Vervelender is dat de informatie uit Bing Maps niet heel actueel is. De kaarten waarop FlightSim is gebaseerd zijn soms jaren oud, en dat is vreemd. Vooral omdat er een verschil lijkt te zijn met de browserversie van Bing Maps, die actueler is. Of met Google Maps, dat nog actueler is. Het komt er simpelweg op neer dat veel nieuwbouw niet in FlightSim is te zien. Het is vooral jammer dat niet duidelijk is of Asobo dat in de toekomst kan en zal verbeteren.
De simulatie werkt bovendien niet geheel vlekkeloos. Zo af en toe is duidelijk dat de wereld wordt opgebouwd op vierkante tegels, en zeker op gladde oppervlakken als water of een weiland wil nog weleens een vreemde overgang tussen wat tegels zichtbaar zijn. Ook op zeer steile berghellingen gaat het niet altijd goed. Maar laten we er niet te negatief over doen. Het uiterlijk van de wereld onder je is niet perfect, maar wel degelijk zeer indrukwekkend. Het kan zich meten met dat van de beste betaalde uitbreidingen, voor een fractie van de kosten. En Asobo denkt in de toekomst het algoritme nog aan te kunnen scherpen door machinelearning in te zetten.
Vliegvelden
Wat voor steden geldt, geldt ook voor vliegvelden. De sim bevat er liefst 37.000. Elk vliegveld ter wereld dat een Icao-code heeft is erin opgenomen, dus niet alleen JFK en Heathrow maar ook die hobbelige onverharde landingsbaan in het binnenland van West-Papoea. Ook de vliegvelden zijn voor het overgrote deel afgeleid van Bing Maps en worden ingevuld door het algoritme van Asobo. Maar net als bij de steden zijn er ook dertig vliegvelden die handmatig tot in het kleinste detail zijn nagemaakt, en die zien er een stuk overtuigender uit. Dat heeft wel een prijs. Een vliegveld met zo veel detail vraagt ook meer van je systeem. Op ons high-end testsysteem was het verschil met de andere vliegvelden al snel 10 fps. Dat zit hem overigens niet alleen in de stenen. Op de gedetailleerde vliegvelden is ook meer leven aanwezig, van andere vliegtuigen en grondpersoneel.
Vliegtuigen
Er zijn meer terreinen waarop Asobo indrukwekkend werk heeft geleverd. De wereld onder je is leuk, maar het gaat om het vliegen. Daar kunnen we eigenlijk vrij kort over zijn: dat zit wel goed. De vliegtuigen in de game zijn echt vlekkeloos nagemaakt. Ze zijn zeer gedetailleerd, zowel van binnen als van buiten. Dat dit voor de buitenkant geldt is leuk, maar het interieur is natuurlijk belangrijker. Daarom heeft Asobo erg veel aandacht besteed aan de cockpits. Die zijn zeer gedetailleerd nagebouwd. Zelfs het kleinste knopje is in 3d uitgevoerd en werpt dus een schaduw als het licht van de zijkant komt. En elk knopje en elke instrument werkt ook en maakt het geluid dat het hoort te maken. Alleen dat laatste al voegt veel toe aan het realisme. Uiteraard kun je alle knoppen toewijzen aan je toetsenbord en allerhande andere controllers, maar je kunt ook je muis gebruiken en op de virtuele knopjes drukken. En mocht je een touchscreen hebben, dan kun je de knoppen daarmee bedienen. Het is precies wat je wil van een flightsim en het is mooi om te zien dat deze nieuwe editie daarin volledig aan de verwachtingen voldoet.
Helemaal perfect is het echter nog niet. Zo is bij elk toestel de buitenkant en de cockpit helemaal af, maar bij sommige toestellen is de binnenkant van het ruim niet helemaal klaar - al valt dat alleen op als je wat vrijpostig met de drone camera in de game omgaat. Veel belangrijker is dat het gebruik van andere controllers dan muis en toetsenbord nog niet ideaal werkt. De echte flightsim-liefhebber vliegt natuurlijk niet met muis en toetsenbord of de controller van een console - hoewel je met de controller van een Xbox best een aardig rondje kunt vliegen. Er is dan ook een uitgebreid menu waarin je allerhande sturen, pedalen en hendels kunt koppelen aan de game. De belangrijkste worden automatisch herkend, maar dat geldt voor lang niet allemaal. Bij sommige randapparaten zul je dus zelf alle functies moeten configureren. Vooral dan blijkt dat het menu op dat punt buggy is. Het oogt wat onoverzichtelijk en de koppelingen die je legt worden niet altijd goed onthouden. Het kan dus tijd kosten - en frustraties opwekken - als je je hele instrumentarium goed werkend wilt krijgen.