DuckDuckGo komt met bèta-functie die third-party-tracking op Android blokkeert

DuckDuckGo introduceert App Tracking Protection, een bèta-functie voor zijn Android-app waarmee het third-party-tracking van andere Android-apps blokkeert. Met de functie wil het bedrijf gebruikers een keuze geven om third-party-tracking op Android al dan niet toe te staan.

App Tracking Protection for Android zal volgens DuckDuckGo requests blokkeren om data door te sturen naar derde partijen en dat over de meeste Android-apps heen. Het bedrijf zegt ook continu op zoek te gaan naar nieuwe trackers om zijn gebruikers daartegen te beschermen. Volgens DuckDuckGo beschouwt het Android-besturingssysteem de functionaliteit als een 'lokale vpn-functie' maar wordt er, in tegenstelling tot vpn-apps, geen data doorgestuurd naar een andere server.

De trackers van sommige apps worden volgens DuckDuckGo voorlopig niet geblokkeerd omdat dit de werking van die apps zou kunnen verhinderen. Welke apps dat zijn, meldt het bedrijf niet. Gebruikers kunnen individuele apps ook vrijstellen van de trackingsbescherming door dit in te stellen in de app.

Gebruikers die zich hebben ingeschreven voor de bèta, en toegelaten werden, zullen in de meest recente versie van de Android-app een ‘realtime’ overzicht krijgen van de geblokkeerde trackers en de trackingsnetwerken van derde partijen die DuckDuckGo kon herkennen. Via notificaties kunnen gebruikers ook een overzicht van de geblokkeerde trackers bekijken.

App Tracking Protection is momenteel in bèta in de Android-app en wordt een gratis functionaliteit in de DuckDuckGo-App. Gebruikers dienen zich in te schrijven op een wachtlijst om de functie te testen. Elke week worden er nieuwe gebruikers toegelaten. Wanneer en of de functie ook naar iOS-toestellen komt, is niet duidelijk.

DuckDuckGo App Tracking Protection for Android
DuckDuckGo App Tracking Protection for Android

Door Jay Stout

Redacteur

18-11-2021 • 17:40

56

Reacties (56)

56
56
28
6
0
25
Wijzig sortering
Dit lijkt iets te zijn zoals blokada(Persoonlijk gebruik ik het niet door een paar problemen er mee maar ik heb de werking gezien). Het neemt je VPN slot en doet daardoor filtering
Ik ben weer van duckduckgo afgestapt.. ik krijg gewoon niet de goede zoek resultaten als ik met Google krijg...
Ligt er een beetje aan wat je als "goed" beschouwd. Google houd door tracking rekening mee met jou als persoon. DDG is heel objectief en houd daar geen rekening mee.
precies, vaak bij google vindt je wat je al wist, bij DDG krijg ik vaker info buiten mijn bubble.
wat fijn dat je ook informatie in mijn bubbel kunt vinden aangezien daar de absolute waarheid is :)
Definieer "goed" 😃. Zaken die niet stroken met wat je graag wilt zien of hoopt te zien is inderdaad een van de neveneffecten 😃.

Jokes aside, ik gebruik DDG nu al even, en meestal krijg ik goeie zoekresultaten, en af en toe moet ik er es !g voorzetten. Maar ik voel me toch veel beter iedere keer als ik met DDG zoek!
DDG loopt mijlenver achter op Google als de zoekopdracht gaat over locaties, steden, dorpen, hotels, bezienswaardigheden vaak direct in combinatie met maps.

Google heeft stackoverflow ook heel veel beter geindexeerd. Je kunt 10 keer zoeken met DDG en niet het juiste antwoord vinden, 1 keer zoeken met Google en je hebt het meteen te pakken.

Ik heb een tijdje DDG ingesteld als default zoekmachine maar merkte dat ik heel vaak alsnog met Google moest zoeken. Uiteindelijk DDG maar weer vervangen door Google als default zoekmachine. Het kostte gewoon teveel tijd.
DDG is overigens gewoon Bing :) Met een privacyfilter eromheen. Net zoals bijvoorbeeld ecosia, die bomen voor je plant (als je hun ads toont), gebruikt ook Bing als backend. Als je niet vindt wat je zoekt, kan je !g toevoegen en dan springt hij door naar google (zoals al gezegd is hier).

Maar het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Google gebruikt alle informatie die ze over je opvragen ook om je zoekresultaten te verbeteren door je interesses in kaart te brengen. DDG doet dat uiteraard niet. Ik ga nog altijd voor DDG en slechts in enkele gevallen doe ik de !g optie.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 11:47]

Startpage.com werkt wat mij betreft veel beter dan duckduckgo.
Best wel moeilijk om te aan te geven van dingen die je niet wil zien hé?

Ik denk dat hier wat anders mee wordt bedoeld.
Zien in de zin dat er meer is en dat je het gene wat er is, niet ziet.
Best wel moeilijk om te aan te geven van dingen die je niet wil zien hé?
Dat valt wel mee hoor.

Gewoon een - (minnetje) voor het ongewenste onderwerp zetten heb het wordt niet getoond.

Het werkt zelfs met domeinen, bijvoorbeeld -site:tweakers.net
Je voelt je beter bij DDG, want die geven wel de zoekresultaten waar je op hoopte... 8)7
Gek. Ik gebruik nu al jaren DuckDuckGo en héél af en toe Google, maar ik krijg met Google bijna nooit de juiste zoekresultaten en met DDG wel.
Ligt een beetje aan wat je zoekt. Zeer specifieke of niet zo algemene dingen doe ik gelijk !g om via Google te zoeken. Vooral dingen voor werk, op dat soort momenten heb ik geen tijd om een idealist te zijn.
Alternatief is dan !sp, voor startpage. Google-zoekmachines, maar dan zonder de profilng van google :)
In October 2019, Privacy One Group, owned by adtech company System1, acquired a majority stake in Startpage
Wikipedia.
Zolang ik nog steeds een Android telefoon heb ben ik niet zo kieskeurig voor dat soort dingen. Beetje dweilen met de kraan open. Apple vind ik geen alternatief.
Haha, exactly this. Als ik weinig tijd heb doet ik soms ook !g (vooral bij het zoeken naar afbeeldingen om in slides te steken, dan is google toch wel sterker). Maar voor prive gebruik ben ik blij om van m'n eigen filter bubble verlost te zijn.
Gek. Ik gebruik nu al jaren DuckDuckGo en héél af en toe Google, maar ik krijg met Google bijna nooit de juiste zoekresultaten en met DDG wel.
Hoe doe je dat?
Ik krijg ook (te) vaak shit van DDG. Ze zijn daar wat mij betreft een ster in verkeerd begrijpen. Echt superflauw.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 23 juli 2024 11:47]

Wat ik zelf kan aanraden: gebruik standaard DuckDuckGo en als je een keertje mindere zoekresultaten krijgt kun je '!g' voor je zoekresultaat zetten om met Google te zoeken. Dit werkt met van alles, zie ook bangs.
Dat doe ik al jaren. Handig om snel iets te zoeken op bol, wikipedia, google en duckduckgo zelf.

[Reactie gewijzigd door Mayonaise op 23 juli 2024 11:47]

De grap is dat als ik verwacht met Google andere resultaten te krijgen en het daar eens probeer dat doorgaans geen betere resultaten oplevert. Dus daar ben ik maar vanaf gestapt. Als je online wil shoppen, dan krijg je met google meestal we meer terug, maar ik zoek meestal informatie.
Ik zou maar al te graag van Google willen afstappen naar een meer privacy-gerichte zoekmachine maar dat is voor mij op het moment geen doen. Ik krijg bijna elke keer mindere zoekresultaten bij zo'n beetje elke concurrent van Google. Als je een vrij eenvoudige zoekopdracht doet is er weinig aan de hand maar anders schiet het toch te vaak tekort.
jah, self fullfilling prophecy, bij elke zoekopdracht bij google weet google net wat meer om je de beste resultaten voor te schotelen, hoe denk je dat andere zoekmachines die achterstand gaan inhalen?
Die achterstand wordt helaas niet meer ingehaald. Google geeft door alles wat het over miljarden gebruikers weet ook zonder je te kennen betere resultaten weer. De betere zoekresultaten ervaar ik net zo goed als ik op andermans computer of op een openbare computer een zoekopdracht doe.
Ik vind dat de Google resultaten tegenwoordig minder bruikbaar zijn geworden door de totale focus op commercie. Technisch gezien is er ook geen mogelijkheid meer om op een exacte combinatie van woorden te zoeken.

Niet dat Duckduckgo perfect is, maar ik gebruik nu eigenlijk meerdere zoekmachines naast elkaar.
Wanneer en of de functie ook naar iOS-toestellen komt, is niet duidelijk.
Het is toch net niet nodig om deze functie in IOS te implementeren?
IOS heeft deze functie namelijk al built-in in hun systeemsoftware.
Gehaald van hun website: Recently Apple introduced App Tracking Transparency, a feature for iPhones and iPads that asks users in each app whether they want to allow third-party app tracking or not, with the vast majority of people opting-out. However, most smartphone users worldwide use Android, where no similar feature exists.
bron: https://spreadprivacy.com...-app-tracking-protection/

edit1: verwijzing naar artikel

[Reactie gewijzigd door Hannesw op 23 juli 2024 11:47]

Dat gaat om toestemming. Die zou je op Android van de wet ook al expliciet moeten geven.

Wat deze app doet is de daadwerkelijke tracking vinden. Tracking waar je toestemming voor geeft en tracking die gebeurt zijn helaas hele verschillende dingen. De App Store review pakt dit soort zaken lang niet altijd op.

Apple's ecosysteem is zeker privacyvriendelijker dan dat van Google op gebied van tracking door externe, derde partijen, Apple en Google zelf uitgezonderd. Dat betekent echter niet dat het ecosysteem perfect is, en het is gevaarlijk om aan te nemen dat het wel zo is.
Oke dankjewel voor de verduidelijking! :)
Voor zover ik Apple's App Tracking Transparency begreep handhaaft Apple er ook op in de store. Dus als een app toch blijkt te tracken zonder toestemming dan kan Apple de app in het uiterste geval uit de App Store gooien. Lijkt me dus niet dat veel apps dit zullen schenden.
Apple heeft in het verleden een oogje dichtgeknepen toen grote partijen (zoals Facebook) app store-regels overtraden. Dit ging ook niet om de kleinste dingen, zoals het gebruik van interne API's en het benaderen van gegevens waar men eigenlijk niet bij mocht.

Hoewel er voor de meeste apps prima wordt gehandhaafd, kun je er nooit zeker van zijn. Daarbij kan zo'n app ook helpen om apps te vinden die door een virus zijn geïnfecteerd (zoals toen gebeurde met een illegale kopie van de SDK die in China veel gebruikt werd). Onverwachte netwerkverzoeken bijhouden is daarom dus best een handige feature; één update van de app en iedereen met een geïnfecteerde telefoon is op de hoogte.
blokada.org

[Reactie gewijzigd door Substrata op 23 juli 2024 11:47]

Hoe staat Blokada vs Adaway?
Adaway heeft een rooted phone nodig, Blokada niet.

Adaway weert geen advertenties en/of trackers van hetzelfde domein.

Blokada is open source.

Blokada wint.
Adaway kan ook zonder root (VPN) én is ook open source.
Hoe bedoel je, "van hetzelfde domein"? Dat snap ik niet.

Suggereer je dat Adaway geen publieke broncode heeft?
https://github.com/AdAway/AdAway

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 11:47]

Nee, stel dat nrc.nl de advertenties host op hetzelfde domein; nrc.nl dus.

In dat geval spot Adaway de reclames niet, Blokada wel.
Hoe doet Blokada dat dan? Wat kan Blokada dat Adaway niet kan? Adaway gebruik toch gewoon dezelfde filters van Easylist e.d.?

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 11:47]

Gratis vs betaald?
Overigens kun je de Adaway list gewoon in Blokada inladen.

Ik ben wel benieuwd hoe zich Blokada of Adaway tegen deze DDG app verhoudt...

*edit* ik zie net dat AdAway helemaal niet betaald is, sorry.

[Reactie gewijzigd door trevoc op 23 juli 2024 11:47]

In blokada kan ik de duckduckgo-lijsten inladen :)
Touché.
Somewhat off topic. Ik zie bij blokada wel een aanzienlijk dataverbruik (55 MB/mnd). Is dit de add data die hij tegenhoudt (en dus onvermijdelijk) of is blokada zelf ook data aan het trekken?

Gaat dit bij DDG anders zijn?

[Reactie gewijzigd door trevoc op 23 juli 2024 11:47]

Volgens mij het eerste: soms/vaak rekent Android gegevensverkeer aan de VPN-programma terwijl het eigenlijk alleen maar gegevens doorgeeft.
Interessant, betekent dit dan dat het geen 'echte' verstookte MB's zijn (die zijn dus niet de telefoon uit gegaan en heeft de provider dus niet gezien), maar alleen verkeerd geïnterpreteerd verkeer?
Volgens mij is die data wel degelijk verstookt, maar stuurt blokada het op je telefoon met een kluitje het riet in waardoor jij het alleen niet ziet.
Volgens mij blokkeren die VPN-programma's de gegevens wel degelijk, hoor, en worden ze überhaupt niet opgevraagd! Alleen gaan alle gegevens die je opvraagt via de VPN, ook die welke gewoon doorgelaten worden, en (soms? op sommige telefoons?) wordt alle gegevensverkeer dan toegerekend aan de VPN. Maar op mijn telefoon helemaal niet, dus het is verwarrend.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 23 juli 2024 11:47]

Volgens mij verschilt het per telefoon, want ik gebruik 100% van de tijd ook een interne VPN (Netguard) net zoals Blokada, maar zie helemaal geen dataverkeer van Netguard of VPN in mijn statistieken. Maar ik hoor altijd dat allerlei (alle?) dataverkeer wel aan de het VPN-programma kan worden toegeschreven.
De trackers van sommige apps worden volgens DuckDuckGo voorlopig niet geblokkeerd omdat dit de werking van die apps zou kunnen verhinderen. Welke apps dat zijn, meldt het bedrijf niet.
Ik merk al jaren dat mijn zoekwoorden in DDG in mijn Youtube tijdlijn komen.
Ik kan dit niet wetenschappelijk onderbouwen wegens gebrek aan onderzoek, maar obv mijn intuitie is het DDG.

Vanwege de (goede?) reputatie (van DDG) trok ik eerst nog het Samsung Keyboard in twijfel, maar ook nadat ik MS swift probeerde (internetloos overigens met Glasswire) geen verandering zag was ik weer terug bij af.
Het kan natuurlijk ook wat anders zijn, maar deze mededeling over de trackers, woekert toch weer de vermoedens aan.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 23 juli 2024 11:47]

Ik vind het nogal een bewering die je doet zonder technische onderbouwing. Ik kan me echt niet voorstellen dat DDG dit doet en waarom ze dat zouden doen.

Ik zou dit eerder in een Google/YT tracking cookie oid zoeken. DDG heeft er echt geen baat bij om je YouTube tijdlijn te manipuleren.
Ik denk dat je onderschat hoe Google zijn informatie verzamelt. Als je met je vrienden over iets praat, jij zoekt het via DDG maar je kennis zoekt het via Google dan kunnen ze het in jouw suggesties tonen. ‘Je kennis kijkt dit, dus grote kans dat jij het ook wil zien.’

En zo zullen nog wel 1000 truukjes hebben om je van relevante content te voorzien.

DDG, een bedrijf dat als USP heeft geen data met Google te delen verwacht ik dat ook niet van.
ik gebruik op samsung tablet deze adblocker https://adaway.org/ plus wat adblock files(21) werkt goed
Hoewel ik DDG een warm hart teodraag klinkt dit wel een beetje vaag
lees titel denkt wow nice
lees artikel denkt hmm gedrag in andere apps beinvloeden
zullen andere app makers en google blij mee zijn. tijd voor een Duckphone :D dan kunnen ze alles echt gewoon bepalen
Blokada werkt super, het enige echte nadeel is dat ik niet ook tegelijk een vpn naar mijn router kan laten lopen en ik moet nog iets vinden om mijn Sony fotocamera en de Image app te whitelisten want met Blokada aan willen de foto's niet uploaden naar mijn telefoon.
klopt dat is voor mij ook het enige nadeel.
Ik heb wel begrepen dat dit opgelost word in nieuwere android versies, daarbij zou blokada naast een VPN kunnen werken.
Klinkt als blokada....

[Reactie gewijzigd door T_Spirit op 23 juli 2024 11:47]

Nice, tot nu toe gebruikte ik de Tracker Control app maar de antivirus van mijn werk vindt die app niet zo leuk (omdat hij ook malware URL's scant en die daardoor in zich meedraagt).

Dit lijkt me een prima alternatief.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 23 juli 2024 11:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.