Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

The Elder Scrolls V: Skyrim

Conclusie

Skyrim is grafisch een beetje ondermaats in vergelijking met andere games, en laat op dat vlak een aantal steekjes vallen. Wij waren daar echter binnen enkele uren aan gewend en hebben dat voor de rest van het spel niet als zwaar minpunt ervaren, al moet iedereen voor zichzelf bepalen hoe belangrijk de graphics zijn.

Met de graphics hebben we echter alle noemenswaardige kritiek gehad. 'Tuurlijk: voor The Elder Scrolls-fans van het eerste uur, die Oblivion ook maar niets vonden, zal ook Skyrim in veel opzichten niet diep genoeg gaan. Wie Skyrim echter als game op zich bekijkt, kan geen andere conclusie trekken dan dat dit een fantastische rpg is. De sfeer van de game zuigt je volledig op en de verhaallijnen, met alle afwisseling daarin, versterken dat alleen maar.

Zelden hebben we een spelwereld gezien die zo diepgaand is uitgewerkt als Skyrim. Van de voor dit spel speciaal geschreven drakentaal tot de manier waarop dorpelingen op je reageren, waarbij de game let op details en ze ook gebruikt. Skyrim is alles wat een rpg voor ons moet zijn, en uitgebreider dan we ooit kunnen laten zien in een review. De game klopt aan alle kanten en combineert goede balans met dito quests en een aantal imposante momenten die het op zichzelf al waard zijn om deze game te spelen. Wie ook maar een klein beetje gevoel heeft voor fantasy mag deze game absoluut niet missen.

Pluspunten

+ Sommige vergezichten zijn prachtig
+ Open wereld, totale vrijheid
+ Imposante momenten, vooral in main quest
+ Veel mogelijkheden, veel quests
+ Originele questlines
+ Beter level-systeem dan in Oblivion
+ Draken, inclusief hun taal
+ Shouts geven een machtig gevoel

Minpunten

- Grafisch matig, vooral animatie en mimiek van personages
- Enkele kleine bugs, die als het goed is door patch bij release verholpen worden

Cijfer: 9,5

Titel The Elder Scrolls V: Skyrim
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Bethesda Softworks
Uitgever Bethesda Softworks
Releasedatum 11 november 2011

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Bethesda staakt ontwikkeling Skyrim Nieuws van 16 april 2013
The Elder Scrolls V: Skyrim Video van 12 april 2012
BioWare laat zich inspireren door Skyrim Nieuws van 21 december 2011

Reacties (181)

Wijzig sortering
Op de pc heb je dan ook de keuze uit low resolution (hierna 'res'), medium res, high res en ultra res textures. Zie ook http://gathering.tweakers...message/37113506#37113506 voor de verschillen tussen de verschillende resoluties.
Zal aan mij liggen maar ik vind high er beter uit zien als ultra!

Gister een uur gespeeld en had paar leuke bugs tegen gekomen. Ik weet niet hoe spoiler tags werken dus ik laat het hierbij! Je wordt zo ingezogen in de wereld en de gevechten zijn hilarisch.

Ziet er mooi uit vooral in de verte maar van dichtbij is het wat minder.
Ik heb weer zin in vanavond!
Kijk eens goed naar de schaduwen dan... (contrast) ...op high is dit nog erg nepperig

[Reactie gewijzigd door A87 op 11 november 2011 10:42]

De schaduwen zijn bij ultra inderdaad beter (meer aanwezig), en alles is iets zachter (het sneeuw in de verste is niet zo pixelerig) maar de scherpte van het gras is bij high weer beter, misschien is er een gulden middenweg? Of is het een setting met alles of niets?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 november 2011 11:30]

Volgens mij zijn dit sowieso verschillende settings die tegelijk omhoog geschroefd worden. Er lijkt ook meer AA toegepast te worden (alles wordt een beetje vager), er zijn gewoon meer schaduwen en er zit meer detail aan de bomen op de achtergrond.

