Phil Spencer suggereert dat The Elder Scrolls 6 exclusieve Xbox-titel wordt

In een interview met het Britse GQ lijkt Xbox-topman Phil Spencer te bevestigen dat The Elder Scrolls VI exclusief voor het Xbox-platform uitkomt. Het wordt niet gebracht als een vaststaand feit, maar gelet op de woorden het lijkt zo goed als zeker een Xbox-exclusive te gaan worden.

In het interview staat een korte passage waarin de redacteur van GQ uitlatingen van Spencer parafraseert. Daaruit wordt duidelijk dat de Xbox-topman het scenario van Starfield ook voor zich ziet voor The Elder Scrolls VI. Starfield wordt een belangrijke, nieuwe scifi-franchise voor Bethesda en Microsoft en het is al bevestigd dat dat een exclusieve titel voor het Xbox-platform wordt. Deze zal volgend jaar november uitkomen en het belooft een van de grootste games van dat jaar te worden.

Spencer zegt in een toelichting dat het 'niet gaat om het straffen van welk ander platform dan ook'. "Ik geloof fundamenteel dat alle platforms kunnen blijven groeien. Maar om op Xbox aanwezig te zijn, wil ik dat we in staat zijn om het volledige pakket van wat we hebben, in te kunnen zetten. En dat is het geval als ik denk aan Elder Scrolls VI. Dat is het geval als ik denk aan welke van onze franchises dan ook."

Hij doelt hier op het volledige pakket van features en opties die het Xbox-ecosysteem biedt, waarbij Spencer Xbox Live, Game Pass, Cloud Gaming, vriendenlijsten en Save-states noemt. Een dergelijk, volledige aanbod van Xbox-features en -platformmogelijkheden rondom The Elder Scrolls VI zou waarschijnlijk niet mogelijk zijn geweest als de game niet exclusief op de Xbox speelbaar zou zijn, zo lijkt de suggestie te zijn.

Nadere inhoudelijke details over The Elder Scrolls VI als game werden nauwelijks gegeven, behalve de opmerking dat de basis van de technologie van Starfield de next-gen features levert voor The Elder Scrolls VI. Die opmerking komt overigens niet van Spencer, maar van Todd Howard. Hij is game director bij Bethesda Game Studios; de redacteur sprak na het gesprek met Spencer ook anderen zoals Howard. The Elder Scrolls VI bevindt zich nog in een zeer vroege fase van de ontwikkeling; het gaat waarschijnlijk nog wel zo'n vijf jaar duren voordat de game uitkomt.

Spencer gaf in maart al aan dat sommige nieuwe Bethesda-games alleen naar Xbox en pc komen, maar toen werden er nog geen namen genoemd. In juni veranderde dat en werd duidelijk dat Starfield een exclusief voor de Xbox Series-consoles en de pc verschijnt. Deze onzekerheid over de beschikbaarheid van Bethesda-titels voor alle platformen komt voort uit de eerdere overname van Bethesda door Microsoft. Daarmee kreeg Microsoft niet alleen populaire franchises als The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, Doom en Quake in handen, maar dus ook nieuwe, nog uit te komen titels.

Het is overigens precies tien jaar geleden dat The Elder Scrolls V: Skyrim uitkwam. Dat gebeurde in november 2011 op de PlayStation 3, Xbox 360 en Windows. De uitgebreide game met een Middeleeuwse fantasy-setting game bracht Bethesda veel succes en is naderhand nog allerlei keren opnieuw uitgebracht. Het gaan dan om versies voor bijvoorbeeld de Nintendo Switch of een verbeterde versie voor de nieuwste consoles.

