prijzen lopen daarbij uiteen van enkele euro’s tot ongeveer dertig euro per game, met enkele uitschieters die nog wat duurder zijn. Games variëren niet alleen in prijs, maar ook in omvang. De grootste games die wij tegenkwamen namen na installatie iets meer dan 4GB opslagruimte in. Wij wisten de 64GB opslag van ons testmodel uiteindelijk volledig te vullen door in totaal 32 populaire games binnen te halen. Wanneer je ook (veel) video’s op de headset opslaat blijft er uiteraard minder ruimte voor games over en kan het de moeite waard zijn om voor de duurdere versie met 256GB opslag te kiezen. Uiteraard kun je games deïnstalleren om ruimte vrij te maken, om ze vervolgens op een later moment weer te installeren. Ze blijven na aankoop altijd onderdeel van jouw bibliotheek.

Games die voor de Quest zijn ontwikkeld, draaien direct ook op de Quest 2, waarbij de ervaring als gevolg van het verbeterde beeldscherm en de snellere processor ook direct beter is. Bij verschillende games is de laadtijd op de Quest 2 korter en games zien er - met uitzondering van heel donkere scènes - eigenlijk ook altijd beter uit door het fijnmaziger scherm van de Quest 2. Questgames worden intern niet automatisch op een hogere resolutie gerenderd, maar ontwikkelaars kunnen er wel voor kiezen om bestaande games te optimaliseren voor de Quest 2. In de weken voor release kwamen er tijdens onze testperiode steeds meer aankondigingen van games die zo’n upgrade krijgen. Voorbeelden zijn populaire games als Apex Construct, Waltz of the Wizard, Superhot en Arizona Sunshine. Deze renderen in hogere resolutie op de Quest 2, hebben verbeterde textures en - afhankelijk van de game - ook meer gedetailleerde 3D-modellen met meer polygonen en geavanceerdere belichting. Of Questgames er op de nieuwe headset (veel) beter uitzien verschilt dus per titel. Op dit moment draait de Quest 2 alle titels bovendien in 72Hz-modus, terwijl binnenkort ook 90Hz mogelijk zal worden. Wij hebben het spelen van native Questgames in 90Hz helaas nog niet kunnen uitproberen.

Arizona Sunshine
Arizona Sunshine is geoptimaliseerd voor de Quest 2 en biedt op deze headset betere graphics dan op de Quest 1

De kwaliteit van Questgames verschilt sterk en als het je te doen is om grafische pracht en praal zullen stand-alone games het altijd afleggen tegen high-end VR-games op de pc, zoals Half-Life: Alyx. Qua funfactor zit het bij veel Quest games echter wel helemaal snor. Populaire titels als de classic Beat Saber en Superhot hebben weinig indrukwekkende graphics, maar bieden wel verslavende gameplay, en dat geldt voor meer games. Het aantal games dat geschikt is voor multiplayer neemt bovendien toe. Je kunt het beeld van de Quest ook casten naar smartphones en Google Cast-apparaten, zodat huisgenoten mee kunnen kijken en je het sowieso bij toerbeurt tegen elkaar kunt opnemen terwijl je toekijkt als de ander aan de beurt is.

Lees meer