Bethesda-topman: Fallout 5 volgt na The Elder Scrolls 6

Todd Howard, de directeur en executive producer bij Bethesda Game Studios, heeft in een interview aangegeven dat er aan Fallout 5 gewerkt gaat worden nadat The Elder Scrolls 6 is uitgebracht.

In een interview met IGN zegt Howard dat The Elder Scrolls 6 in pre-productie zit, dat Fallout 5 daarna volgt en dat men ook van tijd tot tijd naar een aantal andere projecten kijkt. Daarmee wil hij aangeven dat Bethesda's bordje voorlopig behoorlijk vol zit.

Hij erkent dat dergelijke fan-favorite games lang op zich laten wachten en dat hij net zo gefrustreerd is als de fans over hoe lang het nog duurt: "Het duurt wel een tijd, ik wou dat ze sneller uitkwamen. Dat wil ik echt en we werken zo hard als we kunnen, maar we willen dat ze zo goed als mogelijk zijn voor iedereen."

Howards uitlatingen betekenen dat fans behoorlijk wat geduld moeten hebben voor Fallout 5. The Elder Scrolls 6 is momenteel in pre-productie, maar daar is nog geen concrete releasedatum voor en het echte werk aan die game volgt pas nadat Starfield uitkomt in 2023. The Elder Scrolls 6 is eerder al eens opgeschoven ten faveure van Starfield. Het werk voor deze laatstgenoemde ruimtegame begon in 2015.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-06-2022 • 08:39

116 Linkedin

Reacties (116)

116
112
46
1
0
45
Wijzig sortering
dat The Elder Scrolls 6 in pre-productie zit,
Wat? De announcement van ES6 is al 4 jaar oud, wat hebben ze al die tijd gedaan?!

https://www.youtube.com/watch?v=OkFdqqyI8y4
Ze gaven destijds al aan dat we de komende jaren niks hoeven te verwachten. Het was dan ook niet zozeer een aankondiging, meer een bevestiging dat ontwikkeling van TES niet is doodgebloed met TESO.
Die "aankondiging" moet je meer zien als een roadmap. Het is maar één studio, die al die series doet. In de tussentijd hebben ze Fallout 76 uitgebracht en Starfield ontwikkeld.
Misschien wordt het dan wel eens tijd dat ze wat kunnen uitbreiden.
Tja, maar dan krijg je een soort Call of Duty verhaal. Bethesda's games zijn juist bijzonder omdat er niet veel van zijn. Als je iedere 2 jaar zoiets uit gaat brengen raakt de markt wel verzadigt.

Toen ze in 3 jaar tijd Fallout 3, Fallout NV en Skyrim uitbrachten was daar al de nodige kritiek op.
Hoeft niet; veel games worden nu al deels geoutsourced, veel van het productiewerk (modeling, animaties, textures, QA, etc) worden door externe studio's gedaan tegenwoordig. Zie bijv. Horizon.
Dat klopt, en dat doet Bethesda ook. Maar dat neemt niet weg dat veel spelers waarschijnlijk gaan afhaken als ze iedere 3 jaar een game volgens dezelfde formule gaan aanleveren.
Met 4 - 6 jaar ertussen voelt iedere game veel frisser aan.
Ehm... Bethesda is niet "maar 1 studio" hetis ook geen vet pot. ze hebben 4 studio's.
https://bethesda.net/en/studios
Bethesda Game Studios is één studio, en die maakt Fallout, Elder Scrolls en nu Starfield. Bethesda Softworks is de publisher. Die heeft inderdaad meer studio's onder z'n hoede. Zes, niet vier.
Wil jij eens op mijn link klikken, dan op het eerste tegeltje klikken?
Dan kom je op een website terecht waar je heel groot "BETHESDA GAME STUDIOS" ziet staan.
Vervolgens zie je direct aan de rechterzijde een lijst staan met:
Jobs - Austin
Jobs - Dallas
Jobs - Maryland
Jobs - Montreal

Als je dan op de link "View out Studio site" klikt en dan op die website op "Locations" klikt kom je hier terecht: https://bethesdagamestudios.com/#locations.

Zo had je dat na release de support en verdere development van Fallout 76 voornamelijk werd gedaan door hun Austin locatie.
Bethesda Game Studios is één studio, met vestigingen op vier locaties. Daarnaast heeft Bethesda Softworks nog vijf studio’s in beheer.
Die aankondiging heeft voor mij altijd gevoeld als een poging om het rumoer rond Fallout 76’s matige lancering te sussen
Fallout 76 is toch aangekondigd in dezelfde presentatie? Hij was nog geeneens uit, waarom zou dat de lancering sussen?