Ik moet trouwens zeggen dat ik de skyrim-wereld als geheel er prachtig uit vindt zien (die uitzichten!), al is het jammer dat de details niet zo mooi afgewerkt zijn als ik veel moderne DX11-titels.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 12 november 2011 00:24]

Motion-blur heet dat :Y)
Console blur om precies te zijn, er zit een functie FXAA in wat verdacht veel lijkt op het quinqunx van de PS3. Het maakt de kartels wat minder zichtbaar middels een blur-effect, maar het is heel smaakgebonden of je het mooier vindt of niet. Persoonlijk heb ik liever het strakke MSAA, eventueel aangevuld met een Edge Detect filter en iets voor transperencies.
Voor mensen die problemen hebben met Skyrim in combinatie met de GT540M (waarbij het spel automatisch een integrated videokaart aanzet en de nVidia kaart niet in het lijstje voor komt):

1. Laatste driver downloaden en installeren.
2. Ga naar NVIDIA-instellingen en klik op
3. 3-d instellingen beheren
4. Bij algemene instellingen verander je automatische instellingen
5. in krachtige NVIDIA-processor.
En je slaat deze settings op.

Nu doet hij het wel.
Mochten er mensen zijn die vastlopen wanneer het hoofdmenu word geladen:
Configuratiescherm -> Geluid -> Speakers -> Eigenschappen ->
Zet daar je geluid op maximaal 24 bit , 48000Hz.

Zo zou hij niet meer mogen vastlopen.
Hier geen vastlopers, ik heb echter wel een ander probleem met het geluid; ik heb mijn pc via hdmi aangesloten op een 7.2 versterker en dito boxenopstelling, alleen heb ik nu geen geluid van voren. Als er dus iemand voor me wat staat te vertellen hoor ik er dus niets van en moet ik wegdraaien zodat mijn surround speakers me kunnen helpen. ik heb het geluid al terug gebracht naar 41khz en de kanalen terug gezet naar 6, maar dit lost het probleem niet op. In het spel zit geen enkele optie voor surround o.i.d. Met andere games heb ik nergens last van.

Iemand nog andere suggesties?

edit: opgelost, was een instelling van mijn asus hdav

[Reactie gewijzigd door micla op 12 november 2011 14:46]

Ik blijf erbij dat zeker bij een RPG graphics (voor mij) niet zo belangrijk zijn. Ik speel nog steeds met veel plezier oude Might & Magic versies. Ik zie echt uit naar een weekje vrij voor deze game :) (heb hem om die reden niet gekocht, ik heb er nu toch geen tijd voor). Goeie heldere review verder.

edit:

Ben overigens toch nog wel benieuwd of de PC versie het wellicht toch wat beter doet grafisch.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 11 november 2011 08:07]

het zijn niet zozeer de technische grapphics die mij storen,
maar wel het feit dat als de speler ontsnappen (door de draak) er gezegd was Follow me! en dat karakter dan ontzettend rustig en kalm naar de deur loopt.
daar even rustig blijft wachten, en op geen enkele wijze emotioneel aangeslagen is.

zeker in de eerste minuten van de game moet dit wel. en het had extreem veel toegevoegd. ook dat de soldaat zegt, hey prisoner still alive, stay with me if you want to keep it that way.. dat is geen logisch volgorde van zaken.

had er dan van gemaakt, prisoner, can you fight? alright, well lets get you some arms, if you fight well i'll grant you your freedom.

een veel betere reden om mee te gaan met de mensen die je wilden executeren, en voelt naar mijn mening geloofwaardiger aan, dit zal ook de reden zijn dat ik de game niet (fullrpice) koop, mischien later, maar ik ga me hoogstwaarschijnlijk regelmatig ergeren aan dit soort dingen. en als het gebeurt bij 1 van de sidequests, of halverwege de game naja ok het is een grote game,
maar de intro, die volledig scripted is, als het dan al dit soort issues heeft dan geloof ik er toch niet zo in, (ondanks het cijfer)
Dit is precies wat ik dacht bij het bekijken van het filmpje. Waarom zou die soldaat je niet gewoon neersteken en daarmee alsnog zijn taak uitvoeren ? En net voor hij je meeneemt staan ze ook gewoon lekker te chillen met een draak achter zich die vuur spuwt. Totaal geen emotie of gedrag dat hoort bij de uitspraken.

