'NSA verzamelt dagelijks 5 miljard locatiegegevens van mobieltjes'

De NSA verzamelt dagelijks bijna 5 miljard records waarmee wereldwijd de locatie van smartphones kan worden gevolgd. De metadata wordt opgeslagen in reusachtige databases, waarbij de geheime diensten met behulp van data-analysetools uitvoerig aan datamining doen.

Dat meldt The Washington Post op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden en gesprekken met anonieme medewerkers van Amerikaanse geheime diensten. Volgens de Amerikaanse krant weet de NSA dagelijks bijna 5 miljard records te verzamelen door dataverkeer af te tappen op verbindingen die mobiele telecomaanbieders wereldwijd met elkaar hebben. Deze data verdwijnt in reusachtige databases en kan met analysesoftware onderzocht worden. Deze software maakt onderdeel uit van het zogeheten Co-Traveler-programma.

Volgens diverse personen die bij de Amerikaanse inlichtingendiensten werken, wordt er weliswaar ook data van Amerikanen verzameld, maar dit wordt gekwalificeerd als 'bijvangst' en zou daarmee niet in strijd zijn met de wet. Daarnaast wordt het grootschalig inzamelen van dergelijke gegevens door de NSA gezien als noodzakelijk om geavanceerde analyses te kunnen maken.

De schaal van de inzameling van locatiedata van mobiele telefoongebruikers door de NSA lijkt tot nu toe een van de grootste inbreuken op de privacy. Niet alleen kunnen mobieltjes in de loop der tijd worden gevolgd, ook kunnen vergaande relaties worden gelegd, mede omdat mobiele telefoons ook locatiedata produceren als er geen gesprekken worden gevoerd of er een sms wordt gestuurd. Technologie als wifi en gps, die in steeds meer mobieltjes aanwezig is, verhogen bovendien de nauwkeurigheid.

Volgens The Washington Post kreeg de NSA met zijn inzamelprogramma zoveel data binnen - volgens een schatting 27TB per dag - dat de inlichtingendienst moeite had om de gegevens op te kunnen slaan. Daarom zouden er stappen zijn gezet om snel meer opslagcapaciteit beschikbaar te krijgen. Verder zou uit de door Snowden uitgelekte documenten blijken dat de meeste locatiedata op tien locaties in de wereld wordt onderschept. De NSA zou bovendien op grote schaal toegang hebben tot databases van mobiele netwerkaanbieders, waaronder door providers gedeelde databases die roaming mobiel verkeer in goede banen moet leiden.

Door de uitvoerige methoden van de NSA om het wereldwijde mobiele telefoonverkeer te analyseren, zouden veel gehanteerde methoden om de privacy te beschermen in de praktijk niet werken. Zo zou de Co-Traveler-software het opmerken als een nieuw tot dan toe onbekend toestel verbinding maakt met een zendmast kort nadat een ander toestel gebruik heeft gemaakt van dezelfde zendmast. Ook het selectief in- en uitschakelen van meerdere toestellen - de side-by-side methode - zou geen soelaas bieden.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

04-12-2013 • 22:32

258 Linkedin

Lees meer

Reacties (258)

258
247
180
11
2
5
Wijzig sortering
Handig dat GPS, a-GPS, triangulatie, wifi database van Google.

Het ergste vind ik misschien nog dat de meeste Amerikanen het prima vinden als het maar niet in de VS plaatsvindt.

Wordt er gewoon misselijk van als ik zie dat Snowden potverdomme naar Rusland moet voor assiel. Waar zijn al die 'ideologische' parlementsleden in NL nu dan? Als er 5 bomen worden gekapt staan ze er wel hoor. Want onze toekomst, enzo.
Het is niet voor niets verdomd stil vanuit de regering. Ze vinden dit soort zaken dan ook een prima idee. Is ook niet zo gek, Nederland vindt vrijwel alles wat de VS doet prachtig.

Er zijn daarnaast ook veel belangrijkere zaken dan de privacy van de burger, zoals met z'n allen een dag in het parlement besteden aan Edwin De Roy van Zuydewijn. Die was het er niet mee eens dat hij werd gevolgd en natuurlijk ligt dat gevoelig ivm met de koninklijke familie. Maar het feit dat we ALLEMAAL gevolgd worden daar hebben we het gewoon helemaal niet over. 8)7
Toevallig ineens Edwin De Roy van Zuydewijn en Teeven, The Art of Deception ;) Bananen republiek..

ps,

27TB per dag = 5 miljard records

NSA's datacentrum in utah kan naar schatting tussen de 2 en 12 exabytes opslaan en deze schatting is waarschijnlijk laag, De spiegel zegt "The space is intended to provide in the near future for a Yottabytes of data"

terabyte is 1.000.000.000.000 bytes
yottabytes is 1.000.000.000.000.000.000.000 bytes

ongeveer 1.000.000.000 Terabyte opslag dus, Dat is heel wat metedata :D

( 1.000.000.000 * 5 miljard records ) / 27 = ongeveer 1 00000000000000000 metadata records :) na ik heb vast ergens een fout gemaakt :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 109989 op 5 december 2013 00:16]

De vraag blijft wat heeft de nsa aan mijn locatie gegevens... dat ze kunnen zien dat ik iedere dag van half 8 tot half 5 op mijn werk zit? En dat ik de rest thuis zit? En af en toe een maat van me een bericht stuur over een nieuwe game... lekker boeiend!
Anoniem: 109989
@sygys5 december 2013 00:34
Het gaat om patronen, Met Patroonherkenning en features (observeerbare eigenschappen ) Een feature kan alles zijn, De tijd dat je iets doet, Wat je doet (Site bezoeken), Email versturen, Karakter van de email, Waar je bent, Wat je googled, Je geopositie in een bepaalde tijd....., Patroonherkenning kan dan worden gebruikt om de toekomst te voorspellen, Stel jij bent een Boer, Een apple boer. En vorig jaar had je een goede oogst en het jaar daarvoor een slechte, Afhankelijk van of je een goede of een slechte oogst had zal je ander gedrag vertonen, Bijvoorbeeld mailen met je mede boeren dat je ongerust bent ofzo. Nu zou je dus via patroonherkenning Direct kunnen weten dat er een slechte of goede oogst op komst is en dus heb je een voortschrijdend inzicht in hoe de appel markt in dit geval zich zal ontwikkelen over een jaar. Patroonherkenning werkt zo goed omdat je eigenlijk alles kan mappen en het algoritme vind eigenlijk zelf correlaties tussen bepaalde features, Welke features wijzen op een bepaalde situatie. Dingen waar je misschien zelf nooit aan zou denken.

Het probleem is dat wanneer informatie eindelijk in het systeem verdwijnt je eigenlijk geen enkele zeggenschap hebt als mens over welke correlatie's oke zijn en welke niet, Via patroonherkenning is het bijvoorbeeld heel makkelijk om iemands Ras te vinden, Of Iemands religie. Op het diepste niveau heeft een Patroonherkenning algoritme geen ethisch denk vermogen. Dat is net als verzekeringen waar je meer moet gaan betalen omdat je relatief veel arme facebook vrienden hebt, Dit is dan nog redelijk onschuldig, Maar een systeem zoals de NSA dat heeft zou hele onethische beslissingen kunnen nemen. Zonder enige vorm van verantwoordelijkheid, Want het is een complex systeem dat het heeft gedaan (Net zoals ze in de financiële wereld alles kunnen doen zonder ooit verantwoording te hoeven afleggen).

Maarjah het feit dat ze elke interactie ook gebruiken om iedere persoon op aarde te profilen elke online interactie die je doet kan worden teruggehaald in een milliseconde via google technologie is natuurlijk de echte olifant in de kamer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 109989 op 5 december 2013 01:35]

Jaja in theorie is dat patronengedoe leuk.

In de praktijk vangen ze er niemand mee. De Boston Marathon Bomber? Maar dat is zo'n lieve jongen, en tja iedereen heeft wel wat nagels nodig en een snelkookpan om te koken...

Die mannen van de NSA zijn doorgedraaid en lijden serieus aan tunnelvisie. De TSA versplit milarden dollars aan de beveilging van vliegtuigpassagiers. Wat blijkt nu met hun geavanceerde profiling? Dat hun systeem even goed werkt als de passagiers er willekeurig uit halen.

Mensen laten zich niet profilen. Veel moordenaars waren allemaal lieve mensen en leuke buren. Profilen is een Amerikaanse illusie omdat ze niet met de angst/waarheid om kunnen gaan: iedereen kan morgen getriggerd worden en iets doen dat niemand van hem verwachtte.
Mensen laten zich niet profilen zeg je... Of juist wel, met de kennis hierover die behoorlijk gemeengoed is kun je in principe met wat handigheid en nadenken een compleet ander profiel over jezelf laten aanleggen dan je in werkelijkheid bent. Dit soort technieken zal de gewone normale mens vooral lastig vallen, geheid dat we hier over een paar jaar flink over klagen aangezien alle data straks tegen ons gebruikt wordt. De personen die ze er echter mee willen vangen zullen er echter ook gebruik van kunnen maken om juist niet op te vallen.

Ach in elk geval doen al die NSA systemen wat ze moeten doen, zorgen voor nog meer macht en economische voordelen. Dat hele terrorisme geblaat is toch alleen maar een zoethoudertje om zo vreselijk veel gemeenschapsgeld aan dit soort zieke machtsmiddelen uit te geven.
Offtopic: IMO complexiteit is een echte killer. Zoals je al aangaf in de financiële wereld hebben ze alles kapot kunnen maken, vanwege het ontbreken van goede controlemaatregelen.

Maar ook op juridisch vlak bv. Mijn voorstel zou zijn om een wet te bedenken waarin staat dat een wetboek niet meer dan 100 pagina's mag bevatten, in A5 formaat, zonder fine print en dat lezend te begrijpen is door een LBO geschoold persoon zonder naslagwerk erop na te hoeven houden.
En dan bedoel ik niet door generiek, maar specifiek te zijn op de zaken. Het probleem is echter dat een jurist een foute achtergrond heeft om dit te kunnen bewerkstelligen. Net zoals dat er iemand als Newton nodig was om het Engelse Muntsysteem te reorganiseren. Newton had namelijk niet de achtergrond en ideologie / denkwijze van de mensen die bij de Munt het voor het zeggen hadden en kon dus veel vrijer bewegen.

En hetzelfde geldt voor de IT wereld. Het is veel te complex. Niemand, echt helemaal niemand kent de source code van Windows precies. Het is zo omvangrijk. En toch zitten we er aan vast. Het principe van Vendor Lock-In werkt echt fantastisch. Koop je een laptop, staat er Windows op. Wil je geen Windows? Euh... ff denken.

Maar ook bv het internet is veel te complex. Dit zal de argeloze surfer niet opmerken, maar de technologie is echt waanzinnig.

En daardoor is het mogelijk dat de NSA op deze schaal jarenlang eigenlijk redelijk onopgemerkt te werk heeft kunnen gaan. Voor eigen gewin de privacy van ieder persoon ter aarde schenden.
(ook het voorkomen van een aanslag is eigen gewin)
Als je alle gegevens los bekijkt is dit inderdaad niet zo'n heel groot probleem. Het enge is echter wat je wel niet kan als je verschillende bronnen samenvoegt. Cross-reference bijvoorbeeld de locatie data van alle gebruikers uit een stad, voeg er social-media data, sms en telefoon verkeer aan toe en je hebt iemands complete leven in beeld. Het enige wat ze nodig hebben is genoeg rekenkracht om dit te analyseren ( wat mij niet echt een probleem lijkt voor de NSA ).
Anoniem: 399807
@sygys5 december 2013 00:16
Maar wat als dat patroon onderbroken wordt. Dat is wat interessant is. Dat jij elke dag naar je werk gaat is niet het punt. Wat wel handig is om te weten is waarom jij op een dag ergens anders bent.
Geen week is voor mij hetzelfde, ik ga het hele land door.. Dus ik ga opvallen als ik ineens een regelmatig patroon ga volgen? :+

Ben benieuwd of er nog een bepaalde "logica" achter het opslaan van deze locatiegegevens zit, of is het gewoon de shotgun-tactiek en dan zien we achteraf wel of er interesse/noodzaak is/was tot het hebben van bepaalde data...?!
Anoniem: 399807
@RatedR5 december 2013 14:49
Ja in principe wel, dat betekent dat je misschien van baan bent veranderd.

Ik denk de shotgun tactiek. Wat je hebt, hoe je niet later nog eens met meer moeite te vinden. Log dus alles, want 1 seconde later is het misschien voorgoed weg.
het is misschien niet interessant wat een enkele termiet aan het doen is....maar als je door voldoende termieten te volgen je een patroon kan vaststellen dat de gehele kolonie zich langzaam aan naar je houten vakantiehuisje verplaatst dan kan dat best interessant zijn..... je zult je verbazen wat voor patronen zich uit data kunnen voortbrengen...
verlof, met de kids naar de zoo?
who cares? nutteloos geldverspilling, deze miljarden die dit kost kunnen veel meer levens redden en verbeteren dan ze nu doen
En hoe profiteren zij daarvan? De NSA is vanwege hun aard geneigd iedereen als vijand te zien, daar zijn ze immers voor in het leven geroepen. Als de NSA iedereen voor kan blijven houden zij en/of Amerika de macht. En daar gaat het om. Levens redden is bijzaak, het rapport gaat gewoon naar de minster van defensie en die ziet maar wat hij/zij doet!
Ik denk niet dat jij de fout gemaakt hebt, naar dat de Spiegel even moet controleren:
- Hoeveel data de grootste datacenters momenteel kunnen opslaan
- Hoeveel stroom zij gebruiken
- Wat hun oppervlakte is
- Wat de wereldwijde jaarproductie voor massaopslag is
- Hoe groot het internet is in bytes (ja het hele ding)
- Hoe veel een Yottabyte is in verhouding tot bovenstaande.

edit:
Moore's law voorspeld juist dat een Yottabyte datacenter niet mogelijk gaat zijn in "the near future", tenzij daarmee "over een paar decennia" bedoeld wordt.
Een datacenter van een paar Exabyte is fors, een datacenter van een Zettabyte is zeer onwaarschijnlijk en een datacenter van Yottabytes is (voorlopig) gewoon amusant ongeloofwaardige grootspraak.

Dit alles doet trouwens niets af aan jouw posts.

[Reactie gewijzigd door Tvern op 5 december 2013 14:33]

Anoniem: 109989
@Tvern5 december 2013 13:27
Ik denk dat ze rekening hielden met Moore's law, Er staat ook "The space is intended to provide in the near future for a Yottabytes of data" niet dat het er al aanwezig is, Maar zelfs in het geval van exabytes dan blijft het getal van aantal meta data records ongelofelijk, exabytes == 1 00000000000000 records. De waarheid zal er wel een beetje tussenin liggen, Maar ze slaan natuurlijk niet alleen metadata op dat was wat ik eigenlijk wou zeggen :)
En, neem ik aan, als bepaalde blokken data naar tevredenheid is doorgespit men ook die data verwijderd. Opschonen.
Tja, één auto ongeluk met doden is niet erg maar als een hele bus verongelukt dan is het wel erg, wat ze bij Edwin De Roy van Zuydewijn hebben gedaan kan ook jou overkomen.
Met je eerste alinea eens. Maar dat je daarna zo makkelijk doet over E dRvZ vind ik dan weer nogal vreemd, terwijl dat eigenlijk gewoon over hetzelfde gaat. Ik geloof die knakker eerder dan de rest van dat zooitje. Ik geloof niet dat ik een meer foute "NL'er" ken dan prins B.: aan alles wat die man heeft uitgespookt hangt een luchtje.

Van die Algerijn die had ingebroken bij een huis waar Russen in zaten vond ik ook al zo raar. Sinds wanneer krijgt een inbreker in NL 9 maanden cel? Helaas nooit. Alleen hij. De rest staat meteen weer buiten. Klassenjustitie. Inderdaad echt een bananenrepubliek hier. Ik moet zeggen dat ik dit 5 jaar geleden allemaal nooit geloofd had, ik was te naief. Maar het is 1 grote corrupte puinzooi. Ik kijk echt nergens meer van op nu. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 5 december 2013 00:23]

Vergeet niet: de NSA is nu de boeman, maar de Fransen, Russen, Chinezen enz doen net hetzelfde.
Dat vergeten we niet, maar van de NSA weten we op dit moment vrij zeker dat ze ook echt de boeman is. Van de andere landen moet dat nog bewezen worden.

Je vergeet overigens Nederland in je lijstje. Ik rij in 10 minuten naar mijn werk en ik kom meer dan 20 camera's tegen.
Mee eens dat we erg stil zijn maar het is denk ik niet zoals badflower vind dat ze het prachtig vinden. Denk dat economische belangen prevaleren. Als we hem assiel aanbieden dan worden nederlandse bedrijven internationaal door de Amerikanen gepest. Word boskalis etc. niet zo gelukkig van.
Wat is dat nou voor kortzichtige reactie? Natuurlijk is het ook jouw probleem als Nederlandse bedrijven bij wijze van straf geen handel meer kunnen drijven met de VS. We hebben een erg op handel gerichte economie en zonder de VS als handelspartner krijgt onze economie een enorme tik te verduren. Wie dacht je dat dan, als je niks met de VS te maken hebt in je werk, de WW-uitkeringen van het ontslagen personeel mag betalen?

Wat betreft privacy: ze hebben er gewoon niks mee te maken waar ik op elk moment van de dag ben en wat ik doe. Ik heb ook niks te verbergen, ik ben simpelweg geen terrorist, maar dat wil niet zeggen dat ik het OK vind dat er in Amerika een organisatie zit die mij samen met alle andere smartphonegebruikers in de gaten houdt alsof ik een crimineel ben. Het is ook puur technologie die dit ineens mogelijk maakt. Vroeger was "iemand schaduwen" een kostbare aangelegenheid omdat iemand letterlijk gevolgd moest worden. Toen haalde je het niet in je hoofd om dat met iedereen te gaan doen, maar werd zoiets gericht ingezet. Het is de hele angstcultuur die in de VS regeert dat regeringen en burgers dit prima vinden (zolang het idd niet op eigen grondgebied gebeurt).
Toch heeft hij niet helemaal ongelijk, je kunt niet omdat je er ook nadeel aan hebt maar elk principe aan de kant zetten. En ik vind dat onze omgang met de VS inmiddels een enorme lange lijst begint te worden van normale menselijke principes over boord gooien. Ergens zal er toch een grens moeten zijn lijkt me, de VS is uiteindelijk zo'n geschift machtsbelust land geworden wat zo'n beetje de hele wereld lastig valt en onderdrukt dankzij het feit dat nooit iemand een weerwoord tegen ze heeft.

Als de huidige situatie zo door gaat zullen we er met zijn allen ook voor moeten bloedern, misschien wel erger dan wanneer we ze eens de halt toeroepen dat dit gewoon niet meer kan. Linksom of rechtsom, it's gonna hurt...
Ik wil ook zeker niet beweren dat we maar als makke schaapjes moeten reageren, maar "not my problem" klonk dusdanig van kleuterschoolniveau dat ik wel even wilde uitleggen waarom het wel degelijk zijn probleem zou zijn als de Nederlandse economie nog verder inkakt omdat we uit principe Snowden asiel aanbieden. Een groot land als Rusland of China kan dat maken, iets onbeduidends als Nederland niet :) Het is wat dat betreft kiezen tussen twee kwaden.

De gemiddelde Amerikaan is er nog altijd niet uit of Amsterdam en Nederland nu hetzelfde is of niet 8)7

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 5 december 2013 19:03]

ja, want waardeloze dollars uit een bankroet land zijn zo goed voor de economie...
meer handel met china, minder met US
van china weten we dat we moeten oppassen, de US veraad zijn eigen vrienden en bondgenoten en trekt ze mee in nutteloze aanslepende oorlogen.

maak de balans eens op, relaties met de US kosten ons bergen geld die china niet kost, ivm china hebben we alleen handel, en deze brengt ons beide veel op, en china kan teminste betalen
China zit tot zijn oren in de waardeloze dollars. Dat is de manier dat zij de valuta in china kunstmatig laag houden. Als US klapt, klapt china. Ze mogen tegen elkaar brommen maar zij kunnen niet zonder elkaar.

Verraad is wel een ernstig grote term. We zijn beetje bekeken en door de bush administratie verkeerd voorgelicht qua Irak. De obama administratie is nog geen oorlog begonnen en lijkt erop gebrand dat ook niet te doen. Wat sommige mensen wat onrustig maakt wat betreft Iran.

We exporteren in de EU voor 260 miljard naar de vs in 2011 en voor 136 miljard naar China. We importeren voor 290 miljard uit china en 190 miljard uit de VS. Handelsbalans + 70 miljard vanuit de VS en -130 miljard met china. Laten we niet doen alsof we er enorm aan verdienen. De chinezen verdienen wel enorm aan ons. Wij verdienen wel aan de VS dus laten we die relatie niet overboord gooien.
Ik denk dat verraad misschien nog wel een understatement is...
Misleiden en bespioneren is verraad? of een zwaardere term nog niet opgenomen in het woordenboek?
Als ze ons aanvallen dat zou ik verraad noemen. Dat een paar overheidsorganisaties niet goed werken waar ook in amerika veel kritiek op is zou ik zeggen dat heel Amerika en al zijn burgers ons verraden hebben! of nee nog erger!

Ik denk dat je wat te makkelijk met grote woorden smijt die niet eens een overtreffende trap hebben en dus geen "understatement" kan zijn. Sowieso als je de neiging voelt wat te zeggen geef een beredenering.
Maak je maar niet ongerust in Brussel staat een vergelijkbaar datacentrum van 3 flatgebouwen ook wel 'het beest' genoemd en waar die precies voor gebruikt wordt is me niet bekend .... maar je zou haast denken ...
Wat doen wij er tegen? dat is de ham vraag.
Zolang wij graag een apple/android phone kopen en cloudbackups willen voor ons gemak, dan heeft de NSA vrij spel.

De enige oplossing, privé geen email en of gsm... maar dat is in de realiteit ondenkbaar!
Handig dat [...] wifi database van Google.
Dat riep ik twee jaar geleden al, maar toen kreeg ik half Tweakers over me heen dat ik niet zo over privacy moest zeuren en dat het toch vooral heel handig was.
Dat is hier uiteindelijk altijd zo, op tweakers maar ook in de rest van de samenleving. Als je enigzins inzicht hebt in de mogelijkheden die een bepaalde techniek heeft en daarom mensen waarschuwt voor het mogelijke misbruik dan wordt je eerst weer in het aluhoedje hoekje gesmeten. Hoe naief kunnen mensen toch zijn om te denken dat als er misbruik gemaakt kan worden van techniek dat dat vanwege de goedheid van de mens niet zou gebeuren.
En toch kan het. Nucleaire bommen zijn na WOII niet meer ingezet tegen burgers. Gelijkaardige regels horen er te komen voor de privacy van burgers.
Het begint nu wel duidelijk te worden dat wat de NSA doet net zo ver gaat (zo niet verder) als de Chinese overheid. De wijzende vinger kan niet echt meer serieus genomen worden. Verder lijkt het me ook al wel duidelijk nu dat de AIVD en andere Westerse overheidsinstellingen hier zo goed als compleet van op de hoogte van waren en aan meewerkten, anders zouden de Europese regeringen een stuk heftiger hebben gereageerd.

Mijn vraag is nu: Wat kunnen we hier persoonlijk aan doen? Is het überhaupt wel mogelijk om niet gevolgd te worden, als zelfs de simpelste telefoon automatisch gevolgd wordt?

Maar zoals hier boven ook al vermeld werd, de belangrijkste vraag is eigenlijk wat we, als (wereld)burgers er aan kunnen doen om dit systeem te stoppen?
Tsja... Dan moet je je phone wegdoen. Je pinpas wegdoen, maar dan mag je weer geen gratis geld opnemen als je naar de balie moet. Dan nog. De bank registreerd jouw opname weer als data, dus men weet dat je daar bent geweest.

Verder kunnen we persoonlijk de verantwoordelijke minister er op aanspreken en eisen dat meneer eens ballen laat zien en zijn volk beschermd!!! En nee niet via de 'officiele' kanalen maar gewoon hup rambam met tig man naar het Binnenhof en meneer even er op aanspreken als hij in zijn auto stapt bijvoorbeeld. Wat dan weer moeilijk gaat omdat we er met man of 100 omheen staan. Als ze het normaal vinden om ons voor schut te zetten en lastig te vallen mogen wij dat toch ook?
Oh nee wacht... Dan ben je ineens uitschot/terrorist/fout/criminele organisatie (want met veel man), whatever. En dan nog. Wat wil Liegmeneer Plasterk er aan doen op zo'n moment. Hard wegrennen? Of ons allemaal laten oppakken? Dat terwijl we iets verlangen waar hij voor zou moeten staan. Ons beschermen tegen dit soort dingen.

Maar ik heb al eerder een idee geopperd om te kunnen doen als protest. Maar blijkbaar is het toch warmer en veiliger achter het scherm en keyboard.

[Reactie gewijzigd door ManiacsHouse op 4 december 2013 23:42]

Nou eigen rechter spelen lijkt me nooit goed. Ik heb nog steeds het idee dat onze democratie en wetten ons allemaal beschermen, en daar ben ik op zich best blij mee.

Via die officiële kanalen lijkt me nu juist wél de goede manier. Ook al voel je je enorm bedreigd door alle recente onthullingen, een minister is daar niet persoonlijk schuldig aan en moet natuurlijk niet persoonlijk worden aangevallen.
Minister is er simpelweg wel verantwoordelijk voor. Lekker makkelijk ook. Je kunt het nog zo verneuken, wijst vervolgens naar de democratie, blijft zitten, laat je vriendjes je steunen tijdens een debat en over paar jaar ben je bijvoorbeeld directeur van Schiphol.
Onderzoek maar eens hoe dat zit met de wetten van de US en hoe deze worden aangepast door de politici betaald door het bedrijfsleven.
Ja want lobbyen komt vast alleen in de VS voor. Sorry maar hier in Nederland is het toch inmiddels ook wel duidelijk wat de belangen van de heren politici zijn ???
Verder kunnen we persoonlijk de verantwoordelijke minister er op aanspreken en eisen dat meneer eens ballen laat zien en zijn volk beschermd!!!
Zolang een getapt gesprek van de minister 'oeps, stroomstoring' verdwijnt denk ik niet dat je daar heel veel van moet verwachten.

All animals are equal, but some are more equal than others. Unfortunately, you are one of the less equal.
All animals are equal, but some are more equal than others. Unfortunately, you are one of the less equal.
Well said. Daar komt het uiteindelijk ook op neer. Daarnaast kan je er nog een paar quotes uit het boek 1984 halen van dezelfde auteur en we zijn goed opweg naar een Orwelliaanse samenleving.
Anoniem: 399807
@city174 december 2013 23:53
Wat je allereerst kunt doen is zoeken op internet (NIET googlen!) naar wat 'technorealisme' betekent.

Vervolgens kun je stoppen met het gebruik van GSM's en andere wifi of GPS bevattende zooi. Ja dat is moeilijk als je technofiel bent.

Koop geen amerikaanse producten.

Het gaat er om dat je je levenshouding ietwat wijzigt.
Koop geen amerikaanse producten.
Ja, dat is misschien het beste dat we kunnen doen. Kijken of een wereldwijde consumer boycot van Amerikaanse producten gestart kan worden.

De Amerikanen raken waar het echt pijn doet; in de economie. Dan komt er vanzelf druk om de boel af te breken.
Als ik erover nadenk betekent het dus dat er ergens om een server in de USA informatie staat die het toelaat om hele doen en laten van mijzelf en mijn familie na te gaan.
Elke plek waar ik ooit in de wereld geweest ben met een GSM is terug te vinden in die database.
Stel dat ik ooit moet vluchten voor mijn eigen overheid of de Amerikaanse. Geen plek waar ik ooit geweest ben is dan veilig. Geen plek waar familie ooit geweest is is dan veilig.
Ik vind dit geen leuk gevoel.

Lebbis & Jansen zeiden het al in de oudejaarsconference van 2002.
Als iemand eerst daar loopt en dan hier dan noteert er iemand: Kijk, hij loopt nu daar. Want ze houden alles bij .. behalve bouwfraude.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 5 december 2013 01:17]

Stoppen met het betalen van belasting. Lijkt me nogal een gekke situatie dat ik geld betaal aan de overheid om mijzelf te laten bespieden door een ander terwijl ik hier niet van ben gediend.
Zolang de gevangenissen nog niet vol zijn en de kogels nog niet op lijkt me dat geen optie.
Tenzij we het allemaal doen.
Stoppen met het betalen van belasting.
Daar is ooit eens een hele interessante documentaire over gemaakt.
Dat liep niet goed af.

Betere oplossing: stemmen op de partij in de tweede kamer die het meest opkomt voor de privacy. En imho is dat de SP. Zelfs als ik het met helemaal niks anders in hun programma eens zou zijn, zou dit nog steeds een reden kunnen zijn om toch op de SP te stemmen.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 5 december 2013 03:07]

Misschien via een speciale gsm/SIM-kaart/virtuele provider:
1) Als je binnen enkele meters afstand bent van iemand anders met een ondersteunde gsm, dan kan at random de identiteit van de gebruikers verwisselen. Voor de gsm-mast lijkt het dan alsof jij ineens de gsm met SIM-kaart van de andere hebt.
2) Deze identiteitswissel wordt via het Tor-netwerk gecommuniceerd naar je provider voor de correcte facturatie en routing van je gesprekken.
3) Het nummer waarop mensen je kunnen bellen is een vast nummer. Als men hiernaar belt, komt dit gesprek binnen bij je provider, die dit gesprek doorstuurt naar het gsm-nummer dat je op dat ogenblik hebt. Je hebt immers geen vast gsm-nummer meer.

Voordeel: men kan nog wel zien waar gsm-gebruikers zich bevinden, maar men kan niemand meer volgen.
Nadeel: tap de server van provider af en je hebt alsnog een adresboek wat statische aan dynamische nummers koppelt.
Dan moet men wel eerst achterhalen in welk land(en) en op welke locatie(s) die zwaar beveiligde servers staan waarop geen logs worden bijgehouden...
Anoniem: 539876
4 december 2013 23:20
Lig er niet wakker van. Zoveel doe ik toch niet op de smartphone. Als hun mijn NS Reisplanner zo belangrijk vinden mogen ze daar van mij lekker elke dag een backup van maken.
Lig er niet wakker van.
Het gaat niet alleen om het feit dat overheden je locatie weten. Tot op de 10 meter nauwkeurig. Iedere minuut, ieder uur, iedere dag, van de afgelopen paar jaar. Tot de dag dat we sterven.

Maar ook wat je koopt. Bij wie.
Wat je voor werk doet. Hoeveel je verdient. Hoeveel je leent. Van wie je leent.
Met wie je optrekt. Met wie je omgaat.
Naar wat voor soort porno je kijkt. Wanneer je kijkt. Hoe lang je kijkt.
Welke boeken je leest, welke films je kijkt.
Hoe gezond je bent. Wat je mankeert. Je psychische toestand. Welke medicijnen je slikt.

Wat valt er nog meer te weten ?
Bovenstaand lijstje is een lijstje dat ik hier ter plekke verzin. Ik wed dat alles wat andere tweakers er nog bij kunnen verzinnen, ook al keihard wordt geregistreerd.

Wat blijft er dan nog over ?
Wat is er van ons ? Wat hebben we nog, wat echt van ons is, en niet van de overheid ?

Food for thought: alle nieuwe apparaten (telefoons, tablets, tvs, en nog veel meer) hebben Internet, WiFi, een microfoon en een camera. En niemand heeft meer een idee wat de software/firmware in die apparaten doet.
Als we nu niet vlug "NEE, STOP!" zeggen, waar houdt het dan op ? Dat de overheid je dag en nacht kan af kan luisteren ? Zelfs letterlijk in de gaten kan houden ? Dat buitenlandse overheden dat ook kunnen ?

Tot nu toe hebben veiligheidsdiensten iedere technische mogelijkheid ook echt aangegrepen en gebruiken ze die in de praktijk. Al die dingen waarvan we al 10-20-30 jaar wisten dat ze technisch mogelijk zijn, of zouden worden, worden ook echt gebruikt om ons allemaal in de gaten te houden. Dat is toch onvoorstelbaar. Zonder enige discussie. Zonder echte parlementaire controle. Zonder wetswijzigingen. Zonder openbaarheid.

Puur Kafka.
1984 is nu.
Oost-Duitsland is hier.
Wat denk ik het grootste probleem is, is dat we met z'n alleen heel goed zijn in het discussiëren over wat er allemaal verkeerd is en dat we met z'n allen STOP moeten roepen. Alleen zie ik niemand op straat demonstreren en STOP roepen. Het is makkelijk om het allemaal op te schrijven van achter je scherm, maar om er ook wat echt aan te doen... laten we dat vooral aan anderen over laten.

Hierbij kijk ik ook naar mezelf, ik doe er ook niks aan. Heb er een hele sterke mening over, maar doe er verder niks aan :/
Een ding wat je kunt doen is stemmen op de partij waarvan jij denkt dat die privacy het meest serieus neemt.

Dat zijn dus duidelijk niet de PvdA en de VVD. En ik betwijfel of het CDA een haar beter zou zijn. PVV is hardstikke pro-USA (want pro-Israel). Wat blijft er dan over ? GL is een lachtertje. D'66 is mij veel te Europa gezind, die zijn bereid al onze vrijheden op te geven voor het grote ideaal van het Groot-Duitse Rijk. De enige die privacy and dergelijke zaken misschien serieus neemt, is de SP. Zo weinig keus hebben we, triest.
Het probleem is echter dat veel politieke partijen hun verkiezingsbeloften meestal niet nakomen, of anders in zeer afgeslankte vorm.

En we leven tegenwoordig in een samenleving waar je eigenlijk alleen echt invloed kan uitoefenen op de politiek als je geld hebt (= dus het bedrijfsleven of de superrijken). Verkiezingen zijn leuk, maar dat geeft slechts de illusie van invloed aan de burger. Het is beter dan geen verkiezingen, maar het stelt niet zoveel voor. En vaak zijn er allerlei topambtenaren die echt met scepter zwaaien die niet gekozen worden en geen verantwoording hoeven af te leggen aan het volk. Daar ga je dan al met je verkiezingen.
Het gaat hier ook om locatiegegevens, dus als jij je mobiel bij je draagt dan weten ze precies waar jij bent.
Tenzij je gps uitstaat lijkt mij.

Anders moeten we massaal een rekening naar de cia sturen van 10 cent wat het extra kost aan accuduur en dus stroomrekening.
Tenzij je gps uitstaat lijkt mij.
Het kan ook met zendmastgegevens. Alleen is GPS nauwkeuriger. Enige remedie is helemaal uitschakelen.
Je kan natuurlijk zeggen dat je dit wel wist, of dat dit geen verrassing is, maar dat de NSA dit doet is natuurlijk niet goed te praten. De vraag is natuurlijk: hoe kan je hier iets tegen doen? NIet op persoonlijk niveau, maar op mondiaal niveau. Het antwoord? Waarschijnlijk heel weinig...
Je kan natuurlijk zeggen dat je dit wel wist, of dat dit geen verrassing is, maar dat de NSA dit doet is natuurlijk niet goed te praten. De vraag is natuurlijk: hoe kan je hier iets tegen doen? NIet op persoonlijk niveau, maar op mondiaal niveau. Het antwoord? Waarschijnlijk heel weinig...
Simpel: geen mobiele telefoon meer gebruiken.

Edit: En op mondiaal niveau, met z'n allen geen mobiele telefoon meer gebruiken :)

[Reactie gewijzigd door Sakete op 4 december 2013 22:53]

Hoewel je gelijk hebt, is het natuurlijk onpraktisch.
Dat is een beetje als zeggen: "Op straat vinden ongelukken plaats. Wat kan ik doen om deze ongelukken te voorkomen? Juist, nooit meer de straat op!".

Aan de andere kant lijkt er totaal geen beweging in te zitten om de NSA, of welke partij dan ook, te laten stoppen met deze praktijken. Dus het lijkt erop of we inderdaad maar nooit meer "de straat op moeten gaan".
De straat is een fysieke locatie waar je als drie dimensionaal object over heen beweegt.

Ik wil geen ontologische discussie gaan voeren over de aard van de werkelijkheid, maar de straat kun je niet vergelijken met internet of een GSM.

Zonder straat kun je niet leven maar zonder GSM wel.

Kijk naar mij! Kijk! Nooit een GSM gehad of een smart phone. Ook geen tablet met wifi.

Onpraktisch? Get real. Ik heb mijn hele leven zonder mobiele telefoon gedaan. En ik mis het ook niet.

Praktisch? Of verslaving? Of verwend zijn?

Je zult je nog verbazen hoe vrij je leven wordt zonder dergelijke gadgets. Geen bereikbaarheid op elk onmogelijk uur. Geen gedoe in de bioscoop. Geen hogere kans op ongelukken omdat je niet oplet. Meer rust in de trein waar anders mensen ongegeneerd zitten te vertellen over hun seksleven. Oh wacht, dat is natuurlijk wel leuk...
Ha, helemaal mee eens!

Eerst moest er perse een carkit in mijn auto zitten. Nu wil ik mijn telefoon helemaal niet meer aan tijdens het autorijden. Het gaat toch allemaal nergens over en straks leidt het me nog teveel af en maak ik een ongeluk door zo'n onbenullig telefoongesprek.

Op mijn Android phone (die ik voornamelijk gebruikte om te sporten met Runkeeper) had ik een callblocker geinstalleerd voor verborgen nummers. Lekker relaxt. Van de week een nieuwe telefoon en vergeten die app te installeren. Dus vandaag weer een onbekend nummer. Ik zat nog te twijfelen hem op te nemen en toch maar gedaan, en jawel, meteen weer gezeik over een enquete.

Ik ben nu zover dat ik ook helemaal geen mobiel meer wil. Het komt toch vaak niet uit, ben net in de auto, bezig, in een winkel of ik zit op de plee. En voor klanten: via de mail vind ik dan altijd beter, dan staat alles zwart op wit, en krijg je ook geen gezeur achteraf van dingen zoals "ik dacht dat..." of "ja, dat had je belooft". Enige waar ik hem nog nodig heb is voor de SMS van mijn TAN-code van de ING maar als ik die inruil voor een calculator ben ik ook vrij eerdaags! :)
Nu wil ik mijn telefoon helemaal niet meer aan tijdens het autorijden.
Lullig voor je dat de EU gaat verplichten dat we allemaal een tracking device in onze auto krijgen. Komt er binnenkort aan. Is er al in de USA.

De bedoeling is dat zo'n device bijhoudt wanneer je rijdt, hoe hard je rijdt, hoe hard je geremd hebt, etc. Als er dan een ongeluk is geweest, kan de politie de devices van de betrokken autos uitlezen, en zien wie er oorzaak aan het ongeluk had. Handig !

Bij effect.
Denkt niemand in de politiek aan.
Dit:

Die devices komen met een flash-kaartje waar je info op vast kunt leggen. Flash-kaartjes tegenwoordig kosten niks meer tegenwoordig. (100GB heb je voor 50 euro. Retail). Met 100GB, en je auto wordt 20 jaar oud, kun je 10KB per minuut wegschrijven. Gedurende 20 jaar. Met andere woorden: je auto onthoudt alles wat je doet, gedurende de hele levenstijd van de wagen.

Wanneer je in je auto zit. Waar je heen gaat. Hoe lang je weg blijft. Maar (via je carkit), ook met wie je belt, wanneer, hoe lang. Als je een passagier hebt, met een GSM met bluetooth, dan weet je auto ook wie er in je wagen zat, wanneer en hoe lang. Noem maar op, alles.
Die devices worden vast ingebouwd in de boordcomputer van je auto. Is goedkoper. Dus je kunt hem er niet uitslopen. Is zowiezo verplicht.

Die setjes komen optioneel met GSM en/of WiFi. Niemand hoeft dus een kabel in je auto te prikken om hem uit te lezen. Kan van een afstandje, zonder dat jij het merkt. (Vertrouw jij de security van een embedded device nog ?)

Veel succes met je leven zonder telefoon. De telefoon kan je niet meer in de gaten houden. Maar je auto wel.

Drie jaar geleden was ik me van de mogelijkheden bewust. Ik had alleen niet gedacht dat het zo'n vaart zou lopen. Nu denk ik anders. Als ik er aan gedacht hebt, dan zal het er ongetwijfeld al zijn, of direct zijn zodra het technisch mogelijk en betaalbaar is.
1984 is vandaag. Oost-Duitsland is hier.

--
Edit: link naar het originele tweakers artikel:
nieuws: VS voert wetgeving in voor zwarte doos in auto's

[Reactie gewijzigd door 280562 op 5 december 2013 05:16]

Anoniem: 233094
@2805625 december 2013 09:23
in oost duitsland is het nooit zo erg geweest...
Nee, want ze hadden die technologie toen nog niet.
Hadden ze die wel gehad, hadden ze het gebruikt ook..
Deze technologie (zwarte dozen toepassen in auto's) is een stuk ouder (zeker 10 jaar). Duitsland heeft hierbij een leidende rol gespeeld. Data mbt de activiteit "remmen" had veel interesse.

@gryz :
De mogelijkheden van die doosjes zijn al veel langer bekend. Dientengevolge werden daar destijds ook randvoorwaarden voor gesteld. Helaas blijken sommige randvoorwaarden onderhevig aan de tijdsgeest (zoals bijvoorbeeld: data traject-controles ook toepassen voor "overige doeleinden").

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 5 december 2013 10:56]

Anoniem: 399807
@2805625 december 2013 14:21
Daarom pleit ik voor technorealisme. Laten we eens nadenken over de gevolgen van technologie vóórdat we het omarmen in de samenleving.

Nu heeft ICT een enorm momentum, mede dankzij tech sites als dit. Maar vooral natuurlijk door acceptatie van gadgets.

Dat die auto een tracker wordt van je leven, wel, het zal je niet verrassen, ik heb geen auto. In ieder geval ontspring ik die dans, althans, totdat ze ook motoren gaan uitrusten en dat is al weer iets lastiger.
Daar dacht ik dus ook meteen aan, als ze of met die tracking troep komen of met zelfrijdende auto's dan schop ik de auto de deur uit en ga wat vaker motorrijden.

Aan de andere kant is en blijft het techniek die op zijn beurt ook weer te kraken is dus de kans dat hier minder legale oplossingen voor komen zal denk ik groot zijn. Inmiddels interesseert het me geen bal meer dat sommige dingen misschien niet legaal zijn, het zogenaamde idee dat we met zijn allen beslissen wat wel en niet legaal is heb ik al een tijdje achter me gelaten. Ik heb in elk geval voor mezelf beslist dat ik niet meer mee doe aan dingen die ik als onredelijk beschouw.
Anoniem: 399807
@mxcreep7 december 2013 20:29
We plegen lijdzaam verzet maar ik heb geen enkele illusie dat als ik voor de rechter sta, die me tegemoet komt in mijn mening. Heb je het niet gemerkt? Brutaliteit wordt niet langer gepikt.

Agenten die je in je kruis trappen, die inslaan op voetbalfans, geweld tegen politie wordt harder bestraft, gezagsondermijnend gedrag wordt strenger bestraft. Allemaal onder het mom van 'we willen een fatsoenlijke samenleving'.

Maar ondertussen gaat alle verdraagzaamheid er uit bij overheid maar wordt die wel van ons geeist als burgers onderling.

Nanny state dus maar wel totalitaire surveillance-dictatuur-achtige trekjes.
Gewoon scrambler erbij in bouwen voor een meter om de auto heen :P
Maar, hoe moeilijk is het om als crimineel die data te bewerken?
yes, dat EU miljarden project om alle auto's te volgen is al in de lucht na een turbulente geschiedenis:
nieuws: Tweede Galileo-satelliet succesvol gelanceerd
nieuws: Vertraging Galileo bedreigt rekeningrijden
nieuws: Europese Commissie ontziet Galileo-navigatiesysteem bij schrappen budget


het volgende gat om geld in te gooien is er ook al "agenda 2020" met onder andere:
http://www.gsa.europa.eu/...ce-programme-ready-launch


en de landen binnen de EU maar bezuinigen... oh nee wacht we moeten meer uitgeven aan educatie, R&D, werkloosheid etc.
http://ec.europa.eu/europ...2020-targets/index_en.htm

de onmogelijke spagaat van een van de meest bizarre "management games" uit de geschiedenis en helaas ook de toekomst. Want als je met te weinig geld targets moet halen moet je gewoon trucs uithalen die op de lange termijn schadelijk zijn.

Dit soort EU flauwekul om een paar getalletjes te manipuleren destabiliseert onze hele maatschappij en leid onvermijdelijk tot de ondergang.

[Reactie gewijzigd door blubberhoofd op 5 december 2013 21:14]

Anoniem: 426269
@2805627 december 2013 21:28
Lullig voor je dat de EU gaat verplichten dat we allemaal een tracking device in onze auto krijgen.

Veel succes met je leven zonder telefoon.

... kan de politie de devices van de betrokken autos uitlezen...
Het gaat me er totaal niet om dat ik via mijn telefoon in de auto getraceerd kan worden. Maar omdat ik niet afgeleid wil worden van het verkeer door een onbenullig telefoongesprek. Of alleen al door de ringer als die overgaat. Daarom zet ik het geluid van mijn telefoon uit als ik ga autorijden.

Ik ga nu juist een dashcam installeren als bewijsmateriaal tegen de politie. Want laatst verleende iemand mij voorrang, maar de politie was het daar niet mee eens en ik kreeg een belachelijke boete van 220 euro. Inderdaad, erger dan de DDR of Rusland qua corrupte politie(staat).
Dus als jij bedenkt dat je iemand moet bellen, schrijf je dat op een briefje en vervolgens ga je thuis iedereen lopen bellen? Ik zou dat persoonlijk super irritant vinden, omdat als ik thuis kom, wil ik juist mijn rust. Ik heb mooi alle telefoontjes en berichtjes afgehandeld, nog een verslag geschreven in de trein en klaar is kees.

Het is overigens wel degelijk onpraktisch, omdat tegenwoordig iedereen het gebruikt. Als ik die mensen efficiënt wil benaderen, moet ik gebruik maken van deze technologie.

De situatie wordt natuurlijk wel anders als je vijf katten en geen vrienden hebt, dan kan ik me voorstellen dat je zoiets kan volhouden.
Ik denk dat je moet begrijpen dat mensen die geboren en opgroeiden zonder internet een enorm voordeel hebben boven mensen die nu 20 zijn.

Ik heb geleerd, voordat de les bestond, dat je goed moet nadenken. Ik heb dit voorbeeld vaker gegeven, maar ik zie mensen bellen in winkels voor schappen staand en stel me dan voor dat ze moeder de vrouw/vriendin vragen welke kleur, welke smaak, welke versie ze nodig zijn.

Toen ik klein was en mijn geheugen niet goed gebruikte, dan kon ik terug lopen naar huis. En dan kon ik nog een keer. Je leerde een briefje te maken.

Het is ongelooflijk dat ik dit met zo veel omhaal en bewoordingen dien duidelijk te maken. Maar als je nu jong bent dan zet je alles in je GSM, waarin een complete organizer zit. Komt de Energiewacht bij me langs, dan friemelen ze eerst wat in zo'n gadget omdat elke minuut blijkbaar verantwoord moet worden en gelogd.

En als je iets niet in je notepad zette, dan bel je toch gewoon effe om te vragen welke geur, kleur, smaak. artikel je moet hebben?

Dat was in mijn tijd, god wat klinkt dat oud, niet zo. Je gebruikte je hersens en ander accepteerde je gelaten je domheid en haalde het product een volgen dag of de volgende keer. En je kreeg een verwijt 'ben je het weer vergeten?!'

Anders gezegd, je had meer verantwoordelijkheid. En de consequenties van je domheid om geen briefje te schrijven leerde je wel nemen. Zeker als je voor een baas werkte. Die accepteerde niet 'Sorry baas ik was de klauwhamer vergeten, of de zuigerpomp voor de cv van meneer De Vries.'

Jongeren hebben geen idee hoe veel meer verantwoordelijkheid je had maar ook autonomie.

En vroeger belde de baas je niet zo snel thuis als nu.

Wat vrienden betreft, echte vrienden weten hoe je bent en die bellen je thuis. Maak geen problemen waar die er niet zijn.
Oh ja joh: en deze reactie heb je natuurlijk met een kroontjespen op een stuk perkament geschreven en per post naar tweakers gestuurd?
Prive kun je doen en laten wat je wilt, maar laten we niet ent doen of we deze technologie in ons beroepsleven niet nodig hebben. Onbegrijpelijk dat zoiets een +2 krijgt, want het gaat voor de meesten van ons bereopsmatig niet!
Daar heb je een belangrijk punt. Maar waar ligt hier de verantwoordelijkheid?

Wat kwam eerst, de kip of het ei. Is het niet omdat we massaal de GSM omarmd hebben dat de werkgevers ook zijn gaan beseffen hoe handig het is om je werknemer te pas en te onpas te kunnen bereiken?

En hebben werkgevers je niet gratis een GSM aangeboden? Waren dat secundaire arbeidsomstandigheden? Of was je als vanzelf al wel akkoord dat je baas je 06 nummer had?

Hoe het ook zo is gekomen, jullie zijn er allemaal zelf ook schuldig aan. Zoals je wel weet laten Japanners massaal dat kreng achter in de metro. Waarom is dat?

Het punt waarop ik nooit een reactie krijg is die waarin ik zeg dat we vroeger, toen ik jong was, ook geen GSM's hadden. Ja, in Miami Vice hadden ze zo'n gigantisch apparaat.

Het beroepsleven waarover jij praat is nauw verbonden met ICT en daarmee met een bijzonder omarmende, kritiekloze acceptatie van waar je vanuit je werk mee bezig bent.

Zeur niet bij mij dat je jezelf in de aap gelogeerd hebt door de ICT agenda te pushen.
Hoewel je gelijk hebt, is het natuurlijk onpraktisch.
Dat is het antwoord op alles, (on-)praktisch.

Twintig jaar geleden reed iedereen naar zijn / haar werk zonder mobiele telefoon. Er vonden ongelukken plaats, het eten was thuis klaar, oftewel het leven ging toen ook door. Zonder mobiele telefoon. Maar nu geef je al je privacy uit handen omwille van praktisch.

Voorbeeldje. Je zou eens moeten weten hoeveel mensen bellen terwijl ze auto rijden.

Het grappige is dat de NSA dit precies weet. Want ze zien de telefoon bewegen en ze zien dat er een gesprek plaatsvindt. Als ze dus echt iets om veiligheid zouden geven, dan zouden ze heel eenvoudig alle mensen die alleen in de auto zitten en waarvan ze zien dat die aan het bellen zijn (en dus een groot gevaar zijn op de weg) automatisch een bekeuring geven. Maar dat doen ze dus niet....

Denk hier ook aan de volgende keer als je de Facebook pagina opent (of die miljoenen sites die gerelateerd zijn aan Facebook). O, wat is het toch praktisch.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 529096 op 5 december 2013 09:20]

Eh.. als iemand belt met 130 km/u dan wil dat nog niet zeggen dat hij degene is die achter het stuur zit. Zelfs niet als er maar1 telefoon aanstaat in dat voertuig.

[Reactie gewijzigd door digistamremco op 5 december 2013 11:18]

Moet ik dan alles uitleggen? Ooit de camera's boven de snelwegen gezien?
Of gewoon noet zo panisch doen en gewoon verder gaan met leven. De tijd dat iedereen volledig wordt beperkt in zijn vrijheid maken we toch niet meer mee.

Daar gaat het echter wel naar toe
Anoniem: 437764
@sygys5 december 2013 02:44
ik weet niet hoe oud of jong jij/u bent, maar ik zit nog in mijn jeugd, in de korte tijd dat het internet bestaad, de korte tijd dat deze 'praktijken' groot zijn geworden. In dit tempo zal het doorgaan, dus mits je al oud bent, moet je niet raar opkijken als je het nog mee maakt
Of juist wel panisch doen en de boel stoppen en terugdraaien...
Met jouw argument kunnen we wel alles naar de klote helpen, gif hier, rommel daar, etc. We zijn toch dood tegen de tijd dat anderen eraan dood gaan...
De tijd dat iedereen volledig wordt beperkt in zijn vrijheid maken we toch niet meer mee.
Het komt wel aardig in een stroomversnelling nu. Als er tien jaar geleden een wetsvoorstel was ingediend dat de AIVD toestond om sleepnet-methodes te gebruiken tegen haar eigen burgers zou de indiener van dat voorstel gelyncht zijn. Nu is het een serieuze optie. Ik denk dat je je vergist. Als de dames en heren politici niet heel snel het licht zien kon er de komende tien jaar nog wel eens het een en ander aan vervelende maatregelen worden doorgevoerd.
Of gewoon noet zo panisch doen en gewoon verder gaan met leven. De tijd dat iedereen volledig wordt beperkt in zijn vrijheid maken we toch niet meer mee.
Wel eens gehoord van de Tweede Wereldoorlog? Dat begon ook met 'nee hoor, we zorgen er alleen voor dat we weten dat je Jood bent. Verder moet je niet zo panisch doen en gewoon verder gaan met leven'.

Ja ik snap dat dit een Godwin is, maar soms is de vergelijking zo ontzettend treffend ...

Ten eerste gaat technologische vooruitgang een stuk sneller dan je je realiseert. Daarnaast hoeft er maar 1 gek op te staan die vindt dat deze data best wel eens gebruikt mag worden voor het 'verbeteren' van de wereld.

Overigens word ik op dit moment beperkt in mijn vrijheid om anoniem te blijven.
"Op straat vinden ongelukken plaats. Wat kan ik doen om deze ongelukken te voorkomen? Juist, nooit meer de straat op!"
Het willens en wetens opslaan van gegevens is geen 'ongeluk'. Je vergelijking moet zijn: "Amerikaanse tanks veroorzaken ongelukken op onze snelwegen, en onze overheid wil er niks aan doen. Wat kunnen wij dan nog doen? Nou, dan maar niet meer de snelweg op."
Er wordt heel veel met filtering gewerkt.
Op bepaalde woorden, bijv. "bom", "aanslag" etc etc etc (waarschijnlijk wordt dit typsel) nu ook ergens gelogged, geanalyseerd, eventueel gekoppeld met anderen en gedeeld. 8)7

We kunnen mert tientallen miljoenen anderen elke eerste maandag van de maand een 'Fake The NSA Day' afspreken. Op die dag verzenden dan miljoenen mensen elkaar berichtjes met woorden als bom, aanslag etc etc etc. Eens kijken of de filtertjes dat nog houden.... :P
We kunnen mert tientallen miljoenen anderen elke eerste maandag van de maand een 'Fake The NSA Day' afspreken. Op die dag verzenden dan miljoenen mensen elkaar berichtjes met woorden als bom, aanslag etc etc etc.
In de jaren negentig (en tachtig ook al, denk ik) was er echelon. Een programma van de USA en UK om alle email te filteren op keywords. Ik weet niet of het echt was of niet. Nu denk ik van wel. Dit was in de dagen voor het web, voor het net gemeengoed werd.

Toen al waren er mensen die in hun "sig" (signature) in iedere email express gevoelige woorden meestuurden. Iedere email. Er was zelfs software voor om automatisch iedere keer andere woorden mee te sturen.
Snelle google: http://klaasbil.home.xs4all.nl/echelon.htm

Je idee is dus niet nieuw.
En voor zover we nu kunnen zien, heeft het niet veel geholpen.
Al sinds de jaren' 70 wordt (analoge) data op grote schaal gefilterd. De VPRO heeft ooit nog eens een radio progpramma (jaren '80) eraan geweid, waarbij 2 journalisten zich via de telefoon constant bedienden van woorden als bom, aanslag etc. Na een bepaalde periode werden beide journalisten gevolgd door de toenmalige BVD.

toen ik lid was van hack-tic en wel eens naar een bijeenkomst ging (bijeenkomsten voor nieuwschierige techneuten) kwam 'echelon' (al noemden we het toen niet echelon) regelmatig naar voren. Er werd toen al voor gewaarschuwd dat dit soort systemen in de toekomst alleen maar meer zouden worden toegepast.

Alles valt of staat met hoeveelheid. Als 100.000 mensen wereldwijd zich gaan inzetten om het moeiiljker te maken om prive gegevens te verzamelen/filteren zal het weinig indruk maken. Als 10 miljoen mensen dit gaan doen is her een ander verhaal.

zoals gezegd. alles valt of staat met decoderen in relatie tot hoveelheid en tijd. Nu schijnt de NSA elke digitale encryptie code binnen 6 dagen te kunnen kraken. Maar wat als er 4 miljoen krachtig gedecodeerde berichten moeten worden ontcijferd. Niet alleen zal het heel veel tijd gaan kosten, maar ook een enorme hoeveelheid geld.

https://heml.is/
apps als heml.is geven dan misschien geen 100% zekerheid in de toekomst voor privacy maar ze gaan het de NSA en AIVD verdomd moeilijk maken. En belangrijker het zal een trend gaan zetten.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 5 december 2013 13:23]

Heml.IS . En jij denkt dat dit niet te lezen is door de geheime diensten :-S. Zou me verbazen
Heml.IS . En jij denkt dat dit niet te lezen is door de geheime diensten :-S. Zou me verbazen
Zal zeker te lezen zijn en zullen zoals ik al zei geen 100% zekerheid geven. Maar gezien de encryptie technieken die heml.is gaat gebruiken zal het een enorme klus worden om die 100.000.000 berichtjes per dag (er vanuit gaande dat heml.is een succes gaat worden) voor een dienst binnen een zekere tijd te kunnen decoderen. Daat valt of staat het mee. benodigde tijd, alles valt te kraken

http://gizmodo.com/the-ns...-of-encryption-1258954266

Bovenstaand is misschien interessant in relatie tot de NSA en hun kracht om te decoderen, vooral ook de aanverwante artikelen (links) in dit art. maken duidelijk hoever men al is.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 5 december 2013 19:30]

Alles valt of staat met hoeveelheid.
Dat dacht ik ook, een paar jaar geleden. Nu denk ik: de NSA koopt gewoon meer HDDs en meer systemen. En we betalen allemaal zelf voor de vernietiging van onze privacy en burgerrechten.

Bedankt voor de link naar Heml.is. Ga ik in de gaten houden. Ik doe zelf niet zo veel direct-messaging. Maar laten we hopen dat dit een van de eerste initiatieven is, van vele die nog gaan volgen. Allemaal techniek om echte encryptie en echte security te doen. Zodat overheden en multinationals ons niet meer gek kunnen maken. Technisch is het te doen. Maar tot nu toe zijn we allemaal veel te laks geweest met security.
Dat werd al gedaan als je op msn/wlm zit/zat nu ook skype e.d.
Ze slaan juist van zo'n beetje iedereen op de wereld álles op. Ze zoeken achteraf in alle data naar relevante zoekwoorden. Het lijkt mij daarom waarschijnlijker dat BOM ofzo noemen ervoor zorgt dat ál jouw data ooit verzameld doorgespit wordt...
[...]

Simpel: geen mobiele telefoon meer gebruiken.

Edit: En op mondiaal niveau, met z'n allen geen mobiele telefoon meer gebruiken :)
Eigenlijk is het probleem dat een mobieltje persoonlijk is.
Als die dingen overal voor algemeen gebruik ophingen was er niets aan de hand.
Weet niet of je ooit al van volgende uitvinding gehoord hebt, je vind het namelijk nog niet overal terug, maar ooit zal in de geschiedenisboeken te lezen zijn dat ze bijna op elke hoek van de straat stonden: telefooncellen.
ooit zal in de geschiedenisboeken te lezen zijn dat ze bijna op elke hoek van de straat stonden: telefooncellen.
Volkomen off-topic van mij, maar toen we laatst met de kinderen zo'n ding zagen staan vroegen ze zich serieus af wat het was en waarom je zoiets zou willen hebben ... ;)
Op het station van Zwolle hadden ze die dingen jaren geleden weggehaald. Verschikkelijk dat ze bijna nergens meer staan en je je een ongeluk zoekt om er 1 te vinden.
Maar sinds vorig jaar ofzo staan ze er weer. En ik merk dat het wel regelmatig gebruikt word. Voor mij zijn het ook de dichtsbijzijnde telefooncellen, en is toch zo'n 20km van mijn huis af terwijl ze 10 jaar geladen hier om de hoek ook stonden.
Dus je wilt iets wat praktisch gewoon erg handig en fijn is niet meer gebruiken omdat Amerika zo nodig koste wat het kost zijn machtspositie wil behouden....

Ik vind het eerlijk gezegd helemaal geen oplossing....de wil van de NSA om data te verzamelen is er namelijk. Doe je je mobiel weg, dan gaan ze verder op andere manieren.
Dus je wilt iets wat praktisch gewoon erg handig en fijn is niet meer gebruiken omdat Amerika zo nodig koste wat het kost zijn machtspositie wil behouden....

Ik vind het eerlijk gezegd helemaal geen oplossing....de wil van de NSA om data te verzamelen is er namelijk. Doe je je mobiel weg, dan gaan ze verder op andere manieren.
eerste zin, ja, maar ook omdat (zoals boven reeds aangekaart) het echt niet zo nuttig is.
ALS je al buiten gaat ben je meestal iets aan het doen, rijden/winkelen/werken, etc etc.
dan is telefoon niet echt gewenst.

zin 2: akkoord; ze gaan verder op een andere manier, maar hoe moeilijker ze het hebben hoe liever
Ik denk dat iedereen snapt wat je er NU tegen kunt doen. Maar dat is niet waar ik mij druk om zou maken. Het gaat erom wat ze nu al weten, en daarmee dus ook profielen van je gedrag kunnen maken. Het was natuurlijk al algemeen bekend onder bijvoorbeeld boefjes dat je GSM zo onveilig als wat is. Dus die hielden er allang rekening mee. Maar de gemiddelde burger met het "ik heb niks te verbergen" mantra, zal schrikken als er met geavanceerde algoritmes voorspeld kan worden waar hij/zij de volgende dag zal zijn.
Inderdaad. Volgens mij gaat de NSA gewoon door. Te ziek voor woorden. Ik had wel verwacht dat de NSA locatie gegevens zou aftappen/verzamelen maar op zo'n grote schaal is boven verwachting. En dat is nog maar een klein deel van wat ze allemaal verzamelen.

Is gewoon abnormaal hoeveel petabytes de NSA per dag verzamelt. Gaat echt te ver maar inderdaad, wat doe je er zelf aan of belangrijker, wat doet de overheid er aan? Ohja die is bezig om zelf ook zo'n systeem te bouwen...
Anoniem: 399807
@JJ934 december 2013 23:38
En wat als de politiek de AIVD toestaat om die Israelische apparatuur te gebruiken en ook data via kabels lopende af te tappen?

Wat doen we dan? Is het dan niet eens tijd voor nieuwe verkiezingen?
Ik heb het idee dat het al te laat is om goed in te grijpen. Aftap mogelijkheden zitten te diep genesteld in onze apparatuur. Zit het niet in de software dan zit het wel in de hardware. Denk aan random number generators in CPU's die een stuk makkelijker te voorspellen zijn.

Er moet zeker ingegrepen worden maar op andere manieren. Het aantal mogelijkheden van aftappen verminderen is nog steeds mogelijk. Denk aan het gebruiken van een open-source besturingssysteem, open-source software, het encrypten van al je bestanden, het encrypten van emails.. stoppen met het gebruik van cloud services, etc.

Toch zijn we allemaal zo gewend aan de luxe dat het lastig is om alledaagse dingen te veranderen. En als je eenmaal begint aan het encrypten van al je gegevens krijg je waarschijnlijk meteen een hogere prioriteit op het misdadigers lijstje.
Anoniem: 399807
@JJ934 december 2013 23:55
Dat is het ergste, ze hebben een situatie veroorzaakt waarin jezelf beschermen tegen immorele praktijken gezien wordt als verdacht.

Je bent een dissident als je de waarheid over de NSA kent.
Inderdaad, we kunnen wel naar de NSA met ons hypocriete calvinistische 'o dat mag niet' vingertje wijzen, maar nederland is net zo erg. Nederland heeft een van de meest afluisterende (data) overheden van geheel Europa.

Afluisteren (al dan niet via filtering), analyseren, opslaan en delen met bijv de VS, dat is uw overheid (die is ten slotte eindverantwoordelijke)

En m.b.t. mobiele locatie gegevens. Uw moderne 'smart'phone hoeft niet eens aan te staan laat staan data te verzenden. alleen de batterij hoeft er maar in te zitten, al zijn er (MIT schijnt het ontwikkeld te hebben) technieken te zijn dat zelfs zonder een batterij moderne smartphones tot ongeveer 30 dagen na het laatste gebruik zijn na te trekken op locaite.
Ja daar denk ik ook al een tijd over na. Ik zeg nu privé de smartphone vaarwel. Boeien dat je GPS kunt gebruiken onderweg, het was leuk hoor al die apps die alles van me stelen, lekker ingecheckt hier en daar. Ik heb genoten van mijn datalimieten. Dit is gewoon echt niet leuk meer. We zitten nota bene nog in de digitale prehistorie en naderen nu al het failliet.

Terwijl in potentie internet en vrije informatievoorziening zo'n mooi gegeven is! :'(
Als jij je GSM, al is het dan maar voor privé gebruik vaarwel zegt, je sim kaart er uit pleurt en met je hak kapot trapt, dan ben je wat mij betreft een held!

Immers:

“Sentiment without action is the ruin of the soul.”
-— Edward Abbey
Lol, Nou ik ben geen held hoor, een slachtoffer zou ik eerder willen zeggen. Hoe gadgetverslaafd ik ook ben, er zijn grenzen, ik heb de laatste tijd het gevoel in een soort nachtmerrie terecht te zijn gekomen. Het lijkt nog veel erger dan ik me ooit had kunnen voorstellen. Als iedereen zijn mobiele abo opzegt voorzie ik gouden tijden voor het vaste net van de KPN, die zullen stomverbaasd zijn. Er rest dan alleen nog zakelijke communicatie via het vaste net, goodbye smartphone era! De locaties van vaste nummer bepalen is iets wat weliswaar de AIVD nog zou lukken :X maar op zijn minst weten ze dan niet direct wáár je de hele tijd bent. Wél even je auto de deur uitdoen en je OV-kaart doorknippen.

Privé worden we dan weer terug gedwongen tot fysiek contact, brrrr. the horror!

De enige mogelijkheid die ik nog zie is een open-source netwerk opzetten in eigen beheer, waarbij alles geëncrypt.... oh nee wacht, daar is de NSAIVD als een haas in geïnfiltreerd... we're screwed!

Gelukkig zijn er af en toe nog interessante gadgets die wél echt safe zijn.
De Amerikanen oppakken die er aan meewerken, wegens inbreuk op de privacy. Ook inbraak lijkt me op de plaats als aanklacht.

Wat ook een mogelijkheid is, is om ze aan te klagen wegens terrorisme. Angst zaaien is terrorisme, en ik weet dat veel mensen nu bang worden van dit soort acties. Bovendien worden met behulp van deze gegevens mensen vermoord. Ook onschuldige burgers. Dus iedereen die hier aan mee werkt is een terrorist. Dus iedereen die voor de Amerikaanse regering werkt helpt terroristen, en zijn dus ook terroristen.

Oppakken en vastzetten, de Amerikanen als overheid er uit donderen en niet meer toelaten. Dat is het enige dat er aan gedaan kan worden.
Mee eens.

Terrorisme is het gebruiken van angst om een politiek doel te verwezenlijken.

Keyword is angst. Anders zou er geen "terror" in het woord terrorisme zitten. En het gaat om politieke doelen. Anders zou er geen "isme" in terrorisme zitten. Gewoon mensen bang maken om geld te verdienen is gewoon een misdrijf (afpersing), geen terrorisme.

De echte terroristen zijn de overheden. Die gebruiken de angst bij het grote publiek voor "de terroristen" om hun eigen politieke doelen er door te jagen. Invoering van de Patriot Act in de USA. Vrijbrief voor onze eigen AIVD. Etc, etc. "De terroristen" worden op dezelfde manier gebruikt als in de jaren 50 en 60 "de communisten". Iedereen die ouder dan 30 is zou zich nog moeten herinneren hoe we werden gewaarschuwd voor "het rode gevaar". Uiteindelijk bleek het rode gevaar (de USSR) een gigantisch arm land, dat op de rand van het bankroet stond. Niks duivels die onze babies zouden opeten. Zo is het ook met "de terroristen". Een stel ongeletterden in een woestijn aan de andere kant van de wereld. En een stel onnozele tieners hier, die af en toe hun eigen schoenen opblazen. Minder gevaarlijk dan iedere dag in een auto of de bus of trein te stappen.
Benjamin Franklin zei het al een paar honderd jaar geleden:

"“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.”"
Anoniem: 169687
@Supremes5 december 2013 00:41
Helemaal niets. Tja.'ophouden met mobieltje, forum, sociale media, email. Maarja. Peer presure's a bitch...
Ik vraag me werkelijk af hoeveel waarheid er zit in dergelijke nieuwsberichten. Als je even nadenkt dan is het toch te belachelijk om alle data over de hele wereld te scannen. En als het echt zou gaan om terroristische aanslagen te voorkomen zouden ze het realtime moeten doen. Mochten ze nu info vinden dan is die hoogst waarschijnlijk al verouderd en is de aanslag al lang gepleegd. Ik krijg steeds meer het idee dat die organisatie gebruikt wordt als nieuw schrikmiddel, in de hoop dat alternatieve communicatie middelen gebruikt worden die wel snel onderschept kunnen worden. Wat denken jullie?
BTW zolang ik die datacenters niet gezien heb met eigen ogen, geloof ik er niks van.
http://news.nationalgeogr...torage-zettabyte-snowden/

http://www.wired.com/thre...03/ff_nsadatacenter/all/1

http://en.wikipedia.org/w...fdale_Utah_vectorized.svg

Het centrum is zo groot en verwerkt zoveel data (yottobyte) dat het regelmatig last heeft van stroom storingen en oververhitting (aldsu de gevestigde US press) :)
Maar wie weet worden ze regelmatig gehacked en worden systemen op afstand uit of juist (teveel) aangeschakeld _/-\o_

[Reactie gewijzigd door litebyte op 5 december 2013 16:08]

Hebben zoveel mensen hun gps aan staan dan die van mij staat permanent uit :)
Laat wel weer zien hoe slecht mensen hun smartphone in de hand heben en managen.
niet elke smartphone heeft gps.
daarnaast is dat ook niet nodig.
jou mobieltje meld zich om de kwartier bij een praatpaal en aan de hand van die gegevens weten zij waar jij je ongeveer bevindt.

een goed privacybestendige methode is een prepaid
gewoon een goedkoop prepaid toestel kopen bij een telefoonboer, cash betalen.
dus vooral niet pinnen. want ook aan je pingedrag kunnen ze zien waar je geweest bent en wat je gekocht hebt.
niet registreren, ook geen account aanmaken helemaal niets.
ook niemand je nummer geven en ook de weergave daarvan uitzetten.

geen sociale media, geen whatsapp of store.
apps sideloaden vanaf een pc/laptop.

en voor de rest niets.

beter is om je toestel alleen aan te zetten als je moet bellen.
en is je btg te laag, sim verwijderen en een nieuwe kopen......uiteraard cash betalen.
wissel indien mogelijk maandelijks van sim en het liefst ook van toestel.

ben ik iets vergeten ?
Ik denk niet dat dat helpt.

Je anonieme prepaid telefoon wordt nog steeds gemonitord. De NSA (of AIVD) weet dan precies waar jou telefoon zich bevindt. Na een paar dagen of paar weken ziet de NSA dat jouw telefoon zich vaak 's nachts in het huis van Amadeus1966 bevindt. Dan kunnen ze concluderen dat jij waarschijnlijk Amadeus1966 bent.

Als je een nieuwe SIM kaart koopt, dan zien ze dat je oude SIM kaart opeens niet meer gebruikt wordt. En dat simkaart 12345 nu opeens heel vaak in jouw huis is. Dan kunnen ze nog sneller concluderen dat simkaart 12345 bij Amadeus1966 hoort.

Misschien is triangulatie niet nauwkeurig genoeg om je huis te bepalen. Maar dan hebben ze nog wel andere trucjes. Stel ze twijfelen tussen 8 naast elkaar staande huizen. Ergens woon jij. Iedereen in die huizen heeft een GSM met een abonnement, en een nummer dat de NSA kent. Alleen jij hebt geen GSM met abonnement. Dan kun je snel concluderen dat jij degene bent met die anonieme simkaart.

Je kunt ook jouw locatie bepalen door te kijken naar waar je auto was (cameras boven de weg), of waar je je pinpas hebt gebruikt. Leg die info naast de locatie van simkaart 12345, en ze weten zo met wie ze van doen hebben.

Drie jaar geleden zou ik gedacht hebben dat dit soort dingen niet zou gebeuren, omdat het gericht zoekwerk naar jou gegevens behelst. Nu denk ik anders. Nu denk ik dat het zoeken naar dit soort uitzonderlijke situaties vast ook geautomatiseerd is.
vandaar mijn reactie ook.
Je hebt namelijk geen telefoon nodig om te kunnen leven.
Sommigen reageren namelijk net of hun leven er van af hangt.
Ze tracken niemand op individueel niveau.
Pas als er een incident gebeurt is worden deze gegevens interessant, niet eerder.

Ben je er echt bang voor, zet hem uit en flikker hem in de kliko
Het is beangstigend om zo in angst te moeten leven, niets is dat waard zelf,
geen telefoon.
Dat je geen telefoon nodig hebt, gaat binnenkort niet meer waar zijn.

Telefooncellen zijn al lang weg.
Spoorwegborden gaan weg.
In sommige gemeenten kun je niet meer met cash parkeren. Moet je een chipknip hebben. Hoe lang duurt het nog voor je alleen nog maar kunt parkeren met je telefoon ?

Kijk eens naar het gebruik van de bank. Veertig jaar geleden kon je nog zonder bank. Gewoon alles cash betalen. Vrijdag's je weekloon ophalen op kantoor. Ik denk niet dat je nog kunt functioneren zonder bankrekening. Je krijgt gewoonweg je salaris niet meer. Je kunt niet meer met de belastingdienst communiceren. Noem maar op.
Ze tracken niemand op individueel niveau.
Dat doen ze dus wel. Ze tracken *iedereen* op individueel niveau. Of denk jij dat bij die locatie-gegevens geen telefoonnummer wordt opgeslagen ? En dat ze geen database me telefoonnummers-namen-adressen hebben ? Ze nemen geen actie op individueel niveau. Maar die data hebben ze. Die gaat nooit meer weg. En als ze het nodig hebben, gaan ze er in spitten. Niet na een incident, maar gewoon wanneer ze er zin in hebben. Stel ik wordt lid van een politieke partij, en stel mij verkiesbaar. Dan kan de AIVD (en elke andere overheids-instelling die nieuwsgierig is) gewoon kijken wat ik de afgelopen 10 jaar allemaal gedaan heb. Ooit studieschuld niet op tijd afbetaald ? Gooi het in de pers, en noem hem onbetrouwbaar. Ooit bij een psychiater geweest, noem hem instabiel. Ooit je vriendin een abortus gehad, noem hem een smeerlap.

Ik zelf heb geen smartphone. Wel een ouwerwetse Nokia. Omdat zo veel mensen aan mijn kop zeurden dat dat zo handig zou zijn. Sociale druk. Probeer maar eens een baan te vinden waar je weigert een GSM van je werk bij je te hebben. Bestaan die banen nog ?
Hm niet mee eens,
Je kiest er zelf voor om er één aan te schaffen.

Niet alle spoorweg borden verdwijnen, er zal één elektronisch bord komen per station ter vervanging.
Bij de kleinere streekstations gaat deze zowiezo niet verdwijnen.
Daar wegen de kosten niet tegenop

Parkeren?
Men zal naast een mobiele toepassing een alternatief moeten blijven bieden.
Immers niet ieder heeft of een data bundel of een abbo
Chipknip word uitgefaseerd

Bankzaken gaat prima via pc/laptop
Goede communicatie met de belastingdienst is met geen enkel medium mogelijk.
Mijn salaris wordt nog steeds verwerkt net zoals vroeger.
Heb ik geen telefoon voor nodig.

Er zijn zat banen waar je geen gsm voor nodig hebt.
Wat moet bijvoorbeeld een productie medewerker of een kantoorklerk met een toestel van de zaak.

Tracking op de individu, nee nog steeds niet.
Ze gaan echt niet zitten kijken wat J Jansen/06 26142558 vandaag allemaal gaat doen of heeft gedaan.
En zeker niet zoals u zegt van wanneer ze er zin in hebben.
Dat denk ik ook, en die camera's komen overal als paddestoelen uit de grond. In brabant op iedere N weg staan er wel meerdere, te herkennen aan het gelde stikker met nummer erop. Op de snelweg zie je ze ook overal. En langs de A2 staan zelfs nu (extra?) mobiele camera's.

Maar criminele oost europeanen kunnen ze met heel dat systeem er niet mee oppakken.
Vanwege privacy mogen de gegevens daarvoor niet gebruikt worden. De politie heeft het al eens geprobeerd met een 24 uurs kentekenscanner langs de snelweg. In veel gevallen bleek achter een gestolen auto richting het oosten (Polen) dezelfde auto te rijden. Toen ze de eigenaar daarvan en zijn vrienden gingen volgen hadden ze de bende te pakken maar die zijn vrijgesproken vanwege onrechtmatige verkregen bewijs.
De data is alleen voor de belastingdienst en om mensen te volgen die het politiek niet eens zijn met de regering.
Wanneer je het op die manier doet, ben je extra verdacht.
Weet je het zeker ? Je denkt dat je GPS uit staat. Maar is dat ook zo ?

Met de huidige firmware weet niemand meer waar jij aan toe is.

Bovendien denk ik dat de NSA helemaal jou GPS niet gebruikt. Ze gebruiken gewoon de rauwe data van de telefoonmaatschappijen over welke zendmasten jouw telefoon zien. Als 1 of meerdere zendmasten jou telefoon zien, dan kunnen ze door signaalsterkte te vergelijken een soort triangulatie doen, en schatten waar je bent. Hoe nauwkeurig dat dat werkt weet ik niet. Maar is schat misschien wel op de 100m nauwkeurig. GPS kan tot op 10m nauwkeurig, maar 100m is ook al netjes. Deze data gaat toch nooit door een rechter bekeken worden, dus hoeft hij ook een stuk minder betrouwbaar te zijn.
Een jaartje terug ofzo eens een mail naar mezelf verstuurd met de meest voorkomende hits(tekst). (wat nsa intressant zou vinden).

Wat ik ook probeerde, mail van hotmail naar gmail of andere diensten.
het kwam niet aan.
Hieronder de tekst:

Assassination Attack Domestic security Drill Exercise Cops Law enforcement Authorities Disaster assistance Disaster management DNDO (Domestic Nuclear Detection Office) National preparedness Mitigation Prevention Response Recovery Dirty bomb Domestic nuclear detection Emergency management Emergency response First responder Homeland security Maritime domain awareness (MDA) National preparedness initiative Militia Shooting Shots fired Evacuation Deaths Hostage Explosion (explosive) Police Disaster medical assistance team (DMAT) Organized crime Gangs National security State of emergency Security Breach Threat Standoff SWAT Screening Lockdown Bomb (squad or threat) Crash Looting Riot Emergency Landing Pipe bomb Incident Facility HAZMAT & Nuclear Hazmat Nuclear Chemical spill Suspicious package/device Toxic National laboratory Nuclear facility Nuclear threat Cloud Plume Radiation Radioactive Leak Biological infection (prevent) Chemical burn Biological Epidemic Hazardous material incident Industrial spill Infection Powder (white) Gas Spillover Anthrax Blister agent Chemical agent Exposure Burn Nerve agent Ricin Sarin North Korea Health Concern H1N1 Outbreak Contamination Exposure Virus Evacuation Bacteria Recall Ebola Food Poisoning Foot and Mouth (FMD) H5N1 Avian Flu Salmonella Small Pox Plague Human to human to Animal Influenza Center for Disease Control (CDC) Drug Administration (FDA) Public Health Toxic Agro Terror Tuberculosis (TB) agriculture Listeria Symptoms Mutation Resistant Antiviral Wave Pandemic Infection Water/airborne Sick Swine Pork Strain Quarantine H1N1 Vaccine Tamiflu Norvo Virus Epidemic World Health Organization(WHO) (and components)Viral Hemorrhagic Fever E. Coli Infrastructure Security Infrastructure security Airport Airplane (and derivatives) Chemical fire CIKR (Critical Infrastructure& Key Resources) AMTRAK Collapse Computer infrastructure Communications infrastructure Telecommunications Critical infrastructure National infrastructure Metro WMATA Subway BART MARTA Port Authority NBIC (National Biosurveillance Integration Center)Transportation security Grid Power Smart Body scanner Electric Failure or outage Black out Brown out Port Dock Bridge Cancelled Delays Service disruption Power lines Southwest Border Violence Drug cartel Violence Gang Drug Narcotics Cocaine Marijuana Heroin Border Mexico Cartel Southwest Juarez Sinaloa Tijuana Torreon Yuma Tucson Decapitated U.S. Consulate Consular El Paso Fort Hancock San Diego Ciudad Juarez Nogales Sonora Colombia Mara salvatrucha MS13 MS-13Drug war Mexican army Methamphetamine Cartel de Golfo Gulf Cartel La Familia Reynosa Nuevo Leon Narcos Narco banners (Spanish equivalents)Los Zetas Shootout Execution Gunfight Trafficking Kidnap Calderon Reyosa Bust Tamaulipas Meth Lab Drug trade Illegal immigrants Smuggling (smugglers)MatamorosMichoacanaGuzmanArellano-FelixBeltran-LeyvaBarrio Azteca Artistic Assassins Mexicles New Federation Terrorism Terrorism Al Qaeda Terror Attack Iraq Afghanistan Iran Pakistan AgroEnvironmental terrorist Ecoterrorism Conventional weapon Target Weapons grade Dirty bomb Enriched Nuclear Chemical weapon Biological weapon Ammonium nitrate Improvised explosive device IED (Improvised Explosive Device)Abu Sayyaf Hamas FARC (Armed Revolutionary Forces Colombia)IRA (Irish Republican Army)ETA (Euskadi ta Askatasuna)Basque Separatists Hezbollah Tamil Tigers PLF (Palestine Liberation Front)PLO (Palestine Liberation Organization Car bomb Jihad Taliban Weapons cache Suicide bomber Suicide attack Suspicious substance AQAP (AL Qaeda Arabian Peninsula)AQIM (Al Qaeda in the Islamic Maghreb)TTP (Tehrik-i-Taliban Pakistan)Yemen Pirates Extremism Somalia Nigeria Radicals Al-Shabaab Homegrown Plot Nationalist Recruitment Fundamentalism Islamist Weather/Disaster/ Emergency Hurricane Tornado Twister Tsunami Earthquake Tremor Flood storm Crest Temblor Extreme weather Forest fire Brush fire Ice Stranded/Stuck Help Hail Wildfire Tsunami Warning Center Magnitude Avalanche Typhoon Shelter-in-place Disaster Snow Blizzard Sleet Mud slide or Mudslide erosion Power outage Brown out Warning Watch Lightening Aid Relief Closure Interstate Burst Emergency Broadcast System Cyber Security Cyber security Botnet DDOS (dedicated denial of service)Denial of service Malware Virus Trojan Keylogger Cyber Command2600 Spammer Phishing Rootkit Phreaking Cain and abel Brute forcing Mysql injection Cyber-attack Cyber terror Rewson, SAFE, Waihopai, INFOSEC, ASPIC, MI6, Information Security, SAI, Information Warfare, IW, IS, Privacy, Information Terrorism, Terrorism Defensive Information, Defense Information Warfare, Offensive Information, Offensive Information Warfare, The Artful Dodger, NAIA, SAPM, ASU, ASTS, National Information Infrastructure, InfoSec, SAO, Reno, Compsec, JICS, Computer Terrorism, Firewalls, Secure Internet Connections, RSP, ISS, JDF, Ermes, Passwords, NAAP, DefCon V, RSO, Hackers, Encryption, ASWS, CUN, CISU, CUSI, M.A.R.E., MARE, UFO, IFO, Pacini, Angela, Espionage, USDOJ, NSA, CIA, S/Key, SSL, FBI, Secert Service, USSS, Defcon, Military, White House, Undercover, NCCS, Mayfly, PGP, SALDV, PEM, resta, RSA, Perl-RSA, MSNBC, bet, AOL, AOL TOS, CIS, CBOT, AIMSX, STARLAN, 3B2, BITNET, SAMU, COSMOS, DATTA, Furbys, E911, FCIC, HTCIA, IACIS, UT/RUS, JANET, ram, JICC, ReMOB, LEETAC, UTU, VNET, BRLO, SADCC, NSLEP, SACLANTCEN, FALN, 877, NAVELEXSYSSECENGCEN, BZ, CANSLO, CBNRC, CIDA, JAVA, rsta, Active X, Compsec 97, RENS, LLC, DERA, JIC, rip, rb, Wu, RDI, Mavricks, BIOL, Meta-hackers, ^?, SADT, Steve Case, Tools, RECCEX, Telex, Aldergrove, OTAN, monarchist, NMIC, NIOG, IDB, MID/KL, NADIS, NMI, SEIDM, BNC, CNCIS, STEEPLEBUSH, RG, BSS, DDIS, mixmaster, BCCI, BRGE, Europol, SARL, Military Intelligence, JICA, Scully, recondo, Flame, Infowar, FRU, Bubba, Freeh, Archives, ISADC, CISSP, Sundevil, jack, Investigation, JOTS, ISACA, NCSA, ASVC, spook words, RRF, 1071, Bugs Bunny, Verisign, Secure, ASIO, Lebed, ICE, NRO, Lexis-Nexis, NSCT, SCIF, FLiR, JIC, bce, Lacrosse, Flashbangs, HRT, IRA, EODG, DIA, USCOI, CID, BOP, FINCEN, FLETC, NIJ, ACC, AFSPC, BMDO, site, SASSTIXS, NAVWAN, NRL, RL, NAVWCWPNS, NSWC, USAFA, AHPCRC, ARPA, SARD, LABLINK, USACIL, SAPT, USCG, NRC, ~, O, NSA/CSS, CDC, DOE, SAAM, FMS, HPCC, NTIS, SEL, USCODE, CISE, SIRC, CIM, ISN, DJC, LLNL, bemd, SGC, UNCPCJ, CFC, SABENA, DREO, CDA, SADRS, DRA, SHAPE, bird dog, SACLANT, BECCA, DCJFTF, HALO, SC, TA SAS, Lander, GSM, T Branch, AST, SAMCOMM, HAHO, FKS, 868, GCHQ, DITSA, SORT, AMEMB, NSG, HIC, EDI, benelux, SAS, SBS, SAW, UDT, EODC, GOE, DOE, SAMF, GEO, JRB, 3P-HV, Masuda, Forte, AT, GIGN, Exon Shell, radint, MB, CQB, TECS, CONUS, CTU, RCMP, GRU, SASR, GSG-9, 22nd SAS, GEOS, EADA, SART, BBE, STEP, Echelon, Dictionary, MD2, MD4, MDA, diwn, 747, ASIC, 777, RDI, 767, MI5, 737, MI6, 757, Kh-11, EODN, SHS, ^X, Shayet-13, SADMS, Spetznaz, Recce, 707, CIO, NOCS, Halcon, NSS, Duress, RAID, Uziel, wojo, Psyops, SASCOM, grom, NSIRL, D-11, DF, ZARK, SERT, VIP, ARC, S.E.T. Team, NSWG, MP5k, SATKA, DREC, DEVGRP, DSD, FDM, GRU, LRTS, SIGDEV, NACSI, MEU/SOC,PSAC, PTT, RFI, ZL31, SIGDASYS, TDM. SUKLO, Schengen, SUSLO, TELINT, fake, TEXTA. ELF, LF, MF, Mafia, JASSM, CALCM, TLAM, Wipeout, GII, SIW, MEII, C2W, Burns, Tomlinson, Ufologico Nazionale, Centro, CICAP, MIR, Belknap, Tac, rebels, BLU-97 A/B, 007, nowhere.ch, bronze, Rubin, Arnett, BLU, SIGS, VHF, Recon, peapod, PA598D28, Spall, dort, 50MZ, 11Emc Choe, SATCOMA, UHF, The Hague, SHF, ASIO, SASP, WANK, Colonel, domestic disruption, 5ESS, smuggle, Z-200, 15kg, DUVDEVAN, RFX, nitrate, OIR, Pretoria, M-14, enigma, Bletchley Park, Clandestine, NSO, nkvd, argus, afsatcom, CQB, NVD, Counter Terrorism Security, Enemy of the State, SARA, Rapid Reaction, JSOFC3IP, Corporate Security, 192.47.242.7, Baldwin, Wilma, ie.org, cospo.osis.gov, Police, Dateline, Tyrell, KMI, 1ee, Pod, 9705 Samford Road, 20755-6000, sniper, PPS, ASIS, ASLET, TSCM, Security Consulting, M-x spook, Z-150T, Steak Knife, High Security, Security Evaluation, Electronic Surveillance, MI-17, ISR, NSAS, Counterterrorism, real, spies, IWO, eavesdropping, debugging, CCSS, interception, COCOT, NACSI, rhost, rhosts, ASO, SETA, Amherst, Broadside, Capricorn, NAVCM, Gamma, Gorizont, Guppy, NSS, rita, ISSO, submiss, ASDIC, .tc, 2EME REP, FID, 7NL SBS, tekka, captain, 226, .45, nonac, .li, Tony Poe, MJ-12, JASON, Society, Hmong, Majic, evil, zipgun, tax, bootleg, warez, TRV, ERV, rednoise, mindwar, nailbomb, VLF, ULF, Paperclip, Chatter, MKULTRA, MKDELTA, Bluebird, MKNAOMI, White Yankee, MKSEARCH, 355 ML, Adriatic, Goldman, Ionosphere, Mole, Keyhole, NABS, Kilderkin, Artichoke, Badger, Emerson, Tzvrif, SDIS, T2S2, STTC, DNR, NADDIS, NFLIS, CFD, BLU-114/B, quarter, prism, sarin, Cornflower, Daisy, Egret, Iris, JSOTF, Hollyhock, Jasmine, Juile, Vinnell, B.D.M., Sphinx, Stephanie, Reflection, Spoke, Talent, deathstar, Trump, FX, FXR, IMF, POCSAG, rusers, Covert Video, Intiso, r00t, lock picking, Beyond Hope, LASINT, csystems, .tm, passwd, 2600 Magazine, JUWTF, Competitor, EO, Chan, Pathfinders, SEAL Team 3, JTF, Nash, ISSAA, B61-11, Alouette, executive, killobamma, Event Security, Mace, Cap-Stun, stakeout, ninja, ASIS, ISA, EOD, Oscor, Tarawa, COSMOS-2224, COSTIND, hit word, hitword, Hitwords, Regli, VBS, Leuken-Baden, number key, Zimmerwald, DDPS, GRS, AGT. AMME, ANDVT, Type I, Type II, VFCT, VGPL, WHCA, WSA, WSP, WWABNCP, ZNI1, FSK, FTS2000, GOSIP, GOTS, SACS STU-III, PRF, PMSP, PCMT, I&A, JRSC, ITSDN, Keyer, KG-84C, KWT-46, KWR-46, KY-75, KYV-5, LHR, PARKHILL, LDMX, LEASAT, SNS, SVN, TACSAT, TRANSEC, DONCAF, EAM, DSCS, DSNET1, DSNET2, DSNET3, ECCM, EIP, EKMS, EKMC, DDN, DDP, Merlin, NTT, SL-1, Rolm, TIE, Tie-fighter, PBX, SLI, NTT, MSCJ, MIT, 69, RIT, Time, MSEE, Cable & Wireless, CSE, SUW, J2, Embassy, ETA, Porno, Fax, finks, Fax encryption, white noise, Fernspah, MYK, GAFE, forcast, import, rain, tiger, buzzer, N9, pink noise, CRA, M.P.R.I., top secret, Mossberg, 50BMG, Macintosh Security, Macintosh Internet Security, OC3, Macintosh Firewalls, Unix Security, VIP Protection, SIG, sweep, Medco, TRD, TDR, Z, sweeping, SURSAT, 5926, TELINT, Audiotel, Harvard, 1080H, SWS, Asset, Satellite imagery, force, NAIAG, Cypherpunks, NARF, 127, Coderpunks, TRW, remailers, replay, redheads, RX-7, explicit, FLAME, J-6, Pornstars, AVN, Playboy, ISSSP, Anonymous, W, Sex, chaining, codes, Nuclear, 20, subversives, SLIP, toad, fish, data havens, unix, c, a, b, d, SUBACS, the, Elvis, quiche, DES, 1*, N-ISDN, NLSP, OTAR, OTAT, OTCIXS, MISSI, MOSAIC, NAVCOMPARS, NCTS, NESP, MILSATCOM, AUTODIN, BLACKER, C3I, C4I, CMS, CMW, CP, SBU, SCCN, SITOR, SHF/DOD, Finksburg MD, Link 16, LATA, NATIA, NATOA, sneakers, UXO, (), OC-12, counterintelligence, Shaldag, sport, NASA, TWA, DT, gtegsc, nowhere, .ch, hope, emc, industrial espionage, SUPIR, PI, TSCI, spookwords, industrial intelligence, H.N.P., SUAEWICS, Juiliett Class Submarine, Locks, qrss, loch, 64 Vauxhall Cross, Ingram Mac-10, wwics, sigvoice, ssa, E.O.D., SEMTEX, penrep, racal, OTP, OSS, Siemens, RPC, Met, CIA-DST, INI, watchers, keebler, contacts, Blowpipe, BTM, CCS, GSA, Kilo Class, squib, primacord, RSP, Z7, Becker, Nerd, fangs, Austin, no|d, Comirex, GPMG, Speakeasy, humint, GEODSS, SORO, M5, BROMURE, ANC, zone, SBI, DSS, S.A.I.C., Minox, Keyhole, SAR, Rand Corporation, Starr, Wackenhutt, EO, burhop, Wackendude, mol, Shelton, 2E781, F-22, 2010, JCET, cocaine, Vale, IG, Kosovo, Dake, 36,800, Hillal, Pesec, Hindawi, GGL, NAICC, CTU, botux, Virii, CCC, ISPE, CCSC, Scud, SecDef, Magdeyev, VOA, Kosiura, Small Pox, Tajik, +=, Blacklisted 411, TRDL, Internet Underground, BX, XS4ALL, wetsu, muezzin, Retinal Fetish, WIR, Fetish, FCA, Yobie, forschung, emm, ANZUS, Reprieve, NZC-332, edition, cards, mania, 701, CTP, CATO, Phon-e, Chicago Posse, NSDM, l0ck, beanpole, spook, keywords, QRR, PLA, TDYC, W3, CUD, CdC, Weekly World News, Zen, World Domination, Dead, GRU, M72750, Salsa, 7, Blowfish, Gorelick, Glock, Ft. Meade, NSWT, press-release, WISDIM, burned, Indigo, wire transfer, e-cash, Bubba the Love Sponge, Enforcers, Digicash, zip, SWAT, Ortega, PPP, NACSE, crypto-anarchy, AT&T, SGI, SUN, MCI, Blacknet, ISM, JCE, Middleman, KLM, Blackbird, NSV, GQ360, X400, Texas, jihad, SDI, BRIGAND, Uzi, Fort Meade, *&, gchq.gov.uk, supercomputer, bullion, 3, NTTC, Blackmednet, :, Propaganda, ABC, Satellite phones, IWIS, Planet-1, ISTA, rs9512c, Jiang Zemin, South Africa, Sergeyev, Montenegro, Toeffler, Rebollo, sorot, Yucca Mountain, FARC, Toth, Xu Yongyue, Bach, Razor, AC, cryptanalysis, nuclear, 52 52 N – 03 03 W, Morgan, Canine, GEBA, INSCOM, MEMEX, Stanley, FBI, Panama, fissionable, Sears Tower, NORAD, Delta Force, SEAL, virtual, WASS, WID, Dolch, secure shell, screws, Black-Ops, O/S, Area51, SABC, basement, ISWG, $@, data-haven, NSDD, black-bag, rack, TEMPEST, Goodwin, rebels, ID, MD5, IDEA, garbage, market, beef, Stego, ISAF, unclassified, Sayeret Tzanhanim, PARASAR, Gripan, pirg, curly, Taiwan, guest, utopia, NSG, orthodox, CCSQ, Alica, SHA, Global, gorilla, Bob, UNSCOM, Fukuyama, Manfurov, Kvashnin, Marx, Abdurahmon, snullen, Pseudonyms, MITM, NARF, Gray Data, VLSI, mega, Leitrim, Yakima, NSES, Sugar Grove, WAS, Cowboy, Gist, 8182, Gatt, Platform, 1911, Geraldton, UKUSA, veggie, XM, Parvus, NAVSVS, 3848, Morwenstow, Consul, Oratory, Pine Gap, Menwith, Mantis, DSD, BVD, 1984, blow out, BUDS, WQC, Flintlock, PABX, Electron, Chicago Crust, e95, DDR&E, 3M, KEDO, iButton, R1, erco, Toffler, FAS, RHL, K3, Visa/BCC, SNT, Ceridian, STE, condor, CipherTAC-2000, Etacs, Shipiro, ssor, piz, fritz, KY, 32, Edens, Kiwis, Kamumaruha, DODIG, Firefly, HRM, Albright, Bellcore, rail, csim, NMS, 2c, FIPS140-1, CAVE, E-Bomb, CDMA, Fortezza, 355ml, ISSC, cybercash, NAWAS, government, NSY, hate, speedbump, joe, illuminati, BOSS, Kourou, Misawa, Morse, HF, P415, ladylove, filofax, Gulf, lamma, Unit 5707, Sayeret Mat’Kal, Unit 669, Sayeret Golani, Lanceros, Summercon, NSADS, president, ISFR, freedom, ISSO, walburn, Defcon VI, DC6, Larson, P99, HERF pipe-bomb, 2.3 Oz., cocaine, $, imapct, Roswell, ESN, COS, E.T., credit card, b9, fraud, ST1, assasinate, virus, ISCS, ISPR, anarchy, rogue, mailbomb, 888, Chelsea, 1997, Whitewater, MOD, York, plutonium, William Gates, clone, BATF, SGDN, Nike, WWSV, Atlas, IWWSVCS, Delta, TWA, Kiwi, PGP 2.6.2., PGP 5.0i, PGP 5.1, siliconpimp, SASSTIXS, IWG, Lynch, 414, Face, Pixar, IRIDF, NSRB, eternity server, Skytel, Yukon, Templeton, Johohonbu, LUK, Cohiba, Soros, Standford, niche, ISEP, ISEC, 51, H&K, USP, ^, sardine, bank, EUB, USP, PCS, NRO, Red Cell, NSOF, DC7, Glock 26, snuffle, Patel, package, ISI, INR, INS, GRU, RUOP, GSS, NSP, SRI, Ronco, Armani, BOSS, Chobetsu, FBIS, BND, SISDE, FSB, BfV, IB, froglegs, JITEM, SADF, advise, TUSA, LITE, PKK, HoHoCon, SISMI, ISG, FIS, MSW, Spyderco, UOP, SSCI, NIMA, HAMASMOIS, SVR, SIN, advisors, SAP, Monica, OAU, PFS, Aladdin, AG, chameleon man, Hutsul, CESID, Bess, rail gun, .375, Peering, CSC, Tangimoana Beach, Commecen, Vanuatu, Kwajalein, LHI, DRM, GSGI, DST, MITI, JERTO, SDF, Koancho, Blenheim, Rivera, Kyudanki, varon, 310, 17, 312, NB, CBM, CTP, Sardine, SBIRS, jaws, SGDN, ADIU, DEADBEEF, IDP, IDF, Halibut, SONANGOL, Flu, &, Loin, PGP 5.53, meta, Faber, SFPD, EG&G, ISEP, blackjack, Fox, Aum, AIEWS, AMW, RHL, Baranyi, WORM, MP5K-SD, 1071, WINGS, cdi, VIA, DynCorp, UXO, Ti, WWSP, WID, osco, Mary, honor, Templar, THAAD, package, CISD, ISG, BIOLWPN, JRA, ISB, ISDS, chosen, LBSD, van, schloss, secops, DCSS, DPSD, LIF, J-Star, PRIME, SURVIAC, telex, Analyzer, embassy, Golf, B61-7, Maple, Tokyo, ERR, SBU, Threat, JPL, Tess, SE, Alex, EPL, SPINTCOM, FOUO, ISS-ADP, Merv, Mexico, SUR, blocks, SO13, Rojdykarna, RSOC, USS Banner, S511, 20755, airframe, jya.com, Furby, PECSENC, football, Agfa, 3210, Crowell, moore, 510, OADR, Smith, toffee, FIS, N5P6, EuroFed, SP4, shelter, Crypto AG Croatian nuclear FBI colonel plutonium Ortega Waco, Texas Panama CIA DES jihad fissionable quiche terrorist World Trade Center assassination DES NORAD Delta Force Waco, Texas SDI explosion Serbian Panama Uzi Ft. Meade SEAL Team 6 Honduras PLO NSA terrorist Ft. Meade strategic supercomputer $400 million in gold bullion quiche Honduras BATF colonel Treasury domestic disruption SEAL Team 6 class struggle smuggle M55 M51 Physical Security Division Room 2A0120, OPS 2A building 688-6911(b), 963-3371(s). Security Awareness Division (M56) Field Security Division (M52) Al Amn al-Askari Supreme Assembly of the Islamic Revolution in Iraq (SAIRI) Binnenlandse Veiligheidsdienst Komitet Gosudarstvennoi Bezopasnosti Federalnaia sluzhba besopasnosti GCHQ MI5 Kill the president and fuck the NSA, DHS, BATFE, CIA, FBI and the rest of you all. PS: Pressure cooker bitches
Ik vraag me dan soms ook af waarom sommige mails zo lang nodig hebben om aan te komen.
Die ik bv. Van mijn telefoon naar men mail stuur via wifi.
Vandaag nog meegemaakt.
Ik wilde een afbeelding van mijn gsm via mij gsm email naar mijn ander mail adres sturen via wifi.
De eerste was geen probleem, die was binnen enkele seconden doorgemaild en aangekomen.
Maar de 2e is meer dan een uur onderweg geweest voor hij aan kwam.
En in dat uur had ik die afbeelding naar een kameraad via whatsapp geappt en hij mailde me die via zijn email en wifi door en die had ik direct binnen.
Omdat die 2e foto in eerste instantie niet aankwam heb ik die even later nog is geprobeerd.
Maar uiteindelijk kwamen de 2 mails van de 2e foto op dezelfde minuut binnen.
Leg mij maar is uit hoe dat kan?
Anoniem: 169687
@masauri5 december 2013 00:34
Mail wordt niet realtime onderschept op die manier. Ze tappen de backbone af. 1op1 ongediscrimineerde kopie, waar ze later een analyse op uitvoeren. Mail onderscheppen is een zinloze en ondoenbare actie. Voorziet het protocol ook niet in, zover ik weet.
Juist, ze hoeven helemaal niet een wesite te hacken, ze doen het ervoor al.
Anoniem: 457516
@masauri5 december 2013 01:12
Het kan ook zijn dat er soms een greylist actief wordt, een redelijk efficiente manier waarbij de ontvangende server vraagt om het even later opnieuw te proberen. Zodra de ontvangende server vermoedt dat er misschien spam aankomt, gooit ie t aan en moet je even wachten tot je een mailtje krijgt. Is er eenmaal een mailtje binnen, dan komt die op de white-list terecht.

Verder niet gelijk altijd achter iets gaan zoeken. Absoluut eens dat er veel dingen wel wat achter kan zitten, maar hier ga ik toch niet verder wat bij denken. Allereerst omdat het teveel op zou vallen, daarnaast omdat het vreselijk inefficient is.
Anoniem: 348537
@MarElo5 december 2013 00:28
Hou er in ieder geval rekening mee dat zodra je ooit nog eens de VS binnen wil, het best nog wel eens 'eventjes' kan gaan duren voordat je door de 'Customs' heen bent...(écht!)
op ngc of discovery zie ik dat wel eens, nou ze doen maar, ben er niet bang voor hoor :)
Totdat de witte handschoenen aangaan :)
Formaliteitje, maar het is 'Immigration' die je gaat tegenhouden, niet Customs (=Douane).
Anoniem: 348537
@Sakete5 december 2013 15:45
Die bedoelde ik inderdaad, thnx! :)
Zojuist ff geprobeerd, van hotmail naar gmail en andersom. Komt gewoon aan.
is dan ook wel ruim een jaar geleden dat ik dit probeerde, kan best zijn dat ze wat aangepast hebben.
Anoniem: 169687
@MarElo5 december 2013 00:08
Lol. Heb jij iig de (geautomatiseerde) red flag te pakken... :S
Kan ook aan de spamfilter van de beide diensten liggen natuurlijk.
Anoniem: 560316
@MarElo5 december 2013 03:36
Je was schoonmoeder vergeten.
tot binnenkort op tv ! :D
Een land waar iedere beweging wordt gevolg, ieder gesprek wordt afgeluisterd, iedere relatie wordt vastgelegd, iedere informatie-uitwisseling wordt geregistreerd, voldoet volgens de definitie volledig aan een politiestaat. Zeg maar vaarwel democratie.
Anoniem: 14038
@ignitem5 december 2013 07:20
En wat als de Nederlandse overheid ook inzicht heeft in die gegevens? Is Nederland dan eigenlijk ook een politiestaat?
In Nederland worden sinds 2009 de locatiegegevens van alle mobiele telefoons al geregistreerd onder de Wet bewaarplicht telecommunicatiegegevens. Deze telecommunicatiegegevens zijn het afgelopen jaar 2,7 miljoen keer door de politie opgevraagd.
Anoniem: 169687
@ignitem5 december 2013 00:23
Nouja.. Niet helemaal. Zover zijn we nog lang niet. Middelen zijn wel in place. Social media for the win, zeg ik!

"Onder een politiestaat verstaat men een staat waar de sociale, economische en politieke macht door de leiders gehandhaafd wordt met behulp van politie. Deze politie heeft in dit soort staten meer bevoegdheden dan gebruikelijk is in een liberale democratie. "
Onder een politiestaat verstaat men een staat waar de sociale, economische en politieke macht door de leiders gehandhaafd wordt met behulp van politie
Dat is inmiddels de facto ook bijna zo. Sociale en economische macht in ieder geval wel. Politieke (nog) niet, maar dat gaat niet lang meer duren zo.

Ik denk dat bij veel mensen het idee leeft dat een politiestaat alleen tot stand kan komen als een of andere fascistoide partij de macht grijpt en een dictatuur instelt. Ik denk dat het ook kan door - met de beste bedoelingen - stapje voor stapje allerlei maatregelen door te voeren die zelf niet zo schokkend zijn, en zelfs misschien wel heel logisch lijken, om op een gegeven moment tot de conclusie te komen dat je een controlestaat hebt opgetuigd.
Deze politie heeft in dit soort staten meer bevoegdheden dan gebruikelijk is in een liberale democratie.
Tja. Dat zijn twee arbitraire definities ('meer bevoegdheden dan gebruikelijk' en 'liberale democratie'). Door die definities aan te passen kun je dus altijd voorkomen dat er sprake is van een politiestaat.

[Reactie gewijzigd door Iknik op 5 december 2013 08:42]

Anoniem: 399807
4 december 2013 23:28
" ...Co-Traveler-programma."

M.a.w., waar je ook gaat, de NSA reist met je mee.

"Technologie als wifi en gps, die in steeds meer mobieltjes aanwezig is, verhogen bovendien de nauwkeurigheid."

Zoals ik altijd zeg, het is niet slim om overal wifi en GPS in te proppen.

Ik lach me kapot. Heb nooit een GSM gehad. Nooit een smart phone gebruikt. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen? Maar ik lach niet echt, want juist ik ben degene die nu verdacht is. Al jaren geleden was er een onderzoek waaruit bleek dat nog maar 13% van de Nederlanders geen GSM had. Dat percentage zal nog lager zijn nu.
Wie wel zo'n Personal Tracking Device heeft zal zich wel genaaid voelen.

Erg hoor, verslaving aan phones. Vertel me eens, hoe voelt dat nu?
Als je niet via je telefoon getracked wordt dan tracken ze je wel op een andere manier. Aangezien je dit bericht plaatst heb je internet. Google heeft toevallig allemaal gegevens over routers verzameld tijdens het verzamelen van Google Maps data. Moesten ze officieel vernietigen maar staat vast nog wel ergens.

En als Google het niet ergens heeft staan dan heeft de provider het vast wel ergens staan. Je ontkomt er gewoon niet aan dat je gevolgd wordt. Ook al zou je leven zonder internet, telefoon, etc. dan wordt je alsnog gefilmd door beveilingscamera's. Zou vast al wel mogelijk zijn om je aan de hand daar van te tracken. Of aan de hand van pinautomaten, etc.
Anoniem: 399807
@JJ935 december 2013 00:02
Dat is allemaal waar. Maar je wilt niet weten hoeveel berichten er in de afgelopen jaren hier voorbij kwamen waarbij ik de dans weer eens ontsprong vanwege een datalek, hack, spionage praktijk etc. Percentueel gezien weten ze minder over mij dan over jouw.

En natuurlijk, net als de meeste tweakers neem ik aan, gebruik je Ghostery etc. Ik wordt al pissig als iemand een link produceert die me naar google brengt. Laat staan dat ik het zelf zou gebruiken.

Het is waar dat je op allerlei manieren te tracken bent. Maar IK betaal steeds minder met pin. Contant geld = macht.

Ik raad iedereen aan om meer contant te betalen. Ondanks de campagne dat alles met pin moet, ook kleine bedragen, is NIET, ik herhaal, NIET in ons voordeel.

En je kunt ook technorealistisch worden en niet meteen enthousiast worden van start-ups die op allerlei andere manier betalen mogelijk maken, zoals we in enkele berichten hier voorbij zagen komen.

De cashless society is een belangrijke stap richting Owelliaanse nachtmerries. Zeg daar nee tegen. Gebruik geen klantenkaarten. Het MKB wil graag naar een cashless society. Ga niet akkoord.

Man! Ze vragen me bij de kassa naar mijn postcode en ik zeg al nee.

Je kunt nog veel doen.
Zonder sarcasme, hartstikke prettig.
Al vind ik het niet echt een verslaving..
Het is heerlijk om makkelijk je muziek overal vanuit het huis te kunnen bedienen, je TV te kunnen bedienen met je telefoon en overal je agenda en e-mail te kunnen openen of te kunnen zien wanneer het gaat regenen.
Je kan je wel kapot lachen, maar ik lach het hardst, want ik kan veel dingen die jij dus niet kan omdat je GSM-loos bent :)

On-topic:
De NSA is echt een ramp en moet opgedoekt worden, ze hebben zo ongelooflijk veel informatie..
Al die servers leegmaken en opnieuw beginnen..
5 miljard.... en dat met 6.8 miljard telefoons wereldwijd [1].
Natuurlijk zullen ze meerdere malen per dag gegevens verzamelen. Maar er staat natuurlijk ook tegen over dat niet elke telefoon aanstaat.
Verder valt Amerika met "327,577,529"[2] mobieltjes ook af. En misschien ook wel landen zoals China.

Je kan dus eigenlijk relatief veilig zeggen dat de metadata van bijna alle mobiele telefoons ter wereld worden opgeslagen.

Zoveel data kan toch niks meer te maken hebben met veiligheid? Zoveel data kan je toch niet meer betrouwbaar verwerken?

[1] There are 6.8 billion mobile subscriptions worldwide, estimates The International Telecommunication Union (February 2013) bron http://mobithinking.com
[2] bron wiki
Ik stel me zo voor dat ze het wél opslaan maar niet per se alles direct analyseren. Wanneer het van pas komt kan dan makkelijk worden nagegaan hoe een mobiel nummer zich heeft voortbewogen. Alsof je daar als misdadiger of terrorist geen rekening mee zou houden, maar goed.
Bin-Laden gebruikte geen GSMs. Zelfs geen "land-lijn" telefoons. Hij stuurde gewoon iemand met een briefje. En dat 10 jaar geleden al. Bin-Laden was ex-CIA, dus die wist wel waar hij voor op moest passen !

Echte terroristen vang je zo dus niet.
Waarom wordt er dan op zo'n grote schaal de privacy van de wereldbevolking om zeep geholpen ?
Bin ladin ex cia ? WTF voor zover ik weet wat hij een informant die weten verder echt helemaal niks van wat er in de cia omgaat...
Hij zou getraind zijn door de CIA. Lang geleden. Of hij slechts een informant was, of meer, dat weet niemand.
https://en.wikipedia.org/...a_controversy#Allegations
Maar reken maar dat hij meer wist van de CIA methoden dan een gewoon mens. Ten slotte, hij is toch 10 jaar uit handen gebleven van de USA. Dat geeft aan dat hij niet achterlijk was.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 5 december 2013 03:38]

WOW ik ben niet de enigste malloot die op is om deze tijd haha.

Ontopic : na wat googlen kan ik niks anders vinden dan informant tenzij je vage websites vol complot theorien gaat bekijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee