Door Paul Hulsebosch en Luke van Drie

Microsoft Flight Simulator Review

Basis voor een erg mooie toekomst

17-08-2020 • 09:01

340

Singlepage-opmaak

Van 2d naar 3d

De info die via Bing Maps beschikbaar is, is tweedimensionaal. Of eigenlijk 2,5-dimensionaal, want het beeld in Bing Maps is plat, maar er is wel hoogte-informatie beschikbaar. Asobo weet dus hoe hoog het landschap is, en ook hoe hoog de gebouwen in dorpen en steden zijn. Daarmee gaat de studio aan de slag, waarbij het hulp krijgt van Microsoft. De grote truc van de nieuwe Flight Simulator is namelijk dat Asobo de rekenkracht van Azure inzet, het cloudcomputing-platform van Microsoft.

Asobo gebruikt die rekenkracht om de platte beelden van Bing Maps om te toveren in een enigszins realistisch landschap. Daar slaagt het behoorlijk goed in. Asobo heeft een algoritme ontwikkeld dat op basis van de beelden uit Bing voorspelt waar een bos staat, waar een weiland ligt, waar gebouwen staan en waar wegen liggen. En ook waar bergen zijn en waar water is, en of het daarbij om een rivier, een zee, of zelfs een ijsvlakte gaat. Op basis van dat algoritme wordt de wereld dus ingevuld. Aan de hand van de hoogte-informatie wordt een zeer realistisch gevormde virtuele aarde geschapen die, net als in het echt, niet echt bolvormig is.

Review Microsoft Flight Simulator

Bomen en huizen plaatsen

Vervolgens wordt de wereld gevuld met driedimensionale voorwerpen, volgens de voorspelling die het algoritme oplevert. Dus worden er driedimensionale bomen geplaatst waar in Bing Maps een bos is te zien is en worden gebouwen neergezet waar een stad zich moet bevinden. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, vooral omdat Asobo nog een flinke stap verder gaat. Het algoritme houdt namelijk rekening met allerlei regionale verschillen. Zo ziet een bos in Noorwegen er beduidend anders uit dan een bos in Nigeria. Hetzelfde geldt voor steden. Een mediterrane stad heeft duidelijk een ander uiterlijk dan een Aziatische stad en zelfs binnen steden zijn duidelijke verschillen zichtbaar.

Dat werkt erg goed, zij het met wat kanttekeningen. Als je op kruishoogte vliegt, is de wereld prachtig. Dan functioneert het algoritme prima en ziet de wereld onder je er fotorealistisch uit. Het is zelfs zo goed dat vliegen met visual flight rules erg eenvoudig is. Dat is echt een grote verbetering ten opzichte van Flight Simulator X. Maar ook als je lager vliegt of in een kist stapt met een lagere kruissnelheid, ziet de wereld er goed uit. Vlieg over het westen van Nederland en je ziet de polders, de bossen, de vele sloten en de wegen. Het is direct zeer herkenbaar. Is het beter dan ooit? Niet per definitie. In een betaalde uitbreiding voor X-Plane of Prepar3d toont het landschap een vergelijkbare hoeveelheid detail. Alleen bij Flight Simulator heb je dat detail out of the box, terwijl je daar bij de concurrenten een uitbreiding voor moet kopen die net zo duur is als een game, en die uitbreiding betreft dan slechts een klein stuk van de aarde. In de nieuwe FlightSim heeft de hele aarde dat detailniveau, zonder dat je daar extra voor in de buidel hoeft te tasten.

Review Microsoft Flight Simulator

Lees meer