Firmware-update verlaagt latency Xbox One- en Elite Wireless Series 2-controller

Microsoft heeft een firmware-update uitgebracht voor de Xbox One-controller met Bluetooth-ondersteuning, Xbox Elite Wireless Controller Series 2 en Xbox Adaptive Controller waardoor deze controllers een kortere latency krijgen en eenvoudiger van apparaat kunnen wisselen.

Met de toevoeging van Dynamic Latency Input (DLI) zullen de drie controllers volgens Microsoft de meest recente inputinformatie kunnen verzenden naar een console, net voor het moment dat een game om die informatie vraagt. Zowel de status van de analoge als de digitale knoppen worden gesynchroniseerd met de console en dat is volgens Microsoft nieuw met DLI.

Met de firmwareupdate krijgen de bovenvermelde controllers ook de optie om snel te wisselen tussen verbonden apparaten. Door tweemaal kort op de Pair-knop te drukken, verwisselt de controller tussen het laatst verbonden Bluetooth-apparaat en het laatst verbonden Xbox-apparaat.

Met de November-update voor Xbox-consoles introduceert Microsoft ook nieuwe volume- en audio-instellingen. Gebruikers kunnen voortaan de optie aanvinken om geluid uit de speaker automatisch te dempen wanneer men een headset aansluit. Ook is er een nieuw paneel beschikbaar met gedetailleerde informatie over audio.

Deze week kondigde Microsoft ook aan dat het Xbox Cloud Gaming naar de Xbox One-, Xbox Series S- en Series X-consoles brengt. De dienst wordt de komende weken beschikbaar gemaakt voor alle gebruikers van de consoles en verschijnt in 25 regio's.

Door Jay Stout

Redacteur

18-11-2021 • 19:06

49 Linkedin

Reacties (49)

49
49
27
4
0
21
Wijzig sortering
Hou er rekening mee dat er verschillende modellen zijn van de Xbox One controller. Alleen de modellen met Bluetooth ondersteuning zouden een firmware upgrade krijgen, dus vanaf de 1708 (2016) versie.

Maar weer eens een Windows VM aanslingeren met USB passthrough om de update uit te voeren, bij gebrek aan een Xbox One of nieuwer. ;)

Het schakelen tussen Bluetooth en console kan je ook interpreteren als het schakelen tussen Bluetooth en de USB dongle voor Xbox One controllers.

[edit]
Getest met een 1708 model. Helaas (nog?) geen nieuwe firmware update beschikbaar (vanuit de Xbox Accessoires applicatie onder Windows 10).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 november 2021 21:53]

De nieuwe firmware is nog niet beschikbaar op PC. Ik heb mijn controllers aangesloten op de Xbox en de update kwam meteen. Daarna weer aangesloten op PC en toen gaf de Xbox Accessoires app aan dat de firmware niet ondersteund wordt. Kennelijk moet die app eerst nog een update krijgen...
Om je controller via je PC te kunnen updaten, moet je de Xbox Accessories app hebben.
Helaas, geen firmware beschikbaar hier. Zit zelf met het probleem dat de A knop elke keer de gamebar opent. iets wat gefixt is in een nieuwe firmware die ik niet kan installeren..
Heb je je controller met een USB kabel aangesloten? Ik moest dat net wel doen namelijk, en nu is mijn controller op de nieuwste firmware.
Op de Xbox Accessories app op [...] klikken en niet op "Configure".
welke firmware versie heb je gekregen?
Ik heb hem inderdaad via USB-C aangesloten, versie 4.7.xxx heb ik nu.

[Reactie gewijzigd door Verderf op 18 november 2021 22:20]

Versie 4.8.1923.0
Weet je zeker dat je een van de bluetooth versie controllers hebt die een firmware upgrade krijgt?

[Reactie gewijzigd door his.dudeness op 19 november 2021 14:57]

Het is een Elite 2 dus zou wel moeten. (eergister van MediaMarkt gehad toen hij in de verkoop was ;))
Verwijder het van de device manager/bluetooth opties.
Open dan de app, en sluit het dan pas aan met USB en kijk of dat helpt.
(eergister van MediaMarkt gehad toen hij in de verkoop was)
voor hoeveel precies?

[Reactie gewijzigd door his.dudeness op 19 november 2021 16:30]

104 euro was hij :)

Zal je tip vanavond eens proberen, krijg dan ook de Xbox wireless adapter binnen, die werkt ook iets beter dan bluetooth als ik het internet mag geloven.
Ik ben nog steeds in de war met het updaten van de Elite controllers. Heb er nog nooit een gezien, nog nooit een melding gehad. Ik speel alleen maar op PC met de controller, maar :(
Volgens mij moet je dat ook met de Xbox accessoires app doen in de Windows Store
Klopt, en daar kan ik inderdaad ook de huidige firmware versie zien, maar geen mogelijkheid om een update te forceren of uberhaupt te zien.
Elite 1 of Elite 2 ?
*Elite 2 krijgt enkel de firmware update.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 18 november 2021 20:00]

Series 2. Helaas niet het enigste probleem, iedere keer als ik hem via de kabel heb verbonden met mijn PC (om hem op te laden bv) moet ik hem opnieuw pairen met Bluetooth.

Heel irritant en ook helaas weet Microsoft niet goed wat hiermee te doen anders dan omruilen (wat hetzelfde probleem oplevert). Bluetooth werkt verder goed, getest met PS4/5 controllers.

Ben denk ik toch genoodzaakt om die Wireless dongle aan te schaffen.
Inmiddels firmware versie: 5.11.3118.0
https://support.xbox.com/...-xbox-wireless-controller
Note: scroll naar beneden - staat ook de uitleg 'Bijwerken op Pc'.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 18 november 2021 20:16]

Ik zie daar geen 'update vereist' staan helaas..

@izzet3838 dat doe ik nu inderdaad, maar soms wil je toch wat settings aanpassen, wat met kabel moet.
Wellicht een (game)shop c.q. een xbox bezitter bezoeken - om de huidige firmware versie uit te lezen... en alsnog te updaten.

[Reactie gewijzigd door g_v_rijn op 18 november 2021 21:09]

Dan werkt hij dus niet meer op je pc.
Dan is er een compatibiliteit issue met de betreffende pc / bluetooth.
Dat is inderdaad precies het probleem :)
Ja geen idee hoe dat op te lossen is. Interne bluetooth werkt niet, bluetooth dongle (4.0) werkt ook niet prettig. Ik moet iedere keer de gepairde controller verwijderen alvorens ik de nieuwe kan koppelen. Dit is niet dagelijks werk, als ie eenmaal werkt is er niks aan de hand, alleen als ik hem ooit koppel met usb-c aan mn pc..

Denk dat de dongle de beste oplossing is voor nu helaas.
Je moet de xbox wireless dongle hebben, die heeft het issue niet.
moet ik hem opnieuw pairen met Bluetooth.
Daar is een hele makkelijke oplossing voor, echter betekend dat wel dat je die Xbox controller dongle moet aanschaffen. Ik heb dat gedaan, want ik heb véél issues gehad met m'n controller op BT bij Win10. Verder geen console in bezit, dus ik gebruik hem alleen op de PC.
Ik heb het op een gegeven moment ook opgegeven om via BT te spelen. Om de haverklap disconnects. Ik heb uiteindelijk de dongle gekocht en daarmee kan ik wel fatsoenlijk spelen.
Er is ook een update voor mijn Series S/X controller, ik ben benieuwd of via BT nu beter werkt. Als dat zo is, kan ik in ieder geval onderweg via BT spelen. Thuis zit de dongle in de monitor, dus zodra ik de laptop aan USB-C hang, werkt die.
Ik heb trouwens laatst ook het recharge pack gekocht, omdat gewone AA batterijen supersnel leeg gaan. Bij mijn oude XBOX 360 controller kon ik maanden spelen zonder te wisselen, nu was ik na een paar weken al aan de beurt.
Eigenlijk schandalig dat je door een inferieur product min of meer gedwongen wordt om de dure accessoires erbij te kopen om het goed te laten werken. De controller kost daardoor bijna € 100 (ok, nog niet zoveel als een Elite controller, maar wel duur).
Eigenlijk schandalig dat je door een inferieur product min of meer gedwongen wordt om de dure accessoires erbij te kopen om het goed te laten werken. De controller kost daardoor bijna € 100
Ik heb de normale controller, die maar iets van €60 kost. Bij mij ligt dat ding vaak maaaaaaanden op m'n bureau achter elkaar. Ik gebruik het ding alleen voor racegames en ik game sowieso niet heel vaak. Nu ik FH5 speel sinds 5 november, ben ik al door een set batterijen heen gegaan :P
Die heb ik ook (nou ja, ander kleurtje dus €65), maar met dongle van € 23 en play and charge pack van € 23 is dat € 111.
Ik vond de Nintendo Pro controller al duur met € 70, maar die kan je dan wel gelijk opladen met een kabel en werkt erg lang op één lading.

[Reactie gewijzigd door gwystyl op 19 november 2021 00:05]

Ja ik denk dat dat de enige (voor nu) werkbare oplossing is. Met PS controllers geen last van gehad om eerlijk te zijn, maar die liggen minder fijn in de hand imho (zeg ik na jaren die-hard PS gamer te zijn geweest).
Series 2. Helaas niet het enigste probleem, iedere keer als ik hem via de kabel heb verbonden met mijn PC (om hem op te laden bv) moet ik hem opnieuw pairen met Bluetooth.
Waarom laad je hem dan niet op via een stekker(bv van je telefoon).
Of werkt de controller dan niet?
Ik raad je aan om de controller gewoon op te laden via een telefoonlader. Gaat nog sneller ook.
Idd doe ik nu ook, laptop gebruikt ook usb-c dus gebruik dezelfde lader.
Maar... Jouw Elite 2 doet precies waar 'ie voor ontworpen is? Hij pairt automatisch via USB en schakelt daarbij de bluetooth uit, omdat de verbinding via USB zonder latency is. Als je via bluetooth wilt connecten moet je de sync knop gebruiken, maar de USB kabel overrulet dit. Staat ook in de handleiding vermeldt. Je kunt dan beter je laadstation, waar de controller mee geleverd wordt, koppelen via de USB-C kabel. Op die manier laadt je altijd op zonder een data verbinding op te zetten, dus zal de controller ook nooit via USB gaan communiceren met de PC, wat de bluetooth pairing gewoon actief laat.

Dat gezegd hebbende sluit ik juist mijn controller altijd even aan via USB om te pairen met de Xbox als ik op m'n pc gegamed heb, want dan koppelt 'ie 'm wel aan het apparaat (ook draadloos) - met deze firmware update zou dat gedrag op de PC te kopiëren moeten zijn, want met een dubbele tap op de sync knop schiet 'ie naar het laatst verbonden bluetooth device.
De elite is trouwens in de aanbieding
Jammer genoeg al niet meer beschikbaar… was wellicht een foute prijssetting, niet?
Nope, gisteren binnen gehad van mediamarkt voor 104 euro. Hij was letterlijk eergister in de aanbieding op verschillende platformen.

[Reactie gewijzigd door Verderf op 18 november 2021 23:47]

Geen idee, ik heb het alleen opgezocht en er bij gezet voor de handigheid. Ik heb voldoende aan m'n normale controller van ~€60.
Ik denk wel dat er iets fout ging. Ik had een prijsalert ingesteld. Eerst was hij heel kort bij bol 104,60 maar toen ik naar de website ging was de prijs weer 'normaal'. Later hoorde ik van mijn zwager dat hij ook enkele uren bij mediamarkt voor die prijs heeft gestaan, en gisteren was hij bij Microsoft 1 dag 105,-.

Lijkt alsof 1 site per ongeluk een verkeerde prijs heeft ingesteld en de andere sites automatisch mee zijn gegaan tot de fout werd ontdekt.

Wel besteld trouwens :-)

[Reactie gewijzigd door Piepertie op 19 november 2021 10:45]

Sinds deze generatie weer een xbox in huis. Die hebben goede stappen gemaakt sinds de 360 zeg. Ze timmeren echt op alle fronten aan de weg. Erg indrukwekkend.
Sinds deze generatie weer een xbox in huis. Die hebben goede stappen gemaakt sinds de 360 zeg. Ze timmeren echt op alle fronten aan de weg. Erg indrukwekkend.
Ik ben ook begonnen met Consoles, maar dan de oude consoles, zo als de Sega Mega Drive met Mega CD en een stapel originele spellen, en een SNES met allemaal originele spellen.
Hebben ze eigenlijk die elite 2 al gefixed dat ie af en toe zijn verbinding kwijt raakt? Half jaar geleden was dat meen ik nog een issue en de reden dat ik toen geen xcloud meer getest had
Ja en de thumpstick drift?
Heb nog steeds de eerste waar de thumpstick een voor een afbreken, dus tijd voor een nieuwe
Is zover ik weet nooit een issue geweest met de Elite 2 maar met de gewone Series controllers. En daar is het opgelost
Nog steeds problemen met Series X controllers :(
Begin dit jaar een Xbox-controller gekocht omdat die behalve met WIndows ook goed met Apple Arcade op iPhoneOS / macOS / tvOS zou werken, maar eenmaal uitgepakt blijkt dat dan de verbinding elke paar seconden wegvalt :(

Onbegrijpelijk dat dat zo lang moet duren. Ding ligt al heel het jaar stof te vergaren. tvOS heeft al een update gehad net als iPhoneOS maar ondersteuning ho maar.

edit: Van de pagina achter de eerste link:
You’ll be able to play wirelessly on Windows 10 & 11 PCs, iOS 15+, and Android devices with Bluetooth LE for Xbox remote play from your console or cloud gaming with Xbox Game Pass Ultimate on the go.
Nou nog de voor de derde keer gecrashte windows partitie herinstalleren zodat ik m kan updaten.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 19 november 2021 00:59]

Net mijn 1708 controller geupdate maar ik krijg het nog niet voor elkaar om te switchen tussen bluetooth apparaten. Ik kan zo ook geen firmware versie vinden welke deze functie zou ondersteunen. Morgen nog maar eens proberen.
Kan er iemand bevestigen of de controller na updaten nog werkt op de shield?
voor de mensen die hun xbox one wireless controller gebruiken op linux (met XOW bijvoorbeeld), hou er rekening mee dat soms je controller dan niet meer als het oude apparaat zal worden herkend. In mijn geval heb ik (voor gebruik met moonlight embedded) de controller (de 1914 dacht ik) opnieuw moeten toevoegen aan het txt bestand met een nieuw ID.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee