Samengevat
De T300 Chi is een prijzige convertible, maar je krijgt wel wat voor je geld. Toetsenbord en tablet zijn van stevig metaal gemaakt, en zijn dun en mooi afgewerkt. De hardware is relatief snel, waardoor de tablet ook als laptop te gebruiken is. Het duurdere model, met 2560x1440-pixelscherm, heeft helaas last van backlight-bleeding en de accuduur is evenmin indrukwekkend.
Eindoordeel
Tijdens de CES in januari 2015 presenteerde Asus drie nieuwe convertibles, die gewoontegetrouw deel uitmaken van de Transformer-serie. De T90, T100 en T300, die Asus toen presenteerde, kregen het achtervoegsel 'Chi' mee, dat voorbehouden is aan de duurdere en luxere convertibles van het bedrijf. De Chi-convertibles worden gekenmerkt door het gebruik van dunnere behuizingen voor tablet en toetsenbord, die bovendien van metaal gemaakt zijn. Alle drie die convertibles hebben we toen al kort kunnen proberen en de T100 Chi hebben we ondertussen ook uitgebreid getest. De T90 komt helaas niet naar Nederland, maar het 950 euro kostende topmodel, de T300 Chi, wel. Dat topmodel hebben we dan ook uitgebreid getest, waarbij we uiteraard hebben gekeken wat 'Chi' toevoegt aan de gewone T300, die we al eens onder handen namen.
De Asus Transformer Book T300 Chi, zoals het apparaat voluit getiteld is, is in twee uitvoeringen verkrijgbaar, met 4GB werkgeheugen en een full-hd-scherm, en met 8GB werkgeheugen en een schermresolutie van 2560x1440 pixels. Die laatste uitvoering hebben we getest en het mag gezegd worden dat het Asus gelukt is om het 'premium'-gevoel dat bij de Chi-serie en de prijs van 950 euro hoort, over te brengen.
De tablet is een stuk dunner dan de gewone T300 en heeft een behuizing die niet van pastic, maar van stevig, donkerblauw metaal is gemaakt en in het midden is voorzien van het Asus-logo. Aan de randen is de tablet ongeveer vijf millimeter dik en het gewicht bedraagt 729 gram. Dat is redelijk hoog voor een tablet, maar gezien de afmetingen van het apparaat en de schermdiagonaal van 12,5" voelt het niet zwaar aan.
De voorkant van de tablet is van rand tot rand van glas gemaakt en het schermpaneel lijkt bijna boven op de glasplaat te liggen. Voor de extra luxe uitstraling is de tablet rondom voorzien van een glimmend metalen randje dat wellicht niet bij iedereen even goed in de smaak zal vallen.
Toetsenbord en touchpad
Die glimmende metalen randjes komen nog eens terug op de toetsenborddock, die rondom eveneens van zo'n randje is voorzien. De bovenkant van de dock is net als de tablet van stevig donkerblauw metaal gemaakt en laat zich daardoor niet makkelijk indrukken. De tablet staat stevig in de dock en tijdens enthousiast typwerk wiebelt het geheel niet heen en weer, zoals dat bij de T100 en T300 wel het geval is. Dat komt waarschijnlijk doordat het scharnier, waar de dock in opengeklapte toestand op leunt, breder gemaakt is. Daarnaast is het scharnier compacter geworden, doordat toetsenbord en tablet via bluetooth zijn gaan communiceren. Om toetsenbord en touchpad te verbinden gebruikt Asus bij goedkopere modellen een speciale connector en twee metalen 'haakjes', die redelijk wat ruimte innemen. Dat systeem is op de Chi vervangen door magneten en twee nokken die de tablet naar het midden van de dock geleiden.
De tablet kan in de dock enigszins naar voren en naar achteren wiebelen, maar door de sterke magneten krijg je niet het gevoel dat hij uit de dock zal vallen. De tablet laat zich makkelijk uit de dock halen en eventueel kan hij achterstevoren in de dock geplaatst worden, waardoor je een soort tentmodus kunt creëren. Het is onduidelijk of dit echt tot de functionaliteit van de T300 gerekend kan worden, want de aan-uitknop, die boven op de tablet geplaatst is, zet het systeem in stand-by als je het geheel in tentmodus op een oppervlak plaatst.
Het 27,5 centimeter brede toetsenbord zelf heeft een prettige, duidelijke aanslag, maar de feedback had wat minder slap gemogen. Vooral bij wat steviger tikwerk druk je de toetsen net wat te makkelijk door tot het diepste punt. Daarnaast is er weinig travel aanwezig, al komt dat gezien de geringe dikte van het toetsenbordje niet als een verrassing.
Hoewel het toetsenbord ongeveer dezelfde afmetingen heeft als dat van veel 13,3"-ultrabooks, is de touchpad wel significant kleiner. Daardoor krijg je al snel de behoefte om een losse muis aan te sluiten. Afgezien van het formaat is er weinig mis met de touchpad. Er wordt vlot gereageerd op multitouch-bewegingen en met behulp van de bijgeleverde software zijn extra multitouchbewegingen makkelijk te configureren. De muistoetsen produceren bij het indrukken een duidelijk klikgeluid, maar de klik zelf geeft een nogal onduidelijke feedback.
Toetsenbord en touchpad werken, zoals gezegd, via bluetooth. Dat levert een compacter scharnier op en heeft tot gevolg dat je de tablet op een afstandje kunt neerzetten en nog steeds gebruik kunt maken van het draadloze toetsenbord. Het toetsenbord heeft natuurlijk ook energie nodig en daarom is er een accu ingebouwd. Die is op te laden met behulp van het bijgeleverde usb-kabeltje, dat rechts in de tablet past en links in de toetsenborddock. Het was wat eleganter geweest als beide usb-aansluitingen op dezelfde hoogte hadden gezeten.
Aansluitingen
Zoals bij de meeste tablets is het aantal beschikbare aansluitingen op de T300 Chi klein. Fullsize-usb-aansluitingen behoren niet tot de mogelijkheden, maar Asus heeft wel een micro-usb-b-aansluiting gemonteerd. De aansluiting wijst op usb 3.0-snelheid, maar Asus levert een usb 2.0 otg-kabeltje mee. Opvallend genoeg haalden we met ons eigen usb 3.0 otg-kabeltje ook geen hogere snelheden dan 37MB/s, terwijl de Windows-driver wel degelijk aangeeft dat er een usb 3.0-hub aanwezig is. De precieze oorzaak blijft ons onbekend.
Behalve usb zijn er nog een micro-hdmi-aansluiting en een jack-aansluiting aan de rechterkant van de tablet aanwezig. Op de linkerkant zijn alleen de Windows-knop en de volumeregeling te vinden. Onder op de tablet is een micro-sd-lezer geplaatst.