Bedankt tweakers vooor het filmpje ,want zat erg te twijfelen over deze game , maar kan nu wel wachten tot hij in de budgetbak beland ;)
Heb je niet helemaal opgelet in het filmpje, want hij was die soldaat die jou eerst niet wou laten onthoofden omdat je niet op de lijst stond.
Dat vind ik wel een erg vrije interpretatie, de guard deelt alleen mede van 'hmm hij staat niet op de lijst' en stelt geen enkele vraag als zijn commandant zegt 'ach ook maar doodmaken' het is gewoon 'yes sir' en 'prisoner come with me'.
hij zegt nog wel sorry..

of misschien komt dat omdat ik een vrouwelijk character ben :P
die eerste minuten zijn niet echt representatief voor de rest van het spel:
ze zijn inderdaad nogal raar maar eenmaal uit de introductie is het echt een topper; voor mij game of the year samen met the witcher 2
Waar ik me als PC gamer aan erger.

ESC is geen exit van de windows. dat gebeurd met TAB (welke halve zool?).

Geen muis menu's alles met pijltjes etc.

Weer een goede game, waarbij ze niet even 1 uurtje langer geprogrameerd hebben om de GUI op de PC iets handiger te maken.
Wat vind ik dit spel een verspilling van geld...

De user interface is zo ontzettend slecht dat ik maar gestopt ben. Ik had al gelezen dat hiet niet al te best was, maar dat het zo slecht is dat had ik niet gedacht. Ik begrijp ook niet dat hieraan zo weinig aandacht wordt besteed in de reviews. Met als gevolg dat deze game, in mijn ogen, onterecht hoog scoort.

Wat me ook stoort, maar misschien had ik beter moeten weten, is dat dit voelt alsof ik Fallout aan het spelen ben maar dan in een fantasie-setting.

Verder is er weinig om deze minpunten te compenseren. Grafisch is het niets bijzonders en echt heel goedkoop was het ook niet op Steam. Echt een teleurstelling. Dan maar weer Dungeon Defender tot TL2 komt of D3.
O nee de ui is slecht :'( Dat betekent natuurlijk dat meteen de hele game de prullenbak in moet. Wat een gedoe om zo'n klein minpuntje... En als je per se de allerbeste graphics wilt kun je beter BF3 aanschaffen. Bij TES gaat het om het verhaal en de wereld ingezogen worden. Als dat bij jou niet werkt, kun je 'm beter gewoon niet kopen. Dan had je idd zoals je zelf al aangeeft beter moeten weten, aangezien je Fallout blijkbaar ook al niets vond...
Daarnaast zijn er natuurlijk altijd nog de mods om eventuele minpuntjes in het spel te verhelpen.
De ervaring is voor mij toch heilig wat gamen betreft.
Nog wat minpunten waardoor ik hem niet zomaar weer zal opstarten.

Je begint, en dan dood je een KIP, gewoon puur voor de fun, en dan ben je ineens wanted overal...

kom je in de volgende stat wordt je volledig overhoop geschoten door guards die je nooit aan kan...

Ben je daar eindelijk voorbij kom je trolls tegen die zo sterk zijn dat je deze ook niet eens aan kan en je in één klap dood slaan.

Kan je weer opnieuw beginnen. Ik snap de vrijheid, maar zoiets is wel zo frustrerend. De reacties van de AI zijn of wat laf, of zwaar overdreven.
Je omschreven ergernissen zijn gewoonweg niet waar.

"Je begint, en dan dood je een KIP, gewoon puur voor de fun, en dan ben je ineens wanted overal...

kom je in de volgende stat wordt je volledig overhoop geschoten door guards die je nooit aan kan..."


De verschillende steden hebben verschillende "Authorities". Een bounty die je oploopt in stad A, heeft geen invloed op het gedrag van guards naar jou in stad B.

Overigens, leer ook even spellen :) "Stat" met een T? Dat is toch wel erg triest.
Ja, de UI is slecht. Dat merk ik al na 5 minuten spelen. Zal niet zeggen dat ik het spel nu meteen de prullenbak ingooi, wat ik doorgaans WEL doe met spellen met een brakke interface. Omdat ik van rpg's hou.

Natuurlijk moet je het verhaal ingezogen worden, daar doe je het voor. Dat is de kracht van een goede RPG. Een slechte interface doet daar echter afbreuk aan, iig voor mij en kennelijk heb ik niet als enige die eigenschap. Vind het des te ergelijker, omdat je weet van de oudere TES spellen dat daar de interface veel lekkerder werkt. Het kan dus wel, het gebeurt niet en we weten allemaal waarom dat zo is.

Weet nu al dat ik me eraan zal blijven storen, in hoeverre dat dat mijn lust om door te spelen beinvloed kan ik niet zeggen. Het helpt iig niet, integendeel.

De ervaring is heilig, ook voor mij. Die ervaring loopt deukjes op met een slechte interface, iig voor mij. Het doet afbreuk aan je spel plezier.
Ik denk dat je dan een verkeerde keuze maakt. Als het alleen om die 'emotie' gaat; er zijn zat geweldige en geniale dingen die dat ruimschoots goed maken
Ja , maar het is voor mij wel een groot minpunt. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik zo ongeveer naar redenen zoek om niet alles fullpprice te kopen in deze maanden ;) Forza 3 , Fifa 12 , Mw3 en F1 2011 al gekocht dus geen idee waar ik alle tijd vandaan moet halen. Ga deze dan ook zeker nog wel spelen , maar heb in "deze"categorie"ook nog Mass effect 3 en Fallout Las vegas in de verpakking liggen.
Sterk dat je Mass Effect 3 al hebt ;-).
ja en Forza 3 is al jaren oud 8)7
Ik heb nav deze reactie ook evne de eerste 10 minuten gekeken. Ik had erg hoge verwachting maar het spel laat me na de eerste 10 minuten gezien te hebben echt compleet koud.

-Grafisch: ik denk dat Oblivion er minstens net zo mooi uit zag, en iig was het kleurenpalet groter, meer groen en wit ipv alleen maar grijs rood en bruin.

Edit:
Skyrim boven, Oblivion onder: http://gamingbolt.com/wp-...lder-scrolls-skyrim-2.jpg

Dat is dus 5 jaar verschil aan graphics, gooi AA wat hoger en zet de zon wat 'zachter' bij Oblivion en je bent al bijna op Skyrim niveau.


-Voice over: totaal emotieloos, geen verbetering t.o.v. de al zwakke voiceover in Oblivion, als ik dan kijk naar games als Mass Effect of zelfs simpele shooters als CoD:MW2 dan is de voice over daar echt 10x beter (we hebben nu dus een RPG met een mindere voice-over dan een voornamelijk multiplayer shooter.

-Animaties en camera voering: de karakters lopen allemaal vrij houterig heen en weer, soms beweegt de camera ook wat onsoepel en ik had een paar keer in het filmpje het idee dat de camera even bevroor. Als ik dan deze game weer vergelijk met Mass Effect, of zelfs met een wat minder prestigieuze titel als Dark Souls vind ik dit echt gewoon ronduit slecht

Geloofwaardigheid: het begin van het spel is erg onlogisch het enige karakter dat zich geloofwaardig gedraagt is de thief maar door de zwakke voice over (je verwacht toch echt dat iemand begint te schreeuwen en paniekerd) komt ook dit niet over. Verder is zijn dood veel te makkelijk, als hij nog even had liggen kermen of gepakt was en teruggevoerd naar het blok ipv 1 pijl in zijn rug dan was het idee van 'don't run' veel beter overgekomen. Daarna wil iedereen als held zich zonder tegenstribbelingen maar op het blok werpen, ik kreeg echt het 'Gears of War' gevoel van stoere mannen van 2.5m breed. Je verwacht wat gehuil en getril en misschien nog wat lichte resistance of tenminste dat 2 guards je naar het schavot sleuren terwijl de rest een beetje loom staat te kijken. Als de draak dan eenmaal komt wordt het nog gekker. Veel mensen blijven stilstaan terwijl je verwacht dat iedereen in paniek eerst cover zoekt en daarna misschien wat gaat doen. Dan zit je vrij snel even veilig en denk je aan ontsnapping en voer je toch ineens orders uit van iemand die jou wou vermoorden. Zelfs als de guard denkt dat jij echt zou kunnen helpen dan zou hij op zijn minst je gebonden handen moeten vrijmaken.

Dit laatste punt stelt me echt heel erg teleur, juist bij een RPG is het belangrijk dat de wereld geloofwaardig overkomt, belangrijker dan al het andere in de game zelfs!

[Reactie gewijzigd door roy-t op 13 november 2011 11:54]

Vind dat je het dik overdrijft, zo slecht is de voice over niet en de animatie en cameravoering is ook al weinig mis mee.

Wat de graphics betreft, die vind ik toch duidelijk levendiger in Skyrim en de wereld ziet er toch mooier uit, complexer met mooier water, houtzagerijen en graanmolens etc.
De kleurstelling is wel wat fletser en had hier en daar wat spannender gemogen, dat ben ik wel met je eens.

De UI tenslotte op de pc is idd even wennnen, maar in principe werkt het wel behoorlijk allemaal; ook daar valt mee te leven. Nee, ik ben het helemaal eens met de review, dit is een topper en zeker een 9.5 waard!
De voice-over van bijvoorbeeld Azura is bijzonder slecht gedaan, want de voice actress had zich duidelijk te weinig in haar rol ingeleefd: de voice-over van Azura in Oblivion en in het bijzonder in Morrowind, is dan weer een stuk beter gedaan ;)
Ik zeg letterlijk dat ik dit allemaal baseer uit die 10 minuten gameplay en dat de bovenstaande dingen mij opvielen, als je dat erg knap van mij vind dan vind ik dat erg aardig van je ;)
Ben ik even blij dat ik deze game heb gekocht :)

Ik hoop echt dat er een texture-pack komt voor de pc. De DVD is 5.1 GB groot en ik heb de PC versie nog niet kunnen spelen, maar als het low-res textures zijn, dan vind ik wel dat Bethesda een steekje heeft laten vallen. Toch zonde dat de hele game zo goed is, maar dat er qua textures concessies zijn gedaan!?

Overigens ook een beetje jammer dat de mimiek van de personages minder goed is uitgewerkt als in Oblivion, maar wie weet vergeet je dat door de gameplay.

De kaart die ik er heb bij gekregen vond mijn vrouw overigens interessanter dan het spel, dus wat dat betreft hebben ze ook een goede job gedaan.

[Reactie gewijzigd door Kaw op 11 november 2011 08:22]

De mimiek is nog slechter uitgewerkt? De ongelofelijk lelijk gemaakte mensen was voor mij een reden (of één van) om Oblivion na twee avonden voor gezien te houden.

Als dan ook nog het vecht systeem niet wezenlijk veranderd is (vond ik ook niet echt wat) en het spel duidelijk voor de console ontwikkeld is met de vervelende UI van dien denk ik dat ik ook maar wacht tot de 10 euro knaller in de virtuele budgetbak van Play.

Jammer, ik had wel weer eens zin in een goede rpg...
De mimiek is nog slechter uitgewerkt? De ongelofelijk lelijk gemaakte mensen was voor mij een reden (of één van) om Oblivion na twee avonden voor gezien te houden.
Ik kan me nooit iets voorstellen bij mensen die om (voor mij) een redelijk klein minpunt, meteen de hele game niet meer willen spelen

True de face animaties waren in Oblivion niet echt van hoge kwaliteit, maar voor mij totaal geen reden om dan het spel maar links te laten liggen

Ik denk dat zulke mensen in hun leven al heel wat pareltjes hebben gemist

Uiteraard heeft iedereen een eigen mening op zaken en moet je lekker doen wat je zelf wil
Vrouwen en kaart lezen ;) Jij gaat heel wat meer uren in dit spel steken dan je ooit kon verwachten :p
Op het begin was het even doorbijten. De interface is even wennen maar werkt op zich goed hoewel ik wel problemen had met de Character creation. Om een of andere reden kon ik niet terug in de opties. Als ik een deel van het gezicht had aangepast en een stap terug wilde omdat ik de bouw van lichaam net wat wilde aanpassen kon dat niet...

Ik raad je aan dat wanneer je om je naam wordt gevraagd dat je op esc drukt en een save maakt :P

Maar toen je eindelijk vrij wordt gelaten komt het Elderscroll gevoel weer helemaal terug :D

Dat heb ik altijd zo mooi van deze series gevonden.

*main quest: je moet naar stad x!*
*Ik: Hey ik zie daar een gebouwtje op de berg staan!*

En dan ga je volledig een andere kant op :D Lekker rondlopen en onderzoeken en je komt gewoon steeds meest vage, leuke en interessante dingen tegen.

Najah... als je mij zoekt ik ben er weer rond de tijd dat Diablo 3 uitkomt ;)
Dat had ik dus ook! (niet meer terug kunnen bij character creation) Wat helpt is met de muis op de bovenste balk helemaal aan de linkerkant klikken, dan gaat hij wel terug
Hoeft niet links te klikken, gewoon een van de opties die boven in het menu staan aanklikken.

Het is hiermee wel duidelijk dat de interface totaal niet gericht is op PC systemen. Ene keer moet je je muis gebruiken, andere keer pijltjes toetsen, dan weer AD.. Slecht, slecht slecht!!

Verder wel een vermakelijk spel... gaat me alsnog een paar uurtjes kosten -.-
Dat dacht ik eerst ook, maar als je het even door hebt blijkt dat je eigenlijk alles gewoon kan doen met ASWD en dan E voor bevestigen en R voor negeren. Het werkt uiteindelijk soepeler dan met de muis imo.
Ben Skyrim (PC versie) nu via Steam aan het downloaden, zit op 83% met een snelheid tussen de 1,2 en 1,6MB/s. Vanavond na werk begint het avontuur :)

Hoop wel dat de PC versie grafisch beter is dan de console variant. Ik verwacht geen Crysis2 DX11 grafische pracht en praal, maar het knaagt toch ergens dat het grafisch niet overdonderend is; Skyrim zal desondanks wel als videokaart benchmark worden gebruikt de komende tijd vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door Illidan op 11 november 2011 08:44]

Skyrim zal desondanks wel als videokaart benchmark worden gebruikt de komende tijd vermoed ik.
Ik betwijfel het, daar het oude DX9-achtige technologie is. Dit in tegenstelling tot de huidige grafische topper voor PC: Battlefield 3. Dat is één van de weinige spellen die tegenwoordig uitkomt die voor de PC is ontwikkeld en daarna pas geport is naar consoles, en die dus alles eruit probeert te halen. Ook qua animatie kunnen andere spellen nog wat leren van Battlefield.
Pc versie is dx10
PC versie vereist als minimum DirectX 9.0c. (Staat zelfs achter op de doos.) Dan is het nog afvragen of er ook daadwerkelijk dx10-specifieke technologie gebruikt wordt.

Trouwens; persoonlijk vind ik Skyrim een streling voor het oog. Goed, als je echt gaat analyseren is de kwaliteit van shading en sommige effecten wat minder, maar de natuuromgevingen zijn werkelijk wonderschoon weergegeven. Ik ken geen enkele titel die zo'n mooie, levende wereld eerder heeft gepresenteerd.
Heb het spel zelf ook al kunnen spelen. Ben het op veel punten eens met de review, maar er zit toch echt een foutje in.

De vijanden schalen wel degelijk mee met je karakter, In het eerste dorpje had ik mijn thieving skills al snel opgepoest, wat mijn karakter naar rond level 10 bracht.

SPOILER BEGIN
pickpocket snel naar 100, daar had ik helaas een te voor de hand liggend truucje voor gevonden, trainen bij een 'skillmaster' voor wat gold, en vervolgens terugjatten (rinse, repeat).
SPOILER END

In de eerste dungeon was de Draugr aan het eind veel te sterk -> 3 hits en ik was dood. Daarnaast gebruikte hij de hele tijd de Disarm shout, weinig tegen te doen.

Toen maar nieuw karakter gestart en wat rustiger aan gedaan met het levelen.
Dat met die opschalende vijanden begint me (na 40 uur nu) toch ook op te vallen. Raar, want Bethesda heeft constant gezegd dat het niet het geval is. Ik kwam echter een dungeon tegen waar alle Bandits waren gedood door Draugr... toeval, of heb ik een niveau bereikt dat die Draugr de bandits even 'vervangen' hebben...?

Ik ga het voor de zekerheid nog eens navragen bij Bethesda. Desondanks heeft het mij niet zoveel problemen opgeleverd als in Oblivion. Ben nu level 26 en Oblivion was toen al niet meer speelbaar ;)
dan bent u n00b

ben level 39 in oblivion..
Al sneakend (3x damage) 3 pijlen (Deadric bow + 30hp damage) en ff finishen met Umbra en iedereen gaat dan wel neer.. O-)

[Reactie gewijzigd door er0mess op 11 november 2011 15:58]

Als je op max. level zat bij oblivion deden pijlen bijna niks meer tegen sterke tegenstanders. Door op een steen te gaan staan kon een vijand niet bij me en zo kon ik 3 minuten lang vrij op hem schieten, was 'ie eindelijk dood. :P Je moest daarbij wel voor een sterke taktiek gaan (zoals de combinatie van een weakness-to-magic-spell en een een overpowered damage-spells) of een betoverd wapen dat drie keer zo veel damage deed als normaal. Dan was het ineens weer idioot simpel. Ik hoop dat ze bogen wat beter laten meelevelen dan in Oblivion.

Ik ben benieuwd of 100% chameleon en dat soort stomme exploits nog mogelijk is. :P

[Reactie gewijzigd door bwerg op 12 november 2011 00:36]

juist goed, u zal niet stelen :-)
Je hebt alleen maar je pickpocket kunsten geoefend met levelen, Qua fighter ben je nog maar gelijk aan level 1
Ik twijfel nog heel erg of ik deze game ga halen. Heb Oblivion voor de XBOX360 ooit gekocht, maar dat spel kon mij niet boeien. De enorme open wereld is leuk, alleen gaf het mij het gevoel dat alles wat ik deed niet erg nuttig was. Als ik door een quest een hoger level haalde, dan levelden de omgeving gewoon met mij mee. Goed om te lezen dat die vage constructie in ieder geval niet in Skyrim zit.

Ook het vechten in Oblivion vond ik niet prettig. Het was heel houterig en vaak lastig om je tegenstander goed te raken als deze veel bewoog. Is dit in Skyrim verbeterd?

Met mindere graphics kan ik wel leven, al was het Oblivion soms wel heel erg slecht. Voor de manier waarop je character sprong was lachwekkend, volgens mij was daar niet eens een animatie voor maar zweefde je gewoon. Als Skyrim daar iets aan gedaan heeft, dan kan ik wel leven met wat minder gedetaileerde textures. De screenshots zien er opzich goed uit, vind ik.

Al met al wil ik deze game graag proberen, door de lovende review en reacties hier en het feit dat ik graag RPG's speel. Aan de andere kant ben ik bang dat ik de game misschien niet leuk ga vinden. Twijfels...
Ik kan me helemaal vinden in wat jij vind, en daarom kan ik maar 1 ding zeggen: Skyrim ga je helemaal geweldig vinden!

Het rare gespring van je character is opgelost, characters bewegen veel vloeiender dan ooit tevoren, combat moves zien er realistischer uit. Wat voor mij een grote verbetering was dat ze de 3th person view verbeterd hadden. Ik mag graag in third person spelen omdat ik dan ook mijn armor en combat moves etc kan zien. Ik kan melden dat dit echt geweldig werkt bij Skyrim. Ook vind ik het geweldig dat je fatsoenlijk kun vechten met een zwaard in ene hand en spell in andere hand, dual wield heb ik nog niet uitgeprobeerd :P (ben meer een spellsword type). De vormgeving van de characters is ronduit geweldig te noemen en de manier van customizen ook. Bij Oblivion moest ik mods gebruiken omdat ik de standaard engine waardeloos vond waarmee je de gezichten maakte, mijn resultaten kwamen altijd uit op een smurf met een niet nader te noemen afwijking :P. In Skyrim hebben ze dit goed aangepakt en hoef je je geen zorgen meer te maken dat je uren bezig bent om je character er fatsoenlijk uit te laten zien.

De quests zuigen je helemaal op en hebben een geweldige atmosfeer. Zo voelt het allemaal wat meer realistisch en vloeiender aan. Waar bij Oblivion duidelijk was dat het bijvoorbeeld om een scripted event gaat voelt het in Skyrim allemaal wat meer aan alsof de AI echt uit eigen initiatief werkt. Vooral wanneer je voor het eerst een draak gaat bevechten merk je pas hoeveel werk er in het verbeteren van het combat en AI systeem is gestoken. Als je dan ineens terug denkt aan de Cliffracers in Morrowind schiet je gewoon spontaan in de lach, zo goed is het in Skyrim en zo veroudert (tsja slecht kun je niet zeggen voor die tijd) tov Morrowind/Oblivion.

Tsjah, wat valt er verder over skyrim te zeggen. De atmosfeer is ronduit geweldig. De wereld voelt episch aan. Het level systeem is verbeterd (echt enorm verbeterd, die rare multipliers zijn er gelukkig niet meer). Spells zien er realistisch (voor zover at mogelijk is :P) uit.

Je moet je een beetje voorstellend at Bethesda het beste heeft gepakt uit al haar games, het samengevoegd heeft in 1 engine en daarover de skin van Skyrim heeft getrokken. Oblivion voelde meer aan als Morrowind met een betere grafische engine. Skyrim voelt echt aan als een nieuw spel met dezelfde formule.

Ik kan het eigenlijk niet uitleggen hoe goed deze game is, je moet hem gewoon spelen! Ik vind het cijfer wat dit spel gemiddelt krijgt (9 tot 9,5) ook helemaal dubbel en dwars verdient.

Ik vind dit echt de beste Bethesda game tot nu toe!
Screenshots zien er altijd goed uit! Ik weet niet waar ze die vandaan hebben, maar het spel ziet er absoluut niet zo uit. Ik speel de game op pc met alles op zijn hoogst en het komt nog niet eens in de buurt van deze screens. Ik erger me hier ook al jaren aan, zeker bij reviews die nog eens op een xbox gedaan zijn, deze kan geen eens zulke plaatjes op het scherm toveren. Laat je dus nooit verleiden door dit soort screens, ze worden aan alle kanten gepolijst en bijgewerkt, dikwijls nog eens in een resolutie die ze nog niet eens hebben uitgevonden.

Verder vind ik de game wel goed tot nu toe, ben echter wel een beetje sceptisch over de lengte van het spel. Op verschillende fora zeggen mensen het spel in 5 a 6 uurtjes door te hebben gespeeld ( wat prima in overeenstemming is met de 5 gig die het spel groot is )
Waarschijnlijk kun je de mainquest wel in die tijd doorlopen als je haast hebt. Maar dat is ronduit zonde. Het hele idee is juist dat de wereld ontzettend uitgebreid is zodat je van alles kunt verkennen en ontdekken.

Om een idee te geven: ik heb vandaag ruim 12 uur gespeeld en heb nog geen tien procent van de wereld verkend. En dan ben ik nog niet eens elke dungeon die ik tegenkwam binnen gegaan!
Nou, ik strek mijn scepticisme bij deze in. Ik heb tot vanmorgen 7 uur ( :O ) zitten spelen, en inderdaad, wat een enorme wereld is het eigenlijk. De makers hebben zichzelf dik overtroffen met Skyrim. Ik ben tevens gisteren maar begonnen met de game in 3d te spelen en oh wat is dat een genot zeg. Skyrim leent zich uitstekend om te spelen in 3d, wat een fantastische beleving. De ietwat gedateerde graphics worden in 3d juist echt levendig en zien er super sfeervol uit. Je zou haast gaan denken dat ze het zo bedoeld hebben. Ik ga gauw weer even verder exploreren. Bedankt voor je reactie Phehistyr
Ik heb een vraagje over de GFX, nu staat hier wel beschreven dat de gfx niet indrukwekkende verbeteringen heeft maar hoe zit dat met de pc versie want hier word gesproken over de xbox versie wat in mijn ogen er nog goed uit ziet voor een console
Is niet anders, ja wat meer AA en betere textures.
Deze animated gif laat het verschil zien tussen settings:
http://media.bestofmicro....l/detail%20comparison.gif
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True