Het was meer dat ze een aantal online spellen aan het maken waren en ze wilde laten weten dat ze ook gewoon nog hun beroemde single player franchises door bleven zetten. Dus niet dat Elder Scrolls 6 een online coop spel werd of Fallout die richting op ging. Of dat ze alleen maar nieuwe IPs gingen produceren zoals Starfield.
Dat was 4 jaar geleden?! Jezus, als je me zo had gevraagd van wanneer die trailer is, had ik gezegd vorig jaar.
Twee jaar Corona-maatregelen doet wat met de tijdsbeleving van een mens.
Volgens mij is een spel als Elder Scrolls 6 redelijk samenhangend qua quests en gamewereld en dat kost meer tijd in pre-productie. Wanneer ze in productie gaan, dan gaan er veel meer teams tegelijkertijd aan werken. Al deze teams moeten vanaf het begin weten wat ze moeten maken. Dus de pre-productie is bepalend hoe het hele spel in elkaar zit.
Wat ik aan geruchten heb mee gekregen is dat er voor TES6 geen geld was om hem te maken.
Een van de redenen dat Fallout 76 uitgebracht is in de staat hij is, komt ook voort uit dat probleem.

--
Als aanvulling deze video:
https://www.youtube.com/watch?v=kjyeCdd-dl8

Mijn idee komt voort uit dat elke game van Bethesda sinds TES3 een voor borduursel is om de engine die ze daar voor gebouwd hebben.

Waarom zou je dat doen?
Een nieuwe bouwen of overstappen op een bestaande engine moet toch tijdswinsten opleveren in de ontwikkeling van je nieuwe spel die astronomisch zijn?

Als je het doet omdat je je oudere spellen beter kan maken, dan snap ik het, maar dat doen ze ook niet.
Dus "gebrek aan geld" is het enige wat ik kan verzinnen.
De mensen die de spellen maken lijken hun hart op de goede plek te hebben, maar wat er daadwerkelijk aan content onze kant op komt in de vorm van nazorg of in dit geval de extra's voor Fallout 76 waar ze enorm op beschimpt hebben wijzen mij op een gierigheid die op het "anti consumer" niveau af stuiteren.

[Reactie gewijzigd door NEO256 op 15 juni 2022 13:58]

Heh? Skyrim heeft naar verluid 620+ miljoen dollar opgebracht, en is één van de meest verkochte games uit de geschiedenis; hebben ze dat geld dan gespendeerd aan ferrari's ofzo?
Aandeelhouders gonna aandeelhouden. Het is niet alsof al dat geld teruggestopt wordt in ontwikkeling.
Eens, eens en eens.

Ik snap ook niet hoe ze het voor elkaar krijgen om een spellen serie die op zoveel platformen draait, nog steeds wordt verkocht, wordt geroemd als een van de beste open world RPG's die er is, al tich keer opnieuw is uitgegeven met relatief lage productie kwaliteit als het gaat om bugs en andere onvolkomen heden als ik het vergelijk met Blizzard tijdens hoog dagen, dat een game meerdere jaren was uitgesteld om de kwaliteit puik te maken en patches uit te brengen voor spellen van meer dan 15 jaar oud.

Om daar op door te borduren, als als je maar een paar pareltjes hebt zoals bij Blizzard en veel van dat geld gaat terug het onderhoudt (servers, patches, data opslag, mensen die de code kennen) en quality of life in gaat (patches voor: nieuwe hardware, software, exploits, bugs) en je slaat daar te ver in door, dan snap ik dat je water op een bepaald moment aan de tanden staat.

The Elder Scrolls 3: Morrowind heeft naar zeggen Bethesda van de ondergang gered. En TES 4 en 5 waren allebij een enorme gok voor de studio. Alle 3 hebben goed uitgepakt.

Dus ik SNAP NIET waarom ze elke keer zonder geld komen te zitten. Maar dat is wat ze zeggen, dat is wat ik elke keer terug hoor.

Net alsof de orginele studio betaald is voor het werk wat is vericht, maar iemand anders met de verkoop centen gaat lopen. Zenimax als uitgever ofzo... ik heb geen idee.

Ik hoop dat Microsoft ziet wat voor goud dat daar licht, als de quality control wat kunnen opvoeren en wat kunnen doen bovenop een scala aan wensen die we hebben voor die game series.
Net alsof de orginele studio betaald is voor het werk wat is vericht, maar iemand anders met de verkoop centen gaat lopen. Zenimax als uitgever ofzo... ik heb geen idee
En toch is dit idee correct.
Het geld dat verdient wordt met de verkoop van een game gaat niet naar de studio, de developers, tekenaars, programmeurs. Het gaat naar de (investerings)maatschappij(en), aandeelhouders die het budget hebben verstrekt.
Een goed, recent voorbeeld is Cyberpunk 2077. Niemand van al die mensen bij CDProject die al die jaren met hart en ziel aan de ontwikkeling van die game hebben gewerkt heeft gewild dat het uitgebracht zou worden in de staat waarin dat gebeurt is. Maar voor ieder uitstel moest door de investeerders opnieuw geld toegelegd worden terwijl de game op dat moment zou moeten zorgen voor een vette winstuitkering.
Externe investeerders geven vrij weinig om het product zelf of om de (reputatie van) de studio.