The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition

Door Joris Jansen

Redacteur

15-11-2021 • 15:50

168 Linkedin

Reacties (168)

168
165
45
6
0
98
Wijzig sortering
Het zou toch wel jammer zijn als de bethesda games niet meer naar de PC komen. Ze worden altijd redelijk veel gemod. Als je naar de laatste TES kijkt, dan is het echt een breed scala aan aanpassingen. Van kleine quality of life dingen, tot complete rebalancing van alles rondom combot en grafische overhauls. Dat voegt echt enorm veel toe en het zou jammer zijn dat te moeten missen.
Anoniem: 159816
@Gropah15 november 2021 16:44
Ze komen allemaal naar PC. Xbox is niet de console, het is het eco-systeem. Xbox bestaat uit console, PC en cloud.
Ze komen naar de PC, maar wel op UWP, waardoor de games waarschijnlijk niet gemod kunnen worden zoals @Gropah dat bedoeld.
Anoniem: 159816
@Memori15 november 2021 18:15
Ze hebben ook gewoon Steam releases hoor. Zie bijv.: https://store.steampowered.com/app/1551360/Forza_Horizon_5/
Ik zou daar niet te veel op vooruit lopen, de release is nog best ver weg. Ik weet niet hoe hun insteek tegen die tijd is. Zoals het er nu voor ligt verkopen uwp games niet genoeg.

[Reactie gewijzigd door qlum op 15 november 2021 18:55]

Tja, als linux gebruiker help dat me niet heel veel. UWP blijft incompatible met linux.
nu ze met de xbox app update komen, betekent dit dat t wel compatible zal zijn met linux/ steamdeck ?
Dat zou dan verzekeren dat TES6 op pc niet zo'n lang leven beschoren is als TES5.
Als je wilt zien of een game ondersteuning biedt voor mods, start je de Xbox-app op je Windows 10-apparaat, ga je naar de detailpagina van de game en zoek je naar Deze game biedt ondersteuning voor mods.
En daarmee verlies je het grootste gedeelte van de games al. Veel spellen ondersteunen officieel namelijk geen mods. Die ondersteuning wordt vaak door de community erin gebouwd. Zie bijvoorbeeld BepInEx voor Unity games, FiveM voor GTA, etc..
Dat kan ik ergens niet helemaal volgen... Dus de community kan volgens jou een game in die mate aanpassen dat het mogelijk is om mods te installeren? Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk. De game developers zullen toch wel ergens een opening moeten inbouwen om dat mogelijk te maken...
Dat valt vaak wel mee. Met bepaalde analysetools en reverse engineering kun je een heel eind komen. Ook is er DLL-injectie.

Dat laatste werkt door een bekende DLL te vervangen door een DLL met extra functionaliteit, om bijvoorbeeld het renderproces aan te passen.

Bij Skyrim heb je heleboel mods die gebruik maken van de bijgeleverde pluginsystemen en scripttaal, maar er zijn ook extensies die "native code" gebruiken. SKSE gebruikt bijvoorbeeld dll injectie met native code om extra onderdelen aan de script library toe te voegen. Ook kunnen er andere DLL plugins geladen worden.

Verder zijn er ENB en Reshade, die het renderproces aanpassen door DirectX DLLs te overschrijven.

Ten slot ken ik de Knights and Merchants remake, die dezelfde assets gebruikt, maar de engine opnieuw maakte.
Zoals al aangegeven door Koeitje zijn veel MS games tegenwoordig ook gewoon op Steam te vinden (joepie!). Maar recent plaatste tweakers ook dit artikel: https://tweakers.net/nieu...n-pc-games-aanpassen.html
Specifiek daarin genoemd dat de games dan niet meer in een afgesloten, verborgen map zitten. Dus ik verwacht dat je binnenkort óók via de MS Store je games gewoon kan modden en in de toekomst dus TES6
Gamepass pc bestanden worden ook met de nieuw update appart geinstalleerd dus modden kan gewoon in de toekomst..
Ik denk dat je Xbox als platform verwart met Xbox als console. Voor Microsoft - in tegenstelling tot Sony - maakt het niet zoveel uit waarop mensen de spellen spelen, zolang het maar via het Xbox platform (voorheen Live) gespeeld wordt. Dat is een beetje de nieuwe filosofie van Microsoft. Xbox exclusives komen daarom uit op zowel de console als de PC, want het Xbox platform is immers te benaderen via beide.

[Reactie gewijzigd door geeMc op 15 november 2021 16:15]

De games zijn daardoor wel anders ingericht. Ik weet nu heel even geen voorbeelden.. maar volgens mij kan je hierdoor TES6 straks niet of lastig modden. Tenzij je natuurlijk gewoon mods nog kan launchen via MO2/Vortex welke een virtual folder gebruiken voor de mods ipv deze te installeren op de skyrim install-folder.

Maar we gaan het zien... Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat uit pakken.

Edit: ze hebben natuurlijk ook zichtbaar gemaakt waar de games installeren.. dat zal ook enorm helpen! Ik hoop dat microsoft/xbox wel rekening houd en ziet wat modding heeft gedaan voor Skyrim.

[Reactie gewijzigd door Indentical op 16 november 2021 10:37]

De quote uit het interview suggereert dat je je geen zorgen moet maken:
It’s been confirmed that next year’s Starfield, arguably the biggest game of 2022, will be Xbox and PC only. Spencer says he sees the same for The Elder Scrolls VI. In his eyes, Xbox is the whole experience. Xbox Live. Game Pass. Cloud Gaming. Friends lists. Save states. “It’s not about punishing any other platform, like I fundamentally believe all of the platforms can continue to grow,” he says. “But in order to be on Xbox, I want us to be able to bring the full complete package of what we have. And that would be true when I think about Elder Scrolls VI. That would be true when I think about any of our franchises.”

[Reactie gewijzigd door JackAvery op 15 november 2021 16:15]

"arguably the biggest game of 2022" Best een claim met AAA titels als Elden ring, Horizon forbidden west, God of war ragnarok, Hogwarts legacy. Weet bijna zeker dat starfield een cyberpunkje wordt, leuk bedacht, veel hype maar uiteindelijk een tegenvaller.
Als het de main stream appeal pakt zoals The Elder Scrolls dat deed bij de release van Skyrim is hij met gemak groter dan elk van je genoemde titels. Ik zou alleen Hogwarts Legacy nog een kans geven op grootste release als ze een goed product aanbieden en genoeg marketing ertegenaan gooien.

Bethesda heeft een main stream appeal die geen van de andere titels heeft, tijdens de release van Skyrim had ik met normaal 10 mensen online ofzo ineens 30 mensen die allemaal Skyrim speelden, iedereen had het erover. Alle andere titels zijn misschien beter, maar niet even bekend, dus snap de term 'grootste' zeker in dat opzicht
Vergeet botw2 en pokemon arceus niet, die 2 hebben een ongekend hoge "hype" factor en wereldwijd een mega fanbase.
Het Xbox platform is al een paar jaar niet maar alleen de consoles. Onder de noemer Xbox platform vallen nu de Xbox consoles, PC en Xcloud activiteiten. Dus als ze zeggen exclusief voor Xbox bedoelen ze daar het platform mee en niet meer alleen de consoles.
Natuurlijk komen Bethesda games ook naar PC want ik kan mij niet bedenken welk Microsoft spel niet naar PC is gekomen ? misschien komen er wel exclusives in de zin van dat je via de XB store en Microsoft store moet kopen maar dat zou nog vrij logisch zijn om zowel XB gebruikers en PC gebruikers binnen het ecosysteem te halen.
Fable 2 is zo'n game die alleen voor de Xbox uitkwam en niet voor PC.
Volgens mij geldt dat ook voor meerde Halo & Gears of War games (correct me if I'm wrong).

Van Fable 2 vind ik het nog steeds erg jammer dat ik die daardoor nooit heb kunnen spelen.
Microsoft was in die tijd ook erg bezig met het winnen van de console-war. Inmiddels (volgens mij sinds of ergens kort na de release van de Xbox One (2014)) is Microsoft een nieuwe strategie gaan hanteren en die heeft minder met de consoles te maken, maar meer met het platform. Sindsdien zet het Xbox (dat dus voorheen Live heette) als platform neer en brengen ze games uit voor het hele platform. Dat platform is dus de console, Windows en tegenwoordig xCloud. Xbox exclusives zijn dus doorgaans ook geen exclusieve games voor een enkel apparaat, tenzij een bepaald apparaat zich er volgens Microsoft niet voor leent (b.v. Age of Empires die alleen op PC uitkomt en niet op console).
In het begin misschien met xbox en XB360 maar de laatste jaren (denk sinds XB1) staan alle Fables in de Microsoft store https://www.microsoft.com...s?q=Fable&devicetype=xbox en volgens mij kun je alles wat aangekocht is via de Microsoft store op zowel PC als XB spelen https://www.xbox.com/nl-NL/games/xbox-play-anywhere dat is het mooie van het Microsoft ecosysteem en ik denk niet dat Microsoft weer exclusief voor XB wil gaan zonder PC dat zou niet logisch zijn..
Goedkoopste manier om de gehele Fable trilogy te spelen is een XB1 voor omstreeks 70€ + 1€ voor Gamepass https://www.xbox.com/nl-NL/xbox-game-pass/games naast die 3 games zijn er nog een 400+ games en als jij Fable leukt vindt er staat ook spellen op zoals Fallout, Dragon age, Witcher.

Maar als je een XB1 Scorpio haalt voor omstreeks 150€ dan kun je sommige spellen in 4K spelen zoals Fable trilogy en ook Witcher maar een XB series S tweedehands voor 230€ heeft de meeste bang voor buck of je moet met wat geluk een Series X kunnen vinden voor 500€

[Reactie gewijzigd door Tri Force op 15 november 2021 17:00]

Alleen in de store, maakt het modden ervan wel moeilijker..
Alle games van Microsoft komen ook naar Steam. Ik zie dat in de toekomst wel veranderen als de Xbox App op punt staat, maar zover zijn we nog lang niet.
Dat is inderdaad spijtig en ik maak al jaren dankbaar gebruik van mods maar de reden voor de overname van o.a Bethesda is om spelers binnen het ecosysteem te halen.. sorry voor bijv. Nexus maar misschien kunnen hun zich iets aanpassen ?
De Microsoft Store krijgt ook ondersteuning voor het modden van games op PC, is vorige week aangekondigd.
Tenzij ik het verkeerd lees, dan lijkt het mij dat hij eerder doelt op een console exclusive.
Er was de nodige ophef omdat TES6 niet op de Playstation zou komen. Als we het lijstje bekijken wat hij opnoemt dat er moet zijn, is dit allemaal aanwezig voor Windows PC's.
Ik snap de 0-mods niet, het is wel degelijk on-topic. Ik wist ook niet beter dan dat Xbox de naam van de console was, nooit geweten dat het de naam van de dienst is en dat Xbox-exclusive óók kan inhouden dat het op zowel de console als op PC uitkomt. Blijkbaar kan de game-minded comunity hier het niet waarderen als je niet 100% op de hoogte bent...
Voor eens en voor altijd: Playstation en Nintendo gamers zullen nooit meer Xbox en Bethesda games kunnen spelen eens de lopende contracten afgerond zijn. Behalve als Sony en Nintendo toelaten dat een vorm van Xbox Game Pass op hun systemen kan worden gedraaid.
Nintendo heeft anders wel de Ori-games en Cuphead van Microsoft gekregen, die laatste heeft Microsoft uiteindelijk ook nog naar de PS4 gestuurd. En uiteraard is er ook nog Mojang die ook voor alle platform ontwikkelt. Van de 3 grote is Microsoft toch nog altijd de meest vrijgevige wat dit betreft. Maar deze console-seller titels verwachten op niet-Xbox platformen? Ja nee, da's belachelijk.
Inderdaad van iedereen met eigen hardware en eigen Studio's en eigen services is XB het meest vriendelijke platform en ook al gaat het MS te ver om system sellers aan te bieden op concurrerende platformen hun spellen komen wel direct ook op PC terwijl Sony de spellen pas aan bied op PC als de verkoop van die spellen op hun eigen platform stagneert..
Vol met bugs en onzin wat je uitkraamt! sony zijn system werkt echt als console en is ook echt een game console ! gamepass is alleen een netflix zonder echt iets nieuws te bieden het is gewoon duplicate pc En crossplay is om te jankgen nog steeds met Gamepass pc en Xbox ( testen het met 20 man elke weekend)


Sony bied het niet aan als het Stagneert dat verzin je ter plekken omdat je een Xbox lover bent ! met je Xbox series S ! koop eerst eens wat echt hardware en breng dan een normale review uit !

Heb alles in huis en De echte console is en blijft de Playstation en Xbox koop je als je geen pc hebt ;-)
Als een spel op PS4 van 50€ naar de 20€ gaat op PS4 dat noem jij niet stagneren ? toen HZD op PC kwam was er nog amper 20€ van de prijs over en op de PC werdt het weer voor 50€ gelanceerd en maanden nadat HZD op de PC kwam reviews: Horizon Zero Dawn voor Windows - Prima game krijgt haperende port waren de prestaties nog steeds onder de norm en is het van een 9,5 op PS4 naar een 8 gegaan op PC en dat voor een 30€ meer prijs op hardware wat driemaal sterker is dan PS4.

Dat jij een koekoek bent 8)7 daar kan ik ook niets aan doen behalve dan veel plezier wensen met bakken geld uitgeven op PC en Paystation maar ik blijf mooi verder investeren in XB digitaal en koop een tweedehands PS5 wel ergens in 2023 voor 400€ en een handvol spellen.
Op zijn minst krijgen we dan niet 10 jaar remakes op verschillende consoles :D
Tuurlijk wel, eerst een jaar misschien 2 exclusief op xbox en pc (Xbox live crap) en daarna natuurlijk ports naar alles. Anders doet de community het zelf wel. Er zijn niet veel pc games die niet gekraakt zijn. Alleen als er heel veel online features zijn die belangrijk zijn voor de game play gaat dat wat moeilijker
.. En dan te denken dat ik dit jaar Skyrim voor de vaatwasser en de oven heb aangeschaft..
Ik had 'em net eindelijk draaien op mijn Marantz uit de jaren 70 ... :P
En met exclusief X-Box bedoelen ze X-Box en PC volgens het artikel.
Ja en nee, eigenlijk enkel het Xbox Platform.

Xbox is nu een platform en niet alleen een console. Dus, overal waar het Xbox platform op draait krijgt TES6.

Dus... als Sony Xbox accepteerd als platform op hun consoles middels, idk, gamepass oid, dan komt Tes 6 ook voor de PS5.
Ooooooh èn PC. Ik dacht al. Ik hoop daarnaast van ganser harte dat een eventueel on-line gebeuren volledig optioneel wordt. Tijdens het spelen van computerspelletjes wil ik niet geconfronteerd worden met echte mensen. Wat een verschrikking. Ik wil NPC's met haperende AI-scripts en een doelloos bestaan.
Tja lijkt me logisch, het zijn gewoon exclusieven en niet veel anders dat wat Sony doet.. Ik kan me niet herinneren dat God of war is uitgekomen voor de xbox.
Maar wel voor de PC en volgens MS logica valt de PC onder het xbox platform dus Sony heeft al haar eigen titels uitgebracht op xbox (pc) en god of war volgt binnen kort.
Als Microsoft refereert naar PC wordt hier altijd de Microsoft Store/Xbox app mee bedoelt. Als ze een game hier buiten ook releasen (Steam) wordt dit apart benoemt.

Dus volgens Microsoft's logica heeft Sony dus niet titels uitgebracht op xbox (pc).
Dan mag MS wel eens PC > Xbox streaming aanbieden voor PC games.
Kan ik mij ook niet herinneren

Ik kan mij wel herinneren dat vorige delen van the Elder Scrolls wel op PlayStation uitkwamen. Dat is dus het verschil.
Tja, is dit nou echt nieuwswaardig? Het is niet alsof TES VI al over een paar jaar uitkomt ...
Eerst maar eens zien of het daadwerkelijk de moeite waard wordt en het geen Skyrim 76 wordt.
Jammer voor de PlayStation gamers, maar dit was wel te verwachten. Ben wel eens zeer benieuwd naar de game.
Dit is een pc game dus niemand boeit het

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee