Eindelijk een nieuwe FlightSim
Samengevat
De nieuwe Flight Simulator van Microsoft scoort op veel essentiële punten goed. De vliegtuigen zien er mooi uit en gedragen zich prima. De sim scoort echter vooral goed op grafisch vlak. De wereld ziet er erg mooi uit, zeker de steden en vliegvelden die met de hand zijn aangepast. Maar ook het landschap daar omheen is mooi. Het is allemaal niet foutloos, maar Flight Simulator kan zich er wel weer mee meten met de grafische uitbreidingen die voor concurrerende titels beschikbaar zijn. De grootste troef van de game is echter de fysieke simulatie van het weer. Het weer is niet alleen prachtig om te zien, het is vooral mooi dat de invloed die het op je vliegtuig heeft goed merkbaar is. Daar komt nog bij dat de sim zich op veel vlakken erg makkelijk laat bedienen, met het gemak waarmee je het weer kan instellen als hoogtepunt. Het voornaamste punt van kritiek is de keuze voor Bing Maps. Het is logisch dat Microsoft het eigen Bing gebruikt, maar de informatie ervan is helaas wat oud en dat zie je. Hopelijk weet Microsoft dit in de toekomst te verbeteren. Een ander kritiekpunt is dat het aanbod in de standaardeditie vrij mager is als je graag met de grote airliners vliegt. Ondanks deze minpunten legt Microsoft met deze nieuwe Flight Simulator een prima basis neer waarop het nog jaren voort kan borduren.
Eindoordeel
Je kunt je tegenwoordig bijna niet voorstellen dat Microsoft al een Flight Simulator op de markt had voordat Windows bestond. Toch is het zo, want de eerste FlightSim verscheen in 1982, terwijl Windows 1.0 pas eind 1985 het licht zag. De serie heeft dus een lange geschiedenis, hoewel er wel wat gaten in de tijdlijn zitten. Het grootste gat is ook het meest recente. Tot Flight Simulator X uit 2006 kende de serie een vrij gestage stroom nieuwe edities, maar daarna bleef het stil. Microsoft leek de serie vergeten en concurrenten als X-Plane en Prepar3d sprongen in het gat. Kennelijk zat dat de hoge heren in Redmond toch niet lekker. De uitgever komt nu dus met een nieuwe versie, en om aan te geven dat de serie hier een nieuwe start mee maakt, is hij simpelweg Microsoft Flight Simulator gedoopt. De verwachtingen zijn hooggespannen.
Microsoft had echter wel een klein probleempje: het had de leden van het team dat Flight Simulator X maakte allang de laan uitgestuurd en moest dus op zoek naar ontwikkelaars. Die vond het in het Franse Asobo Studios. Dat lijkt een vreemde keuze, want Asobo had geen enkele ervaring met vliegsimulators. De studio had echter wel de grootste openwereldgame ooit op zijn naam staan en had bovendien ervaring met fotorealisme in games. Dat sprak Microsoft aan. Met een nieuwe FlightSim hoopte het eigenlijk op een combinatie van die twee eigenschappen: een open spelwereld die de hele aarde zou omvatten, waarbij die wereld er ook nog fotorealistisch uitziet. Een mooi streven, maar is dat ook gelukt?
Bing Maps
Dat hangt er een beetje vanaf hoe je het bekijkt. Of eigenlijk: wat je bekijkt en van waar je het bekijkt. Zoals inmiddels bekend maakt Asobo gebruik van Microsofts eigen Bing Maps. Het landschap dat je in FlightSim ziet, is dus gebaseerd op wat Microsoft aan satellietbeelden uit Bing beschikbaar heeft. Dat is mooi, want de hele aarde is in Bing Maps opgenomen. De grote vraag is natuurlijk hoe gedetailleerd de informatie in Bing is, en ook hoe actueel. En over beide valt het nodige te vertellen.
Van 2d naar 3d
De info die via Bing Maps beschikbaar is, is tweedimensionaal. Of eigenlijk 2,5-dimensionaal, want het beeld in Bing Maps is plat, maar er is wel hoogte-informatie beschikbaar. Asobo weet dus hoe hoog het landschap is, en ook hoe hoog de gebouwen in dorpen en steden zijn. Daarmee gaat de studio aan de slag, waarbij het hulp krijgt van Microsoft. De grote truc van de nieuwe Flight Simulator is namelijk dat Asobo de rekenkracht van Azure inzet, het cloudcomputing-platform van Microsoft.