Je ziet dat bepaalde studio's qua kwaliteit hard achteruit gingen op het moment dat ze werden overgenomen door een grotere partij zoals bijv. Bioware door EA.
Bij Bethesda hadden ze te maken met Robert Altman van Zenimax die van mening was dat de 2 wereldberoemde franchises Fallout en The Elder Scrolls niet genoeg werden uitgemolken.
Maar ze kunnen vervolgens meer aandeelhouders zoeken die in de ontwikkeling van TES 6 willen investeren. Kan ook via een fundraiser / kickstarter zoals het hypothetische Star Citizen.
Ik denk dat wat je stelt niet zo eenvoudig is als het klinkt.

Want als je een fundraiser / kickstarter doet, wordt je dan nog serieus genomen?
Die modellen werken goed als er een bepaalde emotie heerst, iets nieuws, revolutionairs, we hebben goeie ideeen, maar komen er op de reguliere manier niet.

TES en FallOut hebben dan wel een speciale positie, en kan het daar met de passie die er in die communities zit wel lukken, maar wat ga je beloven? Nu stem je met je portemonnee op aankoop.

Wat gebeurt er als men inlegt op een belofte die ze niet kunnen waar maken. Een aandeelhouder / investeerder kun je nog vragen, bedelen of warm maken voor respijt of geld of meer tijd.

Dat kun je met consumenten lastiger doen. Star Citizen is daar wellicht een uitzondering, maar je wordt ineens heel erg zichtbaar er zijn genoeg voorbeelden waarbij een partij tot de grond toe wordt afgebrand over gedane beloftes / ontwikkelingen binnen kickstarter.

En als het gaat over investeerders... Met EA heb ik het gevoel dat ze daar hartstikke goed zijn aan op papier financiële lucratieve projecten te financieren. (Ik ben geen fan van ze en veel van die spellen laat ik persoonlijk links liggen, omdat ze voor mij menig spel serie waar ik blij van werd voor mijn gevoel hebben verkloot, maar dat terzijde)

Marketing, investeerders aantrekken en financieel project management is wel een aparte takt van sport. Hoe meer zekerheden dat je afgeeft, hoe meer druk je legt op de ontwikkeling en wellicht beperkingen in het creatieve proces.

En voor mijn gevoel ligt daar het verschil:
Waar Blizzard een super hard core achterban hebben opgebouwd met mensen die maar blijven kopen, omdat ze het bedrijf zo mogen (wat tegenwoordig anders ligt, maar terzijde). Voortgebouwd op lusiteren naar je fanbase, niet te rare sprongen maken, kwalitief hoge spellen met een done-when-it-is-done cultuur.

Dit werd gevolgd door CD project Red, maar met wat er gebeurt is met Cyberpunk moet ik concluderen dat ze tussen Blizzard en EA inzitten kwa gevoel. Schijnbaar zit daar een harde financiële investeerders inslag in naast een it-is-done-when-it-is-done cultuur.

En EA slim investeert, heb ik het gevoel dat ze uit successen kunnen putten, dan wel door direct winsten te herinvesteren dan wel door te zeggen "project A met deze en deze eigenschappen trekt x mensen aan" dus het project wat we nu gaan doen kan minimaal rekenen op % van de markt tegen deze verkoop prijs (+ dlc's en micro transacties)

Hierin blijft Bethesda wellicht achter. Ze zijn niet gigantisch groot, ze hebben een hechte achterban, maar niet zo hardcore als Blizzard ooit had. (Starcraft 2, WoW, DOTA 2 zijn franchises die geld binnen harken aan de lopende band er ontstaan events die geld binnen halen waar er in het spel nauwelijks meer voor gedaan moet worden om dat te kunnen doen)

Het akkefietje met "horse armour" is een mooi voorbeeld wat je op 2 manieren uit kunt leggen;
- Het is een domme carsh grab, ze zijn volledig out of touch met hun fanbase.
- Het het is een optioneel extra'tje waar je voor kunt kiezen om het te kopen om te studio te helpen als je dat wilt. Wat is het probleem? Als je ze echt zo hoog hebt zitten dan leg je die paar euro neer (en is er geen kickstater nodig, je krijgt gewoon wat we beloven al lijkt het voor sommige andere niet zoveel).

Ik heb voor het spel Armello gedaan wat ik kan om ze te steunen, omdat ik het een leuk spel vindt. En dat heb ik gedaan door alle DLC en soundtrack te kopen (ook omdat ik ze gewoon graag hebben wilde) en in de aanbieding werkelijk iedereen die ook maar enigszins interesse had in het spel, het spel cadeau te doen. Maar daar speelt voor mij veel sympathie omdat het een kleine studio is, die weinig andere grote spellen hebben en er echt alles aan doen om de community te behouden en hun geestes kindje te laten groeien.

En die sympathie heb ik persoonlijk niet voor Bethesda. Ze bestaan lang, ze hebben meerdere grotere opeenvolgende spellen series en het is een grote studio (meer dan 100 man noem ik al groot) en kwa sympathie voor de spel beleving zelf zit het wel snor. Er is eigenlijk niets anders wat die spel ervaring benaderd, zeker als ik de open modding community mee tel. Maar ze leveren spellen af die op launch al vaak wat buggy zijn en dan nog niet te spreken over de gameplay bugs. Waar de community dan zo braaf weer een gigantische mod voor schrijven om die weer te fixen. En als laatste dat de quality of life patching tegenvalt zeker, als ze dingen doen als "we brengen een nieuwe versie uit, die out of the box niet compatible is met de oude mods en vervolgens ook niet een mijlen verre verbetering is".

My 2 cents.
Peace.

[Reactie gewijzigd door NEO256 op 20 juni 2022 13:34]

Dat ze hun tijd maar nemen ... games zoals oblivion en skyrim steek je niet op een half jaartje ineen, en ik heb liever een game die op gelijke hoogte kan staan met die 2 games dan iets dat de developers er door moeten duwen.
En gezien dat Skyrim na 10 jaar nog popular is... Ze weten, net als bij bijvoorbeeld GTA, dat als ze een spel bouwen, die nog wel 10 jaar lang gespeeld wordt. En mogelijk nog meer, afhankelijk van of ze er content aan blijven toevoegen. Dat hebben ze met Skyrim nooit echt gedaan, alleen maar meer ports.
Skyrim heeft 2 uitbreidingen, waarvan 1 nog best wel fors (naast nog wat overige kleinere dlc geloof ik).
Ja, want het was een text-based game zonder open wereld. Is überhaupt geen enkele moeite in gestoken, had zó klaar kunnen zijn. Sterker nog: had je zélf nog kunnen maken!
De tijd zal inderdaad niet zitten in de losse (side-)questscripts, maar eerder in de afhandeling ervan. Skyrim is natuurlijk veel meer dan wat quest-scriptjes. Ik verwacht overigens dat alleen al de dialogen opnemen, verder verwerken en in de juiste plaatsen in de quests/achtergronden verwerken meer dan een half jaar duurt. (netto, wat natuurlijk parallel gaat aan andere zaken)

Maar goed. Ik bespeur uiteraard een beetje een zure bijsmaak en de nodige lading sarcasme in je uitspraak :). En toegegeven. Er zit heel veel repeterende inhoud in het spel (zoals je zelf al aangeeft van die 'haal dit, of 'vermoord die en die'-quests) en het spel is ook nooit volledig 'bug-vrij' gemaakt. (kijk maar hoeveel patches de community zelf heeft uitgebracht in onder andere Nexusmods. En daar bedoel ik echte bugs waardoor je quests gewoon niet kan afhandelen.). En met bug-vrij bedoel ik dat je in elk geval redelijkerwijs alle quests KAN afhandelen zonder Console commands.
Maar onder aan de streep vind ik Skyrim echt een goed spel, ook al heeft het ze quirks in allerlei verschillende vormen.
De tijd zal inderdaad niet zitten in de losse (side-)questscripts, maar eerder in de afhandeling ervan. Skyrim is natuurlijk veel meer dan wat quest-scriptjes. Ik verwacht overigens dat alleen al de dialogen opnemen, verder verwerken en in de juiste plaatsen in de quests/achtergronden verwerken meer dan een half jaar duurt. (netto, wat natuurlijk parallel gaat aan andere zaken)
, beetje overdreven natuurlijk van Borgia maar snap wel een beetje zijn perspectief. Bethesda games voelen een beetje aan als 1 stap vooruit en 1 stap achteruit. Dingen als bugs begrijp ik wel (kun je haast niet voorkomen bij zulke grote werelden). Wat ik wel echt een afknapper vond was het handjevol voicecasters voor zo'n groot budget (het viel me meer op dan bij Oblivion, misschien vanwege de accenten) en de wereld al hoewel mooi voelde best wel leeg aan (o.a. door de ga van A naar B quests, repetitieve spells & minder, of details als blacksmiths die niet meer hun eigen unieke item verkopen zoals bij Oblivion het geval was). Enerzijds voelen de (recente) Bethesda games rijk aan en tegelijkertijd ook oppervlakkig. Grappig genoeg hebben de uitbreidingen hier vaak minder last van (Far Harbor, Dragonborn, Dawnguard).
Bugfixes op fallout 76
Ze hebben 2 games aangekondigd die in 2023 uitkomen.
Tegen de tijd dat Fallout 5 uit komt is Todd dus met pensioen :+

Dit soort gigantische RPG’s kosten nu eenmaal tijd om te ontwikkelen, begrijpelijk. Nu hoop ik wel wat TES6 en Fallout 5 wel écht een nieuwe engine krijgen… Starfield zag er an sich prima uit, maar het moment dat de eerste NPC in beeld kwam was wel een ‘Oof’-momentje. Een gemiddelde Furby heeft net zo veel mimiek.
Ik wacht al jaren op fallout 5. Dit gaat dus nog wel zeker 5/7 jaar duren tog niet normaal 8)7
Kan Microsoft niet een speciaal fallout team oprichten?
Dit gaat dus nog wel zeker 5/7 jaar duren
Ik denk dat je hier wel erg conservatief schat. Fallout 4 was het laatste main spel van deze developer (76 was een samenwerking van heel veel studios). Fallout 4 kwam 7 jaar geleden uit. Ik denk dat je wel mag inzetten op Fallout 5 in 2034 of later.
Fallout 5 verwacht ik zo rond 2100.
Dat redden we niet want 2070 is The Great War :'(
Ik wacht meer op Fallout London. Het zegt genoeg dat de writer van dat team, nu al bij Bethesda werkt.
Je moet eerst de engine maken en ervaring mee opdoen dat doen ze terwijl ze Starfield maken :D
Die ervaring is er al.. GameBryo/TES engine is er al een tijdje.. Starfield ziet er iets gelikter uit maar gok zodra 't uit is dat de referenties naar FO3/4/76 en skyrim er wel weer in zitten ;}

(Fo76 heeft nog steeds esm refs naar dragons, vampires, preston garvey, etc.. maw; skyrim/fo4/etc.)...
Waarom pakken ze niet gewoon deunreap engine?
Ik heb de volle verwachting dat TES6 en Fallout 5 beiden, net als Starfield op Creation Engine 2 gaan draaien, dit om verdere teleurstelling hierover te voorkomen :+
Ik had precies hetzelfde. Het zag er allemaal prachtig uit, totdat de eerste mensen in beeld kwamen. Ik verwacht echt geen mo-cap à la L.A. Noir (al zou dat wel heel tof zijn), maar dit is wel echt niveautje Oblivion met wat extra polygonen.
Dat is dan ook het probleem met voortborduren op oude engine’s. De Creation Engine is ook niks anders dan Gamebryo on steroids. Zelfde geldt voor Call of Duty, waar iedereen nog altijd rondschaatst in plaats van loopt door zijn roots in idTech3 te hebben.

Een nieuwe engine schrijven kost tijd en geld, maar het loont de moeite wel. En anders een andere bewezen engine gebruiken. Tarieven voor bijvoorbeeld Unreal en CryEngine zijn tegenwoordig ook niet super hoog meer.
Nieuwe Call of Duty die in Oktober moet uitkomen schijnt een complete van de grond opgebouwde nieuwe engine te hebben, ze gaan ook stoppen met het gebruik van verschillende engines voor IW en Treyarch. Ben wel benieuwd hoe dat gaat uitpakken.
Wat denk je dat meer werk is, het character systeem van Creation Engine vernieuwen of helemaal vanaf 0 beginnen?
Met zoveel games te ontwikkelen in het verschiet, zouden ze kunnen uitbreiden met teams. Stel je voor dat ze deze 3 games gelijktijdig zouden kunnen maken🤑🤑
Ik weet niet in welke kwaliteit jij gekeken hebt naar de trailer, maar ik vond de NPC's er eigenlijk zeer goed uitzien als je kijkt in 4K. Zeker de facial expressions vond ik sterk.
Kijk nog eens naar de trailer en ter referentie wat NPC gesprekken uit Oblivion er naast houden. Natuurlijk ziet Starfield er gedetailleerder uit, maar de gezichtsuitdrukkingen en de manier waarop NPC’s communiceren voelt en ziet er nog steeds onnatuurlijk uit naar mijn mening.
Ik zie toch echt wel een wereld van verschil in de uitdrukking en levendigheid. Natuurlijk, er is altijd baas boven baas maar voor Bethesda begrippen is dit wel een behoorlijke sprong vooruit.
Dat zit er niet in denk ik. Ze hebben net de Creation Engine 2 gebruikt bij Starfield. De kans dat ze daar dan nu opeens vanaf stappen is 0.
Wat denk je dat een nieuwe engine gaat bereiken qua NPC's dat ze niet in de oude kunnen toevoegen? Zou vooral zonde van het werk zijn. Enorm veel extra ontwikkeltijd en meer bugs omdat ze alles dat ze al hebben opnieuw moeten bouwen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 15 juni 2022 11:28]

dat The Elder Scrolls 6 in pre-productie zit
Dit moet een grap zijn, het zit nu pas in pre-productie? Skyrim is nu bijna 12 jaar oud. Dit botst toch ook weer met het volgende gebrabbel van Todd Howard?
"Het duurt wel een tijd, ik wou dat ze sneller uitkwamen. Dat wil ik echt en we werken zo hard als we kunnen, maar we willen dat ze zo goed als mogelijk zijn voor iedereen."
Ik ben er bang voor dat we echt niets moeten verwachten van de volgende TES.
Skyrim is nu bijna 12 jaar oud.
Het is echter niet zo dat ze in de tussentijd niks doen he....de ontwikkelingstijd van de gemiddelde spel duurt tegenwoordig lang.
Niet als het aan Ubisoft of EA ligt hoor. :+
En Activision maar dat zijn net autofabrikanten, ze volgen een bepaalde formule en er zit daar meerdere teams achter die elkaar rouleren.
meerdere teams achter die elkaar rouleren.
Dit is veruit het belangrijkste. Voor EA is er gewoon een ontwikkelingsteam en een contentteam, ontwikkelingsteam doet vooral het volgende spel maken (aanpassingen op de huidige meer), content houd het huidige spel bezig.

Activision heeft drie studios die afwisselen. Ik weet daar Treyarch die bekend is met hun zombies en de meer arcadey-shooters maakt, Infinity Ward die de wat serieuzere en modernere shooters maakt, en Sledgehammer die absolute troep weet te produceren.

Ik heb alleen geen idee hoe Ubisoft het doet, want een Assassins Creed (bijna) elk jaar was echt bijzonder knap, die hebben ook gewoon een studio in tweeën gesplitst en elk een game gegeven ofzo?
Ik heb alleen geen idee hoe Ubisoft het doet, want een Assassins Creed (bijna) elk jaar was echt bijzonder knap, die hebben ook gewoon een studio in tweeën gesplitst en elk een game gegeven ofzo?
Bethesda heeft ongeveer 420 man in dienst, Ubisoft heeft 45 studios met ruim 20.000 man aan personeel. Die werken gewoon parallel aan elkaar, bv Origins development begon direct na Black Flag uit kwam. Of voor bv Unity zetten ze letterlijk 10 studio's op een game als ze dat willen.
Bethesda heeft ongeveer 420 man in dienst, Ubisoft heeft 45 studios met ruim 20.000 man aan personeel. Die werken gewoon parallel aan elkaar, bv Origins development begon direct na Black Flag uit kwam. Of voor bv Unity zetten ze letterlijk 10 studio's op een game als ze dat willen.
, 420 maar? Ik had meer verwacht, knap van ze.
Ubisoft werkt met teams denk ik en grof van de werk zit in de wereld denk en daar werkt de team gewoon meerdere jaren aan.
Qua gameplay veranderd per spel niet zoveel dus jaar of 2 tussen spellen lijkt me dan voldoende.

En Activision is denk ik tegenwoordig 4 of 5 studios....als het zo door zou gaan dan was Blizzard waarschijnlijk ook bezig met COD
Ze zitten met TES6 nog in pre-productie omdat ze grotendeels nog bezig waren met Starfield. Ze doen hun best, maar kunnen maar aan één game tegelijkertijd werken.

EDIT: Er is natuurlijk wel wat overlap, maar het heeft allemaal nauwelijks iets te maken met de release van Skyrim. Daar zitten sowieso Fallout 4 en Fallout 76 nog tussen.

[Reactie gewijzigd door Patriot op 15 juni 2022 08:54]

Dit is toch niet moeilijk te begrijpen? Zo groot zijn ze niet en momenteel is het all hands on deck voor Starfield. Dat TES6 in die fase zit is alles behalve verbazend, ze zijn er tijdens de aankondiging al duidelijk over geweest dat je deze de komende jaren nog niet hoefde te verwachten.
Ja, de éérste Skyrim ;)
Maar dat team heeft toch grotendeels aan Starfield gewerkt sinds Skyrim? Het is niet perse zo dat ze direct na release Skyrim beginnen met de volgende Elder Scrolls.

Overigens denk ik dat de nieuwe Elder Scrolls ergens aan het eind van deze generatie uitkomt, en dan Fallout 6 ergens midden/eind PS6 / Streaming / XBOX series X one infinite :+
Zoals het er nu uit ziet is het concept van console generaties verleden tijd. Denk dat je Fallout 5 nog steeds op een Series X gaat kunnen spelen.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 15 juni 2022 12:47]

Valt wel mee toch? Ja, het duurt dit keer langer maar dat is ook door de tekorten.

Starfield kan je niet meer op een Xbox one spelen bijvoorbeeld.
Gezien hoe lang het duurt om AAA games te maken zullen de tekorten daar niet in mee wegen. Daarnaast zijn de meeste third parties nog steeds cross-gen releases aan het doen, en dat lijkt niet op te houden.

Ze zullen er wel een keer mee stoppen, maar gezien hoe lang het nu al duurt vermoed ik dat dit de langste generatie ooit gaat worden.
The Elder Scrolls online zat er ook tussen. Misschien niet helemaal puur Bethesda (Zenimax dev)
en niet dat ik er zo warm voor liep als voor Skyrim.
Skyrim AE en SE tel ik ook niet mee als echt nieuwe versies, ook VR niet, maar TESo wel.
Bethesda Game Studios (niet te verwarren met Bethesda Softworks, de publisher) heeft zich niet bezig gehouden met Elder Scrolls Online, dat wordt volledig door ZeniMax Online Studios ontwikkeld (niet te verwarren met de holding ZeniMax Media). Je ziet ook nooit Todd Howard (BGS) iets zeggen over Online.

BGS houdt zich bezig met alle andere Elder Scrolls, Fallout en Starfield games, inclusief mobile spinoffs en Fallout 76.
Ze zouden fallout 5 moeten uitbrengen in vorm van Fallout 2 , scheeld de helft van de tijd denk ik , en dat was toch een stukje leuker als bv fallout 76 :) !
Ik ben een Fallout speler van het eerste uur maar ik hoef dat isometrische niet persé terug te hebben.
Ik vond New Vegas bijvoorbeeld wel een sterke. Maar ook Fallout 3 was zeker niet slecht.

Fallout 76 werkt als game gewoon niet omdat je vast zit aan die multiplayer map dus je effect er op is erg beperkt. Dingetjes zoals dat je heel Megaton van de kaart kan vegen (is dat nog een spoiler na 14 jaar?) zoals in Fallout 3 dat heb je gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 15 juni 2022 11:18]

Ik ben een Fallout speler van het eerste uur maar ik hoef dat isometrische niet persé terug te hebben.
Ik vond New Vegas bijvoorbeeld wel een sterke. Maar ook Fallout 3 was zeker niet slecht.
Het ligt eraan waar je de nadruk op wilt leggen. Elk Fallout spel biedt wel iets.

Fallout 3? Eerste keer dat je in 3D de Fallout-wereld kan verkennen. Gevarieerd landschap. Main quest stelt niet veel voor, maar dat was het minste waar ik mij om bekommerde toen ik de vault uitstapte. Tunnel snakes rule!
Fallout: New Vegas? Voelt als het wilde westen. Betere role playing, meer keuzes, sluit beter aan bij Fallout 1/2 fans.
Fallout 4? Veel betere gameplay (met name de gevechten). Role playing is grotendeels afwezig.
Fallout 76? Nooit gespeeld. Ook geen interesse in. Single player or bust. :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 juni 2022 13:08]

Ik snap dit niet. Werkt Bethesda zo inefficiënt? Zijn ze stiekem heel klein? Met meer als 420 man moet je toch wel wat meer en efficiënter overlap kunnen hebben. Skyrim is van 2011. Fallout 4 van 2015. Je laat mensen 15+ jaar wachten op een vervolg terwijl je bezig bent met misbaksels als 76 en re-re-re-release van 1 game. En gepolijst zijn de games nooit, dus daar kan het niet aan liggen :D

[Reactie gewijzigd door chimnino op 15 juni 2022 09:47]

Ze werken maar aan één game tegelijk. De ontwikkeltijd van games word steeds langer. 7 jaar is geen uitzondering meer.
Er zijn zat studios die met 2 of meer teams werken en elkaar aanvullen als een project is afgerond. 1 project per keer is not done voor een studio als bethesda. Klinkt alsof 1 director ten allen tijde de touwtjes in handen wilt houden. Ik vind het een rare en ouderwetse manier van werken. Ik snap dat ontwikkel tijd langer is, maar ze zeggen nu al dat t skyrim vervolg pas in pre is. En dat Fallout 5 pas begint NA het Skyrim vervolg.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 15 juni 2022 13:28]

Maar willen we iedere 3 jaar een Bethesda game zien? Dan word het net zo'n 13 in een dozijn verhaal als Ubisoft, die inmiddels duizenden ontwikkelaars op één game zet zodat we iedere 3 jaar een nieuwe Assassin's Creed kunnen krijgen.

Dat soort toestanden moeten we wat mij betreft niet willen. Ik vind het prima om één keer in de 6 jaar een Bethesda game te krijgen, dan is het iets om naar uit te kijken.
Dus ergens in 2035 kunnen we Fallout 5 gaan spelen. Het schiet niet echt meer op bij Bethesda. Skyrim is nu al bijna 11 jaar uit, dat is net zo lang (of langer) als er tussen Morrowind en Skyrim gezeten heeft. Tussen Morrowind en Skyrim hebben ze dus Oblivion, Fallout 3 en New Vegas uitgegeven.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 15 juni 2022 10:43]

Uitgegeven ja, maar Fallout 3 en New Vegas hebben andere developers. Verder wel eens.. Zit straks minstens 15 jaar tussen Elders Scroll 5 en 6. ;(

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 15 juni 2022 10:54]

Fallout 3 (en uitbreidingen) en Oblivion (en uitbreidingen) zijn allebei gemaakt door Bethesda. New Vegas is inderdaas gemaakt door Obsidian.

Jammer dat het allemaal zo langzaam gaat tegenwoordig.
Waarom dan 4 jaar geleden die teaser al doen van ES 6. Als ze die nu hadden gedaan dan had het vroeg zat geweest.
Die teaser kwam tegelijk met de aankondiging van Fallout 76. Ze wilden duidelijk maken dat ze nog steeds singleplayer games maakten.

Zonder die aankondiging had de fanbase massaal het idee van "er komt nooit meer een Elder Scrolls game".
Was er toevallig gisteren nog aan het denken toen ik de nieuwe trailer, the pit, voor Fallout 76 aangetoond werd. Kijk op zicht wel al uit naar Fallout 5, maar heb gelukkig nog wel even geduld :D

Langzaam mag inderdaad, zoals sommige hier al schrijven, wel iets meer nieuws over The Elders Scrolls 6 komen.
Dat ze er maar lekker de tijd voor nemen.
Ik wacht liever 10 jaar op een nieuw deel en dat die dan ook gewoon goed is, dan elk jaar een nieuw deel en constant bugs
Dus... TES6 in 2030 en FO5 in 2037?
Geen problemen mee, er komen genoeg andere leuke spellen uit in die tussentijd.
Skyrim kan nog prima 3x opnieuw released worden :+
Skyrim for Starfield , the complete DLC.

Ergens op een planeetje in een hoekje waar ze nog geen toegang hebben tot moderne tech ;)
Next gen Remake? Niet dat ik nu zo warm loop voor nog een rondje Dragon Born.

Van mij mogen ze een Morrowind remake maken, en dan wel trouw blijven aan het origineel.
In de tussentijd werkt de community aan OpenMW: https://openmw.org/en/

Een open source moderne implementatie van de engine van Morrowind. Ik weet niet hoe speelbaar het is op het moment, maar wellicht een om de gaten te houden.
In de tussentijd werkt de community aan OpenMW: https://openmw.org/en/
'In de tussentijd'.

De ontwikkeling van OpenMW begon voordat Skyrim uitkwam, ondertussen ~11 jaar geleden. Dat is niet enkel de tussentijd, maar al sinds een hele lange tijd (en kennelijk nog steeds).

Remake van Skyrim in 2032, OpenMW nog steeds in ontwikkeling? :P

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 juni 2022 12:48]

Die is al lange tijd in ontwikkeling door fans: https://tesrskywind.com/ maar dan uitgebreid met voice acting, heeft volgens mij ook de zegen van Bethesda gekregen. Meeste communicatie / community van dit project vind trouwens plaats op Discord, website zelf is vrij sumier.

[Reactie gewijzigd door Tirinium op 15 juni 2022 11:27]

Ah kom op er is altijd tijd en energie voor nog een rondje https://beyondskyrim.org/ als Elder scrolls 6 uit is dan zullen modders wel dingen van deel 5 en eerdere delen naar deel 6 halen en andersom ;) als je eenmaal in Elder scrolls zit dan kom je er nooit weer uit want het verhaal is oneindig!
Beter Morrowind integreren in Skyrim
kan je kiezen waar je wil en met welk verhaal en dan de crossover : tripple fun.
En wie houdt er nu niet van een goeie Tipple https://cdn.webshopapp.co...2/top-12-tripel-beers.jpg

[Reactie gewijzigd door bigbadbull op 15 juni 2022 10:35]

"tripple"? "Tipple"?

Het is "triple" of "tripel".
Entschuldigung nog vroeg in de morgen
Fix je link eens lol.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee