Laptop Best Buy Guide
Voor maximaal zeshonderd euro zijn we voor deze Best Buy Guide op zoek gegaan naar de beste 'basislaptop'. Dat er voor dat geld veel variatie te krijgen is, bleek al uit een recente round-up, waarin we zes 15,6"-laptops van zeshonderd euro vergeleken. Tijdens die round-up bleek ook dat je voor zeshonderd euro veel, maar geen perfecte laptop kunt krijgen.
Het liefst willen we namelijk een laptop met een ssd, maar ook met een ips-scherm met een hoge resolutie en een snelle processor. Voor zeshonderd euro kan dat niet allemaal, dus moeten er keuzes gemaakt worden. In het discussietopic kwamen we uit op twee uitvoeringen van de Lenovo Yoga 500, die allebei hun sterke punten hebben en van een full-hd ips-scherm zijn voorzien.
Lenovo Yoga 500
Lenovo verkoopt de Yoga 500 met beelddiagonalen van 14 en 15,6". De 15"-modellen komen boven het budget uit, dus hebben we gekozen voor het 14"-model. Van dat model staan er negen uitvoeringen in de Pricewatch, waarvan er twee interessant zijn voor deze Best Buy Guide. Allereerst is er de Yoga 500 14-IBD, die voorzien is van een Pentium-processor, een full-hd-scherm en een ssd, waarmee je out-of-the-box je buurman, neefje of moeder gelukkig kunt maken. Heb je liever een snellere processor, dan verkoopt Lenovo ook een uitvoering met een iets snellere Core i3-5005U, maar dan zit je met een hybride 500GB-schijf in plaats van een ssd opgescheept. Gelukkig is de schijf een normaal 2,5"-exemplaar, dat zich makkelijk laat vervangen.
Als je kijkt naar hoeveel laptop je voor je geld krijgt, dan is de Yoga 500 best een indrukwekkend apparaatje. Je hebt niet met een conventionele laptop, maar met een convertible te maken, die dus voorzien is van een touchscreen dat zich helemaal om de behuizing heen laat klappen. Daardoor kun je de Yoga 500 ook als een grote tablet gebruiken of op een van de manieren daartussenin, bijvoorbeeld als 'tent', of in 'stand'-modus. Daarnaast is de behuizing rondom het toetsenbord van geborsteld aluminium gemaakt, net als de flinke scharnieren, die het omklappen van het scherm mogelijk maken.
Toetsenbord en touchpad
Helaas valt er wel wat af te dingen op het aluminium rondom het toetsenbord, want hoewel het metaal stevig lijkt, valt het in te drukken, vooral als je een stevige aanslag hebt of ter hoogte van de F6-toets op de behuizing drukt.
Het toetsenbord is voorzien van achtergrondverlichting, iets wat we niet vaak zien op laptops van zeshonderd euro. De plastic toetsen hebben een glad, vlak oppervlak, een vrij duidelijke aanslag en een gemiddelde hoeveelheid travel. Voor een laptop in deze prijsklasse is het dus geen verkeerd toetsenbord, zeker gezien de beperkte dikte, maar we weten dat Lenovo veel betere kan maken, zoals bij de ThinkPad een paar pagina's verderop.
De touchpad is afkomstig van Alps Electric en heeft een groot plastic oppervlak waarover je vingers makkelijk heen en weer glijden. De driver zorgt ervoor dat je in Windows 10 gestures met drie vingers kunt uitvoeren om de taakweergave in beeld te krijgen, maar een contextmenu oproepen kan niet door met twee vingers te tikken. Daarvoor moet je een daadwerkelijke klik op de touchpad maken.
Hardware en upgrades
De Yoga 500 is zoals gezegd te krijgen in twee versies die interessante kandidaten voor deze LBBG vormen. Wil je een laptop met ssd en kun je leven met een iets langzamere processor, dan is de 14IB-uitvoering een interessante keuze. De laptop is dan wel voorzien van een Pentium 3825U-processor. Die Broadwell-processor heeft 2MB in plaats van 3MB cache-geheugen, een langzamere gpu en een 100MHz lagere kloksnelheid dan een Core i3-5005U. De laatste processor zit in de uitvoering die wij hebben getest en die in plaats van een ssd een 500GB hybride harde schijf met 8GB flashopslag heeft.
Koop je de uitvoering met i3-processor, dan is de harde schijf achteraf vrij eenvoudig te vervangen. De onderkant van de laptop zit met tien phillips-boutjes vast en laat zich makkelijk verwijderen. Daaronder tref je de 2,5"-sata-schijf aan, met daarboven het werkgeheugen ter grootte van 4GB. Er is slechts één so-dimmslot aanwezig, dus het werkgeheugen is maximaal uit te breiden tot 8GB in single-channelopstelling.
Voor draadloze netwerkverbindingen is er een draadloze netwerkkaart van Intel aanwezig: de AC 3160, die zowel op 2,4- als op 5GHz-netwerken werkt en een maximale overdrachtssnelheid van 433Mbit/s heeft. In tegenstelling tot bij andere laptops in deze prijsklasse is bij de Yoga 500 niet bezuinigd op de bedrade ethernetverbinding, die gewoon gigabit ondersteunt.
Scherm en accuduur
Tot slot hebben we natuurlijk naar het scherm en de accuduur gekeken. Dat scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en maakt gebruik van een ips-paneel. Net als achtergrondverlichting voor het toetsenbord zien we dergelijke schermen niet vaak terug op laptops van minder dan zeshonderd euro. De hoge resolutie levert een mooi scherp beeld op, terwijl het ips-paneel tot goede kijkhoeken leidt, iets wat we kunnen waarderen bij een convertible met een scherm dat helemaal om de behuizing kan draaien.
Helaas is het scherm niet gelamineerd, waardoor er makkelijk reflecties van het omgevingslicht in ontstaan. Samen met de niet overdonderende maximale helderheid van 278cd/m² heeft dat tot gevolg dat je de Yoga 500 pas zonder verstoringen kunt gebruiken bij weinig omgevingslicht. Het is geen slecht scherm; het contrast bedraagt 1000:1 en de grijswaarden zijn vrij goed gekalibreerd, al valt de weergave van de verzadigde kleuren wel weer tegen. Maar van een laptop van zeshonderd euro verwachten we ook niet beter.
Hoewel je met de Yoga 500 een hoop hardware voor je geld krijgt, blijkt er op één punt toch duidelijk bezuinigd te zijn en dat is de accu. Hoewel er ruimte voor meer was geweest, is de capaciteit beperkt tot 30Wh, ongeveer evenveel als je in tablets van 10 tot 12,5" terugvindt. Die kleine capaciteit heeft uiteraard zijn weerslag op de accuduur, want tijdens browsen halen we de drie en een half uur niet eens.
Conclusie
Lenovo heeft de Yoga 500 voorzien van een aantal functies en onderdelen die we eerder op duurdere laptops verwachten dan op een systeem van minder dan zeshonderd euro. Het full-hd ips-scherm is een van die dingen, maar ook de achtergrondverlichting voor de toetsen en de gedeeltelijk metalen behuizing horen daarbij.
Het is jammer dat het scherm niet gelamineerd is, want nu kijk je in de meeste situaties tegen spiegelingen aan, waardoor het overigens uitstekende scherm niet goed uit de verf komt. Ook op de accuduur is bespaard en de behuizing had iets steviger gemogen. Daar staat tegenover dat je voor minder dan zeshonderd euro een prima convertible kunt krijgen met een Pentium-processor en ssd, of voor de tweakers een uitvoering met een snellere i3-processor en een harde schijf die makkelijk te vervangen is.
Minpunten
Eindoordeel
Alternatieven
:fill(white)/i/2000868687.jpeg?f=thumbmedium)
De Medion E6421 scoorde onlangs goed in een round-up van laptops tot zeshonderd euro, dankzij het full-hd ips-scherm, de snelle i5-processor en de mogelijkheid tot het plaatsen van een m2-ssd. Standaard wordt er geen ssd meegeleverd en zul je het moeten doen met een harde schijf van 500GB. Tijdens het testen viel de kwaliteit van de touchpad helaas wel tegen.

:fill(white)/i/2000847090.jpeg?f=thumbmedium)
Ook de Acer E5-573G stond al in de basislaptopround-up en was bovendien de Best Buy van december. De Acer onderscheidt zich door zijn GT920M-videokaart, waardoor er op niet al te hoge instellingen een spelletje gespeeld kan worden. Bovendien zijn een i3-processor en een 128GB-ssd aanwezig. Het full-hd-scherm bedient zich helaas van een tn-paneel dat slechte kijkhoeken oplevert en ook bij de Acer valt de kwaliteit van de touchpad tegen.
(0 reviews)
:fill(white)/i/2000581484.jpeg?f=thumbmedium)
De Asus T300 Chi is een high-end convertible die je niet zo gauw zou verwachten in de categorie voor basislaptop. Toch kan het, want de T300 Chi is fors in prijs gezakt, waardoor de versie met een full-hd-scherm van 12,5", een Core M-processor en een 128GB-ssd nu voor zeshonderd euro te krijgen is. De duurdere uitvoering met een 2560x1440-pixelscherm hebben we getest en die had wat last van backlight-bleeding. De accuduur was ook niet indrukwekkend, maar daarmee is het bij deze full-hd-uitvoering vermoedelijk beter gesteld.