Asobo gebruikt die rekenkracht om de platte beelden van Bing Maps om te toveren in een enigszins realistisch landschap. Daar slaagt het behoorlijk goed in. Asobo heeft een algoritme ontwikkeld dat op basis van de beelden uit Bing voorspelt waar een bos staat, waar een weiland ligt, waar gebouwen staan en waar wegen liggen. En ook waar bergen zijn en waar water is, en of het daarbij om een rivier, een zee, of zelfs een ijsvlakte gaat. Op basis van dat algoritme wordt de wereld dus ingevuld. Aan de hand van de hoogte-informatie wordt een zeer realistisch gevormde virtuele aarde geschapen die, net als in het echt, niet echt bolvormig is.
:strip_exif()/i/2003785940.jpeg?f=imagearticlefull)
Bomen en huizen plaatsen
Vervolgens wordt de wereld gevuld met driedimensionale voorwerpen, volgens de voorspelling die het algoritme oplevert. Dus worden er driedimensionale bomen geplaatst waar in Bing Maps een bos is te zien is en worden gebouwen neergezet waar een stad zich moet bevinden. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, vooral omdat Asobo nog een flinke stap verder gaat. Het algoritme houdt namelijk rekening met allerlei regionale verschillen. Zo ziet een bos in Noorwegen er beduidend anders uit dan een bos in Nigeria. Hetzelfde geldt voor steden. Een mediterrane stad heeft duidelijk een ander uiterlijk dan een Aziatische stad en zelfs binnen steden zijn duidelijke verschillen zichtbaar.
Dat werkt erg goed, zij het met wat kanttekeningen. Als je op kruishoogte vliegt, is de wereld prachtig. Dan functioneert het algoritme prima en ziet de wereld onder je er fotorealistisch uit. Het is zelfs zo goed dat vliegen met visual flight rules erg eenvoudig is. Dat is echt een grote verbetering ten opzichte van Flight Simulator X. Maar ook als je lager vliegt of in een kist stapt met een lagere kruissnelheid, ziet de wereld er goed uit. Vlieg over het westen van Nederland en je ziet de polders, de bossen, de vele sloten en de wegen. Het is direct zeer herkenbaar. Is het beter dan ooit? Niet per definitie. In een betaalde uitbreiding voor X-Plane of Prepar3d toont het landschap een vergelijkbare hoeveelheid detail. Alleen bij Flight Simulator heb je dat detail out of the box, terwijl je daar bij de concurrenten een uitbreiding voor moet kopen die net zo duur is als een game, en die uitbreiding betreft dan slechts een klein stuk van de aarde. In de nieuwe FlightSim heeft de hele aarde dat detailniveau, zonder dat je daar extra voor in de buidel hoeft te tasten.
:strip_exif()/i/2003785988.jpeg?f=imagenormal)
Dorpen en steden
Ook aan dorpen en steden probeert Asobo een invulling te geven. Het heeft daarvoor samenwerking gezocht met het Oostenrijkse Blackshark AI, dat helpt bij het voorspellen van het uiterlijk van gebouwen. Door ervoor te zorgen dat daar voldoende variatie in zit, kunnen steden realistischer ogen. Ook dat werkt erg goed. Het stratenplan klopt uiteraard, daar zorgt Bing Maps wel voor, en de invulling die aan de gebouwen wordt gegeven werkt zoals gehoopt. Althans, als je de betreffende stad niet of hooguit oppervlakkig kent. Als je je eigen huis zoekt, zie je ineens dat het om een inschatting gaat, om de uitkomst van een algoritme. Is dat erg? Nee, zeker niet. Ook hierbij geldt dat het goed genoeg is om op zicht te navigeren, en daar gaat het om.
Toch probeert Asobo meer te doen. Van een aantal grote steden is zeer gedetailleerd beeldmateriaal beschikbaar. Enkele grote steden zijn volledig gescand, met details tot op 5 centimeter nauwkeurig. Op basis van deze scans zijn die steden - met hetzelfde detailniveau - in FlightSim gestopt. Vlieg je over die steden, dan is het beeld echt indrukwekkend. Het gaat om tientallen grote steden als Los Angeles, Berlijn en Madrid. Omissies zijn er ook: New York en Parijs ontbreken, net als Londen en alle steden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Ook Nederlandse steden ontbreken, maar België is wel vertegenwoordigd, met Brussel.
Meer en minder detail in Nederland en België: A'dam CS, A'dam Arena, Nationaal Monument, Paleis op de Dam, Verkeerstoren Schiphol, Erasmusbrug R'dam, binnenstad A'dam. Atomium Brussel
Toch is dat niet het hele verhaal. Bij de steden waar geen detailinformatie van voorhanden is, probeert Asobo handmatig detail toe te voegen. Daar wordt merkbaar aan gewerkt. Toen we onze eerste uren in FS konden maken, bestond Amsterdam volledig uit algoritmisch opgetrokken gebouwen. Inmiddels zijn een paar belangrijke gebouwen vervangen door een zeer realistische variant. Het Centraal Station bijvoorbeeld, en de Westerkerk. Bij het Nationaal Monument en het Paleis op de Dam is dat niet - of nog niet - gebeurd. Het is prettig om te merken dat gaandeweg steeds meer gebouwen worden vervangen. Dat gebeurt ook in andere grote steden. Zo is in Parijs de Eiffeltoren realistisch nagebouwd, en dat geldt voor meer van dergelijke landmarks. Toch moeten we ook melden dat er nog wel wat bugs zichtbaar zijn. Wie laag over Rotterdam vliegt, ziet niet alleen dat de bruggen in de stad lelijk zijn ingevuld, maar ook dat de auto's onder de bruggen over het water rijden in plaats van over het wegdek. Al is het natuurlijk heel mooi dat er voertuigen zijn te zien, als je laag genoeg vliegt.
:strip_exif()/i/2003785986.jpeg?f=imagearticlefull)
Bing is niet actueel
Vervelender is dat de informatie uit Bing Maps niet heel actueel is. De kaarten waarop FlightSim is gebaseerd zijn soms jaren oud, en dat is vreemd. Vooral omdat er een verschil lijkt te zijn met de browserversie van Bing Maps, die actueler is. Of met Google Maps, dat nog actueler is. Het komt er simpelweg op neer dat veel nieuwbouw niet in FlightSim is te zien. Het is vooral jammer dat niet duidelijk is of Asobo dat in de toekomst kan en zal verbeteren.
De simulatie werkt bovendien niet geheel vlekkeloos. Zo af en toe is duidelijk dat de wereld wordt opgebouwd op vierkante tegels, en zeker op gladde oppervlakken als water of een weiland wil nog weleens een vreemde overgang tussen wat tegels zichtbaar zijn. Ook op zeer steile berghellingen gaat het niet altijd goed. Maar laten we er niet te negatief over doen. Het uiterlijk van de wereld onder je is niet perfect, maar wel degelijk zeer indrukwekkend. Het kan zich meten met dat van de beste betaalde uitbreidingen, voor een fractie van de kosten. En Asobo denkt in de toekomst het algoritme nog aan te kunnen scherpen door machinelearning in te zetten.
:strip_exif()/i/2003785960.jpeg?f=imagearticlefull)
Vliegvelden
Wat voor steden geldt, geldt ook voor vliegvelden. De sim bevat er liefst 37.000. Elk vliegveld ter wereld dat een Icao-code heeft is erin opgenomen, dus niet alleen JFK en Heathrow maar ook die hobbelige onverharde landingsbaan in het binnenland van West-Papoea. Ook de vliegvelden zijn voor het overgrote deel afgeleid van Bing Maps en worden ingevuld door het algoritme van Asobo. Maar net als bij de steden zijn er ook dertig vliegvelden die handmatig tot in het kleinste detail zijn nagemaakt, en die zien er een stuk overtuigender uit. Dat heeft wel een prijs. Een vliegveld met zo veel detail vraagt ook meer van je systeem. Op ons high-end testsysteem was het verschil met de andere vliegvelden al snel 10 fps. Dat zit hem overigens niet alleen in de stenen. Op de gedetailleerde vliegvelden is ook meer leven aanwezig, van andere vliegtuigen en grondpersoneel.
Vliegtuigen
Er zijn meer terreinen waarop Asobo indrukwekkend werk heeft geleverd. De wereld onder je is leuk, maar het gaat om het vliegen. Daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn: dat zit wel goed. De vliegtuigen in de game zijn echt vlekkeloos nagemaakt. Ze zijn zeer gedetailleerd, zowel van binnen als van buiten. Dat dit voor de buitenkant geldt is leuk, maar het interieur is natuurlijk belangrijker. Daarom heeft Asobo erg veel aandacht besteed aan de cockpits. Die zijn zeer gedetailleerd nagebouwd. Zelfs het kleinste knopje is in 3d uitgevoerd en werpt dus een schaduw als het licht van de zijkant komt. En elk knopje en elke instrument werkt ook en maakt het geluid dat het hoort te maken. Alleen dat laatste al voegt veel toe aan het realisme. Uiteraard kun je alle knoppen toewijzen aan je toetsenbord en allerhande andere controllers, maar je kunt ook je muis gebruiken en op de virtuele knopjes drukken. En mocht je een touchscreen hebben, dan kun je de knoppen daarmee bedienen. Het is precies wat je wil van een flightsim en het is mooi om te zien dat deze nieuwe editie daarin volledig aan de verwachtingen voldoet.
Helemaal perfect is het echter nog niet. Zo is bij elk toestel de buitenkant en de cockpit helemaal af, maar bij sommige toestellen is de binnenkant van het ruim niet helemaal klaar - al valt dat alleen op als je wat vrijpostig met de drone camera in de game omgaat. Veel belangrijker is dat het gebruik van andere controllers dan muis en toetsenbord nog niet ideaal werkt. De echte flightsim-liefhebber vliegt natuurlijk niet met muis en toetsenbord of de controller van een console - hoewel je met de controller van een Xbox best een aardig rondje kunt vliegen. Er is dan ook een uitgebreid menu waarin je allerhande sturen, pedalen en hendels kunt koppelen aan de game. De belangrijkste worden automatisch herkend, maar dat geldt voor lang niet allemaal. Bij sommige randapparaten zul je dus zelf alle functies moeten configureren. Vooral dan blijkt dat het menu op dat punt buggy is. Het oogt wat onoverzichtelijk en de koppelingen die je legt worden niet altijd goed onthouden. Het kan dus tijd kosten - en frustraties opwekken - als je je hele instrumentarium goed werkend wilt krijgen.
:strip_exif()/i/2003786018.jpeg?f=imagearticlefull)
Hoe vliegt het?
Het is de frustratie echter wel waard, want het vlieggedrag van de verschillende toestellen is een stuk beter dan in de vorige editie. Dat komt vooral doordat Asobo meer meetpunten op de toestellen heeft aangebracht. In FSX had elk toestel welgeteld één punt waar berekend werd wat de invloed was van wind, turbulentie, regen, zwaartekracht en aanverwante artikelen. Dat zijn er nu een stuk meer: elk toestel is overdekt met 1000 meetpunten. De meeste zijn onder en bovenop de vleugels aangebracht, maar er zijn ook punten verspreid over andere delen van het toestel. Van elk van die 1000 punten wordt berekend wat de invloed van de omstandigheden zijn. Dat merk je. Je voelt veel beter dat turbulentie slechts één kant van je toestel kan beïnvloeden als je schuin over een bergrug vliegt of vlak langs een wolkenkrabber scheert. Je merkt het verschil ook goed in extremere situaties als stalls, vooral als je probeert eruit te komen.
:strip_exif()/i/2003785974.jpeg?f=imagearticlefull)
Het is ook mooi om te merken hoe veel verschil er op dat vlak zit tussen de verschillende toestellen. Uiteraard vliegt een Airbus A320 anders dan een Beechcraft Bonanza, maar ook bij toestellen die veel op elkaar lijken, zoals de Cessna 152 en 172, is het verschil goed merkbaar. Onze favoriete toestellen zijn de Icon A5 en Pitts Special S2S. De Icon A5 is het enige watervliegtuig in de game en landen op water is leuk omdat je er op heel andere plekken mee kunt komen dan met gewone toestellen. Het is bovendien een erg makkelijk toestel om te vliegen. Voor de Pitts Special S2S geldt het tegenovergestelde. Het is een echt stuntvliegtuig en dus heel lastig te besturen. Maar als je het onder controle weet te houden, kun je er de mooiste stunts mee uithalen.
Gehobbel op de runway
Dat het vliegen goed voelt, heeft ook te maken met een toevoeging van Asobo die klein lijkt, maar een prettige invloed heeft. De studio heeft het hoofd van de piloot losgekoppeld van het instrumentarium. In de oude versie was de camera - dus je ogen - op een vast punt in de cockpit gefixeerd. Dat is nu niet meer zo. Je hoofd beweegt iets op en neer en heen en weer op basis van de bewegingen van het toestel. Dat maakt dat je bijna voelt dat er turbulentie is of je over een hobbelige runway rijdt. Dat laatste hoor je overigens ook aan het kenmerkende gepiep en gekraak van het toestel. Alweer zo'n fijn detail. Een detail dat nog veel beter tot zijn recht gaat komen als de sim in virtual reality kan worden gespeeld. Die optie is nu nog niet aanwezig, maar hij is wel toegezegd.
:strip_exif()/i/2003785954.jpeg?f=imagenormal)
Klaar voor de start
Naast het vliegen zelf is er natuurlijk ook het deel op het vliegveld, de voorbereiding op een vlucht. Dat kun je zo uitgebreid maken als je wil, maar je kunt het ook helemaal overslaan. Sterker, je kunt zelfs het opstijgen overslaan en al in volle vlucht beginnen. Maar de echte sim-liefhebber start natuurlijk op de grond en voert daar een vluchtplan in. Je kunt dan kiezen voor een start vanaf de landingsbaan, maar ook voor de realistischer optie om vanaf de gate te vertrekken, waarbij je vliegtuig eerst moet worden opgestart en al het grondpersoneel nog met je vliegtuig bezig is. Daarin is van alles te kiezen en in te stellen, van brandstof tanken en bagage laden tot communiceren met de toren en heel nauwkeurig aangeven hoe de pushback moet verlopen. Er is daarbij een uitgebreide checklist die je kunt doorlopen, mocht je dat willen. Als je daar klaar mee bent kun je contact opnemen met de verkeersleiding. Helaas viel het realisme van de atc (air traffic control) ons daarbij wat tegen. De communicatie klinkt nogal voorgeprogrammeerd en er lijkt weinig variatie in te zitten.
Gelukkig bevat de sim ondersteuning voor VatSim. In de versie die wij speelden was die optie nog niet actief, maar als het goed is kun je direct na release van FlightSim gebruikmaken van het VatSim-netwerk. Dat betekent dat je vanuit FlightSim kunt praten met verkeersleiders uit alle delen van het luchtruim, mits je een gratis account bij VatSim aanmaakt. Dat klinkt een stuk realistischer.
:strip_exif()/i/2003786012.jpeg?f=imagearticlefull)
Zelf knutselen
Microsoft probeert met veel meer partijen samen te werken. Om die reden is er direct bij release al een sdk beschikbaar waarmee je zelf vliegtuigen, vliegvelden, landschappen en activiteiten kunt maken of aan kunt passen. Microsoft hoopt dat fans aan de slag gaan met de sdk, maar stuurt ook aan op uitbreidingen van professionele kwaliteit. Het heeft al voor release van de sim allerlei partijen uitgenodigd en meer dan tweehonderd partners gevonden die extra's voor de nieuwe FlightSim gaan maken, waaronder bekende namen als PDMG, Gaya en Orbx.
Gelukkig blijft ook Asobo de sim ondersteunen. Voor langere tijd zelfs, als het aan de studio ligt. Men wil om de twee of drie maanden een gratis update uitbrengen met grafische verbeteringen, nieuwe vliegtuigen en missies. Daarnaast komen er betaalde dlc-pakketten met specifieke uitbreidingen zoals helikopters en zweefvliegtuigen.
Multiplayer
Je kunt uiteraard ook samen vliegen. Er is de optie om in multiplayer te vliegen, en die is gelukkig heel overzichtelijk. Onder het kopje 'Flight Conditions' vind je de mogelijkheid om andere spelers uit te nodigen. Je kunt kiezen of je alle spelers ziet die live zijn, of je alleen je Xbox-live in de lijst ziet of alleen de vrienden in een privé-groep. Daarna hoef je alleen nog een vertrekpunt en een vliegtuig te kiezen en start je naast elkaar aan je vlucht. Makkelijker kan haast niet. Een optie om samen een airliner te besturen als piloot en co-piloot is er echter nog niet.
:strip_exif()/i/2003786000.jpeg?f=imagenormal)
Het is mooi weer
De grootste kracht van de nieuwe FlightSim is echter de simulatie van het weer. Asobo heeft voor de sim een complete simulatie van zonlicht, wind en luchtvochtigheid geschreven. Waar de wereld onder je er al prachtig uit kan zijn, zijn de luchten nog veel mooier. Vooral de wolken zijn mooier dan we ooit eerder in een game hebben ervaren, niet in het minst omdat je niet alleen ziet, maar ook voelt dat ze realistisch zijn. Net als in het echt kunnen er verschillende lagen - tot wel negen aan toe - boven elkaar zweven, en als dat het geval is, zal de bovenste laag precies de juiste schaduw werpen op de lagen eronder. Door dunne bewolking sijpelt meer licht dan door dikke en het gaat zelfs zover dat het zonlicht op de onderliggende dikke laag weerkaatst en de onderkant van de bovenliggende laag verlicht. Wolken hebben uiteraard ook de meest uiteenlopende vormen.
:strip_exif()/i/2003786006.jpeg?f=imagearticlefull)
Dat is het visuele deel, maar er is ook een fysieke component. Zo geeft een dikke wolk meer weerstand dan een dunne. Bovendien staat er uiteraard wind en veroorzaken luchtstromen turbulentie. Niet alleen op voor de hand liggende plekken zoals rond bergen, maar ook rond de hoogbouw van grote steden. Kortom, de weersomstandigheden in de sim zijn niet alleen mooi uitgewerkt, ze hebben ook precies de invloed die je ervan verwacht. Ze zijn zelfs zo goed dat er vanzelf regenbogen ontstaan als de omstandigheden ernaar zijn. De wolken bestaan uit dermate kleine waterdruppels dat ze als vanzelf het virtuele zonlicht op de juiste manier weerkaatsen en breken.
:strip_exif()/i/2003785958.jpeg?f=imagearticlefull)
Spelen met het weer
Minstens zo goed is het menu waarmee je het weer naar believen naar je hand kunt zetten. Dat geeft allerlei mogelijkheden. Je kunt vooraf kiezen uit wat presets, van heel mooi tot stormachtig weer. Je kunt kiezen voor de daadwerkelijke weersomstandigheden in de echte wereld, zodat de actuele weersinformatie van de locatie waar je start wordt opgehaald en in beeld wordt getoverd. Microsoft werkt daarvoor samen meteoblue. Maar als je dat wat saai vindt, kun je op elk gewenst moment tijdens de vlucht een heel overzichtelijk menu oproepen en het weer naar believen aanpassen. Het werkt snel, is overzichtelijk, en een genot om mee te pielen. Vlieg je over een mooie locatie? Die prachtige zonsondergang is in no-time opgeroepen.
:strip_exif()/i/2003785996.jpeg?f=imagenormal)
Conclusie
Het is mooi om te zien dat Microsoft weer een nieuwe Flight Simulator op de markt brengt. Het is toch een beetje de moeder aller flightsims, waar veel fans mee zijn gestart. Nog mooier is dat de nieuwe Flight Simulator gewoon erg goed is. Hij is nog niet helemaal af, heeft ook nog best wat kuren en er valt ook nog best wat te verbeteren, maar wat je nu, out of the box krijgt, is behoorlijk indrukwekkend. Geen andere flightsim was direct bij release zo goed en compleet als deze.
De sim scoort op veel essentiële punten goed. De vliegtuigen zien er geweldig uit, en klinken en gedragen zich prima. Door de vele meetpunten op de toestellen is het vlieggedrag veel realistischer en kan Flight Simulator zich weer meten met de concurrentie. Ook het starten en landen is prima verzorgd. De opties om zonder poespas of juist met een uitgebreide procedure vooraf op te stijgen zijn prima, al valt er aan de communicatie met de ATC misschien nog wat te verbeteren. Het is ook mooi dat er allerlei tutorials zijn en dat de game wat missies en challenges bevat, waar er in de toekomst alleen maar meer van zullen komen.
Flight Simulator scoort echter vooral goed op grafisch vlak. De wereld ziet er erg goed uit, zeker de steden en vliegvelden die met de hand zijn aangepast. Maar ook de simulatie van de andere steden en vliegvelden, en vooral ook die van het landschap, is prima. Niet foutloos en als je over je eigen huis vliegt, valt de beperking van het systeem op, maar Flight Simulator kan zich weer meten met de grafische uitbreidingen die voor de concurrenten beschikbaar zijn, zonder dat je daar dure extra's voor aan hoeft te schaffen.
:strip_exif()/i/2003785950.jpeg?f=imagearticlefull)
De grootste troef van de game is echter de fysieke simulatie van het weer. Het weer is niet alleen prachtig om te zien, het is vooral mooi dat de invloed ervan op je vliegtuig goed merkbaar is. Juist de combinatie van mooie vliegtuigen, een mooi landschap en het nog mooiere weer maakt dat deze Flight Simulator nu al een erg goede nieuwe editie is. Daar komt nog bij dat de sim zich op veel vlakken erg makkelijk laat bedienen, met het gemak waarmee je het weer kunt instellen als hoogtepunt. Uiteraard valt er aan de interface best nog wat te verbeteren - denk aan het instellen van randapparatuur - maar over het algemeen is de bediening prima.
Toch valt er ook wel wat af te dingen op de sim. Het voornaamste punt van kritiek is de keuze voor Bing Maps. Het is logisch dat Microsoft het eigen Bing gebruikt, maar de informatie is helaas wat verouderd, en dat zie je. Hopelijk weet Microsoft dat in de toekomst te verbeteren.
Verder vinden we de sim aan de dure kant. Tenminste, als we naar de drie verschillende versies kijken. Er is een standaardversie met daarin 20 vliegtuigen en 30 gedetailleerde vliegvelden. Die kost 70 euro. Daarnaast is er een Deluxe-versie voor 80 euro en een Premium Deluxe-versie die 120 euro kost. De eerste bevat vijf extra vliegtuigen en vijf extra vliegvelden. De Premium-versie bevat tien extra vliegtuigen en vliegvelden, en is aan de prijs voor de extra's die dat oplevert, zeker als je kijkt naar de vliegtuigen. Overigens is de standaard editie onderdeel van Xbox Game Pass voor pc.
Als je graag met de grote airliners vliegt, is het aanbod in de standaardeditie vrij mager. Die bevat alleen de Airbus A320 en de Boeing 747, een vliegtuig dat bij de meeste luchtvaartmaatschappijen al is of wordt uitgefaseerd. Alleen in de Premium Deluxe-editie krijg je daar een Boeing 787 bij. Maar waar is de zo veel gebruikte 737? En hoe zit het met liveries? Met de beeltenis van verschillende luchtvaartmaatschappijen? Die zitten nu nog niet in de sim. Alle toestellen vliegen nu met het logo van de fabrikant. In verschillende trailers zien we toestellen van Iberia voorbijkomen, maar die hebben we in de sim niet terug kunnen vinden. Voor Nederlandse piloten is er overigens een goede reden om de Deluxe-editie te kopen, aangezien Schiphol een van de vijf vliegvelden is die daarin zit.
Maar laten we niet met kritiek eindigen. Met deze nieuwe Flight Simulator legt Microsoft een prima basis waarop het nog jaren voort kan borduren. Die basis is goed en dat biedt goede hoop op een mooie toekomst.
Eindoordeel